Straffet verkar oftast vara att man tejpar fast den skyldiga vid en lyktstolpe, drar ner byxorna på honom och ger honom prygel. Ibland ser man kvinnor bland dem som behandlas på detta sätt.

Allt medan människor tittar på.

En del har skyltar hängande på sig där det står skrivet ”Plundrare”.

Händelser som dessa sker på många platser i dag i Ukraina. Du kan se bilder och filmer på nyhetskanaler och i sociala media som visar hur ukrainare tar rättvisan i egna händer.

I början sades det i kommentarerna från dem som lägger upp bilderna att det rörde sig om kriminella som samvetslöst passade på att plundra livsmedelsbutiker, apotek och andra affärer där det kan finnas saker av värde.

Twitter verkar av någon anledning vilja dölja denna del av krigets verklighet och genomförde i början på veckan en massiv rensningsaktion där man utplånade många bilder och videos som visade hur plundrare bestraffades. Det kan ha varit en reaktion på ryska påståenden om att det man såg på filmerna var ukrainska ultranationalister som fick utlopp för sitt hat mot romer.

Men oavsett vad som är sant i de fallen är en sak säker – det är inte längre bara kriminella som ägnar sig åt plundring – situationen har förändrats efter hand, och ganska snabbt. Det skedde i de städer som var mest isolerade och belägrade, och där beskjutningen var hårdast. Där blev plundring ett sätt att överleva. För att dämma upp plundringsvågorna på vissa platser i landet undertecknade Zelenskyj 4 mars lag nr 7124 som gjorde plundring till ett brott som kan innebära upp till tio år i fängelse.

Frågan är om den lagen kan upprätthållas i ett Ukraina som befinner sig i krig?

8 mars kunde BBC nämligen visa en film där man såg hur invånare i Mariupol tömde ett bombat köpcenter.

Samma dag behandlade Sky News hur plundring blivit vardag även för tidigare laglydiga medborgare i staden.

Att plundring tidigt blev ett problem under kriget visar sig också av att Kievs borgmästare Vitalij Klitjko 28 februari gav militären rätt att på plats skjuta påkomna plundrare.

I Cherson som är ockuperat av ryska styrkor är alla livsmedelsbutiker oftast tomma och stängda.  Business Insider rapporterade från staden för en vecka sedan, och i artikeln visas en film där man ser hur två äldre kvinnor misshandlar en man som anklagats för plundring. Enligt uppgifter till tidningen ska den bundna mannen vara en ordningsvakt som försökte stjäla mat från en butik.

NBC News publicerade i går ett reportage från Charkiv där man ser hur invånarna sätter upp galler i utbombade bostadshus för att sätta stopp för plundrare. Av filmen framgår dock inte riktigt vad plundrare skulle kunna finna i de bombade husen.

Givetvis anklagas ryska soldater för plundring – och ska man tro ukrainska myndigheters uttalanden och privata inlägg på sociala media är de ryska styrkorna som Egyptens gräshoppor och förtär allt i sin väg när det gäller mat.

Likaså verkar drivmedel vara begärligt. Det finns ett antal övervakningsfilmer som visar hur ryska pansarfordon stannar vid en mack och fyller på tankarna. Den mest märkliga är väl där man ser de ryska soldaterna gå in i mackens butik och lite planlöst förse sig med vad som finns där. Mest verkar de leta efter chips.

Andra rapporter har talat om rysk plundring av privata hem, butiker för kläder och elektronik, och det ukrainska försvarsdepartementet hävdar att rysk militär har plundrat ukrainska militärförråd eftersom soldaterna är ute efter ukrainska militärkängor och kalsonger. Enligt försvarsdepartementet beror det på att de ukrainska kängorna ska vara överlägsna de ryska. Någon förklaring till varför ukrainska militärkalsonger skulle vara begärliga lämnar dock inte försvarsdepartementet.

Den mest märkliga ryska plundringen skedde nog i den lilla staden Vasylivka. Där finns ett historiskt museum i ett slott som byggdes i slutet på 1800-talet. Enligt museichefen besköts slottet av ryskt artilleri, sedan bröt sig ryska soldater in och ”stal allt de kom över”. Bland stöldgodset fanns en toalettstol i marmor, något som speciellt upprörde en tjänsteman på det ukrainska kulturdepartementet som förklarade:

”Första gången stals den av bolsjevikerna. Senare återlämnades den till museet av en av tjuvarnas barn. Och nu igen, de senaste inkräktarna stjäl än en gång den olycksdrabbade toalettstolen! Varför! Jag förstår inte!”