Hela Allsvenskan, med referat från alla matcher. Serietabell, livekommentering och mycket mer.

Kvalmatcherna mellan Varbergs BoIS och Östers IF

Det måste vara stor skillnad mellan Superettan och Allsvenskan, ty Öster lyckades inte hota Varberg nämnvärt, i den här “kvalrysaren”, (som dessa matcher alltid måste benämnas, i tidningarna, för att dessa ska sälja bättre).

Öster är annars en anrik klubb med hela fyra (eventuellt fler) sm-guld på sitt samvete. När man 1967 försökte kvala in till allsvenskan från div 2, (som Superettan, mer logiskt, kallades på den tiden, det är ju den näst högsta divisionen) och också lyckades att göra det, tittade runt 26 000 åskådare på.

Man kunde nu se, genom att tv visade glimtar av ena långsideläktaren ibland under den första matchen i Växjö i torsdags, barnbarnen till dessa 26 000 åskådare, där de satt och hoppades att en uppflyttning skulle ske även 2022 (fast de var kanske högst femtusen, många stolsrader gapade tomma).

Ett tidigt 1–0-mål kom också men sedan blev det kvittering före halvtid genom en viss Robin Simovic.

Samme Simovic gjorde 1–2 i början av andra halvlek, genom att skarva in ett inlägg från vänster.

Med två mål i baken på hemmaplan hade man kunnat förvänta sig en anstormning i andra halvlek. Men matchen slutade 1–2.

Match två, i Varberg

Därmed var det för anrika Öster en brant uppförsbacke inför returmatchen ikväll, på Varberg Energi Arena, (ett inte fullt lika urbota idiotiskt postmodernt namn på en hemmaplan, som Visma Arena, vilket, glömde jag att nämna, är vad de namngivit Östers gamla hederliga Värendsvallen, till).

På Varberg Anergi Arena satt små klungor av åskådare, på kortsidorna, och långsidorna var helt tomma. Det såg inte klokt ut. Kvalstämningen var dock tät, trots att publiksiffran stannade vid tre och ett halvt tusen, cirka.

En av dessa klungor, som satt, eller “stod”, tätt hoppackade som sillar bakom Öster mål i andra halvlek, såg traumatiserade ut när T. Carlsson slängde sig fram och nickade in 2–1 till Varberg i den 75:e minuten. Det var så man kunde förstå att denna klunga höll på Öster.

De hade återfått hoppet till att få uppleva en ny era av fyra sm-guld, precis som 1967 (eller rättare sagt 1968 kom första guldet, första året i allsvenskan) när J. Westermark i den 62:a minuten (också) slängde sig och nickade bollen i mål till 1-1.

Men nu, i 75:e minuten förstod de att allt var över. Och det var det, ty matchen slutade 2–1, sammanlagt 4–2 och Varberg är fortfarande i allsvenskan, åtminstone i ett år till.

Vi som gillar “kultur”, och anrika föreningar, och stora arenor, kanske dock hade föredragit Öster I allsvenskan. Men har de någon kultur alls att tala om, ska det nog gå vägen, rätt vad det är.

Omgång 30

Malmö – Degerfors 2–2 (Eleda Stadion)

Om allt gick snett den här gråmulna söndagen fanns det en möjlighet att Degerfors skulle behöva kvala sig kvar i allsvenskan. En hel del gick inte heller så bra i början av matchen, eftersom antagonisten om den allsvenska platsen, Varberg, som spelade samtidigt, tog en komfortabel ledning (0–3) mot Sirius borta.

Men ungefär samtidigt som VArberg hade gjort sitt tredje mål, kvitterade Omar Faraj till 1–1 och därmed var brukslaget i allsvenskan, alltså åtminstone i minut 37 av den här matchen. Men i den 62:a minuten åkte man ner i Superettan igen, eftersom Kiese Thelin gjorde ett sådant där snyggt mål från straffområdet som bara han kan göra. Fast bara i anfallet därefter kvitterade Degerfors igen.

Nej, Degerfors hade bestämt sig för att stanna i allsvenskan. Och sett till antalet chanser, var man snäppet (minst) bättre än Malmö, som fick trösta sig med en tårögd och fin avskedsceremoni för Ola Toivonen efter matchen. Hela hans fotbollshistoria fanns runtomkring honom idag, eftersom han ju började sin svenska bana i Degerfors och avslutade densamma i Malmö.

2–2 och alla nöjda, utom kanske Varberg.

De cirka 13 000 åskådarna på Eleda Stadion, hade emellertid inte kommit för att tacka av Toivonen eller glädja sig åt Degerfors, de var här för att kräva pengarna tillbaka för sina säsongsbiljetter, efter en usel säsong.

AIK – Elfsborg 0–1 (Friends Arena)

Det var avtackning även på Friends, alla verkade sluta spela fotboll idag. Någon som heter Per Karlsson, hade ingen aning om att han fanns, fick ett helt tifo till sin ära, av den 31 000 starka publikmassan, och grät lika mycket som Ola Toivonen. Grät gjorde antagligen också Sebastian Larsson och Mikael Lustig, varför skulle de vara glada, en sådan här sorgens dag? De skulle ju sluta de också. Fast i sanningens namn var det väl inte lika rörande med deras avsked, såväl Larsson som Lustig anslöt ju till AIK ganska sent, lite på upploppet av sina karriärer. Men de kanske fick en liten remsa av tifot de också.

Matchen då? Ja den gick åt pipan för AIK. Chanser fanns för hemmalaget men Elfsborgs målvakt ville gärna visa upp sig inför storpubliken. Det ville också Ondrejka, som i 79:e minuten, efter att ha kommit fram på högerkanten, vek tillbaka inåt planen och snärtade in 0–1 med vänstern.

0–1 slutade också matchen.

Och för John Guidetti slutade den redan under själva matchen, eftersom han blev utvisad och fick gå och duscha.

Helsingborg – Hammarby 0–2 (Olympia)

Hammarbyklacken hade åkt sex timmar till Skåne för att få en bekräftelse på att laget kvalar till Europa Conference League nästa sommar. De hade kanske inte behövt göra det, ty värsta fienden om tredjeplatsen i allsvenskan, AIK, hade behövt slå Elfsborg med tvåsiffrigt och Hammarby själva förlorat mot Helsingborg, för att scenariot ej skulle slå in.

Helsingborg hade några smånätta anfall men inget som direkt luktade mål. Smånätt var däremot inte Hammarbys ledningsmål i den andra halvlekens femte minut, då Joel Nilsson dundrade in 0–1 i krysset efter en passning från höger. Hammarby defilerade sedan in i mål. 2–0 kom sent, genom Besara, när alla väntade på slutsignalen.

0–2 slutresultat.

Resultatbörs omgång 30

Malmö-Degerfors 2–2 (1–1)

Mål:

Malmö: Larson (18) Thelin (61)

Degerfors: Faraj (37) Öhrqvist (64)

 

Kalmar-Sundsvall 4–0 (1–0)

Mål: Berg (16, 79, straff) Nanasi (59) Shamoun (72)

 

Sirius – Varberg 2–3 (0–3)

Mål:

Sirius: K. Larsson (82, straff) Mathisen (90+4

Varberg: A. Johannson (14) Lijenbäck (22, 37)

 

Värnamo – Göteborg 1–4 (0–1)

Mål:

Värnamo: Zeljkovic (53)

Göteborg: S. Eriksson (30) Berg (47) Norlin (62, 90+2 straff)

 

Helsingborg – Hammarby 0–2 (0–0)

Mål: J. Nilsson (50) Besara (79)

 

Djurgården – Mjällby 0–1 (0–1)

Mål: Al Ammari (23)

 

Häcken – Norrköping 3–3 (2–2)

Mål:

Häcken: Olden Larsen (18), Rygaard Jensen (45) Romeo (59)

Norrköping: Shabani (6, 33) Sigurdsen (90+5)

 

AIK – Elfsborg 0–1 (0–0)

Mål: Andreijka (79)

Kommentar:

30:e omgången avslutad och fortfarande är Häcken mästare. Nu återigen med klubbdräkter och inte kostym, avslutade man säsongen med att spela oavgjort mot Norrköping. Och Norrköping är inte att leka med, de har farliga islänningar (det ryker om dem!) som springer sönder motståndarna, så nästa år kanske de kan utmana Häcken och de så kallade “topp fem”-lagen.

Det blev förresten “topp sju” och “topp åtta” ett tag, i toppen i årets allsvenska, när Göteborg och Kalmar blandade sig i tätstriden.  Och är man så generös i att prata om “toppen”, då är man snart nere och nosar i de regioner där Norrköping slutade, nämligen plats nummer tolv. Kan de bara täta till försvaret skulle de mycket väl kunna bli ett topplag i allsvenskan.

Men Häcken förtjänar många grattis. De spelar fin fotboll och de har varit överlägsna i serien, det vittnas av att de vann mot alla andra toppkonkurrenter under sista halvan av allsvenskan. Det ska bli intressant att se vad Häcken kan göra i “Europa” (Sverige ligger faktiskt i Europa).

De behöver höja sig ett snäpp i tempo och intensitet. Och blir det lika lätt för Jeremejeff att ösa in mål mot utländska lag? Tränaren Per-Mathias Högmo funderar nog på den saken. Han är ingen ny tränarprofil, tillhör eliten i norskt fotbollsledarskap. Frågan är dock om inte en framtida fortsatt succé med Häcken också kommer att göra honom berömd och ännu mer attraktiv på tränarmarknaden, än när han tränade norska landslaget.

Och vill han överhuvudtaget, som norrman, utveckla svensk fotboll? I så fall kanske han borde fortsätta karriären, efter Häcken, som tränare för vårt landslag.

Notera 1:

Det där tifot på Friends, som var utformat som en bit film, till Per Karlssons ära, var ingen dålig produkt. Men all energi och kärlek som de lägger ner på en spelare, och en klubb, kan det verkligen vara hälsosamt? Och hur stor är “vi ska sy och vi ska sticka” -avdelningen hos Black Army? Eller fick krigarna på AIK:s ståplatsläktare, måhända, grunderna till dagens vackra tifohantverk, när de för tjugo år sedan blev lämnade på dagis och satt där och pysslade, och gjorde pärlplattor?

Så nu i vuxen ålder, tillägnar de sina färdigheter, AIK fotboll, i stället för mamma och pappa?

Det skulle ju förklara varför “mamma och pappa” och hela den äldre delen av vuxenheten idag (läs: offentligheten), är så valhänta och handlingsförlamade när de ska ta ställning till “läktarvåldet” och (förresten) våldet och normupplösningen i största allmänhet.

De pratar, i fallet “läktarvåldet” om att antingen “polisen” ska ta ansvar eller eventuellt “klubbarna.”

Det är bara dimridåer, det är ni som ska ta ansvar för era egna barn! De är fortfarande bebisar men de springer omkring nu med mer muskler och är hämndlystna. På er!

Notera 2:

Brukslaget Degerfors lever vidare i allsvenskan, hurra! Stora Valla är klassisk mark, har fostrat såväl Ralf Edström som Ola Toivonen och jag har säkert glömt någon (Ulf Ottosson förresten, fast han var inte riktigt lika berömd som Edström och Toivonen i fotbollssammanhang, var dock proffs i Norwich ett tag).

Allsvenskan blir inte rolig om man inte har sitt alldeles egna “bortalag” som man kan titta på mot Stockholmslagen och som gärna också får besegra dessa. Värnamo är ett annat sådant lag. Men Värnamo är ingen “charmig ort” som Degerfors, de råkar bara ha en målspruta (M. Antonsson) som inte blygs att göra mål och ta trepoängare inför tjugotusen stockholmare.

Därför hade det varit bra mycket roligare om Omar Faraj hade stannat i Degerfors och inte gått till AIK.

Men det kommer väl någon ny Omar Faraj. Det brukar göra det i Degerfors.

Omgångens bortaklack:

Det är Hammarbys. De var större än Helsingborgs klack. Publiksiffran 8706 vittnar om det, i en match mot nedflyttningsklara Helsingborg, liksom levande bilder från Discoverys kameror mot ena kortsideläktaren, där grönvita flaggor vajade i novemberdiset.

Omgång 29

Göteborg – Häcken 0–4 (Gamla Ullevi)

Som sagt, spänningen i årets allsvenska, bestod i vilka lag som skulle erövra platserna två och tre. Etta och svenska mästare blev nämligen Häcken som idag krossade sin granne Göteborg med 4–0.

Det enda sätt på vilket Göteborg slår Häcken just nu, är i att ha antal supportrar. Men idag förlorade de också, mot Häckens tillresta bortaklack, som utgjorde kanske en tiondel av den cirka 18 000 stora publiken på Gamla Ullevi. Dock var den väl synlig i Discoverys sändningar.

Göteborgs supportrar hade laddat upp inför matchen med att varna Häcken för att storma planen, vid eventuell vinst. Detta kom ut i mainstreammedia och kanske var det som tog udden av eventuella kravaller efter matchen, att de fick ut sitt budskap, för några oroligheter blev inte av. Trots att Häcken förnedrade sina motståndare. Supportrarna “gick hem” i stället, rapporterade Expressen, några vid 3–0 och markant många vid 4–0.

Och det är ju klart mycket bättre att gå hem, än att ta till våldsamheter.

Häcken dansade fram, gjorde fyra snygga mål och Jeremejeff blev väl orolig att han skulle bänkas i den sista matchen nästa helg.

Degerfors – Värnamo 0–0 (Stora Valla)

Degerfors misslyckades med att “punktera” bottenstriden, vilket man mer eller mindre hade gjort om man vunnit matchen mot Värnamo. Nu blev det bara en poäng. Chanser att göra mål hade man, men risken med att anfalla alltför oreserverat var ju också att det skulle bli noll poäng, eftersom Värnamo har en viss M. Antonsson i laget.

En snygg nick av Bertilsson i andra halvlek och några skott av den, för AIK, spelklara Omar Faraj, blev allt som hotade Värnamos målvakt. Till råga på allt blev Nikola Djurdjic skadad tidigt och utgick.

Så det vill till att Omar Faraj betalar av sina sista kronor i Degerfors tröja nästa helg mot Malmö. Annars kan det bli kvalfotboll mot Öster. Och det är bara kul för kassören, inte för supportrar över 60 år och med hjärtproblematik.

Varberg – Malmö 2–5 (Varberg Energi Arena)

Äntligen vaknade Malmö och då blev det i stället godnatt för Varberg. Eller? Ja, det återstår att få veta. Varberg ska spela mot Sirius nästa vecka och de senare torde vara måttligt motiverade, efter att ha säkrat kontraktet definitivt idag. Men samma sak, att vara omotiverad, hade man ju kunnat gissa om Malmö i dagens match. Men då spelade de i stället, för första gången på länge, piggt och Toivonen stänkte in tre mål.

I en match som slutligen landade vid siffrorna 2–5.

Detta pånyttfödda Malmö ska möta Degerfors nästa vecka, i Malmö. Om Malmö vinner mot Toivonens moderklubb Degerfors, och Varberg slår Sirius, då får Degerfors kvala och Varberg slipper. Men med alla andra scenarion, minsta poäng för Degerfors och minsta poängförlust för Varberg, (eftersom Degerfors har klart bättre målskillnad) blir det Varberg som får spela mot Öster om en plats i värmen nästa år.

Resultatbörs omgång 29

Degerfors – Värnamo 0–0

 

Göteborg – Häcken 0–4 (0–3)

Mål: B. Turgott (6), J. Hammar (16) M. Rygaard (31, 82)

 

Sundsvall – Sirius 2–3 (1–1)

Mål:

Sundsvall: P. Engblom (9) E. Andersson (62)

Sirius: P. Nwadike (22), E. Sylisufaj (61) C. Kouakou (90+3)

 

Mjällby – AIK 1–2 (0–1)

Mål:

Mjällby: Bergström (80)

AIK: Y. Ayari (38) Stefanelli (90)

 

Hammarby – Kalmar 4–2 (1–0)

Mål:

Hammarby: Ludwigson (3, 58) M. Jeahze (63) A. Lindahl (81, självmål)

Kalmar: S. Nanasi (53) O. Berg (70)

 

Varberg – Malmö 2–5 (0–1)

Mål:

Varberg: J. Birkfeldt (54) R Simovic (73)

Malmö: Toivonen (44, 52, 55) S. Rieks (64) M. Buya Turay (88)

 

Norrköping – Djurgården 0–1 (0–0)

Mål: Radetinac (90+7)

 

Elfsborg – Helsingborg 3–0 (1–0)

Mål: Bernhardsson (42, 66) Qasem (77)

 

Kommentar:

Så var då Häcken mästare, i såväl kostym som fotbollströjor- och byxor. Fotbollströjorna satt antagligen fortfarande kvar på spelarna när dessa, efter utklassningen av Blåvitt (4–0) på Gamla Ullevi, hade tagit sig hem till Bravida Arena på Hisingen för att fira guldet på “hemmaplan” i en bankett. Det brukar bli så i segeryran, man hinner och orkar inte duscha. 300 personer lär ha väntat på spelarna och ledarna på Bravida Arena, om man får tro tidningarna. Så det blev väl en dyr bankett. Och Jeremejeff behövde inte ens duscha, för han var avstängd.

På en hedrande andraplats i allsvenskan kom dynamitlaget Djurgården, som slog Norrköping, i den sjunde tilläggsminuten föll segermålet (0–1). Lika bra att säkra andraplatsen, tyckte de nog. Vilket Djurgården nu också gjorde eftersom de är ointagliga fyra poäng före Hammarby, inför omgång 30.

Hammarby, som i sin tur har erövrat tredjeplatsen, såvida de inte förlorar med tvåsiffrigt mot Helsingborg i sista omgången och AIK i sin tur slår Elfsborg, också med tvåsiffrigt.

Nja, det tror jag inte.

Vad ska man då säga om alla lag, från plats fyra till 13, som vann varken jumbo- eller förstapriset? Ja, den största underhållaren, John Guidetti, återfinns bland dessa lag liksom den dyraste (antagligen) nämligen Markus Berg, alltså dyraste i förhållande till utdelning på planen. Men varken AIK eller Göteborg hade en chans att mäta sig i spelet gentemot den absoluta toppen, och inte de andra “mittenlagen” heller. Men dessa (exempelvis Elfsborg och Kalmar) är ju inte tillnärmelsevis lika upphaussade som de förstnämnda.

I botten blir det ett episkt drama, när Degerfors ska försöka undvika kvalplatsen och få fira jul med vetskapen att de spelar i högsta serien. De möter Malmö och det låter ju svårt. Det är det nog också men Degerfors har bland annat slagit Djurgården med 3–0 för ett par veckor sedan.

Och Varberg, antagonisten i dramat, möter Sirius.

Ja, det blir underhållning, hur som helst.

Notera 1:

Hockeyallsvenskans motsvarighet till fotbollsallsvenskans John Guidetti, måste väl vara Linus Klasen, som i helgen har debuterat i DIF, ishockey? Lite blygare än Guidetti, lite bättre på “svensk” svenska men i övrigt finns likheter i mönstret.  En “legosoldat” som varit ute på sjön i många år (därav alla tatueringar?) och erövrat världen men som nu fått det oemotståndliga erbjudandet att “stå på scenen” i sin hembygd, även om Klasen är från Huddinge och inte Östermalm. Guidetti däremot föddes i Solna.

Såväl Klasen som Guidetti älskar tanken på att, likt gladiatorer, besegra lejonet och ta emot publikens jubel, kärlek och få åtnjuta frihet (vem minns inte Guidettis hulkvrål och eriksgata inför AIK-fansen efter 1–0-målet mot Djurgården på Tele2:s konstgräsmatta)?

Men Klasen har inte samma begåvning som Little John, att prata till sig framgångar i medias mikrofoner, om dessa skulle utebli på planen (isen). Och alla vet ju hur det gick för gladiatorerna, om de inte dödade lejonet. De blev uppätna.

Notera 2:

Småortens spelare, såsom exempelvis Omar Faraj i Degerfors, blir tydligen alldeles till sig av att få spela inför 20 000 åskådare, för nu har Faraj, som en i raden av spelare i de “sämre” lagen, bestämt sig för att fara till storstan och uppträda på Friends Arena i stället för Stora Valla. Han har skrivit på för AIK och till råga på allt innan serien är slut. Då kunde han väl för tusan åtminstone ha nätat åt sitt Degerfors i helgen, som avskedspresent?

Är det inte mycket roligare att spela i ett lag som Degerfors och få komma till Friends Arena och tysta den stora publiken, än att springa Eriksgata framför dem? Det beror förstås på tycke och smak.

Omgångens bortaklack:

Det var Häckens publik på Gamla Ullevi. Fast det var i princip hemmaklacken, som hade åkt spårvagn några kvarter bort och blivit bortaklack. De verkar hursomhelst trevligare än andra klackar, de grillar inte korv och eldar på läktaren som Norrköping, AIK och Djurgården (för att inte tala om Malmö och Helsingborg), åtminstone såg man inget av det i matchen igår kväll. De stormade inte ens planen, vilket är sympatiskt.

Men de såg ut att vara flera tusen, vilket fick mig att undra hur detta är möjligt. För Häcken, trodde jag, är väl en helt nybildad klubb och har bara existerat i cirka tio år. PÅ den tiden hinner man inte bygga upp någon supporterkultur.

Men tji fick jag, de firar något slags åttioårsjubileum, lagom till seriesegern. Så helt nya är de inte. Och nu finns de på fotbollskartan också. Det fanns de definitivt inte på sjuttiotalet, annat än möjligen kartan för division 7-lag.

Omgång 28

Häcken-Malmö 2–1 (1–0) (Bravida Arena)

36 sekunder tog det för Häcken att rinna igenom Malmös försvar och via Lars Erik Oldens högerfot placera en ledningsboll, lågt vid sidan av Malmömålvakten. Det ser ut som att Häcken alltid “rinner” igenom motståndarförsvar, spelet går i enkla, klara linjer. Men det kanske beror på att Häckenspelarna oftast springer rätt och slår bra passningar mer än på att motståndarförsvaret springer läck, alltså är dåliga.

“Häckenfotboll” ser hursomhelst alltid ”lätt” ut.

Svårt för Häcken blev det däremot i början av andra halvleken när Jeremejeff “tacklade” Ola Toivonen så vårdslöst att domarna bestämde sig för att ge Häckenskyttekungen rött kort.

Men Häckenfotboll kan man spela även med tio man och i 73:e minuten punkterade man matchen i en kontring, som visade lite på Häckens styrka. Sadiq drog fram på högerkanten, hanns delvis upp av Malmöförsvaret, men i stället för att skära en boll igenom försvaret till andra sidan, vilket är vanligt vid sådana här kontringar, stannade han upp. Sedan passade han bollen mellan två backar och en fristående, bakifrån kommande Samuel Gustafsson, som bara styrde in bollen.

2–0 som så småningom blev 2–1.

I Svenska Fans betygsättning efter matchen på söndagskvällen fick nästan alla Häckens spelare individuellt högt betyg, både för kvaliteter i spelet och för arbetsförmåga. Den här jämnheten i kvaliteten och spelglädjen är antagligen en huvudförklaring till Göteborgslagets framgångar.

Imorgon kväll kan Häcken vara svenska mästare, om Djurgården tappar poäng mot Sundsvall. Alltså är de antagligen inte mästare imorgon kväll. Men garanterat nästa helg.

Djurgården-Sundsvall 4–0 (Tele2 Arena)

I Expressen skrevs att Djurgården på måndagskvällen hade chansen att koppla ett fast grepp om andraplatsen och ta ett stort kliv mot Europaspel nästa år. Det nämndes också att de faktiskt fortfarande har chansen till förstaplatsen. Men den chansen för Djurgården är ju väldigt liten, knappt ens mikroskopisk, trots kvällens överkörning av Sundsvall. En jordbävning kanske, eller massiv covid-19-insjuknande för Häckens trupp. Det är i alla fall inte tillräckligt att Jeremejeff är avstängd en match.

Men Djurgården tycktes i alla fall inte lida av pressen att besegra ett redan nedflyttnings-klart Sundsvall, ty redan efter en kvart hade man ledningen med 2–0. Riktigt snygga mål också var det, en nick efter retur, efter inspel från vänsterkanten (Gustaf Wikheim) och ytterligare ett inspel från vänster som Hampus Finndell tryckte in, via målvakten.

Efter ett tredje mål från vänsterkanten, nu åtnjutbart för den stora “italienska” djurgårdsklacken på kortsidan, eftersom vi nu har hamnat i andra halvleken, kunde Djurgården sedan “spela av matchen” som tränaren Thomas Lagerlöf uttryckte saken.

4–0 till Djurgården och inget firande för Häcken. Ännu.

Mjällby-Varberg 4–1 (Strandvallen)

Strandvallen heter arenan (och det har den väl alltid hetat, ännu har inget idiotiskt nytt namn som Monitor Erp Arena, Brynäs ishockey, hittats på och kommer förhoppningsvis aldrig att göra) där orosmolnen denna måndag, hopades för Varberg. Hopades ännu mer än förut, ska sägas.

Om Varberg hade önskat sig ett annat scenario, än att ha kniven mot strupen för att undvika 14:e-platsen, skulle man kanske ha försökt vinna matcher lite tidigare i serien.

Att nu slå ett avslappnat Mjällby är inte så lätt, då Mjällby har en del anfallskraft. Och nu när man ligger och vilar i mitten av tabellen, utan risk att ramla ur (och i och för sig också utan chans att husera i toppen) plockade man fram krafterna. Till exempel den irrationelle Nwankwo (ganska irrationellt namn också, för en svensk som jag)) hade show vid ställningen 2–0 när han sprang sig fri och dribblade av allt alla och nästan sig själv men det blev bra till slut och han fick bollen i mål.

Kanske liten tröst för Varberg att deras reduceringsmål vid ställningen 3–0, var matchens, i mitt tycke, snyggaste.

4–1 slutade matchen. Nu måste Varberg slå Malmö i nästa omgång. Och i och för sig, det gör ju nästan alla lag nuförtiden.

Resultatbörs omgång 28

Djurgården-Sundsvall 4–0 (2–0)

Mål: G. Wikheim (6) H. Finndell (16) T. Stenshagen (46, självmål) M. Eriksson (90+2)

 

Helsingborg-Degerfors 1–2 (0–1)

Mål:

Helsingborg: Al-Hamawi (54)

Degerfors: G. Lagerbielke (4) N. Durdic (90+4)

 

Värnamo-Norrköping 1–1 (0–1)

Mål:

Värnamo: M. Antonsson (89)

Norrköping: L. Shabani (4)

 

Häcken-Malmö 2–1 (1–0)

Mål:

Häcken: L. O. Larsen (1) S. Gustafson (73)

Malmö: F. Beijmo (85)

 

Sirius-Kalmar 0–0

 

Göteborg-AIK 1–0 (0–0)

Mål: E. Markovic (81)

 

Mjällby-Varberg 4–1 (2–0)

Mål:

Mjällby: C. Gracia (28) A. Ståhl (55) S. Nwankwo (65) Mensah (82, självmål)

Varberg: A. Johansson (75)

 

Elfsborg-Hammarby 2–1 (1–0)

Mål:

Elfsborg: A. Bernhardsson (33) N. Söderberg (89)

Hammarby: J. Nilsson (55)

Kommentar:

Häcken behöver bara ta en ynka poäng för att säkra seriesegern. Nerver kan för all del spela in, men nerver tycks inte vara Häckens avdelning, man har ju vunnit alla sexpoängsmatcher hittills.

Djurgården har inga problem att säkra andraplatsen medan Kalmar, AIK och Hammarby tycks ha fallit ihop, lagom till kampen om Europaplatserna. I och för sig tillfaller ju ändå en sådan plats, ett av dessa lag. Jag tippar att det blir Hammarby.

Apropå “falla ihop”, Varberg har inte haft den bästa hösten. Det kan bli Halmstad från Halland i allsvenskan nästa år i stället. Lika bra det, de har alltid funnits i allsvenskan sedan sjuttiotalet, någon ordning ska det vara.

Degerfors är ett annat klassiskt lag, som man gärna ser i högsta serien. Och nu har de chansen. De möter Värnamo, ett annat inte helt ofarligt lag med en livsfarlig målskytt vid namn Antonsson. Men Antonsson och kompani har inget att spela för.

Det har däremot Degerfors. Kassören lär gnugga händerna på lördag, kanske femtusen kommer, om de får plats. Och fotbollssverige följer matchen på Discovery. Och hejar på Degerfors.

Notera:

AIK och Göteborg är två floppar, särskilt Göteborg, under den allsvenska säsongen. Ändå flockas de vid sina möten, som ikväll på Gamla Ullevi i Göteborg. Det är “rivaliteten” som slår igenom. Göteborg vann den här gången, men till ingen nytta, man ligger för långt ifrån tredjeplatsen för att få representera Sverige nästa år. AIK hade däremot, i händelse av vinst, gjort det väldigt spännande för sina fans i kampen om tredjeplatsen mot Hammarby. Men de tycker säkert att det är spännande nog för att åka till Sölvesborg och heja fram de sina mot Mjällby på söndag. Om de inte lyckas slå hemmalaget, lyckas de säkert slå sönder en och annan restaurang i staden. Deras bortaklack är ju ungefär lika manstark som halva Sölvesborg.

Så för invånarnas skull, antar jag att jag håller på AIK.

Omgångens bortaklack:

AIK:s mot Göteborg, ikväll. Kan man inte visa upp något spel, så kan man visa upp sin klack. De var minst lika många som hemmaklacken. Såg det ut som, i alla fall.

Det finns visserligen, som sagt, en rivalitet mellan dessa lag och de har mäktiga hejaklackar som provocerar varandra, har alltid haft. Men jag tror inte att Göteborgs klack vågar kaxa upp sig i Stockholm lika mycket som exempelvis AIK:s i Göteborg.

Och det ska göteborgarna vara stolta över. Det finns ingen poäng med att kaxa upp sig så länge man bara har testosteron och John Guidetti att saluföra, och inget särskilt nydanande eller vägvinnande spel.

Omgång 27

Degerfors-Göteborg 3–1 (Stora Valla)

Degerfors gjorde precis vad man behövde i bottenstriden, tog tre poäng. Efter ett snyggt mål av Marcus Berg till 0–1 var det Degerfors som tog tag i taktpinnen. Ett volleystolpskott resulterade sånär i mål under första. Sedan kom utdelningen i stället i början av andra halvleken, då genom en drömträff av lagkaptenen Sebastian Ohlsson som gick in bakom GBG-målvakten. 20 minuter senare “chockade” man göteborgarna igen genom ett nickmål av Gustaf Lagerbielke, lånet från Elfsborg (hur har i år halvschaskiga Elfsborg råd att avvara sådana som Lagerbielke)?

Degerfors utökade också till 3–1 punkterade därmed matchen.

“Nu får Varberg se upp!”, sa Sebastian Ohlsson till tv efteråt.

Ja det är precis vad Varberg får göra, det här brukslaget har offensiva kvaliteter och nu lagom till upploppet får man retroaktiv utdelning på ett under hösten fint spel.

3–1 till Degerfors.

Malmö-Djurgården 2–3 (Eleda Stadion)

Malmö började bäst, härjade runt och tog ledningen med 1–0 i den sjätte minuten genom Rakip. Plötsligt tycktes allt börja stämma för skåningarna, trots att dessa bland annat hade bänkat Moustafa Zeidan och Mohamed Buya Turay. Strax före halvtid gjorde man också 2–0 genom Rieks.

Men Djurgården hade motivationen, i kraft av att försöka äta upp Häckens 1:a-plats, i andra hand att åtminstone knipa åt sig en tredjeplats (som sämst) och få spela Europaspel i sommar. Och i andra halvleken började vändningen, nämligen i början av denna. Elias Andersson reducerade efter ett skott av Asoro som gav retur och där fanns Andersson.

Kvitteringen kom lite senare efter en slarvpassning i Malmös försvar (kan det bli annat än en massa slarv av ett lag som är så demoraliserat som Malmö)?

Nu fick Djurgården naturligtvis blodad tand och Malmö hade också kunnat få det, ty de hade en mer än teoretisk chans på tredjeplatsen om de hade kunnat få alla bitar på plats.

Men det blev Djurgården som var blodigast, på tilläggstid fick de straff efter att Malmös försvar hade rivit ner Joel Asoro.

Och Danielsson slog in straffen, slutresultat 2–3.

AIK-Häcken 1–2 (Friends Arena)

Det hade väl ingen trott innan säsongen började, att man skulle säga framåt höstkanten, att i en match var serieledande Häcken numret för stort för AIK, på Friends. Det började redan i den andra minuten när Sadiq övertygande tryckte in bollen med huvudet. Sedan spelade man “Häckenfotboll” (tränaren Per Mathias Högmos ord till Discovery efter segern) i resten av matchen.
Häckenfotbollen blev enklare att exekutera av att Yasin Ayari i AIK blev utvisad (två gula kort) i den 69 minuten och i den 85 satte Jeremejeff spiken i AIK-kistan, fint framspelad av Sadiq och bittert bevittnat av den mäktiga AIK-ståplatsklacken, som antagligen i den minuten önskade att Jeremejeff hade varit AIK-are.

Men de önskade det nog inte efter matchen, eftersom Jeremejeff hamnade i gräl med Guidetti (vem annars) och i den dispyten uttalade att AIK inte var ett särskilt bra lag.

1–2 slutade matchen och Häcken drog i alla fall tillfälligt ifrån Djurgården och de andra i tabelltoppen.

Resultatbörs omgång 27

Hammarby-Sirius 1–1 (0–0)

Mål:

Hammarby: J. Nilsson (58)

Sirius: Stensson (75)

 

Degerfors-Göteborg 3–1

Mål:

Degerfors: Ohlsson (49) Lagerbielke (66) Bouzaiene (85)

Göteborg: Berg (8)

 

Kalmar-Mjällby 1–2 (0–1)

Mål:

Kalmar: Diouf (90+7)

Mjällby: Bergström (21) Gustafsson (68)

 

Malmö-Djurgården 2–3 (2–0)

Mål:

Malmö: Rakip (6) Rieks (26)

Djurgården: Andersson (52) Holmberg (62) Danielsson (90+2, straff)

 

Varberg-Elfsborg 0–3 (0–0)

Mål: J. Okkels (52) M. Baidoo (57) O. Aga (90+3)

 

Sundsvall-Värnamo 1–2 (1–1)

Mål:

Sundsvall: R. Lundström (36)

Värnamo: Netinho (23) M. Antonsson (90+2)

 

Norrköping-Helsingborg 2–0 (1–0)

Mål: A. Traustason (18) J. Ortmark (72)

 

AIK-Häcken 1–2 (0–1)

Mål:

AIK: Guidetti (90+1)

Häcken: Sadiq (2) Jeremejeff (85)

Kommentar:

Häcken leder tabellen “bara” sex poäng före Djurgården. Hade Djurgården inte vänt mot Malmö hade Häcken nästan varit mästare i kavaj redan nu, medan löven ännu är gula men fortfarande sitter kvar på träden. När de har fallit av helt kommer Häcken garanterat att vara mästare på riktigt också.

“Häckenfotboll” myntades ikväll av deras tränare (åtminstone var det nytt för mig). Det är väl att man bara hamrar på, tills bollen sitter där. Man gillar att vara på motståndarnas planhalva. Vackert är det också se på och man vill hålla i bollen.  Och om en passning in i straffområdet ibland inte skulle gå rätt så brukar Jeremejeff ändå alltid stå rätt och trycka in bollen. Och han kan ju inte ha haft tur 22 gånger.

Djurgården skaffade i kraft av segern mot Malmö ändå ett grepp om “tredjeplatsen” som jag brukar kalla den, eller rättare sagt “sämst tredjeplatsen”, i och med att Hammarby fick soppatorsk mot Sirius på Tele2, inför 25 000 snopna åskådare. En poäng är inte mycket att ha när det brinner i tabellen. Nämnda Hammarby får slåss mot AIK om den riktiga tredjeplatsen och Djurgården blir tvåa.

Degerfors hotar Varberg, det är bra för fotbollen, kultur är inte fel. Och Annie Lööfs Värnamo är nästan teoretiskt klara för Allsvenskan 2023.

Notera 1:

John Guidetti var en clown som vanligt, den här gången genom att berätta för någon tidning eller tv-kanal (i alla fall “i rörliga bilder”) om sina skärmytslingar med Jeremejeff. Enligt Guidetti hade Jeremejeff efter matchen kallat honom “bajs”, eventuellt sagt att AIK var “bajsdåliga.”

Det är inte bra. Men det framgick inte i början av intervjun att det var Guidetti som hade börjat bråket genom att, likt vilken AIK-supporter som helst, knuffa och gruffa med Jeremejeff och Häckenmålvakten, som inte ville lämna ifrån sig bollen till John Guidetti efter hans straffmål.

De uppgifterna, att Guidetti hade startat bråket fanns dock i en annan tidning, jag tror det var Aftonbladet.

Enligt AB hade John Guidetti sagt till Jeremejeff att han skulle “döda” och “knulla” honom, i samband med gruffet i slutet av matchen och straffsituationen. Detta medgav också Guidetti när journalisten pressade honom.

Men det är “känslor” försvarade han sig bland annat med.

Nu börjar man förstå varför John Guidetti bara motvilligt kritiserar fotbollshuliganer. Varför skickar inte AIK fram en bättre ambassadör för fotbollen än John Guidetti, till Discoverys och andras mikrofoner?

Eller är det medierna, som gullar med Guidetti och överser med hans dumheter och uttalanden, eftersom han säljer så bra?

Notera 2:

Malmö är verkligen en total flopp. Detta segerrika lag, med alla fina spelare, rämnar totalt mot Djurgården, efter en bra start. Nu får man börja om från början, tänka om, bestämma sig för en bra tränare, sälja spelare, många spelare. köpa spelare, rätt spelare och erövra fotbollssverige igen. På sikt. Men knappast ens nästa år. Det är för tidigt.

Omgångens bortaklack:

Ingen, för en gångs skull.

Omgång 26

Helsingborg-Varberg 1–3 (Olympia)

Det här var “sista chansen” för Helsingborg men den tog man alltså inte. Chansen tog däremot Varberg som vid förlust hade kunnat få känna flåset i nacken av anfallsglada Degerfors, på riktigt allvar. Första steget mot segern tog Varberg i den 27:e minuten genom en snygg frispark av A. Johansson. På övertid i första halvleken gjorde man också 0–2 efter ett bombardemang mot Helsingborgsmålvakten, varvid bollen till slut gick stolpe in.

Helsingborg tryckte på men fick aldrig några kanonchanser. I stället blottade man sig och i den 87:e minuten stängde Varberg matchen genom en kontring där bollen gick som på ett snöre och avslutades i öppet mål av Simovic.

På övertid reducerade Helsingborg genom ett egentligen ganska snyggt mål, om bara den första nicken hade fått gå in direkt. Men den räddades fint av Varbergsmålvakten som dock inte kunde hindra Al Hamawi att slänga sig fram och forcera in bollen.

Fråga Helsingborgspubliken om de blev tröstade av detta tröstmål. Skulle inte tro det. De var förresten inte så många, lite över 3 000 personer. De övriga 2 000 som brukar sitta på Olympia hade förmodligen redan före matchen räknat ut att det skulle bli Superettan nästa säsong och begivit sig till en restaurang för att slå sönder den.

1–3 och god natt på riktigt, Helsingborg.

Häcken-Sundsvall 4–1 (Bravida Arena)

Jag vet inte vilka odds det var för hemmavinst. Knappast höga. Men de som ändå hade satsat tusen kronor på Häckenvinst och sålunda skulle håva in hela hundra kronor (om oddset för Häckenseger var 1.10 vilket skulle vara rimligt) kanske trodde att tusenlappen flög all världens väg när P. Engblom alldeles före halvtid (vem annars) var oartig nog att kvittera Häckens 1–0-ledning.

1–0-målet hade gjorts bara fem minuter tidigare av I. Sadiq genom ett läskigt skruvat och hårt skott som gick mitt på målvakten men ändå borrade sig i mål.

De som hade satsat pengar på Häcken behövde ändå inte oroa sig för mycket. 10 minuter in i andra knoppade E. Hovland in 2–1 på typiskt självklart Häckenmanér, man bara slår inlägg och räknar kallt med att någon Häckenfot- eller huvud ska vidarefordra bollen i mål.

Dock blev det inte Jeremejeff idag. När Häcken i slutet hade gått ifrån till 4–1 slet han sig loss i djupled, blev fälld och fick i uppdrag att exekutera den följande straffen. Men missade chansen att säkra skytteligatiteln, sköt en dålig straff. Men vem ska kunna hota honom på den titeln, han har ju gjort ungefär 2 mål per match tidigare. I alla fall “i perioder.”

Och vem ska kunna hota Häcken om den viktigaste titeln, seriesegern, när Jeremejeff går mållös och man ändå utklassar motståndet?

Hemmapubliken tränade upp sig, i den här matchen, inför Champions league-kvalet nästa sommar, genom att vara och närvarande och många. Om kameran zoomar ut ser man i och för sig att det till synes stora publikhavet inte är mer än på sin höjd en liten damm, Bravida Arena tar ju inte så mycket folk, femtusen någonting. Om Milan kommer på besök får man nog låna nya Ullevi.

4–1 slutade matchen.

Djurgården-AIK  1–2 (Tele2 Arena)

Djurgården tog inte chansen att haka på Häcken. De fick tidigt i den här matchen fullt upp med att tygla AIK, när Guidetti i tionde minuten nickade in en styrning av ett inkast, kastat av Sebastian Larsson. Se där, Larsson ville avsluta sin karriär (Larsson har meddelat att han efter säsongen lägger av) med att förstöra Djurgårdens fest (vilken “fest” förresten, det har aldrig funnits någon, och nu ligger de sex poäng efter göteborgarna)!

Ännu värre blev det i minut 60, då sågade sig Guidetti och Stefanelli igenom djurgårdsförsvaret och den senare tofflade in 2–0.

Dessförinnan hade Djurgården “kontrollerat” matchen, stod det i Expressen, alltså efter 1–0-målet och fram tills 0–2. Frågan är bara hur mycket man kontrollerar om man inte kan få bollen i mål?

Till sist fick Djurgården in ett mål, i den fjärde förlängningsminuten. Före det sena målet hade de fått vila upp sig en stund i omklädningsrummet, tillsammans med motståndarna eftersom deras bägge supportergrupper hade haft fyrverkeriuppvisning och kastat bengaler på varandra, samt pucklat på ordningsvakter och domaren brutit matchen.

Men matchen blev färdigspelat och AIK vann med 2–1. Djurgården må göra succé i Europa men på hemmaplan får de nu slåss för livet om att inte komma sämre än trea.

Resultatbörs omgång 23

 

Häcken-Sundsvall 4–1 (1-1)

Mål: Häcken: I. Sadiq (39) E. Hovland (55) M. Rygaard (65) F. Lasso (självmål)

Sundsvall: P. Engblom (45+1)

 

Helsingborg-Varberg 1–3 (0-2)

Mål: Helsingborg: Al Hamawi (90+2)

Varberg: A. Johansson (27) L. Le Roux (45+1) R. Simovic (87)

 

Sirius-Norrköping 2–0 (2–0)

Mål: A. Bjarnarson (37) T. Matthews (45+3)

 

Elfsborg-Degerfors 1–1 (0–0)

Mål: Elfsborg: O. Aga (83)

Degerfors:  D. Campos (58)

 

Värnamo-Kalmar 1–3 (1–1)

Mål: Värnamo: O. Johansson (4)

Kalmar: O. Berg (25) F. Sachpekidis (53) J. Karlsson (69)

 

Djurgården-AIK  1–2 (0–1)

Mål: Djurgården: K. Holmberg (90+4)

AIK: Guidetti (10) N. Stefanelli (60)

 

Mjällby-Hammarby 0–3 (0–3)

Mål: Ludwigson (16) M. Fenger (23) J. Nilsson (32)

 

Göteborg-Malmö 2–1 (0-0)

Mål: Göteborg: Norlin (70) C. Johansson (82)

Malmö: Thelin (46)

Kommentar:

Hammarby har, i kraft av sin säkra vinst mot Mjällby, nu gått om Djurgården, men kan knappast hota Häcken som seriesegrare. Det som kan generera någon spänning i slutet av detta års allsvenska, är i stället vilka lag, av fyra, som snor åt sig plats två och tre och därmed får spela i Europa. Mitt tips är att lag två och tre för tillfället, nämligen Hammarby och Djurgården, fortsätter att ha de tabellplaceringarna när serien är slut.

I botten börjar det nu se illa ut även för Degerfors, som har svårt att ta trepoängare, de spelar oavgjort ofta men det krävs tre oavgjorda matcher för att nå upp till en trepoängare. De vinner för lite mark och för långsamt, för att hinna upp till Varberg och Sirius innan serien är slut. De senare tog för övrigt just trepoängare i omgång 26.

Men man kan ju hoppas att Degerfors ändå lever vidare i allsvenskan, via en kvalseger. Det ska mycket till om trean i Superettan ska slå pigga Degerfors. Inte värst mycket press har de heller på sig.

Notera 1:

Spelare, ledare, journalister och kommentatorer tycks bli lika förvånade varje gång det blir kaos och bråk på fotbollsmatcher. De hyllar Djurgårdens fantastiska tifo för Radetinac före matchen men tycker att det blev smolk i glädjebägaren när samma supportrar (åjo, till en del är det samma supportrar) kastar bengaler på sina rivaler AIK sent i matchen.

Men det finns ingen motsägelse mellan ett konstnärligt sett, vackert utformat tifo och ett våldsamt beteende någon timme senare.

De här människorna knyter an till sin förening, som om den vore deras mamma och pappa. Och de försvarar den med sitt blod. Hade de däremot knutit an ordentligt till sin riktiga mamma och pappa, hade de hedrat dem och inte kastat bomber på varandra. Så de här vuxna bebisarna driver lite vind för våg och ingen vågar eller vill stoppa dem, för de känner, särskilt den lite äldre generationen, att innerst inne att de inte har rätt att moralisera över deras beteende.

För de svek dem när de var små. Men herregud, säger jag. Stoppa dem ändå. Ta ert ansvar retroaktivt.

Notera 2:

Tog soppan slut för Djurgården efter succématchen mot Gent (seger md 4–2 hemma och ledning i Europa Conference League)? Kanske.

Men lag som är lika framgångsrika som Djurgården just nu (säger jag när de förlorat tre matcher i rad i allsvenskan) möts ofta med ett “lågt spel” och extremt motiverade motståndare, då kan man ramla dit.

De får försöka ta sig i kragen nu och greja andra- eller tredjeplatsen, så att de får spela i Europa igen nästa år.

Omgångens bortaklack:

Det var Sundsvalls mot Häcken. Det är oklart varför Sune, Håkan, Erik och de andra fem som, som vanligt fint bevakade av Discoverys kamera, hade tagit sig tid att plöja genom detta avlånga land med dyra drivmedelspriser, för att tjoa på ståplats och se Sveriges ihåligaste lag (de fick faktiskt tjoa en gång, vid 1–1-målet).

Men det kanske var hela den avgående styrelsen, (har för övrigt ingen aning om huruvida de har avgått men det vore rimligt) som hade fått avgångsvederlag och därför hade råd med resa och hotell. Och sprit, efter matchen.

Omgång 25

Djurgården-Häcken 0–1 (Tele2 Arena)

Hoppsan, det var inte riktigt det här resultatet Djurgården hade tänkt sig när man hade närmare 27 000 personer på besök. Inga bengaler kunde dock hindra Häcken från att i den 40:e minuten ta ledningen med 1–0 genom Olden Larsen. Det blev sedan matchens enda mål.  Larsen hade haft en chans till alldeles i början av matchen, i ett friläge, men då gjorde Djurgårdens målvakt en fin parad.

I momentet före Häckens ledningsmål ansåg dock Hjalmar Ekdal att Sadiq, som spelade fram Larsen till målet, hade dragit Ekdal i tröjan men det ansåg inte domaren. Det närmsta Djurgården kom en kvittering var en fin nick av Marcus Danielsson i den 75:e minuten. Men dessvärre för Djurgården blev det en lika fin räddning av Häckenmålvakten.

Och nu framstår Häcken som en guldkandidat, när man vinner utan att Jeremejeff gör mål.

AIK-Helsingborg 2–0

Hemmalaget anföll med mer frenesi än vad man varit van vid de senaste omgångarna. I första halvleken var det Bahoui som hade den riktiga chansen, friläge efter ett väggspel. Men avslutet var allsvenskanklass, rakt i famnen på målvakten som i och för sig hade gjort sig stor. I andra halvlekens fjärde minut fick John Guidetti fart på benen efter att ha brutit ett uppspel från siste man i Helsingborg. Med bollen under kontroll, jagad av backen, dundrade han upp bollen i vänstra krysset och defilerade sedan längs långsidan som om han hade varit “Hoa Hoa” Dahlgren och lyckats ta 150 kilo i stöt i OS. Och publiken besvarade honom med ett jubel som om han faktiskt hade gjort det.

Sedan blev det några problem för AIK i andra halvlek, särskilt en gång när ett lågt inlägg från sidan letade sig fram till en helt fri Helsingborgsspelare, som dock lyckades missa öppet mål.

I slutet (tilläggstid) blev det ett friläge för AIK efter hård Helsingborgspress och Elbouzedi sköt distinkt 2–0 som blev slutresultat.

Hammarby-Varberg 5–1 (3–0)

Hammarby öste på från början ikväll och 3–0 var resultatet i halvtid, efter bland annat ett “slalommål” av Bojanic, dribblingsräd genom motståndarförsvar. I början av andra halvlek kom 4–0 sedan bollen gått som en flipperkula mellan stolpar och fötter i Varbergs straffområde, varpå Bojanic, igen, tog hand om bollen, lät skruven gå ur och behärskat satte den i Varbergsmålvaktens högra hörn.

Varberg reducerade i 62:a minuten men det här var Hammarbys match. Det var i alla fall inte Varbergs. Försvarsmarkeringen vid Hammarbys femte mål var minimal och därmed spikades slutresultatet 5–1.

Resultatbörs omgång 25

 

Elfsborg-Kalmar 0–2 (0–2)

Mål: Nanasi (42) Sachpedikis (45+2)

 

Djurgården-Häcken 0–1 (0–1)

Mål: Olden Larsen (40)

 

AIK-Helsingborg 2–0 (0–0)

Mål: Guidetti (49) Elbouzedi (90+6)

 

Malmö-Värnamo 0–0

 

Degerfors-Sirius 0–0

 

Sundsvall-Göteborg 3–2 (3–0)

Mål:  Sundsvall: Engblom (10 och 32, str) Makrillos (45+3)

Göteborg: Sorga (64) Norlin (90+4)

 

Hammarby-Varberg 5–1 (3–0)

Mål: Hammarby: Besara (10) J. Nilsson (20) D. Bojanic (43, 47) J. Andersen (90+3)

 

Norrköping-Mjällby 2–2 (1-0)

Mål: Norrköping: C. Nyman (15) A. Trautason (61)

Mjällby: S. Nwanko (75) C. Gracia (90)

 

Kommentar:

De gamla hederliga “topp-fem”-lagen börjar åter vinna (förlåt, med undantag av Malmö) och det hårdnar kring kampen om tredjeplatsen. Däremot lär Djurgården bli ensamma om att tävla med Häcken om seriesegern. Teoretiskt finns visserligen stora möjligheter för till exempel Hammarby att också hota Djurgården och Häcken, eftersom de bara ligger två poäng efter Djurgården. Men Hammarby lär få ta med Zlatan i startelvan om de ska orka med att utgöra något riktigt hot mot ettan och tvåan. Svårigheterna att tampas med absoluta toppen gäller också för Kalmar och AIK som i sin tur ligger två poäng efter Hammarby.  Ty de här lagen är inte tillräckligt bra.

I botten skulle man kunna säga att det hårdnar i bottenstriden, eftersom Sundsvall vann och Degerfors och Helsingborg tappade poäng. Men för Sundsvall är det lite sent påtänkt att försöka undvika nerflyttning. Att vinna mot Göteborg, som de gjorde i helgen, kan för övrigt inte heller vara så svårt i dagsläget. Det börjar också krisa för Varberg. Och om Degerfors den närmsta tiden tar fler trepoängare, har de hopp om att flytta från fjortondeplatsen och lämna över denna till hallänningarna.

Notera 1:

Det är tur att John Guidetti finns för sportjournalistiken. Eller ska vi kalla det “nöjesjournalistiken?” När man googlar på Guidetti i dessa dagar får man fler träffar på honom än på Donald Trump, låt vara att Trump inte längre är president. Om man är matchhjälte i en match som Guidetti också spelat i, ska man nog inte befinna sig nära honom i den mixade zonen. För reportrarna lär välja John och hans fotskada framför alla snygga mål. Liksom hans skärmytslingar med supportrarna. Guidetti älskar ju i och för sig AIK-supportrarna, men när de för någon vecka sedan hade sagt eller skrivit något inte bra i sociala medier om hans familj, tyckte han såklart att det räckte. Detta berättade han om, i medierna, i helgen. Bland annat sa han, syftande på antingen journalister eller supportrar, är ej riktigt säker här:

“Det skrivs saker hela tiden och man hör saker. Det är tråkigt. Men jag är van också, jag har fått höra det i hela mitt liv. Jag vet att det är 90–95 procents kärlek.”

Anta att “90–95 procents kärlek”-uttalandet syftade på supportrarna, att Guidetti menade att även hans belackare på sociala medier till 90 eller 95 procent menar väl. I så fall är han nog ute och cyklar. Ska det vara så svårt att erkänna att den här typen av supportrar är 100 procent dåliga och hatiska? Och resten av supportrarna är också dåliga, för att de aldrig vågar sätta ner foten mot de sämsta avarterna.

Notera 2:

Djurgården varvade en riktigt toppklassig insats i Europe Conference League mot Gent, seger med 1–0 borta i förra veckan, med en inte lika fullfjädrad insats mot Häcken på Tele2 Arena, i söndags. Tunnelbanan var full av högtidsklädda blåränder från klockan tre på den vackra oktobersöndagen, som om de skulle till kyrkan, men de fick några timmar senare återvända snopna hem i kvällsmörkret och kylan. De var 27 000 till antalet.

Omgångens bortaklack:

Publikmässigt slår Häcken i alla fall inte Djurgården. De slår inte ens Kalmar och då är det illa.

På bortaplan hade de dock en liten klack i publikhavet på Tele2 Arena. Det var soprent på människor runt den lilla “bur” på kortsidan där klacken stod och dansade samba när Larsen styrde in 1–0-målet. Det är väl någon slags säkerhetsåtgärd, för att inget våld ska ske. Är man så originell att man håller på Häcken, tror jag dock inte att de skulle avstå från att jubla även om blodtörstiga huliganer hade omringat dem.

Omgång 24

Degerfors-Djurgården 3–0 (Stora Valla)

“Topplagen” har fått soppatorsk eller också så går de och gruvar sig över slutstriden och kan inte fokusera ordentligt. Men om de gruvar sig för mycket blir det ju ingen slutstrid, så skulle de också kunna resonera. Till exempel Djurgården, ett av dessa topplag, stod inte att känna igen mot Degerfors. De senast nämnda hade å andra sidan inga problem att fokusera, men så är det ju heller ingen som kräver att de ska nå Europacuper och liknande.

Efter att Degerfors hade spelat ganska försiktigt de första 20 minuterna kom ett sådant där, för Degerfors typiskt, obekymrat anfall där bollen gick som ett snöre från kanten och in framför mål, och eftersom alla Degerforsfötter var först på bollen, blev det 1–0.

När Marcus Danielsson, i den 48:e minuten, skulle spela tillbaka bollen till egen målvakt och samtidigt gick och funderade hur hans lag skulle få hål på hemmalaget, ramlade hans bakåtspel i mål i stället, via en nick.

“Olyckligt”, som man säger.

Men antagligen var målet lite symtomatiskt för både Djurgården och Degerfors just nu. Sportmedia pratade efter matchen om att det här var Degerfors bästa match på länge, och att slutresultatet kunde ha blivit 4–0 och 5–0, i stället för att Djurgården skulle ha knaprat in på det ledande Degerfors.

3–0 kom nämligen i den 85:e minuten, som ett logiskt resultat av fortsatt bra spel i andra halvleken.

3–0 slutresultat.

Varberg-Häcken 1–1 (Varberg Energi Arena)

Inte bara Djurgården utan även Häcken har stora problem med målproduktionen och nerverna. Varberg anföll friskt, en plats på säkert avstånd från botten hägrade naturligtvis (kunde de inte ha tänkt på det tidigare) och i den 36:e minuten gav anfallen utdelning genom F. Bohman, en trasslig situation där Häcken inte lyckades rensa.

Någon tidning skrev, när 1–0-målet kom, att Varberg hade “chockat” Häcken. Nja, det skiljer visserligen många tabellplaceringar dem emellan, men det begriper väl vem som helst att det blir baklängesmål om man står still på plan. Så det måste ha varit något innan matchen som hade chockat Häcken.

I den andra tog sig Häcken sedan samman (en aning) och gjorde mål på frispark genom Sadiq. Men i slutet av matchen höll de på att bli chockade på riktigt eftersom Varberg hade en nick som gick mot målvaktens högra stolpe men där denne slängde sig och räddade.

Någonting “chockartat” är det helt klart över Häckens spel, eftersom man nu spelat fyra oavgjorda matcher i rad. Fyra mål av Jeremejeff i dessa kryss och Häcken hade varit i ledning med sju poäng före Djurgården.

Men som sagt, även Djurgården ger bort poäng. Och Malmö. Och AIK. Och Hammarby. Det här blir spännande.

Malmö-Hammarby 0–0 (Eleda Stadion)

Två lag som enligt DN nu ska “göra upp om tredjeplatsen.” Det är väldigt mellanmjölkigt skrivet men det stämmer ju, eftersom ingen av lagen mäktade att vinna mot den andre, som i bägge fallen var en konkurrent i “topp fem.” Nu när de i stället “delade på poängen” (också det ett ganska mellanmjölkigt uttryck) missade de (troligtvis) chansen att tävla om förstaplatsen. Särskilt Malmö har ju alltid sådana ambitioner. Och nu har de också sin demontränare Åge Hareide som de två senaste matcherna har försett dem med två segrar.

Dessvärre har de också kvar sin egen uddlöshet, ännu så länge, tills Hareide har kommit på hur målen ska ramla in. Malmö har ju den nackdelen att de nästan alltid förväntas föra matcherna och det verkar inte gå så bra. Cirka 19 000 bengaltändande supportrar vill ha ett lag som äger bollen och gör mål men Malmö bara äger bollen och passar i sidled.

När Christiansen i 86:e minuten till slut fick ett bra läge och sköt, då hade Hammarbys målvakt oartigheten att göra en “tv-räddning” och förstöra danskens kväll (eftermiddag, kanske det var).

Hammarby är det lika illa ställt med. Tur att de har bra supportrar i alla fall, de såg till att den åskådare som i sektionen där klacken stod fick andnöd, fick hjälp av sjukvårdspersonal medan matchen tillfälligt avbröts. När faran var över och personen fått hjälp, applåderade de upp mot platsen där mannen hade stått.

För det var knappast den, vid den tiden, halvtimmeslånga gångna matchen, som de applåderade åt.

Resultatbörs omgång 23

Malmö – Hammarby 0–0

 

Degerfors – Djurgården 3–0 (1–0)

Mål: O. Faraj (29), Danielson (48, självmål), J. Bertilsson (85)

 

Varberg – Häcken 1–1 (1–0)

Mål:

Varberg: F. Bohman (36) Häcken: I. Sadiq (49)

 

Sirius – AIK  1–1 (0–0)

Mål:

Sirius: T. Björkström (62) AIK: Papagiannopoulos (76)

 

Sundsvall – Norrköping 1–3 (0–2)

Mål:

Sundsvall: P. Engblom (89) Norrköping: Christoffer Nyman (11) J. Ortmark (16) Christoffer Nyman (87)

 

Kalmar-Helsingborg 2–0 (1–0)

Mål: S. Skrabb (5, 67)

 

Värnamo-Mjällby 2–1 (1-1)

Mål:

Värnamo: Antonsson (43) självmål (89)

Mjällby: Johansson (5)

 

Göteborg – Elfsborg 1–3 (1-2)

Mål:

Göteborg: Svensson (9) Elfsborg: Baidoo (22) Bernhardsson (35) Söderberg (90+8)

Kommentar:

Kalmar har äntligen sprängt in sig i kvintetten “topp fem”, på bekostnad av AIK. Djurgården är etta men nu på samma poäng som Häcken. Ska vi tippa att Häcken drar längsta strået i november och nästa år får kvala till Champions League? Vi tippar det tack vare att de har en skyttekung, Jeremejeff, om han börjar få till det igen. Varför inte börja på söndag då dessa båda möts. Eller blir det oavgjort igen, i vanlig svensk, rättvis tradition?

Värnamo har nu lämnat nedflyttningsångesten långt bakom sig, närmare bestämt tio poäng. Och Degerfors åtminstone befäster sin kvalplats, om de skyndar på kan de lämna över den till Varberg eller Sirius, ty inget av dessa lag har något frejdigt anfallsspel, likt det som Degerfors har, att luta sig emot.

Helsingborg och Sundsvall lämnar allsvenskan. Ingen kommer att sakna vare sig dem eller deras fans. Ty Sundsvall har inga fans och Helsingborgs kan inte uppföra sig.

Notera 1:

Det mest spektakulära som hände kring Göteborg under hela allsvenskan 2022, var att Marcus Berg blev utvisad mot Elfsborg ikväll. Han protesterade mot att hans lag inte fick en straff och protesterna fick en extra blåslampa av att 17 000 fans tyckte samma som han. Det är ungefär lika modigt av Berg att hötta mot domaren med stöd av fansen, som att vara programledare för Bingolotto.  Man vet att ingen kommer att vara ledsen eller protestera emot det man gör.

Kanske är det förresten dags för Berg att jobba på Bingolotto, eller kanske som modell på Dressman.

Notera 2:

John Guidetti blev sur när han inte fick straff och också när Marcus Mathisen i Sirius hade “hetsat” mot hans kära supportrar (det är mycket supportersnack i omgång 24). Ja, det var ju taskigt av Mathisen att sätta sig upp mot 4000 människor, var är antimobbningsteamet? Men Guidetti skulle ju kunna ändra på AIK:s motgångar, genom att göra fler mål och prata mindre med Discovery.

Fast i matchen mot Sirius pratade han faktiskt inte alls med TV, han var sur. Jag tror att han till nästa säsong kommer att leda AIK:s klack, för hans röst verkar hålla måttet, hans ben gör ju inte det.

Omgångens bortaklack:

Väldigt mycket sjukdomsfall också, i omgång 24. Bland supportrar. Efter incidenten i Malmö hände nästan samma sak i Degerfors mot Djurgården. I första halvleken avbröts matchen tillfälligt när en klunga Djurgårdare sprang ner på planen för att påkalla uppmärksamhet till ett hjärtstopp. Djurgårdens läkarteam kom springande och efter en insats, följt av ambulanstransport till sjukhuset, kunde matchen fortsätta.

Återstår att intervjua den kollapsade personen, när han kommer på fötter, om anledningen till hjärtstoppet var Djurgårdens usla spel. Men vilken fin familj de är, Djurgården! Läkarteamet finns till för fansen också.

Omgång 23

Häcken – Hammarby 1–1 (Bravida Arena)

Hammarby hade fem av sex mittbackar skadade inför matchen. Den sjätte, Nathaniel Adjei fick göra debut och skulle så småningom, i 90:e minuten, kvittera-för Häcken. Han nickade nämligen bollen i eget mål.

Dessförinnan hade Hammarby sålunda tagit ledningen, redan i den 10:e minuten genom Ludwigson. Situationen som målet kom till i påminde en del om självmålet, såtillvida att det i bägge fallen var inlägg från sidan in mot mål och tilltrasslade situationer, som det brukar heta, inga champagnemål.

Att Hammarbybackar saknades märktes på matchens karaktär, såsom den artade sig emellan målen.  Det var i stort sett spel mot ett mål, nämligen Hammarbys. Förutom tre ramträffar, varav en av dem var frukten av en fin soloprestation av den vesslesnabbe Sadiq, hade Häcken lika många chanser där man sköt utanför.

Men i 90:e minuten skipades alltså till slut rättvisa, även om inte målet kom från ett Häckenben eller -huvud.

Syndaren, alltså självmålaren själv, Adjei, sades i kvällstidningarna vara förkrossad av sitt misstag, som betydde många förlorade poäng (närmare bestämt tre) i en sådan här sexpoängsmatch.

Men varför gjorde han då ett så “snyggt” självmål, han såg ut att ha tagit sats och nickat? Har han spelat på oddset?

Helsingborg – Malmö 1–2 (Olympia)

Helsingborg började bäst och förde spelet men gjorde inga mål. Malmö nosade på ett sådant när den elegante Zeidan tidigt i matchen smekte en boll i utsidan av stolpen. Strax därefter dirigerade samme Zeidan, i en omställning, ut en boll till höger i straffområdet till Patriot Sejdiu som sköt perfekt ner i Kalle Joelssons högra hörn, 0–1.

Men Helsingborg trummade på och i 40:e minuten skulle man haft en straff när Muhsins inlägg från vänster hindrades från att komma in i farligt område, av Lasse Nielsens hand. Den handen såg väl fladdrig ut för att det inte skulle ha blivit straff av situationen. Men man får ju inte titta på TV i efterhand i Allsvenskan (VAR) och då kan det vara svårt för domaren att avgöra sådant.

Desto lättare att blåsa för domaren var det några minuter senare när samme Muhsin som hade skjutit bollen på Nielsens hand, i en tilltrasslad situation framför Malmös mål, vräkte in bollen från nära håll till 1–1. Fast då blåste han för mål och rättvisa hade skipats, HIF var i kapp.

Men inte för evigt. I andra halvleken fördelades chanserna ganska jämnt men i den 63:e minuten nickade Lasse Nielsen ner en Zeidanhörna till mittbacken Hadzikadunic som tryckte in ledningsmålet. Det målet tycktes ta knäcken på Helsingborg som i resten av matchen hade avsevärt mindre energi.

1–2 slutresultat.

AIK – Degerfors 1–1 (Friends Arena)

Livsfarliga Degerfors oroade AIK tidigt när Vukojevic tidigt slet sig loss och, i ett bra läge slarvade och sköt utanför. Ganska snart därefter tog AIK ledningen genom V. Thill som snyggt förvaltade ett inlägg från vänstersidan ända till högersidan och 1–0 till AIK. Det blev inledningen till en bra period med fint spel och bra lägen för medgångslaget AIK. Hade man förvaltat chanserna hade kanske matchen “stängts” redan efter halvlek ett.

Nu kvitterade i stället Degerfors inte långt in i andra och resten av halvleken blev “försiktigare” från AIK:s sida, på läktaren fanns ju också en klack som hade börjat bli trötta på “inga segrar” på länge och inget särskilt bra spel heller.

Och mycket riktigt, det blev, med facit i hand, nervöst, in i slutet. AIK kunde visserligen ha vunnit, bland annat slog i slutet av matchen Stefanelli hål i luften när han från nära håll skulle dundra in bollen, fint framspelad från högerkanten. Men vunnit kunde Degerfors också, de hade öppet mål i den 95 minuten, en följd av att AIK gick för ett segermål.

Men mitt i målet stod en AIK-back och mitt i målet sköt också Joe Gyau i Degerfors.

Matchen slutade 1–1.

Som AIK-spelarna antagligen hade fruktat, så dröjde sig deras supporters (de som fanns på läktaren bakom AIK-målvakten i andra halvlek), efter matchen kvar för ett kvartssamtal. Det måste ha varit den längsta kvart AIK-spelarna har upplevt på länge.

Djurgården – Göteborg 3–0 (Tele2 Arena)

Djurgården tog ledningen efter 30 minuter, genom Victor Edvardsen, men innan dess hade Göteborg haft väl så mycket av spelet. Men det är nog inte så lätt att vinna på Tele2, den “italienska” publiken skriker värre än någon annanstans och röken från bengalerna skymmer sikten, så rätt vad det är, strax efter ledningsmålet, får Djurgården straff också, när Asoro slänger sig.

Det blir 2–0 genom Edvardsen igen, på straffen. 37 minuter gångna.

Kanske hade röken ännu inte skingrats i den 69:e minuten för då fick Djurgården en underlig straff igen. Reprisen visade att Göteborgsbacken hade rört bollen via magen och inte via handen. Å andra sidan, publiken ska ju också ha en åsikt. Det blev ny straff och mål och matchen var avgjord.

Resultatbörs omgång 23

Häcken – Hammarby 1–1 (0–1)

Häcken: Adjei (90. självmål)

Hammarby G. Ludwigson (10)

 

Norrköping – Kalmar 2–2 (1–0)

Norrköping: C. Nyman (24) Gudjohnsen (59)

Kalmar: S. Nanasi (47) A. Lindahl (86)

 

Värnamo – Varberg 1–0 (0–0)

Mål: M. Antonsson (87)

 

Djurgården – Göteborg 3–0 (2–0)

Mål: V. Edvardsen (30, 37, straff, 69, straff)

 

AIK – Degerfors 1–1 (1–0)

AIK: Thill (12)

Degerfors: R. Örqvist (53)

 

Mjällby – Sundsvall 1–1 (0–0)

Mjällby: C. Gracia (90+3)

Sundsvall: R. Damus (77)

 

Elfsborg – Sirius 3–0 (2–0)

Mål: J. Voelkerling Persson (25, självmål) A. Bernhardsson (45+1) S. Gudjohnsen (75)

 

Helsingborg – Malmö 1–2 (1–1)

Helsingborg: Muhsin (44) Malmö: P. Sejdiu (17) D. Hadzikadunic (63)

 

Kommentar:

Djurgården vann och tog över tätplatsen och kommer att duellera mot Häcken om att vinna Allsvenskan. Häcken måste börja skjuta på rätt sida om stolpar och ribba om de ska vinna den duellen. Spelet har de annars i kroppen. Men testosteronstinna Djurgården har energin. Och spelet också.

Värnamo, vågar jag påstå, är klara för ett år till i Allsvenskan, grattis. I getingboet i botten, med tre, från säker mark, avhängda lag, satsar jag en slant på att Degerfors, med sin emellanåt giftiga offensiv, tar plats nummer 14. Dock är ju inte heller denna plats någon garanti för spel i Allsvenskan nästa år.

Göteborg förlorade igen och kan snart glömma den tydligen så åtråvärda tredjeplatsen, vilken de efter matchen mot Djurgården nämnde att de är ute efter (är inte plats ett och två bättre att satsa på?).

En hel armada av lag ligger för övrigt i ingenstansdelen av serien. Det börjar dra ihop sig.

Notera 1:

AIK:s fans hötte med näven mot spelarna efter matchen mot Degerfors och Discovery filmade som vanligt påpassligt det hela. Det var som upplagt för att i nästa steg i dramat intervjua John Guidetti, som skulle berätta hur underbara fansen är, särskilt de som hötter med näven för de är så engagerade att han blir tårögd.

Av den intervjun blev dock intet, Guidetti är tydligen skadad på alla möjliga sätt nu. Kan inte ens prata. Då är det allvarligt.

Notera 2:

Djurgården har blivit något av Terminator 2, en mordmaskin. Man vinner i Allsvenskan, mot div 1-lag i svenska cupen (Örebro Syrianska) och mot Molde i Europa Conference League. I den senast nämnda förra veckan på Tele2 var man skakade, låg under men malde på och sprang sönder dem, vann till slut med 3–2 i sista minuten. Ett sådant lag släpper aldrig förstaplatsen i Allsvenskan.

Malmö är inte lika skräckinjagande för motståndarna, man har inte farten och viljan, förlorade sin Europamatch mot belgiska Union Saint-Gilloise efter att ha haft ledningen två gånger.

Omgångens bortaklack:

Det blir nog Malmös. Vördnadsfullt bevittnade de (från första parkett) Helsingborgs kvittering i den 44:e minuten genom A. Muhsin. De var åtminstone helt tysta.

De kanske bara var chockade. Det mesta tyder på det för de hade innan matchen haft mer högljudda skärmytslingar med sina motståndares fans före matchen på Olympia. Bråk och lite misshandel light. Och på tåget från Malmö tidigare på dagen hade de busat en hel del med tågpersonalen och orsakat skadegörelse.

Nja, det finns nog ingen “omgångens bortaklack” den här gången. Men man får ju säga, beträffande Malmö, att det är mer testosteronstint i klacken än i deras fotbollslag.

Omgång 22

Sirius – Värnamo 2–3 (Studenternas)

Sirius började bäst och Tashreeq Matthews rann igenom förvånansvärt lätt redan i den 2:a minuten och fick två chanser att göra mål, den första gick på målvakten, den andra i ribban men inget mål. Istället gick det som det brukar den här hösten för Sirius, man släpper in mål. Det första på en hörna, A. Magashy i 37:e minuten och det andra strax därefter av en viss M. Antonsson, där han sprang som en riktig Marcus Berg (fast med mindre lön) från halva planen och Siriusförsvaret attackerade honom aldrig riktigt utan han vrickade sig elegant förbi det sista försvarshindret och slog in bollen lågt i mål.

I den andra reducerade Sirius tidigt och fick kontakt men inte långt därefter gjorde Värnamos Zeljkovic ett riktigt drömmål från utanför straffområdet. Detta skedde dock tidigt 54:e minuten så Sirius hann jobba till sig ett till reduceringsmål, i den 70:e.

Men de hann inte kvittera, slutresultat 2–3

Hammarby – Djurgården 0–0 (Tele2 Arena)

Två lag som måste vinna, särskilt ett (Hammarby) för att hänga på Häcken och också två lag som inte fick förlora, likaledes för att inte släppa Häcken. Det sistnämnda, att inte få förlora, tycktes ha vägt tyngst för bägge lagen för det var tillknäppt, åtminstone beträffande målchanser.

Hammarby hade dock åtminstone en i tionde minuten, när Nahir Besara (någorlunda) frispelad sköt i stolpen och Djurgårdens Jacob Widell Zetterström räddade på det skott som sköts i momentet därpå.

I rättvisans namn hade också Djurgården en chans när Hampus Finndell i 54:e minuten fick en skottchans strax utanför straffområdet. Men skottet gick också (strax) över ribban, inget mål.

I 81:a minuten kunde fördämningarna ha brustit på Tele2 hos bortalagets supportrar som satt på parkettplats när Veton Berisha skulle frälsa dem i ett bra läge i “boxen.” Men Widell Zetterström räddade (igen).

Inga slagsmål rapporterade efter matchen heller, trots att 0–0 var ett uselt resultat för bägge lagen.

Malmö – Norrköping 2–1 (Eleda Stadion)

Detta var första allsvenska matchen för Åge Hareide och den kunde ha börjat bättre, eftersom Norrköping tog ledningen i 3:e minuten. Malmö fick därmed jaga och det gjorde man också. I början av andra trodde man på en kvittering när Kiese Thelin fick chansen att skjuta straff, men han missade. Men Hareide skulle få lite andrum när Zeidan framspelad av Thelin utjämnade i den 70:e minuten. Och nu vände det, särskilt för Kiese Thelin som själv gjorde mål strax därefter, till 2–1.

Moraliskt stärkande för Malmö att man kunde kämpa sig till en seger, utan att spela champagnefotboll. Just moralen har ju varit ett problem för MFF tidigare. Har den kommit för att stanna med Hareide? Vi får se i nästa vecka mot belgiska Royale union St. Galloise, en bortamatch i Europa league, torsdag 15/9.

2–1 slutade matchen.

IFK Göteborg – Helsingborg 1–3 (Gamla Ullevi)

Helsingborg hade hela åtta avslut mot mål under matchen och Göteborg obegripliga två, i en match där göteborgarna skulle etablera sig i kampen i tabellen om Europaplatser. Men Helsingborg var tända och skärpta, i 37:e minuten fick man betalt för en halvtimmes bra spel när en perfekt djupledsboll från Häckenlånet Alexander Faltsetas nådde fram till en fri Rasmus Wiedesheim-Paul. Fri från halva plan skulle han dra målvakten som dock läste försöket, fick stopp på bollen som ändå hamnade i gapet på Helsingborgs Amar Muhsin som gjorde mål i öppen bur.

Detta fick fart på Göteborg som kvitterade nästan omgående genom ett snyggt mål av Gustav Norlin. Men Helsingborg hade fått blodsmak, anföll ursinnigt och borde omgående ha gjort mål via Taha Ali som kom fri men Warner Hahn reflexräddade. Alldeles därefter kom i stället ledningsmålet genom Wiedesheim-Paul, han som missade dragningen vid 1–0-målet, som cykelsparkade in ett inlägg i en lite tilltrasslad situation.

Apropå “öppen bur”, så gjorde Helsingborg ytterligare ett sådant mål, i minut 90+6. Göteborg lyckades inte producera mer än ett par halvchanser på hela andra halvlek och när man satsade allt på ett kort och tog med sig målvakten upp i anfall i ett hyfsat frisparksläge från höger, hamnade bollen snart i stället hos Wilhem Loeper som kunde defilera med bollen in i mål, lämpligt nog befann sig målburen på samma sida som den tillresta bortapubliken.

De blev jätteglada och Helsingborg behövde dessa poäng.

Resultatbörs omgång 22

Sirius-Värnamo 2–3 (0-2)

Sirius: J. Voelkerling Persson (47) D. Widgren (70)

Värnamo: A. Magashy (37) M. Antonsson (42) A. Zeljkovic (54)

 

Degerfors – Mjällby 0–0

 

Hammarby – Djurgården 0–0

 

Malmö – Norrköping 2–1 (0–1)

Malmö: M. Zeidan (70) I. Thelin (73)

Norrköping: J. Ortmark (3)

 

Sundsvall-Elfsborg 0–2 (0–2)

Mål: M. Baidoo (6, 41, straff)

 

Varberg – AIK 2–0 (0–0)

Mål: R. Tranberg (78) F. Sisse (80)

 

Kalmar – Häcken 1–1 (1–0)

Kalmar: N. Girmai (24)

Häcken: T. Sana (56)

 

Göteborg – Helsingborg 1–3 (1–2)

Göteborg: G. Norlin (39)

Helsingborg: A. Muhsin (37) R. Wiedesheim-Paul (45+1) W. Loeper (90+6)

Kommentar:

Tabellen ser någorlunda likadan ut i toppen jämfört med en vecka sedan, topp fem-lagen tappade poäng, de verkar samtliga vänta på att återfå storformen. Bara Malmö vann men de är alltför långt borta från toppstriden för att tas på allvar i Allsvenskan.

I botten blev vinnarna Varberg och Värnamo och nu skiljer det sju poäng mellan plats 14 och 13, Varberg innehar den senast nämnda. I allra nedersta botten är Sundsvall i princip avhängda, sju poäng efter Helsingborg och Degerfors, egentligen åtta poäng på grund av usel målskillnad.

Det blir alltså en strid om att undvika den andra nedflyttningsplatsen mellan Helsingborg och Degerfors. Att döma av dagsformen har HIF en fördel men Degerfors har stundom ett frejdigt anfallspel och lider inte av nerver såsom stackars Helsingborg, som har sina arga supportrar.

Notera 1:

Malmö hade inte mycket till chans mot Braga, 0–2. Kanske lärde de sig lite av matchen dock, tempot i sådana matcher är annat än slow motion-allsvenskan, och därigenom kunde man vinna mot Norrköping. Djurgården spelade 0–0 mot Shamrock. Djurgården är lite “internationella” spelar inte gå-fotboll men nu är det upp till bevis att vinna i resten av europaserien. Ty Malmö lär inte göra det lika lätt.

Notera 2:

Tobias Sana gjorde sitt första mål för Häcken. Har han också samma sak i kikaren som Jeremejeff, att vinna allsvenskan, för att få spela i Europa? I så fall kunde han ha gjort ett mål till, eller också kunde nämnde Jeremejeff ha gjort det. Det är märkligt att varje gång topplagen krattar manegen för varandra, som till exempel Djurgården och Hammarby gjorde i söndags, så kan inte konkurrenterna, i det här fallet Häcken, utnyttja det (1–1 mot Kalmar). De borde snart inte få kallas topplag.

Omgångens bortaklack:

Helsingborgs cirka tvåhundra man starka klack blev skvatt galna när Wilhem Loeper fick öppen gata i 96:e minuten mot Göteborg och sprang in 3–1 i den tomma buren. Vid något tillfälle, vid en annan tidpunkt i matchen, visade Discovery närbilder på klackmedlemmarna, och då kunde man tro att de i själva verket sände från Sverigedemokraternas valvaka. Det var ljusa, unga män, en del iklädda solglasögon och alla prydligt klippta.

Är supporterklackarna de svenska motsvarigheterna till muslimernas gängkriminella, de säljer inte knark, de hotar spelare och lagledare i stället?

Men det är inte stora klaner från samma släktträd som hos muslimerna som ger sig på andra klaner, för i Sverige finns ju inte familjer på samma sätt. Det är från kärnfamiljen utstötta unga människor som slåss mot andra grupperingar av utstötta. Och de knyter an till sina föreningar i stället för till mamma och pappa.

Omgång 21

Häcken – Degerfors 2–2 (Bravida Arena)

Häcken skulle inhämta en ny trepoängare på Bravida Arena på söndagseftermiddagen men hade glömt bort att även Degerfors var i stort behov av poäng. Matchen som sådan såg dock först ut som Häckens matcher brukar göra, hemmalaget hade mycket boll och efter 20 minuter fick man hål på motståndaren genom Mikkel Rygaard som sköt distinkt med vänsterfoten. Målskytten själv tyckte dock att de kunde ha gjort fler och varit noggrannare med passningarna, när han intervjuades av Discovery i halvtid.

Oskärpan straffade sig också i den 60 minuten när det i stället för 2–0 blev 1–1 genom en snabb kontring, målskytt för Degerfors Omar Faraj.

Hemmalaget tryckte på igen och fick ny utdelning genom Jeremejeff så sent som i den 88:e minuten. Men Häcken kunde den här dagen inte stänga matchen, utan frejdiga Degerfors kvitterade 90+3 på ett kliniskt avslut av Vukojevic.

Elfsborg – Malmö 3–2 (Borås Arena)

Malmö hade värmt upp inför Boråsmatchen med att i svenska cupen slå Brålanda med 9–0 med ett oigenkännligt lag (alla Malmös lag är oigenkännliga från match till match, de exporterar en spelare i veckan och ingen vet vem som landar i startelvan), där någon som heter Gall hade gjort tre mål.

Gall borde kanske ha varit med i söndagsmatchen, eftersom det efter en kvart lutade åt att det knappast skulle bli 9–0 mot Elfsborg. De senare är visserligen bättre än Brålanda (division 3, tror jag) men Malmö var därtill tillbaka i sitt långsamma 0–0-spel i sidled, utan spets. Elfsborgs höga press gjorde att Malmö aldrig kom bort från egen planhalva och man vägrade också att spela upp bollen över pressen, så kallade långbollar, eftersom man är för fina (och för dyra) för det.

Men i slutet av första (1–0 till Elfsborg dessförinnan, på straff) började den irrationelle Turay riva upp sår i Elfsborgs försvar, precis vad Malmö behöver, en enskild spelare som utmanar. Betalning på spelövertaget kom av en annan individuell prestation, Kiese Thelin som vid straffområdesgränsen tog ner ett inlägg av Turay och, bevakad av flera försvarare, vände på en femöring och dundrade in kvitteringen.

I den andra halvleken stod matchen och vägde tills Malmö överansträngde sig en gång och bröt ett Elfsborgsuppspel, blixtanföll och så gjorde Kiese Thelin sitt andra mål.

Men inte långt därefter tystade Elfsborg bortaklacken genom att kvittera. Någonstans här i matchen bytte Malmö in bland annat vindsnabbe Ceesay och Toivonen och tog av någon för mig obegriplig anledning ut Turay, som dittills, jämte Thelin, var den enda som på egen hand hade hotat Elfsborg.

Förändringarna ledde inte till några mål, inte för Malmö i alla fall. Men Elfsborg slog in segermålet på ett snyggt direktskott efter hörna.

3–2 slutresultat.

Sirius – Djurgården 0–1 (Studenternas IP)

Djurgårdens Thomas Lagerlöf sa efter matchen att de hade full kontroll på matchen, vilket Sirius Daniel Bäckström protesterade mot. Man förstår den senare, när chanserna under en hel match summeras kan man iaktta att Sirius hade ungefär lika många heta chanser som Djurgården, till exempel när Kouakou kom relativt fri i mitten av första halvlek men Djurgårdens målvakt räddade.

Lika fri var Wikheim när han dessförinnan, också på kontring, hade gjort 0–1 till Djurgården. Som alltså blev matchens enda mål. Någon kommentator sa att Djurgården hade gått och blivit Sveriges bästa kontringslag, jämte Elfsborg. Det stämmer nog också. Men Djurgården måste vara tätare bakåt när man snart äntrar europaspel.

Värnamo – Helsingborg 3–2 (Finnvedsvallen)

“Ångestmatch” hade den kallats, för Helsingborg alltså. Värnamo däremot hade inte värst mycket ångest, tog ledningen med både ett och två-noll efter ungefär en halvtimme. IFK-tränaren Kim Hellberg tyckte dock att det var synd att Helsingborg reducerade före halvtid och menade att Värnamo, detta förutan, hade kunnat stänga matchen. Nu kom Helsingborg in i densamma och efter reduceringen kom också 2–2 och det blev riktigt spännande. Lite ångest fanns ju också för Värnamo eftersom det var en så kallad “sexpoängsmatch”, mot en konkurrent i de nedre regionerna.

Men “sex” poäng blev det ändå till slut för Värnamo, närmare bestämt i den 95:e minuten genom ett nickmål av Marcus Antonsson. Det var hans tredje för kvällen, han börjar bli van vid att vara ende målskytt för dagen i sitt lag.

3–2 slutade matchen och Värnamos supportrar i “Kamrattolvan” börjar vädra allsvenskan nästa år också. Helsingborg däremot börjar vädra kvartssamtal med sina inte alltid snälla supportrar från storstan.

Resultatbörs omgång 21

Häcken – Degerfors 2–2 (1–0)

Häcken: M. Rygaard (20) Jeremejeff (88)

Degerfors: O. Faraj (58) Vukojevic (90+3)

 

AIK – Sundsvall 4–0 (1–0)

Mål: Stefanelli (45, 82) Bahoui (57) Larsson (90+4)

 

Elfsborg – Malmö 3–2 (1–1)

Elfsborg: Baidoo (11, straff, 73) A. Romer (79)

Malmö: Kiese Thelin (42, 65)

 

Sirius – Djurgården 0–1 (0–1)

Mål: Wikheim (26)

 

Kalmar – Varberg 1–0 (1–0)

Mål:  S. Nanasi (12)

 

Mjällby – Göteborg 1–4 (0–3)

Mjällby: W. Hahn (85, självmål)

Göteborg: G. Norlin (12, 73) J. Bångsbo (33) E. Salomonsson (36)

 

Värnamo – Helsingborg 3–2

Värnamo: M. Antonsson (12, 35, 90+5)

Helsingborg A. Muhsin (41, 54)

 

Norrköping – Hammarby 4–1

Norrköping: Sigurdsson (50, straff, 90+6, straff) A. Traustason (71) C. Nyman (89)

Hammarby: A. Skulason (42, självmål)

 

Kommentar:

Eftersom Hammarby förlorade mot Norrköping skapades ett litet glapp mellan plats två och tre, så att det, som det ser ut nu, är enbart två lag som slåss om seriesegern. Häcken, som tappade poäng, leder fortfarande och skuggas av Djurgården som alltid tycks vinna.

Dock är det ju inga svindlande avstånd ner till plats tre och fyra (fyra poäng), som nu innehas av AIK. Frågan är väl i stället om AIK och Hammarby har tillräckliga kvaliteter för att orka brottas med Djurgården och Häcken, under de nio omgångar som återstår?

I botten visade Värnamo att man gärna vill slippa bottenstreckstriden och i stället ta sig upp på lite säkrare mark. Ska något lag dras ned i den striden blir det kanske i stället Sirius som just nu verkar ihåligt samt kanske Varberg. Fast då måste Degerfors börja producera trepoängare och inte enpoängare.

Sundsvall fortsätter sin tradition att förlora stort och åker med expressfart ner mot Superettan. Helsingborg har en jobbig höst att se fram emot.

Notera 1:

Norrköping har vaknat och äntligen gjorde man mål och snygga sådana också. Hammarby åkte på storstryk i den gamla industristaden. Spelare som Levy och Sigurdsson bär frukt åt sitt lag till slut efter att ha skapat chanser och rört om motståndarlags försvar i flera månaders tid utan att få utdelning. Sigurdsson är en irrationell typ, svår för motståndarna, nu fick han retroaktiv utdelning, även om hans två mål var straffsparkar.

Notera 2:

Malmö spelar mot Braga på torsdag hemma. Kommer de att spela hela matchen då eller bara när andan faller på?

Omgångens bortaklack:

Apropå Malmö och “spela halva matchen”, så måste man nämna deras bortaklack mot Elfsborg. De skrek som besatta när Kiese Thelin gjorde 1–2. Men när matchen var slut “kallade de till sig” Malmöspelarna som lydigt lommade bort till kortsidan där några mindre bemedlade 35-åringar gastade åt dem, samtidigt som de pekade på sitt klubbmärke och menade att Malmöspelarna hade vanärat det.

Det värsta är ju att de hade rätt. Men Jens Fjellström på Discovery försvarade i studion Malmöspelarna mot supportrarna och menade att Malmö hade så mycket annat än Allsvenskan att tänka på (ungefär) och så mycket bekymmer med förberedelser för sitt europaspel. Hur mycket bekymmer ska de då inte få när de inte bara tänker på matcherna utan också börjar spela dem?

Men alldeles oavsett det, finns det ingen som kan sätta ner foten mot folk som hotar andra människor, vare sig det är välbetalda spelare eller vanliga människor. Sluta, bara!

Omgång 20

Häcken-Värnamo 4–1 (Bravida Arena)

Alla konkurrenter till Häcken har stundom haft problem med Värnamo, som har spelat lågt och sedan kontrat sönder sina motståndare med Antonsson på topp. Mot Häcken högg dock Värnamo i sten, de förra malde ned dem, höll i bollen tills Värnamo kollapsade av att bara titta på när andra spelar. Och sedan har ju Häcken sin alldeles egen Antonsson också, Jeremejeff heter han.

1–0 i 44:e minuten, ett typiskt “rulla upp motståndaren-mål” med Häckensignum blev tungt för Värnamo, som strax efter halvtid också skulle släppa till 2–0, Jeremejeffs 20:e mål för säsongen. 3–0 kom av pigge inhopparen Sadiq, också det ett vackert mål där hela mittfältet och anfallet deltog i förarbetet. Samme inhoppare gjorde 4–0 innan Värnamo på stopptid reducerade.

Häcken vann “bekvämt” som någon kvällstidning skrev, frågan är bara hur bekvämt det blir för dem när man nästa år möter internationellt motstånd i cuperna? Men Alexander Jeremejeff har ju tackat nej till att flytta till andra lag i Allsvenskan den här säsongen, så kanske har han en serieseger i höst i sikte, för att få chansen i Cl-kval nästa sommar.

Värnamo hade sina möjligheter i första halvleken, när man inte tar chansen säger det sig självt att det blir svårt mot Häcken. Men Värnamo har gott och väl ammunition i laget för att stanna i allsvenskan, ingen av lagen 14, 15, 16 har något anfallsspel i deras klass.

Degerfors-Sundsvall 3–1 (Stora Valla)

Sundsvall började bäst och fick straff efter 7 minuter, vilken förvaltades av Pontus Engblom. Men knappt tio minuter senare kvitterade hemmalaget vackert på volley genom Diego Campos. Degerfors hade redan innan 0–1-målet på straff haft ett fint skott på mål och strax efter kvitteringen hade man ett fint, genomskärande anfall varvid Campos igen kom i fint läge men sköt mitt på målvakten. Strax före halvtidsvilan missbedömde Degerfors målvakt en situation och Sundsvall nickade en boll mot ett mål utan målvakt men med många utespelare. En av dem rensade på mållinjen eller eventuellt bakom denna men inget mål dömt.

I den andra kom 2–1 och 3–1 för Degerfors. I det första av dessa mål var Sundsvall som vanligt ihåliga och ett inlägg från en fast situation nådde fram till en helt fristående Lagerbielke som nickade in bollen. Vid 3–1 var det mer Degerfors egen förtjänst som resulterade, ett lågt inlägg från sidled som nådde fram till Faraj som förlängde bollen i mål.

3–1 slutade machten. För att vara inblandat i bottenstriden spelar Degerfors inte särskilt ängsligt, vilket på sikt kan vara ett sätt att just gå vinnande ur denna (bottenstriden). För Sundsvall är hoppet troligen ute. Inte på grund av att man poängmässigt inte hänger med, utan för att man just spelar ängsligt och dessutom läcker som ett såll i försvaret, överlägset flest mål insläppta.

AIK-Hammarby 2–2 (Friends Arena)

John Guidetti gjorde ett snyggt mål i inledningen, från stillastående sköt han upp bollen i krysset, inför ståplatshemmapublikens öronbedövande jubel. Målet slog an tonen till ett böljande spel och lagen bytte chanser. Precis innan halvtidsvilan var det Hammarby som fick utdelning, passande nog befann sig deras lika öronbedövande klack nära målet och skrek så det förslog.

Andra halvlek hade just hunnit börja när AIK gjorde mål nummer två, efter inspel från vänster fick Stefanelli lite tid på sig i “slottet”, vände på en femöring och skickade, via en Hammarbyare, in 2–1. DÅ hade man bytt sida så Hammarbyklacken som befann sig närmast, jublade inte alls.

2–2 kom cirka tio minuter senare när Beton Berisha i misstänkt offsideposition kom fri och satte snyggt bollen förbi Nordfeldt i AIK:s mål.

Det var svårt att få till ordnade anfall i ösregnet så Hammarbys 2–2 blev matchens sista mål. John Guidetti kunde inte heller göra något åt saken i den andra halvleken, eftersom han hade utgått redan i den 28:e minuten på grund av skada.

Resultatet tackar naturligtvis Häcken för, 45 000 skrikande supportrar kan inte ändra på att Häcken är bättre på att ta poäng i viktiga matcher än Stockholmslagen.

Djurgården-Elfsborg (Tele2 Arena)

Frejdiga DIF började i sedvanlig stil med att vara som iglar på motståndaren, pressa, pressa och med den medgång man numera har stod det 2–0 efter 25 minuter. Det spelade ingen roll att Elfsborg både spelade hårt och ville mycket, för varje Elfsborgare gick det två Djurgådare.

Men Elfsborg gav aldrig upp och det är ett offensivt lag som har gjort mycket mål, det såg man till exempel i andra halvlekens 64:e minut när Boateng i en snabb omställning avancerade och sköt så snyggt att det hade varit värt ett mål och inte ett stolpskott.

Elfsborg kom närmare och närmare och i 81:a minuten kom reduceringen genom en fin frispark av Ondrejka. Tiden fram till att domaren blåste av präglades av flera kvitterings-chanser och hade matchen hållit på i tio minuter till vet man inte hur den hade slutat.

Men nu vet vi att den slutade 2–1 till Djurgården.

Resultatbörs omgång 19

Häcken – Värnamo 4–1 (1–0)

Häcken: M. Rygaard (44) Jeremejeff (55) Sadiq (80, 90)

Värnamo: A. Magashy (90+3)

 

Degerfors – Sundsvall 3–1 (1–1)

Degerfors: Diego Campos (16) Lagerbielke (59) Faraj (80)

Sundsvall: Engblom (7, straff)

 

AIK – Hammarby 2–2 (1–1)

AIK: Guidetti (2), Stefanelli (46)

Hammarby: Besara (37) Berisha (59)

 

Göteborg – Sirius 2–0 (1–0)

GBG: Berg (45, 55)

 

Malmö – Kalmar 0–1 (0–0)

Kalmar: Nielsen (90+2, självmål)

 

Helsingborg – Mjällby 0–1 (0–0)

Mjällby: H. Johansson (83)

 

Varberg – Norrköping 1–1 (0–1)

Varberg: R. Simovic (90+7)

Norrköping: J. Levi (11)

 

Djurgården – Elfsborg 2–1

DIF: Ekdal (10) Finndell (26)

EIF: J. Ondrejka (81)

Kommentar:

Hammarby och AIK “förlorade” genom att kryssa mot varandra, Häcken vann enkelt, behåller täten och Djurgården tog över andraplatsen från Hammarby. Från att ha varit fem lag som slåss om guldet går det nu mot tre lag, vi får se om den trenden håller i sig.

Sundsvall tycks aldrig kunna vinna någonting, deras konkurrenter Helsingborg och Degerfors i botten vinner åtminstone var tredje match och ser ut att få duellera om 14:e-platsen. Degerfors kan ha en fördel i den kampen i kraft av att ha mindre press på sig, Helsingborg är en stor stad med arga supportrar som vill ha mycket kvartssamtal när det börjar osa katt. Degerfors kanske till och med skulle kunna nosa på plats 13, som innehas av Värnamo. Men det krävs i så fall att Antonsson i Värnamo blir sjuk eller skadad.

Notera 1:

Malmö lottades med Braga, Portugal, FC Union Berlin och Union Saint toulouse Belgien i Europa league, som inleds hemma mot portugisiska Braga, den 8 september. Experterna kallar det en “bra” grupp. Det kommer nog att behövas, eftersom Malmö inte lyckas särskilt bra med att göra mål mot svenska lag, noll mål mot Kalmar i söndags.

Djurgården hamnar med norska Molde, irländska Shamrock Rovers Dublin och K.A.A Gent från Belgien. Det lär också vara en “bra” grupp men det verkar å andra sidan inte spela någon roll vilka Djurgården spelar mot den här säsongen, de vinner ändå. De lider inte heller av att känna sig överansträngda av spel både i allsvenskan och Europa, det steroidstinna Djurgården värmde ikväll upp inför europaspelet med att springa sönder Elfsborg på Tele2 Arena (i första halvlek i alla fall, i andra kom EIF igen men 2–1 till slut till Djurgården).

Därmed är man, till skillnad från Malmö, redo att utmana både serieledaren Häcken och de andra lagen i gruppen i Conference League.

AIK lottades inte alls, de åkte ur Europaspelet (efter 0–2 i matcher mot Slovacko från Tjeckien), trots att man nuförtiden tycks få hur många “andra chansen” som helst till gruppspel.

Notera 2:

John Guidetti redogjorde för sina krämpor för Aftonbladet efter matchen mot Hammarby i söndags på Friends. När reportern hade pratat om hans hälsena och covid (!) i två minuter (två minuter är en evighet i dagens snuttifierade mediavärld) avrundade hon samtalet med att fråga Guidetti vad han tyckte om att supportrarna hade brakat samman på arenan efter matchen. Guidetti svarade, bland annat:

“Alla tycker det är jättetråkigt när det har varit en sådan härlig inramning och våra supportrar har varit helt fantastiska men tyvärr, det hände idag och vi hoppas att det inte kommer att hända igen.”

Men “inramningen”, med två stora bengaltändande klackar som hetsar mot varandra i nittio minuter, är ju precis det som leder fram till slagsmålen. Varför är det “härligt?” Är supportrarna som kastade stolar på publikvärdar också “fantastiska?” Kan någon mindre medietränad och mer analytiskt lagd person än John Guidetti, nästa gång, i Aftonbladets mikrofon, få omvärlden att förstå varför det här var en engångsföreteelse?

Omgångens bortaklack:

Den enda jag såg var Hammarbys mot AIK. Den liknar ju i och för sig en hemmaklack men det är ju inte så långt från Södermalm till Solna. De här stora huvudstadsklackarna med italiensk “forza”-inspiration har en tendens att vifta med sina majestätiska flaggor i samma makliga tempo matchen igenom, vare sig det blir mål eller inte. Så var det till exempel när Hammarby gjorde två mål i slutet av matchen mot Häcken för en och en halv månader sedan. Man såg ingen skillnad på viftandet mellan när det stod 0–2 och när de pressade in två mål på slutet.

Men när Hammarby gjorde 1–1 i slutet av första mot AIK blev det ett förfärligt liv på deras läktare som då befann sig bakom AIK:s målvakt, på den södra sidan. Det var en fantastisk “bild” på Discovery.

Att de sedan började slåss är en annan sak och ingen särskilt bra sak. Bägge lagens supportrar kanske var frustrerade för att de hade varit dumma att dela på poängen i stället för att vinna.

Omgång 19

Varberg-Djurgården 2–2 (Varberg Energi Arena)

Djurgården trodde kanske att man skulle promenera hem segern i Varberg efter succén i veckan mot Apoel Nicosia från Cypern (3–0 hemma efter bland annat drömmål från halva planen, retur i Cypern på tisdag). Men då skulle man kanske ha låtit spelare som Victor Edvardsen och Magnus Eriksson vara med från start och inte sparat dem. Varberg anföll friskt och redan i elfte minuten gav det utdelning genom Sissé. Motgångarna i den första halvleken fullbordades när Alexander Johansson tåade in 2–0 till hemmalaget.

I den andra vände matchen över till Djurgården, bland annat på grund av att Varbergs 1-0-målskytt Sissé fick sitt andra gula kort, varpå Djurgården strax därefter reducerade, redan i 50:e minuten. Resten av matchen blev spel mot ett mål med bland annat 90–10 till DIF i bollinnehav. I den 94:e minuten kvitterade man också genom Radetinac, vars skott retfullt enkelt letade sig in, stolpe in.

Matchen slutade 2–2 och DIF kom undan med blotta förskräckelsen.

Men den som vanligt vältaliga bortapubliken, räknade nog ut, där de stod med sina mobiler och tittade på tabellen, att man genom kvitteringen bara hade vunnit en poäng, inte tre, vilket skulle ha behövts mot den farliga motståndaren Häcken i toppstriden

Mjällby-Malmö 1–1 (Strandvallen)

Zeidan och Kiese Thelin på bänken i Malmö inför ett fullsatt Strandvallen. Matchen i första halvleken var inte lika bra som publiksiffran. Men Mjällby hade mest bråttom och fick till några lägen, bl. a. en bra frispark.

I den andra halvlekens 58:e minut tog hemmalaget ledningen sedan Jacob Bergström tråcklat sig ner mot kortlinjen och spelat in bollen varpå Hadzikadunic vid försök till rensning spelade bollen till Gustafsson som nickade in bollen.

Malmö kvitterade dock fyra minuter senare när Birmancevic förvaltade en fin vrickning av Anders Christiansen till 1–1.

Efter kvitteringsmålet tycktes obegripligt nog (särskilt obegripligt för Malmö) bägge lagen vara nöjda med det oavgjorda resultatet. Resten av matchen joggade man runt och väntade på slutsignalen. Det gällde kanske i mindre mån Mjällby som på stopptid kom två mot en på Malmös planhalva men blev avblåsta eftersom en av deras egna spelare hade blivit fälld av en Malmöspelare och det blev frispark i stället, som blev resultatlös.

Den frisparken hade de kunnat vara utan.

Matchen slutade 1–1.

Malmö kan göra lite bot om man går vidare i Europa League på torsdag mot turkiska Sivasspor, första matchen vann man med 3–0.

Norrköping-AIK 2–4 (Eleda Arena)

Bägge lagen hade inför matchen nya tränare. Norrköping har sedan i mitten av juli varit ledarlös men nu bestämt sig för dansken Glen Riddersholm som idag gjorde sin första hemmamatch. AIK sparkade för några dagar sedan till 2024-kontrakterade Bartosz Grzelak och hade till dagens match kastat in Henok Goitom, som emellertid har kallats för interimtränare, tills man får någon bättre.

Passande dag att göra debut på för bägge tränarna, 14 000 på Eleda Arena.

Interimtränaren Goitom tycktes ha varit mest inspirerad av inramningen i Norrköping, ty efter första halvleken ledde bortalaget med 3–0, en islossning med tanke på att Solnalaget har fått kämpa sig till varje poäng och varje mål sedan några månader tillbaka. Det var vackert spel och fina mål.

Men i slutet av första halvleken blev Thill utvisad efter att ha skallat Sigurdsson i magen och därmed såg eventuellt Norrköpingspubliken framför sig en upphämtning i den andra halvleken.

Chanser fanns också ty Norrköping har ett lag med kvaliteter, Sigurdsson själv till exempel påminner i sitt spel om Emil Forsberg. Efter två ramträffar av IFK, reducerade också nämnde Sigurdsson, dock inte förrän i 89:e minuten.

I den 4:e tilläggsminuten (av 7) kom 2–3 och vid det målet hade AIK ytterligare en man mindre p.g.a. skada. Av den anledningen kunde Norrköping skapa ännu mer oreda på futtiga tre minuter, man bombarderade AIK-målet men ben och andra kroppsdelar stod i vägen.

Istället för 3–3 kom 2–4 på en kontring där Erick Otieno sprang med bollen in i öppet mål, Norrköpings målvakt hade lämnat buren, som man säger på ishockeyspråk.

2–4 slutade matchen.

Sirius-Häcken 0–1 (Studenternas)

Det var upplagt för Häcken att befästa ledningen i tabellen eftersom Djurgården hade kryssat mot Varberg. Men det blev en lång resa som de, efter stort bollinnehav, lyckades avgöra i den fjärde tilläggsminuten. Det var Jeremejeff som vanligt, som efter det femtioelfte inlägget in mot mål lyckades kontrollera bollen och slå in den mellan benen på Siriusmålvakten.

De cirka 12 åskådarna på bortaläktaren firade vilt och Siriustränaren Daniel Bäckström pratade ut om sin ångest i Discovery och tyckte “synd om grabbarna” efter att ha genomfört ett perfekt försvarsspel i alla minuter utom den 94:e.

Han verkade däremot inte tycka synd om publiken och tittarna, en intetsägande match om man inte höll på Häcken eller Sirius, i makligt allsvenskt tempo.

Men som vanligt, Jeremejeff en behållning, större sådan än omskrivna nyförvärvet Tobias Sana.

0–1 och Häcken stormar mot förstaplatsen. De kan ta den, om inte DIF eller HIF värvar Jeremejeff innan höstens slut.

Det vore förfärligt om så skedde.

Resultatbörs

Varberg-Djurgården 2–2

Varberg: F. Sissé (11) A. Johansson (39)

Djurgården: B. Sabovic (51) H. Radetinac (90+4)

 

Värnamo-Elfsborg 1–1

Värnamo: M. Antonsson (2)

Elfsborg: Näsström (51, självmål)

 

Mjällby-Malmö 1–1

Mjällby: V. Gustafsson (58)

Malmö: V. Birmancevic (62)

 

Sundsvall-Helsingborg 1–2

Sundsvall: R. Damus (83)

Helsingborg: B. Acquah (34) A. Kabashi (71)

 

Norrköping-AIK 2–4

Norrköping: A. Sigurdsson (80) M. Sema (90+6)

AIK: Y. Ayari (13) N. Stefanelli (36) N Bahoui (38) E. Ouma (90+8)

 

Sirius-Häcken 0–1

Häcken: Jeremejeff (90+4)

 

Kalmar-Göteborg 1–0

Mål: C. Johansson (59, självmål)

 

Hammarby-Degerfors 5–1

Hammarby: Jeahze (2) Besara (26) Berisha (65, 76) Saidi (88)

Degerfors: Morfelt (42)

Kommentar:

Hammarby avancerade i toppen, kommer att utmana både Djurgården och Häcken, AIK skuggar och är också på gång spelmässigt, Malmö verkar vara lagom intresserade av allsvenskan, är nu sju poäng efter Häcken. Göteborg ner som en pannkaka efter förlust mot KFF, GBG kan nog inte slåss mer på allvar i toppen.

I botten gick Helsingborg ifrån sina konkurrenter lite och kan kanske, med sin bättre målskillnad än de förra, börja lägga an på plats nummer 14. Längre upp än så blir nog däremot svårt.

Notera 1:

Ola Toivonen i Malmö intervjuades i Expressen och presenterade en massa bortförklaringar för att de tappade poäng, det berömda “europaspelet tär på kroppen” fanns med bland dem. Han glömde att nämna för Discoveryintervjuaren något som sas i Expressens kommentarsfält under liverapporteringen, och då just vid tiden för gåfotbollen i andra halvleken, nämligen att Mjällbys spelare kostar 200 000 kronor mindre per man. De 200 000 extra kronorna får Malmöspelarna i lönekuvertet just för att inte gnälla utan gå för fullt. Även om det är varmt och man vill dricka vatten.

Notera 2:

John Guidetti påstods vara skadad och ingenstans syntes han till (för mig i alla fall) inte på planen och inte på bänken. Han tycktes inte vara saknad eftersom AIK blommade ut och krossade Norrköping, åtminstone i en halvlek. Det kanske blir jobbigt i längden att ha två tränare, en i kostym och sedan en till (Guidett) som klagar på lagets arbetsinsats i media.

Utan Guidetti blev i stället arbetsinsatsen uppenbart bättre och målen kom. Hoppas att interimtränaren Goitom drar slutsatser av det. Med ett lag i harmoni kanske man till och med kan göra match av dubbelmötet mot tjeckiska Slovacko (!!) när returen går på Friends den 25 augusti. Det första mötet slutade ju inte så bra, 0–3.

Omgångens bortaklack:

AIK:s igen den här gången hade man ockuperat Idrottsparkens läktare utan tak. De var vida överlägsna MFF:s och GBG:s klackar på samma arena, beträffande antalet supportrar på plats, men så har de ju också lite närmare bilavstånd.

Precis som de förra klackarna grillade AIK:s också korv och eldade och så skrek de högre, särskilt när lille Erick Ouma knatade in med 2–4-målet i öppen bur (kasse).

Tänk om Ouma hade missat, då hade han inte ställt sig framför bortapubliken och dansat, då hade han dansat i väg till omklädningsrummet, eventuellt med poliseskort.

Omgång 18

Den artonde omgången hade på förhand en prägel av tre topplags Europakval under veckan, och förväntad rotation i startelvorna. Dessutom avslutades omgången på måndagen med mötet mellan ett IFK Göteborg i storform och topplaget Hammarby.

AIK tog sig vidare på straffläggning mot nordmakenonierna Shkendija. Matchen spelades på nationalarenan i Skopje, enligt anfallaren Nicolas Stefanelli höll planen samma nivå som i argentinska andraligan. Den var således inte bra. Matchen slutade 1–1 efter att Yasin Asari kvitterat, förlängningen blev mållös. Nu väntar play off mot Slovacko från sydöstra Tjeckien.

Djurgården gjorde processen kort med rumänerna Sepsi OSK. Joel Asoro gjorde två mål i matchen som Djurgården vann på hemmaplan. Sammanlagt blev det 6-2 till stockholmarna, Asoro stod för hela fyra mål. I play off väntar nu APOEL från Cypern.

Även Malmö tog sig vidare när man kryssade mot Dudelange i Luxemburg. Nyförvärvet Buya Turay och Ola Toivonen gjorde lagets mål. Nu väntar turkiska Sivasspor i play off till Europa League. Förlust där och man kommer spela gruppspel i Europa Conference League.

Matcherna

Två av dessa tre lag lyckades med att rotera spelare och ta tre poäng. Malmö besegrade tabelljumbon Sundsvall på hemmaplan med 3–1. Kiese Thelin gjorde två mål i första halvleken och Birmancevic gjorde ett. Bortalagets Ylätupa fick in en reducering i minut 68, men det räckte inte längre än att bli ett tröstmål.

På Tele2 Arena tog Djurgården ledningen med 3–0 mot Kalmar i första halvlek. Wikheim gjorde två mål och superhete Asoro ett. Det blev dock mer spännande än i Malmö, Sachpekidis reducerade i 77:e och Bjerkebo i 88:e, men hemmalaget höll ut och tog samtliga tre poäng.

På Friends Arena gjorde AIK flera förändringar. Milosevic var tillbaka i backlinjen efter skadefrånvaro. Även Bahoui var tillbaka från skada, men startade på bänken. Det var gästerna Värnamo som tog ledningen genom Antonsson, som gjorde mål på AIK senast nere i Småland. Ayari kvitterade strax innan halvtidsvilan. I andra halvlek gjorde Antonsson sitt andra på på nick. AIK kom i gen genom inhopparen Lustig och pressade sedan på för ett ledningsmål. Men man fick nöja sig med en poäng mot nykomlingarna.

På måndagen tog IFK Göteborg emot Hammarby på ett kokande Gamla Ullevi. Detta var göteborgarnas stora chans att haka på i toppstriden, men det blev inte så. Det dröjde till minut 77 innan första målet kom, Hammarbys inhoppare Trawally drog in en kanon i högra krysset efter en hörnvariant. Innan dess hade Blazevic räddat en straff från hemmalagets Yakob.

Vi noterar också att BK Häcken vann sin match mot Mjällby och återtog serieledningen. Helsingborg spelade 0–0 hemma mot Sirius, med en handfull nyförvärv i matchtruppen. Det återstå att se om förändringarna i sommarfönstret kan hålla laget kvar i Allsvenskan.

Resultatbörs

Helsingborg – IK Sirius 0–0

Djurgården – Kalmar FF 3–2

Malmö FF – GIF Sundsvall 3–1

AIK – IFK Värnamo 2–2

IF Elfsborg – IFK Norrköping 1–1

Degerfors IF – Varbergs BoIS 1–1

BK Häcken – Mjällby AIF 1–0

IFK Göteborg – Hammarby 0–1

Omgång 17

Häcken tillbaka i topp, Göteborg närmar sig bakifrån och samtliga tre bottenlag nollade.

Norrköping-Degerfors 2–0 (Eleda Arena)

Mycket stod på spel idag för Norrköping när man ställde upp med bland annat från förra matchen pigga Sigurdsson och Levi i den anfallande delen. Äntligen small det också, för första gången på en månad, när C. Nyman i den 33:e minuten nickade in ett inlägg från höger.

Degerfors tänkte dock långt ifrån ge bort den här matchen och ganska snart kontrade man till sig ett friläge, som missades. I den andra halvleken fortsatte bombardemanget mot Norrköpings målvakt Oscar Jansson, som gjorde minst tre räddningar, med bland annat avslut av Degerfors ständigt livsfarlige Vukojevic.

I den sista minuten fick Sigurdsson ett friläge från halva planen och med stor kontroll och iskall kyla placerade han in bollen till en efterlängtad 2–0-seger för Norrköping, som dock redan efter 17 omgångar har hamnat i ingenmansland, bekvämt ifrån nedflyttning och ofarliga för toppen.

Degerfors får försöka komma igen och hitta formen från förra hemmamatchen, när man vann en av sina sällsynta segrar den här säsongen.

Sirius-Malmö 2–1 (Studenternas)

Sportchefen Andreas Georgson, som tillfälligt basar över Malmö, ställde upp med fem mittfältare och Kiese Thelin ensam på topp. Kanske var detta nyckeln till att Malmö tog kommandot i matchen i Uppsala och efter 18 minuter slog den före detta Siriusspelaren Zeidan en snygg hörna som J.I. Berget skarvade in till 0–1.

Men Malmö skulle få svårt att freda sig framöver och snart fick Christian Kouakou en kvitteringschans på nick nära mål men Dahlin gjorde en fantomräddning.

Alldeles före paus kom ändå kvitteringen på en liknande situation, frisparksinlägg från höger och backen Mathisen nickade snyggt in 1–1, misstänkt offside men godkänt efter intern domarkonferens.

Efter paus tog Sirius över spelet mer och mer och i 57 minuten gjorde en djup passning att Kouakou fick utrymme att utmana MFF-försvaret. När alla trodde att han skulle passa slog han från stillastående en hård bredsida i Dalins vänstra hörn och Sirius hade vänt.

Slutresultat 2–1 och fiasko för Malmö, desto roligare för hemmalaget.

Kalmar-AIK 1–0 (Guldfågeln Arena)

Kalmar började bäst och efter ett visst tryck kom 1–0-måletav Diouf, vilket dock vinkades av för offside, efter konfererande mellan domarna. Det kan inte vara lätt att avgöra sådana här situationer utan VAR, men någon av domarna måste ha sett att Diouf, i offsideposition, fick bollen av en medspelare och inte en AIK:are.

Kalmars mål kom dock till slut, i början av andra halvlek, genom en välförtjänt straff, efter att Oliver Berg blivit nerdragen, tråcklandes sig igenom AIK:s försvar. Straffen sköt Berg själv rakt upp i krysset och AIK:s målvakt slängde sig och gjorde allt rätt utom att rädda bollen.

AIK agerade som ett slaget lag efter målet och slaget blev man också, med matchens enda mål.

Värnamo-Djurgården 0–0 (Finnvedens IP)

Djurgården hade i sin 17:30-match, med tanke på att AIK och Malmö redan hade förlorat, chansen att dra ifrån i toppen, men ingen sådan energi märktes av hos dem i den första halvleken. Kanske var man också rädd för att Hammarbydödaren Antonsson skulle kontra in ett hattrick om man anföll alltför mycket.

Men varken Antonsson eller Djurgården hade det lätt att få hål på varandra i den här matchen.  Edvardsen i DIF gjorde det i stället svårt för sig när han i andra halvlekens mitt skulle lägga in bollen i öppet mål efter ett utsökt inspel från Joel Asoro, men missade.

Och märkligt nog gjordes inga större ansträngningar efter det att avgöra matchen, från det testosteronstinna och oövervinnerliga Djurgården, matchen slutade 0–0.

Resultatbörs omgång 17

Sirius-Malmö 2–1 (1–1)

Sirius: M. Mathisen (45) Kouakou (57)

Malmö: J I Berget (18)

Publik: 5 132

 

Kalmar-AIK 1–0 (0–0)

Kalmar: O. Berg (84)

Publik: 10 024

 

Hammarby-Sundsvall 3–0 (1–0)

Hammarby: Saidi (1) V. Berisha (71) F. Lasso 89 (självmål)

Publik: 25 000

 

Värnamo-Djurgården 0–0

Publik: 4 790

 

Mjällby-Elfsborg 1–1 (1–0)

Mjällby: S. Nwankwo (5)

Elfsborg: M. Baidoo (90+4)

Publik: 4 380

 

Norrköping-Degerfors 2–0 (1–0)

Norrköping: C. Nyman (33) A. Sigurdsson (90)

Publik: 6 329

 

Häcken-Helsingborg 5–0 (1–0)

Häcken: Hammar (32) Uddenas (54, 60) Rygaard Jensen (68) Turgott (90)

Publik: 4 078

 

Varberg-Göteborg 0–4 (0–1)

Göteborg; Berg (44, 59) Norlin (82) Yakob (86)

Publik: 4 450

 

Kommentar:

Djurgården brände sin chans att dra ifrån i toppen i söndags, brände chansen gjorde däremot inte Häcken, som genom att krossa Helsingborg på måndagskvällen återtog ledningen i allsvenskan.

Även Göteborg skulle kunna anses vara med i leken om SM-guldet eftersom man vann borta mot Varberg med nästan Häckensiffror, nämligen 4–0. Marcus Berg verkar ha börjat betala av sitt arvode också, gjorde två mål. Annars blev det väl inte så mycket förändring efter omgång 17, bottenlagen är tillbaka i botten igen efter segrar i den förra omgången, eventuellt får de snart sällskap av Varberg också.

Notera 1:

John Guidetti gjorde inga mål mot Kalmar, däremot pratade han mycket i TV, som vanligt, med sin Rinkey-Bromma-brytning, (originell faktiskt) och talade ut och var arg på sitt lag, som en uppfostrande pappa. Discovery har hittat sin egen guldkalv, frågan är om AIK har det?

Sebastian Larsson fyllde i, till samma tv-bolag, att han inte tänkte skylla den mediokra insatsen mot Kalmar på spelschemat med matcher i Europa.

Bra, gör inte det då!

Notera 2:

Malmö, nu får man snart kalla in regeringen och ha möte. Man har ett bra lag, sägs det, men de måste lära sig spela ihop. Är det Ola Toivonen som sprider osämja i laget, eller vad händer?

Notera 3:

AIK spelade 1–1 mot Shkendija från Nordmakedonien i Europaspelet hemma och DIF slog Sepsi från Rumänien borta i europaspelets tredje omgång, medan Malmö slog ett lag från Luxemburg med 3–0, i den cup de blev hänvisade till efter att ha blivit utslagna ur CL-kvalet.

I nästa liv måste Sverige bli mer konkurrenskraftiga.

 

Tabell

Häcken                 17 10 5 2   42-25  35

Djurgården          17 10 4 3 35-11   34

Hammarby          17 10 3 4   34-13  33

AIK                        17  9 4  4   24-20  31

Göteborg             17 9 3 5    24-15  30

Malmö                 17 9 3 5    23-15  27

Kalmar                  16 8 3 6   19-14  27

Mjällby                 16 7 6 4  18-15   27

Elfsborg               17 5 7 5   31-24  22

Sirius                    17 7 3 7   20-25  24

Elfsborg               17 5 7 5   31-24  22

Norrköping        17  5 4 8   18-21  19

Varberg               17  5 3 9   14-30  18

Värnamo           17  4 5 8     16-26  17

Degerfors         17  3 2 12    13-34  11

Helsingborg     17  2 4 11    12-28  10

Sundsvall          17  3 1 13   16-43 10

Omgångens bortaklack:

Det måste nog vara AIK:s klack som tack vare sina nerresta supportrar fick den alltid lika tomt gapande Guldfågel Arena (vilket oförlåtligt töntigt namn, efter att i fornstora dagar ha kallat sin arena Fredriksskans) att kännas som Tele 2 Arena, åtminstone om man såg matchen på tv.

De hurrande rödvita supportrarna bakom målet när straffen sköts i mål såg ut som en hopskramlad bortaklack men det var alltså Kalmars anhängare. Så går det när man spelar mot AIK. Deras publik är åtminstone alltid i världsklass

Omgång 16

Sundsvall-Varberg 1-3  

(Np3 Arena)

Varberg började med Simovic och Alfonsi längst fram.

Sundsvall, i sin tur ställde upp med en 4-3-1-2-startformation med Engblom och Damus högst upp.

Man kan förstå varför Sundsvall börjar med en försiktig uppställning men inga defensiva formationer verkar hjälpa just nu, efter 19 minuter hade de hamnat i underläge 0-3.

Vid 0-1-målet stod många blå tröjor och tittade på när Simovic, genom att snappa upp en misslyckad rensning,  fick avsluta. Vid andra målet stod målvakten felplacerad vilket utnyttjades av backen Karlsson som lobbade in en frispark från nästintill halva planen.

Strax därefter kom 3-0 vilket i princip punkterade matchen, även om Sundsvall reducerade i början av andra.

Det ser ut som att Sundsvall “hjälper” sina motståndare med att vinna och nu behöver de antagligen anlita  en terapeut, vilket är populärt bland lag med dåligt självförtroende.

Man får hoppas att terapeuten ger en “läxa” till spelarna efter varje session:

“Släpp in färre mål.”

För Varberg ser det bättre ut, det här var en sexpoängsmatch i striden om att undvika den nedre streckstriden och den vann de ganska lätt. Det var väl ändå ingen, förutom kanske klubbdirektören, som hade tippat dem mycket högre än plats 11, så klarar det detta får de godkänt.

Degerfors-Kalmar 2-1 

(Stora Valla)

Degerfors Med Faraj och Vukojevic på topp mot Kalmars bara en man längst framme, Shamoun.

Degerfors vill försöka lämna sistaplatsen och var hetast, vilket gav utdelning redan efter sex minuter genom mittfältaren Örqvist som kom fram högersidan och sköt lågt förbi målvakten.

Hemmalaget fortsatte att anfalla friskt och fick två chanser till i den ganska öppna första halvleken. En av chanserna reflexräddades vackert av Kalmars målvakt, efter ett skott utifrån som tog på ett ben och ändrade riktning.

Så småningom flyttades spelet över till den andra planhalvan och efter först ett missat öppet mål fick Kalmar i sista minuten av första halvlek utdelning, målet föregicks av ett bombardemang mot Degerfors mål, där bollen till slut dundrades in av Berg.

I den andra halvleken minskades antalet chanser, men Degerfors tänkte inte nöja sig med oavgjort och i den 63.e minuten skar en passning från höger genom Kalmars backlinje och den alltid farlige Vukojevic satte snyggt 2-1 till hemmalaget, som blev slutresultat, varvid Degerfors lämnade sistaplatsen till Sundsvall

Hammarby-Värnamo 1-2 

(Tele 2 Arena)

Hammarby inledde med att ha rekordvärvningen  Veton Berisha på bänken och Värnamo skulle försöka vinna tredje gången gillt mot ett Stockholmslag, man har under de senaste 14 dagarna gjort 2-8 mot AIK och Djurgården. Dessutom sägs man ha svårt på konstgräs.

Men det blev inte så lätt för Hammarby, som mötte ett lågt spelande Värnamo. När halvleken var avslutad hade man fått till några avslut utan att det egentligen var chanser. I den andra fortsatte Hammarby trycka på och nu började bortalagets försvar bli lite mörare, varvid HIF fick chanser, bl.a. Besara var helt fri några meter framför målvakten och missade. Några minuter tidigare hade Saidi skjutit i ribban.

I sitt första riktiga anfall i 76:e minuten chockade Värnamo HIF och 22 500 hemmasupportrar med ett kontringsmål, snyggt löpt av Antonsson och ännu snyggare avlutat.

I  89:e minuten fick Hammarby straff efter att inbytte Joel Jonsson gått omkull i straffområdet. Domaren såg först ut att tveka men hellre än att bli ovän med publiken pekade han ändå till slut på elvameterspunkten, och Besara gjorde ingen misstag.

Samme Besara hade sedan bråttom att rafsa ut bollen ur målet för att hinna gör ett mål till. I ivern tänkte inte Hammarby på att Värnamo hade Antonsson, i 93:e minuten styrde han in ett inlägg ribba in, oartigt kanske men snyggt.

Chocken gick nu inte att reparera, Värnamo vann för första gången sedan i slutet av maj, och då var det mot Hammarby också.

Elfsborg-Häcken 4-4 

(Borås Arena)

Skadade Per Frick missade matchen för Elfsborg, liksom flyttberyktade och  avstängde  Simon Olsson. I Häcken uteblev Gustaf Berggren, som tidigare i veckan blev klar för polska toppklubben Rakow Czestochowa.

Det var full fart från start, boråsarna, eller rättare sagt Häcken, inledde målskyttet, för 1-0 var ett självmål. Men Jeremejeff jagar målrekord och kvitterade ganska omgående varpå Elfsborg återtog ledningen genom ett snyggt volleyskott från snäv vinkel. Då hade det bara gått tio minuter.

Chanserna fortsatte men inga fler mål före halvtid. I början av andra inleddes en ny målexplosion med 2-2, 2-3 samt 3-3, innan matchen lugnade ner sig igen och de c:a 5 700 åskådarna började vänja sig vid tanken på det var slut på målandet.

Då gjorde Jeremejeff sitt tredje mål för dagen och sjuttonde totalt i år. Men Häcken slarvade bort serieledningen genom att tillåta Elfsborgs inhoppare J. Ondrejka prickskjuta in 4-4.

4-4 fick räcka, ingen var nöjd, utom kanske Jeremejeff och Djurgården som fortfarande leder allsvenskan och nu inte heller har fler spelade matcher än Häcken.

Resultatbörs omgång 16

Sundsvall-Varberg 1-3  (0-3)

Sundsvall: P. Engblom (52) Varberg; R. Simovic (8) T. Carlsson (12) J Lindner (19)

 

Degerfors-Kalmar 2-1  (1-1)

Degerfors: Örqvist (6) D. Vukojevic (63)   Kalmar: O. Berg (45)

Publik: 4 530

 

Hammarby-Värnamo 1-2 (0-0)

Hammarby: Besara (str. 89) Värnamo: Antonsson (76, 90+3)

Publik: 22 689

 

Sirius-Mjällby 0-1 (0-0)

Mjällby: V. Gustafson (47)

Publik: 3 928

 

Elfsborg-Häcken  4-4 (2-1)

Elfsborg: Självmål (5) Alm (8) Gudjohnsen (54) Ondrejka (88)

Häcken: Jeremejeff (7, 50, 83) Självmål (47)

Publik: 5 741

 

Göteborg-Norrköping 2-0  (1-0)

Mål: Yakob (30), Carneil (51)

Publik: 15 085

Kommentar: 

Göteborg och Mjällby närmade sig toppfem-lagen, av vilka dock tre (MFF, AIK och DIF) inte spelade i denna haltande omgång. Tabellen haltar däremot inte längre, alla har spelat 16 matcher.

Den mest tydliga trenden just nu är att Djurgården går spikrakt uppåt, även om de inte spelade i helgen. Tidigare i veckan imponerade dock deras spel när   de slog ut Rijeka i europacupen och fortsätter deras fina form kommer de snart att skapa en lucka till sina konkurrenter i toppen.

Av dessa konkurrenter kunde Hammarby inte få hål på Värnamo utan att slänga sig i straffområdet och Häcken lyckades inte stänga matchen mot Elfsborg, trots ledning två gånger.

Malmö ska vi bara inte prata om, när det gäller problem att hitta längst upp i toppen. Spelet funkar någorlunda mot lag som Sirius men i onsdags blev man utbuade hemma när man slogs ut ur europaspelet mot lituaiska Zalgiris, varpå tränaren Milos Milojevic fick sparken.

AIK, till sist, tycks lita mycket på murbräckan Guidetti. Jag blev dock inte imponerad av matchen mot Kalmar förra helgen. Men valda delar av returmatchen mot Vorskla (Ukraina) i veckan som gick såg det ändå småtrevligt ut och man gick till sist  vidare till nästa omgång. Där är motståndet ännu inte fastställt.

Hemma i allsvenskan lär man dock få stryk av sin arvfiende, när tabellen är färdig sent i höst.

I botten börjar Degerfors och Helsingborg plocka poäng, återstår att se om de kan göra det två matcher i rad.

Notera 1: 

Jeremejeff i Häcken har gjort 17 mål, det är overkligt många vi är bara halvvägs in i serien. Han har blommat ut först vid 28 års ålder och nu påstås Hammarby rycka i honom. Och Malmö, där han har varit förut.

Men Malmö har redan ett bra lag, det är inte Jeremejeff som fattas dem, det är något annat. Återstår att se om det är en ny tränare.

Notera 2: 

Antonsson vilken spelare! Hög klass på målen mot Hammarby, här har vi en “stiger med uppgiften”-spelare. Säkert kul att uppträda inför 22 500 söderbröder. Ska de köpa Antonsson också, förutom Jeremejeff? Alla tycks få obeskrivligt hög status av Hammarby, om de lyckas  göra mål på dem.

Tabell

Djurgården          16 10 3 3 35-11  33

Häcken                 16 9 5 2   37-25  32

AIK                        16 9 4 3   24-19  31

Hammarby         16 9 3 4   31-13  30

Malmö                16 9 3 4   22-13  30

Göteborg           16 8 3 5  20-15  27

Mjällby               16 7 5 4  17-14   26

Kalmar               16 7 3 6   18-14  24

Elfsborg             16 5 6 5   30-23  21

Sirius                 16  6 3 7   18-24  21

Varberg             16  5 3 8   14-26  18

Norrköping      16  4 4 8   16-21  16

Värnamo           16  4 4 8  16-26   16

Degerfors         16  3 2 11 15-32   11

Helsingborg     16  2 4 10  12-23  10

Sundsvall          16  3 1 12   16-40 10

Omgångens bortaklack: 

Naturligtvis Värnamos, som består av kärnan Tor Erljot, Pontus Svensson och Victor Wahlfridsson och några till, i “Kamrattolvan.” Men de var inte på Tele 2, de såg matchen mot Hammarby på tryggt avstånd, på Discovery hemma i huset, i Värnamo.

I en intervju från förra året när Värnamo avancerade, sa de dock att de välkomnade att storstadssupportrarna kallade dem “bönder”, vilket brukade hända, när de mötte GAis från Göteborg.

Men ingen i Hammarbys klack skulle kalla dem “bönder”, de vet nämligen inte vad det är. De tror att mjölken och maten kommer till på ICA:s centrallager, det har någon sagt i deras hörsnäckor.

Förresten, Värnamo är inte alls ovana vid bus, de har alldeles egna gängkrig, av invandrare från Irak och Syrien, kanske någon från Libanon. Defintivt dock ingen från Värnamo.

Allsvenskan omgång 15! Getingboet i detta års allsvenska topp förstärks

Malmö-Sirius  3-1  

(Eleda Stadion)

Sirius startade med Hammarbyförvärvet Widgren från start och Malmös derbyhjälte mot Helsingborg för en månad sedan, Sejdiu, fick chansen i hemmalaget.

Malmö hade en intressant startelva med succen från Norrköpingsmatchen, Zeidan, nu utfyllt med Såväl Toivonen längst fram och Christiansen bredvid sig.

De  började  också bäst, chockade Sirius och hade tidigt ett skott i stolpen, följt av ett skott av Ola Toivonen som räddades på mållinjen av en Siriusförsvarare. Efter trettio minuter utgick det omtalade nyförvärvet Mahamé Siby, efter att ha landat fel och skadat sig, ersattes med Pená.

Strax därefter fick Malmö utdelning på övertaget när  Zeidan och nye lekkamraten Toivonen, sågade sig igenom Sirius försvar, den förre hittade till slut fram till Seijdo som via den (olycklige) Siriusdebutanten Dennis Widgren sköt 1-0 till hemmalaget.

Det blev ännu mindre diskussion om vem som skulle vinna, när självmålaren Widgren i början av andra halvlek fick sitt andra gula kort under samma match.

2-0 till Malmö var ånyo ett samarbete mellan Zeidan och Toivonen och även Christiansen, denna gång fick Zeidan bli avslutare. Han har nu gjort fem poäng på två allsvenska matcher för sitt Malmö.

Matchen slutade så smånongom 3-1.

Men Malmö måste, om man ska få tyst på kritikerna,  vinna mot annat än svenskt motstånd, på tisdag har de chansen att revanschera sig i möte två mot lituaerna, på samma arena som dagens match mot Sirius spelades. Den första europamatchen var blek och förlorades 0-1

IFK Värnamo-AIK 2-3  

(Finnvedsvallens IP)

AIK tvingades ändra inför Värnamo, Bilal Husein avstängd, skadade var matchhjälten från Kalmarmatchen Mikael Lustig, liksom Nabil Bahoui.

In istället Erik Ring och Yasin Ayari.

Värnamo som fick storstryk DIF för en vecka sedan gjorde också ändringar. Victor Larrson Och Edvin Becirovic fick lämna plats åt William Kenndal och Oscar Johansson.

AIK började bra och Guidetti såg pigg ut tillsammams med Stefanelli, men inga direkt farliga avslut.

I 23:e minuten kom det som alla hade väntat på, Guidettis första mål, efter framspelning av Ring, snett framifrån. Detta blev enda målet i paus, målskytten intervjuades och sa på osvenskt vis att han brukar sätta chanserna när han får dem.

I början av andra vände hemmalaget till 2-1 på några få minuter men AIK svarade med att kvittera, till bortapublikens (det var “utsålt” c:a  5000 åskådare, de flesta AIK.are) stora jubel. Kvitteringsmålet var ett självmål av det grövre slaget, det såg nästan avsiktligt ut, av AIK-lånet Tihi.

Inte blev det roligare för samme Tihi när han tio minuter senare sjabblade även vid 2-3 , gjort av Stefanelli, assist av Guidetti.

Då hade Guidetti fått nog, tyckte bänken och tog ut honom.

AIK vann matchen, fortsätter framgångarna på tisdag i returmötet mot Vorskla från Ukraina? Det första mötet förlorades med 2-3 trots att man nästan hade hemmaplan (Tele2 Arena) men nu blir det Friends för Guidetti och grabbarna.

Helsingborg-Sundsvall 1-0    

(Olympia)

Nyförvärvet Rasmus Wiedesheim -Paul in direkt för Helsingborg, som dock fick klara sig utan avstängde Anthony van den Hurk.

I Sundsvall var Joe Corona tillbaka från avstängning.

Bottenmöte, streckstrid och mycket alltså stod på spel när matchen blåstes igång. HIF inleddde bäst och skapade flera hörnor och satte tryck. Taha Ali hade en bra chans som tvingade Anderas Andersson till en fin räddning.

I 30:e minuten gav trycket till sist utdelning, när nyförvärvet Rasmus Wiedesheim-Paul klackade fram till Armin Gigovic som gjorde 1-0 till hemmalaget.

I andra halvlek flyttade Sundsvall av naturliga skäl upp spelet och de fick sina chanser, bl.a. fick Ronaldo Damus en jättechans som HIF-målvakten bara med lite tur kunde avstyra.

Men trots en slutforcering av norrlänningarna kunde HIF stå emot-och andas ut, de vann med matchens enda mål.

Häcken-Djurgården 1-2   

(Bravida Arena)

Toppmöte på Hisingen, Häcken med fruktade Jeremejeff uddenär och Turgott på topp, Djurgården Radetinac, Edvardsen och Wikheim.

Två lag med självförtroende inledde matchen i högt tempo, chanserna uteblev dock under den första halvtimmen. I den 33:e minuten revs Gustaf Berggren ner i straffområdet, straff och Jeremejeff, vem annars, klev fram och lade iskallt in sitt 15:e (!) mål för säsongen.

Men Djurgården pumpade på,  inte många lag kan dock vända mot ett bra lag som Häcken. I andra halvlekens 3:e minut var ändå kvitteringen ett faktum, när Victor Edvardsen hittade Emmanuel Banda. Spelet böljade sedan fram och tillbaka men i den 63:e minuten chockades publiken när Elias Andersson snappade upp en andraboll och dunkade in 1-2 till Djurgården.

DIF lyckades sedan hålla undan trots Häckenpress och kan tack vare segern kalla sig serieledare, även om Häcken har en match mindre spelad.

Djurgården tycks ostoppbara, inga seriefinaler skrämmer dem och på tisdag på Tele 2 avverkar de väl Rijeka från Kroatien i europaspelet, medan de ändå har ångan uppe?

De hade i alla fall inga större problem med kroaterna i torsdags på bortaplan, 2-1 då.

Resultatbörs omgång 15

Kalmar-Elfsborg 1-0

Mål: Berg (48)

Publik: 7 039

 

Värnamo-AIK  2-3

Värnamo: Antonsson (50), Wendersson (53)

AIK: Guidetti (23) självmål (55), Stefanelli (69)

Publik: c:a 5000 (publikrekord)

 

Helsingborg-Sundsvall  1-0

Mål: Gigovic (30)

Publik: 6 718

 

Mjällby-Degerfors 2-1

Mjällby: Nwankwo (85), Persson (88)

Degerfors: Vukojevic (77)

Publik: 2851

 

Malmö-Sirius 3-1

Malmö: Sejdiu (33, 89), Zeidan (52) Sirius: Rogic (87 straff)

Publik: 16 952

 

Häcken-Djurgården 1-2

Häcken: Jeremejeff (34, str) Djurgården: E. Banda (49) E. Andersson (63)

Publik: 6 316

 

Norrköping-Göteborg 0-2

Mål: Thern (40) Yakob (90+4)

Publik: 9 544

 

Varberg-Hammarby 0-3

Mål: Ludwigson (16, 21) Besara (65)

Publik: 4 320

 

Sammanfattning

Getingboet i detta års allsvenska topp förstärks, eftersom alla topplagen utom Häcken tog tre poäng. Häcken hade för övrigt antagligen också tagit en trea det om de inte hade spelat mot-just ett (annat) topplag, nämligen Djurgården.

Helsingborgs spelare slapp ha kvartssamtal med sin arga klack eftersom de vann med nöd och näppe, varvid bottenstriden tätnar ännu mer. Tre lag, Sundsvall, Degerfors och Helsingborg ska slåss som gladiatorer om att slippa plats 15 och 16 och få kvala, på plats 14.

För inte lär de väl hinna upp till Värnamo och Varberg, även om det inte skiljer så många poäng. Det är kvalitet som skiljer.

 

Notera 1:

Inget av de närmaste lagen under de första fem tycks vilja hota dessa om europaplatser och  när de senares fina form någon gång snart försvinner eller mojnar,  är det väl ändå antagligen försent för lag som Elfsborg, Kalmar och Göteborg att äta upp glappet. Elfsborg försvar är därtill för svagt för att lyckas med det och Kalmar och Gbg har för dåliga anfall.

Notera 2:

Apropå Göteborg och “anfall”, vad ska de med Marcus Berg till, undrar en som var på Idrottsparken ikväll? Han är väl ändå snart pensionär som fotbollsspelare och han såg också ut att behöva hjälp att röra sig på planen, där han joggade fram och verkade titta på matchen, inte delta i den.

Däremot har Berg, antar jag, bra mycket mer betalt än en pensionär. Göteborgs direktörer måste ha sett honom någon match när han gjorde mål mot Spanien och slantat upp därefter. Det är lite “svinn” över det, som när regeringen tillsätter en gammal kompis som generaldirektör.

Tabell

1.  Djurgården       16 10 3 3  35-11 33

2.  Häcken               15  9 4 2    33-21 31

3. AIK                       16 9 4 3     24-19 31

4. Hammarby        15  9 3 3    30-11  30

5. Malmö               16  9 3 4     22-13  30

6. Kalmar               15  7 3 5     17-12  24

7. Göteborg          15  7 3 5     18-15  24

8. Mjällby              15 6 5 4      16-14  23

9. Sirius                 15 6 3 6       18-23  21

10. Elfsborg          15 5 5 5       26-19  20

11. Norrköping    15 4 4 7      16-19  16

12. Varberg           15 4 3 8      11-25  15

13. Värnamo        15 3 4 8       14-25 13

14. Helsingborg    16 2 4 10    12-23 10

15. Sundsvall        15 3 1 11     15-37 10

16. Degerfors       15  2 2 11     11-31 8

Omgångens bortaklack: 

Denna tycks alltid hålla hus på Idrottsparken, ikväll var det Göteborgs klack. De grillade korv nu också, med sina eldar och skrek av glädje och dansade runt, tog till och med av sina tröjor.

Vad som var så festligt är ett mysterium  men de kanske tittade på en annan match än den jag såg, där GBG vann utan att anfalla mer än c:a en gång på nittio minuter och sedan göra 2-0 när Norrköpingsmatchen slår hål i luften och GBG:s anfallare promenerar in med bollen.

Omgång 14! Stockholmslagen gör 9-0 tillsammans, Malmö är på gång ordentligt och Häcken fortfarande i topp

Norrköping-Malmö 0-2

Platinumcars Arena, Norrköping (gamla Idrottsparken)

Malmö mönstrade tre nyförvärv från start, Alex  Ceesay, Mahamé Siby och Moustafa Zeidan och vilade bland andra Anders Christiansen (kanske till tisdagens cupmatch) och Rakip.

Norrköping startade med Levi, Nyman och Shabani högst upp.

Det var första matchen för östgötalaget utan tränaren Rickard Norling, som i veckan hade fått sparken.

Malmö tog tag i matchen redan från början, mot ett Norrköping med dåligt självförtroende, och redan i tionde minuten tog skåningarna ledningen, efter en misslyckad rensning av IFK. Målskytten hette Moustafa Zeidan, nyförvärvet från Sirius.

I den andra drog Malmö upp tempot ytterligare och i den 57:e minuten kom logiskt det andra målet genom en fin prestation av Isak Kiese Thelin (efter en fin framspelning av Zeidan).

Spelet öppnades upp och chanserna blev fler, Norrköping måste ju försöka, men när de tre tilläggsminuterna var över, hade det känts mer rättvist med 0-3 än 1-2, så mycket bättre och piggare var Malmö den här eftermiddagen.

Malmö med två nya spelare i laget, playmakern och målskytten Zeidan och den vindsnabbe Ceesay, känns plötsligt som  ett helt nytt lag och fotbollssverige är spända på att se vad de kan göra i tisdagens cl-kvalmatch mot litauiska Zalgiris.

Laget hade en ganska snårig resa dit efter att först ha släppt in två bortamål i hemmamatch-en mot Vikingur Reykjavik och returmötet i förra veckan blev också onödigt spännande, då Malmö tappade en 3-1-ledning fram till oavgjort 3-3.

Djurgården-Värnamo 5-0

Tele2 Arena, Johanneshov

Joel Asoro var bänkad i DIF, detsamma för Pierre Bengtsson, Radeetinac och Elias Andersson in istället.

I Värnamo kastades nyförvärven Albin Lohikangas och Adjin Zeljkovic rakt in i startelvan.

Djurgården ångar på och visade den här kyliga julikvällen på Tele 2 Arena att man i alla fall tänker fortsätta att vinna på hemmaplan.

Utan att förta sig krossade man Värnamo, trots att lagkaptenen Magnus Eriksson, som i kvällens match fick göra sina två första mål för säsongen, vid Discovery-intervjun i halvtid tyckte att matchen var semesterbetonad.

Men i den andra halvleken var semestern slut och vid slutsignalen hade DIF gjort tre mål till och Värnamo inga alls.

I rapporteringen i Sveriges radios Radiosporten, tog man innan matchens början, upp bortalagets problem med att spela på konstgräs. Men det är fler än Värnamo som har svårt att vinna mot Djurgården, som, förutom att man i år inte har förlorat en poäng på Tele2 Arena,  nu har fem raka segrar och flyger som på moln mot nästa match, HNK Rijeka, i Europakvalet, på torsdag 21 juli i Kroatien.

Värnamo får koncentrera sig på nedre streckstriden och ska man gå segrande ur den måste man släppa in färre mål än ikväll.

 AIK-Kalmar  1-0

Friends Arena, Solna

Vad som än var viktigt inför den här matchen, överskuggades allt av att John Guidetti äntligen skulle spela sin första match för sitt AIK, och i debutmatch mot Kalmar på Friends, bildade han anfallspar med Nicolas Stefanelli.

Bägge lagen kom från halvknackiga resultat på sistone, AIK hade inte vunnit sedan allsvenskans återstart och Kalmar hade  i de två senaste matcherna två 1-1-matcher på kontot.

Guidetti tycktes dock inte kunna lyfta AIK, liksom hela laget såg han trög ut och Kalmar hade mest boll i första halvleken.

Men i 40:de minuten betalade ändå AIK:s slit på offensiv planhalva av sig, och ett inlägg av den löpvillige Otieno passerade alla spelare tills Mikael Lustig fyllde på bakifrån och dundrade in 1-0.

John Guidetti utgick efter dryga 60 minuters spel.

Det blev inga fler mål, AIK vann men förväntningarna inför lagets möte med Ukrainska Fc Vorskla på torsdag 21 juli i Europa conference league, på Friends Arena, kan ha fått sig en törn efter den här matchen. AIK hade svårt att luckra upp Kalmar och John Guidetti var mestadels osynlig och när han var med i spelet gick det långsamt.

Hammarby-Elfsborg 3-0

Tele2 Arena, Johanneshov

I Hammarby var Astrit Selmani struken ur spelartruppen. ryktas vara på väg till israeliska Hapoel Beer Sheva.  I startelvan fanns Nilsson, Ludwigsson och och Saidi i tremannaanfallet.

I Elfsborg fanns inte Oliver Sandén med i matchtruppen, sägs vara på väg till franska Toulouse. Ej heller Niklas Hult och Sebastian Holmén, två hemvändande nyförvärv, fanns med inför dagens match.

Hammarby hade mycket att leva upp till, hade krossat Göteborg i söndags och går just nu som tåget, lite som Stockholmskollegan DIF.

1-0 kom också redan i den 7:e minuten av nyförvärvet från Degerfors, Saidi, en nick efter ett känsligt slaget inlägg av Besara.

Elfsborg spelade sedan upp sig i den första halvleken, chanser radades upp åt bägge håll.

Men istället för utjämning kom i den 45:e minuten 2-0 till Hammarby, genom Ludwigsson, och det kändes som spiken i kistan.

I den andra halvleken kontrollerade Hammarby matchen men man gav sig inte i målgörandet utan 3-0 dök i 75:e minuten upp på jumbotronen, gjort av samme Ludwigsson.

Sundsvall-Häcken 1-5

NP3 Arena, Sundsvall

Häcken med superhete Jeremejeff på topp tillsammans med Leo Bengtsson mot Sundsvalls något ojämna kvalitet på försvarsarbetet, slutade med 1-0 redan efter 6 minuter, sedan en hörna tagit på Sundsvallsanfallaren Engbloms hand. Straffläggare: Jeremejeff.

Bara fem minuter senare revanscherade sig Enblom och kvitterade, också det på straff, efter en liknande hörnsituation på andra sidan planen.

Men det var inget snack om vem som skulle vinna. I andra blev det öppen gata för Häcken och Jeremejeff och slutresultatet skrevs till slut till 5-1.

Resultatbörs omgång 14

Norrköping-Malmö 0-2 (0-1)

Mål: Moustafa Zeidan (10), Kiese Thelin (57)

Publik: 10 207

Djurgården-Värnamo 5-0 (2-0)

Mål, Djurgården:

Radetinac (15), M. Eriksson (30), Banda (52), M.Eriksson (67), Edvardsen (90 + 1)

Publik: 16 143

AIK-Kalmar 1-0 (1-0)

Mål, AIK:

Lustig (40)

Publik: 24 769

Hammarby-Elfsborg 3-0 (2-0)

Mål, Hammarby:

Saidi (8), Ludwigsson (45), Ludwigsson (74)

Publik: 24 612

Göteborg-Mjällby 1-1 (1-0)

Mål, Göteborg: Jallow (41)  Mjällby: Kricak (73)

Publik: 14 989

Sirius-Degerfors 2-0 (1-0)

Mål, Sirius:

Mathisen (17), Hellborg (87)

Publik: 4 089

Sundsvall-Häcken 1-5 (1-1)

Mål, Sundsvall: Enblom (11, str), Häcken: Jeremejeff (6  str, 63), Hovland (58), Uddenas (80) Olden Larsen (85)

Publik: 3 573

Varberg-Helsingborg 0-0 (0-0)

Publik: 3 386

Sammanfattning

Alla topplagen vann vilket ökade gapet mellan topp fem och en mittensektion med fem lag därunder och allra längst ner är det trögt med både målproduktion och poäng för Sundsvall, Degerfors och gamla storlaget Helsingborg.

Notera 1: Elfsborg, ett målglatt lag, tog i denna omgång inte chansen att haka på topp fem. Men man får en chans att reparera skadan och självförtroendet eftersom man har norska Molde i Europa Conference League, första matchen på torsdag 21 juli klockan 18:00 i Norge.

Notera 2: Häcken och Hammarby slipper, bland lagen i toppstriden, att vila spelare för europaspel.

Tabell

1.  Häcken              14 9 4 1 32-19  31

2. Djurgården      15 9 3 3   33-10  30

3. AIK                     15 8 4 3  21-17  28

4. Hammarby      14  8 3 3  27-11  27

5. Malmö             15  8 3 4  19-12  27

6. Kalmar             14  6 3 5  16-12  21

7. Göteborg        14  6 3 5   16-15 21

8. Sirius                14 6 3 5    17-20 21

9. Elfsborg           14 5 5 4    26-18 20

10. Mjällby          14 5 5 4    14-13 20

11. Norrköping  14 4 4 6    16-17 16

12. Varberg         14 4 3 7    11-22 15

13. Värnamo      14 3 4 7    12-22  13

14. Sundsvall     14 3 1 10  15-36  10

15. Degerfors    14 2 2 10   10-29  8

16. Helsingborg 15 1 4 10  11-23  7

Omgångens bortaklack:

Malmös. Huserade på den stora kortsideläktaren utan tak på Idrottsparken, de var kanske tusen i antal men lät som många fler, tände bengaler så att det blev mysig korvgrillningstämning på Idrottsparken.

När vi sedan mötte dem på parkeringsplatsen såg de ut som vanliga “Svenssons” och satte sig i sina Volvobilar och åkte nöjda ner till Skåne (de kanske var hemma vid midnatt)

Omgång 13! Mjällby förlorar mot Häcken, lika mellan Elfsborg och AIK, Hammarby slår Göteborg

Omgången startade på lördagen, och en trevlig match gick av stapeln i BlekingeMjällby tog emot Häcken. Mjällby hade börjat säsongen starkt och låg sex poäng bakom serieledarna Häcken. Man tog sist en fin skalp borta mot AIK och släpper in färre än ett mål per match. Häcken är mer målglada och vill fortsätta ta vinster, i jakten på sitt första SM-guld. Matchen slutade med vinst till Häcken.

På söndagen tog Elfsborg emot AIK. Matchen slutade 2–2 efter att AIK tagit och tappat ledningen två gånger om. Bortalagets andra mål kom till genom en rejäl tabbe av målvakten Rönning. Kvitteringen kom sedan på självmål från AIK.

På måndagen tog Hammarby emot IFK Göteborg inför närmare 29 000 åskådare. Hemmalaget kom från en jobbig derbyförlust mot lokalrivalen Djurgården. Göteborg vann hemma då lagkaptenen Marcus Berg satte två mål. Nu möttes man på konstgräset, och det var Hammarby som avgick med segern efter tre mål mot noll. Besaras mål var kvällens snyggaste, ett långskott otagbart för målvakten Hahn.

Europakollen

Malmö FF – Vikingur Reykjavik 3–2

Retur på Island tisdag 12 juli

Malmö FF – Varbergs BoIS 3–0

Storfavoriten Malmö ställdes mot Varberg. Man hade under veckan slagit Vikingur i Champions League-kvalet med 3–2, något man fick kritik för. Man borde kunnat undvika den lilla nerv som nu finns inför returen.

Man mönstrade ett starkt lag med Veljko Birmancevic och Isaac Thelin på topp, understödda av Jo Inge Berget. Varberg ställde upp med starke Robin Simovic som ensam anfallare.

Matchens första mål förr på sjätte övertidsminuten i första halvlek då Berget satte en straff. Inhopparen Christiansen fyllde på i 64e och Birmancevic satte hemmalagets tredje mål i 87e.

Degerfors IF – IFK Norrköping 1–1

Degerfors letar desperat efter formen efter förlusten mot Göteborg senast. Norrköping likaså, med tre kryss och en förlust på de fyra senaste matcherna inför möter med värmlänningarna.

Hemmalaget ställde upp med Johan Bertilsson, Nikola Djurdjic och Diego Campos på topp. Norrköping med Jonathan Levi, Lucas Lima och Maic Sema i anfallstrion.

Det började bra tidigt för gästerna, då mittbacken Agardius satte ledningsmålet i sjätte minuten. Matchen såg länge ut att gå till Norrköpings favör, men Degerfors lyckades kvittera och rädda en poäng i 94e minuten, genom Salmon.

Mjällby AIF – BK Häcken 1–2

Stabila Mjällby ställdes mot serieledaren Häcken. På topp startade Silas Nwankwo med Noah Persson. I bortalaget startade skytteligaledaren Alexander Jeremejeff.

Hemmalaget tog ledningen genom Gustafson i 40 matchminuten. Bengtsson kvitterade i 50e minuten och Youssef gav Häcken ledningen i 81a. Det räckte också till seger för bortalaget.

IF Elfsborg – AIK 2–2

Ett ojämnt Elfsborg behövde vinna mot AIK för att haka på i toppen. AIK å sin sida vill bryta sin negativa trend och hoppa upp på vinnarspåret igen.

Hemmalaget startade med rutinerade Per Frick i anfallet. I AIK fick Benjamin Kimpioka starta som anfallare, flankerad av Zach Elbouzedi och Nicolas Stefanelli.

AIK förde stundtals spelet på Borås Arena. Man hade också ett ett antal fasta situationer, där man också fick utdelning i 17e minuten genom ett nickmål av Stefanelli. I 25 så fick hemmalaget en kvittering, även den på nick genom Henriksson, efter en hörna.

I den andra fick AIK ett gratismål efter slarv av målvakten Rönning, Kimpioka gjorde målet. I den 71a var Stefanelli sist på bollen och det var kvitterat till Elfsborg. Båda lagen tryckte sedan på för att vinna matchen men det slutade oavgjort.

Kalmar FF – IK Sirius 1–1

Sirius flåsade Kalmar i nacken och hade tre poäng upp till smålänningarna innan matchen. I hemmalaget startade Simon Skrabb, Oliver Berg och Isak Jansson på topp. Uppsalalaget mönstrade Filip Rogic, Christian Kouakou och Edi Sylisufaj i anfallet.

Det började bra för bortalaget som tog ledningen i tolfte minuten genom Larson. Kalmar kvitterade dock i 34e genom islänningen Olafsson. Resultatet stod sig också i andra halvlek, matchen slutade med delad poäng.

Helsingborgs IF – Djurgården 0–2

Helsingborg kom från en moralhöjande match mot Kalmar där man räddade poäng på övertid. Djurgården från en derbyseger och med en uppåtgående form. Hemmalaget startade med Amin Gigovic på mittfältet och Amin Al-Hamawi ensam på topp. I Djurgården fick Victor Edvardsen och Joel Asoro starta i anfallet.

Djurgården tog ledningen i 29e minuten genom Edvardsen, på assist av Banda. Tio minuter senare fick hemmalagets Loeper rött kort. Helsingborg lyckades inte kvittera i andra halvlek, i stället fyllde Djurgården på med ett mål till genom Wikheim.

IFK Värnamo – GIF Sundsvall 1–1

Värnamo på 14 poäng tog emot Sundsvall på 12 poäng. En mycket viktig match för att kunna ta sig ur bottenstriden. Hemmalaget ställde upp med Felix Wennergrund, Marcus Antonsson och brassen Wenderson på topp. Sundsvall startade med Pontus Engblom och Ronaldo Damus i anfallet.

Det tog bara fyra minuter så slog Antonsson till med sitt sjunde mål för säsongen. Wenderson stod för assisten. Det blev också enda målet i första halvlek. Tio minuter in i andra halvlek kvitterade Damus för Sundsvall. Det blev också det sista målet i matchen.

Hammarby – IFK Göteborg 3–0

Hammarby kom från en tung derbyförlust mot Djurgården och utan seger i Allsvenskan på fyra matcher. Göteborg kom från tre raka vinster.

I hemmalaget fick Joel Nilsson, Gustav Ludwigson och Bubacarr Trawally chansen på topp. I Göteborg var det lagkapten Marcus Berg och Gustaf Norlin som fick chansen i anfallet.

Den första halvleken var förhållandevis jämn. Hammarby hade ett antal snabba kontringar och vassast chanser. Göteborg hade en del boll men hade svårt att fått till skarpa målchanser. Hammarby tog ledningen i slutet av halvleken genom ett kanonskott av Besara.

I andra halvlek tog det bara fyra minuter innan Paulsen nickade bollen mot mål, den tog på Ludwigson och i mål. Man utökade sedan till tre mål mot noll när Selmani satte en straff. Det blev också slutresultatet.

Omgång 12

Omgång 12 rullade i gång redan på fredagen då Malmö begav sig ut på säsongens längsta bortaresa. Man åkte till Sundsvall, som spelade hemma förra helgen och blev förnedrade av Djurgården. Där blev det en oväntad hemmaseger, när Sundsvall vann med två mål mot noll.

På söndagen väntade ett hett Stockholmsderby på Tele2 Arena. Djurgården stod som värd när lokalrivalen Hammarby kom på besök. Hemmalaget var stärkta av nyss nämnda bortavinst mot Sundsvall. Djurgårdsvinst blev det med ett mål mot noll, nu har man fyra poäng ned till Hammarby.

På söndag hade vi också en stormatch i västra delen av landet. På Bravida Arena spelade Häcken mot Elfsborg. Matchen slutade oavgjort, målkungen Alexander Jeremejeff gjorde sitt tolfte mål för säsongen.

GIF Sundsvall – Malmö FF 2–1

Botten mot toppen på NP3 Arena. Hemmalaget startade med Pontus Engblom och Ronaldo Damus på topp. I Malmö var Anders Christiansen tillbaka i startelvan efter en skadefrånvaro.

Det tog bara sju minuter så gjorde bortalagets Peña mål, sitt första i Allsvenskan. Men Damus kvitterade bara sju minuter senare. Och i 31a satte Stensson ledningsmålet. Ledningen lyckades man också hålla matchen ut. En riktig dunderskräll, och Sundsvalls blott tredje vinst på hela säsongen.

AIK – Mjällby AIF 0–1

AIK med en storpublik på 21 000 åskådare tog emot Mjällby på hemmaplan. I hemmalaget var Eric Ouma och Sebastian Larsson tillbaka i startelvan efter avstängning. Den från AIK utlånade målvakten Samuel Brolin startade i Mjällby, på topp spelade Mamudo Moro och Silas Nwankwo.

Det var Nwankwo som gjorde första halvleks enda mål i minut 40. I andra halvlek lyckades man också hålla undan och vinna. Ett försvarsstarkt Mjällby tog en fin skalp på bortaplan och visade att man har ett bra lagbygge och är farliga mot topplagen.

Helsingborgs IF – Kalmar FF 1–1

Helsingborg kom från en förlust mot rivalen Malmö, men där man krigade på bra. Kalmar har tre vinster och ett kryss på fyra senaste och har hakat på i toppen

I hemmalaget startade lillebror Ervin Gigovic i Armins frånvaro. Även Wilhelm Loeper fick göra sin första start sedan han kom tillbaka från skadefrånvaro. I Kalmar startade en nordisk mix på topp, finländaren Simon Skrabb, Isak Jansson och norske Oliver Berg.

Det var Kalmar som tog ledningen, på hörna genom Sätra som nickade in den. Helsingborg kämpade på men Kalmar var bra defensivt, inte många farliga lägen skapades. Först nära minut 90 fick Helsingborg en straff, som van den Hurk satte säkert. Det räddade också en poäng åt Helsingborg.

Varbergs BoIS – IFK Värnamo 3–0

Två lag som ligger strax ovanför bottenskiktet. Värnamo nykomling som ändå lyckats ta poäng i sex av elva matcher. Varberg ett etablerat lag men med liknande budget som motståndaren.

I hemmalaget fick Robin Simovic starta med holländaren Des Kunst på topp. Målfarlige Marcus Antonsson startade ensam på topp i Värnamos lag.

I 27e minuten fick 19-årige talangen Alfonsi göra sitt första mål för säsongen, och andra totalt i karriären. Det blev också resultatet efter en halvlek. I andra fyllde Simovic på i 53e och brassen Junior satte Varbergs tredje mål i 86e. En klar vinst för hemmalaget.

Djurgården – Hammarby 1–0

Sommarderby på Tele2 Arena, rivalerna Hammarby ligger på samma poäng men hemmalaget Djurgården har bättre målskillnad. Vinst kan betyda delad serieledning, båda mycket hungriga på att hänga på i toppstriden.

I hemmalaget fick Joel Asoro och Haris Radetinac starta på flankerna om Victor Edvardsen. Hammarby lät talangen Dennis Collander starta med Bubacarr Trawally och Gustav Ludwigson.

Första halvlek var välspelad från båda lagen, Hammarby satsade på stort bollinnehav och spelade ofta upp bollen via kortpassningar, från målvakten. Djurgården fick några kontringslägen. Det hettade till mer i slutet då båda lagen skapade ett par chanser. Djurgårdens Asoro och Hien fick var sitt läge, men inget gick i mål. Båda Hammarbys mittbackar, Kurtulus och Sandberg, blev varnade.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil, men övertag i bollinnehavet för Hammarby. Det var inhopparen Wikheim som spräckte målnollan, på en kontring. Hammarby flyttade upp spelet, Djurgården fick kontringslägen. På övertid hade både Selmani och Paulsen nickar i ribban. Men hemmalaget höll ut och vann derbyt.

IFK Norrköping – IK Sirius 0–1

Ett Norrköping med högre ambitioner än en tiondeplats tog emot Sirius, som låg en poäng bakom. I hemmalaget startade åter igen Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic i anfallet. I Sirius fick Edi Sylisufaj, Christian Kouakou och Patrik Karlsson Lagemyr chansen på topp.

I andra halvlek kom japanen Sugita in för Sirius. I 57e minuten gjorde han mål, och det blev också segermålet för Uppsalalaget.

BK Häcken – IF Elfsborg 1–1

Djurgården hade tagit över serieledningen från Häcken inför matchen. Den kunde man ta tillbaka vid vinst eller kryss. Samtidigt som Elfsborg inte vill bli avhakade från toppen. I hemmalaget fick målkungen Alexander Jeremejeff starta med Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson på topp. I Elfsborg startade Rasmus Alm, Per Frick och Jacob Ondrejka.

Häcken tryckte på bra i omgångar i första halvlek och hade flera fina chanser. Men Elfsborg gjorde första målet genom mittfältaren Olsson. Häcken fortsatte dock i samma stil och Jeremejeff höll sig framme och kvitterade.

I den andra halvleken satsade båda lagen på att ta samtliga tre poäng. Det saknades inte chanser heller, och matchen gick till sju minuters övertid. Men, resultatet stod sig. Häcken åter igen serieledare, en poäng före Djurgården.

BK Häcken – IF Elfsborg 1–1

Djurgården hade tagit över serieledningen från Häcken inför matchen. Den kunde man ta tillbaka vid vinst eller kryss. Samtidigt som Elfsborg inte vill bli avhakade från toppen. I hemmalaget fick målkungen Alexander Jeremejeff starta med Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson på topp. I Elfsborg startade Rasmus Alm, Per Frick och Jacob Ondrejka.

Häcken tryckte på bra i omgångar i första halvlek och hade flera fina chanser. Men Elfsborg gjorde första målet genom mittfältaren Olsson. Häcken fortsatte dock i samma stil och Jeremejeff höll sig framme och kvitterade.

I den andra halvleken satsade båda lagen på att ta samtliga tre poäng. Det saknades inte chanser heller, och matchen gick till sju minuters övertid. Men, resultatet stod sig. Häcken åter igen serieledare, en poäng före Djurgården.

IFK Göteborg – Degerfors IF 2–0

Degerfors reste till Göteborg stärkta av att ha tagit poäng mot AIK i senaste omgången. Hemmalaget kom från en bortaseger mot Sirius. I Göteborg startade Gustaf Norlin, Kevin Yakob och lagkaptenen Marcus Berg på topp. I bortalaget startade Nikola Djurdjic, Abdelrahman Saidi och Diego Campos på topp.

Den första halvleken började efter ett ösregn. Göteborg förde matchen mer och hade en hel del halvchanser. Degerfors stack upp då och då. Men i 38e och 41a minuten gjorde Marcus Berg två mål. I andra försökte Degerfors komma till lägen men Göteborg hade ganska bra koll på spelet. Det blev ingen reducering, hemmalaget tog alla tre poäng.

Omgång 11

Hammarby – BK Häcken 2–2

Hammarby ställde upp med Davor Blazevic i målet och nyförvärvet Bubacarr Trawally på topp med unge Dennis Collander och rutinerade Gustav Ludwigson. I Häcken startade Alexander Jeremejeff, skytteligaledaren, på topp.

Den första halvleken slutade mållös, i den heta sommareftermiddagen på Tele2 Arena. I den andra gjorde bortalaget två snabba mål, först genom Jeremejeff i 58e och sedan Rygaard i 61a. Hammarby skulle dock komma tillbaka, Trawalley satte reduceringen i 82a. I 88e kunde publikfavoriten Björn Paulsen kvittera för hemmalaget.

Degerfors IF – AIK 1–1

Toppen mot botten på Stora Valla. I hemmalaget fick Abdelrahman Saidi, Nikola Djurdjic och Diego Campos starta på topp. I AIK var Eric Otieno och Sebastian Larsson avstängda. Yasin Ayari och Axel Björnström fick därför chansen i deras ställe. På topp startade Jordan Larsson och Benjamin Kimpioka.

Hemmalaget började bra, men AIK tog över mer och mer. I den femtonde minuten gjorde Djurdjic ledningsmålet för Degerfors, efter en fin kontring. AIK hade mer bollinnehav men hemmalaget stack upp flera gånger med farliga kontringar. AIK supertalang Abdirahman hade flera fina aktioner och i slutet av andra halvlek dribblade han förbi tre motståndarspelare och sköt bollen hårt i nättaket. Ställningen var 1–1 inför halvtidsvilan.

Degerfors tryckte på i andra halvleken och hade flera lägen att ta ledningen. Djurdjic hade ett fint skott som målvakten Nordfeldt räddade. I slutminuterna tryckte AIK på men det var Degerfors som fick sista chansen, ett friläge där Nordfeldt räddade en poäng åt AIK.

Mjällby AIF – IFK Norrköping 1–1

Hemmastarka Mjällby tog emot NorrköpingStrandvallens gräs. En poäng skiljde lagen i tabellen inför matchen. I hemmalaget startade Mamudo Moro på topp med Silas Kwankwo. I bortalaget fick den sammansvetsade trion Totte Nyman, Jonathan Levi och Eman Markovic starta på topp.

Den första halvleken slutade mållöst. I den andra tog bortalaget ledningen genom Eid i minut 67. Hemmalaget kvitterade i minut 78 genom Nwankwo, på assist från inhopparen Wiedesheim-Paul. Oavgjort blev också slutresultatet.

GIF Sundsvall – Djurgården 2–5

Ett till möte där toppen ställdes mot botten. I Sundsvall saknades både Linus Hallenius och Pontus Engblom, på topp fick Ronaldo Damus och Erik Andersson starta. I Djurgården startade Victor Edvardsen centralt, flankerad av Haris Radetinac och Joel Asoro.

Det började bra för Sundsvall, i femte minuten kunde Damus sätta ledningsmålet. Men resten av halvleken präglades av Djurgården. Ekdal kvitterade i minut 14, Asoro satte ledningsmålet i minut 19. Radetinac lurade halva Sundsvall och sköt in lagets tredje mål. Och Edvardsen satte bortalagets fjärde mål på kontring. 1–4 i paus således.

I andra halvlek gick tempot ned något. Det fanns en del lägen åt båda håll, men Banda utökade bortalagets ledning i minut 75. Engblom fick hoppa in och göra ett tröstmål i 87e.

Malmö FF – Helsingborgs IF 2–1

Det smäller direkt efter uppehållet när Helsingborg gästar ärkerivalen Malmö. Det är två lag som vill uppåt i tabellen, men för Helsingborg är det av andra skäl än Malmö, då man ligger sist i tabellen. I hemmalaget fick Isac Kiese Thelin starta på topp, med rutinerade Ola Toivonen bakom sig. I bortalaget var det som vanligt Anthony van der Hurk som fick starta centralt i anfallet, med Taha Ali och Dennis Olsson på kanterna.

Malmö försökte föra spelet i första halvlek, samtidigt som Helsingborg stack upp på kontringar. Flera gånger hade hemmaförsvaret problem med Helsingborgs tekniska yttrar. Det var dock Malmö som tog ledningen, på hörna i minut 24 nickade Thelin in ledningsmålet. Men, Helsingborg kvitterade i 37e efter en dålig passning. Dennis Olsson snappade upp bollen i ett bra läge och den styrdes in via försvararen Moisander. Lika i halvtid således.

I andra tog Malmö över spelet mer, Helsingborg lyckades inte skapa några skarpa lägen. Trots det såg det ut att gå mot oavgjort. Men inhopparen Sejdiu fick ett läge nästan omgående, och satte den i mål, på övertid. Malmö firade vilt och Helsingborg skapade aldrig något bra läge att kvittera.

Kalmar FF – IFK Värnamo 1–0

Smålandsderby i sommarvärmen på Guldfågeln Arena. Kalmar ligger på sjätte plats bara två poäng bakom guldfavoriten Malmö. Värnamo på tolfte plats, med ambition att klara sig kvar i serien. I hemmalaget fick supertalangen Noah Shamoun starta på topp. I Värnamo startade målfarlige Marcus Antonsson centralt i anfallet.

Kalmar tog ledningen redan i femte minuten genom Sätra som nickade in bollen. Assist av Gustafsson. Målet stod sig också matchen ut, och Kalmar kan nu titulera sig bäst i Småland.

IF Elfsborg – Varbergs BoIS 4–1

Elfsborg med ambition på topplaceringar låg åtta inför mötet mot VarbergBorås arena. Rutinerade Per Frick startade på topp. I Varberg fick reslige Robin Simovic starta med Alexander Johansson i anfallet.

Simovic var säker från straffpunkten och gav bortalaget ledningen i 32a minuten. Men Elfsborg kvitterade på övertid och lyckades jämna ut ställningen precis innan halvtidsvilan, målskytt Bernhardsson.

I andra halvlek dröjde det till minut 77 då Olsson satte ledningsmålet för Elfsborg. Alm och Larsson fyllde på med två mål till, en säker seger för Boråslaget.

IK Sirius – IFK Göteborg 1–2

Två lag på samma poäng möttes i Uppsala. Båda lagen har högra ambitioner än att ligga runt tionde plats. I hemmalaget fick David Mitov Nilsson starta i målet och Edi Sylisufaj och Christian Kouakou på topp. I Göteborg saknades Marcus Berg på grund av skada, mittfältarna Kevin Yakob och Gustaf Norlin fick starta i anfallet.

Det var en tidigare blåvit spelare som gjorde matchens enda mål, Kouakou i 37e. Men Göteborg kvitterade innan halvtid, när Norlin satte dit den, på assist av Jallow. I andra halvlek gjorde Yakob Göteborgs andra mål, vilket också blev matchvinnande.

Omgång 10

IFK Göteborg – GIF Sundsvall 2–0

Efter en poäng på de fem senaste matcherna var Göteborg piskat att vinna. Sundsvall med tre poäng i senaste matchen och bara fem poäng upp till hemmalaget hade också mycket att spela för. I hemmalaget fick vi se lagkapten Marcus Berg starta med talangen Oscar Vilhelmsson i anfallet. Kevin Yakob fick chansen igen på yttermittfältet. Poängkungen i Sundsvall, Saku Ylätupa med fyra mål, startade på topp med Ronaldo Damus och Erik Andersson.

Den första halvleken slutade mållöst, med stor dominans av Göteborg som pressade på. Sundsvall stack upp ett par gånger men fick mestadels koncentrera sig på försvarsspel. Den andra halvleken liknade den första och Göteborg hade ett etablerat tryck under långa perioder men utan utdelning. De dröjde till den 87:e minuten då lagkapten Berg kunde föra 1–0, han utökade sedan ledningen tre minuter senare. Det blev också slutresultatet, Göteborg går på sommaruppehåll med tre färska poäng.

Mjällby AIF – Kalmar FF 1–1

Utropstecknet Mjällby låg inför matchen på fjärde plats i tabellen. Visserligen med en poäng på de tre senaste matcherna, men ändå med en stark säsongsinledning i ryggen. Kalmar har också inlett starkt men har ett bättre facit de senaste matcherna med tre vinster och ett kryss. I hemmalaget spelade Silas Nwankwo och Herman Johansson på topp. I Kalmar fick Isak Jansson, Nahom Girmai och Noah Shamoun chansen på topp.

I matchminut 26 tog hemmalaget ledningen genom ett självmål av Kalmars back Rasmus Sjöstedt. Snöplig nog utjämnade självmål i den andra halvleken genom Adam Ståhl, resultatet blev delad poäng således.

BK Häcken – IK Sirius 4–3

Sirius som tog poäng borta mot AIK senast reste till Hisingen och Bravida Arena. Hemmalaget Häcken hade chans att gå upp i serieledning om man tog poäng. I hemmalagets startelva återfanns Alexander Jeremejeff, skytteligaledaren, flankerad av Leo Bengtsson och talangen Oscar Uddenäs. I bortalaget fick Christian Kouakou chansens centralt i anfallet.

Den första halvleken började riktigt bra för Häcken, med mål av Jeremejeff i minut 13 och av Uddenäs i minut 18. Bjarnason reducerade till 2–1 i 28, vilket också blev första halvleks slutresultat.

Den andra halvleken blev väldigt händelserik på slutet. Häckens målvakt Peter Abrahamsson blev utvisad i 55:e minuten. Sirius kvitterade genom ett självmål i 77:e minuten. Rygaard återgav Häcken ledningen i 86:e. På den femte övertidsminuten kvitterade Kouakou till 3–3. Men, en minut senare gjorde Hovland 4–3 och Häcken lyckades gå segrande ur målfesten.

Djurgården – Varbergs BoIS 4-0

Varberg reste till Stockholm med en vinst mot Degerfors i bagaget från senaste omgången. Djurgården ville revanschera sig från förlusten mot Kalmar senast. Man ställde upp med Haris Radetinac, Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic på topp. Varberg mönstrade Alexander Johansson och Victor Karlsson på topp.

Den första halvleken var Djurgårdens och Finndell gjorde både ett och två noll. I den andra fyllde Schüller på målskörden i minut 67. Asoro byttes in och gjorde Djurgårdens fjärde mål strax därpå. Detta blev också slutresultatet, en klar seger för Djurgården.

Degerfors IF – Malmö FF 0–2

Släkten är värst heter det. Ola Toivonen startade i Malmö när man spelade borta mot DegerforsStora Valla. Toivonen är fostrad i klubben som han spelade i senast 2005 i Superettan.

Det var också Toivonen som gav Malmö ledningen tidigt i första halvlek, och satte även ett andra mål strax innan halvtid. Sedan blev han utbytt. Degerfors lyckades inte komma igen i andra halvlek och Toivonens två mål blev matchens enda.

IFK Norrköping – IF Elfsborg 2–2

En på förhand oviss match mellan två lag med bara en poäng mellan sig i tabellen. Norrköping ställde upp med Totte Nyman centralt i anfallet med Jonathan Levi och Eman Markovic på flankerna. Elfsborg hade som vanligt en anfallstrio, för dagen med Rasmus Alm, Per Frick och Jacob Ondrejka.

Elfsborg tog ledningen med två mål i första halvlek, genom Zanden och Alm. Norrköping reducerade dock genom Nyman, några minuter innan pausvilan. I andra halvlek gjorde Nyman sitt andra mål, efter fint inlägg från Ishaq. Det fastställde också slutresultatet.

Helsingborgs IF – AIK 1–2

Ett pressat Helsingborg kom från en förlust mot bottenkonkurrenten Värnamo. AIK kom från två raka kryss. Hemmalaget ställde upp med lagkapten Anthony van der Hurk på topp, i AIK fick Benjamin Mbunga-Kimpioka spela från start bredvid Jordan Larsson.

I slutet av den första halvleken fick Helsingborg en straff. Van der Hurk var säker och ledningen ett faktum. I andra halvlek pressade AIK på och fick en straff i minut 51, Sebastian Larsson satte den säkert. Tio minuter senare kontrade AIK och Jordan Larsson satte ledningsmålet, mot sin gamla hemklubb. Släkten är värst. Taha Ali hade ett kanonläge på slutet att kvittera, men det räckte inte. AIK avgick med segern.

IFK Värnamo – Hammarby 1–0

Värnamo besegrade Helsingborg i senaste omgången och kom taggade inför hemmamatchen mot topplaget Hammarby. Hammarby hade en tung förlust i cupfinalen i bagaget. I hemmalaget spelade Marcus Antonsson centralt med Wenderson och Oscar Johansson på kanterna. I Hammarby var det Gustav Ludwigson, Williot Swedberg och Mayckel Lahdo i anfallstrion.

I början av andra halvlek satte Antonsson ledningsmålet för Värnamo, efter en fin passning och djupledslöpning. Hammarby lyckades inte komma igen utan Värnamo vann. Dessutom med publikrekord på Finnvedsvallen, 5 000 åskådare.

Omgång 9

AIK – IK Sirius 2–2

I AIK var Kristoffer Nordfeldt tillbaka på målvaktspositionen och Axel Björnström tog plats till höger på mittfältet. Mikael Lustig var också tillbaka, som mittback bredvid Alexander Milosevic. I bortalaget fick AIK-fostrade Christian Kouakou starta på topp med Laorent Shabani. Tidigare AIK-spelaren Filip Rogic var inte med i truppen.

Halvleken började med ett starkt AIK-tryck i ungefär femton minuter. Sirius kom mer i matchen sedan och på första målchansen gjorde man mål, genom Kouakou. En kvart senare fick man sin andra målchans och Karlsson Lagemyr ökade ledningen. AIK ökade trycket igen och fick snart utdelning när Jordan Larsson nickade in Björnströms inlägg. Man hann också göra 2–2 innan pausvilan genom Otieno. Fyra mål i första halvlek således.

Den andra halvleken saknade inte chanser, åt båda hållen. AIK pressade på och hade skott i stolpen. Två misstänkta straffsituationer och ett par heta lägen på slutet. Men matchen slutade oavgjort, AIK:s första poängförlust på hemmaplan denna säsong.

Helsingborgs IF – IFK Värnamo 1–4

Bottenmöte på Olympia i Helsingborg. I hemmalaget startade veteranen Anders Lindegaard i mål. Topptrion bestod av Denis Olsson, Anthony van der Hurk och Taha Abdi Ali. I bortalaget startade klubbikonen Freddy Winsth på högerbacken. Marcus Antonsson fick förtroendet centralt i anfallet.

Den första halvleken böljade stundtals fram och tillbaka. Ett antal hyfsade lägen uppstod men skärpan saknades. Helsingborg tog ledningen genom lagkaptenen van der Hurk. Han sköt från snäv vinkel, första målet för säsongen för hans del. Det blev också slutresultatet i första halvlek.

Den andra halvleken började helt okej för Helsingborg men i 67:e gjorde Antonsson kvitteringsmålet. Och sedan rann det i väg till 1–4, Vindehall satte gästernas fjärde mål på övertid. Värnamo tog med det ett kliv upp på säker mark i tabellen.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 3–1

Västkustderby i Borås. Hemmalaget har varit ojämna under säsongen och halkat efter topplagen. Pålitlige målskytten Per Frick var tillbaka i startelvan, med Jacob Ondrejka och Rasmus Alm på var sin sida i anfallet. I Göteborg fick talangen Johan Bangsbo chansen igen med Carl Johansson i mittlåset.

Redan i den nionde minuten kunde Frick göra mål för Elfsborg. Göteborg kom dock tillbaka genom Berg i 35:e. Men Johan Larsson satte hemmalagets andra mål strax innan halvtidsvilan, surt för Göteborg.

Tio minuter in i andra halvlek gjorde Zanden det tredje målet för hemmalaget. Det blev också slutresultatet, då Göteborg aldrig lyckades komma igen.

Varbergs BoIS – Degerfors IF 2–1

Bottenmöte i Varberg, men Degerfors har vind i seglen efter två raka segrar. Varberg hade bara tagit två poäng på de fem senaste matcherna. Hemmalaget ställde upp med Tashreeq Matthews och Alexander Johansson på topp. I bortalaget fick hete Abelrahman Saidi starta på topp med Adhavan Rajamojan.

Den första halvleken slutade med seger för hemmalaget. Ghananen Gideon Mensah satte ledningsmålet i 33:e matchminuten. Degerfors kvitterade i andra halvlek genom Campos, men i den tredje övertidsminuten gjorde Winbo 2–1 till Varberg, som vann matchen.

Hammarby – IFK Norrköping 3–0

Toppmöte inför storpublik på Tele2 Arena i Stockholm. Hemmalaget var rejält sugna på att vinna igen. Norrköping var superheta med fyra raka vinster och siktet inställt på toppen av serien. I hemmalaget var Astrit Selmani tillbaka från start i anfallet, med talangerna Mayckel Lahdo och Williot Swedberg. Gustav Ludwidson saknades i truppen. I Norrköping startade den målfarliga trion Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic.

Den första halvleken hade bitvis ett böljande spel, men hemmalaget skapade farligast målchanser. I 32:a minuten slog Jehaze ett inlägg snett bakåt i straffområdet som Bojanic snyggt sköt i mål.

En kvart in i andra halvlek satte Bojanic sitt andra mål för matchen, ett stenhårt skott. Tio minuter senare ryckte sig Selmani loss på kanten och sköt bollen i mål ur snäv vinkel. Hans första mål för säsongen, som fastställde slutresultatet.

Malmö FF – BK Häcken 1–2

Hemmalaget fick inför matchen tillbaka en handfull spelare från skadelistan. Startelvan var därför betydlig starkare än på länge. Båda mittbackarna Lasse Nielsen och Denis Hadzikadunic var tillbaka i mittlåset. Sören Rieks, Jo Inge Berget och Isaac Thelin startade på topp med Ola Toivonen. Häcken ställde upp med målkungen Alexander Jeremejeff centralt i anfallet, med Leo Bengtsson och Oscar Uddenäs på flankerna.

Den första halvleken präglades av att båda lagen låg rätt i positioner och hade ett bra försvarsspel. Häcken försökte flera gånger tråckla sig igenom och kontra. Det fanns inga jätteheta lägen, men över lag hög kvalitet på spelet.

Sju minuter in i den andra halvleken fick Häcken ett kontringsläge där Uddenäs frispelade Jeremejeff som säkert satte bollen i mål. Bara tio minuter senare fick Berggren ett läge där han lurade Nielsen och gjorde bortalagets andra mål. Malmö tryckte på och bytte in Sejdiu och Abubakari för att få mer offensiv kraft. Det lönade sig då Abubakari också gjorde reduceringsmålet. Men man orkade aldrig riktigt hela vägen och Häcken avgick med vinsten.

Kalmar FF – Djurgården 1–0

Djurgården åkte ner till Kalmar med en färsk storvinst mot Malmö i bagaget. Kalmar kom från förlust mot Häcken. I hemmalaget fick Oliver Berg chansen centralt i anfallet. Djurgården gav Joel Asoro chansen, med Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic på var sin sida i anfallet.

Matchen såg ut att gå mot oavgjort men på övertid i andra halvlek nickade mittbacken Lars Saetra in vinstmålet för Kalmar, som därmed gick upp på samma poäng som Djurgården i tabellen.

GIF Sundsvall – Mjällby AIF 2–0

Ett hårt pressat Sundsvall, tabelljumbon, tog emot Mjällby hemma på NP3 Arena. Saku Ylätupa är poängbäst i Sundsvall och startade med haitiern Ronaldo Damus och Erik Andersson i anfallet. I Mjällby startade Mamadu Moro och David Lövquist på topp.

Den första halvleken slutade mållöst, med fyra utdelade gula kort. I den andra halvleken lossnade det för hemmalaget i 69:e minuten när Stensson gjorde 1–0. Andersson ökade på ledningen sex minuter innan full tid och Sundsvall tog säsongen andra seger. Ny tabelljumbo är Helsingborg.

Omgång 8

Mjällby AIF – IFK Värnamo 1–1

Det oväntade topplaget Mjällby mot bottenlaget Värnamo. Mamadu Moro på bänken i hemmalaget, Albin Mörfelt och Rasmus Wiedesheim-Paul fick förtroendet på topp. I bortalaget startade Marcus Antonsson centralt i anfallet flankerad av Oscar Johansson och Wenderson.

Matchen började strålande för bortalaget då man tog ledningen genom Johansson redan i matchminut sex. Och man trodde sig nog ha segern i hamn, men på sex minuters övertid i andra halvlek kvitterade hemmalaget genom en dundertabbe av Värnamos försvar, och räddade en poäng. Surt för Värnamo som missade chansen att ta säsongens andra seger.

Hammarby – AIK 3–3

Toppderby mot två aspiranter på SM-guldet. AIK slog i veckomatchen från omgång 17 Malmö med två noll. Hammarby hade således fått lite längre vila. I bortalaget saknades förstemålvakten Kristoffer Nordfeldt på grund av skada. Budmir Janosevic fick starta mellan stolparna, på bänken satt målvaktstränaren Kenny Stamatopoulos. Annars såg laget ut som föregående match, Mikael Lustig tillbaka från skada fick börja på bänken till förmån för Josafat Mendes, som har ett förflutet i Hammarby.

I hemmalaget fick talangen Mayckel Lahdo chansen i anfallstrion, centralt startade Gustav Ludwigson och kompletterades av Williot Swedberg. Fjolårtets lagkapten Jeppe Andersen inledde på bänken, så även anfallaren Astrit Selmani.

Den första halvleken präglades av ett enormt bollinnehav för Hammarby. Man matade på med en tre, fyra hörnor första tio minuterna. Men AIK tog oväntat ledningen efter ha erövrat boll och kontrat, Stefanelli frispelade Baoui. Hammarby kom dock tillbaka, på frispar slog Besara en boll perfekt på Ludwigson som nickade in kvitteringen. En stund senare fick Hammarby frispark snett utanför straffområdet och Jeahze slog den stenhårt i krysset från snäv vinkel. Hammarbyledning efter första halvlek.

Den andra halvleken blev lika händelserik som den första. Hammarby fick straff, som Janosevic räddade. Strax därefter fick AIK straff, som Sebastian Larsson satte. Kvitteringen var ett faktum. I minut 72 får Hammarby frispark strax utanför straffområdet och Besara sätter dit den snyggt, ledning för hemmalaget igen. Men AIK fick ett läge och tog det, när Bahoui precis kunde skarva ett inlägg som ställde Dovin, matchens sjätte mål och likaläge igen. Detta blev också slutresultatet. AIK:s vinstsvit bröts och Hammarbys vinstfria svit förlängdes.

BK Häcken – Kalmar FF 3–1

Två lag som siktar uppåt, det enda mer väntat topplag än det andra. Kalmar har överraskat och spelat en fin fotboll. Häcken är nu med i toppen men har haft svackor.

I hemmalaget fick Leo Bengtsson och Oscar Uddenäs flankera centrala anfallaren Alexander Jeremejeff. Nyförvärvet från Östersund, Blair Turgott, fanns med på bänken. I Kalmar fick Isak Jansson chansen centralt i anfallet, med Victor Backman och talangen Noah Shamoun på var sin sida. Veteranen Romário startade på mittfältet.

Matchen hade knappt hunnit starta förrän Allsvenskans genom tiderna bästa målskytt slog till, Självmål. Det dröjde till matchminut 38 innan kvitteringen kom genom dansken Rygaard.

I andra halvlek visade Häcken vilka som hade hemmaplan. Jeremejeff gjorde ledningsmålet i 59e minuten och i 83e gjorde han sitt andra mål för matchen, på straff. Häcken hakar på i toppstriden.

IK Sirius – Elfsborg 2–0

Hemmalaget tog emot ElfsborgStudenternas i Uppsala. Man var taggade efter segern mot Varberg senast. Elfsborg ville hitta tillbaka till vinnarspåret efter krysset mot Djurgården senast.

Sirius ställde upp med Kouakou och Patrik Karlsson Lagemyr på topp. Elfsborg gav Sveinn Aron Gudjohnsen chansen i anfallet då Patrik Frick inte var med i truppen.

Det tog tio minuter in i andra halvlek innan det första målet kom. Måltjuven Kouakou slog till och gav hemmalaget ledningen. Bara åtta minuter senare ökade man ledningen genom mittfältaren Bjarnason. Elfsborgs försök att komma igen gick inte denna gång och man fick se sig besegrade.

Degerfors IF – Helsingborgs IF 2–1

Två bottenlag som kämpar för att ta sig uppåt, mot säker mark. I hemmalaget fick både Nikola Djurdjic och Dijan Vukojevic börja på bänken. Tremålsskytten från förra matchen Abdelrahman Saidi fick väntat nytt förtroende centralt i anfallet. I bortalaget fick tekniske Taha Abdi Ali starta med Anthony vand der Hurk och Assad Al Hamlawi i anfallet.

Den första halvleken präglades av att Helsingborg försökte etablera ett bollinnehav och Degerfors stack upp på kontringar. Turligt fick man med sig ett ledningsmål när Davidson nickade bollen i eget mål i tionde matchminuten. Helsingborg hade ett par lägen men inget som var riktigt vasst.

I den andra påminde matchbilden mycket om den första. Degerfors blev mer bollförande och man fick utdelning när Saidi utökade ledningen för hemmalaget. Helsingborg spelade mer desperat och fick utdelning i 89e när Denis Olsson gjorde karriärens första allsvenska mål. Helsingborg satsade allt för att få in en kvittering men det räckte inte. Degerfors vann sin andra raka match.

IFK Norrköping – GIF Sundsvall 5–1

Norrköping började säsongen uselt men har nu ätit sig uppåt i tabellen och börjat vinna matcher. För Sundsvall är läget prekärt och varje poäng man kan kriga sig till är dyrbar. I hemmalaget startade Jonathan Levi, Christoffer Nyman och Eman Markovic på topp. I Sundsvall fick Ronaldo Damus, Joe Corona och Saku Ylätupa förtroendet i anfallstrion.

Norrköping hade lekstuga i första halvlek och vann den enkelt med fyra mål mot noll. Levi satte två mål, Totte Nyman ett och mittfältaren Ortmark ett.

I andra halvlek gjorde Ortmark sitt andra mål för matchen. Saku Ylätupa gjorde ett tröstmål för Sundsvall, som nu har släppt in 22 mål.

IFK Göteborg – Varbergs BoIS 1–1

En stökig tid för Göteborg med Tobias Sana avstängd efter bråk med tränaren Mikael Stahre. I hemmalaget fick Emil Salomonsson chansen från start och 19-åringen Johan Gångsbo göra debut i backlinjen. Amir Al Ammari och Gustaf Norlin fick starta på mittfältet. I Varberg var reslige Robin Simovic tillbaka i anfallet.

Hemmalaget tog ledningen i 31a minuten, Berg slog ett fint pass till Aiesh som satte bollen fint i mål. I andra kvitterade Varberg i minut 70 genom Johansson. Matchen slutar oavgjort.

Djurgården – Malmö FF 4–0

Den sista matchen i omgången gick av stapeln på måndagskvällen. Ett välfyllt Tele2 Arena i en mycket viktig match för två guldaspiranter.

I hemmalaget fick Isak Hien starta med Hjalmar Ekdal i försvaret. Rasmus Schüller startade centralt på mittfältet med Magnus Eriksson och Hampus Finndell. I bortalaget startade Felix Beijmo, med ett förflutet i Djurgården, i backlinjen. Romain Gall, Patriot Sejdiu och Abdul Malik Abubakari fick chansen på topp.

En kvart in i matchen kom första målet, mittbacken Chalus nickade bollen i eget mål, hans andra självmål på två raka matcher. Malmö försökte få till ett kontrollerat spel men hade det kämpigt, Djurgården tryckte på och hade bäst lägen. I 33e minuten fick Ekdal ta ned bollen och placera den bakom Diawara i mål. Djurgårdsledning inför andra halvlek.

Andra halvlek blev inte mycket bättre för Malmö. Man öppnade sig för kontringar men hade själva inte tillräckligt skarpa lägen. På en frispark kunde Hien peta in en retur och utökade ledningen. I 69e kom Asoro in och några minuter senare kontrade han in Djurgårdens fjärde mål. Detta blev slutresultatet, Malmös största förlust i Allsvenskan sedan 2012.

Omgång 7

AIK – IFK Göteborg 1–0

Stormötet på Friends Arena, lördagsmatch och en stor tillrest bortaklack på runt 3000 personer. Upplagt för en klassiker.

I hemmalaget saknades Mikael Lustig, Josafat Mendes ersatte på högerbacken. I bortalaget saknades Tobias Sana av disciplinära skäl, Husein Carneil ersatte på ytterposition.

Den första halvleken präglades av att AIK förde spelet, utan att skapa några riktigt farliga lägen. Ett par skott utifrån blev resultatet. AIK skapade också en handfull hörnor och hade över lag mest press. Göteborg lyckades sticka upp ett par gånger, men utan att skapa några längre sekvenser av press. Berg sköt ur snäv vinkel efter kontring, bortalagets bästa chans under första halvlek.

Andra halvlek liknade den första men var bitvis mer svängig. När Milosevic gav AIK ledningen i 70 var Göteborg tvungna att bli mer offensiva. Detta öppnade för ett par bra kontringslägen för AIK, men inget resulterade i mål. AIK gick segrande ur toppmötet och hakar på i den allsvenska toppen.

Malmö FF – Mjällby AIF 2–0

Malmö med en halv startelva på skadelistan tog emot Mjällby. I hemmalaget var Veljko Birmancevic tillbaka i anfallstrion, med Ola Toivonen och Abdul Malik Abubakari. Talangen Sebastian Nanasi fick chansen på mittfältet. I bortalaget fick Rasmus Wiedesheim-Paul starta tillsammans med Albin Mörfelt i anfallet. Lånen från AIK, målvakten Samuel Brolin och backen Jetmir Haliti spelade också från start.

Malmö hade de bästa lägena i första halvlek. Man gjorde också två snabba mål genom Abubakari och Birmancevic. Olyckligt nog fick man en till skada när Lewicki tvingades utgå, in kom talangen Hugo Larsson.

I andra gick Malmös målvakt Dahlin ut med skadekänning, in kom Ismael Diawara. I övrigt bytte Malmö ett antal spelare till under andra halvlek. Men Mjällby lyckades inte få till någon kvittering. Malmö gick av med tre poäng och laddar om inför matchen mot AIK på onsdag.

Varbergs BoIS – IK Sirius 0–2

Båda lagen är stabila i mitten av tabellen och hade inför matchen sju poäng vardera. Robin Simovic var tillbaka i truppen för hemmalaget och startade på bänken. Simon Adjei, brassen Eliton Junior och Oliver Alfonsi startade på topp. I bortalaget var Christian Kouakou tillbaka i startelvan, tillsammans med Filip Rogic på topp.

Första halvlek slutade mållöst. Det var Varberg som tryckte på mest och hade ett antal hörnor. Två gula kort delades ut åt vardera lagen.

I andra halvlek slog Sirius till tidigt genom Shabani. Man fyllde även på med ett andra mål i 64e genom Zeidan. Varberg lyckades aldrig få till en reducering, Sirius tog säsongens tredje vinst.

Kalmar FF – Hammarby 2–0

Hammarby reste till Kalmar för att kliva upp på vinnartåget igen, efter kryss mot Malmö. Kalmar kom stärkta av segern borta mot Göteborg. I hemmalaget fick unge Isak Jansson starta på topp, med Oliver Berg, Romário och Carl Gustafsson bakom sig. Tidigare Hammarby-spelaren Lars Sätra startade i backlinjen. I bortalaget fick publikfavoriten Björn Paulsen starta i backlinjen. På topp var det åter igen Williot Swedberg, Gustav Ludwigson och Astrit Selmani.

Kalmar ville visa vilka som styr på Guldfågeln arena. Man skapade inga klara chansen men dominerade ändå matchen ungefär halva första halvlek. Sedan började Hammarby få mer ordning på spelet. Men, då kom två snabba mål från 19-årige Noah Shamoun. Det var virrigt i Hammarbys försvar vid båda målen, men speciellt vid det andra.

I andra kom Hammarby ut betydligt bättre. Man visade mer beslutsamhet och förde spelet, Kalmar backade hem något och försvarade sin ledning. Trots det saknades skärpan i Hammarby och man hade svårt att göra något av sina chanser. Över 8400 personer fick se hemmalaget ta sin andra raka seger.

Helsingborgs IF – IFK Norrköping 0–1

Två lag hungriga för seger möttes på Olympia i kvällssolen. Båda har öppnat säsongen svagt, men Norrköping hade högst förväntningar på sig. I hemmalaget fick veteranmålvakten Anders Lindegaard starta. Armin Gigovic åter på mittfältet med Lucas Lingman och Albert Ejupi. I bortalaget fick den bekanta trion Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic börja på topp.

Den först halvleken var spretig och präglades mycket av kamp och en del svängigt spel. Inget lag lyckades riktigt koppla greppet och skapa längre anfall. Det såg ut som att naturgräset passade Norrköpingsspelarna illa.

Den andra började på liknande sätt. Men Norrköping fick något mer struktur i spelet, och i 70e gjorde Nyman segermålet. Helsingborg försökte trycka på men man kunde aldrig få riktigt bra sammanhängande anfall. Många duktiga individuella spelare, men konturerna i spelet saknades.

IFK Värnamo – BK Häcken 1–2

Värnamo är visserligen ett bottenlag, men hade ändå bara släppt in tio mål och tagit en seger och två kryss. Häcken är ett lag som siktar på topp tre. I hemmalaget startade lånet från AIK Robin Tihi tillsammans med Victor Eriksson i mittlåset. I centralt anfall startade Marcus Antonsson. I bortalaget utgjordes den offensiva trion av Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff och Leo Bengtsson.

Häcken öppnade målskyttet sent i första halvlek genom Rygaard. Antonsson kvitterade på straff på övertid. Och i den andra halvleken gav Jeremejeff Häcken ledningen igen, hans femte mål för säsongen. Och det målet räckte också till seger.

GIF Sundsvall – Degerfors IF 2–3

Ångestmötet mellan näst sista och sista laget i serien. Båda lagen var i desperat behov av poäng, och Degerfors ville gärna ta minst en poäng för att inte bli sämst någonsin.

I hemmalaget startade Pontus Engblom på topp som vanligt, med Saku Ylätupa, Joe Corona och Erik Andersson bakom sig. I bortalaget fick Abdelrahman Saidi starta på topp med Johan Bertilsson och Diego Campos bakom sig.

Den första halvleken slutade mållös. Det tog fem minuter av den andra för att Ylätupa skulle ge hemmalaget ledningen. Han ökade sedan på sin målskörd i 74e minuten. Det tog till minut 84 innan en magisk period för Degerfors startade. Saidi gjorde sitt första mål för matchen, sedan ett till i 89e. Och i 94e satte han vinstmålet, ett äkta hattrick och Degerfors första poäng och seger i årets serie.

IF Elfsborg – Djurgården 0–0

 

Två lag som vill upp ur mittenskiktet av tabellen för att utmana om topp tre. I hemmalaget var pålitlige Per Frick tillbaka i anfallet, med Jeppe Okkels och Rasmus Alm. I bortalaget var det Haris Radetinac och Sead Haksabanovic som flankerade Victor Edvardsen i anfallet.

Djurgården var betydligt bättre än Elfsborg i första halvlek. Har större bollinnehav, spelar tight försvarsspel. Ett skott i virket av Edvardsen, som borde gjort mål. Även Elfsborg bommar rejält, 1–1 hade varit rättvist.

I andra så är bortalaget starkare i början, matchbilden liknar första halvleks. Djurgården kontrollerar, skapar inte så mycket chanser. Den tillresta klacken bränner av ett bengaltifo som skapar ett avbrott i spelet. Hemmalaget tar efteråt över matchen mer.

Bäst i bortalaget är mittbacken Hien. Bra fysiskt spel, snabb. Även kollegan i backlinjen Ekdal var bra. Schüller gjord en mindre bra match, var feltajmad och riskerade få rött kort. Kanten med Johansson och Radetinac svag för Djurgården. Elfsborg bra som kollektiv men skapar inte speciellt mycket.

Omgång 6

Djurgården – IK Sirius 4–0

Valborgsmatch på Tele 2 Arena. Djurgården ville studsa tillbaka från derbyförlusten, och Sirius försöka hitta formen efter två raka förluster.

I Djurgården fick Haris Radetinac kliva upp i anfallet med Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic. Schüller var fortfarande skadad. Isac Hien fick starta tillsammans med Hjalmar Ekdal i försvaret.

I Sirius var Christian Kouakou tillbaka men började på bänken. Edi Sylisufaj och Patrik Kalrsson Lagemyr fick chansen från start. AIK-förvärvet Filip Rogic startade på mittfältet med Jamie Roche och Mosutafa Zeidan.

Djurgården kopplade grepp om matchen i första halvlek och Finndell gjorde första målet i 26e minuten. Haksabanovic fyllde på med ett till innan halvtid. I andra halvlek så punkterade man matchen omgående genom ett mål av Radetinac. Edvardsen satte sedan definitivt punkt i 57e efter stort slarv av Sirius försvar. Samtliga i Djurgårdens anfallstrio fick göra mål. Kouakous inhopp i 79e resulterade inte i mål eller assist.

Mjällby AIF – Helsingborgs IF 2-1

Topplaget Mjällby fick besök av nykomlingarna Helsingborg. Mjällby har börjat säsongen bra och bara förlorat en match. Man är också svåra att göra mål på, tre insläppta på fem matcher. För Helsingborg handlar det om att fortsätta plocka poäng och förbättra försvarsspelet.

I hemmalaget fick nyförvärvet Rasmus Wiedesheim-Paul starta med David Löfquist i anfallet. Pigge Mamudo Moro saknades i truppen. I bortalaget var det Rasmus Jönsson, Anthony van der Hurk och Taha Abdi Ali som gavs förtroendet i anfallet. Armin Gigovic var tillbaka i Helsingborgs startelva, tackade för förtroendet och gjorde 0–1 i matchminut 27. Mjällby svarade dock snabbt och kvitterade genom Gracia i 30e minuten.

I andra halvlek fick Silas Nwankwko komma in i 67e. Han gjorde också segermålet i 83e, genom en snygg soloprestation.

Degerfors IF – IF Elfsborg 0–6

Degerfors gick ut på Stora valla med målsättningen att ta poäng. Vid en ny förlust skulle man tangera det allsvenska rekordet för sämsta säsongsstart. Veterananfallaren Nikola Djurdjic fanns med centralt i anfallet.

För Elfsborgs sida ville man fortsätta och bygga en positiv trend, efter segern mot Sundsvall senast. Rasmus Alm, Sveinn Aron Gudjohnsen och Jeppe Okkels fick chansen på topp.

Och som man tog den. 15 minuter in stod det redan 0–3 till bortalaget. Degerfors hade sedan en hyfsad period på femton minuter innan man släppte in ytterligare ett mål. Nattsvart läge inför andra halvlek således.

Andra halvlek började helt okej för Degerfors som skapade ett par halvchanser. Men, det femte insläppta kom genom Alm som gjorde sitt första hattrick i karriären. Rutinerade Djurdjic tappade humöret och fick två gula kort och visades ut.

Gambiern Maudo byttes in för Elfsborg och gjorde nästan omgående mål nummer sex, vilket blev det sista för matchen.

GIF Sundsvall – AIK 0–2

Hemmalaget Sundsvall tog emot toppjagande AIK hemma på Np3 Arena. I startelvan hade man fyra spelare med bakgrund i AIK, bland andra lagkaptenen Pontus Engblom. Även Saku Ylätupa, Rasmus Lindkvist och Robert Lundström har en bakgrund i bortalaget.

I AIK gjorde man två förändringar från derbyt, Per Karlsson gick in i mittlåset då Alexander Milosevic var avstängd. På högerbacken fick Josafat Mendes spela då Mikael Lustig sakandes i matchtruppen.

Första halvlek hade en stark prägel till AIK:s fördel. Man hade mycket bollinnehav men få riktigt farliga chansen. Den farligaste kom när Stefanelli sköt och Otieno styrde bollen mot mål, men den unge målvakten Molin var på rätt ställe.

Den andra började bra för AIK. Jordan Larsson ryckte ifrån och satte sitt första mål i AIK-tröjan. Nabil Bahoui ökade på med ett skott, som fick en båge på grund av en touch, målvakten chanslös. AIK kontrollerade sedan matchen och ledningen var aldrig hotad.

BK Häcken – Varberg BoIS 3–1

Topplaget Häcken tog emot stabila Varberg hemma på Bravida arenas konstgräs. På topp fick Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson starta bredvid Alexander Jeremejeff. I Varberg saknades fortfarande Robin Simovic, Tashreeq Matthews och Simon Adjei startade på topp.

Det första halvleken dominerades av Häcken som som gjorde två mål inom loppet av några minuter, först måltjuven Jeremejeff och sedan mittfältaren Berggren. I andra såg det mesta ut att gå Häckens väg, men Varberg fick två straffar. Den enda räddade Abrahamsson, den andra smet snöpligt in i mål Trots det, en stabil seger för Häcken.

IFK Norrköping – IFK Värnamo 2–0

Efter att Norrköping kryssat och vunnit matcherna innan var man sugna på att fortsätta den positiva trenden, hemma mot Värnamo. Värnamo kom också från en seger och ville fortsätta ta poäng för att ta sig ur bottenträsket.

Norrköping ställde upp med Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic i anfallet. I Värnamo fick Marcus Antonsson åter igen förtroendet centralt, med Wenderson och klubbikonen Freddy Winst på varsin sida.

Matchen slutade med en seger för hemmalaget. Både Levi och Nyman gjorde mål, men det var Levis frispark som var det mest sevärda målet.

IFK Göteborg – Kalmar FF 1–2

Match på hemmaplan igen för Göteborg, som ville revanschera sig efter förlusten mot Malmö senast. En väntad startelva, där talangen Oscar Vilhelmsson fick chansen från start bredvid Marcus Berg på topp. I Kalmar fick Oliver Berg starta centralt i anfallet med Simon Skrabb och Nahom Girmai på varsin kant.

I första halvlek tog också Göteborg ledningen genom nämnde Vilhelmsson, spelfördelaren Sana stod för assisten. Kalmar kvitterade tidigt genom mittfältaren Gustafsson, med assist av Berg. När matchen närmade sig sitt slut gjorde brassen Romário 1–2 för Kalmar, vilket räckte för att ta hem segern. Efter två raka förluster är Kalmar tillbaka på vinnarspåret.

Hammarby – Malmö FF 0–0

Toppmöte på Tele 2 Arena. Serieledarna Hammarby siktade på att ta sin sjätte raka, nu mot guldrivalen Malmö. För Malmös del gällde det att haka på i toppen och samtidigt bevisa att man är svenska mästare av en anledning.

Hemmalaget ställde upp med en förväntad elva. Målkungen Williot Swedberg startade med slitvargarna Gustav Ludwigson och Astrit Selmani på topp. Darijan Bojanic startade igen på mittfältet, och supporterfavoriten Björn Paulsen på bänken.

I Malmö fick Sören Rieks spela från start med Ola Toivonen och Jo Inge Berget på topp. Erik Larsson fick åter igen stå åt sidan för Felix Beijmo på ytterbacken.

Första halvlek började ganska tillknäppt. Båda lagen ville ligga rätt i positionerna och inte ge efter i närkamperna. Rieks hade det bästa läget för Malmö men sköt över. Berget fick utgå med befarad lårskada, Abubakari kom in. Hammarby hade ett par kontringslägen, men inget resulterade i en klar målchans.

I andra halvlek mattades Malmö av all eftersom och Hammarby fick mer och mer av spelet. Båda lagen spelade dock ett fint försvarsspel och matchen slutade oavgjort och mållöst. De två lagen som fortfarande inte besegrats i årets allsvenska förblir obesegrade inför omgång sju.

Omgång 5

Varbergs BoIS – Mjällby AIF 0–0

Hemmamatch på Påskbergsvallen för Varberg. Motståndaren var Mjällby, topplaget från Blekinge.

I hemmalaget startade snabbe sydafrikanen Tashreeq Matthews på mittfältet. I Mjällby startade Silas Nwankwo och Mamudo Moro på topp.

Matchen blev mållös. En poäng åt båda lagen placerar dem på delad andra respektive åttonde plats. Båda har således börjat säsongen bra och över förväntan.

AIK – Djurgården 1–0

AIK tog emot ärkerivalen DjurgårdenFriends arena inför 41 400 åskådare. Stämningen var på topp och båda lagens klackar hade förberett fina tifon.

I bortalaget var Joel Asoro petad till förmån för Gustav Wikheim. På vänsterbacken startade Haris Radetinac då både Elliot Käck och Pierre Bengtsson är skadade. I AIK fick Bilal Hussein starta tillsammans med Sebastian Larsson på innermittfältet. Laget såg i övrigt ut som mot Varberg tidigare i veckan.

Första halvlek var ganska jämn. AIK hade en period i mitten och slutet av halvleken då man förde spelet. Djurgården hade ett par riktigt bra chanser, två efter hörnor där man hade öppet mål men missade. Strax innan halvtid var över fick AIK inkast, bollen gick till Hussein som slog ett snabbt inlägg. Nicolas Stefanelli nådde högst med sina 166 centimeter och gav AIK ledningen.

Den andra halvleken präglades av att Djurgården pressade på för en kvittering. AIK fick ibland bara slå ifrån sig och mot slutet handlade det enbart om att stå emot. Åtta tilläggsminuter lade domaren till och Djurgården fick mycket riktigt ett läge att kvittera. Nordfelt räddade en snygg nick och bollen rullade sedan snabbt längs med mållinjen. En framstormande Ekdal missade precis att stöta in den i mål.

AIK avgick med segern i årets första Stockholmsderby. Precis som i fjol var det argentinaren Stefanelli som gjorde segermålet.

Helsingborgs IF – BK Häcken 1–1

Helsingborg jagade en ny seger, på hemmaplan mot topptippade Häcken. Armin Gigovic var tillbaka i laget men började på bänken. Al Hamlawi fick starta med van der Hurk och Taha Ali på topp. I Häcken startade Jeremejeff på topp med Lars Olden Larsen och talangen Oscar Uddenäs.

Häcken var något bättre i den första halvleken, men lyckades inte göra mål. Man spräckte dock nollan en bit in på andra halvlek, genom Jeremejeff. Det såg också ut som att Häcken skulle gå segrande ur matchen, men Helsingborg ville annat. I den sjunde övertidsminuten kvitterade man genom mittbacken Charlie Weberg, på frispark.

IFK Värnamo – Degerfors IF 2–0

Bottenmöte på Finnvedsvallen. Båda lagen var i stort behov av en seger efter dålig start på säsongen. I hemmalaget startade Marcus Antonsson på topp och klubblegenden Freddy Winsth på högerbacken. I bortalaget fick Dijan Vukojevic chansen mellan Johan Bertilsson och Abdelrahman Saidi i anfallet. Rutinerade Nikola Djurdjic var inte med i truppen.

Och det blev en historisk kväll, Värnamo segrade med två mål mot noll. Den första segern för klubben i Allsvenskan, någonsin. Oscar Johansson öppnade målskyttet och Antonsson fyllde på med tvåan. För Degerfors ser det nattsvart ut, med noll poäng och -8 i målskillnad. Sist i tabellen.

IF Elfsborg – GIF Sundsvall 3–1

Elfsborg har börjat säsongen ostabilt, men ambitionerna är att vara ett topplag. Mot bottenlaget Sundsvall var man favorittippade. Per Frick, Rasmus Alm och Jeppe Okkels fick chansen från start. Talangen Jacob Ondrejka fick göra ett inhopp i andra halvlek.

I bortalaget fick Saku Ylätupa chansen igen bredvid Pontus Engblom. Redan efter 29 minuter tvingades målvakten Andreas Andersson byta och Gustav Molin fick göra allsvensk debut. Det blev inte bättre när hemmalaget tog ledningen bara minuter senare genom mittbacken Leo Väsänen. Elfsborg vann komfortabelt med 3–1 och avgjorde med två sena mål.

IK Sirius – Hammarby 0–3

Hammarby åkte till Uppsala med fyra raka segrar i bagaget. Och man åkte hem med en femte seger efter att ha vunnit klart, med tre mål mot noll. Talangen Williot Swedberg gick upp i skytteligatopp med sitt fjärde och femte mål för säsongen. I Sirius saknades åter igen Christian Kouakou, den pålitlige målskytten. Inte blev det bättre av att en hel kortsida och en stor del av en långsida utgjordes av tillresta Hammarbysupportrar. Succélaget Hammarby ångar vidare, likt en maskin. Sirius har bara gjort tre mål på sina fem inledande matcher och har en del att jobba med för att hitta formen.

Malmö FF – IFK Göteborg 1–0

Ännu ett stormöte i omgång 5. Hemmalaget gjorde ett par förändringar i startelvan, där Veljko Birmancevic bänkades till förmån för Sören Rieks i anfallet. Även Peruanen Sergio Peña fick starta, och Ola Toivonen gjorde sin första start sedan i maj i fjol.

IFK Göteborg ställde upp med samma elva som sist, så när som på att Oscar Vilhelmsson tog Erik Norlins plats i anfallet.

Första halvleken präglades av en tung Malmö-dominans. Göteborg stack upp ett par gånger med kontringar men hade ingen farlig chans. Malmö hade ett par skott mot mål och ett i mål av Rieks, men det var offside. Det hettade till några gånger och fyra varningar delades ut.

Den andra började så dålig som det kan göra för bortalaget. Simon Thern orsakade straff genom hands. Anders Christiansen satte sedan Malmös ledningsmål. Tränare Mikael Stahre gjorde strax därefter ett trippelbyte, in kom Emil Salomonsson, Kevin Yakob och Amir Al Ammari.

Pressen från Malmö fortsatte dock och Göteborg hade mest offside-avblåsningar sina fåtaliga anfallsförsök. Någon sista anstormning för att kvittera blev det inte heller, och Malmö avgick med segern.

 

Kalmar FF – IFK Norrköping 1–2

Kalmar tog emot NorrköpingGuldfågeln arena. Blott 3 500 personer såg matchen, på en gräsmatta som inte riktigt höll måttet.

I Kalmar startade målfarlige norrmannen Oliver Berg med förre Norrköpingspelaren Simon Skrabb och Nahom Girmai på varsin sida. I bortalaget startade åter igen Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic.

Den första halvleken präglades mycket av ren vilja och inte så mycket skönspel. Bortalaget tog ledningen redan efter sex minuters spel genom Markovic. Man utökade ledningen strax innan halvtid genom Levi, som efter ett solonummer sköt ett hårt skott som målvakten Ricardo inte kunde hålla.

Kalmar pressade på rejält i andra halvlek för en kvittering. Den kom också i 67:e minuten, men föregicks av en misstänkt hands på Romário. Någon reducering kom aldrig, trots en stor press på slutet. Norrköping tog säsongens första seger och därmed har alla lag förutom Degerfors vunnit minst en match i årets serie.

Omgång 4

AIK – Varbergs BoIS 1–0

I hemmalaget var Elbouzedi tillbaka i startelvan. Yttern fick också väldigt mycket boll och tog sig flera gånger förbi på sin kant. Det ledde dock aldrig till några större farligheter. I stället var det en klumpig tackling i ryggen på Bahoui strax innanför straffområdet som ledde till AIK:s mål. Sebastian Larsson gav hemmalaget ledningen från straffpunkten, även om Varbergs målvakt Andersson gick åt rätt håll.

Bortalaget startade med den reslige Simovic på topp tillsammans med Tranberg. Den frejdige yttern Matthews startade på bänken. Om taktiken var att ligga kompakt och spelafysiskt misslyckades man fatalt i första halvlek. AIK styrde spelet och hade en mängd lägen man kunde förvaltat betydligt bättre. Varberg drog också på sig tre gula kort.

Andra halvlek liknade den första i mångt och mycket. AIK hade stor dominans men skapade få riktigt farliga lägen. Varberg hade två hyfsade chanser men inget som resulterade i ett avslut. Hussein byttes in för AIK och gjorde säsongsdebut efter skada. Matthews kom in för Varberg och hade en av nyss nämnda chanser.

När matchen blåstes av stod AIK åter igen som segrare på hemmaplan, där man är starka. Varberg får ta nya tag hemma mot Mjällby på söndag. För AIK väntar ny hemmamatch, mot lokalrivalen Djurgården.

 

IFK Göteborg – Djurgården 1–1

Ny hemmamatch för IFK Göteborg och ny publikfest. På topp startade Erik Norlin tillsammans med Marcus Berg. Hemvändaren Emil Salomonsson fick åter igen starta på bänken. I bortalaget startade Joel Asoro tillsammans med Edvardsen och Haksabanovic i tremannaanfallet.

I första halvlek var Göteborg det bättre laget, med yttern Hossam Aiesh som trivdes bra. Man blev också belönade med ett mål genom Norlin. I andra halvlek var Djurgården det bättre laget, och hete Asoro kvitterade. Mål för andra matchen i rad för anfallaren. Djurgården var annars virriga på fasta situationer och spelfördelaren Magnus Eriksson var märkbart svag. Inhopparen Wikheim var pigg.

På övertid hade man tre chanser att göra segermålet, men lyckades inte sätta dit bollen.

IFK Norrköping – BK Häcken 1–1

Norrköping tillbaka på hemmaplan, fortfarande utan poäng i årets serie. Häcken med en färsk derbyförlust på kontot. Farliga Nyman och Levi startade på topp för hemmalaget tillsammans med nyförvärvet Eman Markovic. I Häcken gjorde Jeremejeff sin andra raka start, med talangen Uddenäs och Bengtsson på var sin sida.

Matchen avgjordes redan i första halvlek. Bortalaget tog ledningen i minut 23 genom mittbacken Hovland. Kvitteringen kom 12 minuter senare genom Ortmark. Detta innebar att Norrköping bröt sin usla trend och tog säsongens första poäng. För Häcken blev det säsongens första kryss.

Mjällby AIF – IK Sirius 3–0

Mjällby har startat starkt med två segrar och en förlust. Nu tog man emot Sirius på hemmagräset. Nyförvärvet Wiedesheim-Paul startade men fick tyvärr utgå tidigt i första halvlek. I bortalaget saknades Kouakou, i stället tog Sylisufaj hans plats i anfallet.

Det var också Mjällbys match. Man tog ledningen på övertid i första halvlek, Löfquist satte ledningsmålet från straffpunkten. Man utökade sedan med två mål till genom Gustavsson i 62a och Nwankwo i 79e. För inhopparen Nwankwo var det hans första allsvenska mål någonsin, han värvades från Nigeria inför säsongen.

GIF Sundsvall – Kalmar 1–0

Sundsvall mot erkänt starka Kalmar. Ylätupa och Engblom startade som anfallspar. Mycket den här säsongen hänger på Engblom, då Hallenius är skadad. Matchen kunde mycket väl gått åt båda håll och det var först i matchminut 90 som Engblom satte segermålet. Sundsvalls dåliga trend bröts och man tog tre välbehövliga poäng.

Degerfors – Hammarby 0–1

Degerfors säsongspremiär hemma på Stora valla, dagen till ära serieledarna Hammarby som motståndare. I hemmalaget fick Nikola Djurdjic starta, anfallaren med ett förflutet i Hammarby. I bortalaget startade Ludwigson, Selmani och talangen Swedberg i tremannaanfallet. Nyförvärvet från Halmstad BK Edvin Kurtulus startade också och gjorde första halvleks enda mål. Han kom högst på en hörna. Degerfors hade svårt att skapa något farligt läge. Hammarby hade mest bollinnehav men saknade också den riktiga skärpan i avgörande moment.

Andra halvlek liknade i början den första. Men matchen öppnade upp sig mer och chanser skapades åt båda håll. Hammarby hade lägen att punktera matchen med ett andra mål. Degerfors hade två bollar i virket.

Men bortalaget höll ut och tog sin fjärde raka seger. För Degerfors är det den sämsta allsvenska starten sedan 1966.

Helsingborgs IF – Elfsborg 1–0

Segertörstande Helsingborg tog emot ElfsborgOlympia. Kaied började på bänken, till förmån för Al Hamlawi. Även klubbikonen Jönsson fanns med i startelvan, dock inte Gigovic som skadade sig senast. I Elfsborg startade Ondrejka med Frick och Alm på topp.

Helsingborg fick utdelning i minut 25 genom en snygg mottagning och skott av Taha Ali. Detta blev också slutresultatet och hemmalaget bröt sin trista trend. Man har nu tre poäng, bara en bakom Elfsborg på fyra.

IFK Värnamo – Malmö FF 0–0

Nykomlingen Värnamo tog emot svenska mästarna Malmö. Ett lag som aldrig spelat i Allsvenskan mot ett som vunnit den och dessutom spelade i Champions League i fjol.

Efter en säker seger mot AIK kunde dock Malmö inte komma upp i form nog at få in ett ledningsmål. Matchen slutade mållöst, en poäng åt båda lagen. Något som Värnamo gladde sig mest åt, speciellt maskoten Kajsa Ko.

Omgång 3

Hammarby – Mjällby AIF 2–0

Hemmalaget ställde upp med en förväntad elva. Williot Swedberg och Loret Sadiku tog plats i elvan igen. Publikfavoriten Björn Paulsen var åter igen bänkad.

I Mjällby startade målkungen Mamudo Moro igen, och lånet från AIK Samuel Brolin startade mellan stolparna.

Hammarby satte press direkt från avspark. Först efter drygt 20 minuter kunde Mjällby få till ett längre anfall. Man höll dock ihop laget bra och var kompakta i försvarsspelet.

Andra halvlek fortsatte som den första. Brolin i målet fick en hel del att göra. I den 57e minuten gjorde Ludwigson rättvist 1–0 till Hammarby. Man malde sedan på och hade fler chanser, Mjällby hade en del kontringar men ytterst få lägen som var riktigt bra. Talangen Lahdo kom in i 67e minuter och gjorde 2–0 i minut 90. Hammarby tog sin tredje raka seger och Mjällby släppte in säsongens två första mål. 26 000 åskådare, minus ett hundratal bortasupportrar, kan inleda Påsken på bästa sätt.

Djurgården – IFK Norrköping 2–1

Djurgården startade med norrmännen Cornic och Wikheim från start. Båda gjorde en pigg första halvlek. Även Norrköping hade en norrman i startelvan, Eman Markovic. Det saknades inte vilja i något av lagen och båda hade ett par heta chanser. Dock var Norrköping något mer beslutsamma vilket gav utdelning till 0–1 genom Levi. Den tillresta klacken jublade vilt.

Tempot sjönk något i andra halvlek. Norrköping fick en straff som Totte Nyman sköt utanför.

Det hettade till mer mellan spelarna. Djurgården bytte in Banda vilket visade sig avgörande, 57 sekunder behövde han för att sätta kvitteringen. Sedan fick också inbytte Asoro göra mål. 2–1 till hemmalaget. Detta var Norrköpings tredje raka förlust vilket är den sämsta öppningssviten sedan 1925.

Man får ladda om inför nästa match, men sitter Norling kvar på tränarposten?

Varbergs BoIS – GIF Sundsvall 2–0

Ångestmatch för Sundsvall som förlorat sina två inledande matcher. Ylätupa satt på bänken för bortalaget när matchen blåstes igång. För hemmalaget saknades den långe anfallaren Simovic, som inte var med i truppen.

Hemmalaget tog ledningen med två mål redan i första halvlek. Mittbacken Stanisic gjorde första målet och anfallaren Adjei nummer två. Sundsvall lyckades inte göra något mål i andra och fick se Joe Corona utvisad efter två gula kort. Tredje raka förlusten för bortalaget som fått en kämpig start på sin allsvenska återkomst. För Varberg ser det alltjämt ljust ut.

Malmö FF – AIK 3–0

AIK jagar första bortasegern i Malmö sedan 1996. En fullsatt Eleda stadion med sol, vårvärmen och en perfekt plan mötte lagen. I AIK:s elva fick Jesper Ceesay göra sin första start för säsongen, annars samma elva som mot Norrköping. I MFF fick Beijmo åter igen förtroendet på högerbacken. Lewicki var tillbaka på innermittfältet.

Efter bara tre minuter gjorde MFF 1–0 efter att Kiese Thelin slagit in en retur. Matchen böljade fram och tillbaka periodvis, AIK hade ett par vassa chanser. Efter en vårdslös tackling tvingades Rakip bytas ut, in kom Toivonen. Han behöver inte lång tid för att göra Malmös andra mål. Strax innan hade AIK haft ett skott i stolpen genom Bahoui.

Andra halvlek liknade den första i stort. AIK gjorde flera byten för att få in friska ben i kampen mot reducering. Nyförvärvet Mbunga-Kimpioka gjorde sina första minuter för AIK. Men Malmö var hetast och gjorde 3–0 i 79:e, Kise Thelins andra för matchen. AIK var aldrig närmare än ett par fina aktioner av inbytt Elbouzedi på ytterposition.

Kalmar FF – Degerfors 2–0

Degerfors med två raka förluster gästade Kalmar, som vunnit en och förlorat en. Ännu en gång skulle Degerfors stå med noll poäng efter full tid då Kalmar vann med 2–0. Oliver Berg gjorde första målet redan efter fem spelade minuter. Det andra målet kom i 86:e och satte definitivt punkt för bortalagets poängchanser denna match.

Degerfors ligger nu näst sist, bara Sundsvall är sämre. Två mål framåt och sju insläppta är inte godkänt för Värmlandslaget från bruksorten.

BK Häcken – IFK Göteborg 0–2

Säsongens första Göteborgsderby gick av stapeln på Bravida arena. Ungefär halva arenan var vigd åt bortasupportrar. I hemmalaget startade måltjuven Jeremejeff, som missade förra matchen på grund av skada. I bortalaget startade veteranen Berg på topp tillsammans med talangen Vilhelmsson.

Det var också Villhelmsson som öppnade målskyttet i derbyt, redan i tredje minuten. Första halvlek var också präglad av IFK:s energiska spel, Häcken försökte främst få till kontringar.

Andra halvlek påminde mycket om den förra och IFK kontrollerade matchen. När Berg brände en straff som kunde punkterat matchen såg det en kort stund ovisst ut. Men så drog ytterbacken Hodzic på sig sitt andra gula och blev utvisat kort där efter. Häcken orkade aldrig riktigt skapa ett ordentligt tryck. I stället var det IFK som skapade bäst lägen och Aiesh satte 0–2 i 78:e minuter. IFK Göteborg tog sin tredje raka seger och visar stor form.

IF Elfsborg – IFK Värnamo 4–1

Värnamo kom med ett kryss i bagaget, Elfsborg likaså. Men Elfsborg var en klass bättre än smålänningarna och vann med komfortabla 4–1. Det var inhopparna som ordnade målkalaset, Okkels gjorde ett mål och Gudjohnsen två. Båda blev inbytta i andra halvlek.

Nykomlingen Värnamo väntar på sin första, och historiska, seger i Allsvenskan. Men man är inte ensamma om att leta efter segrar. Fyra andra lag gör det med.

IK Sirius – Helsingborgs IF 1–0

Av lagen som hittills inte tagit en seger i årets serie är Helsingborg ett. Och efter mötet mot Sirius är man fortfarande segerlösa. Anfallaren van det Hurk gjorde matchens enda mål, tyvärr i det egna lagets. Till skillnad från andra bottenlag har inte Helsingborg släppt in fasansfullt många mål, fyra på tre matcher är kanske inte bra, men än har man inte rasat igenom totalt. Rysslånet Gigovic fick utgå redan i första halvlek, skador är inte något man kommer kunna ha råd med om man vill klara sig från nedflyttning.

I Sirius såg det bättre ut. Nyförvärvet från IFK Göteborg, Patrik Karlsson Lagemyr, startade på topp med Kouakou. Även Rogic fick åter igen starta, och har fått fart på karriären igen efter tiden i AIK.

Omgång 2

Degerfors – BK Häcken 1–2

Hemmapremiär för Degerfors på Behrn arena. I stället för hemmaplanen på Stora valla fick man av väderleksskäl spela i Örebro.

Gästande Häcken kommer stärkta efter den stora segern mot AIK i premiären. Degerfors ville revanschera sig från bortaförlusten mot Djurgården. Anfallaren Djurdjic fanns inte med i Degerfors trupp, likaså tremålsskytten från premiären mot AIK Jeremejeff saknades i bortalaget.

Häcken styrde spelet i första halvlek och fick en tidig utdelning genom mål av Sadiq. Häcken var bättre även i andra, men släppte in kvitteringen i 66 matchminuten. Sadiq säkrade dock segern med sitt andra mål för matchen. Häcken har maximal utdelning i Allsvenskan hittills, Degerfors minimal.

GIF Sundsvall – Hammarby 1–5

Inhopparna i förra matchen Sadiku och Swedberg startade matchen för bortalaget. I Sundsvall spelade både Ylätupa, Lundström och Lindkvist med bakgrund i AIK. Backen med seriens bästa namn, Forrest Lasso, startade även han i hemmalaget.

Hammarby körde över Sundsvall i första halvlek med 1–4. Visserligen kunde Ylätupa göra mål efter ett individuellt misstag av Sadiku. Men det var en klasskillnad mellan lagen. Supertalangen Swedberg gjorde ett snyggt mål och var inblandad i det självmål som blev halvlekens sista.

Andra halvlek blev något mer avslagen. Det saknades inte chanser men det märktes att Hammarby slog vakt om sin ledning. Man satte 1–5 när Besara gjorde sitt andra mål för kvällen. Av runt 6 000 åskådare var minst en tredjedel tillresta hammarbyare.

Varbergs BoIS – Kalmar FF 0–3

En fin dag på Varberg Energi Arena, i folkmun kallad Påskbergsvallen. Efter segern i premiären var Varberg sugna på mer. Men det blev noll poäng då Kalmar vann med 0-3.

Varberg fick en straff som den reslige Simovic tog, men målvakten från Brasilien Ricardo Friedrich räddade.

Kalmar tog årets första trepoängare och tränaren Rydström måste varit nöjd.

Simon Skrabb gör Kalmars tredje mål:

AIK – IFK Norrköping 1–0

Nyförvärvet Jordan Larsson spelade från start i AIK. I den femtonde minuten slog han hörnan som Milosevic nickade i mål. Larsson var även inblandad i ett par chanser till under första halvleken. Norrköping pressade på och ville kontrollera matchen. Något man lyckades mer med i andra halvlek. Man var inte oävna, även om man den här matchen inte lyckades få hål på hemmalaget.

AIK hade bitvis svårt att få fatt på Norrköpingspelarna och Lustig, Sebastian Larsson och Ayari fick gula kort. Även Nordfeldt fick ett för maskning i slutminterna.

AIK kunde hålla ut och tog säsongens första seger. För Norrköping var det andra raka och man får ta nya tag, åter igen i Stockholm, men på det mer välbekanta konstgräset på Tele2 Arena nästa omgång.

Gräset på Nationalarenan såg bra ut, tack vare nya lampor som implementeras av planskötarna. 27 500 kom för att se matchen, varav runt 500 tillresta.

Helsingborgs IF – IFK Göteborg 0–1

Hemmapremiär igen gör Helsingborg som är nya från Superettan. Välfyllt på Olympias läktare, med en stor tillrest klack från Göteborg på ena kortsidan. Matchen var något grinig, Helsingborg ville revanschera sig från premiärförlusten.

Marcus Berg är lagkapten och han gjorde matchens enda mål. Bergs andra mål på två matcher.

Aiesh och Gigovic rök ihop efter en tackling, båda spelarna varnades. Göteborg har öppnat starkt med två raka segrar och fortsätter i samma goda form som  förra hösten.

Berg gör Göteborgs segermål:

Mjällby AIF – Djurgården 1–0

Mjällbys hemmapremiär på gräset i Listerlandet. Djurgården mönstrade en liknande elva som i premiären, så när som på Jesper Löfgren som tog plats bredvid Ekdal i mittlåset.

Matchen fick en karaktär av kamp, där Mjällby positionerade sig bra som spelade kompakt. Djurgården skapade en del chanser i första halvlek, men mattades av. Moro gjorde hemmalagets mål i andra halvlek på en fast situation. Trots försöket att kvittera gjorde Djurgården bara två byten. Anfallaren Kalle Holmberg fick nöta bänk hela matchen.

Säsongens andra raka seger för hemmalaget, som sällar sig till gruppen av lag som än så länge står på full pott i årets Allsvenskan.

Malmö FF – IF Elfsborg 1–1 (omgångens match)

Malmö mönstrade starkast möjliga lag, så när som på att Beijmo ersatte Olsson på vänsterbacken.

Malmö var något hetare i första halvlek och fick också ett ledningsmål genom Birmancevic. Målet kom efter ett par snabba passningar och Birmancevic lyckades klacka in bollen i mål, mycket snyggt.

Andra halvlek blev jämnare. Elfsborg låg rätt i positionerna och krigade på i närkampspelet. Man fick också utdelning när Olsson kvitterade minut 50. Båda lagen fortsatte gå för segern och det blev fler närkamper och ibland ett tempo som inget av lagen kunde behärska. Anfallaren Sveinn Gudjohnsen gjorde ett sent inhopp för boråsarna, mest känd för att vara son till stjärnspelaren Eidur.

Mest glädjande var poängen för Elfsborg som förlorat sin premiärmatch. För Malmö väntar hemmamatch igen redan på söndag, mot AIK.

Olssons kvitteringsmål:

IFK Värnamo – IK Sirius 0–0

Äntligen hemmapremiär för IFK Värnamo, den första i Allsvenskan för klubben. Finnvedsvallen var knökfull denna historiska afton. I startelvan hade man den tänkte målskytten Antosson på topp, och AIK-lånet Tihi i mittlåset. Framåt gick det inte, men å andra sidan höll man tätt bakåt. Matchen slutade mållöst.

Sirius hade nyförvärvet Rogic på topp tillsammans med måltjuven Kouakou. Nyförvärvet från Östersund, Ssewankambo, startade i mittlåset. Även för Sirikus var defensiven bra, men offensiven presterade inget mål.

Den historiska avsparken på Finnvedsvallen:

Omgång 1

Hammarby – Helsingborgs IF 2–1

Premiärmatchen i premiäromgången. Fullsatt på Tele2 Arena, med en mäktig inramning och tifo. Ny tränare i Hammarby, Cifuentes, såg lite tagen ut i intervjun inför avspark.

Skånelaget Helsingborg är tillbaka i Allsvenskan, med i startelvan var Armin Gigovic, som lämnat sin klubb i Ryssland nyligen. Även nyförvärvet Albert Ejupi spelade från start på mittfältet. Åtta skador under försäsongen har tvingat klubben att plocka in fler spelare i all hast.

Uppåt 500 bortasupportrar var på plats i Stockholm denna något kyliga lördagseftermiddag.

1–0 kom planenligt genom Ludwigson. Helsingborg hade svårt att få till ett sammansatt spel. Helt utan offensiv kvalité var man dock inte.

Andra halvlek liknade den första. Hammarby fortsatte med finurliga kombinationer. Stolpträffar höll siffrorna nere, först på övertid kunde inhopparen Williot Swedberg smälla in 2–0. Helsingborg fick in ett tröstmål i 97 via Al Hawlawi, men det blev aldrig riktigt spännande ändå.

Hammarby ser starka ut och har en bra konkurrenssituation med spelare som Swedberg och Sadiku på bänken.

BK Häcken – AIK 4–2

Fullsatt på Bravida arena inför avspark, ett stort bortafölje av AIK:are upptog ungefär hälften av platserna.

Två snabba mål tidigt i första halvlek av Jeremejeff gav Häcken fördel, det första kom efter en onödig straff orsakad av Otieno. Bahoui gjorde 2–1, fanns ett visst hopp inför andra halvlek.

Men i andra gjorde Jeremejeff sitt tredje mål och supertalangen Uddenäs gjorde ett mål. Uddenäs gjorde sin första allsvenska match. AIK satte sitt andra mål genom Ayari, men var aldrig nära att störa Häcken på slutet av matchen.

Inget lag som förlorat premiärmatchen har sedan vunnit Allsvenskan.

IFK Göteborg – IFK Värnamo 2–1

Debutmatch i Allsvenskan för Värnamo. På bänken, Jonas Thern. I Göteborgs startelva: sonen Simon Thern. Göteborgs styrde spelet stora delar av matchen. Värnamos kvittering kändes onödig från hemmalagets sida. Anfallaren Marcus Berg fortsätter att vara avgörande för Göteborgs anfallsspel.

Göteborg mönstrar samma elva som i fjol, men med ny målvakt. Fullsatt på Gamla Ullevi och bra tryck på läktarna inledningsvis.

IFK Norrköping – Varbergs BoIS 0–1

Norrköping gick på en mina i premiären när bortalaget Varberg tog tre poäng. Varberg spelar ett kompakt spel som ledde till en tiondeplats i fjol. Tre poäng mot topprankade Norrköping var en smakstart. Publiksiffran på 6 800 personer imponerar inte för en stor klubb som Norrköping, i en premiär.

IK Sirius – GIF Sundsvall 2–1

Engblom, lagets skyttekung, gjorde gästernas mål. Den målfarlige Kouakou i hemmalaget gjorde det vinnande målet. Islänningen Bjarnason gjorde 1–1.

Oscar Linnér har lånats in från Arminia Bielefeld över vårsäsongen. Målvakten fick dock sitta på bänken under matchen. Han var mycket kritisk till detta i media efteråt, vilket inte mottogs väl av Sundsvall.

Kalmar FF – Malmö FF 0–1

Planen uppkörd och något lerig efter en damallsvensk match i fredags. Kalmar har en spelidé man tror på, man är ett krigande lag. Mot Malmö stod man upp fint i första halvlek, även om bortalaget hade de bästa chanserna.

Malmö gjorde 0–1 genom Kiese Thelin på ett inlägg. Kalmar hade ett par bra lägen att kvittera men bortalaget tog samtliga tre poäng. En smakstart för svenska mästarna.

En stor tillrest klack runt 2 000 malmöiter höjde stämningen rejält.

Djurgårdens IF – Degerfors 3–1

Djurgården tar emot förra årets utropstecken, Degerfors. Degerfors blev nederlagstippade men lyckades hänga kvar. Matchen öppnade dock inte bra, Haksabanovic fick ett fint läge och gjorde mål efter bara tio minuter.

Domaren Bojan Pandzic utgick i paus, Viktor Wolff tog över.

Djurgården gjorde 2–0 genom Edvardsen, tidigare spelare i Degerfors. Degerfors lyfte sig rejält efteråt och skapade en handfull riktigt fina lägen. Widell-Zetterström i Djurgårdens mål fick det svettigt.

Man fick också utdelning genom Saidis mål till reducering för Degerfors. Hemmalaget fick sedan mer kontroll på spelet, och Edvardsen gjorde sitt andra mål och satte spiken i kistan. Inte ens Nikola Djurdjic, tidigare Hammarby, kunde förstöra stockholmarnas premiärfest.

Elfsborgs IF – Mjällby AIF 0–2

Mjällby tog alla tre poäng i premiären på Borås arena. Det var lagets första vinst någonsin på bortaplan mot Elfsborg. Målen gjordes av Moro och Löfquist. Bara 4 380 personer hade tagit sig för att se matchen, trots att Elfsborg satsar mot guldet i år.