Den hittills största ufo-utställningen i Sverige arrangeras i Norrköping 28–29 maj. Platsen är Matteusgården, där man bland annat kommer kunna titta på stenar från rymden och modeller av ufo-observationer. Under en presskonferens presenterades också en kommande svensk film, UFO Sweden, som har premiär på juldagen.

Utställningen arrangeras av UFO-Sverige, en förening som varit aktiv sedan 1970. Clas Svahn är internationell samordnare i föreningen och är även en karaktär i den kommande filmen, som spelas in av Norrköpingsbaserade Crazy Pictures.

Svahn var 2017 med i TV4:s Nyhetsmorgon och kommenterade då att USA släppt nya dokument och filmer rörande sin granskning av ufos. Svahn menar att det är många liknande filmer vi inte får se och att även svenska piloter mött och jagat ufon. Filmen amerikanerna släppte visar ett föremål som färdas på ett onaturligt sätt och inte går att identifiera.

Anledningen som gavs från amerikanska myndigheter var att dokumenten skulle klara upp missförstånd om materialets äkthet. Filmen hade läckt två gånger, 2007 och 2017. Totalt släpptes tre filmer, en tagen 2004 och två tagna 2015. Samtliga observationer i filmerna är enligt amerikanska marinen ”icke identifierade”.

Svahn och UFO-Sverige har knackat dörr och frågat 1 600 svenskar om de sett något konstigt på himlen. Var tionde person har svarat ja, därför menar Svahn att över en miljon personer i landet kan ha sett ett ufo. 1999 intervjuade han en före detta pilot på F21 i Luleå, Sven Hjalmarsson, som under en rutinövning 1977 såg ett ufo.

När Hjalmarsson var ungefär 1 000 meter ifrån accelererade föremålet från stillastående rakt upp i luften. Han följde efter till 10 000 meters höjd men föremålet, eller farkosten, försvann upp i rymden. Hjalmarsson berättar bara om detta för sin fru, tills intervjun med Svahn 22 år senare.

Tidigare i maj rapporterade Pentagon att man nu har samlat på sig närmare 400 rapporter från militärpersonal som kan ha sett ufon.

Det är betydlig fler än i den större rapport från i fjol, där var siffran 144 iakttagelser. Dessa rörde år 2004 till 2021, rapporten nämner aldrig orden ”utomjording” eller ”utomjordiskt” utan klassificerar dessa oidentifierade objekt som ”övriga”. 18 av iakttagelserna beskrevs som föremål med avancerad teknik som rörde sig mot vindriktningen, med snabba manövrar och hög hastighet. I vissa fall kunde militärflygplanen få in radiovågor från ufona.

Representanthuset höll utfrågning om incidenter med flygande objekt, den första på 50 år. André Carson (D) är ordförande för subkommittén med ansvar för bland annat kontraterrorism, han menar att ufon är ett möjligt hot mot nationens säkerhet. Han vill bryta stigmat kring händelserna, där piloter som rapporterat in iakttagelser riskerat bli förlöjligade.

Att militär och underrättelsetjänst i USA offentliggör dokument har gjort att intresset för ufon ökat bland allmänheten. Det har sedan decennier varit en fråga som många granskat, diskuterat och skrivit böcker om. Det finns en egen subkultur med människor som påstår sig blivit bortförda av utomjordingar, sett och rest i ufon. I populärkulturen har det också blivit ett populärt ämne, inte minst genom filmer från Hollywood.

En fundamental film i genren är Steven Spielbergs Närkontakt av tredje graden från 1977. Filmen handlar om knegaren Roy Neary som möter ett ufo, och hur forskare och militär sedan ställs inför ett direkt möte med utomjordingar. Filmtiteln är lånad från en kategorisering av möten med ufon av forskaren Josef Allen Hynek. Den tredje gradens observation innebär att man ser en varelse, eller liknande, i ufot.

1982 kom en till känd science fiction-film om utomjordingar av Spielberg, E.T. the Extra-Terrestial. Här är temat mer barnvänligt, utomjordingar landar i Kalifornien för att ta med sig prover hem. När de blir upptäckta flyt de men glömmer en utomjording kvar. Den hittas sedan av ett barn, och en osannolik vänskap uppstår.

Kommer vi närmare sanningen om ufon och utomjordingar med nya dokument från amerikansk militär? Helt klart är det är ett erkännande för många att se flygande föremål med en teknisk förmåga som till synes inte är utvecklad av människor.

Om detta sedan leder till ett möte med illasinnade utomjordingar, ute efter erövring, eller slutar som en barnsaga, återstår att se.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.