Nu utökar vi vår sportbevakning med en permanent plats för Allsvenskan på förstasidan. Grundbevakningen kommer vara matchreferat och tabeller. Vi kommer under året bygga ut den allsvenska sektionen med djupare matchanalyser och intressanta kolumnister.

Varför Allsvenskan, den bevakas ju redan av många medier? Det stämmer att den bevakas men bevakningen har också förändrats mycket de senaste åren. Mycket tack vare sociala mediers ökande betydelse och de stora tidningarnas krympta redaktioner. Paradoxalt kan man nu få väldigt mycket information, men mindre och mindre via traditionella medier.

Vi kommer inte lägga material bakom betalvägg. En bra kolumn kommer finnas att läsa permanent. Vi kommer heller inte ha pliktskyldiga inför- och efterrapporter. Eller pumpa ut lösa rykten om spelarövergångar från olika källor. Vi kommer inte styras av flödet utan på sikt vill vi styra flödet.

För ett tag sedan skrev jag en artikel om Roman Abramovitjs uttåg ur Chelsea FC. Jag försökte förgäves få kontakt med representanter från Chelseas svenska supporterklubb. Frågor om oligarken har inte lämnats helt obesvarade av supporterklubben men det finns givetvis mycket mer man skulle vilja veta. Hur känns det att lägga tid och pengar på att stödja ett lag i ett annat land via en skärm? Skäms man i efterhand?

I Allsvenskan finns ett stort mått av folklighet. Både gummor, gubbar och familjer går på matcher, äter varmkorv och trivs. Många har bara en eller ett par kilometers avstånd från sin bostad till hemmaarenan. Jo, det finns loger och exklusiva platser på många arenor också. Men svensk fotboll bygger i grunden på tradition och engagemang, utan det hade publiksnittet varit mer rättvisande för kvaliteten på spelet.

Allsvenskan är dock i praktiken en del av den moderna fotbollen, inte minst genom att ekonomi genomsyrar hur klubbarna styrs. Två klubbar är extra intressanta ur den aspekten, Malmö FF och Hammarby.

Vad gäller Malmö så är det främst sportsliga prestationer som skapat ett ekonomiskt utrymme ingen annan klubb är i närheten av. Vad innebär det för Allsvenskan, kommer Malmö bli som Rosenborg var i Norge för ett antal år sedan?

Hammarby har fått en avsevärt bättre ekonomi de senaste säsongerna. Man har en stark och speciell klubbkultur, som nu mixas med inflytande av den amerikanska minoritetsägaren AEG. Och av Zlatan.

Intressant nog möts Hammarby och Malmö i finalen i svenska cupen i maj. Hammarby var i år mycket nära att gå till gruppspelet i Conference League. Sveriges två absolut bästa cuplag möts.

Att tippa utgången av serien har de senaste åren varit väldigt enkelt. Förutsättningarna talar alltid för Malmö. Även om klubben inte är immun mot problem, spelare som säljs vidare, så har man ändå en ekonomi och en trupp som ska slåss in i omgång 30. I fjol vann man på bättre målskillnad mot AIK, som får anses vara den främsta utmanaren den här säsongen.

För AIK väntar också en förhandling om nytt arenaavtal. Det kanske låter enkelt, man har tio år på Nationalarenan och vad är alternativet? Även om jag själv tror att man kommer bli kvar finns det frågetecken att reda ut. Det främsta handlar om underlaget, kommer man få ett bra gräs? 2010 skrev jag en artikel som förespråkade att AIK skulle välja Tele2 Arena, inför den första förhandlingen. Den utlovade träningsanläggningen som skulle uppföras efter flytten till Nationalarenan lyser ännu med sin frånvaro. Och vad händer med planerna på att uppföra en egen arena?

Bottenstriden blir också intressant i år. Jag tror IFK Värnamo åker ur direkt. Man har haft en ganska snabb resa uppåt från division 1 och jag tror inte man har grunden för att hänga kvar. Man är givetvis själva medvetna om att man slår ur underläge men jag tror ändå inte att det räcker.

Säsongens frågetecken blir Helsingborgs IF, som traditionellt sett är en klubb för övre halvan av tabellen. Men en sejour i Superettan och en konstant dålig ekonomi har skapat problem.

Ett annat frågetecken är IFK Göteborg. Man har kunnat stabilisera sig någorlunda med Stahre på tränarposten men det är onekligen något fel med fotbollen i Göteborg. BK Häcken går som tåget men IFK blir förmodligen ett mittenlag i år. Gais åkte ur Superettan i fjol. Vi får anledning att titta närmare på situationen i Sveriges andra stad vad det lider.

Vi kommer också följa diskussionen om VAR som sannolikt kommer trappas upp under året. VAR förstör rytmen i matcherna och gör fotbollen till en mer modern sport. Införandet följer ett mönster av kommersialisering och undergrävande av domarens ansvar.

Det stora utropstecknet i år kommer bli Amar Ahmed Fatah, kallad trippel A eller AAA. 18-åringen gjorde ett omtalat inhopp i Allsvenskan i fjol och gjorde ett fint inhopp mot Malmö i kvartsfinalen i cupen. Han har en mycket bra blandning av fart och teknik som är ovanlig att se i svensk fotboll. Får han vara skadefri och spela mycket kommer han säljas i sommar för ett belopp liknande det Alexander Isak såldes för.

Filip är reporter på Morgonposten.