I slutet av februari meddelade Högsta domstolen att man inte beviljar prövningstillstånd för domen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Hovrättens beslut att fälla honom för sexuellt ofredande står fast.

I fredags meddelade Sverigedemokraterna att Lundgren lämnar partiet. Partiets uttalande löd:

”Efter samtal med Peter Lundgren har vi kommit fram till att domen i hovrätten gör det omöjligt för honom att företräda Sverigedemokraterna. Han kommer därmed att lämna sitt medlemskap i partiet.”

Den partilöse Lundgren är nu en politisk vilde. Han bestämmer helt själv vilken politik han ska föra och hur han ska rösta, och behöver inte följa någon partilinje.

I maj 2019, en dryg vecka före EU-valet kom uppgifterna om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren sexuellt hade ofredat en kvinnlig partikollega. Ofredandet skulle ha inträffat 2018. Några dagar senare publicerade Sverigedemokraterna en film i vilken Lundgren och kvinnan samtalar. I den sa han att han varit en dumbom och att han bett om ursäkt, och kvinnan fick berätta att hon tyckte att historien var överspelad och utagerad.

Chefsåklagare Maria Sterup bestämde sig ändå för att inleda en förundersökning om sexuellt ofredande. Det ledde till rättegång och i november 2020 friades Lundgren från anklagelserna av Jönköpings tingsrätt.

Domen överklagades till hovrätten. Det Lundgren påstods ha gjort, enligt åtalet, var att ha dragit ned kvinnan i sitt knä och fört in händerna under hennes tröja och bh, samtidigt som han höll fast henne mellan sina ben. Han erkände i polisförhör att han tagit kvinnan på brösten, men under rättegångarna sa han att han inte mindes någonting från händelsen. Hovrätten dömde Peter Lundgren för sexuellt ofredande i november 2021, och sedan försökte han få domen prövad i HD. Det lyckades han alltså inte med, och nu har han fått lämna partiet.

Margot Wallström uttalade sig, när Lundgrens närgångenhet blev en nyhet, och sa om SD: “De är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken”.

Alltså, ett sexuellt ofredande där den som betraktas som offer inte gör en polisanmälan – men chefsåklagare Maria Sterup väljer att ändå driva fallet – tills det blir en fällande dom som vinner laga kraft.

Maria Sterup har haft ett liknande fall på sitt bord. En annan känd politiker anklagades för sexuellt ofredande. Den som betraktades som offer gjorde heller inte i det här fallet en polisanmälan. Men den här gången valde Sterup att lägga ner förundersökningen. Fallet gällde inte en Sverigedemokratisk EU-parlamentariker utan en socialdemokratisk minister.

I höstas briserade nyheten att infrastrukturminister Tomas Eneroth skulle ha tafsat på en kvinnlig partikollega under Socialdemokraternas partikongress. På kvällen lördagen 6 november, i samband med en förfest på ett hotellrum, ska han ha strukit henne med handen hela vägen från axeln, över ryggen och ner på rumpan. De båda stod ganska nära ingången till hotellrummet, så som det kom sig var det bara en person som bevittnade händelsen – försteombudsmannen från Eneroths distrikt Kronoberg, Otto Berglund.

Enligt den utsatta kvinnan närmade sig Eneroth henne även senare under kvällen. Han ska då tagit på, och berömt, hennes klänning, och med blicken närstuderat henne över bröstet.

Det som hänt kröp fram och nådde partiet. Det genomfördes en liten utredning under söndagen, där Eneroth fick träffa kvinnan och förklara sig. Eneroth ska ha ursäktat sig med att han var ledsen om hon upplevde det som att han tagit henne på rumpan. Han ska också ha förklarat att hans uppträdande berodde på den så kallade “Kronobergsandan”. Enligt kvinnan ska han ha sagt något i stil med: “Vi är ju lite så här fysiska men det är en del av Kronobergsandan”.

Otto Berglund fanns, som sagt också med på det lilla mötet. Han stod upp för vad han sett, och berättade att Eneroths hand rört sig från axeln och ned över kvinnans rumpa, och upp igen i en liten halvcirkel.

Efter den interna utredningen slöt partiet leden på riksnivå, och sa man lyssnat till de inblandade och kommit fram till att händelsen inte föranledde några åtgärder mot Tomas Eneroth.

Något senare polisanmäldes händelsen. Magdalena Andersson sa då att hon tyckte det var bra att frågan skulle utredas. Hon sa också att hon var stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar för fram sådana händelser, men att det inte fanns någon tvekan om vad som hänt, och att Tomas Eneroth var oskyldig.

Chefsåklagare Maria Sterup lade ned utredningen eftersom: ”Det har i förevarande fall varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerande är att betrakta som ett sexuellt ofredande.”

Partiets försvar av sin infrastrukturminister gjorde att uppståndelsen lade sig, överallt utom i distriktet Kronoberg. Där fanns det en oenighet så långt som till i februari, när valberedningen skulle nominera kandidaterna till riksdagslistan. Efter att en oenig valberedning nominerat Eneroth till förstaplatsen verkar missnöjet med honom lagt sig även där. Morgonposten fick tag i Otto Berglund, och han gjorde bedömningen att de flesta i partistyrelsen vill gå vidare.

Partiet vill gå vidare. Du var ju en av dem som uttalade dig om att saker hade hänt där, som inte var okej.

Ja, det har jag uttalat mig om.

Men har du också lagt det bakom dig?

Ja, jag är redo att gå vidare och fokusera på valrörelsen.

Hur är det med Kronobergsandan? Eneroth har ju sagt att det ingår i kulturen att man ska vara lite närgången.

Nej, det känner inte jag till. Jag har inte hört talas om Kronobergsandan tidigare.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.