Två brasilianska biologer har studerat grodors missriktade kåthet och försökt förstå vad den beror på. Forskningsprojektet uppstod när de befann sig på en bergsvandring i Brasilien. Plötsligt dyker en groda av arten Rhinella icterica upp och försöker frenetiskt idka samlag med en av biologernas skor.

Ingen av biologerna kan efteråt riktigt släppa tanken på händelsen. Låter lite konstigt, fotvandrar man i Brasiliens djungler och berg måste man rimligen stöta på mycket som är mer märkligt än en kåt groda som inte kan behärska sig vid synen av en känga.

I vilket fall, de börjar forska i frågan och har till slut samlat ihop 400 fall av grodor som verkar försöka para sig med allt möjligt; kokosnötter, mangos, sköldpaddor, bollar, och döda fiskar – för att ta bara några exempel.

En förklaring forskarna har är att det gäller att passa på för kåta grodor. De parar sig bara några få gånger per år. Missar man ett tillfälle får man vänta ett bra tag till nästa gång. Alltså kan man lika gärna chansa, går det så går det – på flera sätt.

Som så ofta numera antyder forskarna att grodornas lite märkliga parningsförsök kan vara människans fel. Urbanisering och ett förändrat klimat förstör grodornas naturliga hemvist och gör dem totalt förvirrade – och de blir driftstyrda och försöker ha samlag med allt som kommer i deras väg. Om forskarna skulle ha rätt i detta blir man lite skräckslagen, tänk dig en sexuellt förvirrad flodhäst som kommer ångande mot dig. Två ton upphetsat kött rör sig mot dig med en hastighet av 50 kilometer i timmen.

Nu är förvisso inte flodhästar vanliga på våra breddgrader. Men tänk dig ett vildsvin som vill para sig med dig?

Kanske ska vi ändå inte drabbas av panik. Forskarna medger att deras underlag för att dra slutsatser inte är riktigt gediget. 400 slumpvis utvalda observationer räcker inte för att man ska kunna formulera en hållbar teori. För att den ska bli trovärdig måste man över tid studera grupper av grodor i olika miljöer, och man bör ha tillgång till data om sexvanorna hos grodor förr i tiden. Inte lätt att få till.

Men visst förstår jag forskarnas lust att spekulera. Det intressanta är dock att de bara grubblar på hur människan förstört för grodor genom samhällets utveckling, och påverkan på naturen. De funderar inte alls på hur det mänskliga samhällets utveckling förstört för människan själv när det gäller parning. Tänk på dagens västerländska samhälle med mängder av märkliga sexuella subkulturer, typ:

”Hej, jag är en bisexuell man, men egentligen är jag en islandshäst. Jag letar efter en rullstolsbunden, rödhårig lesbisk kvinna och en alkoholiserad kubansk fiskare som gillar S&M. Vore kul med en trekant.”

I jämförelse med detta ter sig väl en groda som vill ha sex med en tennisboll ganska normalt.