Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi döms till fyra och ett halvt års fängelse för grov förskingring och grova bokföringsbrott. Pengarna Waberi förskingrat från skolverksamheten har gått till hans islamistparti i Somalia. Han har även använt pengarna på sexklubbar och sexhotell i Thailand. Waberi får också näringsförbud i sju år.

Enligt Waberi själv gick pengarna till välgörenhet i Somalia, där tusentals elever påstås ha hjälpts. GT granskade hans kontoutdrag och det visade sig att han använt företagskortet för inköp på sexklubbar i Bangkok och på Penthouse Hotel i Pattaya. Waberi själv menar att Thailandsresornas syfte var att knyta nya kontakter med entreprenörer inom hans somaliska välgörenhetsorganisation.

Totalt handlar det om 12,1 miljoner kronor som Waberi och en medåtalad kvinna förskingrat. Genom falska fakturor har man fört över pengarna från Römosseskolan till hans två bolag. Den medåtalade kvinnan döms till 200 timmars samhällstjänst och villkorlig dom.

Enligt Waberis advokat Allan Stutzinsky kommer han troligtvis överklaga domen.

Vem är Abdirizak Waberi?

Waberi föddes 1966 i Somalia. Han har en bakgrund inom skola, på 1990-talet undervisade han i hemspråk i Sundsvall och Uppsala. Han har också studerat offentlig förvaltning på Göteborgs universitet. Han var rektor på Römosseskolan 1998 till 2010.

För den bredare allmänheten blev han känd när han tog plats i riksdagen för Moderaterna 2010. Han blev invald i Göteborgs valkrets. I riksdagen var han suppleant i försvarsutskottet, där man handhar militära frågor, krisberedskap och rikets säkerhet. Han fick inte förnyat förtroende och petades från riksdagslistan inför valet 2014.

Waberi har varit ordförande för Ifis, Islamiska förbundet i Sverige. Förbundet har kopplingar till MB, Muslimska brödraskapet, en islamistisk rörelse grundad i Egypten 1928. Man är också knutna till Federation of Islamic Organizations in Europe, som grundades av MB 1989.

Waberi har även kopplingar till MB genom sitt parti i Somalia, National Unity Party.

Waberi har ibland uttryckt ortodoxa islamiska uppfattningar om relationer mellan kvinnor och män. Han är öppen för månggifte och att en man ska få slå sin fru om hon är otrogen. Han har senare försökt förklara sig med att han inte tycker så, utan försökte beskriva kulturen i vissa muslimska länder.

Römosseskolan grundades 1998 och är en muslimsk friskola med främst somaliska elever. Den är belägen i invandrarförorten Angered i Göteborg. Man har bedrivit könssegregerad idrottsundervisning från årskurs fyra och fått kritik från Skolinspektionen. 2011 fick 71 procent av flickorna och 100 procent av pojkarna fullständiga betyg, vilket enligt Skolinspektionen beror på diskriminering. Det förekom också trakasserier av pojkar mot flickor på skolan. Skolan är kopplad till Göteborgs moské på Hisingen.

2021 stoppade Göteborgs kommun utbetalningarna till skolan, då skolan misstänktes för allvarlig ekonomisk brottslighet. Något som fastslagits i och med tingsrättens dom mot Waberi i dag.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.