Bröderna Barka sitter på häktet i Göteborg och inväntar sin dom. De politiskt medvetna bröderna är åtalade för terrorbrott. Enligt Säpo är de kända aktörer inom den våldsbejakande islamistiska miljön.

Nagmi Barka och Ali Barka hann inte göra sig skyldiga till några grymheter, men som lagen är skriven är det straffbart att resa iväg för att begå terroristbrottslighet eller för att ha samröre med en terroristorganisation. Enligt kammaråklagare Henrik Olin fullbordades det brottet när de checkade in på Landvetter flygplats för att flyga till Turkiet, som ett första stopp på vägen till Libyen. Där skulle de ansluta till den islamiska staten (IS-terroristerna). Som bevis har han bland annat anfört en stor mängd chattkommunikation.

Brödernas förklaring till sin resa är att de skulle kolla läget inför en eventuell flytt till Tripoli. Dessutom angriper deras advokater åklagarens bevisning, eftersom dem som brodern Ali chattade med inte var några IS-terrorister, utan agenter från en utländsk säkerhetstjänst. Om det som bröderna gjort skulle vara brottsligt så har det provocerats fram, menar de.

Barndomen

Våren 1985 tappade programledaren Lill Lindfors kjolen på Eurovision Song Contest i Scandinavium och småländskan Kikki Danielsson sjöng om Bra vibrationer så pass bra att hon knep tredjeplatsen i tävlingen.

Vid samma tid lekte bröderna Nagmi och Ali i skogen nära hemmet på Granvägen i lilla Hultsfred. Sedan – kanske med fickorna fulla med kottar – sprang de hem till mamma Fatima och sin syster.

När flytten gick till radhuset 1984 fanns fadern Abdulla med, men kort därefter flyttade han ut, till en liten lägenhet inte långt därifrån. När storebror Nagmi hade lust kunde han pinna dit på tio minuter.

Abdulla dök upp i Sverige i mitten av 70-talet och träffade den unga Fatima, som då inte hette så. Hon hette Kerstin och var det äldsta barnet av fyra i en helt vanlig småländsk familj. Hennes far var tapetserare och hennes farfar var torpare. Hon var bara 19 år 1977, när hon gifte sig med sin sex år äldre kärlek från Libyen, och nio månader senare föddes Nagmi. Sitt nya arabiska namn tog hon i början av 80-talet.

Familjen flyttade runt en hel del före tiden i Hultsfred. De bodde på flera platser i Småland, och en tid i Göteborg, där Ali föddes.

Pappa Abdulla

Fadern Abdulla är en ombytlig och något rastlös man, det står helt klart. Fatima skulle komma att bli den första av hans fem hustrur, och Nagmi det första av hans 14 barn. Paret skilde sig 1989 och Abdulla gifte genast om sig.

Den nya hustrun kom dock inte till Sverige förrän 1992 och så dags hade Abdulla hunnit skänka Fatima ett sladdbarn; en son som föddes 1991.

Knappt hade hustru nummer två kommit hit förrän han skiljde sig från henne också, och gifte sig med sin tredje hustru 1993. Med henne har han sex barn.

2010 både gifte och skiljde han sig från hustru nummer fyra, och hustru nummer fem gifte han sig med 2013. Då var han 61 år gammal. Den femte hustrun har hela tiden bott i Marocko, liksom de fyra barn de fått tillsammans. De fyra första fruarna bor alla i Göteborg. Abdulla är i dag 70 år och också skriven i Göteborg.

I Alis telefon hittade polisen sju nummer till Abdulla. Tre svenska, ett engelskt, ett marockanskt och två libyska. Ali berättar om sin far i polisförhören:

Pappa håller på att bygga ett väldigt stort hus en bit strax utanför Tripoli som är huvudstaden där hela våran släkt bor. Ett hus som skulle rymma … ja jag vet inte om det är 10 till 15 rum.

Hos Skatteverket finns inkomstuppgifter bak till 1991, och sedan dess har Abdulla inte redovisat några större inkomster. På 20 år mellan 1991 och 2010 tjänade han totalt 69 000 kr, alltså i snitt 3 500 kr per år. Det var under dessa år han fick sex barn med sin tredje hustru. Han har inte drivit några företag i Sverige.

Fotbollen

Efter några flyttar till bland annat Umeå hamnade Fatima och barnen i Biskopsgården i Göteborg 1990. Abdulla bosatte sig inte långt därifrån. Nagmi och Ali började leva sina liv bland betongen och på fotbollsplanen. De kom att spela upp till senioråldern i flera klubbar. Bland annat spelade Nagmi i juniorallsvenskan för Lundby IF.

Nagmi lyckades senare skaffa sig en civilekonomexamen från Göteborgs universitet. Han är gift och har två barn, det äldsta i 20-årsåldern. Ali har hunnit både gifta sig och skilja sig, och han har fyra barn med sin exhustru.

Det är många år sen, säger Nagmi om sin examen från universitetet.

Det blev ingen karriär som ekonom för honom. På senare år har båda bröderna hankat sig fram. Nagmi säger att han jobbar som timanställd på en skola som stödresurs åt stökiga barn. Det gjorde han i så fall 2021, för mellan 2018 och 2020 hade han nästan ingen taxerad inkomst. Totalt bara 27 000 kr.

Ali har jobbat som personlig assistent, berättar Nagmi, men har skurit ned på det. Ali tjänade noll kronor mellan 2016 och 2018. 2019 och 2020 tjänade han 72 000 respektive 211 000 kr.

De har också tränat fotbollslag. 2019 tränade de var sitt ungdomslag i Solväders FC från Biskopsgården. Ali säger i polisförhören att de tränade ett herrseniorlag tillsammans så sent som förra året.

Nagmi säger att de står varandra väldigt nära och att de gör allting tillsammans. De tränar, ser på fotboll, går i skogen och går till simhallen med sina barn. Och de pratar mycket politik.

Mamma Fatima

De eventuella brister man kan se hos hennes söner och hennes exmake kan man inte se hos Fatima. Hon klär sig enligt islams påbud och hon köper leksaker till sina barnbarn till eid al-fitr. Det är också hon som har en stabil inkomst, och på senare år en ganska bra sådan. Sedan 2018 har hon en lön på runt 50 000 kr i månaden från sin tjänst inom Västra Götalandsregionen.

Det har gått 45 år sedan hon träffade sin blivande make. Kunde hon ana att de skulle få två söner som reste ut i världen för att kriga för islam? Och att de skulle få en tredje son (sladdbarnet) som skulle hamna i fängelse för mordförsök?

Radikalisering

Med 10-talets intåg började bröderna intressera sig för en annan kunskap – den islamiska läran.

I ett yttrande inför rättegången säger Säpo: “Bröderna Ali Barka och Nagmi Barka är sedan ett drygt decennium kända av Säkerhetspolisen som aktörer inom den våldsbejakande islamistiska miljön”.

Enligt Säpo reste de till Jemen 2012 för att få religiös och militär utbildning av al-Qaida på den Arabiska halvön (AQAP). 2013 reste de till Syrien, och åtminstone Nagmi ska ha deltagit i strider. De ska också ha planerat att återvända till Syrien och IS-terroristerna, men det blev aldrig av.

Den seniore analytikern på Säpo Linus Gustafsson vittnade under rättegången och förtydligade att informationen är inhämtad från flera underrättelsekällor som säger samma sak. Frågan om vilka bröderna stred för i Syrien fick han inte uttala sig om.

Bröderna besöker regelbundet moskén, och ber fem gånger om dagen, som man ska göra. Nagmi besöker olika moskéer, och räknar upp dem i Bellevue, Friskväderstorget och Hjällbo. Han har dåligt samvete för att han inte besöker moskén oftare.

De har bestämda uppfattningar om den politiska situationen i Mellanöstern. Den sida de stöttar är den sunnimuslimska. De menar att IS-terroristerna är den enda positiva kraften i regionen som försvarar sunniislams intressen.

De nämner Syriens president Bashar al-Assad som varande nästan Satan själv. Vid ett tillfälle under polisförhören brister Nagmi nästan ut i gråt när han talar om Assads övergrepp på sunnimuslimer i Syrien.

Chattarna är många och långa, och att de handlar om rekrytering kan inte missförstås. Ali förnekar heller inte att det var ämnet men han säger att det aldrig var seriöst. Kanske skulle de ta sig en tur söderut till IS så småningom, säger han. För skojs skull. Men resan handlade om en flytt till Tripoli. De skulle bo där i kanske ett år för att pröva på att leva där. Hela faderns släkt bor i staden och därför hade tanken väckts hos dem om en framtid där. Deras far bygger, som sagt, ett hus i Tripoli.

Hela familjen var införstådd med att de skulle resa iväg, men de hade inte kontaktat sina släktingar i Tripoli i förväg.

Ali menar att chattandet bara är pladder och dagdrömmeri. Typiskt honom att bara leka lite med sina fantasier, och för att han är intresserad av hela grejen med IS-terroristerna. Som han förklarar det låter det likt ett intresse för historia, sport eller politik i allmänhet. Det är en förklaring han upprepar gång på gång – intressanta dagdrömmerier och pladder, men inget seriöst.

Åklagaren Henrik Olin menar att det är tydligt att de velat åka ned för att strida för IS-terroristerna. Han yrkade på tio månaders fängelse.

Maxstraffet är två år. Hur resonerade du när du yrkade på tio månaders fängelse?

Det hade känts lite obalanserat att yrka på maxstraff rakt av när man inte har något att jämföra med. Men det finns lite att jämföra med. Det finns en dom som gick ända upp till Högsta domstolen gällande den här lagen, men en annan typ av gärning, nämligen så kallad offentlig uppmaning till finansiering (av IS). Där dömdes det ut sex månaders fängelse. Jag tyckte det här hade ett högre straffvärde, så därför yrkade jag på tio månader.

Olin fick sedan frågan vad han tycker skulle ge två års fängelse. Han säger att är jättesvårt att säga, och fortsätter:

Det skrivs ju ganska ofta i media: “Han riskerar två års fängelse”. Även ett häleribrott kan leda till två års fängelse, men det är ytterst sällan som det döms ut. Det är ju så, och det kan man ju tycka vad man vill om, men det är ju mer en politisk fråga. Rättstillämpningen ser ut så att det är sällan som praxis involverar de övre delarna i en straffskala.

Ali må dagdrömma, men både han och Nagmi vet hur man packar sina väskor praktiskt. Det här fann polisen:

Ali, väska 1:

 • Svart väst i grovt tyg med fickor på framsidan.
 • 2 st. sjalar
 • 3 st. gröna byxor
 • 2 st. långa skjortor, grön + mörkblå
 • Ytterligare kläder, bl.a. jacka, strumpor, kalsonger, gympaskor.

Ali, väska 2:

 • Läroböcker om det arabiska språket 8 st
 • 2 par nyinköpta knäskydd, militärt snitt
 • 2 par nyinköpta armbågsskydd, militärt snitt
 • Myggnät
 • Pannlampa
 • 2 par handskar, ett par tunna och ett par tjockare
 • Gore-tex skor
 • Bälte, militärt snitt
 • Sandaler
 • Glasögon

Nagmi, väska 1:

 • Kläder i både tunt och tjockare material, i färgen svart, beige och grön.
 • Grön jacka/tröja i kamoflage-mönster
 • Svart, lång skjorta
 • 2 byxor, 5.11 Tactical series, 1 beige och 1 grön
 • Axelrem för långvapen (i förpackning med monteringsinstruktion)
 • Stor mängd receptfria smärtstillande läkemedel, t.ex. Alvedon, Ipren, Naproxen, Voltaren.
 • Paraflex (muskelavslappnande)

Nagmi, väska 2:

 • 1 par svarta skor/kängor
 • 1 par beige skor/kängor
 • Svarta och beige kläder
 • Vatten, godis, handduk mm.

Bröderna säger om packningen att de inte ville se ut som turister med tanke på kidnappningar och annat som förekommer där nere. De hade dessutom kontanter på sig i form av amerikanska dollar, motsvarande cirka 11 000 kr vardera.

Henrik Olin får avslutningsvis frågan om han tror på en fällande dom:

Ja, vi får se. Domen kommer nästa onsdag. De är fortfarande kvar i häkte, vilket är en indikation på fällande dom, men det är inte säkert.

Barka och Berka

Efter nedslaget i 80-talets Hultsfred kan man drömma sig tillbaka till 30-talet. Då reste Hammarbylegenden Svenne Berka runt i Europa för att representera Sverige, i både fotboll och ishockey.

Nu för tiden reser Ali Barka för att strida i Syrien.

 

UPPDATERING 2022-05-25: Göteborgs tingsrätt dömde i dag bröderna till åtta månaders fängelse var.

Rätten konstaterade att resan hade påbörjats med avsikten ansluta till IS i antingen Syrien eller Irak, och där begå, förbereda, stämpla eller medverka till särskilt allvarlig terroristbrottslighet av det slag som omfattas av lagen.

Chattmaterialet var inte tillgängligt i sin helhet men det som fanns kan inte betraktas som ofullständigt, menar domstolen.

Vidare säger den att det fanns mer än en obetydlig fara att gärningen skulle leda till förövande av särskilt allvarlig brottslighet, att den inte är att anses som ringa, och att den inte ska ogillas på grund av brottsprovokation.

Angående brottsprovokation sägs att Ali Barka framstått som den drivande parten och vid upprepade tillfällen varit den som har tagit kontakt, och att syftet då har varit att få hjälp med att resa för att ansluta sig till Islamiska staten.

Tingsrätten kommer visserligen fram till att (det av åklagaren yrkade) tio månaders fängelse är det korrekta straffvärdet, men den sänker straffet med två månader eftersom bröderna riskerar sina anställningar och eftersom viss påverkan förekommit från utländsk säkerhetstjänst.

 

(Kerstin, Fatima och Abdulla är fingerade namn)

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.