Guardian Angels patrullerar i Göteborg igen. De vill också starta upp i Stockholm. På 90-talet värvade man ungdomar – nu gäller grå hår och kulmagar.

– Jag såg statistiken på antal våldtagna kvinnor 2019 och blev jävligt förbannad för jag har barn själv. Då kände jag att nånting måste jag göra, säger initiativtagaren Mikael Liljeroth. Då kan man antingen gå in i politiken och försöka ändra den vägen, men jag är för smart för det. Eller så går man ut och gör nånting på gatan.

Man såg dem i våra storstäder på 90-talet – unga medlemmar i medborgargardet Guardian Angels, i skrikigt röda jackor och baskrar. Då drog de till sig fel typ av människor, som hellre deltog i bråk än att stoppa dem.

Liljeroth var inte med på 90-talet, men har följt den amerikanska organisationen genom åren.

Man har ju alltid hört talas om dem. Hur duktiga de har varit på att just få ordning på problematik i samhället. När jag var mindre sas det att om de bara hade kommit hit till Sverige hade de kunnat röja upp problem hur som helst. Det är den myten som har funnits om Guardian Angels från förr.

Det är inga ungdomar som syns på gatorna i dag. De flesta av de tio medlemmarna i Göteborg är medelålders och kan inte skryta med vältränade sprinterkroppar. Mikael Liljeroth är 52 år.

Vad har du för bakgrund?

Vanlig bakgrund. Knegarbakgrund, svarar han på tydlig göteborgska.

Vilka är de andra som har anslutit sig?

Vanliga medborgare. Alla är välkomna till oss, oavsett vem de är och varifrån de kommer. Så länge du är svensk medborgare och inte har något skumt förflutet. Många är arbetslösa som hänger med för att de har tiden.

För drygt två år sedan tog han kontakt med organisationens grundare Curtis Sliwa och ledningen i New York.

Vi hade en lång dialog först, i tre månaders tid, innan Keiji Oda kom hit från New York. De ville vara säkra på vem jag var först, och hur jag skulle driva det. När de träffade mig var det inga tveksamheter.

Då föll de direkt pladask?

Jag är ju säljare!

De har synts på gatorna varje lördag det senaste året. De håller oftast till i området kring Järntorget och Andra Långgatan. Det som polisen kallar Göteborgs farligaste område, enligt Liljeroth. Där försöker de hjälpa till genom att synas, och genom att förhindra och stoppa bråk. Han säger att de oftast möts av positiva reaktioner. De glåpord som vissa kastar bekommer honom inte.

Organisationen skulle vilja utöka sin verksamhet, och arbeta med djurskydd, jaga sexbrottslingar, fånga upp och hjälpa barn och ungdomar och störa kriminella gäng. Liljeroth säger att de måste få bidrag först. På Facebook söker man nu folk till en avdelning i Stockholm.

Är bidrag en förutsättning eller kan man klara sig ändå?

I den graden vi kör i dag så funkar det, men inte om vi ska göra mer. Vi behöver en plats att vara på där vi sköter vår verksamhet och vår träning, och så vidare. Det är väldigt viktigt att ha en lokal. Det är otroligt svårt att få sponsorer, generellt. Jag har jagat i två års tid. Det kommer några hundralappar hit och dit från människor vi träffar ute på stan som gillar oss, men det räcker inte långt.

Hur finansieras Guardian Angels i USA?

Det är donationer, rakt av. De har ju funnits i 43 år.

Det finns ingen ungdomsverksamhet än, men Liljeroth vill dra i gång det han kallar för Junior Guardian Angels, efter amerikansk förebild. Det är en verksamhet för 10–14–åringar, där de får vara med och hjälpa sina medmänniskor.

Den vill vi ju ha i gång för vi tror att det är grundproblematiken för det som sker just nu. Se på de senaste kravallerna. Hur unga är de inte? De ser ju upp till de här stora. Vi måste ju engagera dem redan vid tio års ålder.

Då ska de få någon annan att se upp till, men tror du att det går med medelålders svenskar?

Både ja och nej. Vi får ju en väldig respekt när vi kommer ut, men vi måste ju ha personal som är utbildade för det när vi väl är i gång med den verksamheten.

Det kan inte vara lätt att konkurrera med unga tuffa män med pengar och BMW?

Nej, det är det ju inte, men vi måste ju försöka, för det är ingen annan som gör det. Det viktiga är att försöka stoppa barn och ungdomar innan de värvas.

Daniel Neck, polisens brottsförebyggande samordnare i Storgöteborg, säger att polisen inte har haft något samarbete med Guardian Angels mer än man välkomnat dem som en ideell organisation som vill bidra till att öka tryggheten.

Men alla ska också vara trygga i att vi har olika uppdrag i den här delen. Vi har ordningsvakter, vi har väktare och vi har poliser, och så har vi “envar”, som vi alla är, säger Neck.

Guardian Angels bildades av Curtis Sliwa i New York 1979, för att bekämpa våld och annan brottslighet i stadens tunnelbanenät. Han är en nästan arketypisk New York-bo, utåtriktad och slängd i käften. Han vet hur han ska få uppmärksamhet.

Curtis Sliwa bär alltid sin röda basker. Han har varit gift fyra gånger och han bor med sin nuvarande fru och mer än ett dussin omhändertagna katter i en liten lägenhet på Manhattan. 2021 ställde han upp i borgmästarvalet i New York. Han lyckades bli Republikanernas kandidat och fick knappt 28 procent av rösterna.

Vad tycker du om Curtis Sliwa? Är han också en säljare?

Ja, det är han ju, helt klart, säger Mikael Liljeroth. Med sin egen radiostation har han fått ut budskapet. Han försökte ju nyligen bli borgmästare i New York också, och han kommer förmodligen försöka igen.

Tror du han förstår det svenska sammanhanget och kan sätta sig in i hur det är att driva verksamhet här?

Det har han gjort, och han har även kunskaper sedan tidigare, hur det har varit här. Men det är mest Keiji Oda, som är koordinatorn, som har koll. Honom har jag veckokontakt med. Curtis, jag och Keiji Oda har videokonferens kanske en gång i månaden.

Curtis Sliwa och den internationelle koordinatorn Keiji Oda är med i styrelsen, och ska vara det i Stockholm också.

Om det blir något.

Peter är reporter på Morgonposten.