Jai Hindley vinner Australiens första Giro d’Italia och Bora-hansgrohes första Grand Tour. Hindley startade som siste man i tempoetappen och kunde hålla koll på Richard Carapaz som startade som näst siste man. Vid mellantiden hade Carapaz tagit in en sekund och i mål sju sekunder av Hindleys ledning på en minut och 25 sekunder. Den italienske mästaren Matteo Sobrero vinner etappen överlägset 22 sekunder före tvåan.

Jai Hindley vinner Giro d’Italia 2022

Som vanligt bjöd Girots sista dag på en tempoetapp. De 17,4 kilometrarna i Verona tog cyklisterna uppför en 4,5 kilometer lång klättring uppför Via Torricelle. Utförsåkningen gick på breda vägar ledde till målgången i den romerska amfiteatern. Cyklisterna passerade Adige-floden på båda sidor stigningen. Mellantiden togs på toppen av berget, Torricella Massimiliana.

Lördagens etapp gav Hindley ett drömläge inför söndagens tempoetapp. Även om Carapaz alltid varit snabbare än Hindley när de kört mot klockan, var försprånget så pass stort att det krävdes ett mekaniskt fel eller en krasch för att ge ecuadorianen en chans. Efter besvikelsen för två år sedan då australiensaren förlorade maglia rosa i den avslutande tempoetappen. I år kunde Hindley hålla ifrån och ta hem Jairo d’Italia.

Matteo Sobrero vinner den sista etappen i Giro d’Italia 2022

Michael Hepburn tog först en överlägsen ledning när han gick i mål på dagens tempoetapp. Inte långt efter kom Magnus Cort och Mauro Schmid och slog honom. Den italienske tempomästaren Matteo Sobrero sopade dock mattan med övriga och var förste man under 23 minuter. Han hade den klart bästa mellantiden och i mål slog han Schmid med över en minut. Thymen Arensman och Mathieu van der Poel kom in på andra respektive tredje plats.

Kampen om totalsegern kändes länge som att den gick på sparlåga. Det var under lång tid ett ställningskrig där skillnaden mellan Carapaz och Hindley handlat om bonussekunder. I avsaknaden av bergsetapper med en brant avslutning ända till mållinjen vågade ingen riskera en attack. Först under etapp 20 fick vi den perfekta avslutningen. När Hindley kör i kapp Kämna med Carapaz vid bakhjulet och sedan när Carapaz tappar är de bilder som vi kommer minnas som mest.

Några av favoriterna till totalsegern tvingades bryta i förtid. Miguel Angel López drog sig ur redan under den fjärde etappen med en höftskada. En magsjuk Romain Bardet kastar in handduken under den trettonde etappen efter att ha visat på fantastisk form. Simon Yates vann två etapper men hans knäskada gjorde att han gav upp under etapp 17. Ett positivt covid-test tvingade fjärdeplacerade João Almeida att avbryta sitt Giro inför etapp 18.

Italiens store favorit Vincenzo Nibali gjorde sitt sista Giro d’Italia och slutade på en fjärdeplats. Han har tidigare vunnit Girot två gånger. Även Alejandro Valverde gjorde sitt sista Giro och fick nöja sig med en elfteplats.

Någon som måste omnämnas är Mathieu van der Poel. Han vinner den första etappen i Ungern och är med i väldigt många utbrytningar. Han satte verkligen färg på Girot och ett par av etapperna är han nära att vinna. Han cyklar i mål i Verona och slutför sin första Grand Tour. En fenomenal cyklist höjer sig ytterligare, en nästan skrämmande tanke.

Arnaud Démare vann tre spurtmålgångar och var överlägsen i poängpristävlingen. Mark Cavendish vann en etapp och slutade trea, men var aldrig nära. Fernando Gaviria tog andraplatsen utan att vinna någon etapp.

Efter Tom Dumoulin dragit sig ur och Tobias Foss inte visat formen, var det etappsegrar som gällde för Jumbo-Visma. Nederländaren Koen Bouwman klev fram och vann inte bara två etapper, utan tog även överlägset hem bergpristävlingen. Tvåa och trea blev hemmaåkarna Giulio Ciccone och Alessandro Covi.

Ungdomspristävlingen vanns av spanjoren Juan Pedro López som åkte i maglia rosa under tio tävlingsdagar och slutade på en sammanlagd tionde plats. Tvåa kom colombianen Santiago Buitrago. Lagpristävlingen togs hem av Buitragos lag Bahrain Victorious.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 21

1. Matteo Sobrero (Italien) 22’24”
2. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’22”
3. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +0’39”
4. Bauke Mollema (Nederländerna) +1’08”
5. Ben Tulett (Storbritannien) +1’11”
6. Mauro Schmid (Schweiz) +1’16”
7. Magnus Cort (Danmark) +1’17”
8. Tobias Foss (Norge) +1’18”
9. Michael Hepburn (Australien) +1’24”
10. Richard Carapaz (Ecuador) +1’24”

Totalställning Giro d’Italia 2022

1. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) 86t31’14”
2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +1’18”
3. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +3’24”
4. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team) +9’02”
5. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +9’14”
6. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +9’28”
7. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) +13’19”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +17’29”
9. Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) +17’54”
10. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +18’40”

Poängtävlingen Giro d’Italia 2022

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 254p
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 136p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 132p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 96p
5. Alberto Dainese (DSM) 95p
6. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) 83p
7. Simone Consonni (Cofidis) 73p
8. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72p
9. Koen Bouwman (Jumbo_visma) 71p
10. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p

Bergpristävlingen Giro d’Italia 2022

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 294p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 163p
3. Alessandro Covi (UAE Emirates) 102p
4. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 94p
5. Davide Formolo (UAE Emirates) 87p
6. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 78p
7. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 78p
8. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) 71p
9. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
10. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 57p

Ungdomspristävlingen Giro d’Italia 2022

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 86t49’54”
2. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) +5’43’’
3. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) +23’03’’
4. Thymen Arensman (Team DSM) +23’51’’
5. Luca Covili (Bardiani-CSF-Faizanè) +1t11’44’’

Lagpristävlingen vanns av Bahrain-Victorious före Bora-hansgrohe.

28 maj

Jai Hindley sätter in dödsstöt om maglia rosa medan Alessandro Covi vinner etappen och Cima Coppi

Jai Hindley avgör Giro d’Italia när han droppar Richard Carapaz i stigningen knappt tre kilometer från mål. Han tar ledningen med en minut och 25 sekunder inför söndagens tempoetapp. Samtidigt vinner UAE Emirates Alessandro Covi etappen efter ännu en framgångsrik utbrytning. Covi tar även hem Cima Coppi.

Den sista dagen i bergen spenderades i Dolomiterna. De 168 kilometrarna tog cyklisterna från Belluno i norra Veneto till förstakategoriklättringen upp till Passo Fedaia på Marmolada. På vägen nådde de toppen av ytterligare två förstakategoristigningar, nämligen Passo di San Pellegrino efter 82 kilometer och Passo Pordoi efter drygt 123 kilometer. Passo Pordoi var även årets Cima Coppi, det vill säga årets högsta punkt, 2239 meter över havet. Dagens spurtpriser var i Cencenighe Agordino efter 63,5 kilometer och Malga Ciapela 5,5 kilometer från mål.

Även under lördagens etapp var det många som ville komma med i en utbrytning. En tre kilometer lång stigning efter 18 kilometer rörde om rejält bland cyklisterna och skapade stora luckor. En utbrytning formades som inkluderade bland andra Covi, Davide Formolo, Antonio Pedrero, Mauri Vansevenant, Domen Novak, Thymen Arensman, Giulio Ciccone, Lennard Kämna och Davide Ballerini.

Man frågade sig vad tanken från Bahrain Victorious och Bora-hansgrohe var att ha Novak respektive Kämna i utbrytningen, när de hade cyklister i huvudklungan som slogs om totalsegern. Ballerini var den som drog mest i gruppen å Vansevenants vägnar. När deras ledning gått upp till drygt sex minuter gick Bahrain Victorious upp och kontrollerade tempot i huvudklungan.

Under lång tid är läget oförändrat. Med 54 kilometer kvar i stigningen upp till Passo Pordoi attackerar Covi och ingen följer. Bland annat Ballerini släpper från den jagande gruppen. Tretton kilometer senare har avståndet till Covi ökat till en och en halv minut.

Ingen av cyklisterna är intresserad av spurtpriserna, men det första vinns av Ballerini medan Covi tar det andra. I bergpristävlingen är både Formolo och Cicconi intresserade av poäng. Det första priset vinns av den förstnämnde före den sistnämnde. Covi är först över Passo Pordoi, följd av Cicconi och Formolo. Covi vinner även det sista bergspriset då han är först i mål.

Alessandro Covi tar sin första professionella seger

Med sju kilometer kvar är Cicconi, Arensman, Novak och Pedrero kvar i den närmast jagande gruppen medan Kämna och övriga släppt. Tre kilometer senare attackerar Novak och han jagar efter Covi. Covis försprång var som mest två och en halv minut men minskade nu snabbt. Novak kom dock aldrig närmare än 30 sekunder och Covi kunde ta sin första professionella seger.

Bland favoriterna håller Bahrain Victorious länge tempot. Först i den brantaste delen av den sista stigningen går Ineos Grenadiers fram och höjer tempot. De flesta släpper och snart är bara Pavel Sivakov, Carapaz, Hindley, Mikel Landa, Hugh Carthy och Jan Hirt kvar. När Sivakov är klar 3,5 kilometer från mål viker Carapaz åt sidan.

Hindley bestämmer sig för att ta chansen och attackerar. Carapaz hakar på medan Landa och de övriga släpper. Ett par hundra meter längre upp har han kört i kapp sin lagkamrat Kämna, som tidigare var med i utbrytargruppen. Kämna sätter ett högt tempo och med 2800 meter kvar orkar inte Carapaz längre utan får ge sig. Kämna viker åt sidan och Hindley satsar allt för att maximera avståndet.

Hindley tar sig i mål på en sjätteplats, en minut och 28 sekunder före Carapaz, och har av allt att döma avgjort Girot. Landa kör om Carapaz och är enbart 26 sekunder efter ecuadorianen inför söndagens avslutande tempoetapp.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 20

1. Alessandro Covi (Italien) 4t46’34”
2. Domen Novak (Slovenien) +0’32”
3. Giulio Ciccone (Italien) +0’37”
4. Antonio Pedrero (Spanien) +1’36”
5. Thymen Arensman (Nederländerna) +1’50”
6. Jai Hindley (Australien) +2’30”
7. Gijs Leemreize (Nederländerna) +3’04”
8. Hugh Carthy (Storbritannien) +3’19”
9. Mikel Landa (Spanien) +3’19”
10. Lennard Kämna (Tyskland) +3’39”

Totalställning efter etapp 20

1. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) 86t07’19”
2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +1’25”
3. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +1’51”
4. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team) +7’57”
5. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +8’55”
6. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +9’07”
7. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) +11’18”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +16’04”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +17’29”*
10. Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) +17’56”

Alejandro Valverde 21’38’’ efter, Santiago Buitrago 23’25’’* efter och Pavel Sivakov 40’35”* efter.

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 20

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 254p
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 136p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 132p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 96p
5. Alberto Dainese (DSM) 95p
6. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) 83p
7. Simone Consonni (Cofidis) 73p
8. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72p
9. Koen Bouwman (Jumbo_visma) 71p
10. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p

Bergpristävlingen efter etapp 20

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 294p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 163p
3. Alessandro Covi (UAE Emirates) 102p
4. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 94p
5. Davide Formolo (UAE Emirates) 87p
6. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 78p
7. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 78p
8. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) 71p
9. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
10. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 57p

Förtitt etapp 21, 29 maj

Giro d’Italia 2022 avslutas sedvanligt med en tempoetapp. Den här gången i Verona.

Girot avslutas med en tempoetapp i Verona

Etappen är 17,4 kilometer lång med en fjärdekategoriklättring och med en målgång i stadens romerska amfiteater. Veronas flagga och stadsvapen är nästan kopior av den svenska flaggan. Vi får hoppas att det bådar väl för vårt svenska hopp Tobias Ludvigsson.

27 maj

Koen Bouwman vinner sin andra etapp i Girot och säkrar bergpristävlingen

Jumbo-Vismas Koen Bouwman smartast i andra raka etappen som utbrytningen håller hela vägen in i mål. Nederländaren Bouwman tar även 58 poäng och säkrar segern i bergspristävlingen. Han vinner spurten före Mauro Schmid och Alessandro Tonelli. Fortsatt oförändrat i toppen inför helgens avslutande etapper.

Den nittonde etappen i Friuli-Venezia Giulia startade i fiskebyn Marano Lagunare. Den avslutades med en målgång 178 kilometer senare på toppen av Santuario di Castelmonte. Etappen inleddes med 70 kilometer ganska platt cykling. De passerade då det första spurtpriset i Buja medan det andra passerades med knappt tio kilometer kvar i Cividale del Friuli. De tog sig an två tredjekategoriserade klättringar till Villanova Grotte och Passo di Tanamea. Efter en avstickare in i Slovenien kom dagens tuffaste klättring. Den 10,3 kilometer långa stigningen till Kolovrat hade en snittlutning på 9,2 procent.

I den andra tredjekategoriserade klättringen bryter Richard Carapaz främste hjälpryttare i bergen Richie Porte. Den 37-årige australiensaren drabbades av en magåkomma och kunde inte fullfölja etappen. Han kan bli saknad för Ineos Grenadiers under lördagens tuffa dag i bergen.

Som så ofta under det här Girot startade etappen i ett frenetiskt tempo där många cyklister ville ta den sista chansen till utbrytning. Efter tolv kilometer kom Andrea Vendrame, Tobias Bayer, Tonelli, Magnus Cort, Clément Davy, Attila Valter, Edoardo Affini, Bouwman, Davide Ballerini, Schmid, Edward Theuns och Fernando Gaviria i väg.

Fler försökte komma loss men huvudklungan visade ingen pardon. Försprånget gick upp som mest till över elva minuter. Bora-hansgrohe tog då initiativet för att kontrollera avståndet. Avståndet minskar långsamt och med 77 kilometer kvar när de tar sig in i Slovenien är det nere på drygt åtta minuter.

Davy som dragit för Valter, Affini som jobbat för Bouwman, Ballerini som kört för Schmid samt Gaviria ger sig allihop med 53 kilometer kvar i den tuffa stigningen till Kolovrat. Snart får även Cort vika ner sig. Både Tonelli och Vendrame släpper men kan ta sig tillbaka.

I bergpristävlingen tar Bouwman full pott, då ingen annan i utbrytningen är inblandad i kampen om den blå tröjan. Det betyder att tröjan är hans om han tar sig i mål i Verona. Gaviria vinner det första spurtpriset och tar sig upp på en andraplats i poängpristävlingen. Han kan dock endast vinna tävlingen om Arnaud Démare drar sig ur.

Efter utförsåkningen nerför Kolovrat slutar Bora-hansgrohe hålla tempot i gruppen med totalfavoriterna. Det blir alltmer oklart vad syftet var med deras taktik. Ineos Grenadiers tar över taktpinnen och i den sista klättringen är det Pavel Sivakov som först ökar farten. Jai Hindley tappar sina lagkamrater medan Landa har ett par kvar.

Med två kilometer kvar börjar Carapaz, Hindley och Landa attackera varandra. Som så många gånger tidigare lyckas de inte bli av med varandra. Det slutar med att de cyklar i mål tillsammans och läget är detsamma inför lördagens gastkramande etapp. Den sista stigningen var helt enkelt inte tillräckligt tuff för att de skulle kunna göra någon skillnad.

Koen Bouwman tar sin andra etappseger och säkrar maglia azzurra

Bland utbrytarna blir de sista sju kilometrarna upp till målgången vid Santuario di Castelmonte ett enda långt ställningskrig. De åker in i stigningen med nästan ett nio minuter långt försprång. Med knappt tre kilometer kvar attackerar först Bouwman, sedan Tonelli och Valter. Vid varje attack tappar Vendrame, men han kommer snart i kapp igen.

200 från mål på den plattare delen ligger Bouwman på en fjärdeplats när han inleder spurten. Han kör förbi de andra och Schmid som legat först dröjer med att ställa sig upp på pedalerna. Precis innan målgången är en tvär kurva och Bouwman kommer in först precis före Schmid. Schweizaren bromsar hastigt och låser hjulen vilket gör att han kommer långt ut och prejar Vendrame som tvingas fortsätta rakt fram. Schmid klagar över att ha blivit trängd, men var tvåa in i kurvan och Bouwman kan åka till sig sin andra etappseger.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 19

1. Koen Bouwman (Nederländerna) 4t32’55’’
2. Mauro Schmid (Schweiz) +0’00”
3. Alessandro Tonelli (Italien) +0’03”
4. Attila Valter (Ungern) +0’06”
5. Andrea Vendrame (Italien) +0’10”
6. Tobias Bayer (Österrike) +2’45”
7. Guillaume Martin (Frankrike) +3’49”
8. Richard Carapaz (Ecuador) +3’56”
9. Jai Hindley (Australien) +3’56”
10. Mikel Landa (Spanien) +3’56”

Totalställning efter etapp 19

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 81t18’12”
2. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) +0’03”
3. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +1’05”
4. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team) +5’53”
5. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +6’22”
6. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +7’15”
7. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) +8’21”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +12’55”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +15’29”*
10. Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) +17’10”

Alejandro Valverde 18’11’’ efter, Santiago Buitrago 20’40’’* efter och Pavel Sivakov 34’01”* efter.

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 19

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 254p
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 136p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 132p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 96p
5. Alberto Dainese (DSM) 95p
6. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) 83p
7. Simone Consonni (Cofidis) 73p
8. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72p
9. Koen Bouwman (Jumbo_visma) 71p
10. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p

Bergpristävlingen efter etapp 19

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 294p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 103p
3. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 94p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 74p
5. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 74p
6. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) 71p
7. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
8. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 57p
9. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) 47p
10. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 42p

Förtitt etapp 20, 28 maj

Den näst sista dagen bjuder på den sista dagen i bergen. I etapp 20 har vi även Cima Coppi på Passo Pordoi. Cima Coppi är Girots högsta punkt.

Den sista dagen i bergen bjuder på Cima Coppi

Etappen är 168 kilometer lång och startar i Belluno. Den avslutas med tre förstakategoriserade klättringar med en målgång uppför på Passo Fedaia på Dolomiternas högsta berg Marmolada.

26 maj

Utbrytaren Dries De Bondt vinner etapp skräddarsydd för spurtarna

Dries De Bondt från Alpecin-Fenix vinner spurten mellan de fyra utbrytarna i etapp 18. Lagen med de bästa spurtarna i huvudklungan räknar fel och hinner inte i kapp. Edoardo Affini tar andraplatsen före Magnus Cort och Davide Gabburo. I totalen leder Richard Carapaz fortfarande med tre sekunder före Jai Hindley och 1’05’’ före Mikel Landa.

Den artonde etappen tog cyklisterna 156 kilometer från Borgo Valsugana i Trentino-Sydtyrolen till Treviso i Veneto. En rätt så platt etapp, men den bjöd på två fjärdekategoriserade klättringar. Den 1,1 kilometer långa stigningen upp till Muro di Ca’ del Poggio hade en lutning på 12,5 procent. Redan efter knappt 25 kilometer klättrade de upp till Le Scale di Primolano. De såg de två spurtpriserna i Valdobbiadene respektive Susegana. Etappen avslutas med två varv i Treviso.

På morgonen möttes vi av den tråkiga nyheten att totalfyran João Almeida tvingats dra sig ur efter att ha testat positivt för covid-19. Han låg en minut och 54 sekunder efter Richard Carapaz. Almeida är en stark tempoåkare så han förväntades kunna ta igen en hel del tid på söndag. Portugisen cyklade i vit tröja då han ledde ungdomspristävlingen.

Spurtarlagen hade bestämt sig för att låta en liten grupp gå i väg, kontrollera avståndet och sedan köra i kapp för en klungspurt. Redan efter ett par kilometer gick Dries De Bondt, Edoardo Affini, Magnus Cort och Davide Gabburo i väg. Fler försökte men de fångades upp alternativt så blockerade spurtarlagen vägen. Utbrytarnas försprång varierade länge mellan en och en halv och två minuter.

Då utbrytarna är loss hela dagen tar de både alla placeringar i de båda bergspriserna och det andra spurtpriset. De tar även de första fyra platserna vid det första spurtpriset. Bakom i huvudklungan åker Démare upp till Cavendish och pratar precis innan spurtpriset. Han passar samtidigt på att ta femteplatsen i spurtpriset just före britten.

Strax innan den andra klättringen med drygt 60 kilometer kvar har utbrytarna knappt två minuter försprång. Då höjer de farten och utökar avståndet. Innan huvudklungan inser vad som pågår har de med 45 kilometer kvar utökat försprånget till nästan tre minuter. Spurtarlagen börjar nu jaga på allvar.

Huvudklungan kör hårt men de tar inte in på utbrytarna särskilt snabbt. Det är dock tillräckligt snabbt för att klungan ska delas. Juan Pedro López som tagit över den vita ungdomströjan från Almeida är inte tillräckligt vaken utan hamnar i den andra gruppen och tappar över två och en halv minut. På andra varvet i Treviso börjar man inse att man räknat fel och att man kanske inte kommer i kapp.

Dries de Bondt vinner sin första etapp i en Grand Tour

Tre av utbrytarna är kända för att köra bra mot klockan och alla fyra samarbetar väldigt bra. Först med mindre än en kilometer kvar när de vet att de ska hålla undan börjar de köra taktiskt. De Bondt sa i intervjun efter att han visste att Affini skulle dra i gång spurten ganska tidigt, så han la sig medvetet bakom honom. När italienaren attackerade följde De Bondt med och kunde vinna med en halv hjullängd.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 18

1. Dries de Bondt (Belgien) 3t21’21”
2. Edoardo Affini (Italien) +0’00”
3. Magnus Cort (Danmark) +0’00”
4. Davide Gabburo (Italien) +0’00”
5. Alberto Dainese (Italien) +0’14”
6. Arnaud Démare (Frankrike) +0’14”
7. Davide Cimolai (Italien) +0’14”
8. Mark Cavendish (Storbritannien) +0’14”
9. Fernando Gaviria (Colombia) +0’14”
10. Simone Consonni (Italien) +0’14”

Totalställning efter etapp 18

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 76t41’15”
2. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’03”
3. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +1’05”
4. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team) +5’48”
5. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +6’19”
6. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +7’12”
7. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +7’13”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +12’30”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +15’10”*
10. Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) +17’03”

Alejandro Valverde 17’46’’ efter, Santiago Buitrago 20’15’’* efter och Thymen Arensman 21’56’’* efter.

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 18

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 254p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 132p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 124p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 96p
5. Alberto Dainese (DSM) 95p
6. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) 83p
7. Simone Consonni (Cofidis) 73p
8. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
9. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
10. Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) 68p

Bergpristävlingen efter etapp 18

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 218p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 103p
3. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 94p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 74p
5. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 74p
6. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) 71p
7. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
8. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 57p
9. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) 47p
10. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 42p

Förtitt etapp 19, 27 maj

Efter en platt etapp är det dags för bergen igen. Etappen bjuder på fyra kategoriserade klättringar varav en är förstakategoriserad.

Till etapp 19 är cyklisterna åter i bergen

Den 178 kilometer långa etappen från Marano Lagunare avslutas med en andrakategoriserad stigning upp till Santuario di Castelmonte. Vi förväntar oss att cyklisterna som kämpar om totalsegern ska utmana varandra.

25 maj

Colombianen Santiago Buitrago vinner bergsetappen till Lavarone

Santiago Buitrago i Bahrain-Victorious är piggast i bergen och vinner etapp 17. Han körde först om Mathieu van der Poel i den sista stigningen och sedan Gijs Leemreize kort före toppen. Han ökar avståndet till Leemreize i utförsåkningen och tar sin första Grand Tour-seger efter andraplatsen på etapp 15. Lagkamraten Mikel Landa tar sig samtidigt upp på pallplats i totalen.

Etappen startade i Ponte di Legno och slutade i Lavarone. Den inleddes med en 10,9 lång klättring till Passo del Tonale. Därefter följde en utförsåkning på 70 kilometer. Efter man passerat floden Adige påbörjades den kategoriserade stigningen till Giovo. En kuperad väg tog cyklisterna till spurtpriset i Pergine Valsugana och stigningen upp till Passo del Vetriolo med en snittlutning på 7,7 procent. Efter utförsåkningen till det andra spurtpriset i Caldonazzo inleddes den sista klättringen upp till Monte Rovere med en snittlutning på 9,9 procent och en avslutande kilometer med 12,6 procent lutning. Etappen avslutades med några kilometer kuperad väg och en kort stigning till mål.

Britten Simon Yates drar sig ur dagens etapp efter 138 kilometer och lämnar årets Giro. Han vann två etapper men är besviken över att inte kunna kämpa om totalsegern. Han körde bort sina chanser i etappen upp till Bauhaus efter att han skadat sitt knä. Nu siktar han på Tour de France.

Efter tre kilometer var Hugh Carthy, Thymen Arensman, Felix Gall och Alessandro Covi loss. Efter nio kilometer anslöt 21 cyklister till, däribland Jan Hirt, van der Poel, Buitrago, Guillaume Martin, Koen Bouwman, Giulio Ciccone, Mauri Vansevenant och Leemreize. De har som mest ett försprång på drygt sju minuter.

Det första bergspriset vinns av Bouwman före Ciccone och han drygar ut sin ledning med fem poäng. Rosa tar två poäng. Även i det andra bergspriset kommer Bouwman först och han tar ytterligare 40 poäng när Ciccone är distansierad. I det tredje priset lyckas han endast ta två poäng. Det första spurtpriset tas hem av Martin medan Leemreize tar tre bonussekunder i det andra och Hirt en.

Det regnar stundtals under dagen och i en kurva är det lite halt och med 80 kilometer kvar glider Buitrago omkull och skrapar upp höger höft. Han skriker åt sig själv men kommer upp på cykeln igen och kör i kapp de övriga i utbrytningen. 15 kilometer senare attackerar van der Poel i en mindre stigning. Han får med sig Martin, Covi och Gall. I början av klättringen upp mot Passo del Vetriolo har de nästan en och en halv minuts ledning.

Carthy attackerar förföljarna och får med sig Buitrago, Bouwman, Hirt och Leemreize. Covi släpper från ledarkvartetten och nära toppen kommer Carthys grupp i kapp. I dagens sista riktiga utförsåkningen sätter Leemreize och van der Poel hög fart och lämnar de övriga bakom sig.

Samtidigt i gruppen med favoriter håller Bahrain-Victorious ett högt tempo och först släpper Alejandro Valverde och sedan João Almeida. Snart är det bara Richie Porte, Richard Carapaz, Jai Hindley, Wouter Poels och Mikel Landa kvar.

I början av den sista stigningen har ledarduoan en ledning på drygt en och en halv minut. Leemreize tappar ett antal meter när van der Poel höjer tempot och det ser ut som att van der Poel ska ta en sensationell seger i en bergsetapp. Med drygt tolv kilometer kvar och fyra kilometer till toppen attackerar dock Buitrago från förföljarna.

Santiago Buitrago vinner den sjuttonde etappen

När van der Poel gått in i väggen kör Leemreize i kapp och om honom medan Buitrago närmar sig. Efter ett par kilometer passerar även han van der Poel och når i fatt Leemreize. Ett par hundra meter från toppen attackerar han och lämnar en slutkörd nederländare bakom sig. Till skillnad från i den förra utförsåkningen är Buitrago snabbare den här gången. Han tar sin första World Tour-seger.

Bland favoriterna håller Poels tempot före Landa, Carapaz och Hindley. Precis som i går försöker de attackera varandra utan att lyckas komma loss. I mål försöker Carapaz spurta till sig en lucka och skapar en till Landa. Hindley hänger dock på hans hjul. Landa fulländar hursomhelst Bahrain Victorious dag genom att ta sig upp på en total tredjeplats.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 17

1. Santiago Buitrago (Colombia) 4t27’41”
2. Gijs Leemreize (Nederländerna) +0’35”
3. Jan Hirt (Tjeckien) +2’28”
4. Hugh Carthy (Storbritannien) +2’28”
5. Richard Carapaz (Ecuador) +2’53”
6. Jai Hindley (Australien) +2’53”
7. Mauri Vansevenant (Belgien) +2’57”
8. Koen Bouwman (Nederländerna) +2’59”
9. Guillaume Martin (Frankrike) +2’59”
10. Mikel Landa (Spanien) +2’59”

Totalställning efter etapp 17

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 73t19’40”
2. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’03”
3. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +1’05”
4. João Almeida (UAE Emirates) +1’54”*
5. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team) +5’48”
6. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +6’19”
7. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +7’12”
8. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +7’13”
8. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +2’58”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +12’27”*
10. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +12’30”

Hugh Carthy 17’03’’ efter, Alejandro Valverde 17’46’’ efter och Thymen Arensman 19’13’’* efter.

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 17

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 238p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 121p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 117p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 96p
5. Alberto Dainese (DSM) 81p
6. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
8. Simone Consonni (Cofidis) 67p
9. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 55p
10. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p

Bergpristävlingen efter etapp 17

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 218p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 103p
3. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 94p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 74p
5. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 74p
6. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) 71p
7. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
8. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 57p
9. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) 47p
10. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 42p

Förtitt etapp 18, 26 maj

Den platta artonde etappen kommer som en skänk från ovan för vissa cyklister efter de två föregående dagarna.

Den platta etapp 18 ger cyklisterna en vila från bergen

Den sträcker sig 156 kilometer och går från Borgo Valsugana till Treviso. Den har två fjärdekategoriserade klättringar som inte ska vara något problem för spurtarna.

24 maj

Tjeckiens Jan Hirt vinner Girots tuffaste etapp

Intermarché-Wanty-Goberts Jan Hirt håller undan och vinner etapp 16. Lennard Kämna attackerar utbrytarna i den näst sista utförsåkningen. Sedan attackerar Thymen Arensman. Slutligen är det Hirts tur och han åker i kapp och om båda och vinner sin första etapp i en Grand Tour. Arensman slutar tvåa och Jai Hindley spurtar till sig fyra bonussekunder en centimeter före Richard Carapaz.

Etappen tog sig över fyra stigningar och avslutades med en nedförsåkning till Aprica. Cyklisterna klättrade upp totalt 5250 meter i höjdskillnad. Etappen startade vid Gardasjön i Salò och vid sjön Idrosjön nåddes den första klättringen upp till Goletto di Cadino 2000 meter över havet. Den tog cyklisterna uppför en 20 kilometer lång stigning. Efter utförsåkningen följde den floden Oglio och efter spurtpriset i Edolo inleddes nästa förstakategoriklättring till Passo del Mortirolo med en snittlutning på 7,6 procent. Efter en kort klättring till spurtpriset i Teglio tog de sig an klättringen till Passo di Santa Christina. Den bjöd på smala vägar och de fem sista kilometerna hadde en lutning på omkring 10 procent.

Jonathan Caicedo från EF Education-EasyPost avbryter sitt Giro innan etappen startar. Under etappen stiger Drone Hopper-Androni Giocattolis Natnael Testfatsion av cykeln.

Thomas De Gendt, Mathieu van der Poel, Mark Cavendish, Nans Peters, Pascal Eenkhoorn och Christopher Juul-Jensen ger sig i väg i en utbrytning redan efter ett par kilometer. Fler vill dock komma i väg så de får bara som mest ett försprång på en minut. Efter 30 kilometer ansluter Wouter Poels och Harm Vanhoucke. Under de följande 15 kilometrarna ansluter ett flertal ytterligare cyklister och huvudklungan börjar splittras.

Bland de som anslutit till huvudklungan fann vi Hugh Carthy, Hirt, Koen Bouwman, Alejandro Valverde, Arensman, Simon Yates, Giulio Ciccone, Kämna, Wilco Kelderman, Lorenzo Rota, Chris Hamilton, Dario Cataldo samt Guillaume Martin. Martin låg bäst till i sammandraget drygt åtta minuter efter maglia rosa. Ineos Grenadiers höll tempot i huvudklungan som låg som mest drygt fem minuter efter.

Ciccone vann det första bergspriset före Bouwman och tog in 22 poäng i bergspristävlingen. Kämna tog tredjeplatsen. Nästa bergspris vanns dock av Bouwman medan Ciccone endast tog en poäng. Kämna tog andraplatsen och 18 poäng. I det tredje bergspriset vann Hirt medan Kämna tog en poäng. Det första spurtpriset vanns av Bouwman och det andra av Kämna.

Utbrytargruppen splittrades och i den främre gruppen fann vi Kämna, Poels, Rota, Bouwman, Valverde, Arensman, Hamilton och Cataldo. I den andra klättringen beordras Cataldo tillbaka för att assistera Ciccone. Rota tappar och efter att Hamilton hållit uppe tempot för Arensman i 15 kilometer får han släppa. Ciccone attackarar i andragruppen och får med sig Carthy och Hirt. Det är endast de två sistnämnda som når ledarkvintetten.

Bak i resterna av huvudklungan var det länge Astana Qazaqstan som höll uppe tempot för Vincenzo Nibali. Nu var det Bahrain-Victorious som drog å Mikel Landas räkning. De var nu knappt fyra minuter efter täten.

Bouwman attackerar med drygt 32 kilometer kvar i den näst sista stigningen och ingen följer. I den sista stigningen 19 kilometer senare får Poels ge sig. Arensman attackerar bland förföljarna några kilometer senare och kort senare gör Hirt detsamma. Bak bland favoriterna släpper först Emanuel Buchmann och sedan Domenico Pozzovivo.

Jan Hirt vann sin första seger i en Grand Tour

Arensman och Hirt kör i kapp och förbi Kämna med knappt nio kilometer kvar. Några hundra meter senare höjer Hirt farten och Arensman får släppa. I den sista utförsåkningen jagar nederländaren men tjecken Hirt kan sträcka upp sina händer i luften när han passerar mållinjen först.

Bland favoriterna attackerar först Landa i den sista stigningen. Han får med sig Carapaz och Hindley. De attackerar varandra några gånger men blir inte av med varandra. Almeida håller ett jämnt tempo och följer ett tiotal sekunder efter. Mot toppen av den sista stigningen fångar de upp Valverde. De fyra kommer tillsammans till mål och Hindley vinner spurten före Carapaz och Valverde. Almeida tar sig i mål 14 sekunder senare.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 16

1. Jan Hirt (Tjeckien) 5t40’45”
2. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’07”
3. Jai Hindley (Australien) +1’24”
4. Richard Carapaz (Ecuador) +1’24”
5. Alejandro Valverde (Spanien) +1’24”
6. Mikel Landa (Spanien) +1’24”
7. Lennard Kämna (Tyskland) +1’38”
8. João Almeida (Portugal) +1’38”
9. Vincenzo Nibali (Italien) +2’06”
10. Hugh Carthy (Australien) +2’13”

Totalställning efter etapp 16

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 68t49’06”
2. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’03”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’44”*
4. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’59”
5. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +3’40”
6. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +3’48”
7. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +3’51”
8. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +4’45”
9. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) +7’42”
10. Alejandro Valverde (Movistar) +9’04”

Juan Pedro López* ligger 9’55’’ efter medan Thymen Arensman* ligger 10’23’’ efter.

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 16

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 238p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 121p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 117p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 91p
5. Alberto Dainese (DSM) 81p
6. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
8. Simone Consonni (Cofidis) 67p
9. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p
10. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 49p

Bergpristävlingen efter etapp 16

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 167p
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 99p
3. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 92p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 74p
5. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 74p
6. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 65p
7. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 42p
8. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 42p
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 40p
10. Thymen Arensman (Team DSM) 39

Förtitt etapp 17, 25 maj

Efter den tuffa sextonde etappen kommer en etapp av två akter. Den första inleds med en stigning innan den tar cyklisterna nerför en 70 kilometer lång utförsåkning.

Etapp 17 är en etapp av två akter

Den andra akten består av ett antal stigningar, inklusive två förstakategoriklättringar. Etappen startar i Ponte di Legno och målgången är i Lavarone 168 kilometer bort.

23 maj

Italienaren Giulio Ciccone i tårar efter sin seger i den femtonde etappen

Trek-Segafredos Giulio Ciccone är starkast bland utbrytarna och lämnar sina konkurrenter i stigningen upp till Cogne. Han tar sin tredje seger i Girot efter ett par tunga år och kan inte hålla tillbaka tårarna. Santiago Buitrago i Bahrain-Victorious kommer in på en andraplats före Movistars Antonio Pedrero.

Etapp femton startade i Rivarolo Canaves i regionen Piemonte i nordvästra Italien. 177 kilometer senare tog sig cyklisterna i mål i Cogne i Aostadalen nära den franska gränsen. De första 90 kilometrarna var ganska platta, men sedan följde två förstakategoriserade klättringar upp till Pila les Fleurs respektive Verrogne. En andrakategoriserad stigning tog cyklisterna upp till målet i Cogne. Det första spurtpriset kom efter 90,2 kilometer i Pollein och det andra med 3,2 kilometer kvar i Cogne-Centro.

Etappen startade i ett högt tempo där väldigt många cyklister ville komma med i en utbrytning. Jacopo Guarnieri, Harm Vanhoucke och Alessandro Covi var loss i 14 kilometer men blev uppfångade. Andrea Vendrame, Alessandro Tonelli, Anthony Perez, Sylvain Moniquet och Lennard Kämna blev ikappkörda efter att ha varit i väg under drygt 20 kilometer.

Först efter 82 kilometer kom en utbrytning loss och den innehöll hela 27 cyklister. Bland dem fanns Mathieu van der Poel, Jumbo-Vismas Koen Bouwman och Sam Oomen, EF Education-EasyPosts Hugh Carthy och Merhawi Kudus, Martijn Tusveld och Nico Denz i DSM, Ciccone, Buitrago, Pedrero, Dries De Bondt i Alpecin-Fenix, Drone Hopper-Androni Giocattolis Natnael Tesfatsion, Luca Covili i Bardiani-CSF-Faizanè, Trek-Segafredos Bauke Mollema, Rui Costa i UAE Emirates, Astana Qazaqstans Harold Tejada och Rémy Rochas i Cofidis.

Det första spurtpriset vanns av de Bondt, som sedan var nöjd och föll tillbaka till huvudklungan. I det andra spurtpriset delas bonussekunderna av cyklisterna på den slutgiltiga pallen. Det första bergspriset vinns av Bouwman före Tesfatsion, Denz och Mollema. Det andra bergspriset togs hem av Ciccone följd av Buitrago och Pedrero medan Mollema tog en poäng.

Huvudklungan leds av Ineos Grenadiers som vill hålla ett lugnt tempo efter lördagens tuffa etapp. De ser till att inga cyklister som är ett hot i sammandraget kommer i väg och låter utbrytarna få ett betydande försprång. De vill säkerställa att Richard Carapaz behåller den rosa ledartröjan över vilodagen. De låter Guillaume Martin ge sig av och han tar sig upp på topptiolistan.

Med 76 kilometer kvar attackerar Bouwman i den första klättringen. Han är ute efter de 40 poängen för att ta ledningen i bergspristävlingen. Stigningen gör att utbrytargruppen splittras. Tusveld och van der Poel tar sig i kapp i utförsåkningen, medan Pedrero, Costa, Carthy, Buitrago, Ciccone, Tejada, Oomen, Covili och Kudus jagar bakom. Med 50 kilometer kvar attackerar Ciccone upp mot Verrogne och han får med sig Buitrago, Costa, Pedrero och Carthy.

När förföljarna är i fatt ledartrion två kilometer senare släpper Bouwman och van der Poel. Tusveld, Ciccone, Buitrago och Pedrero är nu i ledningen. Med 46 kilometer kvar släpper Tusveld och han ansluter till Costa och Carthy. 20 kilometer senare efter utförsåkningen är de tre tillsammans med ledartrion igen.

Giulio Ciccone vinner sin tredje etapp totalt i Giro d’Italia

I den sista klättringen attackerar Ciccone flera gånger i den branta första delen. Första gången med drygt 21 kilometer kvar släpper Tusveld, Costa och Pedrero. Nästa gång får Buitrago ge sig och slutligen Carthy. Ciccone ökar sitt försprång och kan defilera in i mål.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 15

1. Giulio Ciccone (Italien) 3t43’44”
2. Santiago Buitrago (Colombia) +1’31”
3. Antonio Pedrero (Spanien) +2’19”
4. Hugh Carthy (Storbritannien) +3’09”
5. Martijn Tusveld (Nederländerna) +4’36”
6. Luca Covili (Italien) +5’08”
7. Natnael Tesfatsion (Eritrea) +5’27”
8. Bauke Mollema (Nederländerna) +5’27”
9. Gijs Leemreize (Nederländerna) +5’27”
10. Guillaume Martin (Frankrike) +6’06”

Totalställning efter etapp 15

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 63t06’57”
2. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’07”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’30”*
4. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’59”
5. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +1’01”
6. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’52”
7. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’58”
8. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +2’58”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +4’04”*
10. Guillaume Martin (Cofidis) +8’02”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 15

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 238p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 121p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 117p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 91p
5. Alberto Dainese (DSM) 81p
6. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
8. Simone Consonni (Cofidis) 67p
9. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p
10. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 42p

Bergpristävlingen efter etapp 15

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 109p
2. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 92p
3. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 62p
4. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 58p
5. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 56p
6. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 44p
7. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 40p
9. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 36p
10. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p

Förtitt etapp 16, 24 maj

Den sextonde etappen är en av de tuffaste under hela Girot. Vi har tre kategoriserade stigningar och totalcyklisterna förväntas göra upp om segern.

Etapp 16 är en av Girots tuffaste

Efter den sista vilodagen tar sig cyklisterna från Salò vid Gardasjön till Aprica. De tar sig an tre förstakategoriserade stigningar.

21 maj

Fyrverkerier när Simon Yates vinner hissnande etapp och Richard Carapaz tar över maglia rosa

Simon Yates tog sin andra etappseger i årets Giro efter tävlingens mest händelserika etapp med otroligt offensiv cykling. Yates attackerade Richard Carapaz, Jai Hindley och Vincenzo Nibali vid det andra spurtpriset och åkte i mål i ensam majestät. Samtidigt tog Carapaz över totalledningen sedan Juan Pedro López tappat. Allt skedde efter Bora-hansgrohe dragit upp ett frenetiskt tempo efter 60 kilometer.

Etapp fjorton tog cyklisterna på en 147 kilometer väg från Santena till Turin. Girots kortaste linjeetapp bjöd på fem kategoriserade berg varav fyra var andrakategoriserade stigningar. Andra halvan bestod av två varv runt Turin uppför Supergia och Colle della Maddalena, med en lutning på som mest 20 procent. Den tredjekategoriserade klättringen tog cyklisterna upp till Il Pilonetto efter 43 kilometer. Spurtpriserna kom efter 76 kilometer vid Fausto Coppi-monumentet i Turin och 4,5 kilometer från mål vid Parco del Nobile.

Efter Romain Bardets frånfälle i går drog sig även hans lagkamrat Cees Bol ur inför lördagens etapp. Spurtaren hänvisade till allmän matthet. Även Israel-Premier Techs spurtare Giacomo Nizzolo och Alexander Krieger i Alpecin-Fenix valde att bryta inför de tuffa klättringarna som väntade. Under loppet klev Jumbo-Vismas Tom Dumoulin av cykeln efter problem med en ryggskada.

Spurtpriserna utmed banan vanns av Oscar Riesebeek före Diego Rosa respektive Yates före Hindley och Carapaz. Ingen av cyklisterna brydde sig dock om spurtpriserna. Den första stigningen upp till Il Pilonetto var dock ledaren av bergspristävlingen Rosa intresserad av. Han såg till att vinna priset för att utöka sin ledning, före Groupama-FDJ:s Ignatas Konovalovas och Joe Dombrowski i Astana Qazaqstan.

Etappen startade i ett intensivt tempo. Först ut var Mathieu van der Poel som var i väg på den inledande platta sektionen i nio kilometer. Flera andra försök gjordes och i den första lilla utförsåkningen splittrades huvudklungan ett litet tag i tre grupper. Yates försökte både gå med och initiera utbrytningar. Redan i stigningen upp till Il Pilonetto började en del cyklister släppa huvudklungan.

Efter bergspriset kommer slutligen en grupp loss. Den består av Dombrowski, Konovalovas, Rosa, Bardiani-CSF-Faizanès Filippo Zana, Movistars Iván Sosa, Alessandro Covi i UAE Emirates, EF Education-EasyPosts Diego Camargo, Ben Zwiehoff i Bora-hansgrohe, AG2R Citroëns Nans Peters, James Knox i Quick-Step Alpha Vinyl, Lotto Soudals Sylvain Moniquet samt Oscar Riesebeek i Alpecin-Fenix. Deras försprång växer till knappt tre minuter efter 62 kilometer och alla tror att det här är dagens utbrytning. Alla tror fel.

Bora-hansgrohe vill skaka om i totalställningen och drar upp ett ursinnigt tempo. En desperat utbrytning ser sitt försprång snabbt krympa. 78 kilometer från mål har huvudklungan börjat splittras och när de passerar mållinjen för första gången har de fyra Bora-hansgrohe-cyklisterna endast med sig Yates, Carapaz och ytterligare en cyklist från Ineos Grenadiers.

När de fångar upp utbrytarna med knappt 69 kilometer kvar består ledargruppen av Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann och Hindley från Bora-hansgrohe, López, Carapaz, Yates, Nibali, Mikel Landa och Pello Bilbao från Bahrain Victorious, samt Domenico Pozzovivo och Jan Hirt från Intermarché-Wanty-Gobert. João Almeida, Guillaume Martin, Alejandro Valverde, Hugh Carthy och Thymen Arensman har alla tvingats släppa. Almeida lyckas dock ta sig i kapp efter några kilometer.

Kelderman är den som drar i täten vilket betyder att han vinner lördagens andra och tredje bergspris på Supergia respektive Colle della Maddalena. Andra gången uppför Supergia med 32 kilometer kvar attackerar Hindley. Kelderman har arbetat klart och även Hirt får släppa. Hindley, Carapaz, Nibali och López får en lucka och både Nibali och Carapaz försöker attackera. Två kilometer senare är Buchmann, Bilbao, Yates, Almeida och Pozzovivo i kapp.

Nära toppen av Supergia med 28,5 kilometer kvar attackerar Carapaz. Med så långt kvar väljer ingen att följa. López släpper och blir därmed av med den rosa ledartröjan. Under utförsåkningen får Carapaz som mest en lucka på knappt 30 sekunder. I den sista stigningen attackerar hajen Nibali och Hindley följer. Efter en kilometer är först Hindley och sedan Nibali i kapp Carapaz. Yates ansluter några hundra meter senare.

Simon Yates tar sin andra seger i en spektakulär etapp

Vid det andra spurtpriset på den okategoriserade stigningen Parco del Nobile attackerar Yates. Han ligger långt efter i sammandraget och är inget hot om totalsegern. De övriga tre kan inte följa. Yates håller undan och tar sin andra seger i årets Giro och totalt sin sjätte seger. I intervjun efteråt låter han fortfarande besviken över att den knäskada han åsamkade i en tidigare etapp gjorde slut på hans chans att vinna Girot.

Hindley spurtar till sig en andraplats före Carapaz och Nibali. Bora-hansgrohe skakade om rejält i totalställningen och Carapaz tar över maglia rosa sju sekunder före Hindley, medan Nibali tar sig upp på topptiolistan. López kämpar till sig en tiondeplats och ger upp ledningen efter tio fantastiska dagar i den rosa ledartröjan.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 14

1. Simon Yates (Storbritannien) 3t43’44”
2. Jai Hindley (Australien) +0’15”
3. Richard Carapaz (Ecuador) +0’15”
4. Vincenzo Nibali (Italien) +0’15”
5. Domenico Pozzovivo (Italien) +0’28”
6. João Almeida (Portugal) +0’39”
7. Mikel Landa (Spanien) +0’51”
8. Pello Bilbao (Spanien) +0’51”
9. Emanuel Buchmann (Tyskland) +1’10”
10. Juan Pedro López (Spanien) +5’25”

Totalställning efter etapp 14

1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 58t21’28”
2. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’07”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’30”*
4. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’59”
5. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +1’01”
6. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’52”
7. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’58”
8. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan) +2’58”
9. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) +4’04”*
10. Alejandro Valverde (Movistar) +9’06”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Bland övriga förhandsfavoriter, har Guillaume Martin 9’44’’ upp, Wilco Kelderman ligger 10’34’’ efter, Thymen Arensman har 11’47’’ att ta igen, Simon Yates ligger 18’44’’ efter medan Hugh Carthy hittas 21’18’’ efter Carapaz på en 20:e plats.

Poängtävlingen efter etapp 14

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 238p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 121p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 117p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 90p
5. Alberto Dainese (DSM) 81p
6. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
8. Simone Consonni (Cofidis) 67p
9. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p
10. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 42p

Bergpristävlingen efter etapp 14

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 92p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 62p
4. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 56p
5. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 36p
7. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 30p
8. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
9. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
10. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p

Förtitt etapp 15, 22 maj

Under den femtonde etappen tar sig cyklisterna an tre tuffa stigningar efter en första ganska platt halva.

Etapp 15 bjuder på tre kategoriserade klättringar

Etappen sträcker sig från Rivarolo Canaves till Cogne. Den är 177 kilometer lång och bjuder på två förstakategoriserade klättringar och avslutar på toppen av en andrakategoriserad stigning.

21 maj

Fransk glädje och sorg när Arnaud Démare vinner sin tredje etapp och Romain Bardet bryter

Fransmannen Arnaud Démare spurtar hem sin tredje etapp i årets Giro. Det var dock nära att det inte skulle bli någon spurt. Huvudklungan lyckades komma i kapp utbrytarna först 700 meter från mållinjen. Väl där var fransmannen åter snabbast, närmast före Bahrain-Victorious Phil Bauhaus och Mark Cavendish i Quick-Step Alpha Vinyl. Tidigare under loppet bröt vinnarens landsman Romain Bardet loppet.

Den trettonde etappen var Girots näst kortaste. Cyklisterna startade vid kusten i Sanremo och tog sig norrut in i landet till Cuneo. Den 150 kilometer långa banan bjöd på stigningen till Colle di Nava efter 54,1 kilometer. De två spurtpriserna kom efter 43,7 kilometer i Pieve di Teco och efter 38 kilometer från mål i San Michele di Mondovi.

Efter 114 kilometer möttes vi av den tråkiga nyheten att Bardet klivit av cykeln och brutit Girot. Han blev magsjuk under torsdagens lopp och blev allt sämre under natten. Han gjorde ett försök under dagens etapp, men tvingades stiga av cykeln. Han låg på en sammanlagd fjärdeplats och var en av de absolut största favoriterna till totalsegern. Han kände sig så bra att han ledde fram Alberto Dainese till sin spurtseger i onsdagens etapp.

Dainese blev för övrigt den förste segraren som inte fick öppna sin flaska Prosecco. Efter Biniam Girmay missöde dagen innan och även Mathieu van der Poels nära miss efter den första etappen, beslöt sig arrangörerna för att hjälpa cyklisterna att öppna flaskan i förväg. Jag vet inte om det här är ett tecken på en ökad eller minskad intelligens bland mänskligheten.

Etappen hade en klättring men det mesta talade från start för en dag för spurtarna. Det betydde att lagen med de bästa spurtarna ville släppa i väg en mindre utbrytning innan stigningen för att sedan köra i kapp dem mot slutet. Efter nio kilometer kommer Filippo Tagliani åter loss, tillsammans med Julius van den Berg i EF Education-EasyPost, Eolo-Kometas Mirco Maestri, Jumbo-Vismas Pascal Eenkhoorn samt Nicolas Prodhomme i AG2R Citroën.

Efter att ha vunnit den första spurten, släppte Tagliani i stigningen. Démare i huvudklungan spurtade till sig tre poäng. Det andra spurtpriset och dagens bergspris delas mellan de kvarvarande men ointresserade utbrytarna.

Ledargruppen fick som mest sex minuter och 40 sekunders försprång med 89 kilometer kvar. Spurtlagen insåg att de kanske släppt i väg dem lite för långt och började nu jaga. Med 30 kilometer kvar var försprånget nere på tre minuter och 30 sekunder, men huvudklungan blev då även tvungna att hantera kantvindskörning. Vinden gör att klungan splittras och bland andra Richie Porte och Simon Yates distanseras.

Lagen med spurtarna börjar få lite panik och kastar fram cyklisterna som är ansvariga för att leda spurttågen. Det är främst Groupama-FDJ, Quick Step-Alpha Vinyl och Israel-Premier Tech som står för farthållningen i huvudklungan. När det är en dryg kilometer kvar börjar de fyra cyklisterna i ledningen titta på varandra.

Arnaud Démare vinner sin tredje etapp under årets Giro

Huvudklungan kommer i full fart och kör om med 700 meter kvar. Démare är först med att dra i gång spurten följd av Fernando Gaviria. Cavendish går ut till vänster om Démare medan Phil Bauhaus kommer ut på högersidan. Tysken kommer starkt på slutet med fransmannen håller undan över mållinjen.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 13

1. Arnaud Démare (Frankrike) 3t18’16”
2. Phil Bauhaus (Tyskland) +0’00”
3. Mark Cavendish (Storbritannien) +0’00”
4. Fernando Gaviria (Clombia) +0’00”
5. Alberto Dainese (Italien) +0’00”
6. Simone Consonni (Italien) +0’00”
7. Dries De Bondt (Belgien) +0’00”
8. Giacomo Nizzolo (Italien) +0’00”
9. Andrea Vendrame (Italien) +0’00”
10. Tobias Bayer (Österrike) +0’00”

Totalställning efter etapp 13

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 54t37’23”*
2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0’12”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’12”*
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’20”
5. Guillaume Martin (Cofidis) +0’28”
6. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’29”
7. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’54”
8. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’09”
9. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’22”
10. Alejandro Valverde (Movistar) +1’23”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 13

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 138p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 121p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 117p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 90p
5. Alberto Dainese (DSM) 81p
6. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 77p
7. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 72
8. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 70p
9. Simone Consonni (Cofidis) 67p
10. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p

Bergpristävlingen efter etapp 13

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 83p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 40p
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 30p
6. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
7. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
8. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
9. Micro Maestri (Eolo-Kometa) 20p
10 Eduardo Sepulveda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 19p

Förtitt etapp 14, 21 maj

Om etapp 13 var kort så är morgondagens etapp ännu kortare. Dagen bjuder på 147 kilometer och en bana med många stigningar.

Etapp 14 är kuperad med fyra andrakategoriserade klättringar

Cyklisterna tar sig från Santena till Turin och längs vägen behöver de ta sig an fem kategoriserade stigningar i regionen Piemonte.

19 maj

Utbrytaren Stefano Oldani spurtar hem Italiens andra raka etappseger

Stefano Oldani i Alpecin-Fenix vinner spurten mellan de tre främsta utbrytarna efter de varit loss under 64 kilometer. I en etapp som gjord för utbrytarna ville väldigt många komma loss. Efter ett stort antal försök kom slutligen 25 cyklister i väg. Bland dessa var Oldani, Lorenzo Rota och Gijs Leemreize bäst. Oldani var dock starkast av de tre.

Cyklisterna sov över i regionen Emilia-Romagna inför den 204 kilometer långa tolfte etappen. Dagen startade i Parma och de tävlande tog sig till Genua vid det Liguriska havet. Etappen inleddes med en 91 kilometer lång men väldigt svagt lutande stigning som övergick i den sex kilometer långa tredjekategoriklättringen upp till Passo del Bocco. Efter en lång utförsåkning tog sig cyklisterna an ytterligare två tredjekategoriklättringar, La Colletta och Valico di Trensasco. Den sistnämnda var 4,3 kilometer lång med en snittlutning på 8 procent. De avslutande 20 kilometrarna var tämligen platta. Spurtpriserna passerades i Borgo Val di Taro och Ferrada.

Lotto Soudals spurtare Caleb Ewan drog sig ur Girot inför torsdagen. Han kraschade under den första etappen i Ungern och det har ryktats om osämja i laget. Australiensaren får åka hem och vårda sina skador och återkomma till Tour de France.

Dagens etapp startade i ett frenetiskt tempo. Under de första 60 kilometrarna var det flera grupper som tycktes komma loss, men det var alltid fler som ville vara med. Med 140 kilometer kvar kom till slut en grupp med 22 cyklister i väg. 28 kilometer senare anslöt ytterligare tre cyklister. I gruppen fanns bland annat Mathieu van der Poel, Magnus Cort och Davide Ballerini.

Det första spurtpriset passerades medan huvudklungan var samlad. Det vanns av Arnaud Démare före Fernando Gaviria och Simone Consonni. Det första bergspriset vann av Bauke Mollema som även kom fyra i den tredje stigningen som gav poäng.

Med 56 kilometer kvar attackerar italienaren Rota i Intermarché-Wanty-Gobert i den näst sista kategoriserade stigningen. Jumbo-Vismas Leemreize samt Oldani ansluter strax efter. De drar ifrån och ingen av de andra kommer i kapp. Bakom kommer Santiago Buitrago, Mollema, Lucas Hamilton och Wilco Kelderman loss från de övriga i den sista och brantaste stigningen. Kelderman var den som låg bäst till i sammandraget och han tog in över åtta minuter på totalledaren.

Italiens Stefano Oldani vinner sin första professionella seger

En kilometer från mål attackerar Leemreize. Oldani och Rota kommer dock i kapp. 250 meter från mål inleder Leemreize sin spurt, men både Oldani och Rota är snabbare. Oldani vinner precis före Rota och tar sin första professionella seger.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 12

1. Stefano Oldani (Italien) 4t26’47”
2. Lorenzo Rota (Italien) +0’00”
3. Gijs Leemreize (Nederländerna) +0’02”
4. Bauke Mollema (Nederländerna) +0’57”
5. Santiago Buitrago (Colombia) +0’57”
6. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’57”
7. Lucas Hamilton (Australien) +0’57”
8. Andrea Vendrame (Italien) +1’44”
9. Rein Taaramäe (Estland) +1’49”
10. Pascal Eenkhoorn (Nederländerna) +2’55”

Totalställning efter etapp 12

Bland övriga favoriter hittas Alejandro Valverde 1’23’’ efter, Thymen Arensman 1’27’’, Wilco Kelderman 2’51’’ samt Vincenzo Nibali 3’04’’ efter.

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 51t19’07”*
2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0’12”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’12”*
4. Romain Bardet (DSM) +0’14”
5. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’20”
6. Guillaume Martin (Cofidis) +0’28”
7. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’29”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’54”
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’09”
10. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’22”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 12

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 185p
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 99p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 96p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 90p
5. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 69p
6. Alberto Dainese (DSM) 67p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 58p
8. Simone Consonni (Cofidis) 55p
9. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p
10. Stefano Oldani (Alpecin-Fenix) 38p

Bergpristävlingen efter etapp 12

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 83p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 40p
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 30p
6. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
7. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
8. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
9. Romain Bardet (DSM) 21p
10 Eduardo Sepulveda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 19p

Förtitt etapp 13, 20 maj

Etapp 13 är en lite kortare etapp och bjuder på en stigning men avslutas med 100 kilometer rätt så platt cykling.

Etapp 13 tar cyklisterna från Sanremo till Cuneo

De 150 kilometrarna sträcker sig mellan Sanremo och Cuneo och cyklisterna behöver ta sig an en tredjekategoriklättring. Morgondagens etapp startar vid kusten till Liguriska havet och tar sig norrut.

19 maj

Alberto Dainese spurtar hem Italiens första etappseger i årets Giro d’Italia

Team DSM:s Alberto Dainese är starkast i spurten och vinner etapp 11. Han kunde äntligen ge italienarna sin första hemmaseger. Den platta etappen bjöd på en del kantvindskörning men det var en samlad huvudklunga som tog sig i mål. Dainese vinner före colombianen Fernando Gaviria och italienaren Simone Consonni.

En av Girots längsta och plattaste etapper tog oss från Santarcangelo di Romagna till Reggio Emilia i regionen Emilia-Romagna. Under de 203 kilometrarna passerade cyklisterna det första spurtpriset i Toscanella di Dozza efter drygt 76 kilometer och det andra och San Giovanni in Presiceto efter knappt 127 kilometer.

Tisdagens segrare Biniam Girmay drar sig ur efter han fått korken i ögat

Tisdagens vinnare Biniam Girmay råkade ut för en bisarr olycka i samband med prisutdelningen efter etappen. Han lutade sig över flaskan när han öppnade sin Prosecco och korken for rätt in i ögat. Han slutförde prisutdelningen men togs sedan till sjukhus. Girmay hade fått skador på ögat och läkarna sa att han behövde vila och han drog sig därmed ur årets Giro.

Under onsdagens etapp skapades genast en utbrytning bestående av två cyklister. Det var som vanligt Drone Hopper-Androni Giocattoli som var i farten och Filippo Tagliani tog ansvaret för dagen. Han fick sällskap av Bardiani-CSF-Faizanès Luca Rastelli. De fick som mest fem minuters försprång och huvudklungan fångade upp dem med 92 kilometer kvar.

Tagliani vann det första spurtpriset före landsmannen Rastelli. Bland favoriterna tog Mark Cavendish flest poäng, före Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare, Jumbo-Vismas Pascal Eenkhoorn, Quick-Step Alpha Vinyls Bert Van Lerberghe och Gaviria. Vid det andra spurtpriset körde Richard Carapaz till sig tre bonussekunder och tog sig därmed upp på en delad andraplats, tolv sekunder efter Juan Pedro López.

Det var platt men det blåste också en hel del. Med kantvindskörning blev lagen nervösa och ville hålla sina totalcyklister och spurtare i säkerhet långt fram. Därför var tempot i huvudklungan ganska högt, vilket förklarar varför utbrytningen fångades upp så tidigt. Det blev dock aldrig några riktiga luckor i fältet.

Alberto Dainese blev årets förste italienske segrare i Girot

Med 58 kilometer kvar attackerade Alpecin-Fenix Dries De Bondt. Han fick som mest drygt en och en halv minuts försprång och höll undan ända till 1,2 kilometer före mål. Démare drar först upp spurten, tätt följd av Gaviria och Consonni. Cavendish får ge sig tidigt och snart ger även Caleb Ewan upp spurten. Plötsligt kommer Dainese från drygt tre cykellängder efter Démare med full fart och kör förbi dem alla. Han tar därmed sin första seger på två år.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 11

1. Alberto Dainese (Italien) 4t19’04”
2. Fernando Gaviria (Colombia) +0’00”
3. Simone Consonni (Italien) +0’00”
4. Arnaud Démare (Frankrike) +0’00”
5. Caleb Ewan (Australien) +0’00”
6. Mark Cavendish (Storbritannien) +0’00”
7. Edward Theuns (Belgien) +0’00”
8. Sacha Modolo (Italien) +0’00”
9. Phil Bauhaus (Tyskland) +0’00”
10. Lawrence Naesen (Belgien) +0’00”

Totalställning efter etapp 11

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 46t43’12”*
2. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0’12”
3. João Almeida (UAE Emirates) +0’12”*
4. Romain Bardet (DSM) +0’14”
5. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’20”
6. Guillaume Martin (Cofidis) +0’28”
7. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’29”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’54”
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’09”
10. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’22”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 11

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 173p
2. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 96p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 91p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 90p
5. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 69p
6. Alberto Dainese (DSM) 67p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 58p
8. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 57p

Bergpristävlingen efter etapp 11

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 83p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 40p
5. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
6. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
7. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
8. Romain Bardet (DSM) 21p
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 20p
10 Eduardo Sepulveda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 19p

Förtitt etapp 12, 19 maj

Etapp tolv är ännu en lång etapp och efter gårdagens platta bana är det åter dags för några stigningar. Etappen tar cyklisterna från Parma till Genua.

Den tolfte tävlingsdagen bjuder på Girots längsta etapp

Den 204 kilometer långa etappen bjuder på tre tredjekategoriklättringar. Den har sin start i inlandet och tar sig till kusten till Liguriska havet.

18 maj

Giropartaj för Biniam Girmay, förste svarte afrikan att bli etapptitan

Biniam Girmay besegrar Mathieu van der Poel i den tionde etappens spurt som inkluderade alla utom de rena spurtarna. Cavendish, Ewan och Demaré hade fått ge sig i den kuperade andra halvan av etappen när Intermarché-Wanty-Gobert och Alpecin-Fenix satte full fart. Girmay blir förste eritreanen och den förste svarte afrikanen att vinna en etapp i en Grand Tour.

Cyklisterna inledde den andra tävlingsveckan med en 196 lång etapp från Pescara till Jesi. Den första halva var helt platt och tar sig längs den Adriatiska kusten. Efter det första spurtpriset Civitanona Marche svängde man västerut inåt landet och tog sig an den kuperade andra halvan. Man tog sig an de tre fjärdekategoriklättringarna Crocette di Montecosaro samt de två brantare Recanati och Monsano. Det andra spurtpriset var i Filottrano 42 kilometer från mål.

Efter tre kilometer stack AG2R Citroëns Lawrence Naesen, Israel-Premier Techs Alessandro De Marchi och vår gamla bekantskap Mattia Bais i väg i en utbrytning. Bais har efter dagen varit loss i totalt omkring 630 kilometer. Lotto Soudal ville ha en liten utbrytning i hopp om en etappseger för spurtaren Caleb Ewan. Thomas De Gendt agerade därför polis längst fram i klungan och tog alla övriga försök till attacker.

Utbrytartrion fick som mest drygt sex minuters försprång. När de började närma sig den andra kuperade halvan höll Alpecin-Fenix ett högt tempo för van der Poels räkning. Delvis för att inte släppa i väg utbrytarna för långt men främst för att trötta ut de rena spurtarna. Med 76 kilometer hade både Ewan och Mark Cavendish fått ge sig.

I de två första bergspriserna passerade di Marchi före Bais och Naesen, medan den tredje vanns av Domenico Pozzovivo före Romain Bardet och Simon Yates. Det första spurtpriset togs av utbrytarna. Bland favoriterna tog Giacomo Nizzolo fem poäng, före Arnaud Démare, Girmay, Thomas De Gendt och Fernando Gaviria. Det andra spurtpriset vanns av Bais, före di Marchi och Naesen.

Bais representerar samma lag som Michele Scarponi tidigare tävlade för. Scarponi, vinnare av Giro d’Italia 2011, avled 2017 när han blev påkörd av en lastbil under en träningsrunda nära sitt hem. Girot dedikerade spurtpriset i hans hemstad Filottrano åt Scarponi.

Med 32 kilometer kvar attackerade di Marchi sina övriga utbrytarkolleger. Basi och Naesen blev i kappåkta åtta kilometer senare och di Marchi med 21 kilometer kvar. Med tolv kilometer till mål började cyklister i huvudklungan, som tunnats ut rejält, attackera. Alessandro Covi attackerade, Vincenzo Nibali och Adam Yates attackerade. Även van der Poel valde att spendera krafter på en attack utför.

Det såg plötsligt ut att bli en kamp mellan cyklisterna som slåss om totalsegern när Richard Carapaz gick på offensiven, men Bardet och Mikel Landa fångade upp hans attack. Även Emanuel Buchmann och Hugh Carthy försökte komma loss. Men det skulle visa sig att etappen avgjordes med en spurt.

Biniam Girmay vinner etapp 10 och ligger tvåa i poängpristävlingen

Pozzovivo ledde fram Girmay och med 350 meter kvar drar Girmay i gång sin spurt och van der Poel tappar hans hjul. Nederländaren får kämpa för att komma i kapp. Han kommer nästan upp jämsides med eritreanen, men hans krafter tar slut. Han ger tummen upp åt Girmay som passerar mållinjen med utsträckta armar.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 10

1. Biniam Girmay (Eritrea) 4t32’07”
2. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +0’00”
3. Vincenzo Albanese (Italien) +0’00”
4. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’00’’
5. Richard Carapaz (Ecuador) +0’00”
6. Koen Bouwman (Nederländerna) +0’00”
7. Romain Bardet (Frankrike) +0’00”
8. Pello Bilbao (Spanien) +0’00”
9. João Almeida (Portugal) +0’00”
10. Mauro Schmid (Schweiz) +0’00”

Totalställning efter etapp 10

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 42t24’08”*
2. João Almeida (UAE Emirates) +0’12”*
3. Romain Bardet (DSM) +0’14”
4. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0’15”
5. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’20”
6. Guillaume Martin (Cofidis) +0’28”
7. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’29”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’54”
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’09”
10. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’22”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 10

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 151p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 148p
3. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 90p
4. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 78p
5. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 59p
6. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 55p
7. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 53p
8. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 45p
9. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 43p
10. Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) 38p

Bergpristävlingen efter etapp 10

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 83p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 40p
5. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
6. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
7. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
8. Romain Bardet (DSM) 21p
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 20p
10 Eduardo Sepulveda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 19p

Förtitt etapp 11, 18 maj

Den elfte tävlingsdagen bjuder på en i princip helt platt etapp. En dag som gjorde för spurtarna.

Etapp 11 är platt och bjuder upp till en kamp mellan spurtarna

Med sina 203 kilometer är det en av Girots längsta etapper. Den sträcker sig mellan Santarcangelo di Romagna och Reggio Emilia.

15 maj

Australiens Jai Hindleys chockvinst på Blockhaus före flock av favoriter inför endagspaus

BORA-hansgrohes Jai Hindley vinner mastodontetapp upp till legendariska Blockhaus på etapp 9. När Richard Carapaz attackerade kunde endast Romain Bardet och Mikel Landa följa. Hindley, João Almeida och Domenico Pozzovivo var dock i kapp när spurten drog i gång och Hindley segrar före Bardet och Carapaz. Juan Pedro López klänger sig kvar i maglia rosa inför vilodagen.

Den första veckans sista tävlingsdag bjöd på en av Girots tuffaste bergsetapper. Den 191 kilometer långa etappen startade i Iserina och tog sig förbi och uppför fem kategoriserade klättringar: Valico del Macerone, Rionero Sanntico, Roccaraso, Passo Lanciano och Blockhaus. De två sistnämnda var förstakategoriklättringar från två olika håll uppför Blockhaus varav den andra bjöd på en snittlutning på 8,5 procent. En del sa att det var i dag Girot började på riktigt. Spurtpriserna kom efter 103,5 kilometer i Filetto och 177,5 kilometer i Roccamorice.

Cyklister attackerade direkt efter start och det var Diego Rosa från Eolo-Kometa som kom loss efter fem kilometer. Några kilometer senare fick han sällskap av Astana Qazaqstans Joe Dombrowski, Natnael Tesfatsion och Eduardo Sepulveda från Drone Hopper-Androni Giocattoli, EF Education-EasyPosts Jonathan Caicedo, AG2R Citroëns Felix Gall och Nans Peters, Filippo Zana från Bardiani-CSF-Faizanè samt Quick-Step Alpha Vinyls James Knox.

Som mest fick de ett försprång på drygt fem minuter. Med 62 kilometer kvar börjar utbrytarna attackera varandra. Fransmannen Peters kommer loss tillsammans med eritreanen Tesfatsion. Till Peters frustration vägrar eritreanen hjälpa till med draghjälp. Efter några kilometer kommer lagkamraten Sepulveda i kapp och han drar mer än gärna. 52 kilometer från mål attackerar italienaren Rosa från gruppen bakom och når fram till ledartrion.

Tre kilometer senare attackerar Rosa igen och det är endast Tesfatsion som kan följa. Eritreanen vägrar åter att dra men han låter Rosa vinna bergspriset uppe på Passo Lanciano. I utförsåkningen drar dock Tesfatsion ifrån. Han kommer dock fel in i en serpentin och åker rakt fram och faller över cykeln och landar i gräset. Han klarar sig oskadd och kan så småningom ta sig upp på cykeln och ta sig i mål.

Rosas stora mål med dagen var att ta ledningen i bergpristävlingen, vilket han lyckades med. Han kom på andraplats i den första stigningen och tog fyra poäng, först i både den andra och tredje vilket gav honom 18 poäng vardera samt som nämndes ovan först upp till Passo Lanciano vilket renderade 40 poäng. Den förre ledaren Koen Bouwman lyckades endast ta en poäng på dagens etapp.

I den sista brutala stigningen upp till Blockhaus blev de sista utbrytarna uppfångade och allt handlade om totalcyklisterna. Ineos Grenadiers hade dragit hela dagen för att sätta press på Carapz motståndare. När australiensaren Richie Porte tar vid i täten börjar favoriter tappa. Först släpper Trek-Segafredos Giulio Ciccone med drygt tolv kilometer kvar. Därefter följer bland andra BikeExchange Jaycos Simon Yates, Bora-hansgrohes Wilco Kelderman och EF Education-EasyPosts Hugh Carthy.

Ett litet stopp framför honom tvingar totalledaren López bromsa in och sätta ner fötterna. Ligger man på gränsen i en stigning som denna är det omöjligt att komma i kapp igen. Cofidis Guillaume Martin släpper härnäst och de som är kvar är Carapaz, Porte, Astana Qazaqstans Vincenzo Nibali, Bahrain-Victorious Landa, Bora-hansgrohes Emanuel Buchmann och Hindley, Pozzovivo från Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, Movistars Alejandro Valverde, DSM:s Bardet och Thymen Arensman samt UAE Emirates Almeida.

Jai Hindley vinner den legendariska etappen upp till Blockhaus

Med 4,6 kilometer kvar har Porte gjort sitt och ecuadorianen Carapaz attackerar. Fransmannen Bardet och spanjoren Landa har kraft att följa. Det bildas en grupp bakom med Hindley, italienaren Pozzovivo och portugisen Almeida. De lyckas ta sig i kapp, men då attackerar Bardet och skapar en lucka till de tre igen. Med 800 meter kvar är dock sextetten åter samlad och de gör sig redo för spurten. Hindley vet att det är en högersväng 200 meter från mål och till vilken han bestämmer sig för att vara först. Hindley drar i gång spurten och vinner med en dryg hjullängd.

López lyckas ta sig i mål en minut och 46 sekunder efter Hindley. Det räcker för att han mot alla odds ska behålla den rosa ledartröjan över vilodagen. I intervjun efter loppet ville han dock främst fokusera på en incident under etappen. Han bad om ursäkt till Jumbo-Vismas Sam Oomen för att ha kastat en flaska på honom när Oomen trängt honom. Oklart om det kommer resultera i något straff från tävlingsledningen.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 9

1. Jai Hindley (Australien) 3t32’53’’
2. Romain Bardet (Frankrike) +0’00”
3. Richard Carapaz (Ecuador) +0’00”
4. Mikel Landa (Spanien) +0’00”
5. João Almeida (Portugal) +0’00”
6. Domenico Pozzovivo (Italien) +0’03”
7. Emanuel Buchmann (Tyskland) +0’16”
8. Vincenzo Nibali (Italien) +0’34”
9. Alejandro Valverde (Spanien) +0’46”
10. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’58”

Totalställning efter etapp 9

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 37t52’01”*
2. João Almeida (UAE Emirates) +0’12”*
3. Romain Bardet (DSM) +0’14”
4. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0’15”
5. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) +0’20”
6. Guillaume Martin (Cofidis) +0’28”
7. Mikel Landa (Bahrain Victorious) +0’29”
8. Domenico Pozzovivo (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +0’54”
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) +1’09”
10. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +1’22”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Bland övriga förhandsfavoriter hittar vi Valverde 1’23’’ efter, Arensman 1’27’’ efter, Nibali 3’04’’ efter och Carthy 4’22 efter. Ciccone 10’12’’ efter, Kelderman 11’02’ efter, Yates 11’11’’ efter samt Tom Dumoulin hela 18’06’’ efter kan vi räkna bort från sammandraget.

Poängtävlingen efter etapp 9

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 147p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 120p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 78p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 72p
5. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 54p
6. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 54p
7. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 51p
8. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 45p
9. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 43p
10. Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) 38p

Bergpristävlingen efter etapp 9

1. Diego Rosa (Eolo-Kometa) 83p
2. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 69p
3. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
4. Jai Hindley (BORA-hansgrohe) 40p
5. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
6. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 26p
7. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 20p
9. Romain Bardet (DSM) 19p
10 Eduardo Sepulveda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 19p

Förtitt etapp 10, 17 maj

Efter den andra vilodagen tar sig cyklisterna till Pescara och åker till Jesi. Den första halvan är platt medan den andra halvan är kullig, vilket kan göra att huvudklungan splittras upp.

Etapp 10 bjuder på en platt halva och en kullig halva

Etappen är 194 kilometer lång och bjuder på tre fjärdekategoriklättringar. Man följer ostkusten upp till det första spurtpriset, där man svänger inåt landet och de tre bergsprisen.

14 maj

Dieselturbon Thomas De Gendt gasar ifrån utbrytarkamraterna och vinner i Neapel

Lotto Soudals Thomas De Gendt är snabbast i spurten i Neapel bland de fyra cyklisterna i den främre utbrytargruppen och vinner etapp 8. Belgaren var även den som jobbat hårdast för att hålla undan från den jagande gruppen som bestod av favoriterna Mathieu van der Poel, Biniam Girmay och Cofidis Guillaume Martin.

Den åttonde tävlingsdagen bjöd på en 153 kilometer lång och kullig criterium-etapp i och runt Neapel. En etapp som påminde om en kortare klassiker eller världsmästerskap. De tog sig an varvet förbi Monte di Procida och Bacoli fyra gånger. Första spurtpriset var i Lago Patria och det andra fjärde gången genom Bacoli. Sista varvet uppför Monte di Procida räknades som dagens fjärdekategoriklättring.

EF Education-EasyPosts Simon Carr kom inte till start till dagens etapp. Hans lagkamrat Owain Doull avbröt gårdagens etapp på grund av sjukdom. Ineos Granadiers Jonathan Castroviejo föll i en nedförsåkning i går och skadade en ryggkota. Han kom dock till start i dag.

Etappen började i ett våldsamt tempo där flera försökte komma med i en utbrytning. En av dessa var van der Poel som åkte i väg på egen hand efter sju kilometer. Ytterligare sju kilometer senare ansluter 20 andra cyklister i en utbrytning som håller undan hela vägen till mål. I gruppen finns fransmannen Guillaume Martin som låg drygt fyra minuter efter i totalen. Det gjorde att Trek-Segafredo inte ville släppa i väg dem för långt.

Girmay vinner det första spurtpriset och tar i kapp tolv poäng på Arnaud Démare. Det andra spurtpriset och bergspriset vinns av en ointresserad De Gendt.

Avståndet mellan utbrytarna och huvudklungan pendlar mellan två och tre minuter och med 46 kilometer kvar attackerar van der Poel i en stigning. De flesta av de övriga kommer snart i kapp. Thomas De Gendt kontrar när de kommer upp på krönet och får med sig lagkamraten Harm Vanhoucke, Movistars Jorge Arcas, Davide Gabburo från Bardiani-CSF-Faizanè och Simone Ravanelli från Drone Hopper-Androni Giocattoli.

Ledarkvintettens försprång ökar till en halv minut men Ravanelli tvingas släppa. Van der Poel försöker öka tempot för att komma i kapp, men kommer som närmast 14 sekunder ifrån. Avståndet bak till huvudklungan överstiger snart fyra minuter, vilket är goda nyheter för Martin. Quick-Step Alpha Vinyls Mauro Schmid attackerar med 26 kilometer kvar och de enda som orkar följa är van der Poel, Girmay, Martin och Wouter Poel.

Thomas De Gendt tar sin fjärde etappseger i en Grand Tour

Med 3,2 kilometer kvar kommer van der Poel, Girmay och Schmid i väg från övriga förföljare. De kommer dock aldrig närmare än åtta sekunder. De Gendt har dragit en stor del av tiden ledarkvartetten varit loss. När de närmade sig målgången var det dock lagkamraten Vanhouckes tur att hålla farten uppe. På upploppet är det De Gendt som sätter i gång spurten först och de övriga kan inte svara. Thomas De Gendt tar sin fjärde etappseger i en Grand Tour.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 8

1. Thomas De Gendt (Belgien) 3t32’53”
2. Davide Gabburo (italien) +0’00”
3. Jorge Arcas (Spanien) +0’00’
4. Harm Vanhoucke (Belgien) +0’04”
5. Biniam Girmay (Eritrea) +0’15”
6. Mauro Schmid (Schweiz) +0’15”
7. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +0’15”
8. Wouter Poels (Nederländerna) +0’33”
9. Guillaume Martin (Frankrike) +0’33”
10. Fabio Felline (Italien) +2’56”

Totalställning efter etapp 8

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 32t15’31”*
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +0’38”
3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) +0’58”
4. Guillaume Martin (Cofidis) +1’06”
5. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +1’42’’
6. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) +1’47”*
7. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55’’
8. João Almeida (UAE Emirates) +1’58”*
9. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +2’00”
10. Richie Porte (Ineos Grenadiers) +2’04”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 8

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 147p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 120p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 78p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 72p
5. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 54p
6. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 54p
7. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 51p
8. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 45p
9. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 43p
10. Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) 38p

Bergpristävlingen efter etapp 8

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 68p
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
3. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
4. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 20p
6. Mirco Maestri (Eolo-Kometa) 18p
7. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18p
8. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 12p
9. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) 11p
10. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 9p

Förtitt etapp 9, 15 maj

Den nionde etappen är en av tre som givits svårighetsgrad fem av fem av arrangören. Den bjuder på totalt 5000 meter stigning och fem kategoriserade klättringar.

Etapp 9 bjuder på totalt 5000 meter stigning

Cyklisterna startar den 191 kilometer lång etappen i Iserina och tar sig norrut och avslutar med den 13,7 kilometer långa klättringen uppför Blockhaus med en maxlutning på 14%. Cyklisterna är väl värda vilodagen som följer.

13 maj

Jumbo-Vismas Koen Bouwman vinner frenetisk bergsetapp och tar över maglia azzura

Nederländaren Koen Bouwman är starkast när de fyra utbrytarna tar sig i mål efter en episk sjunde etapp av Giro d’Italia. Han lagkamrat Tom Dumoulin ansvarar för farthållningen innan Bouwman drar i gång spurten i backen upp till mål. Han vinner före Trek-Segafredos Bauke Mollema och UAE Emirates Davide Formolo. Bouwman tar även ledningen i bergspristävlingen.

Tävlingsdag sju mellan Diamante och Potenza bjöd på 198 kilometer cyklande och sammanlagt 4490 meter stigning. Cyklisterna tog sig genom bergen i Kalabrien och Lucania. De startade längs kusten innan de tog sig inåt landet och tog sig an de sju stigningarna. Det första spurtpriset var i Viggiano och det andra i Potenza Centro, sju kilometer från mål. De besteg de fyra kategoriserade bergen Passo Kolla, Monte Sirino, Monte Grande di Viggiano och La Sellata. Monte Sirino är den längsta stigningen i årets Giro.

Michael Mørkøv i Quick-Step Alpha Vinyl drog sig ur Girot i dag efter han haft feber under natten. UAE Emirates Fernando Gaviria blev nedflyttad till 150:e och sista plats i gårdagens etapp. Detta efter han på upploppet tog sig åt höger mot DSM-cyklisterna och nästan orsakade en krasch. Det betydde även att Gaviria förlorade 13 poäng i poängpristävlingen.

Den sjunde etappen startade lite lugnt men efter nio kilometer gick Thomas de Gendt loss. Han har för övrigt en egen tävling tillsammans med Intermarché-Wanty-Goberts Aime de Gendt – Girots bäste de Gendt. Han blev ikappåkt 13 kilometer senare när cyklisterna nått bergen. Nu var tempot frenetiskt och alla tycktes vilja gå i utbrytning.

Bahrain-Victorious Wouter Poels var först att komma loss med 158 kilometer kvar. Elva kilometer senare kommer italienaren Formolo och Cofidis Anthony Perez i kapp. Ett flertal andra cyklister ansluter några kilometer senare och i början av den andra stigningen är de på väg att fångas upp av huvudklungan. Då attackerar Formolo igen och får med sig Movistars Jorge Arcas, som dock snart får släppa.

Med 122 kilometer kvar har en ledargrupp med sju cyklister bildats, som består av Formolo, Cofidis Davide Villella, nederländarna Poels, Mollema, Dumoulin och Bouwman samt EF Education-EasyPosts Diego Andrés Camargo. De får som mest 5 minuter och 40 sekunders försprång och just då är Bouwman virtuell totalledare.

Bouwman var även framgångsrik i bergspristävlingen. Han vann samtliga fyra bergspris och tog sammanlagt 68 poäng och gick upp i ledningen. Poels vann det första spurtpriset, som räknas mot poängpristävlingen, medan Mollema vann det andra och tog tre bonussekunder.

Med 67 kilometer kvar faller italienaren Villella i utförsåkningen och landar i gräset. Han skadas inte och är tillbaka med de övriga två kilometer senare. Poels släpper dock och de är sex cyklister kvar i ledargruppen. 30 kilometer från mål börjar de attackera varandra uppför den sista stigningen. Alla släpper tillfälligt någon gång men det är colombianen Camargo och Villella som tvingas ge sig.

Jumbo-Vismas Koen Bouwman vinner etapp sju och drar på sig maglia azzura

När de kommit ner på slätare vägar attackerar både Mollema och Formolo ett par gånger var. Bouwman är den som alltid tvingas fånga upp attackerna. Lagkamraten Dumoulin släpper ett par gånger men lyckas alltid kämpa sig tillbaka. Med tre kilometer kvar lägger han sig först och håller ett jämnt högt tempo för att undvika flera attacker. Avslutningen bjöd på en 300 meter backe med upp till 13% lutning. Bouwman drar i gång spurten först och vinner sin första Grand Tour-etapp.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 7

1. Koen Bouwman (Nederländerna) 5t12’30”
2. Bauke Mollema (Nederländerna) +0’02”
3. Davide Formolo (Italien) +0’02”
4. Tom Dumoulin (Nederländerna) +0’19”
5. Davide Villella (Italien) +2’25”
6. Lennard Kämna (Tyskland) +2’59”
7. Vincenzo Albanese (Italien) +2’59”
8. João Almeida (Portugal) +2’59”
9. Alejandro Valverde (Spanien) +2’59”
10. Richard Carapaz (Ecuador) +2’59”

Totalställning efter etapp 7

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 28t39’05”*
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +0’38”
3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) +0’58”
4. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +1’42’’
5. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) +1’47”*
6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55’’
7. João Almeida (UAE Emirates) +1’58”*
8. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +2’00”
9. Richie Porte (Ineos Grenadiers) +2’04”
10. Romain Bardet (Team DSM) +2’06”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 7

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 147p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 94p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 78p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 62p
5. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 54p
6. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 54p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 45p
8. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 43p
9. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 30p
10. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 27p

Bergpristävlingen efter etapp 7

1. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 68p
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
3. Wouter Poels (Bahrain-Victorious) 27p
4. Davide Formolo (UAE Emirates) 25p
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 20p
6. Mirco Maestri (Eolo-Kometa) 18p
7. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18p
8. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 12p
9. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) 11p
10. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 9p

Förtitt etapp 8, 14 maj

Den åttonde etappen bjuder på en sträckning full av små stigningar. De startar och går i mål i Neapel och banan inkluderar ett criterium.

Under etapp åtta åker cyklisterna fyra varv i Neapel

Varje varv tar sig an Monte di Procida och klättringen vid sjön Lago di Lucrino på väster om Neapel. Etappen är totalt 153 kilometer lång och ett av passagen över Monte di Procida räknas som en fjärdekategoriare.

12 maj

Arnaud Démare tar andra raka efter spurtseger på målfoto över Caleb Ewan

Arnaud Démare vann i går sin första etapp i Girot på två år och följde upp med en till i etapp 6. I dag stod de tre bästa spurtarna mot varandra och fransmannen vann med ett par millimeter före Australiensaren Caleb Ewan. Britten Mark Cavendish slutade på tredje plats.

Etapp sex tog cyklisterna från Palmi i syd norrut till Scalea. Det var en ganska platt etapp men med fjärdekategoriklättringen till Aeroporto L. Razza efter 34 kilometer. Den 192 kilometer långa banan bjöd som vanligt på två spurtpriser, dels i Vibo Valentia efter drygt 40 kilometer, dels Guardia Piemontese Marina med 45 kilometer kvar.

I en väldigt händelsefattig etapp var Eolo-Kometas Diego Rosa den ende intresserad av en utbrytning. Han stack i väg efter 22 kilometer, fick som mest fem minuter och fångades upp med drygt 28 kilometer kvar. Tre cyklister från Drone Hopper-Androni Giocattoli gick i väg strax före det första spurtpriset, men det var endast för att ge vår favorit Filippo Tagliani andraplatsen i spurten.

Bland favoriterna kom Biniam Girmay först till spurtpriset, före Démare, Michael Mørkøv och Giacomo Nizzolo. I bergspriset åkte ledaren Lennard Kämna till sig två poäng och han knep också en bonussekund vid det andra spurtpriset.

Då ingenting annat av intresse hände innan målgången, rapporterar vi om ett par saker från gårdagen. Anledningen till att Caleb Ewan tappade så mycket i stigningen var att han tvingades till ett hjulbyte. Vi kunde se Fernando Gaviria slå näven i styret efter sin andraplats. Orsaken var ett mekaniskt fel som gjorde att han inte kunde lägga i den tyngsta växeln. Slutligen så meddelade Vincenzo Nibali i går att det här blir hans sista säsong. Under hans karriär har han bland annat vunnit Girot två gånger samt Touren och Vueltan en gång vardera.

Inför spurten valde Ewan med 3,5 kilometer kvar att lägga sig efter Cavendish för att utnyttja hans spurttåg. På upploppet låg Quick Step-Alpha Vinyl till höger medan Démares Groupama-FDJ låg till vänster. När en DSM-cyklist viker av åt höger, styr han bort Bert Van Lerberghe som ligger först i Quick Steps tåg. Cavendish har då endast Mørkøv kvar, som måste ta igen en del meter på Groupama-FDJ.

Målfoto när Arnaud Démare tar sin andra raka seger

Cavendish startar spurten med Ewan bakom sig följd av Démare. Ewan kan utnyttja att han ligger i lä och kör om britten och ser ut att gå mot segern. Men Démare som ligger bakom australiensaren har samma fördel och åker upp till höger om Ewan. De kastar båda fram sina cyklar, men fransmannen gör det lite bättre och vinner efter man dubbelkollat målfotot.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 6

1. Arnaud Démare (Frankrike) 5t02’33”
2. Caleb Ewan (Australien) +0’00”
3. Mark Cavendish (Storbritannien) +0’00”
4. Biniam Girmay (Eritrea) +0’00”
5. Giacomo Nizzolo (Italien) +0’00”
6. Phil Bauhaus (Tyskland) +0’00”
7. Andrea Vendrame (Italien) +0’00”
8. Simone Consonni (Italien) +0’00”
9. Vincenzo Albanese (Italien) +0’00”
10. Edward Theuns (Belgien) +0’00”

Totalställning efter etapp 6

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 23t23’40”*
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +0’38”
3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) +0’58”
4. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +1’42’’
5. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) +1’47”*
6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55’’
7. João Almeida (UAE Emirates) +1’58”*
8. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) +2’00”
9. Richie Porte (Ineos Grenadiers) +2’04”
10. Romain Bardet (Team DSM) +2’06”

*Deltar i ungdomspristävlingen

Bland övriga favoriter hittar vi bland annat Richard Carapaz på samma tid som Bardet och Mikel Landa 9 sekunder efter honom.

Poängtävlingen efter etapp 6

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 147p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 94p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 78p
4. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 67p
5. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 62p
6. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 54p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 45p
8. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 43p
9. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) 30p
10. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) 27p

Bergpristävlingen efter etapp 6

1. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 43p
2. Mirco Maestri (Eolo-Kometa) 18p
3. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18p
4. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 12p
5. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 9p
6. Mattia Bais (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 8p
7. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) 6p
8. Jaakko Hänninen (AG2R Citroën) 6p
9. Rick Zabel (Israel-Premier Tech) 5p
10. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) 5p

Förtitt etapp 7, 13 maj

Etapp sju bjuder på fyra kategoriserade stigningar varav en förstakategoriare. Den tar oss från kuststaden Diamante till Potenza, som ligger norrut och inåt landet.

Under etapp sju tar cyklisterna vägen från kusten inåt landet

Den 196 kilometer långa etappen når toppen av den första tredjekategoriaren efter 45 kilometer och förstakategoriaren efter 90 kilometer. Efter två ytterligare klättringar är de sista 24 kilometerna utför eller relativt platt.

11 maj

Arnaud Démare i Groupama-FDJ är starkast i spurten och tar hem etapp 5 av Giro d’Italia. Han slapp de två snabbaste spurtarna Mark Cavendish och Caleb Ewan som släppte i dagens klättring. Démare vinner före UAE Emirates Fernando Gaviria och Israel-Premier Techs Giacomo Nizzolo.

Den andra etappen på Sicilien från Catania till Messina tog först vägen längs ostkusten, korsade ön upp till den norra kusten och svängde ner till Messina. På vägen passerade cyklisterna andrakategoristigningen upp till Portella Mandrazzi och spurtpriserna i Fancavilla di Sicilia och Villafranca Tirrena på kusten. Etappen avslutades med en 25 kilometer lång utförsåkning och 75 kilometer slätkörning.

I en etapp som gjord för spurtarna gick en utbrytning i väg ganska snabbt. I utbrytningen såg vi ett par gamla bekanta – Mattia Bais och Filippo Tagliani från Drone Hopper-Androni Giocattoli. De fick i dag sällskap av finländaren Jaakko Hänninen och de två italienarna Alessandro Tonelli och Mirco Maestri. De fick som mest drygt fyra minuters försprång.

I det första spurtpriset, som räknas mot poängpristävlingen, tog utbrytarna de flesta poängen, men eritreanen Biniam Girmay ordnar tre poäng. Eritrea är en gammal italiensk koloni och cykeltraditionen gjorde bevisligen avtryck. I det andra spurtpriset körde Almeida till sig två bonussekunder. Lennard Kämna från Bora-hansgrohe tog den sista poängen i bergspristävlingen.

Halvvägs uppför dagens andrakategoriare höjer Alpecin-Fenix tempot för att skaka av sig de bästa spurtarna. Och det ger resultat. Först släpper Lotto Soudals Caleb Ewan, sedan Quick Step-Alpha Vinyls Mark Cavendish och slutligen Démare. På toppen är huvudklungan över fyra minuter före Ewan och närmare tre minuter före Cavendish. I nedförsåkningen väljer Intermarché-Wanty-Gobert att hålla en hög fart.

Démare och hans lagkamrater hann i kapp huvudklungan och nu var det flera lag som var intresserade av att köra snabbt för att slippa Cavendish och Ewan i spurten. Vi såg Israel-Premier Tech, Groupama-FDJ, UAE Emirates och Alpecin-Fenix längst fram. Quick Step-Alpha Vinyl lyckas få ner avståndet till knappt två minuter, men tvingas ge upp med drygt 30 kilometer kvar. Det höga tempot gjorde att utbrytningen blev uppslukad redan 67 kilometer från mål.

Arnaud Démare slipper de värsta konkurrenterna och vinner etapp 5

I en intensiv spurt får Mathieu van der Poel i Alpecin-Fenix snabbt ge upp. Girmay blir nästan intryckt i stängslet till höger och får nöja sig med en femteplats. Démare vinner spurten med nästan en cykellängd före Gaviria och tar därmed sin sjätte etappseger i Giro d’Italia.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 5

1. Arnaud Démare (Frankrike) 4t03’56”
2. Fernando Gaviria (Colombia) +0’00”
3. Giacomo Nizzolo (Italien) +0’00”
4. Davide Ballerini (Italien) +0’00”
5. Biniam Girmay (Eritrea) +0’00”
6. Phil Bauhaus (Tyskland) +0’00”
7. Alberto Dainese (Italien) +0’00”
8. Natnael Tesfazion (Eritrea) +0’00”
9. Edward Theuns (Beligien) +0’00”
10. Simone Consonni (Italien) +0’00”

Totalställning efter etapp 5

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18t21’03”
2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +0’39”
3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 0’58”
4. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +1’42’’
5. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) 1’47”
6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55’’
7. João Almeida (UAE Emirates) 1’58”
8. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) 2’00”
9. Richie Porte (Ineos Grenadiers) 2’04”
10. Romain Bardet (Team DSM) 2’06”

Poängtävlingen efter etapp 5

1. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 94p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 72p
3. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 67p
4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 62p
5. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 53p
6. Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) 39p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 36p
8. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) 27p
9. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 22p
10. Magnus Cort (EF Education-Easy Post) 21p

Bergpristävlingen efter etapp 5

1. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 41p
2. Mirco Maestri (Eolo-Kometa) 18p
3. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18p
4. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 12p
5. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 9p
6. Mattia Bais (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 8p
7. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) 6p
8. Jaakko Hänninen (AG2R Citroën) 6p
9. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) 5p
10. Rick Zabel (Israel-Premier Tech) 5p

Förtitt etapp 6, 2022-05-12

Etapp sex och Girot är på det italienska fastlandet. Närmare bestämd på plösen på den italienska stöveln.

 

Etapp sex tar cyklisterna längs plösen från Palmi till Scalea

192 kilometer från Palmi i syd norrut till Scalea på en ganska platt etapp. Efter drygt 34 kilometer når vi den enda klättringen, en fjärdekategoriare, som inte kommer hindra lagen med de bästa spurtarna att hålla ihop huvudklungan hela vägen till mål.

10 maj

Utbrytarna först uppför Etna med Lennard Kämna som etappsegrare och Juan Pedro López i rosa

Bora-hansgrohes Lennard Kämna spurtar hem etapp 4 på toppen av vulkanen Etna före Juan Pedro López i Trek-Segafredo. Utbrytarna var loss i 155 kilometer och håller undan hela vägen. López missar etappsegern men som tröst tar spanjoren över maglia rosa från Mathieu van der Poel, som släppte tidigt i stigningen.

Girot har anlänt i sitt hemland Italien. Efter en vilodag då man tog flyget från Ungern gick etapp fyra av stapeln på Sicilien. De tävlande startade i Avola och cyklade norrut på inlandsvägar till den tredje avslutningen på toppen av en stigning. Förstakategoristigningen uppför Etan innebär att det var den första ordentliga bergsetappen. Under de sista 40 kilometrarna uppförskörning, i början av stigningen, hade vi de två spurtpriserna i Paternò och Biancavilla.

Med cyklisterna på italiensk mark kändes det som att Girot startade på riktigt. Efter de två lugna linjeetapperna i Ungern började den fjärde etappen i ett våldsamt tempo. Många cyklister ville komma med i utbrytningen och till och med van der Poel försökte sig på en attack. Efter drygt 15 kilometer bildades en utbrytning med fjorton cyklister. Bland dem såg vi Rein Taaramäe från Intermarché-Wanty-Gobert, Jumbo-Vismas Gijs Leemreize och Lotto Soudals Sylvain Moniquet.

Utbrytarna fick som mest drygt elva minuters försprång. Redan efter några kilometer nåddes vi dock av informationen att en av totalfavoriterna, Miguel Ángel López från Astana Qazaqstan Team, dragit sig ur på grund av en skada på vänster höft. Ny kapten för laget blev då sicilianaren Vincenzo Nibali.

När den inofficiella stigningen inleddes med knappt 40 kilometer kvar var ledningen nere på runt sju minuter. Den första sprinten knappt 33 kilometer från mål vinns av Lilian Calmejane i AG2R Citroën, medan övriga cyklister i utbrytningen inte visade något intresse. Den andra sprinten tio kilometer längre fram vinns av Stefano Oldani från Alpecin-Fenix före Quick Step-Alpha Vinyls Mauri Vansevenant.

Bakom ökar Ineos Grenadiers tempot i stigningen uppför Etna och många cyklister får det jobbigt. Med elva kilometer kvar släpper Jumbo-Vismas Tom Dumoulin och fem kilometer senare får även Nibali ge upp. Richard Carapaz spurtar i mål, men bortsett från de som släppte får Ineos Grenadiers ingen belöning för sitt slit under dagen.

Med 25 kilometer kvar attackerar italienaren Oldani ur gruppen med utbrytare och han får som mest en dryg minuts försprång. Efter några kilometer är det López tur då han lämnar Kämna, estländaren Taaramäe, belgarna Vansevenant och Moniquet, som är de som är kvar i gruppen. Han tar sig i kapp och förbi Oldani. Tredje man att attackera är Kämna som kör förbi Oldani och i kapp López. Bakom närmare sig även Taaramäe men Kämna och López väljer att samarbeta.

Tysken Lennard Kämna tar hem etapp upp till Etnas topp

När det är dags för upploppet kommer López fel in i den sista kurvan och tappar fart. Kämna kan därmed spurta sig till sin första etappseger i Giro d’Italia, att lägga till sin tidigare etappseger i Tour de France. I totalställningen är det i stället López som är i topp före Kämna.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 4

1. Lennard Kämna (Tyskland) 4t32’11”

2. Juan Pedro López (Spanien) 0’00”

3. Rein Taaramäe (Estland) 0’34”

4. Sylvain Moniquet (Belgien) 2’12”

5. Mauri Vansevenant (Belgien) 2’12”

6. Gijs Leemreize (Nederländerna) 2’31”

7. Richard Carapaz (Ecuador) 2’37”

8. Romain Bardet (Frankrike) 2’37”

9. Pello Bilbao (Spanien) 2’37”

10. João Almeida (Portugal) 2’37”

Totalställning efter etapp 4

1. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 14t17’07”

2. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +0’39”

3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 0’58”

4. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +1’42’’

5. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) 1’47”

6. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +1’55’’

7. Pello Bilbao (Bahrain Victorious) 2’00”

8. João Almeida (UAE Emirates) 2’00”

9. Richie Porte (Ineos Grenadiers) 2’04”

10. Romain Bardet (Team DSM) 2’37”

Poängtävlingen efter etapp 4

1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 62p

2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 55p

3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 53p

4. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 44p

5. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 32p

6. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) 27p

7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 24p

8. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 22p

9. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 18p

10. Magnus Cort (EF Education-Easy Post) 18p

Bergpristävlingen efter etapp 4

1. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) 40p

2. Juan Pedro López (Trek-Segafredo) 18p

3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) 12p

4. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 9p

5. Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl) 6p

6. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) 5p

7. Rick Zabel (Israel-Premier Tech) 5p

8. Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) 4p

9. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 3p

10. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 2p

Förtitt etapp 5, 2022-05-11

Den femte etappen och vi är kvar på Sicilien. Cyklisterna tar sig an en klättring upp till andrakategoriseraren Portella Mandrazzi med 100 kilometer kvar.

En andra dag på Sicilien och en andrakategoriare

Totalt 174 kilometer bjuder på en 19,5 kilometer lång stigning med en snittlutning på runt 4%. Det mesta talar för att huvudklungan kommer ta sig an den tillsammans och att vi får se en klungspurt i Messina.

8 maj

Isle of Mans Mark Cavendish spurtar hem den tredje etappen av Giro d’Italia

Quick Step-Alpha Vinyls Mark Cavendish vinner etapp 3 med en imponerande spurt, efter en lång händelsefattig dag. Dansken Michael Mørkøv sätter upp Cavendishs spurt, men britten tvingas inleda sin spurt tidigt. Tvåan Arnaud Démare i Groupama-FDJ kommer in en cykellängd efter och UAE Emirates Fernando Gaviria tar den tredje pallplatsen. Lotto Soudals Caleb Ewan tappar tidigt sin position och slutar först på en åttonde plats.

Dag tre bjöd på en 201 kilometer relativt platt etapp perfekt för spurtarna, från Kaposvár i sydöstra delen av landet till Balatonfüred. Cyklisterna tog vägen via spurtpriserna i Nagykanizsa och vindistriktet Badacsony samt fjärdekategoristigningen i Tihany vid Balatonsjön. Det var den tredje och sista dagen i Ungern.

Etapp tre påminde länge mycket om den första etappen. Precis som då stack Mattia Bais och Filippo Tagliani från Drone Hopper-Androni Giocattoli i väg direkt i en utbrytning. Skillnaden var att de fick med sig Samuele Rivi från Eolo-Kometa. De hade som mest drygt sex minuters försprång, men det stabiliserades snart på upp till två och en halv minut. Och precis som den första etappen så var dagens etapp länge händelsefattig.

I den första sprinten i Nagykanizsa, som räknad mot poängpristävlingen, spurtade Tagliani in före Rivi. Först i huvudklungan kom Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Israel-Premier Techs Giacomo Nizzolo, Biniam Girmay och Bardiani-CSF-Faizanès Filippo Fiorelli. Poängen som utdelas är 12, 8, 6 och sedan ner till 1. I den andra sprinten, med 53 kilometer kvar, utdelades 3,2 respektive 1 bonussekund ut. De delades mellan utbrytarna i samma ordning som vid det första spurtpriset.

Med knappt 44 kilometer kvar ökade Rivi takten och Tagliani fick släppa. Rivi och Bais försökte förgäves attackera varandra för att utses till dagens mest offensiva cyklist. Med 28 kilometer kvar blev de uppfångade av huvudklungan. Med drygt tolv kilometer från mål nådde cyklisterna dagens fjärdekategoristigning. Rick Zabel attackerade, men Pascal Eenkhoorn kunde passera precis före linjen. Clément Davy från Groupama-FDJ tog tredjeplatsen. Det delades ut 3, 2 respektive 1 poäng.

När cyklisterna närmade sig målgången ökade tempot i klungan. Både lagen med spurtare och sammanlagtcyklister ville ligga längst fram. De förstnämnde för att ligga bra till inför spurten, de sistnämnda för att skydda sammanlagtcyklisterna från eventuella krascher. Tre kilometer från mål tappar Ewan hjulet till sina lagkamrater och försvinner ner i klungan. Hans chanser till etappseger är därmed borta.

Quick Step-Alpha Vinyls spurttåg låg först med Davide Ballerini in i rondellen 1100 meter före mål, precis enligt deras plan. Mørkøv leder fram Cavendish som redan 250 meter från mål tvingas köra i gång sin spurt. Han rör sig mot vänstra avspärrningarna, men lämnar en liten lucka åt Gaviria. Démare kommer fram till höger om vinnaren, medan Biniam Girmay är instängd mellan de tre.

Mark Cavendish vinner sin sextonde etapp i Giro d’Italia

Cavendish är dock starkast och kan hålla ifrån de övriga över mållinjen. En som vanligt känslosam britt berättar i en intervju efteråt om sin lycka över sin sextonde etappseger i Girot och prisade sina lagkamrater.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 3

1. Mark Cavendish (Storbritannien) 4t56’39”
2. Arnaud Démare (Frankrike) +0’00”
3. Fernando Gaviria (Colombia) +0’00”
4. Biniam Girmay (Eritrea) +0’00”
5. Jakub Mareczko (Polen) +0’00”
6. Edward Theuns (Belgien) +0’00”
7. Simone Consonni (Italien) +0’00”
8. Caleb Ewan (Australien) +0’00”
9. Alberto Dainese (Italien) +0’00”
10. Phil Bauhaus (Tyskland) +0’00”

Totalställning efter etapp 3

1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 4t47’11’’
2. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +0’11’’
3. Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma) +0’16’’
4. Matteo Sobrero (Team BikeExchange Jayco) +0’24’’*
5. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’24’’
6. Ben Tulett (Ineos Grenadiers) +0’24’’*
7. Tobias Foss (Team Jumbo-Visma) +0’28’’*
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0’28’’
9. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) +0’29’’
10. Mauro Schmid (Quick Step – Alpha Vinyl) +0’29’’*

* Deltar i ungdomspristävlingen

Poängtävlingen efter etapp 3

1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 62p
2. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert) 55p
3. Mark Cavendish (Quick Step-Alpha Vinyl) 53p
4. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 44p
5. Fernando Gaviria (UAE Emirates) 32p
6. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) 25p
7. Filippo Tagliani (Drone Hopper-Androni Giocattoli) 24p
8. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) 18p
9. Magnus Cort (EF Education-Easy Post) 18p
10. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) 15p

Bergpristävlingen leds efter etapp 3 av Israel-Premier Techs Rick Zabel och Pascal Eenkhoorn i Jumbo-Visma på fem poäng före van der Poel på tre poäng och Girmay på två.

Förtitt etapp 4, 2022-05-10

Efter en vilodag då cyklisterna tar sig från Ungern till Sicilien tar vi oss an vårt första ordentliga berg. Etappen börjar i Avola, och tar sig via Pantalica och Vizzini till vulkanen Etna.

Första etappen i Italien tar oss till Sicilien och berget Etna

De 166 kilometrarna bjuder på totalt 3500 meter höjdskillnad och inleds med en kuperad banprofil, fortsätter med 45 kilometer slätkörning innan klättringen upp till målgången uppe på Etna. Den 22,8 kilometer långa stigningen har en snittlutning på 6,6%. Redan här kan vissa av förhandsfavoriterna tvingas vika ner sig.

7 maj

Britten Simon Yates vinner snabb och rasande tempoetapp i Giro d’Italia

Team BikeExchange Jaycos Simon Yates är snabbast i en tempoetapp lämpad för explosiva cyklister. Yates är snabbast såväl på den släta delen som i den avslutande klättringen och tar sig upp på en andraplats i totalen. Kvar i täten ser vi Mathieu van der Poel som kämpade sig till en andraplats för att få behålla den rosa ledartröjan. Hans landsman Tom Dumoulin i Jumbo-Visma är tillbaka i form och tog tredjeplatsen.

Girots 9,2 kilometer långa första tempoetapp utspelades på Ungerns huvudstad Budapests gator. Starten var på Hjältarnas torg vid slutet av Andreasboulevarden. Cyklisterna åkte längs Donau förbi parlamentet, innan de tog bron över till Buda. Etappen avslutades med en 1,5 kilometer stigning med 4,9% snittlutning upp till Treenighetens torg vid Budaslottet.

Etappen kändes länge ganska lugn. Tempospecialisten Edoardo Affini tog tidigt ledningen, men blev snart passerad av både Lennard Kämna och Thymen Arensman, som normalt inte brukar utmärka sig på tempoetapper. Den italienske tempomästaren Matteo Sobrero tog över ledningen innan det var dags för de stora favoriterna att inta scenen.

Det kändes ett tag som att de stora namnen stod som spön i backen upp till målet. Dumoulin kom in som förste man under tolv sekunder och alla trodde att han skulle sitta i ledarstolen ett tag. Yates ville dock annat och övertog ledningen mindre än minuter senare. Därefter följde i tät följd Mikel Landa, Romain Bardet och Vincenzo Nibali. Alla utom Landa slutade topp 20.

Simon Yates vinner etapp 2 och är bäst bland totalcyklisterna

Mauro Schmid, överraskningen Ben Tulett och Wilco Kelderman tar sig in bland topp tio innan det är dags för totalledaren van der Poel. Normalt inte en tempoåkare men han visade under Tour de France att med ledartröjan på axlarna kan han prestera bra resultat. Han kommer till mellantiden innan stigningen en sekund efter Yates och trots en stark åkning i backen tappar han ytterligare två sekunder och slutar tvåa. Han behåller dock maglia rosa medan Yates är bäst bland totalcyklisterna.

Tobias Ludvigsson slutade först på en 44:e plats 37 sekunder efter Yates. Banan var för kort och för teknisk för att passa vårt svenska hopp.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 2

1. Simon Yates (Storbritannien) 11’50’’
2. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +0’03’’
3. Tom Dumoulin (Nederländerna) + 0’05’’
4. Matteo Sobrero (Italien) +0’13’’
5. Ben Tulett (Storbritannien) +0’13’’
6. Tobias Foss (Norge) +0’17’’
7. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’17’’
8. Lennard Kämna (Tyskland) +0’17’’
9. Mauro Schmid (Schweiz) +0’18’’
10. Thymen Arensman (Nederländerna) +0’18’’

Totalställning efter etapp 2

1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) 4t47’11’’*
2. Simon Yates (Team BikeExchange Jayco) +0’11’’
3. Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma) +0’16’’
4. Matteo Sobrero (Team BikeExchange Jayco) +0’24’’**
5. Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) +0’24’’
6. Ben Tulett (Ineos Grenadiers) +0’24’’**
7. Tobias Foss (Team Jumbo-Visma) +0’28’’**
8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0’28’’
9. Pello Bilbao (Team Bahrain Victorious) +0’29’’
10. Mauro Schmid (Quick Step – Alpha Vinyl) +0’29’’**

* Leder även poängpristävlingen och bergpristävlingen
** Deltar i ungdomspristävlingen

Bland förhandsfavoriterna utanför topp tio hittar vi João Almeida på en elfteplats tätt följd av Vincenzo Nibali medan Romain Bardet och Richard Carapaz på en fjortonde respektive femtonde plats är 35 sekunder efter täten. Mikel Landa är 44 sekunder efter och Miguel Angel López har 53 sekunder att ta igen.

Förtitt etapp 3, 2022-05-08

Den tredje och sista tävlingsdagen i Ungern tar oss från Kaposvár i sydöstra delen av landet till semesterorten Balatonfüred på Balatonsjöns norra strand.

[Etapp03.jpg] Den tredje etappen är en av få chanser för spurtarna under årets Giro

Etappens 201 kilometer ganska platta bansträckning, mestadels längs Balatonsjöns stränder, är som klippt och skuren för spurtarna. Det är en av relativt få chanser för spurtarna att göra väsen av sig i årets Giro.

Mathieu van der Poel rosar marknaden, i rosa efter rörig avslutning på Giro d’Italias första etapp

Superstjärnan Mathieu van der Poel vinner spurten upp till det kungliga slottet i Viségrad och tar därmed årets första maglia rosa. Det var en tuff målgång och all ordning och struktur var som bortblåst. Länge såg det ut som att spurtaren Caleb Ewan skulle ta hem segern, men då kom Magnus Cort, Biniam Girmay och van der Poel.

Ewan försökte hänga på eritreanen och nederländaren, men var så trött att han körde på Girmays hjul bakifrån och föll 20 meter från mål. van der Poel höll undan och kan nu hänga Girots rosa ledartröja bredvid sin gula tröja från förra årets Tour de France han har på väggen hemma.

Giro d’Italia kom äntligen till Ungern. Tanken var att Girot skulle ta sin början i landet redan för två år sedan, men restriktionerna på grund av corona-influensan satte stopp. Den 195 kilometer långa inledande etappen tog cyklisterna från Budapest till Viségrad. Den var mestadels mer eller mindre platt men avslutades med en stigning på fem kilometer med en snittlutning på 4,2% uppför backen till slottet. Viségrad ligger drygt 40 kilometer norr om Budapest på den östra sidan om Donaukröken.

Huvudklungan lät de båda cyklisterna Mattia Bais och Filippo Tagliani från jokerlaget Drone Hopper-Androni Giocattoli direkt försvinna i väg på en utbrytning. De fick som mest drygt tio minuters försprång, men klungan hade hela tiden kontroll. Efter en länge ganska händelsefattig etapp fångades utbrytarna upp med knappt 14 kilometer kvar.

Med 6,6 kilometer kvar är Jan Tratnik och två cyklister till inblandade i en krasch i klungan. Fem kilometer från mål svängde cyklisterna till höger för att ta sig an stigningen upp till mål. Lawrence Naesen från AG2R Citroën är först att attackera med 3,5 kilometer kvar och får några sekunders försprång. En kilometer senare kraschar Davide Ballerini som är en av favoriterna till etappsegern. BORA-hansgrohes Lennard Kämna kontrar och far förbi Naesen med 2,3 kilometer kvar.

Den sista kilometern höjs dock tempot och det är först UAE Emirates Davide Formolo som drar upp farten. Ewan ligger i topp med 500 meter kvar när först Cort och sedan Girmay och van der Poel tar sig fram. Nederländaren berättar i en intervju efteråt att han blev instängd ett par gånger och fick kämpa för att ta sig fram. Ewan orsakar sin egen olycka och blir liggande ett tag, men tar sig slutligen i mål till fots. Mathieu van der Poel från Alpecin-Fenix håller sig dock på cykeln och tar hem segern och maglia rosa.

Mathieu van der Poel i rosa efter segern i etapp 1

De två utbrytarna vann varsin av de två spurtpriserna utmed banan. Lotto Soudals Thomas De Gendt tog den sista bonussekunden vid den andra spurten, medan Israel-Premier Techs Giacomo Nizzolo och Arnaud Démare från Groupama-FDJ var de som följde närmast i det första spurtpriset, som räknas mot poängpristävlingen.

Resultat Giro d’Italia 2022 etapp 1

1. Mathieu van der Poel (Nederländerna) 4t35’28’’
2. Biniam Girmay (Eritrea) +0’00’’
3. Pello Bilbao (Spanien) +0’00’’
4. Magnus Cort (Danmark) +0’00’’
5. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’00’’
6. Richard Carapaz (Ecuador) +0’00’’
7. Bauke Mollema (Nederländerna) +0’00’’
8. Diego Ulissi (Italien) +0’00’’
9. Andrea Vendrame (Italien) +0’04’’
10. Mattias Skjelmose Jensen (Danmark) +0’04’’

Totalställning efter etapp 1

1. Mathieu van der Poel (Nederländerna) 4t35’10’’*
2. Biniam Girmay (Eritrea) +0’04’’**
3. Pello Bilbao (Spanien) +0’06’’
4. Magnus Cort (Danmark) +0’10’’
5. Wilco Kelderman (Nederländerna) +0’10’’
6. Richard Carapaz (Ecuador) +0’10’’
7. Bauke Mollema (Nederländerna) +0’10’’
8. Diego Ulissi (Italien) +0’10’’
9. Andrea Vendrame (Italien) +0’14’’
10. Mattias Skjelmose Jensen (Danmark) +0’14’’**

* Leder även poängpristävlingen och bergpristävlingen
** Deltar i ungdomspristävlingen

Förtitt etapp 2, 2022-05-07

Vi är kvar i Budapest för vår andra tävlingsdag som bjuder på Girots första av två tempoetapper. Tempo är ett av vårt svenska hopp Tobias Ludvigssons styrkor och det här ger hjälpryttaren i Groupama–FDJ en chans att briljera. Han föredrar dock lite längre etapper och avslutningen kan vara lite för tuff.

Etapp 2 är Girots första tempoetapp som avslutas med en stigning

Etappen börjar på Pest-sidan, tar sig över Donau till Buda och avslutas med en 1,5 kilometer lång stigning upp till Budaslottet. Rutten är endast 9,2 kilometer lång och den avslutande stigningen har en genomsnittlig stigning på 4,9% och en maxstigning på 14%. Fram till finalen så är det en ganska platt banprofil.

26 april – 1 maj Rysslands Aleksandr Vlasov vänder upp och ner på Romandiet runt i tempoetappen upp till Villars

BORA-hansgrohes Aleksandr Vlasov krossar motståndet i den avslutande tempoetappen av Romandiet runt, som till största del bestod av en klättring upp till Villars. Han låg 18 sekunder efter Rohan Dennis inför dagen, men med en fantastisk insats i den tuffa etappen besegrade han australiensaren med över två minuter. Tempoetappen orsakade stora omkastningar i totalställningen och Dennis föll till en åttondeplats medan den tidigare trean Juan Ayuso även han missade pallen.

Romandiet runt är ett etapplopp och en World Tour-tävling. Det anordnades första gången 1947 och tar sig genom Romandiet i Schweiz. Det har hållits varje år sedan dess, bortsett från 2020 då restriktionerna i samband med covid-19-influensan satte stopp. Meste segrare är Stephen Roche från Irland med tre segrar och både Gösta ”Fåglum” Pettersson och Tommy Prim har stått högst upp på pallen varsin gång.

Prologen och de fyra första etapperna bjöd på relativt odramatisk cykling och små tidsskillnader mellan totalcyklisterna. Det mest anmärkningsvärda var att Ineos Grenadiers Ethan Hayter vann prologen och etapp två medan BORA-hansgrohe tog en dubbel i etapp fyra. Samt att Dennis ledde under fyra etapper. Den sista dagen vändes dock allt upp och ner. Bland annat tog sig schweizaren Gino Mäder från plats sex till plats två, tysken Simon Geschke från niondeplatsen till den sista pallplatsen medan Damiano Caruso och Steven Kruijswijk båda klättrade hela 12 platser.

Slutställning Romandiet runt

1. Aleksandr Vlasov (Ryssland) 18t00’59’’
2. Gino Mäder (Schweiz) +0’50’’
3. Simon Geschke (Tyskland) +0’55’’
4. Juan Ayuso (Spanien) +1’22’’
5. Ben O’Connor (Australie) +1’47’’
6. Damiano Caruso (Italien) +1’51’’
7. Steven Kruijswijk (Nederländerna) +1’52’’
8. Rohan Dennis (Australien) +1’54’’
9. Luke Plapp (Australien) +2’08’’
10. Einer Rubio (Colombia) +2’13’’

Den brandgula poängtröjan togs hem av Ethan Hayter, lettländaren Toms Skujiņš vann bergspristävlingen medan den 19-årige supertalangen Juan Ayuso blev bäst bland ungdomarna. Bästa lag blev Jumbo-Visma.

Prolog, 26 april Lausanne–Lausanne, 5,12 km (tempoetapp)

Romandiet runt inleddes med en platt och snabb prolog. Ineos Grenadiers Ethan Hayter var snabbast och fick trä på sig den gröna ledartröjan.

1. Ethan Hayter (Storbritannien) 5’52’’
2. Rohan Dennis (Australien) +0’04’’
3. Felix Großschartner (Österrike) +0’10’’
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +0’10’
5. Maximilian Schachmann (Tyskland) +0’13’’

Etapp 1, 27 april La Grande Béroche–Romont, 178 km

Bahrain Victorious Dylan Teuns passerar Rohan Dennis precis före mållinjen och tar hem den första etappen. Efter UAE:s Juan Ayuso först attackerat uppför backen mot målet var det Jumbo–Vismas Dennis i den brandgula poängtröjan som kom loss. Han såg ut att gå mot segern men vinnaren av Vallonska pilen åt sakta upp försprånget och tog sig förbi. Totalledaren Ethan Hayter var inblandad i en stor krasch 14 kilometer från mål och Dennis tog därmed över totalledningen.

1. Dylan Teuns (Belgien) 4t23’58’’
2. Rohan Dennis (Australien) +0’00’’
3. Marc Hirschi (Schweiz) +0’02’’
4. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +0’02’’
5. Quinten Hermans (Belgien) +0’02’’

Etapp 2, 28 april Echallens–Echallens, 168,2 km

Ethan Hayter spurtar till sig en andra seger under Romandiet runt. Ineos Grenadiers satte ett högt tempo i backarna under de sista 23 kilometrarna för att trötta ut de andra lagens spurtare och dess hjälpryttare. Det ger resultat och Hayter inleder spurten tidigt och håller hela vägen in i mål. EF Educations Rigoberto Uran kraschade under etappen och drog sig ur.

1. Ethan Hayter (Storbritannien) 4t04’55’’
2. Jon Aberasturi (Spanien) +0’00’’
3. Fernando Gaviria (Colombia) +0’00’’
4. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +0’00’’
5. Sean Quinn (USA) +0’00’’

Etapp 3, 29 april Valbroye–Valbroye, 165,1 km

Ännu en spurtavslutning och den här gången är det Patrick Bevin från Israel-Premier Tech som vinner. Movistars Carlos Verona attackerar uppför den sista av de sju tredjekategoriklättringarna. Han blir dock ikappkörd innan toppen. Intermarchés Rein Taaramäe skapar en lucka med 3,5 kilometer kvar men fångas upp med en kilometer kvar. I kurvan innan den korta spurtrakan låg Bevin och bevakade bakom Hayter. Bevin drog i gång spurten först och seglade förbi britten, som fick se sig besegrad. Dennis slutar trea, får fyra bonussekunder och drygar ut sin totalledning till 14 sekunder. Geraint Thomas fick 20 straffsekunder efter han tagit emot mat från lagbilen med mindre än 20 kilometer kvar.

1. Patrick Bevin (Nya Zeeland) 3t53’27’’
2. Ethan Hayter (Storbritannien) +0’00’’
3. Rohan Dennis (Australien) +0’00’’
4. Dion Smith (Australien) +0’00’’
5. Quinten Hermans (Belgien) +0’00’’

Etapp 4, 30 april Aigle–Zinal, 180,1 km

Colombianen Sergio Higuita vinner kungaetappen, som bjöd på fem förstakategoriare och totalt 4160 meters klättring. Aleksandr Vlasov kom in på en andraplats och fullbordade BORA-hansgrohes dubbelseger. Under en dag då ingen på allvar utmanade totalledaren, utökade i stället Dennis sin ledning med en sekund. Jumob-Visma höll ett jämnt högt tempo, genom Sepp Kuss och Steven Kruijswijk, för att stoppa attacker från Dennis utmanare. Med 9,3 kilometer kvar attackerade Movistars Einer Rubio i backen upp mot målgången, precis när gruppen med totalfavoriter var i kapp de två utbrytarna. Favoriterna i gruppen verkade dock mer intresserade av etappsegern än totalsegern och först med 1,6 kilometer kvar höjde UAE:s Marc Hirschi tempot för att hjälpa lagkamraten Juan Ayuso. Med drygt 300 meter kvar når Ineos Grenadiers Luke Plapp i kapp Rubio och knappt 200 meter från mål drar Higuita upp spurten till vänster samtidigt som Vlasov gör detsamma till höger. De båda lagkamraterna firar när de passerar mållinjen.

1. Sergio Higuita (Colombia) 4t58’52’’
2. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +0’00’’
3. Juan Ayuso (Spanien) +0’00’’
4. Ben O’Connor (Australien) +0’00’’
5. Thibaut Pinot (Frankrike) +0’00’’

Etapp 5, 1 maj Aigle–Villars, 15,8 km (tempoetapp)

Aleksandr Vlasov vinner den avslutande tempoetappen överlägset före Cofidis Simon Geschke och Bahrain-Victorious Gino Mäder. Etappen avslutades med en 9,9 kilometer lång klättring med en genomsnittlig lutning på nästan 8%. Med stora tidsskillnader var ovissheten stor in i det sista hur etappen skulle sluta. Ion Izagirre satte en fantastisk ny ledartid, sedan var det Rein Taaramäas tur följd av Thibaut Pinot. Men ingen av dessa klarade ens en plats bland topp fem och Aleksandr Vlasov var den som fick sista ordet.

1. Aleksandr Vlasov (Ryssland) 33’40’’
2. Simon Geschke (Tyskland) +0’31’’
3. Gino Mäder (Schweiz) +0’36’’
4. Damiano Caruso (Italien) +1’04’’
5. Steven Kruijswijk (Nederländerna) +1’05’’

24 april Sensationell Remco Evenepoel vinner Liège–Bastogne–Liège

En enastående Remco Evenepoel vinner Liège–Bastogne–Liège efter sensationell attack uppför La Redoute 29 kilometer från mål. Belgaren i Quick-Step Alpha Vinyl kör ifrån resten av världseliten och defilerar i mål. I en massiv krasch 33 kilometer tidigare skadas lagkamraten Julian Alaphilippe allvarligt och förs till sjukhus.

Liège–Bastogne–Liège såg först dagens ljus 1892 och skapades av den fransk-belgiska tidningen L’Express. Loppet håller till i den södra mer kuperade delen av Belgien. Ursprungligen var ”Den gamla damen” ett amatörlopp och först senare var proffs välkomna. Efter de första tre åren tog det fjorton år innan det anordnades igen och 1908 var första året som Liège användes för såväl start som målgång. Under första och andra världskriget gjorde loppet uppehåll, men har sedan dess hållits varje år.

Liège–Bastogne–Liège är ett av de fem monumenten och en av de tre Ardennerklassikerna. Det anses som ett av de hårdare endagarsloppen på grund av dess längd – 255 kilometer – och mot slutet många långa och branta klättringar. Bansträckningen ändras ofta mellan åren och i år tog cyklisterna sig an tio klättringar. Côte de La Redoute med sina 2 kilometer och genomsnittlig lutning på nästan nio procent var den tuffaste backen. Meste vinnaren är Eddy Merckx med sina fem segrar.

På startlinjen såg vi stjärnor såsom Matej Mohorič, Wout van Aert, Alaphilippe, Romain Bardet, Daniel Martínez, Aleksandr Vlasov, Dylan Teuns, Alejandro Valverde, Michael Matthews, Tom Pidcock och Jonas Vingegaard. Tadej Pogačar saknades dock då han var hemma med sin flickvän, vars mor nyligen avlidit.

En utbrytning tar sin form efter fem kilometer och 45 kilometer senare består den av elva cyklister. En stor krasch i huvudklungan 62 kilometer från mål får ett 30-tal cyklister på fall, medan ungefär lika många fastnar bakom. Allvarligast skadad är världsmästaren Julian Alaphilippe som flög in i ett träd. Fransmannen landade i ett dike med två brutna revben, en skulderbladsfraktur och en kollapsad lunga. Romain Bardet blev så orolig att han klättrade ner till sin landsman i stället för att ge sig i väg efter huvudklungan. Alaphilippes lagkamrat Ilan Van Wilder bröt käkbenet.

Bahrain Victorious ledde klungan och klarade sig från kraschen. De försöker dra fördel av sitt numerära övertag och både Mikel Landa och Wout Poels attackerar flera gånger, vilket tunnar ut en återsamlad huvudklunga. Bruno Armirail lämnar resten av utbrytarna bakom sig uppför Côte de la Redoute, en minut före huvudklungan. I slutet av samma backe med 29 kilometer kvar gör Evenepoel en frenetisk attack och ingen kan följa med. Sju kilometer senare är han i kapp Armirail.

Uppför den sista kategoriserade stigningen Côte de la Roche-aux-Faucons lämnar Evenepoel Armirail bakom sig. Resterna av huvudklungan kommer in i backen 35 sekunder efter. De tar i kapp 15 sekunder men tappar lika mycket så fort backen slätar ut. Belgaren drygar ut ledningen och vinner överlägset med 48 sekunder. 22-åringen är den förste belgiske vinnaren på elva år och den yngste sedan 1968. Quinten Hermans och van Aert fulländar en helbelgisk prispall.

Resultat Liège–Bastogne–Liège 2022

1. Remco Evenepoel (Belgien) 6t12’38’’
2. Quinten Hermans (Belgien) +0’48’’
3. Wout van Aert (Belgien) +0’48’’
4. Daniel Martínez (Colombia) +0’48’’
5. Sergio Higuita (Colombia) +0’48’’
6. Dyan Teuns (Belgien) +0’48’’
7. Alejandro Valverde (Spanien) +0’48’’
8. Nelson Powless (USA) +0’48’’
9. Marc Hirschi (Schweiz) +0’48’’
10. Michael Woods (Kanada) +0’48’’

20 april Dylan Teuns tar ton – har bäst vallat och pilar till seger i Vallonska pilen

Belgaren Dylan Teuns tar en överraskningsseger. Han nöter ner motståndarna uppför Mur de Huy och vinner Vallonska pilen. Först viker Tadej Pogačar ner sig, sedan Daniel Martínez, fjolårssegraren Julian Alaphilippe och Aleksandr Vlasov. Det ser ut som att den femfaldige vinnaren Alejandro Valverde ska gå om femtio meter från mål, men Teuns lägger i en extra växel och lämnar spanjoren bakom sig. Belgaren tar sin första seger i år och sin största seger i karriären.

Vallonska pilen startades 1936 för att öka tidningen Les Sports upplaga. Det är tillsammans med Liège-Bastogne-Liège och Amstel Gold Race en av Ardennerklassikerna och en World Tour-tävling. Det 202,1 kilometer långa loppet startar i Charleroi och går österut mot Huy. Där gör cyklisterna tre tuffa varv, bland annat uppför den branta Mur de Huy med lutning uppemot 26%. Det är känt för sina branta backar. Loppets bansträckning och längd har ändrats genom åren. De första upplagorna gick mellan Tournai till Liège och kunde vara upp till 300 kilometer långa. Alejandro Valverde är med sina fem segrar den som vunnit loppet flest gånger.

Strålande sol och perfekta förhållanden gav den snabbaste Vallonska pilen någonsin. På startlinjen såg vi en mycket stark startlista: världsmästaren Alaphilippe och Remco Evenepoel från Quick-Step Alpha Vinyl, Pogačar och Marc Hirschi från UAE Emirates, Jonas Vingegaard och Tiesj Benooit från Jumbo-Visma, Valverde från Movistar, Miachel Woods från Israel-Premier Tech, Thomas Pidcock, Michał Kwiatkowski och Martínez från Ineos Grenadiers, Vlasov från Bora-Hansgrohe med flera.

Loppet börjar med ett väldigt högt tempo och vi får en utbrytning med tio cyklister efter 25 kilometer. Det sista resterna av utbrytningen fångas upp sista gången uppför Côte de Cherave. Då tar sig Søren Kragh Andersen och Mauri Vansevenant loss med fem kilometer kvar.

Ineos Grenadiers och Israel-Premier Tech jagar i resterna av huvudklungan. När backen uppför Mur de Huy börjar höjer Movistars Carlos Verona tempot och kör i kapp de två ledarna med 900 meter kvar. Enric Mas tar över och leder Valverde uppför loppets sista stigning. När Valverde gör en tempohöjning kontrar Teuns. Ingen kan rå på belgaren som vinner sitt första klassikerlopp.

Resultat Vallonska pilen 2022

1. Dylan Teuns (Belgien) 4t42’12’’
2. Alejandro Valverde (Spanien) +0’02’’
3. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +0’02’’
4. Julian Alaphilippe (Frankrike) +0’05’’
5. Daniel Martínez (Colombia) +0’07’’
6. Michael Woods (Kanada) +0’07’’
7. Ruben Guerreiro (Portugal) +0’07’’
8. Rudy Molard (Frankrike) +0’07’’
9. Warren Barguil (Frankrike) +0’07’’
10. Alexis Vuillermoz (Frankrike) +0’07’’

17 april Dylan van Baarle vinner ett snabbt, varmt och dammigt Paris–Roubaix

Nederländske Dylan van Baarle vinner Paris–Roubaix och tar hem Ineos Grenadiers andra klassiker på en vecka. Med nitton kilometer kvar lämnar han Matej Mohorič och Yves Lampaert bakom sig och soloåker i mål. Det var det snabbaste Paris–Roubaix genom tiderna och till skillnad från fjolårets regn och lera fick vi se ett varmt och dammigt lopp. Cyklisterna fick ovanligt många punkteringar för ett så pass torrt lopp. I spurten om andraplatsen vann Wout van Aert före Stefan Küng och Tom Devriendt.

Det 257,5 kilometer långa monumentet, även kallat Klassikernas drottning, hölls på söndagen. Helvetet i norr skulle egentligen ägt rum förra söndagen, men bytte plats med Amstel Gold Race. Anledningen var att man i Frankrike förra helgen försökte upprätthålla illusionen av folkets makt och frihet genom att låta vuxna människor lägga en papperslapp i en låda. UCI-presidenten David Lappartient sa i en intervju nyligen att arrangörerna är öppna för att flytta loppet permanent till hösten, efter den episka upplagan i regn och lera i oktober förra året.

Loppet började i ett frenetiskt tempo och i stället för regn fick vi se kantvindskörning. Efter 47 kilometer splittrades klungan när Ineos Grenadiers Michał Kwiatkowski satte ett högt tempo i slätkörningen. Ineos fick med alla sina sju cyklister i förstagruppen och de körde hårt för att öka på luckan, medan TotalEnergies fick med sex. I andragruppen fanns de flesta förhandsfavoriter, såsom van Aert, Mathieu van der Poel, Mads Pedersen, Küng, Matteo Trentin, Kasper Asgreen och Alexander Kristoff.

Luckan blev som störst en minut och tjugo sekunder. Men i den fjärde gatstensektionen inträffar en stor krasch och fältet delas upp igen. Med 95 kilometer kvar är Laurent Pichon, Mohorič och Devriendt loss, före trion Davide Ballerini, Casper Pedersen och Connor Swift. De får som mest ett försprång på en dryg minut. Pichon släpper och en andragrupp bestående av van Aert, van der Poel, Küng, van Baarle, Yves Lampaert och Pichon skapas.

Med 37 kilometer kvar får Mohorič punktering och fångas upp av den jagande gruppen. Han och Lampaert attackerar åtta kilometer senare och når i kapp Devriendt. Snart ansluter även van Baarle. Jagar bakom gör van der Poel, van Aert, Küng, Jasper Stuyven, Pichon och Adrien Petit.

Med 19 kilometer kommer van Baarle loss i den tjugofemte gatstensektionen och hans försprång ökar sakta men säkert. Bakom attackerar Stuyven och van Aert som kommer loss tillsammans med Küng. Sju kilometer från mål kör Lampaert in i en åskådares klappande hand och hans cykel slår runt och han landar på gatstenen. Han får en ersättningscykel av neutral service, men hans hopp om en pallplats är borta. Lampaert hade satt Paris–Roubaix som sitt huvudmål inför säsongen.

Dylan van Baarle kommer ensam in på velodromen i Roubaix och kan defilera i mål inför publikens jubel. Han tar sin största seger i karriären.

Resultat Paris–Roubaix 2022

1. Dylan van Baarle (Nederländerna) 5t37’00’’
2. Wout van Aert (Belgien) +1’47’’
3. Stefan Küng (Schweiz) +1’47’’
4. Tom Devriendt (Belgien) +1’47’’
5. Matej Mohorič (Slovenien) +1’47’’
6. Adrien Petit (Frankrike) +2’27’’
7. Jasper Stuyven (Belgien) +2’27’’
8. Laurent Pichon (Frankrike) +2’27’’
9. Mathieu van der Poel (Nederländerna) +2’34’’
10. Yves Lampaert (Belgien) +2’59’’

Paris–Roubaix – Helvetet i norr

I den franska staden Roubaix, vid gränsen mot Belgien, verkade textilentreprenörerna Théodore Vienne och Maurice Perez. De var båda cykelfantaster och 1895 hade de färdigställt en velodrom i staden. De anordnade ett antal tävlingar men var inte nöjda med genomslaget. De kom på idén om ett cykellopp från Paris till Roubaix.

De vände sig till Frankrikes enda dagliga sporttidning Le Vélo för att få hjälp med att organisera starten i Paris. De presenterade det som en träningstävling inför det då stora loppet Bordeaux–Paris och hade säkrat ett förstapris om 1 000 franc. Tidningens direktör Paul Rousseau var entusiastisk. Han skickade sin cykelredaktör Victor Breyer för att hitta en lämplig bansträckning från Paris till Roubaix.

Efter att ha tagit sig till Amiens i en panhard, fortsatte Breyer dagen därpå per cykel. Det blåste kraftigt, regnet föll och temperaturen sjönk. Breyer anlände i Roubaix nersmutsad och utmattad efter en lång dag på gatsten och lera. Han bestämde sig för att skicka ett telegram till redaktionen och be dem slopa idén. Det vore vansinnigt med ett lopp längs den väg han precis tagit. En kväll med Roubaixs lokala representanters gästfrihet fick honom dock på andra tankar.

Klassikernas drottning

De finns de som säger att Paris–Roubaix inte är så mycket av ett lopp utan mera av en perversitet för cyklisterna och en fetisch för åskådarna. Loppet sträcker sig 261 kilometer varav 55 kilometer avgörs på gatsten och är känt för sin tuffa terräng. När det är torrt är gatstenen dammig och hal. Motorcyklarna rör upp damm som ibland gör det omöjligt att både se och andas. Om det i stället regnar blir gatstenen hal som is och cyklisterna kan halka omkull när som helst. Deltagarna samlar på sig så mycket damm och lera att när de kommer i mål är de oigenkännliga.

Paris–Roubaix är ett av världens äldsta professionella cykellopp. Det har flera smeknamn, exempelvis L’enfer du Nord (Helvetet i norr), Påskloppet och En söndag i helvetet. Loppet är ett av årets fem monument och tillsammans med Flandern runt, E3 Saxo Bank Classic och Gent–Wevelgem en av gatstenklassikerna. Sedan 1977 har vinnaren tilldelats en gatsten.

Klassikernas drottning utgick fram till 1967 från Paris, men har numera sin start i Compiègne, 75 kilometer nordöst om huvudstaden. Målgången har varierat lite, men sedan 1943 har den för det mesta skett i Roubaix-velodromen. Paris–Roubaix har genomförts varje år sedan premiäråret 1896 bortsett från uppehåll under världskrigen samt 2020, på grund av restriktioner införda under covid-19-influensan.

De första loppen

Vienne and Perez hade planerat hålla den första upplagan på påskdagen 1896, men möttes av protester från den katolska kyrkan. Man sade att cyklisterna inte skulle kunna delta på mässan och att publiken troligen inte skulle bry sig om att dyka upp. De valde då att tidigarelägga loppet två veckor. Den förste vinnaren blev tysken Josef Fischer. Under loppet blev Fischer stoppad av kor och nästan omkullkastad av en häst. När han kom in på velodromen var han täckt av smuts och blod.

Året därpå hölls loppet på påskdagen och det lokala hoppet Maurice Garin stod som segrare. Han kom in på velodromen tillsammans med nederländaren Mathieu Cordang med drygt två kilometer kvar. En upphetsad publiken reste sig upp och hyllade de två till oigenkännlighet lertäckta kombattanterna. Plötsligt halkade och föll Cordang med sex varv kvar och när han kommit upp på cykeln var han 100 meter efter. Åskådarna höll andan medan Cordang jagade på, men till slut fick han se sig besegrad med två meter.

Helvetet i norr

Namnet L’enfer du Nord kommer sig inte som man kan tro av loppets gatstenar, lera och gropiga vägar. I stället var det en beskrivning av rutten efter det första världskriget. Arrangörer och journalister hade ingen aning om hur vägen till Roubaix eller staden själv klarat fyra år av bombardemang. De gav sig av längs vägen för att undersöka saken och i början såg det efter omständigheterna bra ut. När de kom längre norrut möttes de av en annan verklighet. Luften fylldes av stanken från trasiga avlopp och förruttnade djur. Förkolnade träd sträckte sina vridna grenar mot himlen i ett lerigt och tillplattat landskap fullt av granathål. Det kändes som ett helvete. Helvetet i norr.

Gatsten och asfalt

Precis som med Flandern runt innebar förbättrade vägar efter andra världskriget ett problem. Borgmästare valde även att asfaltera vägarna för att inte resten av Frankrike skulle göra dem till åtlöje när de visades upp på direktsänd tv. Arrangören Albert Bouvet oroade sig för att Paris–Roubaix skulle förvandlas från årets största utmaning till ett förutsägbart lopp som alltid avslutades med en klungspurt. Cyklingens sista fantastiska vansinne var hotat.

På 1970-talet såg det ut som att Bouvets farhågor skulle besannas. Byarna ville inte ha något med loppet att göra och man asfalterade vägarna för att hålla Paris–Roubaix borta. För att råda bot på problemet bildade man 1983 Les Amis de Paris–Roubaix, som bestod av entusiaster som gav sig ut och letade reda på gatstenbelagda vägar. Och snart hade situationen blivit den omvända. Loppets popularitet exploderade och lockade till sig turister och uppmärksamhet. Borgmästare började höra av sig till Les Amis de Paris–Roubaix om de hittade en väg med gatsten för att den skulle bli en del av loppet.

Paris–Roubaix har inga klättringar, men ses tack vare sina 30 gatstenssektioner ändå som ett av årets tuffaste lopp. Vägarna är smala medan springorna mellan gatstenen är breda nog för att ett hjul ska fastna. Gatstenen tär både på cyklisterna och deras cyklar. Inför varje sektion jagar huvudklungan upp ett frenetiskt tempo i kampen om en plats i täten, då favoriterna vill undvika att fastna bakom en olycka vilket kan kosta dem segern.

L’enfer du Nords terräng har lett till utvecklingen av speciella cykelramar, bromsar och hjul. Man väljer extra breda däck och lågt lufttryck för att bättre klara påfrestningarna. Många lag placerar ut personal längs vägen med reservdelar och cyklar på platser dit lagbilarna inte kan ta sig fram. Punktering och andra tekniska problem är vanliga och har stor påverkan på slutresultatet.

Kontroverser

1907 stoppades Georges Passerieu av en gendarm när han kom till velodromen i Roubaix. Gendarmen ville säkerställa att Passerieu hade rätt skattemärke på cykeln. Efter en het ordväxling tilläts han cykla hem segern. Bernard Hinault föll sju gånger under loppet 1981, bland annat när en hund sprang in i hans cykel 13 kilometer från mål. Hinault blev så arg att han cyklade i kapp de andra och vann. 2006 var Leif Hoste, Peter Van Petegem och Vladimir Gusev loss. De diskvalificerades dock för att de tagit sig över en stängd järnvägsövergång precis framför ett godståg. Hoste undrade varför ingen stoppat dem medan Peter Van Petegem sa att om det hade varit i Belgien så hade tåget stoppats. Fabian Cancellara tog i stället hem segern.

1949 var tre cyklister loss i en utbrytning och när de kom till velodromen i Roubaix stod en gendarm och visade vägen. Gendarm avsåg att guida bilarna och motorcyklarna som följde de tävlande rätt, men det insåg inte André Mahé, Frans Leenen och Jésus Moujica. De vilsna cyklisterna tänkte att fel väg är bättre än ingen väg och tog sig in genom en dörr som ledde till pressläktaren. Med cyklarna på axlarna tog de sig nerför läktaren och förbi förbluffade reportrar. De klättrade över barriären och ner på banan, upp på cyklarna och André Mahé tog sig först i mål. Domaren skickade honom på sitt ärevarv.

Några minuter senare kom huvudklungan till Roubaix. Serse Coppi, bror till den store Fausto, vann spurten. När Coppi fått klar för sig hur Mahé tagit sig i mål argumenterade han för att han i stället skulle utses till segrare. Mahés initiativ var måhända beundransvärt, men pressläktaren var inte en del av loppets bansträckning. Domaren tyckte att det var logiskt och utsåg Coppi till segrare. Organisatören insåg dock sitt ansvar för missödet och utdelade några dagar senare i stället förstapriset till Mahé.

Italienarna var dock inte nöjda. I augusti, fyra månader efter loppet, bankade de på UCI:s dörr. UCI ville varken göra fransmännen eller italienarna upprörda, så de beslutade sig för att stryka loppets resultat. Man bestämde sig dock för att åter ta upp frågan när de möttes i november. Stämningen parterna emellan var nu förgiftad och ett desperat UCI ändrade sig och utsåg både Mahé och Coppi till segrare. Alla såg fram emot nästa upplaga fem månader senare.

Sagt om loppet

I en intervju 1985 sa nederländaren Theo de Rooij efter ett fall fått hans vinstchanser att gå upp i rök:
”Det är bara skit, det här loppet! Du sliter som ett djur, du har ingen tid att pissa, du pissar i byxorna. Du cyklar i leran, du halkar … det är åt helvete.”
Så, tänkte han delta fler gånger?
”Självklart, det är världens vackraste lopp!”

Amerikanen Chris Horner:

”Det är en stor skillnad mellan Flandern runt och Paris–Roubaix. De liknar inte varandra alls. I ett används gatstenen varje dag av bilar och underhålls. I det andra är det en helt annan sak. Det bästa sättet att beskriva det är att de plogar en grusväg, flyger över med en helikopter och dumpar en massa stenar. Det är Paris–Roubaix. Det är så illa – det är löjeväckande.”

Cyklisterna

Belgarna Roger De Vlaeminck och Tom Boonen med sina fyra segrar vardera är de mest framgångsrika cyklisterna i Paris–Roubaix. 2004 stod svensken Magnus Bäckstedt som segrare i en regnig och lerig upplaga. Han vann en spurt i velodromen före Roger Hammond, Tristan Hoffman och Fabian Cancellara. Regerande mästare är italienaren Sonny Colbrelli, som i ett lika lerigt lopp som 2004 också vann spurten i velodromen, före Florian Vermeersch och Mathieu van der Poel.

Bland favoriterna i årets lopp ser vi bland annat van der Poel, Mads Pedersen, Filippo Ganna, Kasper Asgreen, Stefan Küng, Matej Mohorič, Michael Matthews, Christophe Laporte och Jasper Stuyven. Wout van Aert har varit sjuk i covid-19 och kan ha tappat formen. Det ser ut att bli en fin vårdag på söndag, så det blir en relativt snäll upplaga.

10 april Polacken Michał Kwiatkowski spurtar hem Amstel Gold Race på målfoto

Ineos Grenadiers Michał Kwiatkowski krossar fransmannen Benoît Cosnefroys hjärta när han spurtar förbi honom på mållinjen och vinner Amstel Gold Race med tre centimeter. De båda lämnade en grupp om elva favoriter med 20 kilometer kvar. De fick ett försprång på en halvminut som sedan halverats 1,5 kilometer från mål. Tiesj Benoot attackerar gruppen med 700 meter kvar men klara bara en tredjeplats. Cosnefroy drar i gång spurten med 200 meter kvar men Kwiatkowski svarar och det krävs målfoto att avgöra att polacken vinner.

Amstel Gold Race arrangerades för första gången i april 1966 och är bland de yngsta cykelklassikerna. Det är även den enda som går av stapeln i Nederländerna. Initiativtagarna Ton Vissers och Herman Krott inspirerades av monumenten i Italien och Flandern. Loppet startar numera i Maastricht med målgång i Valkenburg men under åren har bansträckningen ändrats ett flertal gånger. Amstel Gold Race är känt för sina många korta men branta berg och i årets upplaga tar man sig an 33 backar i Limburgs kuperade landskap. Limburg är inte en del av Ardennerna, men loppet brukar ändå ses som starten av Ardennerveckan.

Planeringen av den första upplagan kunde ha varit bättre. Man hade tänkt starta i Amsterdam med målgång i Maastricht på Koningsdag. Man hade dock inte tagit hänsyn till floderna som måste korsas och hade inte ansökt om tillstånd att passera Moerdijkbroarna – det enda sättet att passera floderna. Myndigheterna var inte heller förtjusta över valet av tävlingsdag då man befarade att det skulle provocera uppvigling från den militanta hippie-rörelsen Provo. Efter man hotat ställa in tävlingen gav regeringen motvilligt sitt godkännande, om man lovade att byta tävlingsdag i framtiden. Alla problem hade även tvingat arrangörerna ändra rutten och man startade i stället i Breda. Som första vinnare stod fransmannen Jean Stablinski.

På startlistan 2022 fanns bland annat Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Michael Matthews, Matej Mohorič, Marc Hirschi, Christophe Laporte, Matteo Trentin, Michał Kwiatkowski och Stefan Küng.

Ineos Grenadiers Ben Turner höll ett högt tempo för att trötta ut konkurrenterna i backarna och klungan minskade. Med 35 kilometer kvar uppför Keutenberg attackerar Laurens De Plus och över krönet är en grupp om elva cyklister loss: van der Poel, Pidcock, Matthews, Hirschi, Kwiatkowski, Küng, Cosnefroy, Dylan Teuns, Alexander Kamp, Kasper Asgreen, Benoot och Küng.

De skaffar ett försprång på 25 sekunder och 24 kilometer från mål börjar de attackera varandra. Med 22 kilometer kvar attackerar Kwiatkowski och han kommer loss. 2,5 kilometer senare kontrar Cosnefroy och kommer snart i kapp polacken. De skaffar sig ett försprång på 20 sekunder och både Teuns och Benoot försöker komma loss från gruppen. Pidcock attackerar och sedan Teuns, som kommer så nära som fem sekunder från ledarduon. Han orkar dock inte ta sig i kapp. Förföljarna vill inte samarbeta utan hoppas komma loss.

Avståndet ökar till 31 sekunder med drygt sju kilometer kvar. Flera attacker från gruppen gör att avståndet kommer ner till 14 sekunder 1,5 kilometer från mål. Både van der Poel och Küng attackerar men kan inte skaka av sig de andra. Benoot kommer loss med 700 meter kvar men det är för lite för sent och han får nöja sig med en tredjeplats. Efter målgång firar först Cosnefroy då han får höra att han vunnit. Ett par minuter senare har man dock tittat på målfotot och konstaterat att polacken precis hann förbi och det är Kwiatkowskis tur att fira.

Resultat Amstel Gold Race 2022

1. Michał Kwiatkowski (Polen) 6t 01’ 19’’
2. Benoît Cosnefroy (Frankrike) + 00’’
3. Tiesj Benoot (Belgien) + 10’’
4. Mathieu van der Poel (Nederländerna) + 20’’
5. Alexander Kamp (Danmark) + 20’’
6. Kasper Asgreen (Danmark) + 20’’
7. Michael Matthews (Australien) + 20’’
8. Stefan Küng (Schweiz) + 20’’
9. Marc Hirschi (Schweiz) + 20’’
10. Dylan Teuns (Belgien) + 20’’

9 april Colombianen Daniel Martínez vinner rafflande Baskien runt efter sprakande avslutning

Ineos Grenadiers Daniel Martínez vinner ett Baskien runt som bjöd på fantastisk cykel med dramatik och spänning ända in på mållinjen. Inför sista dagen hade vi sex cyklister i toppen inom 29 sekunder. In i den sista stigningen kom en grupp som innehöll alla dessa. Ledaren Remco Evenepoel var den förste som tvingades vika ner sig. Därefter släppte trean Pello Bilbao. Då Martínez startade 19 sekunder före fyran Ion Izagirre räckte det för honom att följa de övriga för att ta hem totalsegern. Basken Izagirre vinner spurten före ryssen Aleksandr Vlasov, spanjoren Marc Soler och Martínez.

Baskien runt har en brokig historia. Tävlingen går som namnet skvallrar om i Baskien. Man kan säga att Baskien runt egentligen är en i hopslagning av två etapplopp. Mellan 1924 och 1935, med uppehåll för inbördeskriget, hölls det åtta upplagor. 1969 bestämde sig Eibars cykelklubb för att starta upp loppet igen och det har arrangerats varje år sedan dess, förutom 2020 till följd av covid-19-influensan. Baskien runt är numera en World Tour-tävling och enligt traditionen bär vinnaren en basker på pallen.

Som vanligt var Baskiens runt bergigt utan några platta etapper. Även den inledande tempoetappen hade en del backar. Banprofilen brukar garantera en spännande och händelserik vecka och årets upplaga var inget undantag. Den stjärnspäckade startlistan gjorde även sitt till. Vi hittade bland annat Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Aleksandr Vlasov, Jonas Vingegaard, Daniel Martínez och Adam Yates på startlinjen.

Slutställning Baskien runt

1. Daniel Martínez (Colombia) 21t 59’ 36”
2. Ion Izagirre (Spanien) +11”
3. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +16”
4. Remco Evenepoel (Belgien) +21”
5. Pello Bilbao (Spanien) +32”
6. Jonas Vingegaard (Danmark) +32”
7. Marc Soler (Spanien) +1′ 26”
8. Primož Roglič (Slovenien) +3′ 18”
9. Enric Mas (Spanien) +3’ 55”
10. Rigoberto Uran (Colombia) +5’ 03”

Bergatröjan togs hem av Cristián Rodríguez, Alaphilippe vann poängtröjan medan Evenepoel blev bäst bland ungdomarna. Bästa lag blev Ineos Grenadiers.

Etapp 1, 4 april Hondarribia – Hondarribia, 7,5 km (tempoetapp)

En kort men backig tempoetapp såg många av förhandsfavoriterna i topp. Yates var den som först gjorde avtryck i resultatlistan. När lagkamraten och landsmannen Thomas kom i mål tog han ledningen med en tiondels sekund. Cavagna bättrade tiden med två sekunder innan Evenepoel producerade en än bättre tid. Ingen kunde dock rå på den sist startande Roglič.

1. Primož Roglič (Slovenien) 9’48”
2. Remco Evenepoel (Belgien) +0’05”
3. Rémi Cavagna (Frankrike) +0’16”
4. Geraint Thomas (Storbritannien) +0’18”
5. Adam Yates (Storbritannien) +0’18”

Etapp 2, 5 april Leitza–Viana, 207,9 km

Tre kategoriserade klättringar varav en andrakategoriare i loppets längsta etapp. Fyra baskiska cyklister gav sig tidigt i väg i en utbrytning och fick som mest drygt fyra minuter försprång. Med 12,6 kilometer kvar och två minuter försprång ökade Ibon Ruiz takten och de övriga tre satt och tittade på varandra och lät Ruiz komma loss. Snart ökade dock huvudklungan takten och med 400 meter kvar nådde de i kapp Ruiz. Evenepoel hade dragit upp spurten åt Alaphilippe, lagkamraten i Deceuninck-Quick-Step, med en kilometer kvar. Efter sista kurvan och med 150 meter kvar drog fransmannen i gång sin spurt och kunde ta sin första seger för året.

1. Julian Alaphilippe (Frankrike) 5t 04’ 35”
2. Fabien Doubey (Frankrike) +00”
3. Quinten Hermans (Belgien) +00”
4. Hugo Houle (Canada) +00”
5. Orluis Aular (Colombia) +00”

Etapp 3, 6 april Laudio–Amurrio, 181,7 km

Den tuffaste etappen så här långt bjöd på fem kategoriserade klättringar, varav två andrakategoriare. Cyklisterna tog sig an Opellora och Ozeka två gånger vardera och redan under första varvet satte Thomas och Ineos Grenadiers ett högt tempo. Andra gången uppför Ozeka gav Thomas upp och lagkamraten Yates satte in ett antal tempohöjningar. När man nådde toppen hade huvudklungan decimerats till 16 cyklister. Ledargruppen inkluderade alla favoriter. Flera cyklister försökte attackera, ingen mer så än Evenepoel. Alla försök misslyckades och det var främst Vingegaard som fångade upp attackerna. I stället drog Evenepoel åter upp spurten åt Alaphilippe. Strax innan mållinjen fick fransmannen dock se sig passerad av Bahrain Victorious Pello Bilbao.

1. Pello Bilbao (Spanien) 4t 35’ 24”
2. Julian Alaphilippe (Frankrike) +00”
3. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +00”
4. David Gaudu (Frankrike) +00”
5. Enric Mas (Spanien) +00”

Etapp 4, 7 april Gasteiz–Zamudio, 185,6 km

Fler berg dag fyra varav tre var kategoriserade. En utbrytning stack i väg tidigt och i den sista klättringen med 24 kilometer kvar ryckte Victor Lafay. Huvudklungan jagade dock bakom. Alaphilippe var den som höll tempot upp över toppen framför en knappt 40 man stor klunga. Med 7,5 kilometer kvar och knappt en minut upp till Lafay, inser UAE att de har fem cyklister i klungan. De bestämmer sig för att försöka köra i kapp honom för att ge Diego Ulissi chansen i en spurt. Med 1,4 kilometer kvar väljer Evenepoel för en tredje dag på raken att dra upp spurten åt Alaphilippe och 900 meter från mål passerar man Lafay. Det blir dock varken Ulissi eller Alaphilippe som vinner, utan Ineos Grenadiers Daniel Martínez tar hem spurten ett däckdjup före fransmannen. Roglič behöll ledartröjan.

1. Daniel Martínez (Colombia) 4t 15’ 23”
2. Julian Alaphilippe (Frankrike) +00”
4. Diego Ulissi (Italien) +00”
4. Primož Roglič (Slovenien) +00”
5. Pello Bilbao (Spanien) +00”

Etapp 5, 8 april Zamudio–Mallabia, 163,8 km

Etapp bjöd på hela tio stigningar, varav fem var kategoriserade. En riktigt spektakulär etapp. Sex cyklister var i utbrytning och med 68 kilometer kvar kraschade australiensaren Lucas Hamiltion. Han kommer in med för hög hastighet in i en kurva och far över ett metallvägräcke. Han landar på en platå vilket räddar honom från att ramla nerför en ravin. Han är inte allvarligt skadad men avbryter loppet.

59 kilometer från mål var det bara UAE:s Marc Soler och Ineos Grenadiers Carlos Rodríguez kvar i utbrytningen. Soler fick stå för farthållningen då spanjoren hotade Rodríguez lagkamrater i totalställningen. Med 16 kilometer kvar attackerar tvåan i totalen Evenepoel från huvudklungan och får med sig Vingegaard, Vlasov, Martínez, Enric Mas, Ion Izagirre och Bilbao. Väldigt få i huvudklungan, som inkluderar Roglič och Yates, är intresserade av att jaga efter dem och de kommer aldrig i kapp.

Evenepoels grupp närmar sig utbrytarna och när de är 30 sekunder efter tycker Rodríguez det är dags att lämna en tröttkörd Soler bakom sig. Rodríguez håller ifrån och vinner etappen i den extremt branta gatstensmålgången. Bakom honom pågår en strid om den gula ledartröjan. Rodríguez lagkamrat Martínez tar andraplatsen före Evenepoel. Vingegaard och Vlasov kör in i varandra 20 meter från mål och leder cyklarna springande i mål. Efter bonussekunderna dragits ifrån övertog belgaren totalledningen två sekunder före Martínez, följda av Izagirre, Vlasov, Bilbao och Vingegaard. Roglič föll ner till en åttondeplats, en minut och fem sekunder efter Evenepoel.

1. Carlos Rodríguez (Spanien) 4t 07’ 09”
2. Daniel Martínez (Colombia) +07”
3. Remco Evenepoel (Belgien) +09”
4. Ion Izagirre (Spanien) +11”
5. Enric Mas (Spanien) +11”

Etapp 6, 9 april Eibar–Arrate, 135,7 km

Dags för den sista etappen som även är kungaetappen. Sju kategoriserade berg varav tre förstakategoriare väntade åkarna. Martínez låg två sekunder efter Evenepoel i totalen så Ineos Grenadiers satte ett högt tempo från start för att sätta press på belgaren, som tidigare visat sig ha svårt med långa och riktigt branta klättringar. Utbrytningen som gått loss tidigt krympte och i den tredje sista stigningen var endast UAE:s Davide Formolo kvar.

Två minuter och tjugo sekunder efter och med 41 kilometer kvar attackerar Roglič det som är kvar av huvudklungan. Han får med sig Martínez, Mas och Vlasov. Snart ansluter Vingegaard, Juan Pedro López och Ion Izagirre, medan Evenepoel får kämpa för att komma i kapp. Då attackerar Mas och kommer till toppen tillsammans med Vingegaard, Izagirre, Martínez, Vlasov och Soler, dryga minuten efter Formolo. Evenepoel når krönet 17 sekunder senare med Bilbao i hälarna.

I branten visar Bilbao hur bra han är i nedförskörningar. Han lämnar Evenepoel bakom sig och kör i kapp ledarsextetten och leder dem nerför berget. Mas halkar in i ett vägräcke och är borta från täten. Bilbao kör så fort att endast Vingegaard, Izagirre och Vlasov kan hänga med. Ledargruppen består av totaltrean till totalsexan och fångar snart upp Formolo. Samtidigt kör Evenepoel i kapp Martínez 30 sekunder efter. Izagirre är i det läget virtuell ledare.

Evenepoel och Martínez tvingas samarbeta och kör hårt i slätkörningen. Med drygt 14 kilometer kvar är man i kapp. Efter ett par attacker är man samlade igen och även Soler och Bilbaos lagkamrat Gino Mäder ansluter. Evenepoel spurtar hem bonussekunderna i Eibar före Martínez och Bilbao, och utökar sin ledning till tre sekunder. I den sista stigningen sju kilometer från mål attackerar Formolo igen. Han är långt efter i sammandraget, så de övriga släpper i väg honom.

När Izagirre ökar takten med 5,3 kilometer kvar släpper Evenepoel. Följer gör Martínez, Vlasov, Vingegaard, Bilbao och Soler. Efter flera attacker får även Bilbao ge sig. 3,7 kilometer från mål slår Izagirres hjul i Vingegaards och han ramlar. Vlasov ökar takten, men Izagirre lyckas kämpa sig i kapp en kilometer senare. Med 650 meter kvar drar Soler i gång sin spurt och Vingegaard tvingas släppa. Izagirre går om med 200 meter kvar och håller undan över mållinjen. Martínez får samma tid och tar hem den gula ledartröjan.

1. Ion Izagirre (Spanien) 3t 47’ 07”
2. Aleksandr Vlasov (Ryssland) +00”
3. Marc Soler (Spanien) +00”
4. Daniel Martínez (Colombia) +00”
5. Jonas Vingegaard (Danmark) +03”

3 april Mathieu van der Poel åker hem pokerrundan i Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel vinner en dramatisk spurt och tar sin andra seger i Flandern runt. Tadej Pogačar attackerade i backe efter backe och till slut var det endast van der Poel som orkade följa med. Med en kilometer kvar ledde de med 21 sekunder, men då vägrade Pogačar ta nästa runda. De började sakta in och spela ett spel för att se vem som skulle dra i gång spurten först. Problemet var att Dylan van Baarle och Valentin Madouas kom i kapp och var de som drog i gång spurten först. Ledarduon tvingades börja spurta. Medan van der Poel har explosiviteten av en spurtare, behöver Pogačar lite mer tid. Både van Baarle och Madouas kör förbi Pogačar, men van der Poel kan hålla undan och vinna Flandern runt.

En kall men solig dag inleddes med nyheten att favoriten Wout van Aert inte kunde delta då han testats positivt för covid-19. Loppet hade dock andra storstjärnor som skulle spela huvudrollerna. Efter loppet drog i gång gav sig nio cyklister tidigt i väg i en utbrytning. Vi såg även Pogačar ramla, men han tog sig upp utan problem.

I backen Wolvenberg med 102 kilometer kvar attackerar Nathan Van Hooydonck och han åkte i kapp Jonas Koch som dragit i väg lite tidigare. 8 kilometer senare i Berendries är det Iván Garcías tur att öka farten och han får med sig ytterligare tio cyklister. Gruppen innehåller en del starka cyklister och kommer snart i kapp Van Hooydonck och Koch. Lagen UAE, Bahrain Victorious och TotalEnergies, som missat att få med någon cyklist i utbrytning, jagar på för att nå andragruppen.

Huvudklungan kommer inom drygt tio sekunder från andragruppen i backen Berg Ten Houte, men då har alla hjälpryttare släppt och ingen vill jaga. Avståndet växer åter till över en minut. Ytterligare tre cyklister ger sig av och ansluter till andragruppen. Gruppen har nu dock blivit för stor och det är problem med samarbetet. Med 55 kilometer kvar har det som är kvar av huvudklungan nästan kommit i kapp.

Andra gången uppför Oude Kwaremont med 55 kilometer kvar ger sig Pogačar av på en riktig rusch. Han formligen flyger fram och en ny ledargrupp på 30-40 cyklister bildas. I Paterberg några kilometer senare höjer Pogačar tempot igen och fältet tunnas ut ytterligare. van Baarle och Madouas passar på att sticka i väg. I nästa backe, Koppenberg, är det samma visa igen och det är bara van der Poel och överraskningen Madouas som orkar följa honom. Uppför Taaienberg är de fem cyklisterna samlade.

18 kilometer från mål attackerar så Pogačar sista gången uppför Oude Kwaremont och han blir av med alla utom van der Poel. I Peterberg försöker han göra sig av med nederländaren, men van der Poel kan trots stor smärta hålla slovenens hjul. Vi hade att se fram emot en sprint mellan giganterna.

I sprinten visade sig Pogačar vara för smart för sitt eget bästa. Som van der Poel sa efter loppet, så var slovenen den starkaste cyklisten för dagen. Pogačar började spela sitt spel några hundra meter för tidigt och borde ha inlett spurten tidigare. Han vet att van der Poel är mer explosiv, medan Pogačars största chans är uthållighet. Nederländaren visar på stor styrka och smartare taktiskt kunnande och är en välförtjänt vinnare. Slovenien lyckas missa pallen, medan van der Poel tar hem sin andra seger för säsongen och sin andra seger i Flandern runt.

Resultat Flandern runt 2022

1. Mathieu van der Poel (Nederländerna) 6t 18’ 30”
2. Dylan van Baarle (Nederländerna) +00”
3. Valentin Madouas (Frankrike) +00”
4. Tadej Pogačar (Slovenien) +00”
5. Stefan Küng (Schweiz) +02”
6. Dylan Teuns (Belgien) +02”
7. Fred Wright (Storbritannien) +11”
8. Mads Pedersen (Danmark) +48”
9. Christophe Laporte (Frankrike) +48”
10. Alexander Kristoff (Norge) +48”

Flandern runt – Flanderns ögonsten

Flandern runt är den flamländska cykelveckans höjdpunkt och ses av flamländarna som säsongens viktigaste lopp. Det är en klassiker och det andra av årets fem monument. Tillsammans med Paris–Roubaix utgör det årets största lopp på kullersten. Loppet kallas även för De Ronde och Vlaanderens mooiste (Flanderns vackraste). Sedan 1919 har loppet gått av stapeln varje år och är därmed det årliga cykellopp med längst obruten svit.

Idén att arrangera Flandern runt kom från Léon van den Haute, en av medgrundarna till sporttidningen Sportwereld. Belgisk cykel hade gått igenom en tung period och till och med nationella mästerskap hade slutat anordnas. 1912 vann den 20-årige Odile Defraye som förste flamländare Tour de France, vilket ingav hopp för belgisk cykel. Framgången inspirerade Halles borgmästare August De Maeght att starta den första sporttidningen på flamländska.

Karel Van Wijnendaele var Sportwereld främste cykelskribent och blev även dess chefredaktör 1913. Han ville skapa ett lopp som endast sträckte sig över flamländsk mark. Han ville att det skulle passera så många städer som möjligt då ”alla flamländare måste bidra till befrielsen av det flamländska folket”. Han sa att man bedrev ett tio år långt krig mot cykelförbundets fransktalande ledning. Ett krig man vann.

Det första loppet startade i Gent och gick i mål i Mariakerke, vilket numera är en förort till Gent. Det sträckte sig över 330 kilometer dåliga vägar och målgången bestod av en velodrom i trä. Efter tolv timmar vann Paul Deman en spurt mot fem andra cyklister som gått loss. Endast 37 cyklister ställde upp och året efter såg blott 47 mestadels mediokra deltagare. De stora stjärnorna hade förbjudits att delta av de franka cykeltillverkarna. En av Flanderns stjärnor, Marcel Buysse, ignorerade dock sitt franska lags förbud och tog hem segern 1914.

Under 1920-talet ökade De Rondes popularitet, trots vägarnas dåliga kvalitet. Vid slutet av årtiondet hade Flandern runt blivit säsongens höjdpunkt i Flandern. På 1930-talet hade loppet växt så pass att det lockade horder av åskådare. Åskådare som bildade så tjocka led att cyklisterna hade svårt att passera. Åskådare som följde loppet i sina bilar och körde om när de fick chansen. Åskådarantalet uppskattades vissa år till över 500 000. 1937 var ett extra kaotiskt år med flertalet olyckor. Arrangörerna beslutade sig för att säkra hela De Ronde med motorburen polis, vilket då var ett revolutionerande drag.

Loppet gjorde inte uppehåll under andra världskriget utan arrangerades i samförstånd med tyskarna. Tyskarna inte bara åtnjöt tillställningen utan hjälpte även till att hålla ordning. Detta ledde till anklagelser om kollaborering och efter kriget förbjöds Wijnendaele att verka som journalist. Ett brev från General Montgomery, som bekräftade att Wijnendaele huserat nedskjutna brittiska piloter i sitt hus, ledde till att förbudet lyftes. Under kriget blev belgaren Achiel Buysse den förste att vinna tre Flandern runt tre gånger.

Mellan 1948 och 1958 blev loppet en del av samröre mellan de största loppen, kallat Challenge Desgrange-Colombo. Flandern runt fick därmed en annan plats i kalendern. Tidigare hade De Ronde krockat med Milan–Sanremo, som var mer populärt bland de italienska och franska stjärnorna. Detta var en av orsakerna till att loppet tidigare endast sett en utländsk segrare. Flytten innebar att startlistan 1948 växte till 286 cyklister varav 50 var utlänningar. Italienaren Fiorenzo Magni blev den förste att på allvar bryta den belgiska dominansen med sina tre raka segrar åren 1949 till 1951.

Världens bäste cyklist genom tiderna, Eddy Merckx, vann 1969 Flandern runt för första gången. Med 73 kilometer kvar lämnade han huvudklungan bakom sig och vann 5 minuter och 36 sekunder före tvåan, den största segermarginalen någonsin. Trots många försök lyckades Merckx endast vinna en gång till, sex år senare.

På 1970-talet hade många av de klassiska vägarna asfalterats och loppet började tappa sitt rykte som ett tufft och utmanande lopp. Arrangörerna började leta efter mindre vägar, fler backar och fler vägar betäckta med kullersten. Flandern runt kunde återfinna sin identitet som ett utmanande lopp och kunde bjuda på många fantastiska årgångar.

Flandern runt består av knappt 20 stigningar av olika svårighetsgrad och ett flertal sektioner med kullersten. Vädret i april kan vara svårt att förutspå. Van Wijnendaele önskade alltid dåligt väder. Han ville att Flandern runt skulle vara en symbol för flamländsk kultur och en metafor för landet. Han liknade kombattanterna med dåtidens folk i Flandern: hårt arbetande, kämpande män i ständig kamp med elementen. Han sa att ”i regn, blåst och lera frodas hon bäst”.

Årets lopp har 168 deltagare. Bland dem ser vi fjolårssegraren Kasper Asgreen, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar, Tom Pidcock, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Matej Mohorič, Dylan van Baarle, Stefan Küng, Anthony Turgis, Tiesj Benoot, Michael Matthews, Dylan Teuns och Christophe Laporte.

Väderprognoserna spår en torr dag utan starka vindar. Det blir däremot kallt, med temperaturer på bara ett par plusgrader vid start, men det blir varmare under dagen då vi når en temperatur om åtta grader.

30 mars • Mathieu van der Poel vann när han for förbi de andra i Dwars door Vlaanderen

Nederländernas världsstjärna Mathieu van der Poel tar hem Dwars door Vlaanderen på onsdagen efter en sprakande avslutning. Efter att ha varit loss tillsammans med sju andra cyklister i 69 kilometer, besegrar han Tiesj Benoot i en tvåmannaspurt. Efter flera månaders frånvaro på grund av ryggproblem och ett par krascher under 2021 gjorde han sitt första lopp i Italien för året en och en halv vecka sedan. Att han ställde upp i Milano–Sanremo kom som en trevlig överraskning för många. Och i Belgien visar han redan på storformen.

Flamländska cykelveckans tredje lopp, Dwars door Vlaanderen, har arrangerats sedan 1945. Namnet betyder Tvärs genom Flandern. Ursprungligen hette loppet Dwars door België men namnet ändrades år 2000. Mellan 1946 och 1964, förutom 1948, var det ett etapplopp över två dagar. Loppet har dominerats av cyklister från Belgien. Det  sträcker sig över 184 kilometer och bjuder på såväl klättringar som vägar med kullerstenar.

I kullerstenbelagda backen Berg Ten Houte med 69 kilometer kvar höjde Ben Turner och Tom Pidcock från Ineos Grenadiers tempot. På toppen hade de skapat en lucka till huvudklungan tillsammans med sig van der Poel, Benoot, Stefan Küng och Victor Campenaerts. Det var en mycket stark grupp som jagade en femmannautbrytargrupp som varit loss sedan 35 kilometer. Tadej Pogačar låg för långt ner i fältet när backen inleddes och missade tåget. Sex kilometer senare är försprånget 40 sekunder och Pogačar har fått nog. Mot toppen av Kanarieberg gör han ett soloryck och försöker ta sig i kapp van der Poels grupp. Han kommer inom tio sekunder från gruppen, men till slut får han ge sig.

Med 51 kilometer kvar försöker Pogačar igen, den här gången tillsammans med bland annat landsmannen Jan Tratnik och Greg Van Avermaet. De når dock aldrig i kapp. Tre kilometer senare har utbrytarna fångats upp av van der Poels grupp. I backen Ladeuze 38 kilometer från mål gör först Küng och sedan Benoot en tempoökning och endast Nils Politt och Kelland O’Brien från den ursprungliga utbrytningen orkar hänga med.

Ledaroktetten samarbetar bra och det blir alltmer klart att vinnaren kommer hittas bland dessa. Med drygt åtta kilometer kvar drar fyrverkeriet av attacker i gång på allvar. Först ut är Campenaerts, som får en lucka. Men 3,5 kilometer senare är alla åtta åter samlade. Campenaerts försöker dock snart igen, den här gången tillsammans med Benoot. Men 2 kilometer från mål är de uppfångade igen. Pidcock försöker kontra men det är Benoot som kommer loss och van der Poel är den ende som orkar haka på. De två håller undan till mål. Nederländaren är storfavorit i en spurt dem två emellan. Och mycket riktigt, när van der Poel drar i gång spurten 250 meter från mål får Benoot snart ge sig. Efter en fantastisk avslutning står van der Poel åter som vinnare.

Resultat Dwars door Vlaanderen 2022

1. Mathieu van der Poel (Nederländerna) 4t 05’ 39”
2. Tiesj Benoot (Belgien) +01”
3. Tom Pidcock (Storbritannien) +05”
4. Victor Campenaerts (Belgien) +05”
5. Nils Politt (Tyskland) +05”
6. Stefan Küng (Schweiz) +05”
7. Kelland O’Brien (Australien) +05”
8. Ben Turner (Storbritannien) +12”
9. Jan Tratnik (Slovenien) +2’ 08”
10. Tadej Pogačar (Slovenien) +2’ 08”

30 mars • Journalisten och författaren Richard Moore avlider 49 år gammal

På onsdagsmorgonen tillkännagavs att The Cycling Podcasts programledare Richard Moore avlidit på måndagen blott 49 år gammal. Han var initiativtagaren när han tillsammans med Lionel Birnie och Daniel Friebe startade podcasten 2013 i syfte att följa den hundrade upplagan av Tour de France. Podcasten utvecklades dock snart till att producera nya avsnitt varje vecka. Podcasten är mer populär än någonsin och de har fortsatt att arbeta fram nya programkoncept. Richard Moore var en naturlig programledare och hade en väldigt bra radioröst. Hans passion för cykelsporten sken igenom när han med sin djupa kunskap, värme och humor lotsade lyssnarna genom allehanda aspekter av sporten.

Som cyklist representerade Richard Moore 1998 Skottland i Commonwealth Games. Efter sin aktiva karriär arbetade han som journalist och författare. Han skrev för olika dagstidningar såväl som för cykelfacktidningar. Han skrev ett flertal böcker, främst om cykel men även om friidrott.

Från The Cycling Podcasts meddelande till sina lyssnare:

“Monday was an unfathomably difficult day. In the morning we received the news that our leader, lynchpin, friend and brother Richard Moore had passed away. We are all shattered.

To us, he was a force of nature, unerring but above all unifying. There can be no consolation today, but the closest thing is knowing that the network of affection and love he knitted will now become an edifice of support for those most deeply affected by this loss.

The Cycling Podcast would simply never have started without Richard. Our thumbs would still be poised over the record button, frozen in June 2013. He cajoled, drove, supported and indulged us from the first episode to what will not be the last, released a week ago, for we owe him that and so much more

In due course, it will be our imperative to convey more fully how privileged we feel to have known Richard, and to keep his towering legacy alive.”

27 mars • 21-årige eritreanen Biniam Girmay skrällvinner Gent–Wevelgem

Eritreanen Biniam Girmay tar hem Gent–Wevelgem efter att ha vunnit spurten mellan fyra utbrytare. 21-åringen är den förste afrikanen att vinna loppet. Christophe Laporte attackerade med 25 kilometer kvar och Girmay, Dries Van Gestel och Jasper Stuyven var de enda som följde med. Med 1,8 kilometer kvar attackerade dansken Søren Kragh Andersen från den jagande klungan, men han hann inte i kapp. Girmay inledde spurten med 250 meter kvar och höll undan från de övriga.

Gent–Wevelgem är den flamländska cykelveckans andra lopp och har hållits årligen sedan 1934. Cykelklassikern skapades av textilfabrikanten Georges Matthijs som bodde i Wevelgem. Det arrangerades ursprungligen av tidningen Gazet van Antwerpen. World Tour-loppet kallas ofta för sprinterklassikern på grund av den platta avslutningen. Det blåser och regnar dock ofta så det blir inte alltid en klungspurt. Innan den platta avslutningen finns det ett antal klättringar, inklusive Kemmelberg täckt av kullerstenar. Loppet sträcker sig över knappt 250 kilometer och startar i Ieper. Belgarna Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx och Tom Boonen har vunnit loppet sex gånger vardera.

Vädret under loppet var mildare än vanligt. Det blåste inte mycket så alla som hoppats på kantvindskörning blev besvikna. Belgien bjöd inte heller på något regn, utan det var solsken hela dagen. Då vädret inte var en faktor var det annat som påverkade tävlingen. En krasch med 105 kilometer kvar delade upp klungan i fyra grupper, men nio kilometer senare var de åter samlade.

Med 96 kilometer kvar var det dags för den första av nio klättringar. Första gången uppför Baneberg tunnades klungan ner till drygt 50 cyklister och både första och andra gången uppför Kemmelberg splittrades även klungan upp i flera grupper. Den tredje och sista gången de tog sig an Kemmelberg med 34 kilometer kvar ökade storfavoriten Wout van Aert tempot ordentligt och fältet splittrades åter.

Nio kilometer senare gjorde Laporte sin attack och fick med sig Girmay, Van Gestel och Stuyven. Belgaren van Aert var nöjd då lagkamraten Laporte satt med i utbrytningen. Andra favoriter såsom danskarna Kasper Asgreen, Kragh Andersen och Mads Pedersen, slovenen Matej Mohorič, nederländaren Dylan van Baarle och fransmannen Arnaud Démare fanns också med i gruppen om ungefär 30 cyklister närmast efter.

Utbrytarna samarbetade väl och avståndet till förföljarna ökade så sakteliga trots att det jagades ganska hårt. Dock inte hårdare än att Kragh Andersen kunde lämna gruppen med 1,8 kilometer kvar. Efter Kragh Andersens attack gjorde Laporte ett försök att rycka när han låg längst fram. Han kom inte loss, men det blev en signal till de andra att det var dags att börja agera taktiskt.

Kragh Andersen kunde inte komma i kapp och med ett par hundra meter kvar inledde Girmay sin spurt från sin position sist i gruppen. De andra försökte kontra, men även om Laporte var nära kunde eritreanen hålla undan till sin första World Tour-seger.

Resultat Gent–Wevelgem 2022

1. Biniam Girmay (Eritrea) 5t 37’57”
2. Christophe Laporte (Frankrike) +0”
3. Dries Van Gestel (Belgien) +0”
4. Jasper Stuyven (Belgien) +0”
5. Søren Kragh Andersen (Danmark) +08”
6. Tim Merlier (Belgien) +08”
7. Mads Pedersen (Danmark) +08”
8. Iván García (Spanien) +08”
9. Matej Mohorič (Slovenien) +08”
10. Arnaud Démare (Frankrike) +08”

27 mars • Colombias Sergio Higuita vinner Katalonien runt efter ett stort manfall

Colombianen Sergio Higuita vinner Katalonien runt efter han gått loss tillsammans med Richard Carapaz under den näst sista dagens bergsetapp. Det mest anmärkningsvärda med etapploppet var annars det stora bortfallet av cyklister under veckan. Drygt 70 cyklister bröt, många på grund av en influensa som spred sig bland deltagarna. Bland de drabbade såg vi stora namn såsom Alejandro Valverde, Simon Yates, Richie Porte, Jack Haig, Tom Dumoulin, Wouter Poels, Michael Woods, Michael Matthews och Sonny Colbrelli. Vi såg smittan först i Paris–Nice där hela 80 cyklister drog sig ur. En del cyklister tvingades även dra sig ur Milano–Sanremo. Colbrelli fick dock inte influensa utan kollapsade efter första etappens spurt. Det spekulerades först i hjärtstillestånd, vilket senare förnekades.

World Tour-loppet bestod av sju etapper och avslutades i dag. Den första etappen vanns av Australiens Michael Matthews, som tävlar för Bike Exchange–Jayco, i en klungspurt uppför en backe. Etapp två avslutades med en mer traditionell spurt och vanns av landsmannen och lagkamraten Kaden Groves. Även den tredje etappen vanns av en australiensare, den här gången AG3R Citroëns Ben O’Connor. Det var den första bergsetappen och med 8,5 kilometer kvar ryckte han från huvudklungan. Han kunde hålla undan in i mål och tog över ledartröjan.

Även etapp fyra utspelade sig i bergen och efter ett antal attacker i sista backen var till slut UAE:s João Almeida, Arkéa–Samsics Nairo Quintana och Bora–Hansgrohes Higuita loss. Portugisen Almeida vann precis före Quintana och Higuita. Colombianen Quintana gick upp i totalledning, på samma tid som Almeida. Dag fem var åter en dag för spurtarna. Spurten vanns av britten Ethan Vernon. Det mest dramatiska utspelade sig dock vid spurtpriset som blev en kamp mellan totalfavoriterna då det delades ut bonussekunder. Almeida lyckades ta en bonussekund medan Quintana blev utan. Portugisen övertog därmed ledartröjan en sekund före colombianen.

Dag sex bjöd på en regnig dag i bergen, men med en avslutning först utför och sedan slätkörning. Redan 35 kilometer in sticker totaltrean Higuita och totalnian Carapaz från Ecuador i väg. UAE låter dem komma loss och deras avstånd blir som mest tre och en halv minut. UAE får stå för det mesta av jagandet och det är först på slutet andra lag hjälper till. För lite för sent och Ineos Grenadiers Carapaz tar hem spurten med en dryg halv hjullängd före Higuita. Det som var kvar av huvudklungan kom in 48 sekunder senare. Higuita tar över totalledningen 16 sekunder före Carapaz. Almeida och Quintana som slogs om en enstaka sekund dagen innan var nu 53 respektive 54 sekunder efter.

Sista dagens etapp gick som vanligt av stapeln i Barcelona och avslutas med sex varv som inkluderar både branta stigningar och utförsåkning. Carapaz ville ta igen 16 sekunder på Higuita, medan Quintana ville ta in en sekund på Almeida för att komma på pallen. I stigningen på det fjärde oh femte varvet satte Ineos Grenadiers in ett högt tempo för att grilla Higuita, men han hakade på. Norrmannen Tobias Johannessen var den som såg starkast. På det sista varvet var fem cyklister först över krönet, men innan målgång hade knappt 20 cyklister samlats. Spurten vanns av italienaren Andrea Bagioli från Quick-Step Alpha Vinyl. Ingen förändring i toppen av slutställningen.

Resultat Katalonien runt 2022

1. Sergio Higuita (Colombia) Bora-Hansgrohe 29t 53′ 33”
2. Richard Carapaz (Ecuador) Ineos Grenadiers +16″
3. João Almeida (Portugal) UAE +52″
4. Nairo Quitana (Colombia) Arkea-Samsic +53″
5. Juan Ayuso (Spanien) UAE +01’08”
6. Ben O’Connor (Australien) AG2R Citroën +01’10”
7. Tobias Johannessen (Norge) Uno-X +01’13”
8. Guillaume Martin (Frankrike) Cofidis +01’16”
9. Torstein Træen (Norge) Uno-X +01’27”
10. Sam Oomen (Nederländerna) Jumbo-Visma +01’55”

Poängtävlingen vanns av Kaden Groves medan Higuita tog både bergatröjan och ungdomströjan. Lagtävlingen vanns av Bahrain Victorious.

25 mars • Wout van Aert vinner E3 Saxo Bank Classic i uppvisning med lagkamraten Christophe Laporte

Förhandsfavoriten Wout vann Aert vinner E3 Saxo Bank Classic i storartade stil. Han och lagkamraten Christophe Laporte var i ensam ledning de sista 42 kilometerna. De drog ifrån så väl i backarna som på slätkörningen och kom i mål drygt en och en halv minut före trean Stefan Küng.

E3 Saxo Bank Classic är det första loppet under den flamländska cykelveckan. Det är även det första av vårens kullerstensklassiker i Belgien och norra Frankrike. Loppet startar i Harelbeke, går till Antwerpen för att sedan återvända till Harelbeke. Första loppet hölls 1958 för att fira att europaväg 3 byggdes. Vägen heter numera E17, men det gamla vägnamnet lever kvar i cykelloppets namn. Dess 203 kilometer bjuder på 17 backar varav flera är belagda med kullerstenar.

I backen Taanenberg 80 kilometer från mål ryckte Wout van Aert och huvudklungan splittrades. De kommer i kapp de sista av cyklisterna i den utbrytning som varit loss. Det bildas snart en grupp med knappt 20 som cyklister lämnar övriga bakom sig. Med i gruppen fanns bland andra van Aerts lagkamrater Laporte, Tiesj Benoot och Mike Teunissen. I gruppen fanns även fjolårsvinnaren Kasper Asgreen, Küng och Matej Mohorič. 58 kilometer från mål i backen Stationsberg ökar Asgreen tempot och gruppen minskar till 15 cyklister.

Så 42 kilometer från mål bestämmer sig van Aert att det är dags att sätta dit en stöt. Han flyger uppför Peterberg och det är bara kompisen i Jumbo-Visma Laporte som orkar hänga med. Deras försprång är snart över 20 sekunder och vid Karnemelkbeekstraat har deras ledning växt till en halv minut. Laporte och van Aert växelkör medan förföljarna dels är tröttare, dels inte är lika intresserade av att samarbeta.

Med fyra kilometer kvar är de två minuter före förföljarna och saken är klar. De defilerar i mål arm i arm. Laporte låter hemmacyklisten van Aert vinna, precis som van Aert lät fransmannen Laporte vinna första etappen av Paris–Nice.

Results E3 Saxo Bank Classic 2022

1. Wout van Aert (Belgien)
2. Christophe Laporte (Frankrike)
3. Stefan Küng (Schweiz)
4. Biniam Girmay Hailu (Eritrea)
5. Matej Mohorič (Slovenien)
6. Valentin Madouas (Frankrike)
7. Jhonatan Narváez (Ecuador)
8. Tiesj Benoot (Belgien)
9. Dylan van Baarle (Nederländerna)
10. Kasper Asgreen (Danmark)

19 mars • Slovenen Matej Mohorič vinner Milano–Sanremo efter vansinnesfärd nerför Poggio di Sanremo

Förra veckan hyllade vi Tadej Pogačar och Primož Roglič, men Slovenien har fler talanger än så. Matej Mohorič vinner Milano–Sanremo 2022. Med 4,5 kilometer kvar ryckte Mohorič nerför Poggio di Sanremo, loppets sista stigning. Han körde så fort och vågat att varken Pogačar, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Roglič eller någon annan kunde hålla jämn fart.

Mohorič la inte fingrarna emellan utan utnyttjade hela vägens bredd för att inte tappa fart. En gång var han till och med utanför asfalten och i en kurva var det nära att han skulle ta plats i ett av husens trädgård.

La Classicissima di primavera är det första av årets fem cykelmonument, vilket är årets största endagarslopp. Med sina 293 kilometer är det även årets längsta lopp. De första knappa 240 kilometrarna kan ses som en transportsträcka, men är också kilometrar som tär på cyklisterna. Efter det följer tre mindre stigningar, i stigande svårighetsgrad. Det är en försmak innan Cipressa som kommer efter 265 kilometer. Det är här Milano–Sanremo brukar komma till liv på riktigt. I den sista stigningen Poggio di Sanremo, vars zenit kommer med 5,5 kilometer kvar, avgörs loppet ofta.

På grund av dess banprofil, vill en del jämföra loppet med en opera. Det har ett crescendo och ofta ett överraskande slut. Många ser slutet som en tragedi medan ett fåtal kan bryta ut i en glädjesång. Man brukar även säga att det är det lättaste loppet att slutföra, men det svåraste att vinna. Detta då cyklister med alla olika stilar kan vinna, vilket bevisats av bland andra Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe, Mario Cipollini och van Aert.

Redan efter fyra kilometer släpptes de åtta utbrytarna i väg. De fick inte ett så stort försprång, utan belgaren van Aerts lag Jumbo-Visma höll det till som mest drygt sju minuter. Med 90 kilometer kvar började huvudklungan så sakteliga ta in på utbrytarna och 50 kilometer senare var försprånget nere på fyra minuter.

Pogačar och hans lag UAE visste att han inte skulle ha någon chans om det skulle bli en klungspurt. Därför satte laget full fart uppför Cipressa. Även Jumbo-Visma ville hålla ett högt tempo, då van Aert inte bara är en bra spurtare, utan även stark uppför. I de sista par kilometrarna uppför Cipressa satte UAE:s Davide Formolo ett fruktansvärt tempo och huvudklungan krympte till knappt 30 cyklister. Han lyckades bli av med de flesta spurtarna, men Mads Pedersen och Arnaud Démare hängde kvar. Kvar fanns även Mohorič och Nederländernas van der Poel.

Italienaren Formolo fortsatte hålla tempot i utförskörningen och även i slätkörningen fram till Poggio. I den sista stigningen såg både Jumbo-Visma och UAE till att hålla ett högt tempo och de sista två utbrytarna fångas in. Pogačar visste att det var nu han måste avgöra. Han försökte komma loss inte mindre än fyra gånger, men varje gång kunde van Aert och van der Poel ta luckan. Det sista och bästa rycket gjordes dock av dansken Søren Kragh Andersen. Pogačar lyckades med besvär haka på, medan van Aert och van der Poel fick slita rejält för att komma i kapp. På toppen skulle dock 17 cyklister komma ganska samlade. Backen var helt enkelt inte tillräckligt brant för att Pogačars ryck skulle få önskad effekt.

Mohorič berättade i intervjun efter loppet att han siktat in sig på Milano–Sanremo under vintern. Han tyckte banprofilen passar honom och han är känd för att vara stark och orädd utför. Hans lag Bahrain Victorious hade till och med tagit fram en speciell cykel, där han i utförsåkning kan sänka sadeln för att minska luftmotståndet. Under träning kunde han se att det gav en rejäl effekt. Det gick både snabbare och gav en bättre kontroll över cykeln.

Under utförsåkningen nerför Poggio utökade Mohorič sitt försprång till ett par hundra meter. Loppet avslutas dock med en drygt två kilometer lång slätkörning. Pogačar, van Aert och van der Poel gjorde alla försök att komma i kapp, men de kunde inte få i gång ett samarbete. Som vanligt vill alla spara lite kraft till en eventuell sprint. Fransmannen Anthony Turgis lyckades ta sig loss från gruppen med jagande och närmade sig. Med 900 meter kvar hoppade Mohoričs kedja av och loppet hade kunnat sluta i tragedi för slovenen. Kedjan hoppade dock på plats igen och Mohorič kunde ta sig i mål två sekunder före Turgis. Mohorič har tidigare vunnit två etapper i Tour de France, men det här var hans största seger någonsin. Om det inte hade varit för ett par andra slovener, skulle han kanske ses som landets största idrottsstjärna.

Resultat Milano–Sanremo 2022

1. Matej Mohorič (SLO) 6t 27’ 49”
2. Anthony Turgis (FRA) +02”
3. Mathieu van der Poel (NLD) +02”
4. Michael Matthews (AUS) +02”
5. Tadej Pogačar (SLO) +02”
6. Mads Pedersen (DEN) +02”
7. Søren Kragh Andersen (DEN) +02”
8. Wout van Aert (BEL) +02”
9. Jan Tratnik (SLO) +05”
10. Arnaud Démare (FRA) +11”

12 mars • Tirreno–Adriatico: Slovenien slår till igen – Pogačar tar Italien, Roglič kan pusta ut igen

Slovenen Primož Roglič vinner etapploppet Paris–Nice. Men han ska tacka sin lagkamrat Wout van Aert som bar honom uppför den sista stora klättringen. Han ledde inför den sista dagen med 47 sekunder före Simon Yates. I det sista spurtpriset tar Yates tre sekunder och försprånget är nere på 44 sekunder. De tre ovan nämnda var loss tillsammans med Nairo Quintana. I början av Col d’Èze, med 19,2 km kvar, rycker Yates och ingen kan följa. van Aert ser ut att släppa, men lyckas tvinga sig i kapp Roglič. Quintana släpper och van Aert leder Roglič uppför backen. Medräknat bonussekunder vid målet behöver Yates vinna med 40 sekunder för att gå om. Hans ledning går upp till 20 sekunder, 25 sekunder och som mest 29 sekunder. Men när det blir plattare tar fördelen med en hjälpryttare ut sin rätt. Yates vinner till slut loppet 9 sekunder före van Aert och Roglič. Slovenen kan pusta ut igen. 

Minnesbilder från förra året gav nog Roglič panik ett tag. Då ledde han Paris–Nice inför sista dagen men föll och tappade så mycket tid att han ramlade ur topp 10-listan. Han gav ett extra tack till van Aert efter loppet, kallade honom hälften människa, hälften maskin.

Wout van Aert gjorde ett fantastiskt lopp. Utöver att vinna en etapp nådde han podiet i fem av de övriga sju etapperna. Anmärkningsvärt även att av de 154 cyklister som startade kom inte ens 80 i mål i Nice. Bortfallet berodde mycket på influensan (av den gamla mossiga varianten, inte den hippa som varit i ropet de två senaste åren).Samtidigt i Italien tar landsmannen Tadej Pogačar hem Tirreno–Adriatico för andra året i rad i överlägsen stil. Efter en tredjeplats i tempoetappen vinner han etapp fyra. I slutet av stigningen mot mål i den första bergsetappen rycker han ifrån sina främsta motståndare och tar över den blå ledartröjan. Har han en gång tagit en ledartröja släpper han den inte. Han avgör sedan loppet i kungaetappen på den näst sista dagen. Den andra gången de tar sig upp för ett snöbetäckt Monte Carpegna attackerar han de övriga och ingen kan följa honom. På toppen fyra kilometer senare har han distanserat de övriga med en och en halv minut. Han solokör nerför utförsåkningen och står i ensam majestät i totalställning en minut och 52 sekunder före Vingegaard.

Pogačar vinner med en sådan lekfullhet. Det är svårt att undvika ordet lek när man betraktar detta fenomen. Han tycks alltid vara avslappnad och göra lite som han känner. Under både den andra och tredje etappen spurtar han till sig bonussekunder i spurtpriserna under loppen. Ingen annan i hans situation skulle spendera energi på det sättet.

I en intervju med Evenepoel inför etapp fyra konstaterades det att Pogačar spurtat i kapp fyra sekunder. Evenepoel sa att ett försprång på tre sekunder känns ungefär detsamma som sju sekunder. Det måste dock sätta sig på psyket att se hur roligt den avslappnade slovenen har. Pogačar själv sa med ett stort leende att han spelar sitt eget spel, han spelar inte med någon annan. ”Jag spelar det spel jag vill”. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av epoken Tadej Pogačar.

6–13 mars • Paris–Nice

Etapp 1, 6 mars Mantes-la-Ville–Mantes-la-Ville, 159,8 km

En etapp med en del backar. Med 13 km kvar ökar Jumbo-Visma takten och efter några kilometrar börjar många tappa. I den sista backen 7 km från slutet gör laget en ordentlig tempohöjning och spurtarna får ge sig. Snart är de tre lagkamraterna Christophe Laporte, Wout van Aert och Primož Roglič loss. Bland annat Adam Yates och Nairo Quintana försöker förgäves täppa igen luckan. Man låter Laporte ta segern och den gula ledartröjan. En uppvisning av det nederländska laget.

Etapp 2, 7 mars Auffargis–Orléans, 159,2 km

En ganska platt banprofil mestadels söderut, för dagen med en stark ostlig vind. Ett högt tempo och kantvindskörning splittrar klungan i flera grupper. En riktigt dramatisk dag som även innehåller en del krascher och cyklisterna måste vara på tårna hela dagen. Först till mål kommer en grupp på 35 cyklister och Quick-Step Alpha Vinyl med fyra cyklister leder in spurtaren Fabio Jakobsen mot mål. Ett par hundra meter från mållinjen drar Laporte sin lagkamrat van Aert förbi Quick-Step Alpha Vinyl, men under de sista metrarna visar Jakobsen att han i nuläget är världens bäste spurtare. Laporte behåller den gula ledartröjan.

Etapp 3, 8 mars Vierzon–Dun-le-Palestel, 190,8 km

Loppets längsta etapp med tre klättringar av kategori tre under den sista tredjedelen. Från 25 km kvar blir tempot i backarna för högt för många av spurtarna. Det blir ändå en klungspurt och Mads Pedersen visar sig vara starkast. Laporte kvar i totalledningen trots att han är med i en krasch metrarna före mållinjen.

Etapp 4, 9 mars Domérat–Montluçon, 13,4 km (tempoetapp)

Rohan Dennis startar tidigt och tar en klar ledning. Den första som lyckas slå hans tid är lagkamraten Primož Roglič som startade tredje från slutet. Därefter kommer dock Wout van Aert med dagens snabbaste tid. Han tar även över ledartröjan före Roglič. Jumbo-Visma fortsätter dominera.

Etapp 5, 10 mars Saint-Just-Saint-Rambert–Saint-Sauveur-de-Montagut, 188,8 km

Den första bergsetappen bjuder bland annat på tre förstakategoriare. Tio cyklister sticker i väg på en utbrytning som visar sig hålla hela vägen in i mål. Brian McNulty rycker med knappt 40 km kvar i en av stigningarna och tar hem sin första World Tour-etapp. Bland sammanlagtcyklisterna tappar van Aert i samma backe och slutar långt efter. Pierre Latour, Daniel Martínez och Simon Yates försöker attackera Roglič, men han håller dem stången och de kommer i mål tillsammans i en grupp på 16 cyklister. Roglič tar över den gula tröjan.

Etapp 6, 11 mars Courthézon–Aubagne, 213,6 km

Loppets längsta etapp med bland annat tre andrakategoriare i bergen. Det blir en relativt händelsefattig etapp och en mindre huvudklunga med alla sammanlagtcyklister är samlade med nio kilometer kvar. Då ger sig Mathieu Burgaudeau i väg och han får som mest ett 20 sekunder långt försprång. Klungan närmar sig mot slutet men Burgaudeau lyckas hålla undan med fem meter. Hans första professionella vinst.

Etapp 7, 12 mars Nice–Col de Turini–La Bollène-Vésubie, 155,2 km

Loppets kungaetapp har målgång på toppen av en förstakategoriare med en lutning på mellan 10 och 12%. Lagen Ineos Grenadiers och Arkéa-Samsic höll ett högt tempo redan 50 km från mål i ett försök att sätta press på Jumbo-Visma. Med drygt 7 km kvar attackerar Adam Yates. Roglič svarar kort efter och får med sig Martínez och Nairo Quintana. De når i kapp och förbi Adam Yates samtidigt som brodern Simon Yates når gruppen. Roglič rycker med 6 km kvar och får endast med sig Martínez. Simon Yates drar med sig Quintana och sakta men säkert kryper de i kapp 3,3 km senare. Yates attackerar två gånger och Martínez en gång och Quintana släpper. Colombianen lyckas dock ta sig tillbaka varje gång. Med 200 meter kvar drar Roglič i gång spurten och ingen kan följa. Han tar sin första etappseger för säsongen och utökar sin ledning till 47 sekunder före Simon Yates.

Etapp 8, 13 mars Nice–Nice, 115,6 km

Vi avslutar med en bergsetapp. En etapp som visade sig bli väldigt dramatisk. Uppför Col d’Èze, med 19,2 km kvar ledde van Aert, Roglič, Simon Yates och Quintana loppet. Simon Yates ryckte och ingen kunde haka på. Roglič var i kris men van Aert hjälpte honom och kunde minska Yates försprång från 29 sekunder ner till 9 sekunder. Därmed vinner Roglič loppet, medan Yates tar sin första etappseger sedan Giro d’Italia förra året.

7–13 mars • Tirreno–Adriatico

Etapp 1, 7 mars Lido di Camaiore–Lido di Camaiore, 13,9 km (tempoetapp)

Tempoetappens bästa tider kom med de sist startande. Först ut bland dessa var favoriten Filippo Ganna som tog ledningen med 24 sekunder. Därefter kom den lätte men aerodynamiske Remco Evenepoel, som fick se sig slagen med 11 sekunder. Sist ut var fjolårssegraren Tadej Pogačar som kom in på den tredje bästa tiden. Svenske Tobias Ludvigsson tog en fin sjundeplats.

Etapp 2, 8 mars Camaiore–Sovicille, 219 km

En kategoriserad klättring bland backarna under denna långa tävlingsdag. Pogačar räknar sekunderna och såg till att åka till sig den sista bonussekunden, efter de två utbrytarna, i spurtpriset 29 km från mål. Pogačars lagkamrat Marc Soler gav sig ut på en soloattack med 20 km kvar och tvingade därmed de andra lagen att jaga. Han blev inhämtad 3 km från mål. Klungspurten vanns av Tim Merlier.

Etapp 3, 9 mars Murlo–Terni, 170 km

En kategoriserad och ett par okategoriserade klättringar i dag. Pogačar var i farten vid spurtpriset igen. Redan drygt 20 km innan skickade han upp laget för att först köra i kapp utbrytarna och sedan hålla ett bra tempo till spurtpriset med drygt 27 km kvar. Väl där drog lagkamraten Soler upp en minisprint som endast Pogačar och Julian Alaphilippe hakade på. Pogačar vann sprinten och plockade ytterligare tre bonussekunder. Han nöjde sig dock inte med det utan de tre plus Geoghegan Hart satsade vidare. De blev dock uppfångade med 10 km kvar. Klungspurten vanns av Caleb Ewan.

Etapp 4, 10 mars Cascata delle Marmore–Bellante, 202 km

Dagen bjöd först på en kategoriserad klättring och sedan en till de tog sig an tre gånger, inklusive vid målgången. I den sista stigningen attackerade Romain Bardet, Benjamin Thomas, Ángel López två gånger, Wilco Kelderman, Evenepoel, Jhonatan Narváez, Richie Porte två gånger och slutligen Victor Lafay, men Pogačar plockade varje attack. Några hundra meter från mål attackerade han själv och ingen kunde haka på. Pogačar vinner två sekunder före bland andra Vingegaard och Evenepoel. Med bonussekunderna vid målgången tar Pogačar över den blå ledartröjan från Ganna 9 sekunder före Evenepoel. 

Etapp 5, 11 mars Sefro–Fermo, 155 km

Tre kategoriserade klättringar på den femte dagen. Dagens utbrytare hade ledningen med 1’20” med drygt 8 km kvar till mål. Då attackerade Evenepoel från gruppen med favoriterna. Endast Pogačar och Vingegaard kunde haka på. När det ser ut som att de ska hinna i kapp utbrytarna missar de en dåligt markerad högersväng. Gruppen bakom hinner både i kapp och om. Glädjande för utbrytarna och Warren Barguil missar inte chansen utan attackerar med knappt 5 km kvar. Ingen annan orkar hålla samma tempo i stigningen och Barguil tar sin första World Tour-seger på fem år. Våra tre vilsna cyklister tar sig in 28 sekunder efter.

Etapp 6, 12 mars Apecchio–Carpegna, 213 km

Dags för kungaetappen. Två kategoriserade berg och cyklisterna bestiger snöbetäckta Monte Carpegna två gånger och tar sig an en utförsåkning innan målgång. Redan första gången uppför Monte Carpegna får Evenepoel ge sig. Långa branta stigningar är inget han bemästrar på den här nivån än så länge. Andra gången uppför berget attackerar Mikel Landa med knappt 17 km kvar. Han får med sig Pogačar, Vingegaard och Enric Mas. Pogačar kontrar en kilometer senare och lämnar snabbt de andra långt bakom sig. På de fyra kilometrarna till toppen distanserar han de övriga med en och en halv minut. Han solokör nerför utförsåkningen täckt med grus (där Mas faller och skrapar upp höften) och kommer i mål i ensam majestät. Han leder nu sammanlagt med hela en minut och 52 sekunder.

Etapp 7, 13 mars San Benedetto del Tronto–San Benedetto del Tronto, 159 km

Den sista dagen bjöd på en etapp för spurtarna. Hela klungan var samlad och under upploppet hade de vinden i ansiktet. Starkast i en intensiv spurt var Phil Bauhaus.