Polisen i Dalarna ser med oro på den växande kriminaliteten i länet. Därför har de begärt och fått förstärkning från Stockholmspolisen som sänder en del av sina sjöpoliser till landskapet under sommaren.

Det som orsakat behovet av förstärkningar är ordningen på Dalarnas sjöar.

Vi ser med stor oro på de signaler vi fått från allmänheten om att en del kör på ett farligt sätt både för sig själv och andra. Vi vill förhindra att det sker olyckor, säger Martin Öhman, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Falun enligt SVT.

Även en ny lag som trätt i kraft gör att polisen i Dalarna vill kraftsamla för att kunna kontrollera att medborgarna följer riksdagens beslut. Från och med 1 maj i år måste föraren av en vattenskoter ha fyllt 15 år och ha ett godkänt förarbevis.

Det är oklart om polisen i länet också kommer att begära förstärkningar under sommaren för att klara av att kontrollera A-traktorer – en fråga som polisen i regionen ser som viktig. Enligt Polistidningen är det i Dalarna, Värmland och Gotland man har satt in mest resurser för att hålla efter dem som kör för fort med A-traktor.

Även musik från A-traktorer är ett problem som polisen på många orter i Dalarna tar krafttag mot – bland annat har polisen i Vansbro uppmanat invånarna i staden att skicka in filmer och registreringsnummer på störande fordon som spelar hög musik.

Även Brå har uppmärksammat problemet och lyft fram en rapport som gjorts på högskolan i Gävle. Rapportens författare, kriminologistudenten Jenny Andersson, menar att det gäller att se till att ha en strategi när det kommer till motorburen ungdom på den svenska landsbygden, gruppen utgör ett samhällsproblem genom sin ”ljudterror”, och det gäller att se till att de inte hamnar i utanförskap.

Polisen i Dalarna arbetar också hårt med att etablera kontakt med föräldrarna till ungdomarna i riskgruppen, och i länet har man skickat ut brev till dem som äger A-traktorer. Breven har oftast adresserats till föräldrarna eftersom de vanligen är ägare till A-traktorerna.

Mitt i juli – vecka 29 – inleds Svenska dansbandsveckan i Malung. Som vanligt väntas närmare 100 000 besökare, och som vanligt innebär det ökade påfrestningar på polisens resurser för att man ska kunna kontrollera nykterheten på dem som åker till och från dansfestivalen – även här är förstärkningar från andra distrikt att vänta.

Ett axplock av den senaste tidens brott i Dalarna

4 maj Man åtalas för att ha skallat och försökt strypa kvinna, samt hotat henne med yxa.

3 maj Skyltfönster i centrala Hedemora beskjutna. Tredje skjutningen de senaste veckorna mot butiker i södra Dalarna.

2 maj Tre män åtalas efter skjutning mot flerfamiljshus i Falun.

29 april Man åtalas för mordförsök på öppen gata i Falun.

19 april Stort slagsmål med 50 inblandade i Tjärna ängar, Borlänge.

När det gäller Tjärna ängar som sedan 2015 räknas som riskområde finns inga uppgifter om att polisen i Borlänge kommer att begära förstärkning av kollegorna i Stockholm för att upprätthålla ordningen under sommaren.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.