Den senaste tidens mest uppmärksammade händelse i Hollywood är rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp. De var tidigare ett par och gifta under drygt ett år. Nu är de inblandade i en rättegång där hundratals miljoner kronor står på spel.

Depp och Heard var till en början något av ett klassiskt skådespelarpar. De träffades 2011 när de spelade in The Rum Diary och gifte sig i februari 2015. Heard ansökte om skilsmässa i maj 2016 och om att få kontaktförbud för Depp. Hon menar att Depp var våldsam mot henne, när han krökat och tagit droger. De förlikade och skilsmässan trädde i kraft 2017, Heard drog tillbaka ansökan om kontaktförbud. Båda menade då att deras relation varit bitvis stökig, men alltid grundad i kärlek. Ingen skulle haft för avsikt att skada den andra, fysiskt eller emotionellt.

Historien tog dock inte slut där. Ett år senare publicerade brittiska tabloiden The Sun en artikel, där Depp kallades för hustrumisshandlare. Det gjorde att Depp stämde The Suns utgivare News Group Newspapers för förtal.

Fallet gick till rättegång 2020, där High Court of Justice bedömde att tolv av 14 av Heards anklagelser om våld hon utsatts för av Depp hade starka belägg. Man gick också på Heards linje att hennes anklagelser mot Depp skadat hennes karriär. En konsekvens av detta blev att Depp på produktionsbolaget Warner Bros begäran hoppade av filmserien Fantastic Beasts.

Depps överklagan avslogs i mars 2021. Men Depp hade också stämt Heard i delstaten Virginia, eftersom Washington Post publicerat en ledarkrönika av Heard i december 2018. I krönikan skrev Heard om övergrepp i förhållanden, men Depp menade att det var han som blivit utsatt för övergrepp och att han var utsatt för en bluff. Således startade det en ny rättsprocess, på amerikansk mark.

Depp mot Heard: Welcome to the shit show

Rättegången startade 11 april och har sänts via videoström på bland annat Youtube. Både som helhet och i delar, klipp och liknande har den fått en enorm uppmärksamhet. För en utomstående betraktare såg det onekligen ut som att Heard fick sina fiskar varma den inledande tiden. I takt med att material offentliggjordes i utredningen uppdagades bisarra och pikanta detaljer från tiden de varit ett par.

Det som kanske fått mest uppmärksamhet är bilden på en bajskorv i parets säng. Depp ville ta sig till parets gemensamma våning för att hämta personliga tillhörigheter. En av hans livvakter motsatte sig dock beslutet och visade en bild från tillståndet i våningen. Heard skyllde på parets hundar, men enligt Depp hade inte små yorkshireterrier kunnat producera en korv av den storleken.

Andra bilder från hemmet understryker bilden av Depps alkohol- och drogmissbruk. Klotter på möbler och väggar, sönderslagna saker, oreda, smuts och förfall.

Enligt Heard introducerade Depp sin dotter Lily-Rose för marijuana när hon var 14 år gammal. Hon säger sig fått beskyddarinstinkter för Lily-Rose under deras förhållande på grund av Depps bristande egenskaper som far. Depp ska till exempel ha missat ett födelsedagsfirande på grund av att han var för bakfull. I stället tog Heard med henne ut på middag.

Lily-Rose Depp föddes 1999 då Depp var gift med hennes franska mor Vanessa Paradis. Artisten Paradis är mest känd för sin låt Joe le taxi. Enligt Depp var inte Lily-Rose och Heard vänner och dök inte upp när de gifte sig 2015.

Heard påstår också att Depp lät en äldre känd musiker, ej namngiven, sova över i deras hus när Lily-Rose var 14. Detta ska ha lett till ett gräl mellan Depp och Heard. Lily-Roses ängslighet ska enligt Heard uppkommit genom Depps smygalkoholism, en gång ska han supit sig full på familjesemester på deras yacht. Han ska också i ilska tryckt upp Heard mot väggen när han misstänkte att hon berättat för Lily-Rose att han supit.

Depp påstår att Heard slängde en vodkaflaska mot honom som orsakade skada på ett finger. Fingertoppen var skadad och benet stack ut. Innan han ringde efter vård så skrev han på väggarna med sitt blod. Han ljög för läkarna om hur skadan uppstått.

Heard menar i sin tur att Depp våldtog henne med en vodkaflaska när de var i Australien 2015. Depp ska ha sagt ”I’ll fucking kill you” upprepade gånger under incidenten. Depp ska också ha slängt henne på ett uppfällbart bord, som gick sönder när han lade sig ovanpå henne. Heard beskrev tredagarsvistelsen i Australien som ”ett gisslandrama”.

Ett av vittnena i rättegången var psykiatrikern Shannon Curry. Hon har gjort en psykiatrisk undersökning av Heard som tagit tolv timmar totalt. Enligt Curry lider Heard av borderline personlighetsstörning, histrionisk personlighetsstörning samt posttraumatisk stress. På grund av detta är Heard mycket upptagen av bilden av sig själv, har lätt att vara elak och skylla fel på andra personer. Hon ska också ha svårt att erkänna sina misstag.

Histrionisk personlighetsstörning är vanligare hos kvinnor än hos män, personen är ofta melodramatisk och teatralisk.

Vissa menar att Heard använder sig av filmcitat i sina vittnesmål. Till exempel är saker hon sagt slående lika citat från filmen The Talented Mr. Ripley från 1999.

Heard: “When I was around Johnny I felt like the most beautiful person in the world — then he would disappear.”

Filmen: “The thing with Dickie, it’s like the sun shines on you and it’s glorious — then he forgets you and it’s very cold.”

Heard har också förlöjligats på Tiktok för vissa udda uttalanden i vittnesbåset. ”Min hund klev på ett bi”, sade Heard innan hon berättade om ett av bråken med Depp. Den dagen hade de ätit magiska svampar tillsammans med vänner under en utflykt till Hicksvilles husvagnspark i Kalifornien. Depp blev arg och anklagade henne för att ha gömt droger och ska ha letat efter dem i hennes kroppsöppningar.

Båda har lagt fram bildbevis på blåmärken och sår som påstås orsakats av den andra. Det återstår att se hur rättegången slutar. Och om det blir en Hollywoodfilm av historien så småningom.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.