Hela Allsvenskan med referat från alla matcher. Serietabell, livekommentering och mycket mer.

Omgång 8 är färdigspelad. AIK och Hammarby delade på poängen efter ett galet derby med sex mål. Degerfors tog sin andra raka seger mot bottenkonkurrenten Helsingborg. Djurgården slog Malmö med fyra noll, största förlusten för bortalaget i Allsvenskan sedan 2012.

Mjällby AIF – IFK Värnamo 1–1

Det oväntade topplaget Mjällby mot bottenlaget Värnamo. Mamadu Moro på bänken i hemmalaget, Albin Mörfelt och Rasmus Wiedesheim-Paul fick förtroendet på topp. I bortalaget startade Marcus Antonsson centralt i anfallet flankerad av Oscar Johansson och Wenderson.

Matchen började strålande för bortalaget då man tog ledningen genom Johansson redan i matchminut sex. Och man trodde sig nog ha segern i hamn, men på sex minuters övertid i andra halvlek kvitterade hemmalaget genom en dundertabbe av Värnamos försvar, och räddade en poäng. Surt för Värnamo som missade chansen att ta säsongens andra seger.

Hammarby – AIK 3–3

Toppderby mot två aspiranter på SM-guldet. AIK slog i veckomatchen från omgång 17 Malmö med två noll. Hammarby hade således fått lite längre vila. I bortalaget saknades förstemålvakten Kristoffer Nordfeldt på grund av skada. Budmir Janosevic fick starta mellan stolparna, på bänken satt målvaktstränaren Kenny Stamatopoulos. Annars såg laget ut som föregående match, Mikael Lustig tillbaka från skada fick börja på bänken till förmån för Josafat Mendes, som har ett förflutet i Hammarby.

I hemmalaget fick talangen Mayckel Lahdo chansen i anfallstrion, centralt startade Gustav Ludwigson och kompletterades av Williot Swedberg. Fjolårtets lagkapten Jeppe Andersen inledde på bänken, så även anfallaren Astrit Selmani.

Den första halvleken präglades av ett enormt bollinnehav för Hammarby. Man matade på med en tre, fyra hörnor första tio minuterna. Men AIK tog oväntat ledningen efter ha erövrat boll och kontrat, Stefanelli frispelade Baoui. Hammarby kom dock tillbaka, på frispar slog Besara en boll perfekt på Ludwigson som nickade in kvitteringen. En stund senare fick Hammarby frispark snett utanför straffområdet och Jeahze slog den stenhårt i krysset från snäv vinkel. Hammarbyledning efter första halvlek.

Den andra halvleken blev lika händelserik som den första. Hammarby fick straff, som Janosevic räddade. Strax därefter fick AIK straff, som Sebastian Larsson satte. Kvitteringen var ett faktum. I minut 72 får Hammarby frispark strax utanför straffområdet och Besara sätter dit den snyggt, ledning för hemmalaget igen. Men AIK fick ett läge och tog det, när Bahoui precis kunde skarva ett inlägg som ställde Dovin, matchens sjätte mål och likaläge igen. Detta blev också slutresultatet. AIK:s vinstsvit bröts och Hammarbys vinstfria svit förlängdes.

BK Häcken – Kalmar FF 3–1

Två lag som siktar uppåt, det enda mer väntat topplag än det andra. Kalmar har överraskat och spelat en fin fotboll. Häcken är nu med i toppen men har haft svackor.

I hemmalaget fick Leo Bengtsson och Oscar Uddenäs flankera centrala anfallaren Alexander Jeremejeff. Nyförvärvet från Östersund, Blair Turgott, fanns med på bänken. I Kalmar fick Isak Jansson chansen centralt i anfallet, med Victor Backman och talangen Noah Shamoun på var sin sida. Veteranen Romário startade på mittfältet.

Matchen hade knappt hunnit starta förrän Allsvenskans genom tiderna bästa målskytt slog till, Självmål. Det dröjde till matchminut 38 innan kvitteringen kom genom dansken Rygaard.

I andra halvlek visade Häcken vilka som hade hemmaplan. Jeremejeff gjorde ledningsmålet i 59e minuten och i 83e gjorde han sitt andra mål för matchen, på straff. Häcken hakar på i toppstriden.

IK Sirius – Elfsborg 2–0

Hemmalaget tog emot ElfsborgStudenternas i Uppsala. Man var taggade efter segern mot Varberg senast. Elfsborg ville hitta tillbaka till vinnarspåret efter krysset mot Djurgården senast.

Sirius ställde upp med Kouakou och Patrik Karlsson Lagemyr på topp. Elfsborg gav Sveinn Aron Gudjohnsen chansen i anfallet då Patrik Frick inte var med i truppen.

Det tog tio minuter in i andra halvlek innan det första målet kom. Måltjuven Kouakou slog till och gav hemmalaget ledningen. Bara åtta minuter senare ökade man ledningen genom mittfältaren Bjarnason. Elfsborgs försök att komma igen gick inte denna gång och man fick se sig besegrade.

Degerfors IF – Helsingborgs IF 2–1

Två bottenlag som kämpar för att ta sig uppåt, mot säker mark. I hemmalaget fick både Nikola Djurdjic och Dijan Vukojevic börja på bänken. Tremålsskytten från förra matchen Abdelrahman Saidi fick väntat nytt förtroende centralt i anfallet. I bortalaget fick tekniske Taha Abdi Ali starta med Anthony vand der Hurk och Assad Al Hamlawi i anfallet.

Den första halvleken präglades av att Helsingborg försökte etablera ett bollinnehav och Degerfors stack upp på kontringar. Turligt fick man med sig ett ledningsmål när Davidson nickade bollen i eget mål i tionde matchminuten. Helsingborg hade ett par lägen men inget som var riktigt vasst.

I den andra påminde matchbilden mycket om den första. Degerfors blev mer bollförande och man fick utdelning när Saidi utökade ledningen för hemmalaget. Helsingborg spelade mer desperat och fick utdelning i 89e när Denis Olsson gjorde karriärens första allsvenska mål. Helsingborg satsade allt för att få in en kvittering men det räckte inte. Degerfors vann sin andra raka match.

IFK Norrköping – GIF Sundsvall 5–1

Norrköping började säsongen uselt men har nu ätit sig uppåt i tabellen och börjat vinna matcher. För Sundsvall är läget prekärt och varje poäng man kan kriga sig till är dyrbar. I hemmalaget startade Jonathan Levi, Christoffer Nyman och Eman Markovic på topp. I Sundsvall fick Ronaldo Damus, Joe Corona och Saku Ylätupa förtroendet i anfallstrion.

Norrköping hade lekstuga i första halvlek och vann den enkelt med fyra mål mot noll. Levi satte två mål, Totte Nyman ett och mittfältaren Ortmark ett.

I andra halvlek gjorde Ortmark sitt andra mål för matchen. Saku Ylätupa gjorde ett tröstmål för Sundsvall, som nu har släppt in 22 mål.

IFK Göteborg – Varbergs BoIS 1–1

En stökig tid för Göteborg med Tobias Sana avstängd efter bråk med tränaren Mikael Stahre. I hemmalaget fick Emil Salomonsson chansen från start och 19-åringen Johan Gångsbo göra debut i backlinjen. Amir Al Ammari och Gustaf Norlin fick starta på mittfältet. I Varberg var reslige Robin Simovic tillbaka i anfallet.

Hemmalaget tog ledningen i 31a minuten, Berg slog ett fint pass till Aiesh som satte bollen fint i mål. I andra kvitterade Varberg i minut 70 genom Johansson. Matchen slutar oavgjort.

Djurgården – Malmö FF 4–0

Den sista matchen i omgången gick av stapeln på måndagskvällen. Ett välfyllt Tele2 Arena i en mycket viktig match för två guldaspiranter.

I hemmalaget fick Isak Hien starta med Hjalmar Ekdal i försvaret. Rasmus Schüller startade centralt på mittfältet med Magnus Eriksson och Hampus Finndell. I bortalaget startade Felix Beijmo, med ett förflutet i Djurgården, i backlinjen. Romain Gall, Patriot Sejdiu och Abdul Malik Abubakari fick chansen på topp.

En kvart in i matchen kom första målet, mittbacken Chalus nickade bollen i eget mål, hans andra självmål på två raka matcher. Malmö försökte få till ett kontrollerat spel men hade det kämpigt, Djurgården tryckte på och hade bäst lägen. I 33e minuten fick Ekdal ta ned bollen och placera den bakom Diawara i mål. Djurgårdsledning inför andra halvlek.

Andra halvlek blev inte mycket bättre för Malmö. Man öppnade sig för kontringar men hade själva inte tillräckligt skarpa lägen. På en frispark kunde Hien peta in en retur och utökade ledningen. I 69e kom Asoro in och några minuter senare kontrade han in Djurgårdens fjärde mål. Detta blev slutresultatet, Malmös största förlust i Allsvenskan sedan 2012.

Omgång 7

AIK – IFK Göteborg 1–0

Stormötet på Friends Arena, lördagsmatch och en stor tillrest bortaklack på runt 3000 personer. Upplagt för en klassiker.

I hemmalaget saknades Mikael Lustig, Josafat Mendes ersatte på högerbacken. I bortalaget saknades Tobias Sana av disciplinära skäl, Husein Carneil ersatte på ytterposition.

Den första halvleken präglades av att AIK förde spelet, utan att skapa några riktigt farliga lägen. Ett par skott utifrån blev resultatet. AIK skapade också en handfull hörnor och hade över lag mest press. Göteborg lyckades sticka upp ett par gånger, men utan att skapa några längre sekvenser av press. Berg sköt ur snäv vinkel efter kontring, bortalagets bästa chans under första halvlek.

Andra halvlek liknade den första men var bitvis mer svängig. När Milosevic gav AIK ledningen i 70 var Göteborg tvungna att bli mer offensiva. Detta öppnade för ett par bra kontringslägen för AIK, men inget resulterade i mål. AIK gick segrande ur toppmötet och hakar på i den allsvenska toppen.

Malmö FF – Mjällby AIF 2–0

Malmö med en halv startelva på skadelistan tog emot Mjällby. I hemmalaget var Veljko Birmancevic tillbaka i anfallstrion, med Ola Toivonen och Abdul Malik Abubakari. Talangen Sebastian Nanasi fick chansen på mittfältet. I bortalaget fick Rasmus Wiedesheim-Paul starta tillsammans med Albin Mörfelt i anfallet. Lånen från AIK, målvakten Samuel Brolin och backen Jetmir Haliti spelade också från start.

Malmö hade de bästa lägena i första halvlek. Man gjorde också två snabba mål genom Abubakari och Birmancevic. Olyckligt nog fick man en till skada när Lewicki tvingades utgå, in kom talangen Hugo Larsson.

I andra gick Malmös målvakt Dahlin ut med skadekänning, in kom Ismael Diawara. I övrigt bytte Malmö ett antal spelare till under andra halvlek. Men Mjällby lyckades inte få till någon kvittering. Malmö gick av med tre poäng och laddar om inför matchen mot AIK på onsdag.

Varbergs BoIS – IK Sirius 0–2

Båda lagen är stabila i mitten av tabellen och hade inför matchen sju poäng vardera. Robin Simovic var tillbaka i truppen för hemmalaget och startade på bänken. Simon Adjei, brassen Eliton Junior och Oliver Alfonsi startade på topp. I bortalaget var Christian Kouakou tillbaka i startelvan, tillsammans med Filip Rogic på topp.

Första halvlek slutade mållöst. Det var Varberg som tryckte på mest och hade ett antal hörnor. Två gula kort delades ut åt vardera lagen.

I andra halvlek slog Sirius till tidigt genom Shabani. Man fyllde även på med ett andra mål i 64e genom Zeidan. Varberg lyckades aldrig få till en reducering, Sirius tog säsongens tredje vinst.

Kalmar FF – Hammarby 2–0

Hammarby reste till Kalmar för att kliva upp på vinnartåget igen, efter kryss mot Malmö. Kalmar kom stärkta av segern borta mot Göteborg. I hemmalaget fick unge Isak Jansson starta på topp, med Oliver Berg, Romário och Carl Gustafsson bakom sig. Tidigare Hammarby-spelaren Lars Sätra startade i backlinjen. I bortalaget fick publikfavoriten Björn Paulsen starta i backlinjen. På topp var det åter igen Williot Swedberg, Gustav Ludwigson och Astrit Selmani.

Kalmar ville visa vilka som styr på Guldfågeln arena. Man skapade inga klara chansen men dominerade ändå matchen ungefär halva första halvlek. Sedan började Hammarby få mer ordning på spelet. Men, då kom två snabba mål från 19-årige Noah Shamoun. Det var virrigt i Hammarbys försvar vid båda målen, men speciellt vid det andra.

I andra kom Hammarby ut betydligt bättre. Man visade mer beslutsamhet och förde spelet, Kalmar backade hem något och försvarade sin ledning. Trots det saknades skärpan i Hammarby och man hade svårt att göra något av sina chanser. Över 8400 personer fick se hemmalaget ta sin andra raka seger.

Helsingborgs IF – IFK Norrköping 0–1

Två lag hungriga för seger möttes på Olympia i kvällssolen. Båda har öppnat säsongen svagt, men Norrköping hade högst förväntningar på sig. I hemmalaget fick veteranmålvakten Anders Lindegaard starta. Armin Gigovic åter på mittfältet med Lucas Lingman och Albert Ejupi. I bortalaget fick den bekanta trion Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic börja på topp.

Den först halvleken var spretig och präglades mycket av kamp och en del svängigt spel. Inget lag lyckades riktigt koppla greppet och skapa längre anfall. Det såg ut som att naturgräset passade Norrköpingsspelarna illa.

Den andra började på liknande sätt. Men Norrköping fick något mer struktur i spelet, och i 70e gjorde Nyman segermålet. Helsingborg försökte trycka på men man kunde aldrig få riktigt bra sammanhängande anfall. Många duktiga individuella spelare, men konturerna i spelet saknades.

IFK Värnamo – BK Häcken 1–2

Värnamo är visserligen ett bottenlag, men hade ändå bara släppt in tio mål och tagit en seger och två kryss. Häcken är ett lag som siktar på topp tre. I hemmalaget startade lånet från AIK Robin Tihi tillsammans med Victor Eriksson i mittlåset. I centralt anfall startade Marcus Antonsson. I bortalaget utgjordes den offensiva trion av Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff och Leo Bengtsson.

Häcken öppnade målskyttet sent i första halvlek genom Rygaard. Antonsson kvitterade på straff på övertid. Och i den andra halvleken gav Jeremejeff Häcken ledningen igen, hans femte mål för säsongen. Och det målet räckte också till seger.

GIF Sundsvall – Degerfors IF 2–3

Ångestmötet mellan näst sista och sista laget i serien. Båda lagen var i desperat behov av poäng, och Degerfors ville gärna ta minst en poäng för att inte bli sämst någonsin.

I hemmalaget startade Pontus Engblom på topp som vanligt, med Saku Ylätupa, Joe Corona och Erik Andersson bakom sig. I bortalaget fick Abdelrahman Saidi starta på topp med Johan Bertilsson och Diego Campos bakom sig.

Den första halvleken slutade mållös. Det tog fem minuter av den andra för att Ylätupa skulle ge hemmalaget ledningen. Han ökade sedan på sin målskörd i 74e minuten. Det tog till minut 84 innan en magisk period för Degerfors startade. Saidi gjorde sitt första mål för matchen, sedan ett till i 89e. Och i 94e satte han vinstmålet, ett äkta hattrick och Degerfors första poäng och seger i årets serie.

IF Elfsborg – Djurgården 0–0

 

Två lag som vill upp ur mittenskiktet av tabellen för att utmana om topp tre. I hemmalaget var pålitlige Per Frick tillbaka i anfallet, med Jeppe Okkels och Rasmus Alm. I bortalaget var det Haris Radetinac och Sead Haksabanovic som flankerade Victor Edvardsen i anfallet.

Djurgården var betydligt bättre än Elfsborg i första halvlek. Har större bollinnehav, spelar tight försvarsspel. Ett skott i virket av Edvardsen, som borde gjort mål. Även Elfsborg bommar rejält, 1–1 hade varit rättvist.

I andra så är bortalaget starkare i början, matchbilden liknar första halvleks. Djurgården kontrollerar, skapar inte så mycket chanser. Den tillresta klacken bränner av ett bengaltifo som skapar ett avbrott i spelet. Hemmalaget tar efteråt över matchen mer.

Bäst i bortalaget är mittbacken Hien. Bra fysiskt spel, snabb. Även kollegan i backlinjen Ekdal var bra. Schüller gjord en mindre bra match, var feltajmad och riskerade få rött kort. Kanten med Johansson och Radetinac svag för Djurgården. Elfsborg bra som kollektiv men skapar inte speciellt mycket.

Omgång 6

Djurgården – IK Sirius 4–0

Valborgsmatch på Tele 2 Arena. Djurgården ville studsa tillbaka från derbyförlusten, och Sirius försöka hitta formen efter två raka förluster.

I Djurgården fick Haris Radetinac kliva upp i anfallet med Victor Edvardsen och Sead Haksabanovic. Schüller var fortfarande skadad. Isac Hien fick starta tillsammans med Hjalmar Ekdal i försvaret.

I Sirius var Christian Kouakou tillbaka men började på bänken. Edi Sylisufaj och Patrik Kalrsson Lagemyr fick chansen från start. AIK-förvärvet Filip Rogic startade på mittfältet med Jamie Roche och Mosutafa Zeidan.

Djurgården kopplade grepp om matchen i första halvlek och Finndell gjorde första målet i 26e minuten. Haksabanovic fyllde på med ett till innan halvtid. I andra halvlek så punkterade man matchen omgående genom ett mål av Radetinac. Edvardsen satte sedan definitivt punkt i 57e efter stort slarv av Sirius försvar. Samtliga i Djurgårdens anfallstrio fick göra mål. Kouakous inhopp i 79e resulterade inte i mål eller assist.

Mjällby AIF – Helsingborgs IF 2-1

Topplaget Mjällby fick besök av nykomlingarna Helsingborg. Mjällby har börjat säsongen bra och bara förlorat en match. Man är också svåra att göra mål på, tre insläppta på fem matcher. För Helsingborg handlar det om att fortsätta plocka poäng och förbättra försvarsspelet.

I hemmalaget fick nyförvärvet Rasmus Wiedesheim-Paul starta med David Löfquist i anfallet. Pigge Mamudo Moro saknades i truppen. I bortalaget var det Rasmus Jönsson, Anthony van der Hurk och Taha Abdi Ali som gavs förtroendet i anfallet. Armin Gigovic var tillbaka i Helsingborgs startelva, tackade för förtroendet och gjorde 0–1 i matchminut 27. Mjällby svarade dock snabbt och kvitterade genom Gracia i 30e minuten.

I andra halvlek fick Silas Nwankwko komma in i 67e. Han gjorde också segermålet i 83e, genom en snygg soloprestation.

Degerfors IF – IF Elfsborg 0–6

Degerfors gick ut på Stora valla med målsättningen att ta poäng. Vid en ny förlust skulle man tangera det allsvenska rekordet för sämsta säsongsstart. Veterananfallaren Nikola Djurdjic fanns med centralt i anfallet.

För Elfsborgs sida ville man fortsätta och bygga en positiv trend, efter segern mot Sundsvall senast. Rasmus Alm, Sveinn Aron Gudjohnsen och Jeppe Okkels fick chansen på topp.

Och som man tog den. 15 minuter in stod det redan 0–3 till bortalaget. Degerfors hade sedan en hyfsad period på femton minuter innan man släppte in ytterligare ett mål. Nattsvart läge inför andra halvlek således.

Andra halvlek började helt okej för Degerfors som skapade ett par halvchanser. Men, det femte insläppta kom genom Alm som gjorde sitt första hattrick i karriären. Rutinerade Djurdjic tappade humöret och fick två gula kort och visades ut.

Gambiern Maudo byttes in för Elfsborg och gjorde nästan omgående mål nummer sex, vilket blev det sista för matchen.

GIF Sundsvall – AIK 0–2

Hemmalaget Sundsvall tog emot toppjagande AIK hemma på Np3 Arena. I startelvan hade man fyra spelare med bakgrund i AIK, bland andra lagkaptenen Pontus Engblom. Även Saku Ylätupa, Rasmus Lindkvist och Robert Lundström har en bakgrund i bortalaget.

I AIK gjorde man två förändringar från derbyt, Per Karlsson gick in i mittlåset då Alexander Milosevic var avstängd. På högerbacken fick Josafat Mendes spela då Mikael Lustig sakandes i matchtruppen.

Första halvlek hade en stark prägel till AIK:s fördel. Man hade mycket bollinnehav men få riktigt farliga chansen. Den farligaste kom när Stefanelli sköt och Otieno styrde bollen mot mål, men den unge målvakten Molin var på rätt ställe.

Den andra började bra för AIK. Jordan Larsson ryckte ifrån och satte sitt första mål i AIK-tröjan. Nabil Bahoui ökade på med ett skott, som fick en båge på grund av en touch, målvakten chanslös. AIK kontrollerade sedan matchen och ledningen var aldrig hotad.

BK Häcken – Varberg BoIS 3–1

Topplaget Häcken tog emot stabila Varberg hemma på Bravida arenas konstgräs. På topp fick Oscar Uddenäs och Leo Bengtsson starta bredvid Alexander Jeremejeff. I Varberg saknades fortfarande Robin Simovic, Tashreeq Matthews och Simon Adjei startade på topp.

Det första halvleken dominerades av Häcken som som gjorde två mål inom loppet av några minuter, först måltjuven Jeremejeff och sedan mittfältaren Berggren. I andra såg det mesta ut att gå Häckens väg, men Varberg fick två straffar. Den enda räddade Abrahamsson, den andra smet snöpligt in i mål Trots det, en stabil seger för Häcken.

IFK Norrköping – IFK Värnamo 2–0

Efter att Norrköping kryssat och vunnit matcherna innan var man sugna på att fortsätta den positiva trenden, hemma mot Värnamo. Värnamo kom också från en seger och ville fortsätta ta poäng för att ta sig ur bottenträsket.

Norrköping ställde upp med Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic i anfallet. I Värnamo fick Marcus Antonsson åter igen förtroendet centralt, med Wenderson och klubbikonen Freddy Winst på varsin sida.

Matchen slutade med en seger för hemmalaget. Både Levi och Nyman gjorde mål, men det var Levis frispark som var det mest sevärda målet.

IFK Göteborg – Kalmar FF 1–2

Match på hemmaplan igen för Göteborg, som ville revanschera sig efter förlusten mot Malmö senast. En väntad startelva, där talangen Oscar Vilhelmsson fick chansen från start bredvid Marcus Berg på topp. I Kalmar fick Oliver Berg starta centralt i anfallet med Simon Skrabb och Nahom Girmai på varsin kant.

I första halvlek tog också Göteborg ledningen genom nämnde Vilhelmsson, spelfördelaren Sana stod för assisten. Kalmar kvitterade tidigt genom mittfältaren Gustafsson, med assist av Berg. När matchen närmade sig sitt slut gjorde brassen Romário 1–2 för Kalmar, vilket räckte för att ta hem segern. Efter två raka förluster är Kalmar tillbaka på vinnarspåret.

Hammarby – Malmö FF 0–0

Toppmöte på Tele 2 Arena. Serieledarna Hammarby siktade på att ta sin sjätte raka, nu mot guldrivalen Malmö. För Malmös del gällde det att haka på i toppen och samtidigt bevisa att man är svenska mästare av en anledning.

Hemmalaget ställde upp med en förväntad elva. Målkungen Williot Swedberg startade med slitvargarna Gustav Ludwigson och Astrit Selmani på topp. Darijan Bojanic startade igen på mittfältet, och supporterfavoriten Björn Paulsen på bänken.

I Malmö fick Sören Rieks spela från start med Ola Toivonen och Jo Inge Berget på topp. Erik Larsson fick åter igen stå åt sidan för Felix Beijmo på ytterbacken.

Första halvlek började ganska tillknäppt. Båda lagen ville ligga rätt i positionerna och inte ge efter i närkamperna. Rieks hade det bästa läget för Malmö men sköt över. Berget fick utgå med befarad lårskada, Abubakari kom in. Hammarby hade ett par kontringslägen, men inget resulterade i en klar målchans.

I andra halvlek mattades Malmö av all eftersom och Hammarby fick mer och mer av spelet. Båda lagen spelade dock ett fint försvarsspel och matchen slutade oavgjort och mållöst. De två lagen som fortfarande inte besegrats i årets allsvenska förblir obesegrade inför omgång sju.

Omgång 5

Varbergs BoIS – Mjällby AIF 0–0

Hemmamatch på Påskbergsvallen för Varberg. Motståndaren var Mjällby, topplaget från Blekinge.

I hemmalaget startade snabbe sydafrikanen Tashreeq Matthews på mittfältet. I Mjällby startade Silas Nwankwo och Mamudo Moro på topp.

Matchen blev mållös. En poäng åt båda lagen placerar dem på delad andra respektive åttonde plats. Båda har således börjat säsongen bra och över förväntan.

AIK – Djurgården 1–0

AIK tog emot ärkerivalen DjurgårdenFriends arena inför 41 400 åskådare. Stämningen var på topp och båda lagens klackar hade förberett fina tifon.

I bortalaget var Joel Asoro petad till förmån för Gustav Wikheim. På vänsterbacken startade Haris Radetinac då både Elliot Käck och Pierre Bengtsson är skadade. I AIK fick Bilal Hussein starta tillsammans med Sebastian Larsson på innermittfältet. Laget såg i övrigt ut som mot Varberg tidigare i veckan.

Första halvlek var ganska jämn. AIK hade en period i mitten och slutet av halvleken då man förde spelet. Djurgården hade ett par riktigt bra chanser, två efter hörnor där man hade öppet mål men missade. Strax innan halvtid var över fick AIK inkast, bollen gick till Hussein som slog ett snabbt inlägg. Nicolas Stefanelli nådde högst med sina 166 centimeter och gav AIK ledningen.

Den andra halvleken präglades av att Djurgården pressade på för en kvittering. AIK fick ibland bara slå ifrån sig och mot slutet handlade det enbart om att stå emot. Åtta tilläggsminuter lade domaren till och Djurgården fick mycket riktigt ett läge att kvittera. Nordfelt räddade en snygg nick och bollen rullade sedan snabbt längs med mållinjen. En framstormande Ekdal missade precis att stöta in den i mål.

AIK avgick med segern i årets första Stockholmsderby. Precis som i fjol var det argentinaren Stefanelli som gjorde segermålet.

Helsingborgs IF – BK Häcken 1–1

Helsingborg jagade en ny seger, på hemmaplan mot topptippade Häcken. Armin Gigovic var tillbaka i laget men började på bänken. Al Hamlawi fick starta med van der Hurk och Taha Ali på topp. I Häcken startade Jeremejeff på topp med Lars Olden Larsen och talangen Oscar Uddenäs.

Häcken var något bättre i den första halvleken, men lyckades inte göra mål. Man spräckte dock nollan en bit in på andra halvlek, genom Jeremejeff. Det såg också ut som att Häcken skulle gå segrande ur matchen, men Helsingborg ville annat. I den sjunde övertidsminuten kvitterade man genom mittbacken Charlie Weberg, på frispark.

IFK Värnamo – Degerfors IF 2–0

Bottenmöte på Finnvedsvallen. Båda lagen var i stort behov av en seger efter dålig start på säsongen. I hemmalaget startade Marcus Antonsson på topp och klubblegenden Freddy Winsth på högerbacken. I bortalaget fick Dijan Vukojevic chansen mellan Johan Bertilsson och Abdelrahman Saidi i anfallet. Rutinerade Nikola Djurdjic var inte med i truppen.

Och det blev en historisk kväll, Värnamo segrade med två mål mot noll. Den första segern för klubben i Allsvenskan, någonsin. Oscar Johansson öppnade målskyttet och Antonsson fyllde på med tvåan. För Degerfors ser det nattsvart ut, med noll poäng och -8 i målskillnad. Sist i tabellen.

IF Elfsborg – GIF Sundsvall 3–1

Elfsborg har börjat säsongen ostabilt, men ambitionerna är att vara ett topplag. Mot bottenlaget Sundsvall var man favorittippade. Per Frick, Rasmus Alm och Jeppe Okkels fick chansen från start. Talangen Jacob Ondrejka fick göra ett inhopp i andra halvlek.

I bortalaget fick Saku Ylätupa chansen igen bredvid Pontus Engblom. Redan efter 29 minuter tvingades målvakten Andreas Andersson byta och Gustav Molin fick göra allsvensk debut. Det blev inte bättre när hemmalaget tog ledningen bara minuter senare genom mittbacken Leo Väsänen. Elfsborg vann komfortabelt med 3–1 och avgjorde med två sena mål.

IK Sirius – Hammarby 0–3

Hammarby åkte till Uppsala med fyra raka segrar i bagaget. Och man åkte hem med en femte seger efter att ha vunnit klart, med tre mål mot noll. Talangen Williot Swedberg gick upp i skytteligatopp med sitt fjärde och femte mål för säsongen. I Sirius saknades åter igen Christian Kouakou, den pålitlige målskytten. Inte blev det bättre av att en hel kortsida och en stor del av en långsida utgjordes av tillresta Hammarbysupportrar. Succélaget Hammarby ångar vidare, likt en maskin. Sirius har bara gjort tre mål på sina fem inledande matcher och har en del att jobba med för att hitta formen.

Malmö FF – IFK Göteborg 1–0

Ännu ett stormöte i omgång 5. Hemmalaget gjorde ett par förändringar i startelvan, där Veljko Birmancevic bänkades till förmån för Sören Rieks i anfallet. Även Peruanen Sergio Peña fick starta, och Ola Toivonen gjorde sin första start sedan i maj i fjol.

IFK Göteborg ställde upp med samma elva som sist, så när som på att Oscar Vilhelmsson tog Erik Norlins plats i anfallet.

Första halvleken präglades av en tung Malmö-dominans. Göteborg stack upp ett par gånger med kontringar men hade ingen farlig chans. Malmö hade ett par skott mot mål och ett i mål av Rieks, men det var offside. Det hettade till några gånger och fyra varningar delades ut.

Den andra började så dålig som det kan göra för bortalaget. Simon Thern orsakade straff genom hands. Anders Christiansen satte sedan Malmös ledningsmål. Tränare Mikael Stahre gjorde strax därefter ett trippelbyte, in kom Emil Salomonsson, Kevin Yakob och Amir Al Ammari.

Pressen från Malmö fortsatte dock och Göteborg hade mest offside-avblåsningar sina fåtaliga anfallsförsök. Någon sista anstormning för att kvittera blev det inte heller, och Malmö avgick med segern.

 

Kalmar FF – IFK Norrköping 1–2

Kalmar tog emot NorrköpingGuldfågeln arena. Blott 3 500 personer såg matchen, på en gräsmatta som inte riktigt höll måttet.

I Kalmar startade målfarlige norrmannen Oliver Berg med förre Norrköpingspelaren Simon Skrabb och Nahom Girmai på varsin sida. I bortalaget startade åter igen Jonathan Levi, Totte Nyman och Eman Markovic.

Den första halvleken präglades mycket av ren vilja och inte så mycket skönspel. Bortalaget tog ledningen redan efter sex minuters spel genom Markovic. Man utökade ledningen strax innan halvtid genom Levi, som efter ett solonummer sköt ett hårt skott som målvakten Ricardo inte kunde hålla.

Kalmar pressade på rejält i andra halvlek för en kvittering. Den kom också i 67:e minuten, men föregicks av en misstänkt hands på Romário. Någon reducering kom aldrig, trots en stor press på slutet. Norrköping tog säsongens första seger och därmed har alla lag förutom Degerfors vunnit minst en match i årets serie.

Omgång 4

AIK – Varbergs BoIS 1–0

I hemmalaget var Elbouzedi tillbaka i startelvan. Yttern fick också väldigt mycket boll och tog sig flera gånger förbi på sin kant. Det ledde dock aldrig till några större farligheter. I stället var det en klumpig tackling i ryggen på Bahoui strax innanför straffområdet som ledde till AIK:s mål. Sebastian Larsson gav hemmalaget ledningen från straffpunkten, även om Varbergs målvakt Andersson gick åt rätt håll.

Bortalaget startade med den reslige Simovic på topp tillsammans med Tranberg. Den frejdige yttern Matthews startade på bänken. Om taktiken var att ligga kompakt och spelafysiskt misslyckades man fatalt i första halvlek. AIK styrde spelet och hade en mängd lägen man kunde förvaltat betydligt bättre. Varberg drog också på sig tre gula kort.

Andra halvlek liknade den första i mångt och mycket. AIK hade stor dominans men skapade få riktigt farliga lägen. Varberg hade två hyfsade chanser men inget som resulterade i ett avslut. Hussein byttes in för AIK och gjorde säsongsdebut efter skada. Matthews kom in för Varberg och hade en av nyss nämnda chanser.

När matchen blåstes av stod AIK åter igen som segrare på hemmaplan, där man är starka. Varberg får ta nya tag hemma mot Mjällby på söndag. För AIK väntar ny hemmamatch, mot lokalrivalen Djurgården.

 

IFK Göteborg – Djurgården 1–1

Ny hemmamatch för IFK Göteborg och ny publikfest. På topp startade Erik Norlin tillsammans med Marcus Berg. Hemvändaren Emil Salomonsson fick åter igen starta på bänken. I bortalaget startade Joel Asoro tillsammans med Edvardsen och Haksabanovic i tremannaanfallet.

I första halvlek var Göteborg det bättre laget, med yttern Hossam Aiesh som trivdes bra. Man blev också belönade med ett mål genom Norlin. I andra halvlek var Djurgården det bättre laget, och hete Asoro kvitterade. Mål för andra matchen i rad för anfallaren. Djurgården var annars virriga på fasta situationer och spelfördelaren Magnus Eriksson var märkbart svag. Inhopparen Wikheim var pigg.

På övertid hade man tre chanser att göra segermålet, men lyckades inte sätta dit bollen.

IFK Norrköping – BK Häcken 1–1

Norrköping tillbaka på hemmaplan, fortfarande utan poäng i årets serie. Häcken med en färsk derbyförlust på kontot. Farliga Nyman och Levi startade på topp för hemmalaget tillsammans med nyförvärvet Eman Markovic. I Häcken gjorde Jeremejeff sin andra raka start, med talangen Uddenäs och Bengtsson på var sin sida.

Matchen avgjordes redan i första halvlek. Bortalaget tog ledningen i minut 23 genom mittbacken Hovland. Kvitteringen kom 12 minuter senare genom Ortmark. Detta innebar att Norrköping bröt sin usla trend och tog säsongens första poäng. För Häcken blev det säsongens första kryss.

Mjällby AIF – IK Sirius 3–0

Mjällby har startat starkt med två segrar och en förlust. Nu tog man emot Sirius på hemmagräset. Nyförvärvet Wiedesheim-Paul startade men fick tyvärr utgå tidigt i första halvlek. I bortalaget saknades Kouakou, i stället tog Sylisufaj hans plats i anfallet.

Det var också Mjällbys match. Man tog ledningen på övertid i första halvlek, Löfquist satte ledningsmålet från straffpunkten. Man utökade sedan med två mål till genom Gustavsson i 62a och Nwankwo i 79e. För inhopparen Nwankwo var det hans första allsvenska mål någonsin, han värvades från Nigeria inför säsongen.

GIF Sundsvall – Kalmar 1–0

Sundsvall mot erkänt starka Kalmar. Ylätupa och Engblom startade som anfallspar. Mycket den här säsongen hänger på Engblom, då Hallenius är skadad. Matchen kunde mycket väl gått åt båda håll och det var först i matchminut 90 som Engblom satte segermålet. Sundsvalls dåliga trend bröts och man tog tre välbehövliga poäng.

Degerfors – Hammarby 0–1

Degerfors säsongspremiär hemma på Stora valla, dagen till ära serieledarna Hammarby som motståndare. I hemmalaget fick Nikola Djurdjic starta, anfallaren med ett förflutet i Hammarby. I bortalaget startade Ludwigson, Selmani och talangen Swedberg i tremannaanfallet. Nyförvärvet från Halmstad BK Edvin Kurtulus startade också och gjorde första halvleks enda mål. Han kom högst på en hörna. Degerfors hade svårt att skapa något farligt läge. Hammarby hade mest bollinnehav men saknade också den riktiga skärpan i avgörande moment.

Andra halvlek liknade i början den första. Men matchen öppnade upp sig mer och chanser skapades åt båda håll. Hammarby hade lägen att punktera matchen med ett andra mål. Degerfors hade två bollar i virket.

Men bortalaget höll ut och tog sin fjärde raka seger. För Degerfors är det den sämsta allsvenska starten sedan 1966.

Helsingborgs IF – Elfsborg 1–0

Segertörstande Helsingborg tog emot ElfsborgOlympia. Kaied började på bänken, till förmån för Al Hamlawi. Även klubbikonen Jönsson fanns med i startelvan, dock inte Gigovic som skadade sig senast. I Elfsborg startade Ondrejka med Frick och Alm på topp.

Helsingborg fick utdelning i minut 25 genom en snygg mottagning och skott av Taha Ali. Detta blev också slutresultatet och hemmalaget bröt sin trista trend. Man har nu tre poäng, bara en bakom Elfsborg på fyra.

IFK Värnamo – Malmö FF 0–0

Nykomlingen Värnamo tog emot svenska mästarna Malmö. Ett lag som aldrig spelat i Allsvenskan mot ett som vunnit den och dessutom spelade i Champions League i fjol.

Efter en säker seger mot AIK kunde dock Malmö inte komma upp i form nog at få in ett ledningsmål. Matchen slutade mållöst, en poäng åt båda lagen. Något som Värnamo gladde sig mest åt, speciellt maskoten Kajsa Ko.

Omgång 3

Hammarby – Mjällby AIF 2–0

Hemmalaget ställde upp med en förväntad elva. Williot Swedberg och Loret Sadiku tog plats i elvan igen. Publikfavoriten Björn Paulsen var åter igen bänkad.

I Mjällby startade målkungen Mamudo Moro igen, och lånet från AIK Samuel Brolin startade mellan stolparna.

Hammarby satte press direkt från avspark. Först efter drygt 20 minuter kunde Mjällby få till ett längre anfall. Man höll dock ihop laget bra och var kompakta i försvarsspelet.

Andra halvlek fortsatte som den första. Brolin i målet fick en hel del att göra. I den 57e minuten gjorde Ludwigson rättvist 1–0 till Hammarby. Man malde sedan på och hade fler chanser, Mjällby hade en del kontringar men ytterst få lägen som var riktigt bra. Talangen Lahdo kom in i 67e minuter och gjorde 2–0 i minut 90. Hammarby tog sin tredje raka seger och Mjällby släppte in säsongens två första mål. 26 000 åskådare, minus ett hundratal bortasupportrar, kan inleda Påsken på bästa sätt.

Djurgården – IFK Norrköping 2–1

Djurgården startade med norrmännen Cornic och Wikheim från start. Båda gjorde en pigg första halvlek. Även Norrköping hade en norrman i startelvan, Eman Markovic. Det saknades inte vilja i något av lagen och båda hade ett par heta chanser. Dock var Norrköping något mer beslutsamma vilket gav utdelning till 0–1 genom Levi. Den tillresta klacken jublade vilt.

Tempot sjönk något i andra halvlek. Norrköping fick en straff som Totte Nyman sköt utanför.

Det hettade till mer mellan spelarna. Djurgården bytte in Banda vilket visade sig avgörande, 57 sekunder behövde han för att sätta kvitteringen. Sedan fick också inbytte Asoro göra mål. 2–1 till hemmalaget. Detta var Norrköpings tredje raka förlust vilket är den sämsta öppningssviten sedan 1925.

Man får ladda om inför nästa match, men sitter Norling kvar på tränarposten?

Varbergs BoIS – GIF Sundsvall 2–0

Ångestmatch för Sundsvall som förlorat sina två inledande matcher. Ylätupa satt på bänken för bortalaget när matchen blåstes igång. För hemmalaget saknades den långe anfallaren Simovic, som inte var med i truppen.

Hemmalaget tog ledningen med två mål redan i första halvlek. Mittbacken Stanisic gjorde första målet och anfallaren Adjei nummer två. Sundsvall lyckades inte göra något mål i andra och fick se Joe Corona utvisad efter två gula kort. Tredje raka förlusten för bortalaget som fått en kämpig start på sin allsvenska återkomst. För Varberg ser det alltjämt ljust ut.

Malmö FF – AIK 3–0

AIK jagar första bortasegern i Malmö sedan 1996. En fullsatt Eleda stadion med sol, vårvärmen och en perfekt plan mötte lagen. I AIK:s elva fick Jesper Ceesay göra sin första start för säsongen, annars samma elva som mot Norrköping. I MFF fick Beijmo åter igen förtroendet på högerbacken. Lewicki var tillbaka på innermittfältet.

Efter bara tre minuter gjorde MFF 1–0 efter att Kiese Thelin slagit in en retur. Matchen böljade fram och tillbaka periodvis, AIK hade ett par vassa chanser. Efter en vårdslös tackling tvingades Rakip bytas ut, in kom Toivonen. Han behöver inte lång tid för att göra Malmös andra mål. Strax innan hade AIK haft ett skott i stolpen genom Bahoui.

Andra halvlek liknade den första i stort. AIK gjorde flera byten för att få in friska ben i kampen mot reducering. Nyförvärvet Mbunga-Kimpioka gjorde sina första minuter för AIK. Men Malmö var hetast och gjorde 3–0 i 79:e, Kise Thelins andra för matchen. AIK var aldrig närmare än ett par fina aktioner av inbytt Elbouzedi på ytterposition.

Kalmar FF – Degerfors 2–0

Degerfors med två raka förluster gästade Kalmar, som vunnit en och förlorat en. Ännu en gång skulle Degerfors stå med noll poäng efter full tid då Kalmar vann med 2–0. Oliver Berg gjorde första målet redan efter fem spelade minuter. Det andra målet kom i 86:e och satte definitivt punkt för bortalagets poängchanser denna match.

Degerfors ligger nu näst sist, bara Sundsvall är sämre. Två mål framåt och sju insläppta är inte godkänt för Värmlandslaget från bruksorten.

BK Häcken – IFK Göteborg 0–2

Säsongens första Göteborgsderby gick av stapeln på Bravida arena. Ungefär halva arenan var vigd åt bortasupportrar. I hemmalaget startade måltjuven Jeremejeff, som missade förra matchen på grund av skada. I bortalaget startade veteranen Berg på topp tillsammans med talangen Vilhelmsson.

Det var också Villhelmsson som öppnade målskyttet i derbyt, redan i tredje minuten. Första halvlek var också präglad av IFK:s energiska spel, Häcken försökte främst få till kontringar.

Andra halvlek påminde mycket om den förra och IFK kontrollerade matchen. När Berg brände en straff som kunde punkterat matchen såg det en kort stund ovisst ut. Men så drog ytterbacken Hodzic på sig sitt andra gula och blev utvisat kort där efter. Häcken orkade aldrig riktigt skapa ett ordentligt tryck. I stället var det IFK som skapade bäst lägen och Aiesh satte 0–2 i 78:e minuter. IFK Göteborg tog sin tredje raka seger och visar stor form.

IF Elfsborg – IFK Värnamo 4–1

Värnamo kom med ett kryss i bagaget, Elfsborg likaså. Men Elfsborg var en klass bättre än smålänningarna och vann med komfortabla 4–1. Det var inhopparna som ordnade målkalaset, Okkels gjorde ett mål och Gudjohnsen två. Båda blev inbytta i andra halvlek.

Nykomlingen Värnamo väntar på sin första, och historiska, seger i Allsvenskan. Men man är inte ensamma om att leta efter segrar. Fyra andra lag gör det med.

IK Sirius – Helsingborgs IF 1–0

Av lagen som hittills inte tagit en seger i årets serie är Helsingborg ett. Och efter mötet mot Sirius är man fortfarande segerlösa. Anfallaren van det Hurk gjorde matchens enda mål, tyvärr i det egna lagets. Till skillnad från andra bottenlag har inte Helsingborg släppt in fasansfullt många mål, fyra på tre matcher är kanske inte bra, men än har man inte rasat igenom totalt. Rysslånet Gigovic fick utgå redan i första halvlek, skador är inte något man kommer kunna ha råd med om man vill klara sig från nedflyttning.

I Sirius såg det bättre ut. Nyförvärvet från IFK Göteborg, Patrik Karlsson Lagemyr, startade på topp med Kouakou. Även Rogic fick åter igen starta, och har fått fart på karriären igen efter tiden i AIK.

Omgång 2

Degerfors – BK Häcken 1–2

Hemmapremiär för Degerfors på Behrn arena. I stället för hemmaplanen på Stora valla fick man av väderleksskäl spela i Örebro.

Gästande Häcken kommer stärkta efter den stora segern mot AIK i premiären. Degerfors ville revanschera sig från bortaförlusten mot Djurgården. Anfallaren Djurdjic fanns inte med i Degerfors trupp, likaså tremålsskytten från premiären mot AIK Jeremejeff saknades i bortalaget.

Häcken styrde spelet i första halvlek och fick en tidig utdelning genom mål av Sadiq. Häcken var bättre även i andra, men släppte in kvitteringen i 66 matchminuten. Sadiq säkrade dock segern med sitt andra mål för matchen. Häcken har maximal utdelning i Allsvenskan hittills, Degerfors minimal.

GIF Sundsvall – Hammarby 1–5

Inhopparna i förra matchen Sadiku och Swedberg startade matchen för bortalaget. I Sundsvall spelade både Ylätupa, Lundström och Lindkvist med bakgrund i AIK. Backen med seriens bästa namn, Forrest Lasso, startade även han i hemmalaget.

Hammarby körde över Sundsvall i första halvlek med 1–4. Visserligen kunde Ylätupa göra mål efter ett individuellt misstag av Sadiku. Men det var en klasskillnad mellan lagen. Supertalangen Swedberg gjorde ett snyggt mål och var inblandad i det självmål som blev halvlekens sista.

Andra halvlek blev något mer avslagen. Det saknades inte chanser men det märktes att Hammarby slog vakt om sin ledning. Man satte 1–5 när Besara gjorde sitt andra mål för kvällen. Av runt 6 000 åskådare var minst en tredjedel tillresta hammarbyare.

Varbergs BoIS – Kalmar FF 0–3

En fin dag på Varberg Energi Arena, i folkmun kallad Påskbergsvallen. Efter segern i premiären var Varberg sugna på mer. Men det blev noll poäng då Kalmar vann med 0-3.

Varberg fick en straff som den reslige Simovic tog, men målvakten från Brasilien Ricardo Friedrich räddade.

Kalmar tog årets första trepoängare och tränaren Rydström måste varit nöjd.

Simon Skrabb gör Kalmars tredje mål:

AIK – IFK Norrköping 1–0

Nyförvärvet Jordan Larsson spelade från start i AIK. I den femtonde minuten slog han hörnan som Milosevic nickade i mål. Larsson var även inblandad i ett par chanser till under första halvleken. Norrköping pressade på och ville kontrollera matchen. Något man lyckades mer med i andra halvlek. Man var inte oävna, även om man den här matchen inte lyckades få hål på hemmalaget.

AIK hade bitvis svårt att få fatt på Norrköpingspelarna och Lustig, Sebastian Larsson och Ayari fick gula kort. Även Nordfeldt fick ett för maskning i slutminterna.

AIK kunde hålla ut och tog säsongens första seger. För Norrköping var det andra raka och man får ta nya tag, åter igen i Stockholm, men på det mer välbekanta konstgräset på Tele2 Arena nästa omgång.

Gräset på Nationalarenan såg bra ut, tack vare nya lampor som implementeras av planskötarna. 27 500 kom för att se matchen, varav runt 500 tillresta.

Helsingborgs IF – IFK Göteborg 0–1

Hemmapremiär igen gör Helsingborg som är nya från Superettan. Välfyllt på Olympias läktare, med en stor tillrest klack från Göteborg på ena kortsidan. Matchen var något grinig, Helsingborg ville revanschera sig från premiärförlusten.

Marcus Berg är lagkapten och han gjorde matchens enda mål. Bergs andra mål på två matcher.

Aiesh och Gigovic rök ihop efter en tackling, båda spelarna varnades. Göteborg har öppnat starkt med två raka segrar och fortsätter i samma goda form som  förra hösten.

Berg gör Göteborgs segermål:

Mjällby AIF – Djurgården 1–0

Mjällbys hemmapremiär på gräset i Listerlandet. Djurgården mönstrade en liknande elva som i premiären, så när som på Jesper Löfgren som tog plats bredvid Ekdal i mittlåset.

Matchen fick en karaktär av kamp, där Mjällby positionerade sig bra som spelade kompakt. Djurgården skapade en del chanser i första halvlek, men mattades av. Moro gjorde hemmalagets mål i andra halvlek på en fast situation. Trots försöket att kvittera gjorde Djurgården bara två byten. Anfallaren Kalle Holmberg fick nöta bänk hela matchen.

Säsongens andra raka seger för hemmalaget, som sällar sig till gruppen av lag som än så länge står på full pott i årets Allsvenskan.

Malmö FF – IF Elfsborg 1–1 (omgångens match)

Malmö mönstrade starkast möjliga lag, så när som på att Beijmo ersatte Olsson på vänsterbacken.

Malmö var något hetare i första halvlek och fick också ett ledningsmål genom Birmancevic. Målet kom efter ett par snabba passningar och Birmancevic lyckades klacka in bollen i mål, mycket snyggt.

Andra halvlek blev jämnare. Elfsborg låg rätt i positionerna och krigade på i närkampspelet. Man fick också utdelning när Olsson kvitterade minut 50. Båda lagen fortsatte gå för segern och det blev fler närkamper och ibland ett tempo som inget av lagen kunde behärska. Anfallaren Sveinn Gudjohnsen gjorde ett sent inhopp för boråsarna, mest känd för att vara son till stjärnspelaren Eidur.

Mest glädjande var poängen för Elfsborg som förlorat sin premiärmatch. För Malmö väntar hemmamatch igen redan på söndag, mot AIK.

Olssons kvitteringsmål:

IFK Värnamo – IK Sirius 0–0

Äntligen hemmapremiär för IFK Värnamo, den första i Allsvenskan för klubben. Finnvedsvallen var knökfull denna historiska afton. I startelvan hade man den tänkte målskytten Antosson på topp, och AIK-lånet Tihi i mittlåset. Framåt gick det inte, men å andra sidan höll man tätt bakåt. Matchen slutade mållöst.

Sirius hade nyförvärvet Rogic på topp tillsammans med måltjuven Kouakou. Nyförvärvet från Östersund, Ssewankambo, startade i mittlåset. Även för Sirikus var defensiven bra, men offensiven presterade inget mål.

Den historiska avsparken på Finnvedsvallen:

Omgång 1

Hammarby – Helsingborgs IF 2–1

Premiärmatchen i premiäromgången. Fullsatt på Tele2 Arena, med en mäktig inramning och tifo. Ny tränare i Hammarby, Cifuentes, såg lite tagen ut i intervjun inför avspark.

Skånelaget Helsingborg är tillbaka i Allsvenskan, med i startelvan var Armin Gigovic, som lämnat sin klubb i Ryssland nyligen. Även nyförvärvet Albert Ejupi spelade från start på mittfältet. Åtta skador under försäsongen har tvingat klubben att plocka in fler spelare i all hast.

Uppåt 500 bortasupportrar var på plats i Stockholm denna något kyliga lördagseftermiddag.

1–0 kom planenligt genom Ludwigson. Helsingborg hade svårt att få till ett sammansatt spel. Helt utan offensiv kvalité var man dock inte.

Andra halvlek liknade den första. Hammarby fortsatte med finurliga kombinationer. Stolpträffar höll siffrorna nere, först på övertid kunde inhopparen Williot Swedberg smälla in 2–0. Helsingborg fick in ett tröstmål i 97 via Al Hawlawi, men det blev aldrig riktigt spännande ändå.

Hammarby ser starka ut och har en bra konkurrenssituation med spelare som Swedberg och Sadiku på bänken.

BK Häcken – AIK 4–2

Fullsatt på Bravida arena inför avspark, ett stort bortafölje av AIK:are upptog ungefär hälften av platserna.

Två snabba mål tidigt i första halvlek av Jeremejeff gav Häcken fördel, det första kom efter en onödig straff orsakad av Otieno. Bahoui gjorde 2–1, fanns ett visst hopp inför andra halvlek.

Men i andra gjorde Jeremejeff sitt tredje mål och supertalangen Uddenäs gjorde ett mål. Uddenäs gjorde sin första allsvenska match. AIK satte sitt andra mål genom Ayari, men var aldrig nära att störa Häcken på slutet av matchen.

Inget lag som förlorat premiärmatchen har sedan vunnit Allsvenskan.

IFK Göteborg – IFK Värnamo 2–1

Debutmatch i Allsvenskan för Värnamo. På bänken, Jonas Thern. I Göteborgs startelva: sonen Simon Thern. Göteborgs styrde spelet stora delar av matchen. Värnamos kvittering kändes onödig från hemmalagets sida. Anfallaren Marcus Berg fortsätter att vara avgörande för Göteborgs anfallsspel.

Göteborg mönstrar samma elva som i fjol, men med ny målvakt. Fullsatt på Gamla Ullevi och bra tryck på läktarna inledningsvis.

IFK Norrköping – Varbergs BoIS 0–1

Norrköping gick på en mina i premiären när bortalaget Varberg tog tre poäng. Varberg spelar ett kompakt spel som ledde till en tiondeplats i fjol. Tre poäng mot topprankade Norrköping var en smakstart. Publiksiffran på 6 800 personer imponerar inte för en stor klubb som Norrköping, i en premiär.

IK Sirius – GIF Sundsvall 2–1

Engblom, lagets skyttekung, gjorde gästernas mål. Den målfarlige Kouakou i hemmalaget gjorde det vinnande målet. Islänningen Bjarnason gjorde 1–1.

Oscar Linnér har lånats in från Arminia Bielefeld över vårsäsongen. Målvakten fick dock sitta på bänken under matchen. Han var mycket kritisk till detta i media efteråt, vilket inte mottogs väl av Sundsvall.

Kalmar FF – Malmö FF 0–1

Planen uppkörd och något lerig efter en damallsvensk match i fredags. Kalmar har en spelidé man tror på, man är ett krigande lag. Mot Malmö stod man upp fint i första halvlek, även om bortalaget hade de bästa chanserna.

Malmö gjorde 0–1 genom Kiese Thelin på ett inlägg. Kalmar hade ett par bra lägen att kvittera men bortalaget tog samtliga tre poäng. En smakstart för svenska mästarna.

En stor tillrest klack runt 2 000 malmöiter höjde stämningen rejält.

Djurgårdens IF – Degerfors 3–1

Djurgården tar emot förra årets utropstecken, Degerfors. Degerfors blev nederlagstippade men lyckades hänga kvar. Matchen öppnade dock inte bra, Haksabanovic fick ett fint läge och gjorde mål efter bara tio minuter.

Domaren Bojan Pandzic utgick i paus, Viktor Wolff tog över.

Djurgården gjorde 2–0 genom Edvardsen, tidigare spelare i Degerfors. Degerfors lyfte sig rejält efteråt och skapade en handfull riktigt fina lägen. Widell-Zetterström i Djurgårdens mål fick det svettigt.

Man fick också utdelning genom Saidis mål till reducering för Degerfors. Hemmalaget fick sedan mer kontroll på spelet, och Edvardsen gjorde sitt andra mål och satte spiken i kistan. Inte ens Nikola Djurdjic, tidigare Hammarby, kunde förstöra stockholmarnas premiärfest.

Elfsborgs IF – Mjällby AIF 0–2

Mjällby tog alla tre poäng i premiären på Borås arena. Det var lagets första vinst någonsin på bortaplan mot Elfsborg. Målen gjordes av Moro och Löfquist. Bara 4 380 personer hade tagit sig för att se matchen, trots att Elfsborg satsar mot guldet i år.