Sommaren 2020 blev känd för upploppen där Black Lives Matter demonstrerade och plundrade köpcentrum i större amerikanska städer. Trots pandemin tilläts de hålla på och hade starkt stöd av många toppolitiker och storföretag.

Nu två år senare när röken skingrats har frågor väckts om ledarskapet i BLM. Har vissa ledande personer använt sig av organisationen för att berika sig själva?

Patrisse Cullors är medgrundare till BLM och tidigare verkställande direktör för ideella stiftelsen Black Lives Matter Global Network Foundation. Enligt uppgifter från stiftelsens senaste bokslut har man betalat för tjänster av personer med nära kopplingar till Cullors. Hennes bror Paul har fått cirka 8 400 000 kronor för att tillhandahållit säkerhetstjänster. Ett företag som ägs av Damon Turner har fått 9 700 000 kronor betalt för att hjälpa till vid evenemang och andra kreativa lösningar. Cullors och Turner som är skilda har ett gemensamt barn ihop.

Stiftelsen hade nettotillgångar på 420 miljoner kronor 2021. Kostnaderna på 370 miljoner gick till stipendier, fastigheter och privatflyg. Man fick 900 miljoner i donationer, varav 32 investerades i aktier.

Cullors sade upp sig som vd i fjol efter upprepade kontroverser. Från bokslutet kan man se att hon återbetalat stiftelsen 730 000 kronor för en privat flygresa.

Hon har också kritiserats för sina husköp och dekadenta livsstil. Hon köpte fyra lyxiga hus för sammanlagt 32 miljoner kronor. Ett av husen låg avsides en bit från Malibu i Los Angeles och kostade 14 miljoner. 220 kvadratmeter med utsikt över Topangakanjonen är inte fy skam. Men andra inom organisationen nationellt anade oråd och ville ha en oberoende utredning.

Cullors och hennes icke-binära partner Janaya Khan köpte också en mindre ranch i Conyers i Georgie. Där hade hon tillgång till en privat landningsbana och hangar med en lägenhet ovanpå. 30 minuters restid från Atlanta vid arbetsresor, eller möjlighet att arbeta vid husets inomhuspool. Khan är från Toronto och är medgrundare till BLM i Kanada.

Cullors har också en lägenhet i södra Los Angeles och ett hus i Inglewood.

Cullors började köpa hus 2016. Hon blev känd med hashtaggen #blacklivesmatter 2013 och har sedan tjänat bra på sina böcker och andra avtal med medier.

Hennes avhopp från stiftelsen hade inte med kritiken att göra, menade Cullors, som sade sig vara opåverkad av ”högerns attacker”. Hennes kritiker menar att mer av stiftelsens pengar borde gått till svarta familjer vars anhöriga drabbats av polisvåld.

Stiftelsen gjorde ett uppmärksammat fastighetsköp i oktober 2020. Man hade nyligen fått in 660 miljoner i donationer och köpet gjordes av Janaya and Patrisse Consulting, som drevs av Cullors och Khan. Ägandet fördes sedan över till en advokatfirma i Delaware, för att försvåra insyn i vem som stod som ägare.

Fastigheten kostade 60 miljoner och kallades internt för ett campus, men stiftelsen försökte förneka köpet när det kom ut i media. Man försökte också få det till att huset skulle användas till influerare, där artister kan umgås. Ingen privatperson skulle bo i huset, sades det. Men man kunde då heller inte förklara varför så lite producerades där under 17 månader, om det var tänkt som studio för artister och kreatörer.

För att vara en icke vinstdrivande stiftelse var det en väldigt stor summa att lägga på en fastighet, menar kritiker. Inte nödvändigtvis olagligt eller oetiskt, men ett icke strategiskt sätt att investera pengarna på.

Även om Cullors är ute ur leken så finns det fortfarande möjliga intressekonflikter inom stiftelsen. Den största utbetalningen var till Bowers Consulting Firm, på drygt 20 miljoner. Konsultfirmans ägare är Shalomyah Bowers som är styrelseledamot i BLM-stiftelsen. Pengarna gick till administrativ hjälp, allmän konsultverksamhet, strategi och design bland annat.

En av stiftelsens grundare är Kailee Scales, hon fick 1,3 miljoner i klumpsumma för utfört arbete. Men avtalet är hemligt så inga detaljer om vad hon bidragit med finns för närvarande. Man har också köpt it, kommunikationstjänster, media-strategisk planering och liknande för närmare 20 miljoner av olika företag i Kalifornien.

Under 2020 hade man ingen visselblåsarfunktion inom stiftelsen, och bara en styrelseledamot. Det skapar problem då en enda person ska ha översyn och motverka sin egen potentiella korruption, menar Laurie Styron som arbetar på Charity Watch som granskar ideella stiftelser.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!