Hon har alltid funderat på hur vi människor bäst ska värna miljö och natur. Du har sett henne i tv och i tidningsintervjuer – alltid på barrikaderna för att rädda jorden.

Nu kommer du snart att se henne på modevisningar – Märta Stenevi satsar på en helt egen klädkollektion.

Jag har ju länge funderat på hur vi människor klär oss. Det måste finnas något som är bättre än det här fruktansvärda slit- och slängbeteendet.

Men second hand-butiker har ju blivit stort. Räcker inte det?

Det är ett stort steg framåt. Men det räcker inte. Vi måste tänka om helt. Bryta vårt beroende av vanliga kläder.

Märta Stenevis första kreation har därför blivit en klänning skapad av svarta sopsäckar som rymmer 40 liter – den sort du brukar fylla några stycken av när du vårstädar. Det var just under en vårstädning Märta fick idéen.

Jag stod där och tryckte ner gamla t-shirts som skulle slängas i säcken. Tänkte än en gång vilket slöseri det var, tänk om man istället kunde ha enkla, evigt hållbara och lättvättade plagg som … och då gick det upp för mig … jag höll ju i ett sådant plagg … sopsäcken … tre hål så har man en klänning.

Märta fortsätter med att berömma slitstyrkan hos en sopsäck, och hur enkel den är att tvätta. Man bara spolar av den, inget fäster.

Men kommer folk verkligen att vilja gå omkring i en svart sopsäck?

Men självklart. Vem vill inte göra ett statement och visa att man bryr sig om miljön? Och min klänning är samtidigt så rätt på andra sätt.

Hur då?

Lite farlig, lite sexig. Man associerar till klubbar och människor klädda i latex. Normbrytande helt enkelt.

Kommer vi att få se flera kreationer?

Ja, jag har en jutesäcksklänning på gång, och en byxdress – men materialet där är hemligt än så länge.

Hur gör man med underkläder?

 Behövs inte alls. Har aldrig gjort egentligen. Det skulle bara ta bort den där härliga känslan av följsam plast mot den egna nakna huden. Man går omkring och liksom ryser av välbehag hela tiden.

Vad kommer ditt klädmärke att heta?

Smärta

Smärta?

Ja, det anspelar förstås på mitt namn, men också på att kläderna är ett uttryck för den smärta vi känner när vi ser hur jorden förstörs. Det är därför det svarta blir så kongenialt.

Kommer det en barnkollektion också?

Men självklart! Jag börjar med kläder för barn 0-3 år. De kläderna görs inte av stora sopsäckar utan av plastkassar man använder när man handlar. Väldigt praktiskt när de inte kan gå än. Då gör man bara två hål i botten på kassen där benen kan sticka ut och så bär man enkelt runt på det lilla knytet.

Du talade nyss om att bryta normer. Ska män också gå omkring i en klänning gjord av en svart sopsäck.

Absolut! Det är väl normbrytande om något? Jag har redan en manlig modell klar för min första modevisning. En mycket känd person!

Vem?

Dan Eliasson. Han blev mycket förtjust i den. ”Härligt slinkigt material, så följsamt”, tyckte han. Vad jag förstår han han redan testat och den gjorde succé. I vilket sammanhang ville han dock inte berätta.

När kommer dina kläder att finnas i butik?

Vi tänkte lansera dem i juni på nationaldagen. Jag tycker mina kläder ska ersätta nationaldräkten och landskapsdräkterna. De tillhör en förgången tid.