Polisen i Dalarna ser med oro på den växande kriminaliteten i länet. Därför har de begärt och fått förstärkning från Stockholmspolisen som sänder en del av sina sjöpoliser till landskapet under sommaren.

Det som orsakat behovet av förstärkningar är ordningen på Dalarnas sjöar.

Vi ser med stor oro på de signaler vi fått från allmänheten om att en del kör på ett farligt sätt både för sig själv och andra. Vi vill förhindra att det sker olyckor, säger Martin Öhman, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Falun enligt SVT.

Även en ny lag som trätt i kraft gör att polisen i Dalarna vill kraftsamla för att kunna kontrollera att medborgarna följer riksdagens beslut. Från och med 1 maj i år måste föraren av en vattenskoter ha fyllt 15 år och ha ett godkänt förarbevis.

Det är oklart om polisen i länet också kommer att begära förstärkningar under sommaren för att klara av att kontrollera A-traktorer – en fråga som polisen i regionen ser som viktig. Enligt Polistidningen är det i Dalarna, Värmland och Gotland man har satt in mest resurser för att hålla efter dem som kör för fort med A-traktor.

Även musik från A-traktorer är ett problem som polisen på många orter i Dalarna tar krafttag mot – bland annat har polisen i Vansbro uppmanat invånarna i staden att skicka in filmer och registreringsnummer på störande fordon som spelar hög musik.

Även Brå har uppmärksammat problemet och lyft fram en rapport som gjorts på högskolan i Gävle. Rapportens författare, kriminologistudenten Jenny Andersson, menar att det gäller att se till att ha en strategi när det kommer till motorburen ungdom på den svenska landsbygden, gruppen utgör ett samhällsproblem genom sin ”ljudterror”, och det gäller att se till att de inte hamnar i utanförskap.

Polisen i Dalarna arbetar också hårt med att etablera kontakt med föräldrarna till ungdomarna i riskgruppen, och i länet har man skickat ut brev till dem som äger A-traktorer. Breven har oftast adresserats till föräldrarna eftersom de vanligen är ägare till A-traktorerna.

Mitt i juli – vecka 29 – inleds Svenska dansbandsveckan i Malung. Som vanligt väntas närmare 100 000 besökare, och som vanligt innebär det ökade påfrestningar på polisens resurser för att man ska kunna kontrollera nykterheten på dem som åker till och från dansfestivalen – även här är förstärkningar från andra distrikt att vänta.

Ett axplock av den senaste tidens brott i Dalarna

4 maj Man åtalas för att ha skallat och försökt strypa kvinna, samt hotat henne med yxa.

3 maj Skyltfönster i centrala Hedemora beskjutna. Tredje skjutningen de senaste veckorna mot butiker i södra Dalarna.

2 maj Tre män åtalas efter skjutning mot flerfamiljshus i Falun.

29 april Man åtalas för mordförsök på öppen gata i Falun.

19 april Stort slagsmål med 50 inblandade i Tjärna ängar, Borlänge.

När det gäller Tjärna ängar som sedan 2015 räknas som riskområde finns inga uppgifter om att polisen i Borlänge kommer att begära förstärkning av kollegorna i Stockholm för att upprätthålla ordningen under sommaren.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.