Södertälje har fått 100 000 invånare! Trots bostadsbrist och hög arbetslöshet vill politikerna att de ska bli ännu fler: “Fler människor, fler idéer, fler möjligheter”.

Nu ska det firas att kommunen växer. Med början den 17 juni ska det firas i dagarna tre på Stora torget, med Tivoli, foodtrucks, konserter och annat roligt. Den 18 juni kommer lilla Lucille Iris Rubino att uppmärksammas lite extra. Det var hon som knuffade kommunen över 100 000-strecket, när hon föddes i december 2020.

Trots Sveriges sjunde högsta arbetslöshet, och en kötid på sju år för att få bostad, hoppas politikerna att ännu fler ska flytta dit. Södertälje kommun styrs av en koalition som består av S, MP, C och KD. Kommunalrådet Metin Hawsho från Liberalerna är med och styr, och tycker absolut att det är bra att kommunen växer.

De som redan bor i kommunen, hur får de det bättre av att kommunen växer?

Det blir ju fler arbetstillfällen. Jobb skapar jobb. Du får fler människor, fler idéer, fler möjligheter, säger han.

Men ni har ju den sjunde högsta arbetslösheten i landet, och du säger att det skapas fler jobb om det flyttar in fler. Kan det inte vara tvärt om, att det blir ännu svårare för dem som redan är arbetslösa att få jobb?

Det beror på vilka som flyttar in. Det är företagen som skapar jobben. Vi har ju faktiskt arbetstillfällen i Södertälje, till skillnad från andra kommuner. Vi har typ 50 000 arbetstillfällen, så potentialen finns ju.

Han lägger till att det finns utmaningar när det gäller språk och kompetens, men säger att de haft det ganska länge. Vad gäller att få rätt folk att flytta in önskar han till exempel att de som jobbar på Scania i Södertälje också ska bo i Södertälje.

Fler än 70 000 köar i dag till kommunala Telge Bostäders lägenheter, och över 3 000 söker aktivt vid varje givet tillfälle. Den genomsnittliga kötiden för att få en bostad är sju år. När Hawsho får frågan vad han vill säga till unga som vill flytta hemifrån och ändå bo kvar i kommunen vill han inte svara, utan vill ha frågan på mejl i stället.

Men du känner till att den genomsnittliga kötiden är sju år på Telge Bostäder?

Så kan det vara, ja.

Det borde bli svårare att få en bostad, tänker jag, om det flyttar in fler.

Det byggs också rätt mycket, ska du veta.

Telge Bostäder har tagit till åtgärden att lotta ut 3 av 100 lägenheter till unga, så att de ska ha någon chans att få sin första lägenhet.

Bostadsbristen har gjort att det är lukrativt att handla med svartkontrakt på hyresrätter. När Telge Bostäder bestämde sig för att ta tag i problemet kunde de på ett par år återta 471 lägenheter till hyreskön. Det var några år sedan, och är till föga tröst för dem som står i kö i dag.

Den organiserade brottsligheten har tagit sig in på hyresmarknaden i Södertälje. I en intervju med Hem & Hyra 2021 berättade polisen Magnus Köhler att det finns mycket pengar att tjäna på svartuthyrning. Villor och fastigheter köps upp och byggs om till lukrativa penningmaskiner, och för att tvätta pengar. Han misstänkte då att Södertäljenätverket var inblandade i penningtvätten.

Södertälje har alltså den sjunde högsta arbetslösheten i landet. Tidigare i veckan intervjuade SVT en syrisk kvinna som fått sitt första fasta jobb efter 19 år i landet. Kommunalrådet Metin Hawsho fick frågan om människor i hennes situation kommer att få lättare eller svårare att hitta ett arbete om det flyttar in fler människor till Södertälje:

Som sagt, det är svårt att svara på en sådan generaliserande fråga. Det beror på, som sagt, vad är det för folk som flyttar in. Om det är studenter, om det är barnfamiljer. Det ena utesluter inte det andra.

Mina frågor bygger ju på ditt första svar, att du vill ha fler människor som kommer. Varför inte bromsa inflyttningen? Då kanske man kan lösa bostadsbrist, och lösa arbetslöshet – åtminstone lite?

Jag tror inte man kan göra riktigt den kopplingen, som sagt. Frågan är mycket bredare än så.

Firandet har skjutits upp på grund av pandemin, och vid senaste årsskiftet hade Södertälje kommun 101 200 invånare.

Peter är reporter på Morgonposten.