Tobias Sana har fått sparken från IFK Göteborg. Detta drastiska beslut är taget efter en tvåveckorsperiod där situationen mellan Sana och klubben pågått. Utan att kunna lösas.

Situationen uppstod efter en het ordväxling mellan Sana och tränaren Mikael Stahre i pausvilan under matchen mot Kalmar FF. Sana blev sedan avstängd från att spela och träna med klubben. Avtalet bröts sedan då man inte kunnat hitta en gemensam väg framåt.

Detta är bara ett exempel på där spelare, tränare och klubbar hamnat i bråk med varandra. Vi har tittat på ett par exempel till.

2004. Geert den Ouden och romansen med tränaren Zoran Lukićs dotter. Holländaren Geert den Ouden kom till topplaget Djurgården men hade en stökig säsong. Han menar själv att han blev petad på grund av en romans med Andrea Lukić, dotter till tränaren Zoran. Andrea menade att det var ett påhitt att de skulle haft en relation, och Zoran å sin sida påstod att även om så var fallet skulle det inte påverkat laguttagningarna.

2005. Stefan Batan ”klar” för AIK. Stefan Batan troddes vara klar för AIK inför säsongen 2006. Men förhandlingarna låste sig och Batan skrev oväntat på för ärkerivalen Djurgården. Begreppet ”Batan-klar” myntades i AIK-kretsar för spelare som påstods vara klara för klubben. Tiden i Djurgården blev knackig för Batan, som återvände till Assyriska 2010. 2014 skrev han på för den tredje stora klubben i Stockholm, Hammarby.

2010. Bojan Djordjic och Martin Kayongo-Mutumba hamnar i onåd hos nya tränaren Alex Miller. AIK låg dåligt till i tabellen och tränaren Mikael Stahre hade lämnat klubben. In kom Alex Miller, en kompromisslös skotte med bakgrund i Liverpools organisation. Han lyckades hålla AIK kvar i Allsvenskan, men han är också känd för att omgående pekat ut två spelare som icke önskvärda i klubben. Klubbprofilerna Bojan Djordjic och Martin Kayongo-Mutumba skeppades i väg till ungerska ligan.

Den frispråkige Djordjic beskrev det som ”en kniv i ryggen”:

Vi tvingas bort. Det är verkligen så det är. AIK fick ett bud förra veckan. Jens Andersson (sportchef) frågade Miller vad han tyckte och han sa: “Sälj dem. Sälj 7:an och 10:an”. På fyra dagar kunde han inte ens mitt namn. Ingens namn. Det är brist på respekt.

2013. Rachid Bouaouzan får sparken från Helsingborg efter bråk med Erik Edman. Holländaren med marockanska rötter rök ihop med lagkamraten Erik Edman på träning. Trots att det bara var fyra matcher kvar på säsongen fick Bouaouzan sparken, en markering från klubben. Han avslutade proffskarriären efter händelsen, men dök åter upp i rampljuset då han greps inblandad i en stor knark- och penningtvättshärva 2021.

2016. Alexander Jakobsen slår medspelare med ispåse. Dansk-egyptiske Jakobsen spelade 2016 i Falkenberg. Under en träning hamnade han i bråk med en lagkamrat, bråket fortgick även i omklädningsrummet. Där slog Jakobsen lagkamraten med en ispåse i ansiktet, blodvite uppstod. Jakobsen fick sparken från Falkenberg.

2016. Sana kastar hörnflaggan mot publiken under IFK Göteborg–MFF. Sana spelade då för Malmö och var avbytare, när han fick ett knallskott kastat mot sig. Skottet smällde nära hans smalben och han blev rasande. I sin ilska tog han hörnflaggan och kastade den upp mot läktaren där knallskottet kastats från. Händelsen ledde till att personen som kastade knallskottet dömdes till två månaders fängelse.

2018. Smajl Suljević skallar Imad Khalili. En blodig historia uppstod efter att Dalkurd spelat mot Hammarby i Allsvenskan. På parkeringen utanför arenan skallade Dalkurd-spelaren Smajl Suljević motståndaren Imad Khalili. Han stängdes sedan av från spel i Dalkurd, erkände gärningen i tingsrätten men friades då han ansågs handlat i nödvärn.

2020. Bröderna Olsson bråkar med vaktmästaren på Påskbergsvallen. Helsingborg vann borta mot Varberg, men efter matchen uppstod ett bråk. Tvillingbröderna Martin och Marcus Olsson ville jogga ned på planen efter matchen. Det tyckte inte vaktmästaren om och visade var skåpet ska stå.

Gå härifrån, ni ska inte träna här! Det är jag som bestämmer, skrek vaktmästaren.

2021. Viktor Agardius lämnar Mjällby för Norrköping. Agardius vände hem från ett mycket kort proffsäventyr i Livorno och spelade säsongen 2020 i Mjällby. Inför säsongen 2021 var klubben och Agardius muntligt överens om ett nytt kontrakt, men då lämnade han och skrev på för Norrköping. Mjällbys sportchef Hans Larsson blev vansinnig på agerandet.

Uppenbarligen så har Viktor ingen moral i kroppen. Han ringde mig i går kväll (söndag) och sa att han hade bestämt sig för Norrköping. Hur fan man nu kan göra det när man har ett muntligt avtal med en annan klubb.

Man förvånar sig inte över något längre när det gäller moral och etik hos en del spelare. Det finns inte längre.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.