Det kan vara väldigt svårt att förstå polisens informatörer, presstalesmän och chefer till vardags. Än svårare blir det när de ska förklara varför polisen drar sig undan när det blir upplopp i stora svenska städer.

Vår lexikon förklarar de vanligare begreppen i polisernas värld och gör att du bättre kan begripa vad som sker.

Arrestera. Gripa person som misstänks ha begått brott. Poliser har dock inte tid med detta numera eftersom de har fullt upp med att få sina övertidsrapporter godkända. Se ”Attestera”.

Batong. Ingår i polisens utrustning. Har dock främst ett dekorativt syfte. Kan dock brukas i samband med fotbollsmatcher.

Bulle. Ingår i polisens utrustning. Ska användas så fort tillfälle ges för att skapa förtroende i förorten.

Cell. Plats för häktade personer eller dömda brottslingar. Medlemmar i gäng skryter gärna med sin tid i sådana, ju fler år, desto mer meriterande. De brukar därför ofta visa upp sin CV, en förkortning som står för CellVistelser.

Drönare. Används för polisiär övervakning av misstänkta i förorterna, för att polischefer i god tid ska hinna beordra det egna manskapet att inta defensiva positioner.

Enkelriktad. Beteckning på polisens kommunikation med oroade medborgare. Kan också åsyfta gata vars ordning polisen ser det som extra viktigt att upprätthålla, och där ingripa mot personer som cyklar åt fel håll. Förslag har väckts om att enkelrikta fler gator i förorterna för att på så sätt öka polisens närvaro där.

Fika. Viktigt inslag i polisens arbete. Krävs för återhämtning samt för att skapa starka band med personer i riskgrupper. Se ”Bulle”.

Gatsten. Användes förr som beläggning på gator i städer, används numera vid förortsgängens belägring av gator i städer.

Hund. Förr vanligt förekommande i polisarbete. Var då alltid av rasen schäfer. Inslaget av dessa har dock minskat eftersom budgeten istället går till chefer.

Ingripande. Polisiär term som betecknar situation där det är lämpligt att gripa en person. Typfall kan vara pensionär som misstänks för cykelstöld eller som odlat marijuana på sin balkong.

Informatör. Förr höll sig polisen med informatörer bland de kriminella, i dag har dessa istället ersatts av informatörer som förklarar för oss varför polisen inte gör något åt de kriminella.

Jour. Polis som ansvarar för att besvara frågor från media om läget är lugnt i en stad eller stadsdel. Benämningen på personen i fråga kommer sig av att de alltid svarar: ”Jorå”.

Kalsong. Ingår numera två extra par som medföljer polischefers uniform. De har visat sig ofta behöva byta sådana när det blir upplopp.

Koranen. Förevändning för att sätta eld på bilar och starta upplopp.

Kårandan. Förevändning för poliser att inte göra sig av med de chefer som hindrar dem från att ingripa mot individer som sätter eld på bilar och startar upplopp.

Lamm. Fromt djur. Polisens totemdjur.

Mamma. Person som gängmedlemmar alltid omnämner i nedsättande ordalag om det gäller en fiende. Deras egna mammor ägnar sig enligt tidningarna mest åt att nattvandra – något oklart varför.

Nomad. Person som ständigt förflyttar sig till platser där han får det bättre. Ett exempel på en nomad är förre rikspolischefen Dan Eliasson.

Operativ chef. Beteckning på polis som låter väldigt mycket när han framträder på melodramatiska presskonferenser – man syftar då på att det hela blir som en opera.

Pistol. Vapen som med förkärlek används av kriminella gäng i deras inre uppgörelser. Används dock inte gärna av poliser numera eftersom de är rädda för att få dem stulna. Se ”Polisbil”.

Qatar. Benämndes tidigare katarr, och var en åkomma som kunde drabba magen. Just den formen kallas numera qatar när den drabbar poliser. Detta eftersom personerna som orsakar åkomman i dessa fall ofta är finansierade av Qatar.

Rikspolisstyrelsen. Tidigare benämning på nuvarande Polismyndigheten. Denna kommer dock att byta namn till Riskpolisstyrelsen efter påtryckningar från Arbetsmiljöverket som anser att det är Polismyndighetens uppgift att minimera riskerna för de anställda, och se till att de undviker att hamna i situationer då våld måste tillgripas.

Stabsläge. Situation då högre chefer drar sig undan för att försöka förstå vad som pågår. Vissa språkforskare menar att ordet kan härledas från det dialektala ord ”stabb”, varmed kan avses trög och dum person.

Särskild. En händelse som är ”särskild” betecknar i polisens verksamhet ”en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för”. Särskild händelse råder numera ständigt. Överallt.

Utsatt. Polisens benämning på ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”.

Enligt de senaste instruktionerna ska sådana områden få vara ifred de närmaste 20 åren i väntan på att allt ska bli bra.

V-tecken. Poliser använder sällan V-tecknet eftersom de mycket sällan befinner sig i situationer där det vore rimligt att göra ett sådant tecken – segrarna är få. Eftersom poliser ofta ställs inför personer som ger dem fingret skulle kombinationen dessutom kunna ge ett alltför märkligt intryck.

X. Beteckning på okänd storhet. De flesta mördare i dag beskrivs med X i polisrapporter. Det finns de som hävdar att den rikliga förekomsten av X i polisrapporter också kan bero på polisers oförmåga att skriva.

Yttre. Beteckning på befäl inom polisen. Har som huvudsaklig uppgift att beskriva verksamheten genom inlägg i sociala media.

Zooma. Ändra avståndet till föremål som betraktas eller avbildas. Poliser har en tendens att zooma ut från utsatta områden.

Ål. Totemdjur för inrikesminister Morgan Johansson och polischefer.

Äskanden. Ansökningar om mer medel till sin verksamhet. Viktigaste uppgift för polischefer.

Övergiven. Beteckning på medborgare som utsatts för rån, inbrott eller misshandel.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.