Turkiet har i dag överlämnat en kravlista till Sveriges regering. Den innehåller fem krav som ska uppfyllas innan Turkiet säger ja till ett svenskt medlemskap i Nato.

Det korrekta svaret från den svenska regeringens sida vore förstås ett gapskratt.

Men eftersom turkar saknar humor (hur många turkiska vitsar känner du till?) – och därför inte skulle förstå reaktionen, finner vi på Morgonposten det lämpligare att ändå försöka inleda en diplomatisk dialog med president Recep Tayyip Erdoğan.

Det korrekta förfarandet är då förstås att skicka en kravlista till Turkiets regering och kräva att den uppfylls innan vi själva tar en titt på turkarnas önskelista.

Våra krav på Turkiet bör därför bli:

1. Turkiet inför utreseförbud för alla Erdoğanvänliga turkar som säger sig vilja resa till Sverige.

Bakgrund: De kan inte beredas arbete här. Marknaden för nya frisörsalonger, pizzerior och kebabhak är obefintlig, vilket skulle innebära att dessa turkar sällade sig till den redan stora gruppen Erdoğanvänliga bidragstagare, som ägnar all sin tid åt att trakassera byggnadsnämnder runtom i landet för att få bygga moskéer.

2. Turkiet kallar hem alla kriminella personer med turkiska rötter som redan finns i Sverige. Hit räknas bland annat:

  • Ali Khan-klanen i Göteborg. Den förekommer bland annat i 200 brottsutredningar som rör mord, narkotikahandel, beskyddarverksamhet och bidragsbedrägerier.
  • Fakhro-klanen i Malmö. Inblandade i omfattande bedrägerier riktade mot svenska kommuner samt flera fall av mord, misshandel och utpressning.

3. Turkiet beordrar upplösning av partiet Nyans i Sverige (fullt möjligt eftersom det styrs från Ankara), och ordnar omgående så att medlemmarna kan återvända hem. Detta krav ligger också i linje med den svenska regeringens färska förslag om att vargstammen i Sverige kraftigt ska decimeras. De ledande personer i Nyans tillhör ju ofta den turkiska terrorgruppen Grå vargarna. Turkiet förklarar sig också berett att ta emot de sinnesförvirrade personer av svenskt ursprung som tagit plats i Nyans partistyrelse.

4. Turkiet erkänner folkmordet på mer än en miljon armenier 1915–1917, liksom hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Erdoğan lovar att kompensera anhöriga till dem som då mördades med hjälp av sin och familjens personliga förmögenhet, som är avsevärd. Som vi säger i Sverige: ”Orätt fånget, lätt förgånget”. Erdoğan var ju erkänt luspank när han gav sig in i politiken, och hans rikedomar kan knappast berott på att han sparat och gnott på sin presidentlön. Vi vill också påpeka att skadestånden ska utbetalas i annan valuta än den turkiska liran, som förlorat det mesta av sitt värde på grund av Erdoğans ekonomiska politik – och numera väl har ungefär samma växelkurs mot dollarn som ett omslagspapper på Myrornas julbasar.

5. Erdoğan deklarerar att Istanbul återfår sitt gamla – och korrekta namn – Konstantinopel. Hagia Sofia blir åter en ortodox kyrka. Erdoğan ska dessutom överlåta sitt presidentpalats (som har 1150 rum) som kontor för organisationer som verkar för återvandring av kristna grupper som fördrivits från det som orättmätigt i dag är turkiskt territorium.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.