Ekonomin går som en Tesla, kan en optimistisk finansminister förkunna i full förvissning om att budskapet går fram. En Tesla. Givetvis tänker man inte på det serbiska snillet Nikola Tesla, utan på fordonet med hans namn. Och säkert även på dess afrikanske uppfinnare, och världens rikaste man, den sympatiske Elon Musk. Hans informella och ödmjuka framtoning har knappast gått någon förbi. Möjligen har någon missat det där med att han är afrikan. Men det är han alltså. Han är född och uppvuxen i Pretoria, ett välmående, afrikanskt Boston.

Modern är en kanadensisk fotomodell och fadern en sydafrikansk ingenjör, uppfinnare, seglare, pilot och framgångsrik entreprenör. Elon var kortväxt och introvert, läste böcker och spelade dataspel. Föräldrarna skildes när han var 10 och han tyckte inte om sin pappa, som han beskriver som en hemsk människa. För att fly bestämde han sig för att lära sig programmering. Vid 12 hade han blivit så skicklig att han kunde sälja program. Och det var det som drev honom, inte att uppfinna för uppfinnandets skull. Han ville utveckla säljbara program för att ha råd att köpa bättre dataspel, helt enkelt. Dataspel var hans tillflykt. I skolan var han en mobbad nörd ända till 15-årsåldern, då han lärde sig karate, slog tillbaka och fick vara ifred. Som 17-åring blev han inkallad till mönstring men ville inte göra lumpen. Han bad sina föräldrar att de skulle flytta till USA, men de var skilda och ville inte samordna något. Det slutade med att Elon flyttade själv, till moderns födelseland Kanada, och därifrån vidare till USA, där karriären sköt fart. Många av böckerna han läste som barn handlade om Silicon Valley. Att bo där var hans drömmars mål.

Elon Musk är allt som oftast namnet på var mans läppar. Det första som väckte uppmärksamhet var förstås Den Där Farkosten. Som ser ut som en bil. Men med en extra bagagelucka under motorhuven och en fullkomligt ljudlös framfart och en extremt låg tyngdpunkt, dvs bra väghållning, tack vare ett stort, tungt batteri som bottenplatta, i samma proportioner som ett mobilbatteri fast större, och en elmotor innanför varje hjul. Och hårdvara installerad för förarlös körning, även i stadstrafik. Men innan dess grundade han en nätbaserad bank, X.com, med ett elektroniskt betalningssystem, Paypal, och SpaceX, som utvecklar och producerar rymdtransport och satelliter. Han har utvecklat ett nytt system för att gräva tunnlar till elektrisk biltrafik och på ritbordet finns ett tåg som fungerar som en rörpost. Bland annat. Hans praktiska kreativitet tycks gränslös. Aktierna svajade till lite efter han rökte på med Joe Rogan men hämtade sig snabbt. Han är extremt angelägen om yttrandefrihet och är en flitig twittrare. När Ryssland anföll Ukraina och slog ut nätet fick han ett nödropstweet från den ukrainska kommunikationsministern. Några timmar senare kom svaret: Fixat. Han hade kopplat upp Ukraina på sitt satellitsystem Starlink. Världssamfundets jubel fastnade i halsen när det visade sig att han även lät Ryssland använda Starlink. Musk twittrade att diverse aktörer, dock icke Ukraina, krävt att han skall blockera Ryssland men att han är yttrandefrihetsfanatiker och ignorerar sådana krav. När Twitter portförbjöd den då sittande presidenten, Trump, och började censurera allt och alla som inte var politiskt korrekt surnade Musk och hotar nu att köpa upp hela plattformen för att skapa ett både botfritt och censurfritt Twitter. Plötsligt vände sig det förment socialliberala etablissemanget mot honom. Teslas största kundkrets, GAL-folket, de gröna, alternativa och liberala, började håna sin idol. Kritiska tweets och artiklar började dyka upp i forum som Rolling Stone och Vice. Hade han inte varit elak mot någon kvinna? Eller haft en vid sidan av? Eller kommit med otillbörliga närmanden efter en massage? Elaka tungor tycktes ha saker att förtälja.

Men allt detta kom efter han förkunnat sin avsikt att köpa Twitter.

Oändliga hyllningsreportage och framgångsartiklar skrevs dessförinnan om Elon Musk och hans imposanta framfart och man måste i ljuset av all denna braskande panegyrik ändå fråga sig: vad är detta för en människa egentligen? Hur bär han sig åt för att alltid ligga i framkant? Och, lite försiktigt, är han riktigt frisk? Går det att leva med en sådan man? Hur är han som älskare, som far, som chef, som kompis?

Det är den dammluckan som nu öppnas.

Väktaren vid tröskeln

Men där nånstans känner man den vid det här laget välbekanta, vassa kylan av samvetets värja mot hjärtat. Och man förnimmer anande den där inre väktaren med höjt finger och sträng blick som står där framför porten till mysteriet och kräver leg. Har jag verkligen tillåtelse att träda in i den boning där en människas själ visar hur dess subtila mekanismer är ordnade? Är inte detta en helgedom som änglar tvekar att beträda? Kan jag med rent samvete se väktaren i ögonen och släppas in?

Annars får jag snällt vända om. Det finns så mycket annat spännande här i världen. Men om jag inte bara drivs av barnslig nyfikenhet, utan av ett äkta och respektfullt intresse för en av vår tids mest betydelsefulla personligheter och hans unika sätt att vara människa, då kommer saken i ett annat ljus. Kan jag, i mitt inre, se den märklige afrikanen i ögonen och med gott samvete fråga “Elon, who are you, really?” och ärligt, öppet och intresserat ge rum för hans svar? Då kan jag kanske fortsätta över tröskeln och beträda denna helgedom.

Och nu menar jag inte att just Elon Musks själ skulle vara en helgedom. Varje människas själ är en helgedom. Även den människa vi föraktar och bespottar, förkastar och rentav bekämpar. Vi har alla våra roller i livets teater och det gäller att spela sin roll väl.

Solen skall födas

Elon Musk spelar roll. Alla som stått honom nära är inte eniga om att han spelar sin roll väl. Han lär vara en ganska lynnig och diktatorisk chef och har flera skilsmässor bakom sig. Och han vet inte allt om hur kan själv fungerar. Men så är det ofta med skapande genier. Och det är de flesta överens om: Elon Musk är ett skapande geni. Själv säger han att han har Aspergers syndrom. Just hur aspig han är får visa sig när vi vågar oss in under hans himmel, så som den såg ut den afrikanska vintermorgon som såg honom födas. Vår högsommar, den 26 juni i det här fallet, är en sydafrikansk midvinter. Som är som vår högsommar. Solen hade ännu inte fötts fram ur den rodnande österrand med det var redan ganska ljust. Och denna sol, som skulle fixeras som på ett fotografi vid hans första andetag och förbli där, i hans inre kosmos, under hela detta jordeliv, gav honom den där känslan av oemotståndlig jagkraft. Hans aura är liksom konstant havande med det i honom som strålar. Och denna strålande jagkänsla är inte ensam. Den har med sig den merkuriala kraftens väsen, och ger honom en hjärna som ständigt går på högvarv, och en mun som ständigt vill berätta om nya idéer ur hans sprudlande intellekt. Längre ner i nattens djup är månen, men den har en resonans med solen som ger honom en sån där skön känsla för det som för tillfället uppfyller honom att man gärna lyssnar. Han skulle nog vilja vara en bättre lyssnare men har man de bästa idéerna så har man.

Och har man, som Elon, dessutom en lite mer kärv länk mellan solen och de två revolutionära intelligenserna Uranus och Pluto, då är den där sköna känslan, som månen ger, ganska starkt kryddad. Inte med buller av Kapten Haddocks variant, utan av ett nästan tvångsmässigt ifrågasättande av konventioner och döda rutiner. Det kan bli svårt för hans sällskap, rentav olidligt, men det blir knappast tråkigt.

Den ensamme clownen

Något i den där sköna känslan är dock som den ensamme clownens läge. När applåderna dött ut och alla gått hem så känner man den ensamhet som alltid fanns där. Det beror på en kärv länk som resonerar ner kylan från Saturnus. Saturnus bantar ner saker till det blotta nödvändiga. Saturnus skalar av fluffet, den kanske mjuka, kanske behagligt luddiga förpackningen, så att det kärnfulla framträder, även i relationer. Saturnus befinner sig nämligen i relationernas tecken, Tvillingarna.

Elon Musk skulle ha haft en betydligt mer kärv och bister framtoning om inte ytterligare en intelligens fanns i relationernas tecken, nämligen den ljuva Venus. Det är just den där närvaron av venerisk behagfullhet som ger Elon Musk den där karakteristiska auran av lekfullhet, som gör att någon moster skulle kunna få lust att nypa honom lite i kinden. Om det bara inte vore för den air av värdighet och distans som Saturnus ger.

Det man känner när man närmar sig Elon Musk är just den där auran av både distanserad stringens och något behagligt, nästan blygt och lite barnsligt. Gosedjuret med de runda kinderna. Han känns generös men samtidigt kanske lite krävande. Och han är känd för att kräva motprestationer när han donerar till välgörande ändamål, vilket han gärna gör. Venus gör honom generös, genererande, och Saturnus gör honom krävande.

Men Elons Venus i Tvillingarna står inte i en lika intim relation till Saturnus, trots att även Saturnus står i Tvillingarna, som till avlägsna Mars. Där finns det en harmonisk resonans. Mars, med sin exekutiva kraft, klingar in i ljuva Venus och gör henne mer strålande, ja, mer passionerad, än normalt. Resultat Elon kommer så att säga undan med att vara sig själv, eftersom han är så charmig och entusiastisk. Han hade varit betydligt blygare utan denna hemliga uppbackning av bossige Mars.

Alfahannen

Att Mars är så stark på hans himmel vet han om själv. Han känner sin styrka och kan sina vapen. Vi andra ser det inte lika direkt. Bara indirekt genom att hans veneriska energi ger honom en sådan air av entusiasm. Att vi inte direkt uppfattar hans krigarkvalitet beror på att Mars gömmer sig bakom ryggen på honom. Mars befinner sig i den bakre, den västra halvan av hans himmel, men över horisonten, så att han själv har koll på denna ganska explosiva kraft.

Och han kan explodera, Elon Musk. Många av hans medarbetare har lämnat företaget i vredesmod och harm, eller rentav fått sparken. Men då rör det sig om människor som så att säga tagit sig in i Elon Musks värld och gått in i ett kontrakterat samarbete med honom. De har alltså befunnit sig i hans egenskapade sammanhang, i hans samhälle. Mars är en kraft, en intelligens, som Elon Musk ständigt så att säga har i bakhuvudet, men Mars står mot en klangbotten av sammanhangskänsla. Och det är inte de privata relationernas sammanhang som avses här, utan de olika samhällen som tillsammans utgör större samhällen. De som går utöver de han har vid köksbordet till vardags eller träffar vid släktmiddagarna. Exempelvis de företag han startar och driver. Där kommer en mer tyrannisk sida fram. Där är han en lynnig boss. Och där har han inte bara Mars. Han har även sin karmiska kompassnål där. Det är ingen himlakropp. Det är en matematiskt fastställt balanspunkt, en av de två gångjärnen i månens lätt vinglande omloppsbana. Den norra av dessa noder pekar på framtiden. Det är dit man vill. Den södra, som alltså står mitt emot den norra men som sällan markeras i ett horoskop, pekar på det redan tillryggalagda och fullbordade, där man är trygg och säker som i ett kuddrum. I Elons fall är hans södra nod i Lejonet, där även månen och hans känsla är, men hans norra nod — den som pekar framåt — är i Vattumannen, inte så långt från Mars. Elon har alltså en känsla av att det är hans karma, hans bestämmelse, att verka i samhällen av ett eller annat slag. Det kan vara allt från en liten firma till en världsomspännande koncern. I Elons fall helst det senare.

Näsa för pengar

Och precis som Mars ger extra entusiasm åt Venus, så ger nu Venus, genom samma länk av harmonisk resonans, en extra touch av skönhet åt hans bossiga sida. Han dominerar sina sammanhang men han gör det med stil och övertygelse. Eller gör det ofta. Kanske för det mesta. Men skulle ha gjort det alltid. Om det inte vore för en kärv relation mellan den martiala intelligensen och två andra gudar, som dock står så nära varandra att de i praktiken verkar som en och samma kraft. Nämligen sinnet för resurser och visioner, Jupiter, och känslan för paradoxer i just känslan. Neptunus. Havsguden. De djupa, svarta vattnens kusliga gud. Vilket kan göra honom misstänksam när det går som bäst. Det är därför han kan vara en smula kitslig och lynnig som företagsledare. Men det är också därför han har näsa för pengar. Han kan få för sig att gräva guld där ingen annan skulle tänka på att ens göra det i teorin. Han har en inre slagruta för sådant. Det är ju omvittnat och inga nyheter. Men vad man kanske bör förstå är att han själv inte har en aning om hur han bär sig åt. Det är mer som en instinkt. Och ingen av de människor han möter kan ge honom minsta vink om saken. Han uppfattar inte dessa vinkar (för det är klart att de kommer). Parhästarna Jupiter och Neptunus är nämligen dolda både för honom själv (under horisontlinjen AC/DC) och för omvärldens blickar (väster om mittlinjen MC/IC). Men ett sånt elegant placerat gömställe har de funnit sig, dessa två, att själva väggarna i detta gömställe ekar hemligheter! Den resonans, som sinnet för pengar och potential och sinnet för känslans vändbarhet får av sin fond, viskar hela tiden om det fördolda. Inte bara i metafysisk mening, utan i en helt vardaglig mening också. Allt som är hemligt drar till sig Elon Musks sinne för pengar — Jupiter — men därmed även hans sinne för fara, och kanske en lust att fly bort. Denna böjelse för eskapism och det som skulle kunna bli en lätt paranoid läggning kan emellertid förädlas till precis den uppfinningsrikedom som kännetecknar Musk. För att han ser sina idéer. Lika tydligt som vi andra ser våra egna händer. Det är hur detta går till som han inte ser. Men det bekymrar honom knappast. Han om någon är en konstnärssjäl. En av världens rikaste män bryr sig alltså verkligen inte om pengar. Lätt att säga, kan tyckas, men han skulle inte ha brytt sig om pengar ens om han var fattig. Han har näsa för dem ändå. Orättvist, möjligen, men det finns en kosmisk vishet även i det. Han är ju generös.

Krävande, disciplinerad och generös, det vet han själv att han är. Livet har även lärt honom att han är ganska lättkränkt, men det döljer han både för andra och för sig själv. En kärv länk mellan Neptunus typ av känslighet och månens känsla för känsla ger honom den smakfulla osäkerhet som gör hans leende intagande och inte kaxigt. Utan denna länk vore han inte lika lätt att tycka om. Att månen dessutom är placerad mot bakgrund av den omsorgsfulla och på sätt och vis oskuldsfullt ordentliga Jungfrun gör att han aldrig blir riktigt divig eller slarvig.

Del 2. Fördjupning.

Vid det här laget torde frågorna hopas i den vetenskapligt sinnade som trots allt kommit såhär långt in i dessa karaktärsanalyser. Vi skall därför använda Elon Musk som exempel och gå lite djupare in på hur hans sladdar är dragna, i astrologisk mening. Nu blir det alltså lite mer tekniskt, om än på tabloidnivå. Vi kommer att använda övertydliga skisser för att illustrera det hela. Häng med om det intresserar dig.

Kvadraturer och trigoner

Elon Musk är en man som är generöst begåvad. Att han ändå förefaller såpass ödmjuk och mänsklig beror på att dessa talanger ideligen hindras av vad vi har kallat kärva länkar. Vad är en kärv länk? Egenskaper kan stå sida vid sida utan att påverka varandra. Är avståndet precis rätt kan de förstärka varandra. Med ett annat avstånd kommer de att motverka varandra. Detta avstånd mäter man genom att ange hur många graders vinkel de står från varandra från betraktaren sett, alltså från jorden. Står två himlakroppar i ungefär 90 grader från varandra, från jorden sett, så är det en kärv länk. Likaså om de står mitt emot varandra, alltså 180° från varandra, vilket ju är det dubbla avståndet, eller 2 x 90°. Det kallas på astrologiska en opposition och är inte fullt lika kärv som en kvadratur, som 90°-vinkeln kallas. Se det som en lätt uppförsbacke som alltid är där eller som en lätt motvind man knappt ens tänker på, men som påverkar. Kvadraturerna är mer påtagliga. Men räddar oss från den värsta av laster — begåvad lättja — genom att vi på grund av dem tvingas anstränga oss och utveckla dygder. Vi återkommer till Elon Musks intressanta oppositioner och kvadraturer. Först skall vi titta på det som ger honom gratis kraft, medvind och nedförsbacke. Och det är de länkar som är delbara med 3, alltså när planeter står i ca 60° eller ca 120° vinkel från jorden sett. Och det är samma princip där: 120° innebär medvind och en lätt, knappt märkbar nedförsbacke. 60° innebär en snabb skjuts, inte sällan en blixtrande begåvning. Som alltså kan behöva bromsas för att inte sluta med en krasch. 120° är samma avstånd som två av hörnen i en liksidig triangel (3 x 120 = 360) och därför kallas en 120-gradig länk för en trigon. En 60-gradig länk kallas på motsvarande sätt för en sextil. Sex sådana i rad och cirkeln sluts i en hexagon.

Separera medvind och motvind

För att åskådliggöra detta skall vi nu roa oss med att separera det i Musk som gör hans liv lätt från det som gör hans liv svårt. Därefter pusslar vi ihop det och förstår lite mer om hur Musk är funtad.

Vi tecknar de gynnsamma länkarna i blått. “Länkar”, förresten. Det kanske är bättre att tänka på dem som strängar på ett musikinstrument. På astrologiska kallas de “aspekter”. Men vi kan för enkelhetens skull fortsätta att kalla dem länkar.

Vi kan börja med den gynnsamma länk Elon själv är mest medveten om. Och det är resonansen mellan det sköna och det starka; det feminina och det maskulina, det omhändertagande och det aggressiva. Utåt är han en blyg mjukis med entusiasm och glimt i ögat. Bakom kulisserna är han en dominant alfahanne som älskar en bra fajt och är bossig både hemmavid och på jobbet. Inte så att han slåss fysiskt, som han fick lära sig under skoltiden, men han vinner hårda förhandlingar och drar sig inte för att avskeda medarbetare som inte lever upp till hans krav. Och båda dessa kvaliteter, den mjuka och den hårda, är starka i honom. Eftersom de stärker varandra. Och han vet om det. Eftersom de är över horisonten. Det där med Mars uppfattas inte av andra, inte initialt, eftersom Mars är i nedan. Hans första fru klagade, efter deras spädbarn dog, på att hon kände sig som en anställd, varpå Elon fräste att om hon varit en anställd så hade han avskedat henne. Hon levererade ju inte. Ungen dog. Nå, det blev provrörsbefruktning, tvillingar, återigen provrörsbefruktning, trillingar, därefter lämnade han fembarnsmamman för en yngre och snyggare dam. Det höll inte så länge. Men det beror inte bara på Mars och definitivt inte på dess länk till Venus. Här ser vi denna trigon i blått:

Nu är inte detta hela sanningen, förstås. Det är vad Elon själv kan identifiera genom introspektion, men det finns ytterligare en aspekt som inte kommer fram, fastän den är verksam, och det är en trigon som Venus, hans mjuka sida, har till Uranus, som är belägen alldeles intill IC, alltså den djupaste punkten under horisonten, där planeterna — från jordytan sett — vänder och börjar sin färd mot den östra horisonten igen.

Guden som lurar i källarens mörker

Där nere, i det djupaste djupet, lurar den store, i och för sig alltid osynlige, gasjätten Uranus. Och Uranus står i en gynnsam vinkel, en trigon, till Venus. Detta påverkar både Uranus och Venus. Hur påverkar det Venus? Hur påverkar det Elon Musks mjuka, generösa sida? Jo, genom att göra honom egensinnig och på sin vakt mot att bli utnyttjad! Uranus är den intelligens som gör oss medvetna om att två plus två i vissa fall blir fem och att veneriska relationer inte alltid är symmetriska. Genom Uranus djupt omedvetna men ganska starka inflytande blir Elon Musks generösa sida inte mindre generös, men mycket mer på hans egna villkor. Det är han som skriver reglerna och den första regeln är att han får och kan ändra reglerna när han vill, utan förvarning och utan att ange orsak. Det är så han håller ryggen fri. Det var därför han kunde vända dynamiken i skolan, där han blev slagen och trakasserad, till att klippa till sina plågoandar och sätta sig i respekt. Det var därför han gjorde slag i saken och själv, som 17-åring, flyttade till Kanada. Det är, på gott och ont för andra, därför han är såpass resolut. Han kan vända på steken och han kan göra det när han vill. Han frågar inte om lov och ber inte om ursäkt. Och han trivs bäst i kreativa miljöer. Blir det långtråkigt så kan han plötsligt flytta. Eller skilja sig. Hade hans fru varit medveten om den aspekten av hans horoskop så kanske hon hade utvecklat ett annat förhållningssätt. Han kanske inte hade känt behovet att lämna henne, eller hon kanske aldrig hade fallit för hans envetna uppvaktningar. De fem barnen kanske hade fått andra föräldrar. Viljan är alltid fri. Det är omständigheterna som är givna, inte vad vi gör med dem. Och den inre himmel vi lever med från första till sista andetaget är en omständighet.

När vi ändå är inne på Uranus: Det finns en annan trigon som skapar en resonans med Uranus, och det är trigonen till Saturnus. Även Saturnus är i Tvillingarna, alltså i relaterandets tecken. Ganska nära Venus, men inte så nära att de bildar bubbla med varandra (kallas konjunktion) som t ex solen och Merkurius gör. Så trots att den strama och kyliga kraft som utgår från den saturniska intelligensen inte direkt påverkas av, eller påverkar, Venus, som ligger strax intill, så påverkas båda två, gynnsamt, av Uranus, som ligger långt därifrån, nere i nadir (motsatsen till zenit) alldeles vid imum coeli, eller IC.

Saturnus ger Elon Musk den där lite reserverade hållningen som, på grund av att den ljuva Venus trots allt är i samma relationella tecken, ger honom en lite återhållsam framtoning. Alltså att han är klädsamt blyg.

Vad gör nu Uranus, i sina dolda djup, med Saturnus? Hur påverkar dessa två intelligenser varandra i Elon Musks karaktär? Genom att ge honom integritet. Där har vi en förklaring till det aspiga draget. Till hela hans “kan själv”. Saturnus ger honom stringensen och effektiviteten, Uranus ger denna stringens allsidighet; han vänder och vrider på varje tanke av relevans till den relation han befinner sig i. Och det måste sannerligen inte vara en relation till en kvinna eller ens en människa. För honom är även en problemställning väsensartad. Den ber honom om en lösning. Den ger honom en uppgift. Som han antar eller inte. Naturligtvis på sina egna villkor.

Den frånvarande trigonen

Den uppmärksamme läsaren torde vid det här laget ha gissat att det kan finnas en trigon även mellan Uranus och Mars. Men det gör det inte. Aspekterna är en smula elastiska, som strängarna på en gitarr. Men det är snäppet för långt mellan Uranus och Mars för att de skall resonera med varandra. Hade han varit född lite senare på dagen så hade Mars hunnit längre och Musk hade haft vad astrologer kallar en stor trigon, alltså en rundgång av positiv resonans mellan tre planeter. Man kan väl säga att det ser ut som han hade lite för bråttom att födas, men den kosmiska visheten skall inte underskattas. Hade Mars hunnit till norra noden dessutom så hade han inte kunnat skilja på stridslusten och ödet. Han hade identifierat sig som krigare och kanske utvecklat bombdrönare i stället för kommunikationsteknologi. Den lilla distans mellan Mars och noden han nu har, kan göra en sådan skillnad. Här ser vi de tre trigoner vi hittills har tittat på, den mellan Venus och Mars, den mellan Venus och Neptunus samt den mellan Neptunus och Saturnus:

Men det finns tre gynnsamma aspekter till. De är dock inte harmoniska trigoner, utan intensiva sextiler. De är helt och hållet underjordiska, och indikerar således karaktärsdrag som visserligen är påfallande men som Musk själv aldrig kommer att kunna pinpointa genom att vända blicken inåt. Och det är å ena sidan sextilen mellan Pluto och bubblan sol/Merkurius, och å andra sidan sextilerna mellan dödsplaneten Pluto och bubblan, alltså konjunktionen, Jupiter/Neptunus.

Tre busiga smygare

Vad betyder nu detta? Låt oss börja med den djupaste och, på sätt och vis, konstigaste; den mellan Pluto och Jupiter/Neptunus. Både dvärgplaneten Pluto och gasjätten Neptunus är osynliga för blotta ögat oavsett var i stjärnekransen de råkar befinna sig. Det gäller även vår inre, mikrokosmiska himmel, som vi bär med oss sedan födelsen. I Elon Musks fall är dessa busiga smygare dessutom under ytan, alltså under medvetandets horisont, så de är dubbelt osynliga. Busiga? Ja, alla tre osynliga, alltså även Uranus, har funktionen att ställa saker på ände för oss, så att vi inte blir alltför stagnerade och självgoda. Pluto gör oss medvetna om döden. Inte bara den fysiska döden, utan alltings död. Den fina stunden med en älskad vän har ett slut. Däck får ibland punktering. Flygplan störtar. Båtar sjunker. Tåg spårar ur. Vänner sviker. Börsen kraschar. Shit happens, helt enkelt, och Pluto är den intelligens som gör oss medvetna om det, även när det går som bäst. Det är inte så kul. Å andra sidan är det förutsättningen för den specifikt mänskliga typen av framförhållning som gör att vi nånstans i bakhuvudet alltid har en b-plan och en konsekvensanalys för alternativ. Vi blir försiktiga, i den egentliga meningen: för-siktiga, förutseende. Därmed kan vi också alltid återgå till fabriksinställningen, det vill säga återställa oss och bli ursprungliga. Börja om. Uranus snurrar till det i logiken så att vi inte fastnar i gamla hjulspår och gamla föreställningskomplex. Det kan vara förvirrande och skapa oro men bäddar även för nytänkande, något som ju kännetecknar Elon Musk. Uranus har ju trigoner till både ljuva Venus och stränga Saturnus, vars kvaliteter är det första man märker med Musk. Men så har vi Neptunus också. Havsguden vars treudd då och då sticker upp ur djupen, som vi ser på symbolen. Vändbarhetens intelligens. Det är den som i Elon Musks fall har bildat bubbla med Jupiter, som är den joviala och mest lysande intelligensen efter solen själv. De två trigonerna är alltså i praktiken en enda. Men för tydlighetens skull särskiljer vi dem så vi lättare kan se — höra med vår inre syn — hur denna resonans klingar:

Pluto, dödsrikets centrala intelligens, eller konung, gör oss vagt klara över alltings förgänglighet. Den höge herren Jupiter, å andra sidan, ser potential i allt. Pengar att tjäna. Vision att förverkliga. Låter därför nåd gå före rätt. Att dessa två klingar harmoniskt med varandra innebär att Musk, utan att förstå hur han bär sig åt, kan få för sig att gå mot strömmen, äntra ett sjunkande skepp, ta kommando och vips är läckorna tätade, seglen hissade och kursen riktad. Musk styr upp. Visst finns det faror med en sådan naturbegåvning. Man kan bli lite väl självsäker och göra sig osams med sina medarbetare. Men man kan också bli deras guru. Deras “Den som med blotta blicken får dem att känna att ja ja, pengar är inte allt, såklart, det finns högre värden och värdigare mål här i livet än snöd vinning”. Det sociala problemet är väl, återigen apropå att vara lite aspig, att den som inte hajar grejen hamnar i onåd och bör gå självmant. Inte för att Musk är en bully. Utan för att han har en vision och modet att döda allt som står ivägen. I bästa välmening, förstås.

Men Jupiter är inte mol allena i hemligheternas tecken. Hand i hand går alltså Neptunus. Den känslomässiga vändbarhetens kusliga gudom. En trigon mellan Neptunus och dödsrikets Pluto, vad innebär det?

Nu är det inga märkvärdigheter längre, att ha denna aspekt. Alla som har fötts under efterkrigstiden har samma dynamik, bara inte på samma ställe i sin inre himmel och inte med Jupiter inblandad. Plutos trigon med Neptunus är den egenskap som bäddar för både modernismens och den så kallade postmodernismens genombrott. För ifrågasättandet av de gamla slentrianföreställningarna, dogmerna och en ogenomtänkt känsla av att allt troligen är precis som alla alltid har trott att det är. Hela den enorma rörelse bort från traditionella religiösa och konservativa känslor som präglat det vi kallar modern til beror på denna trigon. Bara inte så tillspetsat som när Jupiter är inblandad. Ty Jupiters och Neptunus pakt skapar högrisktagare, gamblers, drömmare och … tja, galningar.

Nu skulle Elon Musk ställa sig ganska oförstående till en sådan beskrivning. Han skulle säkert nicka instämmande och ödmjukt men han skulle knappast känna sig träffad. Han tycker helt säkert att han är ganska sansad och systematisk i sina riskbedömningar. Och ur sitt eget perspektiv är han ju det. Att kvinnor och kollegor kan vara känslostyrda och hysteriska är ju inte hans fel, liksom. Vi får komma ihåg att konjunktionen mellan Jupiter och Neptunus är undangömd i himlens mest dolda hörn.

Ett par strålar klingar upp genom horisonten från denna konjunktion till Mars, men de går vi in på när vi diskuterar de mer knepiga aspekterna. De som ger honom motstånd. Först ger vi oss på den sista och säkert viktigaste av de aspekter som ger Musk medvind. Och det är sextilen mellan sol och måne.

Sol och måne! De två lysande kloten, så lika i upplevd storlek och så olika i karaktär. Sol och måne har ofta använts för att karakterisera kvinnligt och manligt. Så enkelt är det inte. Det torde ha framgått att kvinnligt och manligt representeras betydligt bättre av Venus och Mars. Sol och måne representerar något annat. Och i Elons fall har dessa två intelligenser en synnerligen snabb länk till varandra.

Vi nämnde, liksom i förbifarten, att sextilen är problematisk, trots att den innebär medvind. Det knepiga med en så snabb koppling är att den är snabbare än samvetet. Och det knepiga med att ha den mellan just solen och månen är att solen representerar jagkänsla och månen minnet. Jagkänsla plus minne är lika med samvete. I vanliga fall. Men är de två kopplade med en sextil så är återkopplingen så snabb att samvetet inte alltid hinner med. Man kan liksom inte ha fel. Det känns rätt hela tiden. Och har man dessutom Merkurius i konjunktion med solen, det vill säga kommunikationsförmågan i omedelbar förening med jagkänslan, så kan man övertyga både sig själv och andra om detta med bländande logik.

I Elons fall är solen i revirets tecken, den bepansrade Kräftan. Månen är i omsorgens tecken, den pedantiska och troskyldigt korrekta Jungfrun. Där för övrigt även Pluto håller hus. Det betyder att (bortse från Pluto nu, Pluto pratar inte med månen) Elon inte ger sig. Han har omsorgsfullt tänkt ut allt. Och har helt enkelt rätt. Och äger sina tillgångar. Inte för att han bryr sig om pengar, utan för att rätt skall vara rätt och man skall vara herre i sitt eget hus. Sedan kan man gärna vara givmild och trevlig ändå, det är ingen motsägelse alls. Bara dumma och lata tror det.

Vi ritar ut denna sol-mån-sextil på Elons himmel så har vi samtliga gynnsamma aspekter kartlagda och kan övergå till knepigare kopplingar.

Del 3. De knepiga kopplingarna

I denna tredje och avslutande del behandlas de svårare aspekterna i Elon Musks karaktär, samt något om hur han hanterar dem och vilken verkan de har i hans liv. En fjärde del kommer läsaren själv att kunna utforma i sin känsla genom att fundera över dessa tre delar sammantaget, men i synnerhet del 2 och 3.

På kant med sig själv

Nu har i betraktat och besinnat det trevliga, och låtit det sjunka in lite. Då kan vi, om den där dörrvakten i samvetet tillåter, gå över till de mer knepiga kopplingarna. Kvadraturerna. Ritade i rött, som traditionen bjuder. Det är dessa som räddar Elon från sin värsta fiende: Från Elon. Han skulle vara alldeles odräglig utan dessa motstånd.

De motstånden som faller en i ögonen är de vi som hastigast nämnde, nämligen kvadraturerna mellan bubblan Jupiter konjunkt Neptunus, under ytan, och den högt stående Mars. Och precis som sextilerna mellan Jupiter-Neptunus-konjunktionen i praktiken är en och samma sextil, så är kvadraturerna mellan denna bubbla och Mars en och samma kvadratur. Men även här skall vi dela upp dem för att tydligare se själva ingredienserna i denna knepiga länk. Låt oss börja med den knepigaste; den mellan Mars och Neptunus. Vad innebär en kvadratur mellan Mars och Neptunus; mellan den exekutiva, konfrontativa intelligensen och den gåtfulla, mystiska, närmast gäckande intelligens som kan vända på varenda känsla så att man kan se, eller snarare känna, det farliga i det trygga, det trygga i det farliga; det sorgliga i det glada och, faktiskt, det glädjande i det sorgliga? Vill man alltid kunna sånt? Nej. Kvadraturer betyder dessutom att storheter är på kant med varandra. Att det är ofrånkomligt men knaggligt och motigt att de påverkar varandra.

I Elon Musks fall innebär det att han kan vara överdrivet misstänksam och lite väl snabb att avfärda andras impulser som trams eller försåt. Att inte se det betydelsefulla i att göra lumpen i Sydafrika? Visst, även det. Även om just det är rätt begripligt. Det man tänker på är snarare hans tendens att se alla inviter som bud, alla relationer som affärsrelationer och alla situationer som förhandlingssituationer. Även de familjära och intima, som inte borde präglas av resonemang kring personliga fördelar, nackdelar eller ens rättvisa, men av tillit och generositet utan baktankar.

Hans svårighet att hålla ihop familj beror inte enbart på att hans kvinnor kanske är guldgrävare, vilket han givetvis måste räkna med. Han vore misstänksam ändå. Det är ensamt att vara superrik och det är ännu ensammare att vara superrik med kvadraturen Mars – Neptunus.

Uppsidan på det är att det är i ensamheten som de stora idéerna föds.

Och mellan Mars och Jupiter? Är det lika illa där? Nej, inte alls. Mars gör slag i saken och Jupiter visar saken, kvadraturen innebär mest att det blir hetta, friktion, i länken. Om, alltså, det nu inte vore för att det i praktiken rör sig om samma länk som den mellan Mars och Neptunus. Så vad det innebär är att Elons paranoida drag mildras av lusten att ta risker, vara påpasslig och slå till först. Och att denna lust mildras av oron att bli lurad, sviken eller drabbad av andras slarv. Så de håller på sätt och vis varandra i schack, dessa två kvadraturer som är som en enda. Även om det kan göra det svårt för honom att gå och lägga sig i tid och somna lugnt. Drömma gör han ändå, mest hela tiden, men det beror på andra aspekter.

Det som ändå ger konjunktionen en extra spänning är det faktum att Jupiter och Neptunus, fast de bara är några grader från varandra, är i olika tecken. Jupiter är i hemligheternas tecken, Skorpionen, vilket innebär att man alltid ser mer än man säger, eller ens kan säga, och Neptunus är i målmedvetenhetens tecken, Skytten, vilket alstrar stark idéstyrdhet. Samtidigt som de är i samma bubbla. Som är på kant med krigarens kraft, Mars. Någon materialist är världens rikaste man inte!

Så, vad gör Elon Musk till en drömmare? Jo, det är den knepiga länken mellan å ena sidan den sunda, vitala känslan och å andra sidan känslans mystiska vändbarhet. Nu matas hans eskapistiska drömmar i och för sig direkt upp till jagkänslan och kommunikationen, så eskapismen blir aldrig riktigt eskapistisk, men känslan av det osannolika i hela hans sak ligger dold här. Han är helt enkelt lite konstig, lite egen, om än på ett charmigt sätt. Vore det inte för det gnagande, tuktande, kylande inslaget av saturnisk stringens genom ytterligare en kvadratur till månen så skulle hans drömmar säkert inte gå att förverkliga. Detta inslag av sorg och svårmod visar sig tidigt i Elons liv genom den smärtsamma fadersrelationen. Han kände sig verkligen inte sedd av pappa. Detta är en karmisk sak, inget som hade gått att ändra på, och som syns i kvadraturen måne – Saturnus. Det är även en bidragande faktor till att han har ombesörjt att hela välden ser honom. Så länge han gör en positiv skillnad, och det vill han verkligen, så är detta inget vi kan beklaga. Även om fadern säkert är klandervärd som person. Här är dessa två länkar, med månen som spegel i Jungfruns hörna:

Som vi ser var det snubblande nära att hela Elon hade naglats fast vid en stor kvadrat, men Mars har redan hunnit flytta på sig såpass att vinkeln till den långsamma Saturnus blir för vid och inte får resonans. Och månen hann undan oppositionen till Mars med en hårsmån. En stor kvadrat, alltså fyra sammanhängande kvadraturer, kallas också ett stort kors och är ofta ett tungt kors att bära. Det slapp Musk, men nätt och jämnt. Det finns alltså inget rött streck mellan Mars och Saturnus.

Men det finns andra röda streck. Innan vi berör de återstående kvadraturerna, som är värst, måste vi notera den mer självklara men inte oväsentliga oppositionen mellan Saturnus och konjunktionen mellan Jupiter och Neptunus. Den gör honom lite kitslig och bitsk när han är på dåligt humör. Det är egentligen en inre osäkerhet men som tenderar att bli en osäkerhet på andra och framförallt andras avsikter. Det är egentligen något liknande med Saturnus opposition till Jupiter. Den gör honom lätt otålig med folk. Folk, även medarbetare, är tråkiga, korkade och lata, när Elon är på det humöret. Det är ett tråkigt karaktärsdrag men som en av många ingredienser i en helhet är det förstås nödvändigt för att han skall vara den han är och bli den han skall bli. Det är ofta genom att behöva övervinna tråkiga karaktärsdrag som man mognar. Och det är ingen man kan köpa sig fri från, inte ens med Elons pengar.

Han slapp i alla fall oppositionen mellan Mars och månen, men som sagt, med en hårsmån. Se här bara:

Då måste vi titta på de svåraste kvadraturerna; de mellan Uranus och sol konjunkt Merkurius, och den mellan Pluto och solen. Här ser vi dem:

Merkurius är, som vi ser, lite för nära, så den klarar sig från kvadraturen med glädjedödaren Pluto. Och tänkandets kommunikativa intelligens Merkurius skall egentligen också ha sig ett rött streck från nytänkandets revolutionära intelligens Uranus, det är bara skissen som är lite slarvigt utförd. Det autogenererade horoskopet korrigerar skissernas alla småfel. Låt oss därför börja med just den aspekten: Vad innebär det för Elon Musk att Uranus i Vågen kvadrerar Merkurius i Kräftan?

Det innebär för det första att Elon Musk kommer att utmana andra människors föreställningar och tänkesätt, vare sig han vill eller inte. Han kan bara inte låta bli, helt enkelt. För det andra innebär det att han ofta har rätt, men att han i många avseenden helt enkelt gissar. Han litar på sin intuition. Mycket mer än andra litar på hans intuition. Trots att han generellt är en trevlig prick, med sin intagande personlighet, så kan kan vara ganska irriterande att ha att göra med. Både Uranus och Merkurius intelligenser siktar ju in sig på den rent mänskliga intelligensen. Musk är alltså intelligent på ett både kommunikativt och revolutionerande sätt. Vilket kan ha irriterat alla intellektuella samtalspartners från hans far och framåt. Killen är ett geni, han är i och för sig trevlig, men hans ständiga ifrågasättanden av andras tänkesätt är ganska irriterande och kan få honom att framstå som en smula arrogant, mitt i all den där intagande trevligheten. Och han är helt enkelt född sån. Det beror ju på den knepiga kopplingen mellan den närmast psykedeliske Uranus, nere i djupens mörker, och den av iver sprickfärdige budbäraren Merkurius, som i självaste solens tajta sällskap är på väg att födas upp genom den rodnande österrandens himmelska sköte.

Vilket för oss direkt till frågan: Solen då? Hur påverkas solen själv av kvadraturen till Uranus? Hur påverkas Elon Musks i och för sig ganska strålande jagkänsla av den psykedeliske idésprutan djupt nere i himlens mest fördolda undre värld?

Han blir bitsk. Bitsk och trotsig. Han kommer inte att acceptera tillrättavisningar, inte ens av, nej speciellt inte av, sin far. Spela ingen roll hur söt han är. Och han var riktigt söt som pojke. Söt, drömsk och enormt viljestark. Som sexåring, när han just hade börjat läsa böcker, smet han en gång iväg från ett utegångsförbud och promenerade rakt genom hela Pretoria, med sina tre miljoner invånare, för att leka med sina kusiner. Och eftersom hans sol och hans Merkurius är konjunkta så utstrålar han inte bara detta bitska trots, han kommunicerar det. I detta fall med fötterna. Han må vara söt. Men han är inte alltid smidig och han har inte alltid alla rätt men han får oftast som han vill. Detta beror i rätt hög grad på Uranus hemliga små meddelanden till hans inre sol och dess bubbla med hans energiskt signalerande Merkurius.

Och Pluto? Pluto har ju också en knepig koppling till denna bubbla, eller iallafall till solsidan av den, om man nu kan skilja dem åt. Vad gör Pluto med Elons jagkänsla? Är det mer av samma medicin?

Ja. Det kan man gott säga. Pluto raserar. Inte bara föreställningar och tänkesätt, utan alla livets sandslott, korthus och babelstorn och framförallt de fåfänga hoppen om att våra fåfänga skapelser går att flytta in i och bebo.

Det är nästan så att man kan börja misstänka att lille Elon själv kan ha varit en av orsakerna till föräldrarnas skilsmässa. Inte för att man skall skylla på barn när sådant händer. Absolut inte. Men ändå. Krasst och pragmatiskt sett så vet vi ändå såpass mycket om deras familjedynamik att den framgångsrike och ganska egenkäre fadern varken kunde förstå eller acceptera Elon som han var. De drog helt enkelt inte jämnt. Och det är allom bekant hur en mor reagerar på det, och vems parti hon tar. Tur för Elon att han hade en såpass rik inre värld att ta sin tillflykt till! Både Pluto och Uranus befinner sig på ett ställe, där nere i den undre världen, där de genererar intuitivt tvärsäkra tankar, men tankar som oftast ställer andras föreställningar på huvudet, om de får luft. Och det gör de, i Elons fall, genom att blåsa in trots i hans jagkänsla och hans sprudlande intellekt och lust att kommunicera. Zelenskyjs Ukraina kopplas upp på Starlink. Världen jublar. Jublet kommer av sig. Han har, meddelar han, kopplat upp Putins Ryssland också. Eftersom yttrandefrihet.

Detta för oss till den allra sista jobbigheten i Elon Musks inre värld. Den är relaterad till Pluto. Ja, den kanske bäst beskrivas som en sylvass liten skärva av denna dödsmedvetandets glädjedödande dvärgplanet. Den är uppkallad efter dödsrikets färjkarl, Karon (Kairo, Chiron, kallas oftast Kiron på svenska, eller på astronomiska “95P-Chiron”), och brukar befinna sig ungefär mitt emot Pluto på himlavalvet. Så även hos Elon Musk. Och eftersom hans Pluto är nära botten, IC, så får vi leta efter den vassa skärvan vid MC, som befinner sig i Vädurens initiativrika tecken. Kiron, som upptäcktes ungefär när Elon rymde från husarresten till sina kusiner på andra sidan stan, svider. Det som utmärker Kiron är sveda. Det kan vara en bra sveda, som i att klia sönder myggbett, eller få en risbastu, men ofta är det en ganska obehaglig sveda, även om det i grund gör gott och botar en från värre saker än myggbett. Det må komma som en överraskning för alla som inte är Elon Musk att hans initiativ svider. Alltså inte bara i andra, som bensinbilstillverkare, propagandakrigare och hans far, utan även i honom själv. Det sticker till när han vill något. Det hindrar honom inte att vilja saker, men det ger honom en viss respekt för initiativ som sådana, inte bara för sina egna. Han tror säkert att alla känner den där svedan när de vill något. För Elons generation är det också så. Men alla i hans generation har inte sin vädurskiron på MC. Kiron kan befinna sig var som helst i en människas himmel, beroende på vilken tid man är född, och hena Elons generation känner det där stinget när de tar initiativ till något, men alla har inte samma tvingande behov av att ta initiativ som Elon Musk. Detta behov beror på att Väduren, med sin Kiron, är den klangbotten som är högst upp på hans himlavalv. Dessutom är Kiron och MC, media coelestis, i opposition till Uranus!

Vad innebär det? Jo, att han till varje pris vill ha ryggen fri. Han vill inte stå i skuld till något eller någon. Inte ekonomiskt och inte moraliskt. Det är ett incitament så gott som något till att bli ekonomiskt oberoende. Och det har ju världens rikaste man lyckats med. Hur det förhåller sig med det moraliska oberoendet kanske man borde fråga hans exfruar om.

Nu återstår bara en sak. Del 4. Men den är din: Att lägga ihop de blåa ingredienserna från del 2 och de röda som just presenterats. Först då får man en bild som kan djupna till en känsla. Känslan “Elon Musk”. Varje människa är en känsla. Som är alldeles för stor och alldeles för sammansatt för att kunna uttryckas i ord, eller kanske ens omfattas av ett medvetande. Men man kan få en känsla för en sådan känsla, alltså för en människas väsen. Förutsatt att ens egna känslor inte ställer sig ivägen. Kan man, åtminstone för stunden, åsidosätta de egna känslorna, åsikterna och omdömena om en person, då kan även kartan över en personlig himmel börja tala på ett meningsfullt sätt. Han man dessutom skaffat sig en riktig känsla för de kvaliteter som planeter, tecken, aspekter och hus står för — och den kan alltid djupna och mogna mer — så kan man dessutom begripa något av vad den där talande himlen har att säga.

Det kan tyckas osannolikt. Men ställ några dussin horoskop själv och börja med ditt eget, så kanske det ger sig. Om du verkligen är intresserad förstås. Det är en aning för jobbigt om man bara är lite nyfiken sådär.

Med denna betraktelse kan en första början vara förberedd.

Eller mer formellt uttryckt:

Elons himmel som helhet, i grova men exakta drag. Kiron saknas.