Alexander Gustafsson ska göra comeback i UFC-oktagonen efter att inte ha fajtats på två år, och möter ukrainaryssen Nikita Krylov i London den 23 juli.

Efter ett kort besök i tungviktsklassen är “The Mauler” Gustafsson tillbaka i lätt tungvikt, vilket betyder under 93 kilo. Inför tungviktsmötet med brasilianaren Fabrício Werdum 2020 åt och tränade Gustafsson upp sig till 108 kilo. Matchen förlorade han två och en halv minut in i första ronden på ett armlås.

Gustafsson är bäst när han får stå upp och slåss och visste att han inte fick bli nedtagen på golvet av Werdum. Han hamnade där ändå och den fyrfaldige världsmästaren i brasiliansk jiu-jitsu kunde ganska enkelt låsa armen på svensken, som tvingades ge upp.

Det är nästan exakt fem år sedan den fina segern mot Glover Teixeira och med tre förluster rad, och sex förluster i de nio senaste, behöver 35-åringen visa att han fortfarande kan uträtta något i världseliten. Det var länge sedan han var i närheten av UFC:s topp 15-ranking.

Den tolfterankade Krylov kan mäta sig med Gustafsson i snabbhet och kommer förmodligen att gå framåt och söka sig in i clinch. Även om svensken förbättrat sin liggande brottning så kommer han att vilja hålla sig på distans så länge det går och förhoppningsvis hitta in med ett av sina knockoutslag – precis som mot Teixeira.

Den fem år yngre Nikita Krylov har förlorat sina två senaste matcher som har varit mot toppmotstånd. Den senaste mot Paul Craig på ett triangellås i den första ronden. Trots det är han en mycket bra fajter och bör ses som knapp favorit.

Gustafsson har gått tre mästerskapsmatcher i lätt tungvikt och förlorat alla; två mot Jon Jones och en mot Daniel Cormier.

Allstars gym

Nu för tiden är Alexander Gustafsson inte bara en MMA-krigare. Han äger och driver gymmet Allstars Training Center i Stockholm, och han tränar där tillsammans med bland andra den framgångsrike sverigetjetjenen Khamzat Chimaev.

En annan som tränar på Allstars är engelsmannen, och numera mellanviktaren, Darren Till. Han utmanade Tyron Woodley om UFC-mästerskapet i weltervikt 2018 men förlorade. Darren Till kom till gymmet i Stockholm i februari i år för att få bra träning och en nystart på karriären.

Om man vill följa Darren Tills nystart och äventyr i Sverige så kan man göra det i en videoserie på Youtube, på kanalen Blockasset. I (hittills) sex kvartslånga avsnitt får man se hur han tränar med Gustafsson och Chimaev, och hur han bygger upp en skojfrisk kompisrelation med den senare. Vid ett tillfälle i den första filmen påpekar Khamzat Chimaev att engelsmannen är för tjock för att ansvara för wienerbröden, och vid ett annat tillfälle att han är för vit och därför behöver åka till Thailand för att få lite färg.

Khamzat Chimaev

Den 28-årige tjetjenen Chimaev kom till Sverige som 19-åring och är lätt att känna igen på sitt stora skägg och sin rakade överläpp, som är deformerad sedan ett fall i barndomen.

Han började sin bana inom brottningen och gick sin första MMA-proffsmatch 2018. Sedan dess har han radat upp 10 raka segrar och är en av de hetaste inom MMA just nu. Han rankas som fyra i världen i weltervikt.

Nästan lika uppmärksammat som hans MMA-färdigheter är hans nära relation till den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov, känd för att tortera och mörda oliktänkande. Kadyrov vill införa sharialagar i Tjetjenien och har uppmuntrat att man trakasserar de kvinnor som vågar sig ut med fel klädsel.

Chimaev har flera gånger varit hedersgäst på Kadyrovs middagsbjudningar. 2020 skrev han en kärvänlig hälsning till Kadyrov på Instagram, som löd: ”Må den allsmäktige hylla dig, broder. Må allt du har gjort bli en välsignelse i paradiset”.  Kadyrov har svarat med att skänka en Mercedes till Chimaev.

Men Maria Persson Löfgren på Sveriges Radio försvarar Chimaev. Hon säger att det kan vara farligt att ta avstånd från Ramzan Kadyrov, även om man kanske skulle vilja. Chimaev, som brukar fira sina segrar med att skrika “allahu akbar” i intervjumikrofonen känner sig till och med nödgad att resa ned till Tjetjenien för att delta i bönestunder med presidenten. Av rädsla, får man förmoda.

Jo, förresten, Darren Till ska möta svensken Jack Hermansson.

Peter är reporter på Morgonposten.