Det brukar sägas att alla länder har en skräpmatskultur, sin egen eller amerikanarnas.

Holländarna har helt klart sin egna och den är i högsta grad levande och välmående… no pun intended.

Mången holländsk fredag innefattar tre heliga element. Något friterat, en öl, ytterligare något friterat. Faktum är att en egen fritös är något av ett oumbärligt hushållsredskap. Likaså är det såklart ens egen mamma som gör de bästa pommesen (frietjes!). En kollega var glad över att i sydliga Brabant äntligen ha hittat en skaplig så kallad snackbar i nivå med mammas hemfriterade delikatesser. Detta då han under åren i Amsterdam haft svårt för den undermåliga nivån på friterad skräpmat. Oklart om detta således för hans hälsa är av godo eller ej.

Jag ska tillstå att holländska pommes faktiskt också är något utöver det vanliga. Men det är, som min kollega noterade, viktigt att de görs på rätt sätt. Först och främst, de måste vara färska – en bra snackbar pressar såklart dina pommes från potatisar innan de friteras – tjocka och ha precis lagom balans mellan knaprig yta och mjuk potatis inuti. Kort och gott inga McDonaldssmala mjuka hängiga pommes här inte!

Till detta finns såklart mer än bara salt. Varje snackbar erbjuder en rad med tillbehör och såser så som; majonnäs (holländsk eller belgisk), ketchup, curry, saté, joppie, special, krig, samuraj, vitlök, tomat, andalusisk, tartar, nötkött, pulled pork och pulled chicken. Om du inte vet vad samuraj- eller krigssås är… något nytt att testa nästa gång du är i Holland!

Och, nej, pommeskrydda har ännu ej letat sig till Holland, något för en hugad entreprenör att lansera kanske.

Förvisso finns stora inhemska kedjor som Febo och Smullers vilka tillhandahåller dessa livsnödvändigheter runt om hela Holland. Men, utan att vara någon konnässör så ska jag väl lokalpatriotiskt, precis som min kollega, notera just de mindre, lokala, brabantska snackbarerna är ett eller två snäpp över de nordholländska kedjorna. Jag gissar att det har något att göra med potatiskvalitén och att man tar sin fritering på synnerligen stort allvar. För även om du bor i den minsta byn på landsbygden utan vare sig affär eller skola så kommer det att finns en snackbar eller ett café där du kan få dig en rejäl skopa med lokalodlade pommes. Friterade med kärlek.

Nu kan det låta som om det bara friteras en massa potatis, men dina frietjes måste självklart ha sällskap av ytterligare något friterat. Men vad? Tja, vad mer kan man fritera? Det mesta såklart. Exempelvis frikandel (ej att förväxla med frikadell) som är en friterad korv, även denna med sås såklart. Eller varför inte någon av alla de upptänkliga formerna av kroketter? Vad än du gillar för fyllning så finns det en holländsk variant som bara väntar på att friteras och serveras tillsammans med dina pommes och din öl! Endast din (eller i det här fallet holländarnas) fantasi sätter gränser för vad man kan stoppa ner i kokande olja och sedan plocka upp och äta!

Kärleken till dessa friterade gudagåvor är bland holländarna så stor att de även skapat ett vida spritt system med snabbmatsautomater som man kan hitta på gator, i butiker och på tågstationer. För ni vet hur det är, man kommer med sista tåget hem och vill så gärna ha en kycklingkrokett med senap, tur då att man bara kan går förbi stationens krokettautomat och köpa sig en, några mynt i luckan (eller oftare ett blipp med bankkortet) och så öppnas luckan till uppvärmd friteringsglädje. Funkar även på vägen hem från krogen har jag hört.

Så till sist. Vad är då favoriten? Tja, jag ska erkänna att vare sig frikandel eller krokett är något jag själv går och suktar efter. Nej, ska det vara friterat förutom pommes då väljer jag bitterballen. Namnet till trots, inte bittra, utan som små friterade mjuka köttbullar vilka man doppar i senap och äter varma tillsammans med en kall öl. Företrädesvis på en uteservering bredvid en kanal. Smakelijk eten!