Riksdagskandidaten Rasmus Paludan är stämplad som högerextremist och reser landet runt och bränner koraner. Mindre känt är att han också bränner fett. Mycket fett.

Sedan nyår har han rasat 25 kilo i vikt. Efter årets två första månader visade vågen att den 187 cm långe dansk-svensken minskat sin vikt från 119 till 94 kilo.

September handlar inte bara om riksdagsvalet för Paludan. Det är också den månad han vill uppnå sin drömvikt på 73 kilo.

Många ropade “feta svin!” åt mig. Nu var det en som skrev “Jag kommer att döda dig, ditt tunna svin!”, berättar han.

Med sin nya, lätta kroppshydda har han större chans att springa ifrån arga stenkastare, men hur har det gått till, att gå ned så mycket i vikt?

Det finns en produkt som heter Nupo. Det är en vlcd-diet: “very low calory diet”. Om man bara äter det får man ungefär 700 kalorier på ett dygn. Men man får all näring man behöver ändå.

Paludan förklarar hur kroppen inom tre till fyra dagar går in i ketos, och att den börjar använda fettdepåerna för att den inte har mer kolhydrater. Den tar fettdepåerna och gör dem till någon slags kemikalier som hjärnan kan använda istället för kolhydrater, berättar han också.

Har det varit lätt?

Nej. Det har inte varit lätt. Det har funkat ganska bra för mig, men man kan bli ganska hungrig.

Det danska företaget Nupos svenske representant Jesper Folkesson kommenterar Paludans viktnedgång:

Vi är stolta över att våra produkter fungerar och att de hjälper människor som vill ha en hälsosammare livsstil.

Han är dock tydlig med att Rasmus Paludan och Nupo inte haft något samarbete mer än att han har köpt deras produkter.

Men det är ju en framgångssaga, måste man ju säga?

Ja, alltså, absolut!, säger Folkesson.

När Paludan får frågan om han rekommenderar dieten understryker han att det är viktigt att sköta sin kosthållning efteråt. Det går inte att sluta och sedan bara äta godis, för då ökar man i vikt igen, är hans budskap. Han själv har skött sig bra sedan det stora raset i januari och februari.

Riksdagsval

Rasmus Paludan var under en tid medlem och engagerad i partiet Alternativ för Sverige. Förra året skulle han deltagit i ett av partiets valmöten inför kyrkovalet. Då avslöjades det att Paludan hade pratat om sex med tonåriga pojkar på internet på ett sätt som inte anstår en vuxen man. Alternativ för Sverige tog snabbt avstånd från honom. Händelsen ledde aldrig till något åtal och nu ger han sig in i den svenska politiken med en svensk version av sitt danska parti Stram Kurs.

I dagarna anmälde han partiet Stram Kurs Sverige till riksdagsvalet i september. Arbetet med att hitta kandidater pågår och han har inga namn att avslöja.

Hur många namn tror du att du får ihop, då?

Jag tippar att det inte blir särskilt många, för folk är ju livrädda för att bli dödade. Det förstår man ju eftersom polisen i Sverige inte ens kan skydda sig själva. Då är det ganska ambitiöst att tro att de kan skydda folk som ställer upp till riksdagen.

Enligt honom själv har han mottagit 500 dödshot från Sverige de senaste sex dagarna, och han har hunnit anmäla 25 av dem. Men tror han att han kan hitta något namn till att sätta på listan?

Jag tror jag får fram någon till. Trots allt.

Hur ser valplattformen ut?

Jag är inte högerextremist, och har aldrig varit. Det vill jag gärna berätta för folk. För om folk förstår vad jag i övrigt tycker, då fattar folk att jag inte är högerextremist. Jag är libertarian och vill gärna ha en mindre stat. Det är mycket motsatt det som Sverige har varit sedan socialdemokratin tog över, kan man säga.

Jag medger också att det är mycket svårt att ha en mindre stat om det är enorma skillnader och konflikter mellan folk som bor i landet. Det tänker jag att många svenskar kan … kanske inte många svenskar, för de flesta sover ju … men några svenskar kan väl se ändå att det finns folk i Sverige som inte gillar svenska myndigheter och svenskar särskilt mycket.

Vi kommer att åka runt och jag håller just på att skriva en tillståndsansökan för ett valmöte på torsdag i Borås.

Traditionellt valmöte eller koranbränning?

Jag vet inte vad ett traditionellt valmöte är. Mitt valmöte är att jag står någonstans där folk kan komma och fråga mig om min politik. Om ingen frågar berättar jag vad min politik är.

En del av vår politik är att påminna alla om att vi inte har någon hädelselag i Sverige. Man får kritisera religion. Man får bränna en bibel, en tora, en staty av Buddha och en koran och en hadith om man vill det.

Det är en del av politiken, men det är inte hela politiken. Men eftersom min syn på det är att de flesta svenskar sover och inte fattar vad som har hänt med Sverige de senaste 20 åren, kan det vara relevant att visa att just en form av religionskritik går inte längre, för då faller samhället ihop.

Du säger att du inte är högerextremist. Varför tror du att man kallar dig för högerextremist?

Batikhäxor, som är det mesta av svensk media, hatar folk som gör fria individuella val i livet. Jag gör det och tycker man ska bestämma fritt själv vad man vill. Jag är inte kollektivist. Det är också kanske för att de inte riktigt förstår vad jag gör och varför jag gör det. De fattar inte det för de är dumma i huvudet. Det är ju de flesta svenska journalister. De är ganska korkade och fattar inte riktigt vad som händer i världen.

Sedan är det många som har en annan åsikt. Som bara tycker att alla människor i världen har lika värde oavsett vad de gör, och att alla människor är svenska om de är i Sverige. Det får man tycka också, men jag får ju tycka motsatsen. Bara det att jag tycker motsatsen gör ju inte att jag är extrem. Jag har bara en annorlunda åsikt.

Extrem eller inte – det mesta tyder på att Rasmus Paludan kommer att förbli en lättviktare inom den svenska partipolitiken. Hans påverkan på den politiska agendan är däremot tung.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.