Den 18 maj 2022 gick Uefa Europa League-finalen av stapeln i Sevilla. Finalen är den näst viktigaste inom europeisk fotboll och är arvtagare till den gamla Uefa-cupen. Eintrach Frankfurt vann finalen efter övertid och straffläggning. Målvakten Kevin Trapp blev stor hjälte som räddade Aaron Ramseys straff.

Årets final spelades i Sevilla på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Vi har tittat på de båda finallagen och deras resa mot toppen.

Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt kommer från Tysklands till folkmängden femte största stad och grundades 1899. Ett gammal smeknamn på klubben är “Die Adler” – alltså “Örnarna”, vilket kommer sig av klubbens emblem.

Trots staden Frankfurts ekonomiska styrka är inte klubben en av landets större när det gäller meriter. Man vann ligan 1959. När det gäller cuper ser det bättre ut, 1980 vann man Uefa-cupen. På senare år har man tagit sig till final i den inhemska cupen två gånger och 2018 vann man den överraskande mot storklubben Bayern München.

Laget har således gjort något rätt och hittat ett koncept som fungerar i utslagsmatcher. Man klev rakt in i grupp D med Olympiakos, Fenerbahce och Antwerpen. Där blev man etta och gick till åttondelsfinal mot Real Betis, som man slog på bortaplan. På hemmaplan behövdes det förlängning, där gjorde Frankfurt målet som tog de vidare.

I kvartsfinalen blev det spanskt motstånd igen, giganterna FC Barcelona. Det blev 1–1 i hemmamatchen. I bortamatchen vann man med 3–2 vilket var en skräll. Men det som det pratades om under och efter matchen var inte bara resultatet. Det var om invasionen.

Tack vare att Barcelona har ganska slappa supportrar hade påhittiga Frankfurtfans köpt på sig betydligt fler biljetter än vad som är brukligt. Historien har visat att det kan kännas ganska otrevligt att möta 30 000 tyskar i uniform beklädnad i sitt hemland. Barcelonaspelarna möttes här av en vägg av tyskar i vita matchtröjor. Hemmaplan blev nästan bortaplan.

I semifinalen väntade West Ham United från östra London. Om Barcelona blev tagna på sängen så var en tysk invasion något man i London absolut inte ville veta av. Man införde därför löften om stränga straff mot personer som skulle sälja sina biljetter svart till tyskar. Matcherna avlöpte i Frankfurts favör. På London Stadium vann man med 2–1 och i hemmamatchen vann man med 1–0. Den första Europafinalen på 42 år var ett faktum, fansen stormade planen och firade.

Glasgow Rangers FC

Till skillnad från Frankfurt har Rangers väg till finalen varit betydligt längre, med start i tredje kvalrundan till Champions League där man blev utslagna av Malmö FF. I playoff till gruppspelet i Europa League besegrade man armeniska Alashkert. Men vägen till finalen är alltid extremt mycket längre än andra klubbar, man kan säga att den började på Nordirland på 1600-talet.

Klubbens smeknamn blev tidigt “Gers” – en förkortning av “Rangers”. PÅ 1970-talet, när rimmad slang började bli vanligt blev smeknamnet “Teddy Bears” populärt.

Glasgow är en sekteristisk stad där Skottlands två mest framgångsrika klubbar huserar. Celtic och Rangers har dominerat skotsk fotboll som få klubbar i andra länder gjort. Rangers har 55 ligatitlar och Celtic 52. Men klubbarna är också representanter för politiskt-religiösa rörelser.

Celtic grundades av katoliker och Rangers av protestanter, båda invandrare från Irland. Celtic är en symbol för irländsk nationalism, där drömmen om en republik lever. Rangers symboliserar lojalisterna som är trogna drottning Elizabeth II och förespråkar en union med England, Skottland och Wales.

På Rangers hemmastadium Ibrox är därför brittiska flaggor mycket vanliga. Många av supportrarnas sånger och ramsor är tagna från ulsterlojalisterna på Nordirland.

Ett exempel är No 1 Platoon. Sången handlar om att ta värvning i Ulster Volunteers, en protestantisk milis som organiserades 1912 för att kämpa mot irländska republikaner. När första världskriget kom uppgick större delen av UV i den brittiska 36:e divisionen och stred på västfronten.

I gruppspelet mötte man Lyon, Sparta Prag och Brøndby. Där kom man tvåa och gick till en playoff mot tyska storlaget Borussia Dortmund. I första matchen på Westfalenstadion vann man med 4–2 och i returen blev det 2–2. I åttondelen väntade sedan Röda stjärnan Belgrad. En klar 3–0-vinst på Ibrox följdes upp av en 2–1-vinst i Belgrad.

I kvartsfinalen väntade portugisiska Braga. Där förlorade man första matchen nere i Portugal med 0–1. På hemmaplan stod det 2–1 till Rangers vid full tid, på övertid gjorde man 3–1 och var klara för semifinalerna.

Där väntade RB Leipzig, det östtyska laget som ägs av energidrycksjätten Red Bull. Även där förlorade man den första matchen, borta på Red Bull Arena. Men hemma vann man med 3–1, stor hjälte var engelsmannen John Lundstram som gjorde det avgörande tredje målet i 84:e minuten.

Finalplatsen var ett faktum. Tidigare har man tre finaler i den gamla cupvinnarcupen, varav en vinst 1972. I den nuvarande turneringen var man i final 2008, då man förlorade mot Zenit Sankt Petersburg. Det som blev omtalat då var dock invasionen av supportrar till finalstaden Manchester. Det är inte bara tyska fans som kan sådant.

När ärkerivalen Celtic spelade final mot Porto 2003 i Sevilla reste 80 000 supportrar dit. Trots att bara en bråkdel hade biljetter. Rangers ville inte vara sämre utan över 100 000 Rangersfans färgade Manchester med sina mörkblåa matchtröjor.

Arenan i Sevilla rymmer runt 45 500 åskådare, hur man än gör hade det aldrig räckt till för dessa två lag. Matchen spelades klockan 21.00 svensk tid och kunde ses på Viaplay och TV 10.

Resultat: 1-1 efter full tid. 5-4 i straffläggningen.

Matchen slutade lika efter ordinarie tid. Joe Aribo gav Rangers ledningen i 57:e minuten. Rafael Borré kvitterade i minut 69. Övertidshalvlekarna slutade mållöst.

Eintracht Frankfurt vann finalen efter förlängning och straffar. Frankfurtmålvakten Kevin Trapp räddade Aaron Ramseys straff i fjärde rundan. Rafael Borré säkrade sedan vinsten åt tyskarna.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.