Presidentvalet på Filippinerna står mellan toppkandidaterna Ferdinand Marcos Junior, kallad Bongbong, och Leni Robredo.

Marcos Junior är son till landets förre diktator, Ferdinand Marcos Senior. Marcos Senior har ett skamfilat rykte med storskalig korruption och förföljelse av oppositionsmedlemmar. Han var president från 1965 till 1986, varav många år under krigslagar.

Marcos Junior har odlat ett bättre rykte, främst genom sociala medier. Faderns diktatoriska övertramp har tonats ned eller förnekats. Han hyllar sin far som ett politiskt geni. ”Tillsammans ska vi resa oss igen” är hans valslogan och han hoppas ena folket. Som vicekandidat har han Sara Duterte, dotter till avgående presidenten Rodrigo Duterte. Duterte har dock inte favoriserat Marcos Junior officiellt.

Kampanjen vill ena landet, bygga nationalism och satsa på sektorer som industri, turism och jordbruk. Han vill fortsätta ha en icke-konfrontativ relation till Kina och försöka lösa de territoriella dispyterna länderna emellan. Han vill också fortsätta Dutertes infrastruktursatsning. Han kommer stödja registrerade partnerskap om landets kongress röstar igenom en sådan lag.

Flera försök har gjorts att på laglig väg stoppa Marcos Juniors kampanj. Bland annat då han har en skatteskuld från 1990-talet. Marcos Junior och hans mor Imelda är bannlysta från USA då man har en skuld till offren för faderns regim på 3,5 miljarder kronor. Inget av försöken har hjälpt och nu står Marcos som segrare och landets nya president.

Den främste motkandidaten var Maria Leonor ”Leni” Robredo, som var den tidigare vicepresidenten, och människorättsjurist. Faktum är att hon besegrade Marcos Junior i vicepresidentvalet 2016. Hennes färgval inför presidentvalet var rosa, vilket ska avspegla en personlighet som är öppen, kärleksfull och uppmärksam. Hennes slogan var ”Ärligt styre, ett bättre liv för alla”.

Robredo har varit kritisk till president Duterte på flera områden. Ett exempel är Dutertes drogpolitik, där runt 30 000 dött. Polisen avrättar kontinuerligt personer misstänkta för illegal droghandel. Hon är förespråkare av HBTQ-rättigheter och registrerade partnerskap, men inte samkönade äktenskap.

Robredo vill att regeringen tar ett tydligare grepp om Filippinernas anspråk mot Kina. Enligt ett domslut 2016 har Kina, utifrån FN:s maritima lagar, inte historiskt anspråk inom den så kallade Niopunktslinjen i Sydkinesiska havet. Kina måste respektera domslutet för att Robledo ska vara villig att ingå ett avtal som löser de territoriella dispyterna. Handels- och investeringsavtal berörs inte av ståndpunkten.

Robredo har fått stöd av många inom fiskenäringen. 2019 rammades en mindre fiskebåt av en kinesisk trålare och 22 personer räddades av vietnamesiska fiskare. Hon har också eftersökt en koalition för att motverka Kinas militarisering av haven.

I opinionsundersökningar hade Marcos Junior över 55 procent inför valet, och har legat stadigt runt 50 procent. Robredo har haft en uppåtgående kurva under valspurten och passerat över 20 procent i undersökningarna. Den främsta av övriga kandidater är Isko Moreno som i oktober 2021 låg runt 18 procent, men har successivt sjunkit och låg inför valnatten runt åtta. Marcos Junior var således stor favorit, med Robredo som den enda tänkbara utmanaren.

I Filippinerna är 67 miljoner människor röstberättigade. Valstationerna öppnar klockan sex på morgonen och stänger 13 timmar senare. Rösträkningen kan ta något längre tid än vanligt, på grund av restriktioner kopplade till covid-19.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.