När man frågar folk vad de tänker på när de tänker på Holland är det väl mest tulipaner, kanske kanalerna eller för den delen kanske totalfotboll. Förvisso är tulipansäsongen trevlig och jag kan rekommendera ett besök på Keukenhof nästa år (nu är det redan för sent).

Oavsett vad du nu tänkte på så slår jag vad om att det inte var stränder. Milslånga, vita, fantastiska stränder. Men det borde du ha gjort. Hollands bäst bevarade hemlighet är nämligen den fantastiska nordsjökusten. Från öarna i norr och nordväst hela vägen ner till Cadzand Bad är stora delar av Hollands 45 mil långa kustremsa täckt av riktigt fina sandstränder.

Hur holländarna lyckats hålla detta dolt för omvärlden är oklart. Kanske är tulipan och maruijana-grejen helt enkelt 5D-schack för att inga utlänningar ska få för sig att ta sig ut till kusten. Om vi vandrar omkring i tulipanfält eller sitter på en riktigt sunkig coffe-shop i Amsterdam får dom ha badorterna för sig själv.

Tyskarna har dock sett igenom charaden och Hollands kust är i det närmaste tvåspråkig. Förmodligen blev tyskarna upplysta via brev från gammelfarfar som stationerats vid någon utpost för att spana mot England.
Den tyska invasionen har inte bara fört med sig tvåspråkighet utan även en rejäl uppsnäppning vad gäller restauranger och service. Bra mat i Holland, vem hade kunnat tro det?

Så, nu när du avbokat resan till Kanarieöarna, vart ska du istället åka?
Låt mig ge tre förslag. Vi kör från norr till söder.

Schoorl – En halvtimme nordväst om Amsterdam ligger vår första anhalt Schoorl. Tryggt i vindlä bakom de stora sanddynerna ligger denna pitoreska småstad. Ta in på något av pensionaten eller kanske en campingplats, hyr en cykel och utforska sanddynerna eller ta dig ner till stranden för en heldag med sol och bad. På kvällen kan ni ta en runda discgolf på en av Holland trevligaste banor, nybörjarvänlig dessutom

Domburg – Nere i Zeeland ligger flera vackra stränder och badorter, här har holländarna sina sommarstugor och befolkningen mångdubblas under sommaren. Domburg är en av de trevligaste städerna, med både bra restauranger samt badhotell. Tar man bilen ner mot Westkapelle finns även en strand där man kan köra bilen nästan ner på stranden. Fyrhjulsdrift rekommenderas dock om man verkligen vill ge sig på det äventyret.

Cadzand Bad – Cadzand ligger även det i Zeeland men precis på gränsen till Belgien. Det betyder att man kan kombinera bad med dagsturer till fantastiska Brygge och Gent. Eller varför inte åka över till Knokke-Heist och titta på lyxjakter i hamnen? Närheten till Belgien medför även att det finns riktigt bra bagerier. Ni som läst mina tidigare krönikor vet hur illa ställt det är med den holländska brödkulturen –  tack och lov för belgarnas limpor!

Finns det då inget negativt med en semester på den holländska kusten undrar du kanske? Ja… det är ju det där med Nordsjön. Det är svinkallt i vattnet även mitt i sommaren.
Man får ta ett gäng Wim Hof-andetag innan man kastar sig i.