Split, 18 september 2021:

Henrik Kristensson från Västra Karaby utanför Lund tittar uppmärksamt på glöden på sin cigarr. Favoriterna i cigarröknings-VM har fallit ifrån en efter en, och nu är det bara den unge uppstickaren Borys Szkodziak från Polen kvar att röka ut. “Visa mig att du har rök”, säger domaren vid bordet. Henrik suger på cigarrhuvudet och blåser ut lite rök. Cigarrglöden lever, liksom tävlingen.

För att vinna måste man hålla liv i sin cigarr längre än de andra men man vill inte bränna cigarrgördeln. En tävlande kan “gå ut” genom att välja att säga stopp, eller så kan den “bränna ut” genom att vänta för länge. Om gördeln skadas stoppas tiden och man får femton minuters straffavdrag.

När slutdramat på Amphora Hotel i Split närmar sig har det gått mer än femton minuter sedan trean i tävlingen lade ned sin cigarr, så andraplatsen är säkrad för svensken. Nu gäller det om han bara ska bli tvåa eller om han ska bli världsmästare.

Han hör att det surras i tävlingslokalen om att polacken snart är ute, så han spelar säkert och försöker hålla liv i glöden genom att försiktigt flytta den runt foten på cigarren. Det gör han genom att rotera den och samtidigt dra in luft utmed sidan på cigarrhuvudet, på ett sätt som den normale rökaren nog aldrig har tänkt på. Luften löper som i kanaler inne i cigarren, och det gäller att utnyttja dem.

Men det kommer inget positivt besked från motståndarens bord. Glöden kryper närmare gördeln, och han måste fatta ett beslut. Han kastar sig in i vad han kallar en nöd-tunnling, där han låter glöden svalna så att den reduceras in till cigarrens kärna, och sedan försöker han få den att stanna i kärnan och successivt gröpa ur cigarren. Tekniken skapar en tunnel innanför täckbladet, som är cigarrens ytterhölje, och på så sätt lyckas han hålla liv i cigarren utan att skada gördeln.

Henrik känner att tunnlingen är på gränsen till att bränna igenom täckbladet. Då kommer beskedet att polacken har “gått ut”, och nu måste han snabbt visa att han har rök och sedan få ett godkänt besked att gördeln är oskadd. Han förvarnar domaren, blåser ut rök och en snabb gördelkontroll senare är det klart. Sverige har fått sin första världsmästare i cigarrökning.

Segrartiden skrevs till 2.42.07. Sjutton sekunder före tvåan, och två timmar mer än det sällskapsrökaren behöver på sig.

Många har förbannat cigarrer som tunnlar sig. Det kan bero på att man röker snabbare än glöden tillåter, att cigarren är dåligt packad eller att täckbladet är fuktigare än de inre delarna. Fenomenet kan förstöra upplevelsen av en god cigarr, men för Henrik Kristensson och hans träningskamrater från Skåne är tunnling en vinnande taktik som de tar till i slutskedet av en tävling. Med mästarens rätt säger skåningen till Morgonposten att han nog är bäst i världen just nu på att tunnla. I slutet av vår intervju med Henrik ger han tips på hur man bäst ska ta sig an den avancerade tunnlingen, och han ger även tekniktips till den mindre avancerade rökaren.

På fem år har den svenske världsmästaren gått från att aldrig ha rökt en cigarr till att bli ett namn i cigarrvärlden.

Du har nämnt för mig att det var ungefär fem år sedan du rökte din första cigarr. Var det kärlek vid första blosset?

Ja, men där var nog något magiskt, faktiskt, som väckte ett större och större intresse. Det var på öl- och whiskymässan i Malmö där min kompis insisterade på att vi skulle ta en cigarr. Det kan vi göra, tyckte jag, det har jag aldrig gjort … och det hade inte han heller. Där blev ändå nånting … vi hamnade i ett jäkligt trevligt sällskap. Det var något speciellt ändå, liksom. Jag kände att det här var väldigt intressant. Det är nog sex år sedan ungefär.

Året därpå gjorde vi samma sak, och då tänkte jag att här får man nog handla med sig några stycken. Det börjar ju snart bli sommar. Under våren rökte jag av dem jag köpte, och tänkte att det var ganska dyrt att handla en cigarr för 70 kronor, men det ändrar ju sig lite med tiden … Men då tänkte man att fem cigarrer det är ändå 300 spänn.

Det började egentligen så, och sedan kom sommaren och jag började röka mer. Det var trevligt att sitta ute i kvällssolen när det var ljummet. Sedan drog det egentligen bara i gång. Jag vill gärna förstå, och jag vill lära mig mer, och började titta på hur fungerar den här processen, och vad det är som ger olika smaker, och sådant?

Sedan kom jag i kontakt med ett cigarrsällskap uppe i Helsingborg, och fick veta att cigarrklubben där uppe snart skulle öppna igen. Då blev jag medlem där. Klubben startade i gång och de skulle i väg till Honduras och Nicaragua på en cigarresa. Jag hängde med där och var på fabriker och såg hela processen hur man tillverkar cigarrer.

Du kastade dig in i cigarrvärlden?

Ja det blev verkligen så. Det var roligt. Det var en helt ny typ av gemenskap med en väldig blandning av personligheter från olika yrken och inkomstklasser. Det är verkligen en mix av människor, och det är det som är så trevligt.

På frågan hur många cigarrer Henrik har hemma säger han att han har en del, och att han nog klarar sig om kriget kommer.

Krig i ett par veckor?

Där är nog en tio års förbrukning, kanske 2000–3000 cigarrer i alla fall.

Använder du plastidorer då, eller har du ett stort skåp?

Det är inte ekonomiskt att jobba med skåp och grejer, utan det får bli plastidorer, då ja. 65 liters plastlådor. Man hör om de här skåpen att de läcker, och det är problem att sprida fukten. Det är väldigt underhållsfritt med plastidorer. Det är ingen “show-grej” för mig. Jag har en humidor i min lounge som är lite finare, det räcker. Just nu en jag vann nere i Split. Det andra är bara ren förvaring.

Vad har du för favoritcigarrer?

Den är så svår, den frågan. Det beror på vad man är sugen på. Ibland är man väldigt sugen på en kuban, för det är ändå något speciellt med kubaner. Man kommer inte ifrån det. En Montecristo kan vara trevlig om man vill ha lite mer “power”. Ska det vara lite mjukare kan jag tänka mig en Vegueros eller en Hoyo de Monterrey. Trinidad är också trevlig.

Men kubaner har inte riktigt den “powern” som finns hos ickekubaner. Jag röker ganska mycket från Honduras och Nicaragua, framför allt. Det har växt till sig väldigt mycket. Det beror på vilket “mood” man är i och vad man ätit. Jag röker nog 70 procent honduranskt och nicaraguanskt, och de resterande 30 procenten är nog kubaner. Jag tycker Rocky Patel har en stor variation i sina linjer, med olika smaker, och konstruktionen är alltid perfekt och du vet precis vad du får. Om jag en kväll känner att jag är sugen på en Rocky Patel Hamlet så vet jag att jag får precis det jag vill ha. Det är väl det märket jag röker allra mest.

Vad har du för tips till den som ska börja röka cigarrer?

Det största tipset är att det egentligen inte finns något som är rätt och fel. Om man är intresserad av att börja röka ska man prova sig fram. Man kan snoppa och man kan tända på så många olika sätt. Det finns åsikter om hur man ska hålla och hur man vara. Man kan strunta i allt det. Titta på lite Youtubevideor och se hur man klipper, för att göra någorlunda rätt, men sedan handlar det om vad du tycker är gott och vilka märken du vill röka. Jag röker själv ganska billiga cigarrer ibland. Det finns inga regler, det är det första. Köp sedan lite olika varianter och pröva dig fram. Det är nog det mest grundläggande.

Rökteknik

Hur ofta puffar du under en tävling?

Det kan nog vara … Det är ju mikropuffar, och om allt snurrar på bra kan man säga att jag tar ett litet bloss i minuten. En liten sådan mini, bara för att få glöden till att ligga rätt. Man brukar säga att man delar in cigarren i tårtbitar. Man vill att glöden ska röra sig runt foten sakta men säkert. Man vill att den ska vara ute i kanten, och sedan vill man att den ska flytta sig. Man kan säga att glöden roterar som på ett hjul. Man drar den i små tårtbitar runt foten. Har du glöd över hela cigarren bränner du tobak överallt hela tiden.

Hur flyttar du glöden?

Det handlar om hur du håller den. Om du håller den uppåt lite grann, eller om du pekar den nedåt. Det är där man får korrigera. Du kan också hålla cigarren mot munnen så att du får luften att genomströmma lite på den ena kanten. Man håller läppen för halva cigarren, kan man säga, och hittar kanaler som finns utmed sidorna. När väl glöden börjar jobba i de här tårtbitarna så kan man flytta den på det sättet.

Det verkar som att man måste vara uppmärksam på cigarren hela tiden. Blir du trött efter två och en halv timme?

Ja, precis. Det är ganska mycket koncentration man måste lägga ned. Speciellt när jag kommit hela vägen till finalen så bestämde jag mig för att ignorera allting som händer runtomkring, och lägga varje sekund på att ha fokus på cigarren. Är det rätt, är det fel? Håller jag rätt? Vad kan jag göra? Jag kände att här måste jag verkligen lägga ned allt … Jag får inte tänka på någonting annat. Ingenting med omvärlden – hur går det för den eller den? – utan fullt fokus på min cigarr.

Vilka tips har du till rekreationsrökaren vad gäller hur man behåller en jämn och fin glöd på sin cigarr?

Cigarrer är ju handrullade. Ingen cigarr är lik den andra, och de har lite olika personligheter. De handlar om hur de är packade, hur mycket luft det finns inne i cigarren, hurdana är kanalerna. Det är väldigt många faktorer som har med konstruktionen att göra. Även om vikten är ungefär densamma så varierar det hur de har rullats. Det är en faktor.

En annan faktor är hur cigarren har legat. Är den jämnfuktig eller har den flyttats till en fuktigare miljö? Ja, då kan det vara yttre fukt som gör att cigarren får en fuktigare utsida. Då brukar man säga att en cigarr vill tunnla. Det vill man inte ha på tävling på väg ned till gördeln eller när man bara ska njuta av en cigarr. Då handlar det också om hur man håller cigarren. Man ska inte hålla cigarren på samma sätt hela tiden. Man ska vända cigarren eller rulla den mellan sina fingrar.

Till hösten ska Henrik Kristensson försvara sin titel, och han är direktkvalificerad i egenskap av mästare. Kvalsäsongen för dem som vill utmana honom drar snart igång och han kommer att följa den med intresse. Kanske kan någon av hans träningskamrater i Skåne utmana honom, eller världsrekordinnehavaren Igor Kovacic från Göteborg. I de duktiga ryssarnas frånvaro tror han att det kommer att stå mellan svenskarna och polackerna. Världsmästaren från 2018, Hauke Walter från Tyskland, ser han som en outsider.

 

Vad dricker världsmästaren till sin cigarr?

Till vardags: Earl Grey-te

Till fest: whisky

Till provsmakningen: mineralvatten

Som omväxling: varm choklad

 

Poddtips från världsmästaren:

Cigarren – med Anders Axklo och Martin Odh

Cigarrpodden – av Brobergs Tobakshandel med gäster

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.