Israelisk militär sköt ihjäl en palestinier nära gränsen till Västbanken. En annan sköts ihjäl efter att ha tagit sig in på en judisk bosättning, beväpnad med kniv. Detta är exempel på den senaste månadens oroligheter i området, där civila och terrorister dödades i ett antal dåd. Nu har även en journalist fått sätta livet till och situationen liknar mer och mer den i fjol.

Då eskalerade våldet under maj månad och det ledde till att Israel inledde en militär operation mot Hamas på Gazaremsan. Totalt dog 256 palestinier och över 2000 skadades. På den israeliska sidan dog 14 civila och över 100 skadades. En soldat dog.

Under ramadan i år har oroligheterna blossat upp på nytt, genom olika terrordåd. Den 7 april gick palestiniern Raad Hazem till attack på Dizengoffgatan i Tel Aviv. Han sköt ihjäl tre personer och skadade sex. Ett av dödsoffren var Barak Lufan, ordförande för Israels kanotförbund.

Tidigare under året i mars hade även attacker kopplade till IS-terroristerna förekommit på israelisk mark. En IS-terrorist dödade fyra personer, först tre med kniv och sedan körde han över en chabad-rabbin på cykel. Förövaren var beduin som tidigare avtjänat ett treårigt fängelsestraff för att ha stöttat Islamiska staten. IS-terroristerna har inte kommenterat dådet, men det har hyllats av Hamas, Hezbollah från Libanon och Islamiska jihad i Palestina som har sin bas i Damaskus.

I mars slog en annan IS-terrorist till i staden Hadera. Två dog och tolv skadades när han öppnade eld mot en busskur. Båda attackerna kom inför mötet i Sde Boker mellan Israel och muslimska länder som Egypten, Bahrain och Marocko.

I slutet av mars dödade en palestinsk terrorist fem personer i Bnei Brak.

Minst 50 palestinier har dödats av israelisk militär och polis sedan februari. Alla utom en var hemmahörandes på Västbanken.

Inför den muslimska högtiden ramadan började spänningarna öka kring al-Aqsamoskén och tempelområdet i Jerusalem. 15 april stormade israeliska styrkor moskén och grep 470 personer, inklusive 60 barn. Närmare 200 skadades av distraktionsgranater, batongslag och gummikulor.

En anledning till oroligheterna är att palestinierna upplever det som att ett avtal brutits, där judar hålls borta från att be på tempelberget. Tidigare har judar kunnat besöka platsen men inte praktisera sin religion. Sex medlemmar ur en religiös grupp kallad Återvänder till Berget greps för att ha planerat offra en get på tempelberget.

En annan anledning till att palestinierna är uppretade är att domstol godkänt deportationen av 1 000 palestinier från tolv byar i Masafer Yatta. En av domarna i fallet, David Mintz, är själv bosättare och bor i Dolev på Västbanken.

Den 5 maj på Israels nationaldag gick två palestinier till attack i El’ad. Tre personer avled och fyra skadades efter ha attackerats av männen beväpnade med yxor. De greps tre dagar senare i en skog utanför orten.

Roten till terrorism

Försvarsminister Benny Gantz har sagt att Israel kommer ta till alla medel tillgängliga för att stoppa våldet. Man arbetar i byar, städer och nätverk, på alla möjliga sätt, för att förstöra roten till terrorismen i Israel.

En konsekvens av det upptrappade våldet är att över 1 000 inresetillstånd för palestinier dragits in. Detta då de är släkt med personer som begått terrordåd på israelisk mark. Inresetillstånden används för palestinier på Västbanken att arbeta och bedriva handel i Israel.

Även journalister har fått sätta livet till. Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh dog efter att ha träffats av ett skott på Västbanken i dag. En annan journalist, Ali Samoudi, träffades i ryggen men är i stabilt tillstånd. Abu Akleh var där och bevakade en israelisk militärräd i Jenin. Enligt talesperson för de israeliska styrkorna dödades hon troligen av palestinska militanter. Ord står mot ord.

I fjol sprängde Israel byggnaden som hyste Al Jazeeras och AP:s kontor på Gazaremsan. Enligt Israel innehöll elvavåningshuset vapen och materiel tillhörandes Hamas underrättelseavdelning. Det påstods att Hamas använde civila mediaorganisationer som sköldar för att skydda sin verksamhet.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.