Morgan Johanssons position som justitieminister är osäker. Efter den eskalerande brottsligheten, med främst gängmord i fokus, har Sverigedemokraterna tagit ett initiativ till misstroendeförklaring. Moderaterna och Kristdemokraterna är med på tåget. Centern har tackat nej. Den politiska vilden, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, är osäker. Men om Johansson får gå, är det slutet på hans tid som toppolitiker? Inte nödvändigtvis. Vi har tittat på tidigare socialdemokrater som fått gå – och studsat tillbaka.

Missförtroendeförklaringen har varit det stora samtalsämnet de senaste dagarna. Magdalena Andersson varnade för att hela regeringen kan falla om en minister plockas bort av oppositionen. Detta för att öka trycket på främst Moderaterna, regeringen menar att man bör undvika en regeringskris i ett läge där man förhandlar om Natomedlemskap och krig rasar i Ukraina. Att regeringen skulle falla är dock upp till statsminister Andersson själv. Vad vi ser är ett realpolitiskt och retoriskt spel.

Under partiledardebatten på söndagskvällen öppnade Ebba Busch för att om regeringen petar Johansson, så blir det inget misstroendevotum. Andersson sade sig vilja fundera på saken. Hur det blir till slut får vi se snart, men det är värt att ta en titt på liknande fall.

Mona Sahlin

Mona Sahlin blev riksdagsledamot 1982 och arbetsmarknadsminister 1990. Efter valet 1994 blev hon vice statsminister, men siktet var högre ställt. Hon kandiderade till partiledarposten 1995 när Ingvar Carlsson meddelat sin avgång. Då briserade hennes första skandal, hon hade använt statliga pengar till privata inköp. 53 174 kronor hade hon använt på fel sätt, bland annat hade hon köpt två Toblerone, en populär schweizisk choklad.

Hon hoppade av partiledarkandidaturen, men var kvar i partiets mäktiga verkställande utskott. 1996 lämnade hon sin riksdagsplats.

Men skam den som ger sig. Efter valet 1998 var hon tillbaka vid köttgrytorna, nu som biträdande näringsminister i Göran Perssons regering. Hon var sedan integrationsminister och samhällsbyggnadsminister, till valförlusten 2006. 2007 uppfylldes drömmen om att bli partiledare, vilket hon var till 2011, efter att ha förlorat valet 2010.

Laila Freivalds

Leila Freivalds var Sveriges justitieminister under nio år, 1988–1991 och 1994–2000. Hennes tid som minister slutade den gången tvärt, då det avslöjades att hon köpt en allmännyttig lägenhet på Kungsholmen. Hon hade själv tidigare uttalat sig negativt om ombildning av hyresrätter.

Detta hindrade dock inte att hon åter fick en ministerpost 2003. Hon utsågs då till utrikesminister av Göran Persson, efter att Anna Lindh mördats. Efter tsunamikatastrofen julen 2004 blåste det upp till storm kring Freivalds igen. Hennes krishantering efter katastrofen fick mycket kritik. 21 mars 2006 avgick hon från sin post.

Hon är unik som den första minister att avgå två gånger efter skandaler. Freivalds är också känd sin inblandning i att Sverigedemokraternas hemsida stängdes ned 2005.

Anders Ygeman

En i närtid mer känd person är nuvarande ministern för idrott, migration och integration, Anders Ygeman. Ygeman har varit riksdagsledamot sedan 1996 men fick sin första ministerpost av Stefan Löfven 2014. Då som inrikesminister.

Skandalen med Transportstyrelsen briserade i juli 2017. Det framkom stora brister i myndighetens it-upphandling och att ansvarig minister Ygeman känt till dessa i ett års tid. Men han hade inte informerat statsminister Löfven, då det inte fanns någon säker lokal för ändamålet. Ett påstående som inte betraktades som trovärdigt. Den 27 juli avgick Ygeman, även infrastrukturminister Anna Johansson lämnade sin post.

Ungefär ett och ett halvt år senare var Ygeman tillbaka i regeringen, nu som energi- och digitaliseringsminister. Sin nuvarande post fick han när Andersson tillträdde som statsminister i november 2021.

Anna Johansson fick i september 2018 ett nytt uppdrag, som ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott. Blir det en ny ministerpost för henne vid en eventuell valseger i höst?

Morgan Johanssons framtid

Morgan Johansson var folkhälsominister 2002–2006. Posten som justitieminister har han innehaft sedan 2014, inrikesminister sedan 2021 och migrationsminister 2014–2017, 2019–2021. Han är också ställföreträdande statsminister sedan 2019. Det är ingen duvunge som Magdalena Andersson nu kan tvingas kasta ur boet.

Man kan därför tro att Morgan Johanssons karriär inte på något sätt är över om han avsätts av riksdagen. En paus och några år utanför det direkta rampljuset. Sedan öppnas troligen portarna igen.

Filip är reporter på Morgonposten.