I torsdags liverapporterade vi från de tre koranbränningar Rasmus Paludan genomförde i Göteborg, Borås och Trollhättan.

I fredags rapporterar vi från Paludans valmöten i Örebro och Västerås.

I dag rapporterar vi från Uppsala.

Uppsala

13.10 Paludan talar igen. Talet mer dränkt av ljudet från förbipasserande tåg än av talkörer.

13.05 Svt uppger att polisen använt pepparsprej mot fyra personer.

12.45 Ungefär 200 demonstranter på plats. Paludan har talat och bränt sin första koran för dagen.

11.58 I sista minuten har polisen flyttat mötet från Vaksala torg till Österplan.

11.30 Mötet kommer att hållas på Vaksala torg. Tillståndet gäller från 12.00 till 14.00. Torghandeln på platsen är inställd.

Polisen kommer att ha drönare för att övervaka ordningen. Det kommer att vara lätt för poliserna som vakar över mötet att begära förstärkning. Samtidigt som mötet pågår håller nämligen Svenska Narkotikapolisföreningen konferens i Uppsala Konsert&Kongress som ligger intill torget där Paludan ska tala.

Den planerade invigningen av det nyrenoverade stadshuset i Uppsala har skjutits upp. Det är tredje gången den skjuts upp. Den här gången därför att kommunstyrelsen anser att det inte blir tillräckligt festligt om det samtidigt pågår våldsamma demonstrationer i staden.

Västerås

17.55 De beridna poliserna känner tydligen behov av att få låta sina hästar röra lite på sig. De rider därför försynt genom den skrikande massan för att få dem att röra sig bakåt, och på så sätt minska trycket på kravallstaketen.

Alla flyttar lydigt på sig. Kanske många av dem hästallergiker?

16.50 Paludan bestämmer sig för att bränna en koran till. Vilket utlöser vad som låter som ylande gråt från ett antal kvinnor bakom kravallstaketen. Det överröstar till och med ropen “Hora!”

Den ylande gråten tilltar när Paludan också börjar förolämpa Muhammed.

Men kanske är den tor frågan; hur många koraner har Paludan med sig på turnén? Köper han dem med mängdrabatt?

16.45 Paludan har insett att det bästa sättet att få lite fart på demonstranterna är att visa sitt förakt för koranen. Han kastar den i backen, sparkar omkring med den.

Det får demonstranterna att enas om vad de ska skrika, och det blir “Jävla gris!”.

16.26 Mötet har egentligen inte börjat enligt tillståndet. Men Paludan har redan fått fyr på koranen. Den redan hetsiga stämningen bland dem som protesterar blir ännu hetsigare.

Örebro

14.55 Mötet verkar vara avslutat. Vi återkommer när nästa möte börjar – då i Västerås. Där har Paludan tillstånd från 16.30.

13.55 Paludan håller tal en andra gång. Inget tyder på att åhörarna 80 meter bort hör något, de är tämligen tysta i alla fall.

De enda som hör vad Paludan säger är det tiotal priser som är posterade i hans närhet och de verkar faktiskt lyssna tämligen uppmärksamt.

12.30 Hittills säger polisen att de omhändertagit fyra personer för störande av allmän ordning. Ännu har ingen koran bränts.

12.10 Paludan har börjat valtala. Han försöker förklara för åhörarna – som alltså är 80 meter bort – att alla människor inte har lika värde. En terrorist har inte lika mycket värde som en sjuksköterska.

12.00 Nu vandrar Paludan genom Aspholmens industriområde. Man inser hur listiga poliserna är. Muslimska demonstranter som kommer från Vivalla måste bli helt förvirrade om de hamnar i just ett industriområde, och tänka vad är detta? Vad gör man i de här byggnaderna?

11.50 Ännu har Paludan inte dykt upp. Demonstranterna är få. Kan det vara så att Paludan är så fräck att han åker till Vivalla och bränner en koran – nu när allas uppmärksamhet är riktad mot Aspholmen?

11.30 Avspärrningarna innebär att avståndet till dem som protesterar är 80 meter.

11.20 Polisen har laddat upp ordentligt. Beriden polis finns på plats. Helikopter i luften. Och på de omkringliggande taken är poliser utposterade. Oklart dock om de kan betecknas som krypskyttar.

10.40 Polisen har en vattenkanon på plats. Den ska dok inte användas mot våldsamma upploppsmakare utan för att släcka bränder.

09.55 Mötet kommer att genomföras i industriområdet Aspholmen från 12.00 till 15.00.

I närheten av mötesplatsen ligger Realgymnasiet. Skolan håller stängt under dagen, och det blir distansundervisning.

Trollhättan

19.40 Det relativt stillsamma mötet kan ha berott på att få orkade förflytta sig från Kronogården till mötesplatsen på andra sidan stan. Möjligen kan en streetfotboll-turnering lockat en del att stanna kvar i riskområdet Kronogården – vilket ju var meningen. Positivt i så fall att unga vill sparka boll istället för skydda Koranen. I stadsdelen bjöd också ett kafé på gratis fika och en förskollärare har i sociala media berättat att hon ska ta med en musikanläggning så det kan bli folkfest i Kronogården – det är oklart vilken betydelse det haft.

Som vanligt har Svenska Kyrkan lokalt fördömt Paludan, denne gång för hans angrepp på deras “muslimska kusiner.

19.25 Han verkar ändå inte riktigt färdig utan tar sats igen – nu börjar Paludan propagera för utvisning av personer som hotar yttrandefriheten.

Nu verkar han ändå avsluta – och han gör det med att tacka alla för att han fått berätta om “mördaren och lögnaren Muhammed”.

19.20 Hittills är två personer omhändertagna för störande av allmän ordning.

19.15 Paludan avrundar mötet. Beklagar sig över att det inte gått att ha en dialog. Han förklarar att i morgon väntar nya möten – i Västerås och Örebro.

19.10 Paludan går in i en mer folkbildande fas och börjar räkna upp länder som är dåliga på grund av islams ställning i de länderna. Det blir en lång lista, och allteftersom börjar demonstranterna vakna till liv och skrika – kanske gör de det för att de hör sitt hemland ropas upp; kan alltså vara ett uttryck för hemlängtan.

19.05 Paludan börjar hålla appelltal för att elda upp demonstranterna.Han förklarar bland annat att “Islam är skit”, “Muhammed var dum i huvudet”. Demonstranterna verkar dock inte riktigt ha luft i lungorna – eller så förstår de inte svensk-danska.

18.45 Paludan diskuterar med en polis och klaga på att avspärrningarna gör att han inte får någon publikkontakt. De befinner sig för långt bort. Dock börjar deras talkörer höras till den plats där Paludan står.

18.15 Mötesområdet och dess omgivningar har rensats på sten av polisen.

18.00 Paludan är nu på plats i Trollhättan och sänder live.

17.45 I väntan på att mötet i Trollhättan kommer är här en rapport från dagens inledande möte i Göteborg. Det är en personligt hållen sammanfattning av vår reporter som var på plats.

“Inte dela klippet med någon”

På Twitter ropade några om att rättvisan därmed segrat. Själv var jag i egenskap av kompromisslös yttrandefrihetsförespråkare inte lika entusiastisk, då klockslaget för manifestationen ändrades från 11.00 till 9.30. 90 minuters bakåtflyttning kan låta som en försumbar faktor, men i en stadsdel som Frölunda kan 90 minuter ibland vara avgörande; efter 9.00 har de med arbete stämplat in, och lunchrusningen som den intilliggande gallerian medför kan undvikas då Paludan måste packa ihop precis när den startar. Inte minst så tenderar ortens bråkiga element att fortfarande slumra vid 9.30. Så ”Seger för rättvisa”?

Kanske ligger det nära till hands att tro att det är som med Paludans tillställningar som med McDonalds restauranger, att har man sett en så har man sett alla. Paludan, bok, gasolbrännare, arga muslimer som antingen startar upplopp eller låter bli. The end. När jag tidigare bläddrat bland klipp på danskens alla bokbrännarstunt så flyter de lätt ihop efter en stund. Men som så ofta är fallet när man är på plats för ett evenemang, så blir upplevelsen en helt annan mot bildskärmens dito.

Polisen hade förberett med de obligatoriska kravallstaketen framför platsen där flamberingen skulle ske. Tre stora klungor med Göteborgspoliser återfanns redan innanför avspärrningen och väntade framför fyra polisbussar på hedersgästen. Utanför avspärrningen fanns det minst lika gott om både bilar och bussar, patrullerande personal, några civilspanare och en cirkulerande helikopter som körsbär på glassen. Folksamlingen var ganska blygsam till en början, och även om det strömmade till alltfler så var det aldrig tal om något folkhav. Strategin med schemaändringen hade således gett utdelning för polisen.

Därmed inte sagt att det blev tråkigt. Två försök gjordes att klättra över staketet, Ung Vänster hade dykt upp med sina kommuniströda banderoller och skanderade för allt vad deras vegankostplågade pipor förmådde. Några svenska kvinnor gav dubbla mittfingrar, skrek väldigt olämpliga ord med deras höga årgång i beaktning, och man tappade i ett tidigt skede räkningen på antal dödshot som flög mot Paludan från islamisterna själva. Loskan som sedan lades i boken av Rasmus Paludan och dennes sågning av samma skrift gjorde inte folksamlingen lugnare.

Att stå mitt ibland detta getingbo av hat är inte bara något som ser annorlunda ut på plats jämfört med Youtube, inte heller hörs det bara annorlunda – det känns framförallt annorlunda. Och det är någonstans här som Paludans skitstartande knockar mig. Styrkemässigt var det kanske inte en övermäktig styrka som polisen mötte idag. Några fler och lite mer ohämmade, absolut. Men polisen har i slutändan vapen och en viss respekt.

Ändå var den primitiva råa vreden i varje individ så skrämmande och mäktig att varken ord, ljud eller bild kan göra den rättvisa. Muslim efter muslim vrålade i ett sådant raseri att allting annat flöt ihop för dem. De tog ingen notis om mig och min kamera, poliserna, sina barn eller någon annan förutom den muntra dansken som framför dem luntade på Koranen. En äldre herre i sällskap med Palestinaflagga hade hela tre plakat, vardera innehållande en mindre novell på arabiska. ”Jag ska knulla din mamma och dina döttrar!”, gastar han irrandes i folkmassan. En busschaufför står i full Västtrafiksmundering och slår sig för bröstet medan han vrålar han ”Allahu Akbar! Hur länge ska du leva?”. Jag föreställde mig hur det sett ut om poliserna lämnat. Om du frågar mig så råder det ingen tvekan om att man bokstavligt talat slitit Rasmus Paludan i stycken.

Men man undgår inte alla i getingboet. Allt eftersom brännandet fortskrider så blir antalet unga män med munskydd och huva alltfler och de är något lugnare, men också mer intresserade av att filma svennar i publiken än danskar på scen. Dock är det jag som till sist får tillsägelse från en av poliserna, då jag filmar en kvinna i huckle som kanske gråter lite väl teatraliskt för att jag ska ta det på allvar. ”Visa gärna lite respekt för barnen, tycker jag.”, säger en polis åt mig och pekar mot kameran. Jag upptäcker då att hon har en grabb nedanför sig. Jag gör som han säger, trots att jag på en dålig dag nog valt att säga ”Nej tack, jag fortsätter gärna filma.”. På en dålig extra dålig dag hade jag kanske till och med rantat om x antal generationer min släkt funnits här och att min farmor bott i huset bakom honom och jag lekte på hennes gård som barn, och att den muslimska mamman som inte vill acceptera vår yttrandefrihet är den som fokus borde vara på framför någon som begriper den.

Kakofonin fortsätter. De arga unga männen blir alltfler, likaså de högljudda kvinnorna i hucklen. Att höra vad Paludan säger är nu smått hopplöst, trots att han har megafon. Två svenska kvinnor matchar muslimernas ilska. Kommer inte återge vad de kallade Paludan eller vad de önskade skulle ske. Men en av dem var uppenbart konfliktsökande och började provocera andra svenskar i folkvimlet, varpå hon försöker mucka med två meter lång polis. ”1312! Hörde du mig? 1312! Du vet vad det betyder va?! Flinar du åt mig?! ALLAHU AKBAR!”. Polisen låter henne hållas. Hade han velat hade han nitiskt kunnat begära att lukta på innehållet i flaskan som den av allt att döma påverkade aktivisten håller i. Efter några hot mot Paludan får vänsterkvinnan en kram av de muslimska kvinnorna.

När jag står där, mitt i smeten av fanatiska islamister så kommer jag på min kropp med att pumpa ut adrenalin. Stora mängder. I min hjärna var jag alltjämnt hyfsat orädd, men det var precis som att kroppen hade en egen vilja. Jag insåg förstås att det inte var någon fara för mig just där och då. Frölunda den 12:e maj 2022 kommer knappast gå till historien som Paludans värsta koranbränning. Men viben som folkhems-jihadister avger när deras religion skändas är något som går rakt in i bröstet. Tanken på hur samma vibe skulle kännas i ett skarpt läge är svindlande.

Plötsligt vaggar en annan kvinna i huckle in i min bild. Hon kör en snarlik variant av den fras som de andra muslimerna ropat. Fanatiskt mässande och med en hand i luften upprepar hon den korta frasen om och om igen. Jag filmar henne bakifrån. Minuterna går. Kameran rullar. Ingen polis säger till mig denna gången. Men något skiljer henne från de andra muslimerna, och från den föregående kvinnan jag blev ombedd att sluta filma. Hon visar inte riktigt samma ilska. Rösten är mer fylld av klagan. Och en sorg stigen rakt ur hjärtat. Jag behöver inte kunna ett ord av hennes språk för att förstå känslan. Jag ser hur nu hur hon håller ett papper i handen med persisk skrift. Tänker att det är något hon själv printat ut, men när jag zoomar in ser jag brännmärken och förstår att det är en av sidorna från Koranen som Paludan bränt som blåst hennes väg.

Kvinnan blir tröttare och tröttare av sorgen såväl som av den fysiska ansträngningen, och den sistnämnda tar till sist ut sin rätt. Hon lägger huvudet mot kravallstaketet och bölar. Till min förvåning får jag en impuls att gå fram och lägga handen på henne. Men jag vet inte om hennes seder hade tillåtit det. Jag stänger av kameran och bestämmer mig för att aldrig dela klippet med någon.

Min blick går från hennes gråt till Paludan, som eldar på och överlag tycks ha en jättebra dag, och tillbaka till kvinnan igen.

Jag frågar mig själv varför det måste vara såhär. Hur kunde det gå såhär långt?

Är det för idealistiskt av mig att kunna tro på en värld där bägge är glada?

Timeout liksom. Vad gick egentligen snett?

Visst. Hon sökte sig hit, hon borde ta seden dit hon kommit. Det kan man tycka. Men när jag såg henne så insåg jag att många som henne helt enkelt inte klarar det. Hjärnan är så van vid hennes egen kultur och det egna tänket att det går att förvänta sig av henne att förstå vikten av vår yttrandefrihet och religionsfrihet lika lite som du kan kräva att en tiger ska göra moonwalk. Hon är i mångt och mycket ett offer. Ett offer för en politik som till och med vår regering numera erkänner som dålig. Hon har förstås full rätt att vara kvar i Sverige. Men ingen normalbegåvad svensk som varit på en manifestation av Paludan kan efter det fortsätta lura sig att dessa två kulturer ska kunna hitta gemensam mark.

Paludan eldar på och håller låda tills alla minuter är förverkade, och lämnar sedan för en likadan manifestation i Borås och senare i Trollhättan, och jag beger mig hemåt för att bearbeta dagens alla intryck. Det jag främst tar med mig är vetskapen om att vi är i islamisternas våld. Poliserna gjorde förvisso ett gott arbete idag. Men den överväldigande kraft som fanns i folksamlingen var inte i närheten av full potential. Om det vid en framtida manifestation är fler muslimer, fler gäng, om tidpunkten är senare på dagen, om det är under Ramadan och/eller om det bränns på två, tre olika platser samtidigt, så ser jag bara olika grader av kaos på en nivå som staden aldrig sett innan. Den dagen kommer att komma, om inte Paludan lägger gubbkepsen på hyllan. Och inget i hans leende idag visade några tecken på att vilja lägga ner verksamheten.

Borås

15.15 Nu har totalt sex demonstranter omhändertagits för att ha försökt ta sig över vattnet till Paludan. En person har också gripits för försök till misshandel. Denne hade kastat en sten på Paludan.

15.00 Totalt är något mer än 100 poliser på plats. En del av styrkan tillhör Delta-poliserna, en grupp som skapades efter Göteborgskravallerna 2001.

Hittills har tre personer omhändertagits av polis efter att ha försökt ta sig över dammen.

14.50 En kvinna som försöker ta sig över dammen omhändertas av polis. Det är lite oklart om hon försökte dränka sig själv i protest mot koranbränningen eller om hon ville över till andra sidan för att angripa Paludan.

I vilket fall genomförde hon simturen i reglementsenlig muslimsk baddräkt.

14.30 Paludan har börjat tala. Motdemonstranterna befinner sig på andra sidan av en damm, så Paludan skyddas av en vallgrav. Nu får man se om simundervisningen i skolan gett resultat i Borås förorter.


14.10 Paludan ska tala i stadsparken i Borås. Den är helt avspärrad, alla ingångar vaktas av polis. Inne i parken finns även beriden polis på plats. Möjligen är det en ny polisstrategi – man vill undvika att upploppsmakare stjäl och sätter eld på polisbilar. Sådant beteende är lite svårare om man har med en polishäst att göra.

Göteborg

12.30 Paludans livesändning från Göteborg är avslutad.

12.15 Polisen meddelar att de omhändertagit två personer under mötet på grund av störande av allmän ordning.

12:10 Paludans familj våldtäktshotas av en man med ena benet i graven.

11.00 Många hade väntat sig att Susanne Rappman, biskop i Göteborgs stift, skulle synas bland motdemonstranterna. Men hon nöjde sig tydligen med det uttalande hon skickat ut tillsammans med Kalsoom Kaleem och Abdullah Almasri från Muslimska samverkansgruppen i Göteborg. De vänder sig mot att tillstånd getts till tre möten i Västsverige där Paludan ska framträda, och hävdar att det rör sig om ”islamofobiska hatattacker mot muslimer”.

De menar också att yttrandefriheten missbrukas.

Till SVT säger Rappman att Paludan är lika ansvarig för påskupploppen som de som kastade sten och brände bilar.

10.45 Allt fler motdemonstranter anländer. Nu hörs taktfasta talkörer som skriker: “Allahu akbar”.

10.15 Nu kommer besked om att Paludan fått tillstånd att hålla valmöte i Örebro i morgon, fredag.

Mötet ska genomföras i industriområdet Aspholmen mellan klockan 12.00 och 15.00.

Paludan själv ville hålla mötet i problemområdet Vivalla.

09.30 Paludan anländer.

Gott om poliser på plats sedan i morse. En helikopter surrar ovanför platsen.

Cirka 40 personer skriker för att störa Paludan när han talar.

I säkerhetsåtgärderna ingår att alla bussar till och från Frölunda torg är inställda under dagen.

På Frölundaskolan, som ligger i närheten, har man vakter som ska hindra elever från att besöka torget.

09.00 I Göteborg har Paludan fått tillstånd att genomföra bränningen på Frölunda torg.

Klockan 07.00 i morse exploderade en bil i närheten av den plats där bränningen ska ske.

Flera bilar på parkeringsplatsen skadades.

Polisen anser att det inte rör sig om en ”naturlig” explosion, utan att det antagligen rör sig om en bomb. Bombskyddet är underrättat.

En talesman för polisen säger att explosionen inte påverkar genomförandet av koranbränningen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Profilbild
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.