När jag fick frågan om jag kunde skriva något om hur amerikaner firar påsk drog jag nästan blankt. För när jag började reflektera över det slog det mig hur europeiskt det amerikanska påskfirandet är. USA befinner sig som ett ungt nytt land fortfarande delvis i limbo vad gäller vissa traditioner som högtider. De har lyckats sätta sin specifika knorr på vissa helgdagar som nationaldagen 4 juli och Labor Day, som med sina parader, fyrverkerier och grillaftnar är så amerikanska det bara går.

Påsken är dock inte speciellt annorlunda. I alla fall inte i ett internationellt perspektiv. De flesta amerikanska traditioner går tillbaka på samma tvåtusenåriga firande som i resten av den kristna världen i allmänhet och i synnerhet England, som är USA:s förebild i det mesta. Amerikanskt påskfirande består med andra ord av tre grundstenar: att gå i kyrkan, måla ägg och äta.

När det gäller kyrkan går amerikanerna, likt en gång svenskarna, dit tre gånger på en vecka: palmsöndagen, långfredagen och påskdagen. Av detta kan man dra slutsatsen att påsken är en stor helg. Ja, i motsats till i andra protestantiska länder, där julen är den största, är påsken i USA den största kyrkhelgen. Anledningen till detta är höljt i historiskt dunkel, men att Amerika är hemland för nästan 80 miljoner katoliker, för vilken påsken är den viktigaste högtiden, spelar en stor roll.

Att påsken är folkkär framgår också av att den firas ordentligt trots att långfredagen inte är formell helgdag i mer än tolv delstater. De flesta förlitar sig istället på att deras arbetsgivare ger dem en dag eller halvdag ledigt (alternativt tar ut en semesterdag) för att kunna gå i kyrkan. Vilket många företag också gör. På samma sätt finns inget påsklov för barnen. De har istället vårlov i mitten av mars. Detta beror på att i USA är alla högtidsdagar, förutom juldagen, ickereligiösa helgdagar.

Hursomhelst, en skillnad jag tycker mig se är att medan europeiskt påskfirande fokuserar på Jesus lidande och död på korset koncentrerar sig amerikanerna, som de superoptimister de är, mer på återuppståndelsen. Men detta kan vara en chimär. Mina teologiska kunskaper är tyvärr ofta lika grunda som mina kunskaper om burundisk politik.

Vid sidan av kyrkan är påsken mycket för barn. Och liksom i Europa handlar det mest om påskharen. Denna gamla hedniska fertilitetssymbol har helt accepterats av de djupt religiösa amerikanerna. Han lirkade sig in i amerikansk kultur via engelska förebilder och tyska lutheraner och var ursprungligen, likt jultomten, en dömande figur som avgjorde vilka barn som skulle få godis. I dag får dock givetvis även de som definitivt inte förtjänar det sötsaker.

En annan tradition är att måla påskägg. Att göra detta är ju svensk tradition också, men här i USA tillkommer äggjakten. Denna innebär att vuxna gömmer ägg i trädgårdar och parker och sedan låter barnen springa runt och hitta så många de kan. Och på typisk amerikanskt maner tar sig dessa jakter ibland besynnerliga proportioner. I exempelvis Winter Haven i Florida iscensattes 2007 en äggjakt med över 500,000 gömda ägg.

Denna ursprungligen engelska tradition fick också en speciell roll i USA redan 1878, när president Rutherford B. Hayes – som annars står ut som en av de mest okända presidenterna i landets historia – bjöd in barn att jaga ägg på Vita husets gräsmatta. Och den årliga äggjakten har utvecklats till ett pr-jippo som garanterar nationell tv-bevakning som ingen president vill missa.

När barnen fått sitt återstår för de vuxna att bjuda över familj och vänner på påskmiddag. Detta är i många hem en stor sak där folk samlas uppklädda kring dignande långbord med lamm, skinka och potatismos. Förr fick många amerikanska barn, likt en gång svenska telningar på julafton, även nya kläder för denna högtidsstund, men den traditionen verkar numera ha dött ut.

Så mycket mer än detta finns faktiskt inte att säga om amerikanernas påskfirande. Det liknar alltså mycket traditionerna i europeiska länder. Om något är det därför lämpligt att avsluta med att notera att det internationellt är Sverige och svenskarna med sina påskkärringar och påskbrev som står ut. För som min amerikanska fru brukar säga: det tar vikingaättlingar för att fira Jesus återuppståndelse genom att klä ut barnen till häxor som enligt legenden flyger till en ö i Östersjön för att pippa med djävulen.