Biografjätten Filmstaden förbjuder nu sina gäster att ta med sig eget godis på biobesöket. Förbudet infördes för en dryg vecka sedan och efter att tidningen Folkbladet i går intervjuade företagets pressansvariga Caroline Hellström har en smärre folkstorm utbrutit. Hellström sa då att all typ av förtäring som tidigare accepterats nu förbjudits. Hon hade också förståelse för att nyheten kan komma som en chock för folk.

På Filmstadens hemsida står det att läsa: “Filmstaden tillåter inte att man tar med egen dryck, mat, snacks, godis, popcorn osv in i biografen. Vi har ett stort utbud av dryck, mat, snacks, popcorn och godis i våra butiker, för att alla ska kunna hitta något som passar dem.”

Sedan förbudet väckt uppståndelse har man lagt till att: “Det är tillåtet att ta med egen snacks/dryck om du har hälsomässiga skäl för det.”

Caroline Hellström har nu sluppit uppgiften att svara på alla frågor och i stället har marknadsdirektören Helena Eklund fått rycka ut. Till TT säger Eklund:

Många besökare har nog redan utgått ifrån att man inte tar med sig medhavt godis, precis som man inte heller gör på många andra evenemang, men själva beslutet har legat hos oss ganska länge.

“Man tar inte med sig eget godis” verkar vara Eklunds budskap. Läsaren får avgöra om hon menar att det alltid har varit lite skamligt och fult att ta med sig eget godis till det folkliga nöjet bio.

Hon säger också att biografvärdarna inte kommer att agera poliser. Man bör kanske kunna få med sig in en Snickers i varje strumpa, men det är inget som Morgonposten uppmuntrar sina läsare till, särskilt inte den unga läsekretsen som går omkring i ankelstrumpor.

Vi pratade med Katrina Mathsson, pressansvarig på föreningen Folkets bio, och frågade vad hon tycker om Filmstadens förbud.

Jag tycker det är trams, om jag ska vara helt ärlig. Alltså, de vill sälja sitt eget godis för att tjäna massor med pengar på det. De vill inte att man går in på Konsum innan och köper en påse M-kulor som är lite billigare. Det handlar bara om pengar, och inte om nånting annat, så klart, säger hon.

Att man skulle kroppsvisitera våra besökare för att se om de tagit med sig en egen tablettask, det hoppas jag att jag aldrig behöver se.

Så den som tar med sig eget godis behöver inte skämmas, då?

Jag tycker inte man behöver skämmas om man tar med sig eget godis.

Filmstaden, tidigare SF Bio, ingår sedan 2017 i den amerikanska koncernen AMC Theatres, som äger flest biografer i USA och i hela världen. 2009 uttalade kommunikationschefen Sun Dee Larson att: “AMC recently reviewed its company policy regarding outside food and drink and will no longer be permitting guests to bring in these items, as is the case with many entertainment venues”. Då införde alltså företaget ett förbud att ta med egen förtäring till de amerikanska biograferna.

Biokedjan Filmstaden är överlägset störst i Sverige. Dessutom är man hälftenägare i Svenska Bio, som är näst störst. Svenska Bio har ännu inte infört något liknande förbud. Kedjorna har inte biografer på samma orter så det kan bli en lång resa för den som vill välja bort Filmstaden.

I Israel gick man 2016 så långt att man införde den så kallade “popcornlagen” som ger en rätt för bio- och evenemangsbesökare att ta med sig egna godsaker.

Låt oss backa några år, till 2014, när den stora biografkedjan fortfarande kallade sig SF. Då hittar man en artikel i Aftonbladet där tidningen ställde informationschefen Thomas Runfors till svars för en smyghöjning på en meny med stor popcorn och mellanläsk. Runfors försvarade sig då med: “Sen är det naturligtvis så att det är ju kunden som till sist avgör om det är ett bra erbjudande eller inte. Tycker kunden inte att det är så bra så kommer det inte sälja så bra”.

I går kunde Filmstadens gäster komma till slutsatsen att det var ett dåligt erbjudande, och i stället ta med sig eget popcorn. I dag kan de också välja att avstå, och titta på när bänkgrannen njuter av sitt.

Peter är reporter på Morgonposten.