Välkommen till vår bevakning av Haru honbasho 2022. En honbasho är en officiell huvudturnering och är de enda som påverkar sumobrottarnas rank. De kan ses som sumons Champions League. Sedan 1958 arrangeras sex honbashon om året och den här gången beger vi oss till Osaka för årets första basho utanför huvudstaden. Det är mars och haru betyder mycket passande vår. Det är egentligen ingen skillnad på de sex turneringarnas status, men för brottarna som kommer från regionen är det speciellt att brottas på hemmaplan. Turneringen pågår i 15 dagar och brottarna i de två högsta divisionerna brottas en gång om dagen medan övriga brottas under sju av dagarna.

Haru 2022 senshuraku – söndag 27 mars

Wakatakakage vinner sin första yusho efter en dramatisk kettei-sen (utslagsmatch) mot Takayasu. Det blev en böljande och intensiv match, där Wakatakakage inte satsade på yotsu-zumo. I stället valde sekiwaken att slå, knuffa och dra i Takayasu. Wakatakakages intensiva sumo tycktes styra matchen medan Takayasu försökte svara så gott han kunde. Takayasu hade ett grepp om Wakatakakages bälte en kort stund som han tvingades släppa. Slutligen efter att Wakatakakage för en andra gång dragit i Takayasus huvud och därefter i armen, fann han sig själv vid risbalarna. Takayasu såg sin chans att äntligen kunna ta initiativet i matchen och satsade på att knuffa ut sekiwaken. Wakatakakage visade dock på en fantastisk flexibilitet på tawaran, där högerknät nästan nuddade marken, och lyckades parera Takayasus knuff. Wakatakakage fick grepp om Takayasus mawashi på ryggen och kastade honom till marken med uwatedashinage.

Wakatakakage vinner sin första yusho efter en dramatisk utslagsmatch

Wakatakakage hade chansen att avgöra under sin sista ordinarie match mot Shodai. Wakatakakage fick grepp med båda händerna om Shodais bälte, vänster utsida och höger insida, men Shodai är duktig på att tvinga motståndaren att släppa ena handen. Efter det kan Shodai utnyttja sin styrka och forcera ut Wakatakakage. Ozekin avslutar med åtta segrar under de sista nio dagarna.

Takayasus besvikelse var stor efter att för en femte gång nått tolv segrar men fått nöja sig med en jun-yusho. Han visade på en stor nervositet under de två sista dagarna, så han har svårt att hantera pressen. Han förlorade sina tre sista matcher, inklusive sin sista ordinarie match mot Abi, där han lät sekiwaken styra matchen. Abi klarade därmed kachi-koshi och behåller sin ranking.

Resultat makuuchi senshuraku

Kotonowaka var den tredje brottaren som hade chansen till yushon inför senshuraku. För att ta hem bashon krävdes det att Wakatakakage och Takayasu förlorade medan han vann, för att tvinga fram en kettei-sen. De två första villkoren uppfylldes, men själv räckte han inte till i sin match mot Hoshoryu. Kotonowaka och Hoshoryu får varsitt grepp om motståndarens bälte, men mongolens är på insidan. Hoshoryus försök till ett kast tvingar Kotonowaka att släppa greppet och mongolen kan därefter vinna med en shitatedashinage. Hoshoryu når kachi-koshi och behåller sin plats som komusubi.

Daieisho kan i sin match enkelt trycka ut Aoiyama från dohyon och klarar även han ett vinstresultat i bashon. Daieisho tar därmed den lediga platsen som komusubi till nästa basho, efter Takanoshos svaga turnering. Bland sanyaku flyttar Mitakeumi upp till den östra ozeki-platsen, medan våra andra två ozeki flyttar ner ett steg var. Hoshoryu flyttar över till den östra komusubi-positionen för att göra plats åt Daieisho på den västra.

Takayasu missar inte bara yushon utan även en plats bland sanyaku. Han bör ockupera maegashira 1 öst, medan Ichinojo tar den västra sidan. Maegashira 2 går till Kiribayama och Kotonowaka. Därefter följer Endo, Tamawashi och Hokutofuji. Det ska bli intressant att se om Wakatakakage, Hoshoryu, Kotonowaka, Kiribayama och Wakamotoharu kan fortsätta producera den fina sumo de gjort under den här bashon.

Övrigt kan noteras att Mitakeumi besegrar Takakeisho efter att han stiger åt sidan direkt efter tachiai och ser sin ozeki-kollega falla platt till marken. Elva segrar i sin debut-basho som ozeki får ses som bra. Takakeishos 8-7 räcker till att klara kadoban, men det är förstås inte tillräckligt bra för en ozeki.

Akua, Chiyomaru, Chiyonukuni och Kagayaki har resultat som talar för nedflyttning till juryo. Från juryo har vi dock endast tre givna kandidater, nämligen Oho, Azumaryu och Midorifuji. Det bör innebära att Kagayaki kan ha tur och bli kvar.

Wakatakakage har nu vunnit 21 matcher under de två senaste turneringarna och även tagit en yusho. Med tolv segrar i maj bör han bli uppflyttad till ozeki. Annars bör totalt 21 segrar i maj och juli räcka för en befordran till sumons näst högsta rank.

Yusho

Wakatakakage 12-3 (första)

Jun-yusho

Takayasu 12-3 (femte)

Specialpriser

Shukun-sho (pris för enastående insats)

Kanto-sho (pris för kampanda)

Kotonowaka (tredje)
Takayasu (femte)

Gino-sho (teknikpris)

Wakatakakage (tredje)

Juryo yusho

Ryuden 13-2 (första)

Makushita yusho

Kinbozan 7-0 (första)

Sandanme yusho

Kanzaki 7-0 (första)

Jonidan yusho

Kotetsu 7-0 (första)

Jonokuchi yusho

Kototebakari 7-0 (första)

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 14 – lördag 26 mars

Inför sista dagen är det klart att vi kommer se en förstagångssegrare i Osaka. Takayasu, som förlorade i dag, samt Wakatakakage och Kotonowaka är de enda som har en teoretisk chans vinna bashon. Kotonowaka behöver vinna och hoppas på att de andra två förlorar, för att tvinga fram utslagsmatcher dem tre emellan. Kotonowaka ställs mot Hoshoryu, som måste vinna för att inte ramla ur sanyaku. Takayasu möter Abi, som även han behöver vinna för att inte ramla ner till komusubi. Slutligen har vi Wakatakakage som tar sig an sin tredje raka ozeki i form av Shodai. Med sin vinst säkrade Shodai i dag kachi-koshi och klarade även han kadoban.

I kampen om lediga platser bland sanyaku ligger Takayasu fortsatt bäst till, följd av Ichinojo, Kotonowaka och Kiribayama. Eftersom Daieisho är maegashira 1 öst, så hamnar han dock först i kön om han säkrar sin kachi-koshi i morgon.  Det är hela tio brottare som står på 7-7 inför morgondagen. I botten kan vi konstatera att Kagayaki och Akua får lämna makuuchi. Ichiyamamoto och Chiyonokuni behöver vinna i morgon för att undvika samma öde. Oho och Azumaryu i juryo har säkrat en plats i makuuchi i maj, medan Midorifuji, Hidenoumi och Mitoryu fortfarande hoppas.

Resultat makuuchi dag 14

Tochinoshin besegrar Wakamotoharu. Tochinoshin inleder med ett par kraftiga knuffar mot Wakamotoharus haka. Han greppar därefter tag om Wakamotoharus vänsterarm och försöker sig på ett kast. Wakamotoharu får dock grepp om georgierns bälte med båda händerna på insidan. Tochinoshin greppar även han mawashin med båda händerna, fast på utsidan. Han försöker lyfta Wakamotoharu för att bära ut honom, men Wakamotoharus armars position gör det omöjligt. I deras kamp lyckas Tochinoshin återta kommandot genom att trä in sin högerarm innanför sin motståndares arm. Wakamotoharu försöker få tillbaka sin vänsterarm på insidan, men tappar då all kraft och hamnar för upprätt. Tochinoshin kan föra ut sin motståndare med en yorikiri.

Dagens seger ger Daieisho chansen till kachi-koshi och en plats som komusubi

Daieisho besegrar Ichinojo. Ichinojo sträcker ut sin vänsterarm för att försöka få tag i Daieishos bälte, men Daieisho får in två tunga knuffar. Ichinojo tvingas bakåt och en sista knuff för mongolen ut över tawaran. Daieisho har därmed fortfarande chansen till kachi-koshi, vilket kan beröva Ichinojo en plats bland sanyaku.

Hoshoryu besegrar Endo. Båda försöker tvinga till sig ett grepp om mawashin på insidan, men båda blockeras. Hoshoryu ger Endo en knuff och när Endo tänker återuppta sitt försök till grepp, stiger mongolen åt sidan och ger Endo en knuff som för honom ut bland publiken.

Shodai besegrar Takayasu. Takayasu får grepp med vänsterhanden om mawashin direkt vid tachiai. Han för Shodai mot risbalarna och försöker trycka ut ozekin. Shodai har sin högerarm under Takayasus arm medan Takayasus högerarm är under Shodais. Takayasu har visat på stort tålamod under turneringen, men nu tycks han ha bråttom att avgöra och hans kropp blir upprätt. Shodai utnyttjar Takayasus brist på fokus och kastar honom med en sukuinage.

Kotonowaka besegrar Mitakeumi. Kotonowaka får grepp om Mitakeumi med båda armarna på insidan om ozekins (morozashi). Han trycker upp Mitakeumi och kan enkelt leda honom ut ur dohyon. Yusho eller inte så har Kotonowaka imponerat stort. Det här är andra bashon i rad som han varit med i slaget om turneringssegern inför sista dagen.

Wakatakakage besegrar Takakeisho. Takakeisho ger Wakatakakage en rejäl knuff vid tachiai som för honom mot tawaran. Han lutar sig framåt för att neutralisera ozekins andra knuff. Takakeisho försöker då dra och sedan knuffa, men Wakatakakage får tag i ozekins bälte på insidan med högerhanden. Takakeisho försöker desperat hålla sig kvar på risbalarna men får se sig besegrad. Wakatakakage vann nio matcher i januari som maegashira 1 och har nu tolv segrar. Med drygt tio segrar i maj så kan det vara ozeki Wakatakakage i juli.

Toppen efter 14 dagar

Två förluster
Wakatakakage
Takayasu

Tre förluster
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 13 – torsdag 25 mars

Med två dagar kvar har vi en ensam ledare. Takayasu har avgörandet i egna händer och vinner han en av sina kvarvarande matcher har han som sämst en utslagsmatch att se fram emot. Wakatakakage förlorade sin första ozeki-match. I morgon är det dags för nästa, då Takakeisho står för motståndet. Vår ledare ställs mot Shodai, som behöver en seger under helgen för att kvarstå som ozeki. Slutligen möts de två på delad tredjeplats, Mitakeumi och Kotonowaka. Takayasu och Ichinojo fortsätter kämpa om den lediga komusubi-platsen. Då Hoshoryu förlorade i dag så kan det dock öppnas upp två platser. En titt på dagens matcher.

Resultat makuuchi dag 13

Chiyotairyu besegrar Wakamotoharu. Chiyotairyu gör en henka (hoppar åt sidan vid tachiai för att undvika konfrontation). Han trycker därefter ner Wakamotoharu som faller huvudstupa. Tråkigt, men en del av sumon.

Kiribayama besegrar Tochinoshin. Kiribayama får båda händerna på bältet medan georgiern greppar tag med högerhanden. De blir stående ett tag då Tochinoshin försöker förbättra sin position. När Tochinoshin försöker sig på ett kast, placerar mongolen sitt vänsterben om georgierns bandagerade högerben och fäller honom till marken. Kiribayamas nionde seger.

206 kilogram Ichinojo landar ovanpå landsmannen Hoshoryu

Ichinojo besegrar Hoshoryu. Ichinojo får ett bältgrepp med vänster hand på utsidan medan Hoshoryu får grepp med höger hand på insidan. Hoshoryu försöker komma på insidan med högerhanden också, men Ichinojo är starkare och trär in sin hand. Hoshoryu är illa ute och när Ichinojo stegar framåt har Hoshoryu inget att sätta emot. Hoshoryu faller baklänges över risbalarna och 206 kilogram Ichinojo landar ovanpå landsmannen.

Mitakeumi besegrar Wakatakakage. Wakatakakage får grepp om mawashin med vänsterhanden, men Mitakeumi har en morozashi och trycker upp sekiwaken. Wakatakakage försöker kämpa mot med armar och ben, men ozekin är för stark. Wakatakakages andra förlust.

Takayasu besegrar Takakeisho. Takakeisho inleder med knuffar mot Takayasus bröst, men Takayasu står stark. Takayasu ger tillbaka med samma mynt och då börjar ozekin svinga och ett intensivt utbyte av slag följer. Takayasu är uthållig och är van vid långa matcher, medan Takakeisho föredrar korta matcher. Takakeisho börjar tappa orken och blir alltmer ostrukturerad. Han blir desperat och lägger handen på mawashin, men det bjuder in Takayasu att göra detsamma. Det innebär att matcher är slut och Takayasu kan enkelt kasta ozekin med en uwatenage.

Kotonowaka besegrar Shodai. Kotonowaka gör en väldigt stark tachiai. Han får ozekin på reträtt direkt och trycker upp honom med händerna under hakan. Han får grepp om mawashin och kan efter en kamp på tawaran få Shodai ut från dohyon.

Toppen efter 13 dagar

En förlust
Takayasu

Två förluster
Wakatakakage

Tre förluster
Mitakeumi
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 12 – torsdag 24 mars

Tre dagar kvar och vi har nu två brottare som ryckt lite i toppen. Wakatakakage och Takayasu leder på två segrar fler än Mitakeumi och Kotonowaka. I morgon möter Wakatakakage Mitakeumi, Takayasu ställs mot Takakeisho och Kotonowaka tar sig an en uppvaknad Shodai. Wakatakakage har sedan kvar att möta Takakeisho och Shodai, medan Takayasu gissningsvis har att se fram emot Shodai och Abi. Takayasu har ett lite enklare matchschema. Han ligger samtidigt bäst till att ta den lediga komusubi-platsen, tätt följd av Ichinojo. Så, en titt på vad som hände i dag.

Resultat makuuchi dag 12

Chiyonokuni besegrar Kotoeko. Veteranen Chiyonokuni kommer tillbaka från en fem dagar lång skadefrånvaro. Han visar dock ingen pardon utan formligen kör över Kotoeko. Han utstrålar styrka och stolthet efter sin seger. Han behöver en seger till för att undvika nedflyttning.

Chiyonokuni utstrålar styrka och testosteron i sin återkomst

Kiribayama besegrar Hokutofuji. Hokutofuji försöker hålla Kiribayama ifrån sig men mongolen tar en morozashi (grepp med båda armarna innanför motståndarens armar) om Hokutofuji. Han greppar sedan bältet och vinner med en yorikiri.

Wakamotoharu besegrar Endo. Endo försöker dra Wakamotoharu efter tachiai, men Wakamotoharu håller balansen och levererar ett antal slag mot Endos bröst. Som väntat förvandlas det snart till en yotsu-match. Endo får först grepp med högerhanden på utsidan och drar Wakamotoharu bakåt. Wakamotoharu håller sig dock nära och får snart grepp med båda händerna. Wakamotoharu kan leda Endo ut med en yorikiri. Bröderna imponerar! Kintamayama spekulerar om en Waka-Waka-epok. För den oinvigde hade vi en Taka-Waka-epok på 90-talet.

Hoshoryu besegrar Onosho. De försöker först båda få ett grepp, men de glider undan varandra. De fortsätter med svingar, dragningar och sidorörelser. Till slut drar Hoshoryu i Onoshos högerarm för att sedan knuffa honom baklänges i backen. Mongolen står på 6-6 och behöver vinna två av sina tre kvarvarande matcher.

Wakatakakage besegrar Kotonowaka. Wakatakakage får grepp på insidan med högerhanden om mawashin. Kotonowaka kniper tag med vänsterarmen om sekiwakens arm och försöker kasta honom. De blir stående i ett dödläge ett tag. Kotonowaka försöker dra Wakatakakage ut ur dohyon med hjälp av sitt grepp om Wakatakakages arm. Detta gör dock att Kotonowaka blir upprätt och Wakatakakage kan trycka ut honom. Wakatakakage har nu 16-1 i sina 17 senaste matcher. Nu har han dock tre ozeki kvar att möta.

Shodai besegrar Takakeisho. Takakeishos tachiai är underlig då han håller ut vänsterarmen. Shodai kan därför komma nära inpå Takakeisho och få honom upprätt. Takakeisho har ingen chans att stå emot Shodais forcering. Sex raka segrar för Shodai och han behöver en till. Han har kvar att möta Kotonowaka, Wakatakakage och Takayasu.

Takayasu besegrar Mitakeumi. En match mellan två halvfilippinare. Takayasu får snabbt ett grepp på utsidan med vänsterhanden. Han är tålmodig i sitt försök att även få ett grepp på insidan med sin högerhand, samtidigt som han håller ozekin borta från bältet. När han får sitt grepp med högerhanden vid magen, kan han enkelt leda ut Mitakeumi. Takayasu har aldrig tidigare vunnit fler än tolv matcher. Det krävs nog för en yusho.

Toppen efter tolv dagar

En förlust
Wakatakakage
Takayasu

Tre förluster
Mitakeumi
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 11 – onsdag 23 mars

Brottarna som kämpar om yushon möter varandra och spänningen ökar. Endast en av våra tre rikishi i toppen vann och då mötte han en av de andra två. Mitakeumi är därför definitivt med i leken igen. I morgon möts Takayasu och Mitakeumi medan Wakatakakage ställs mot Kotonowaka. Vi kan därmed få ett läge med fyra brottare på två förluster inför de tre sista dagarna. Mitakeumi har då fortfarande Wakatakakage och Kotonowaka kvar att möta. Nu vänder vi blicken mot dagens matcher.

Resultat makuuchi dag 11

Wakamotoharu besegrar Kiribayama. Som väntat blir det en yotsu-match. De blir stående lutande mot varandra och Wakamotoharu har en hand om mawashin. Kiribayama försöker sig på ett kast. De blir stående ett tag till, men sen går Wakamotoharu på offensiven. Han driver mongolen bakåt och mot tawaran, där Kiribayama försöker sig på att kasta Wakamotoharu bakom sig. De faller båda ut från dohyon men Kiribayama landar först och Wakamotoharu vinner med en yoritaoshi.

Wakamotoharu tar revansch åt sin bror och besegrar Kiribayama

Hoshoryu besegrar Daieisho. Hoshoryu inleder med en örfil och kommer nära inpå Daieisho. Daieisho försöker retirera och dra Hoshoryu, men mongolen greppar tag i Daieishos högerben med vänsterhanden. Daieisho ramlar ihop och Hoshoryu vinner med en watashikomi.

Wakatakakage besegrar Takayasu. Wakatakakage försöker får grepp om sin motståndare medan Takayasu försöker hålla honom på avstånd. Wakatakakage får armarna om Takayasu, som kniper tag runt hans armar. Takayasu står väldigt upprätt och när Wakatakakage trycker på kan Takayasu inte stå emot. Wakatakakage vinner med en yorikiri och Takayasu åker på sin första förlust. Wakatakakage ser väldigt stark ut.

Shodai besegrar Takarafuji. De slår samman vid tachiai och trycker mot varandra. Shodai tar ett steg åt sidan och drar ner sin motståndare. Den här Shodai hade varit inblandad i kampen om turneringssegern.

Mitakeumi besegrar Abi. Samma historia som vanligt med Abi. Han försöker få Mitakeumi på reträtt med sina slag mot ozekins hals och axlar. Mitakeumi backar dock inte. Efter ett tag väljer han att backa och dra ner Abi. Abi blir alltmer förutsägbar.

Takakeisho besegrar Kotonowaka. Kotonowaka ger Takakeisho en lätt örfil och tar ett steg åt sidan. Takakeisho återhämtar sig dock. Kotonowaka bjuder honom på Takakeisho-sumo och knuffar honom mot risbalarna. Han är dock lite för framtung och ozekin ger Kotonowaka en knuff innan han tar ett steg åt sidan och drar ner honom. Kotonowakas andra förlust.

Toppen efter elva dagar

En förlust
Wakatakakage
Takayasu

Två förluster
Mitakeumi
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 10 – tisdag 22 mars

Vi har klarat av två tredjedelar av bashon och agnarna börjar sållas från vetet. I kampen om yushon ser vi nu främst Takayasu, Wakatakakage och Kotonowaka. Mitakeumi kan med sin erfarenhet fortfarande blanda sig i leken. I morgon möts Takayasu och Wakatakakage, medan Kotonowaka tar sig an Takakeisho. Mitakeumi ställs mot Abi. I kampen om en plats bland sanyaku ligger Takayasu och Kotonowaka närmast, följda av Ichinojo och Kiribayama. Maegashira 1 Daieisho på 5-5 kan dock med en kachi-koshi ta chansen om de andra börjar tappa. Om Hoshoryu förlorar två matcher till så öppnas en andra komusubi-plats upp. Dags att fokusera på dagens matcher.

Resultat makuuchi dag 10

Kotoeko besegrar Ichiyamamoto. Ichiyamamoto inleder med sin oshi-zumo och får Kotoeko på reträtt. Kotoeko tar ett litet steg åt sidan och kommer in under Ichiyamamotos armar och vi har i stället en yotsu-match. Ichiyamamoto har ett grepp med båda händerna och tvingar Kotoeko till risbalarna och ser ut att ha vunnit. Kotoeko satsar allt på ett kort och med högerarmen under Ichiyamamotos arm och tripping med benet. Han lyckas exekvera en fantastisk sukuinage.

Kotoeko nöjd med dagens Houdini-trick

Kotonowaka besegrar Daieisho. Daieisho försöker trycka ut Kotonowaka genom att sätta all kraft med händerna under Kotonowakas haka. Han lutar sig dock alltför mycket mot Kotonowaka, som kan ta ett steg åt sidan, greppa tag om Daieishos nacke och trycka ner honom i backen.

Takayasu besegrar Hoshoryu. Hoshoryu får in högerarmen under Takayasus vänsterarm, men Takayasu låser hans arm. De blir stående ett tag mitt på dohyon. Hoshoryu lyckas få loss sin arm och de blir stående igen, den här gången med huvudena mot varandra. Hoshoryu drar i Takayasus huvud men kan inte avgöra. Båda får i stället grepp om mawashin med varsin hand, men Takayasu skakar loss Hoshoryus. Takayasu tar tag i mawashin vid mongolens mage och får ett övertag. Hoshoryu försöker förgäves hitta en öppning, men Takayasu kan lyfta ut honom. Takayasu visar ännu en gång på stort tålamod.

Wakatakakage besegrar Abi. Abi inleder med Abi-sumo men Wakatakakage backar inte utan trycker upp Abis armar. När Wakatakakage kommer honom för nära försöker Abi dra, men det öppnar bara upp för att Wakatakakage ska springa ut med honom.

Hokutofuji besegrar Mitakeumi. Mitakeumi har en bättre tachai och trycker upp Hokutofuji. Han glömmer dock att Hokutofuji numera behärskar yotsu-zumo när han är på humör. Ozekin val av attack öppnar upp för ett dubbelt grepp om mawashin för Hokutofuji. Hokutofuji har även en lägre position med höften och kan trycka upp och ut Mitakeumi från dohyon. Mitakeumi halkar efter i kampen om yushon.

Takakeisho besegrar Takarafuji. Takarafuji försöker få grepp om Takakeisho medan ozekin knuffar, gör vågrörelser och drar. Tiden går och alla förväntar sig att Takakeisho ska få slut på kraft. Men Takakeisho får grepp om Takarafujis axel och drar ner honom med en katasukashi. Han är nu en seger från att klara kadoban.

Shodai besegrar Endo. Endo får grepp om mawashin med vänsterhanden och Shodai ser för ett ögonblick ut att vara illa ute. Han tvingar dock ner sin arm innanför Endos och har båda händerna på insidan. Hans kraft blir för stor för Endo som tvingas ut med en oshidashi. Fyra segrar i rad för Shodai.

Toppen efter tio dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Wakatakakage
Kotonowaka

Två förluster
Mitakeumi

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 9 – måndag 21 mars

Den sista veckan är i gång. Om vi tar en titt i botten ser vi att M17 Ichiyamamoto (3-6), M17 Kagayaki (4-5), M15 Akua (2-7) och M13 Chiyonokuni (4-3-2) ligger illa till för nedflyttning. I juryo är Taihos brorson J1 Oho (7-2) och veteranen J2 Azumaryu (7-2) nära att åter kunna säkra en plats i makuuchi till maj. Det finns ytterligare några brottare som med en bra andra vecka kan bli starka kandidater för uppflyttning. I toppen har Shodai nu tre raka segrar. Han har dock endast råd att förlora mot två av Takakeisho, Mitakeumi, Wakatakakage och Abi. Låt oss ta en titt på några av dagens uppgörelser.

Resultat makuuchi dag 9

Kotoeko besegrar Kagayaki. Matchen börjar med några slag och knuffar. Kagayaki får tag i Kotoekos mawashi med vänsterhanden, medan Kotoeko försöker få ett grepp om Kagayaki. Kagayaki för Kotoeko mot risbalarna. Kotoeko håller dock Kagayaki under armarna och vrider på sin storväxte kollega och kastar honom ut ur dohyon. En elegant sukuinage, även om han hjälpte till med höger ben.

Takayasu besegrar Aoiyama. De inleder med knuffar och slag innan Aoiyama försöker dra ner Takayasu. Efter ytterligare knuffar är det Takayasus tur att försöka dra. De blir snart stående med huvudena lutande mot varandra. Takayasu bidar sin tid. När han ser en lucka får han ett grepp med vänsterhanden. Aoiyama försöker med en tripping, men det ger Takayasu chansen att forcera ut bulgaren. I morgon väntar bättre motstånd för Takayasu, då han får möta komusubi Hoshoryu.

Kotonowaka besegrar Tobizaru. Kotonowaka är noga med att hålla Tobizaru på avstånd. När han får chansen greppar han tag i Tobizarus armar. Han försöker kasta Tobizaru men lyckas bara vända på honom. Med ryggen mot doyhon kan dock Kotonowaka enkelt göra process kort med sin motståndare. Kachi-koshi för Kotonowaka som i morgon får ta sig an maegashira 1 Daieisho.

Wakamotoharu besegrar Hokutofuji. Wakamotoharu försöker få grepp om Hokutofuji, medan Hokutofuji håller armarna mot kroppen och puttar Wakamotoharu mot ringkanten. Väl där så balanserar Wakamotoharu på risbalarna medan han trycker ner Hokutofuji i backen. Gyoji Konosuke tror att Wakamotoharu trampat utanför och pekar på Hokutofuji. En monoii ger dock segern till Wakamotoharu.

Takarafuji besegrar Abi. Abi inleder som vanligt med att trycka och slå mot Takarafujis haka. Det ser dock lite slöare ut än vanligt och han kommer ingen vart. Han försöker då dra i stället, men blir då en enkel måltavla för en Takarafuji i bra balans som jagar ut honom. Abi ska inte ha något problem att nå kachi-koshi, men kan nog glömma alla tankar på yushon. Han skulle behöva utöka sitt register en del.

Wakatakakage vinner maratonmatch mot den mongoliske jätten Ichinojo

Wakatakakage besegrar Ichinojo. Ichinojo inleder med en örfil mot Wakatakakage. Sekiwaken försöker hålla sig i rörelse och lyckas få grepp om mawashin på insidan med högerhanden. Han försöker föra Ichinojo mot tawaran, men mongolen är för tung. De blir stående ett tag lutande mot varandra, med Ichinojos armar om Wakatakakages. Efter ett tag bestämmer sig Wakatakakage för att knuffa på Ichinojo och får på så sätt grepp om mawashin även med vänsterhanden. Han kan nu föra ut den 80 kilogram tyngre mongolen med en yorikiri och säkrar kachi-koshi. En maratonmatch som pågick i två minuter.

Endo besegrar Takakeisho. Takakeisho kör sina vanliga knuffar och vågrörelser. Endo står dock kvar och väntar på sin chans. Takakeisho kompletterar med örfilar, men Endo är orubblig. När Takakeisho blir trött tar Endo chansen att få grepp om ozekin med vänsterhanden. I desperation greppar Takakeisho tag om Endos vänsterarm och försöker sig på att kasta honom över axeln. Resultatet blir dock att han ramlar baklänges med Endo över sig.

Shodai besegrar Hoshoryu. Hoshoryu får en bra tachiai och får grepp om mawashin med högerhanden. Han för Shodai mot tawaran. Han försöker sedan vrida runt ozekin, men Shodai har nu fått bäring. Han för in vänsterarmen under mongolens högerarm och trycker upp honom så han tappar balans. Ozekin kan trycka ut Hoshoryu med en yorokiri. Hoshoryu behöver fyra segrar till för att bli kvar som komusubi.

Mitakeumi besegrar Tamawashi. Tamawashi inleder med slag mot Mitakeumis hals. Mitakeumi står stadigt och drar sedan mongolen mot sig. Tamawashi fortsätter framåt och det öppnar en lucka för ozekin att få ett grepp om mawashin med högerhanden. Han för Tamawashi nära sig och får även grepp med vänsterhanden och kan leda Tamawashi ut över risbalarna. Kachi-koshi och fortsatt yokozuna-sumo av Mitakeumi.

Toppen efter nio dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Mitakeumi
Wakatakakage
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 8 – söndag 20 mars

Den andra söndagen och dagen mitt i bashon. En titt bland sanyaku visar att båda våra sekiwake, Wakatakakage och Abi, ser ut att gå mot kachi-koshi. Komusubi Takanosho däremot får ta nya tag bland maegashira. Hoshoryu står på 4-4 och efter morgondagens match mot Shodai är han klar med sanyaku-motstånd. Han har fortsatt stora chanser att behålla sin plats som komusubi. Den som ligger bäst till i nuläget att ta klivet upp är Takayasu med sina 8-0 som maegashira 7, följd av maegashira 2 Ichinojo på 5-3. Shodai behöver fem segrar för att inte tvinga sumoförbundet att utöka antalet sekiwake till tre. Dags för en titt på några av dagens matcher.

Resultat makuuchi dag 8

Takayasu besegrar Wakamotoharu. Som väntat blir det en yotsu-match. Det blev en intensiv kamp om att få grepp om mawashin. De knep ihop armen, lyfte upp motståndarens arm och vickade på höften för att förhindra motståndaren att få ett bra grepp. Takayasu får först ett litet övertag men snart har båda grepp med vänsterhanden på insidan i ett ställningskrig. Efter ett tag går Takayasu på offensiven och trycker Wakamotoharu mot tawaran. Wakamotoharu lyckas stå emot, men Takayasu lyfter upp hans mawashi med högerhanden och svingar runt. Med hjälp av en liten tripping så kastar han Wakamotoharu med en uwatenage. Wakamotoharu gör en bra match men Takayasu visar på sin erfarenhet och styrka.

Hokutofuji tränar inför honbashon

Hokutofuji besegrar Tobizaru. Dagens mest händelsefulla match. De slår, trycker och drar. De försöker även kasta varandra. Slutligen för Hokutofuji Tobizaru mot risbalarna, men samtidigt som han faller ur dohyon kastar han Hokutofuji och de faller samtidigt till marken. Efter en monoii beslutar domarna om en torinaoshi. I det andra försöket håller Hokutofuji en lägre position och Tobizaru på avstånd. Efter ett tag med greppande och puttande på varandras överarmar, vinner Hokutofuji med en oshidashi.

Kotonowaka besegrar Endo. Kotonowaka hindrar effektivt Endo att få grepp om mawashin genom att trycka sina händer under Endos armhålor. Han tvingar sedan enkelt ut Endo med ett par slag och knuffar mot bröstet. Kotonowaka ser ut som veteranen av de två och visar att han behärskar både yotsu- och oshi-zumo.

Wakatakakage besegrar Ura. Wakatakakage håller den lurige Ura på avståndför att hindra att han dyker efter ett grepp om benet. När han ser en lucka dyker han dock in och får ett grepp om Ura, som därmed är oskadliggjord. Wakatakakage driver hemmafavoriten Ura mot ringkanten och vinner med en yorikiri.

Abi besegrar Daieisho. Abi inleder som vanligt med slag mot Daieishos haka och bröst medan Daieisho försöker driva på mot Abi. Abi är klurig då han medan han utdelar sina slag samtidigt backar så sakteliga. Medan Daieisho tror sig göra framsteg tar Abi ett steg åt sidan och knuffar Daieisho förbi sig och ut ur dohyon.

Shodai besegrar Kiribayama. Kiribayama får först ett övertag med en mae-mitsu (grepp om mawashin med båda händerna vid motståndarens mage). Shodai visar dock på styrka och lyckas lossa mongolens grepp och svänger runt honom och Kiribayama trycks ut ur dohyon med ryggen mot dohyon. Shodai tycks ha funnit nya krafter. Risken är dock att det är för lite för sent, då han har de svåraste motståndarna kvar att möta.

Mitakeumi besegrar Hoshoryu. Hoshoryu försöker mota bort Mitakeumi, men kommer ingen vart. Han försöker då dra, men ozekin kan utan svårigheter trycka ut mongolen. Mitakeumi har verkligen förvandlats de senaste par turneringarna.

Takakeisho besegrar Onosho. Dessa båda brottare kom upp i makuuchi ungefär samtidigt och de var något av rivaler. Sedan dess har dock Takakeisho utvecklats betydligt med än Onosho. Takakeisho trycker upp Onosho med båda händerna vid tachiai, för att sedan slå Onosho åt sidan samtidigt som han tar ett steg åt sidan. Ozekin ger sedan Onosho hjälp att falla framåtstupa genom att trycka ner hans nacke.

Samtliga sex brottare i topp ser väldigt starka ut. Det kan bli en väldigt intressant andra vecka.

Toppen efter åtta dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Mitakeumi
Wakatakakage
Kotonowaka

Två förluster
Takakeisho
Abi

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 7 – lördag 19 mars

Den sjunde dagen avklarad och vi är nästan halvvägs. Vi har ytterligare en kyujo att rapportera om då Chiyonokuni dragit sig tillbaka pga en axelskada. Fusensho går till Terutsuyoshi. Det unga gardet Hoshoryu, Kiribayama och Kotonowaka imponerar tillsammans med bröderna Wakatakakage och Wakamotoharu. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta framfart. Med Takayasu i fortsatt ensam ledning tar vi en titt på dagens matcher.

Wakamotoharu besegrar Chiyoshoma. Efter tachiai får brottarna tag i varandras mawashi. Höger arm på utsidan och vänster på insidan. Chiyoshoma försöker sig på ett kast men tappar i stället sina grepp. Wakamotoharu kan då enkelt eskortera ut mongolen med en yorikiri.

Resultat makuuchi dag 7

Kotonowaka besegrar Sadanoumi. Kotonowaka greppar tag om Sadanoumis vänsterarm efter tachiai och drar honom förbi sig så Sadanoumis rygg är vänd mot honom. Matchen är avgjord och Kotonowaka kan föra Sadanoumi ut ur dohyon.

Takayasu besegrar Hokutofuji. 100% oshi-zumo i dag. Takayasu är den mer stadige och starke medan Hokutofuji far omkring litegrann. En sista knuff och Hokutofuji finner sig utanför risbalarna.

Kiribayama besegrar Ichinojo. En maratonmatch på 83 sekunder mellan de två mongolerna. Kiribayama får grepp om mawashin centralt. Ichinojo håller om Kiribayamas armar. Kiribayama ändrar grepp så båda händerna kommer på insidan medan Ichinojo fokuserar på defensiven. Kiribiyama försöker forcera ut sin väldige landsman men kommer inte längre än tawaran. Till slut får Kiribayama grepp med vänsterhanden om Ichinojos mawashi på ryggen, vilket ställer Ichinojo med sidan mot Kiribayama, som lätt kan få Ichinojo ut ut dohyon. Kiribayama sa efteråt att han blev väldigt trött men lyckades behålla tålamodet hela vägen.

Hoshoryu besegrar Takanosho. Slaget mellan våra två komusubi är även ett slag mellan yotsu-zumo och oshi-zumo. Efter några försök till knuffar av Takanosho får Hoshoryu tag i Takanoshos mawashi och Takanosho tvingas till en yotsu-match. I detta läge är Hoshoryu storfavorit. Takanosho försöker tvinga ut mongolen, men Hoshoryu tar spjärn mot tawaran och kastar Takanosho med en uwatenage.

Abi besegrar Ura. Ura backar vid tachiai och fäktar med armarna för att hålla Abi ifrån sig. Han försöker komma under Abis armar och lyckas efter ett tag få Abi på reträtt. Abi utnyttjar dock Uras momentum framåt, greppar tag i Uras mawashi på ryggen och trycker ner honom i backen precis innan han själv kliver över risbalarna.

Wakatakakage besegrar Daieisho. Daieisho inleder med en oshi-attack och trycker Wakatakakage mot tawaran. Sekiwaken slår dock Daieisho åt sidan så han kommer i obalans. Wakatakakage tar nu initiativet. Han trycker först upp Daieisho under armarna för att sedan greppa tag om mawashin vid magen respektive ryggen. Han leder honom till ringkanten, lyfter upp honom och kastar honom på ryggen utanför dohyon med den ovanliga tekniken okuritsuriotoshi som senast användes 2007. Imponerande!

Mitakeumi besegrar Onosho. Onosho inleder med intensiva slag och knuffar. Ozekin försöker få grepp om honom, men när det inte går tar han ett steg snett åt sidan och slår honom på huvudet så han faller framåtstupa.

Takakeisho besegrar Tamawashi. Efter ett par slag vid tachiai, begraver ozekin huvudet och händerna i mongolens bröst och schaktar ut honom utan pardon.

En numera ovanlig seger för ozeki Shodai

Shodai besegrar Meisei. Shodai börjar starkt och försöker föra Meisei mot tawaran. Meisei får stopp på attacken med ett grepp om mawashin och ozekin försöker skaka sig loss. Shodai försöker sig på ett kast och får sedan grepp med vänsterhanden om Meiseis mawashi. Meisei får Shodai att backa till ringkanten, men där vänder Shodai på Meisei och kastar honom till marken med en sukuinage. En väldigt intensiv match. Har Shodai funnit ny kraft eller var det en extra urladdning för att han kände ansvaret över att vara ozeki under musubi no ichiban? Vi får se i morgon.

Toppen efter sju dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Mitakeumi
Wakatakakage
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 6 – fredag 18 mars

Som väntat kastar Terunofuji in handduken. Han ska ha förvärrat skadan i ena hälen och ena knät. Onosho får en fusensho.

Takayasu får en bra tachiai och trär sina händer under Shimanoumis armhålor och trycker ut sin motståndare (hazuoshi). Fortsatt stabilt från Takayasu som är i fortsatt ensam ledning på 6-0.

Resultat makuuchi dag 6

Wakamotoharu får tag om Okinoumis mawashi på insidan med vänsterhanden direkt vid tachiai. Står starkt och stadigt samtidigt som han försöker greppa tag med höger hand. När ha fått sitt grepp bär han mer eller mindre ut Okinoumi. Wakamotoharu ger intrycket av en erfaren brottare på toppen av banzuken i sin andra basho i makuuchi. Står på 4-2.

Kotonowaka fortsätter imponera

En tuff tachiai mellan Chiyoshoma och Kotonowaka. Båda får snart grepp på insidan med vänster hand och utsidan med höger hand. Mongolen tar initiativet och för sin motståndare mot tawaran. Kotonowaka står dock emot. Chiyoshoma försöker med tripping och Kotonowaka försöker med ett kast. Slutligen försöker de båda kasta varandra samtidigt. Det blir Kotonowaka som vinner med en uwatenage och han står på 5-1. Han är av allt att döma en man för de övre regionerna av banzuken.

Takanosho startar starkt i sluggerfesten med Wakatakakage och får sin motståndare på flykt. Wakatakakage viker undan och får Takanosho i obalans. Takanosho försöker dra, men sedan när han ska attackera igen leker Wakatakakage matador och Takanosho faller platt på marken. Wakatakakage fortsatt på en förlust.

Abi inleder med sin typiska attack mot ansiktet och för Hoshoryu till risbalarna. Där visar dock mongolen sin styrka då han kontrar och kommer innanför Abis armar. Abi kommer i obalans och försöker dra. Ett stort misstag då han enkelt blir utjagad av Hoshoryu. Mongolen står på 3-3 i sin första basho bland sanyaku. Vi kommer nog få se honom här uppe fler gånger.

Takakeisho har hittat sin rytm och ger inte Kiribayama en chans. Ozekin ger mongolen upprepade knuffar i bröstet och han tvingas ut ur dohyon.

Shodai ställs mot Tamawashi som inte tvekar vid tachiai. Shodai kan inte stå emot mongolens oshi-zumo, utan Tamawashi vinner enkelt. Fem förluster på sex dagar för Shodai. Han får bara förlora två gånger på resterande nio dagar för att kvarstå som ozeki.

Mitakeumi går på offensiven direkt. Meisei försöker med slag och knuffar, men ozekin får grepp med högerhanden om mawashin och leder ut Meisei. Mitakeumi på en förlust ger ett stabilt intryck.

Toppen efter sex dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Mitakeumi
Wakatakakage
Kotonowaka

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 5 – torsdag 17 mars

Kotonowaka får direkt båda händerna innanför Okinoumis armar. Okinoumi försöker hitta något sätt att hantera sitt underläge, men Kotonowaka säkrar snart ett ordentligt grepp och kan eskortera Okinoumi ut ur dohyon. Mycket mogen sumo av Kotonowaka.

Takayasu inleder med oshi-zumo och trycker upp Takarafujis haka. Efter ett tag bjuder dock Takarafuji upp till yotsu-zumo och Takayasu säger ok och trycker ner sin motståndare. Takayasu står nu i ensam ledning. Det var ett bra tag sedan vi såg honom så här bra.I dag inleder Abi med sin vanliga sumo, men när Takanoshos oshi-zumo vinner honom terräng greppar han tag om komusubins arm och drar honom förbi sig och ut över risbalarna. Hikkake. Den tidigare så förutsägbare Abi visar upp ett brett register.

Wakatakakage har en stark tachiai och driver tillbaka Hoshoryu, som inte har något att sätta emot. En enkel yorikiri-seger för sekiwaken.

Onosho lyckas inte trycka tillbaka Shodai som han vill utan ozekin kan hålla Onosho nära sig. När Shodai får ett grepp om mawashin med högerhanden är Onosho illa ute. Onosho försöker vicka sig loss men Shodai får grepp om mawashin med vänsterhanden vid Onoshos rygg och kan kasta ner honom med en uwatenage. Shodai tar därmed sin första seger. Ska vi månne få se en episk vändning? Knappast troligt.

Kiribayama först att besegra shin-ozeki Mitakeumi

Mitakeumi inleder med att försöka forcera ut Kiribayama, men det tar stopp vid tawaran. Kiribayama får vänster hand på utsidan och höger hand på insidan. Mitakeumi tvingas försöka neutralisera mongolen. Kiribayama trycker upp ozekin och med ordentliga grepp med båda händerna marscherar han ut med Mitakeumi. Kiribayama imponerar igen efter några svagare turneringar.

Takakeisho kommer först för nära Meisei, men lyckas sedan komma i gång med sin sumo. Meisei försöker stå upp mot ozekin, men Takakeisho genererar för mycket kraft centralt från en låg tyngdpunkt. Ozekin vinner sin tredje match.

Terunofuji visade inte någon offensiv alls i dag. Tamawashi körde sin vanliga oshi-sumo och yokozunan saknade helt sin förmåga att absorbera motståndarens attack. Nu blev han slagen och utknuffad från dohyon. Det ryktas om en fotskada.

Toppen efter fem dagar

Obesegrad
Takayasu

En förlust
Mitakeumi
Wakatakakage
Abi
Kiribayama
Kotonowaka
Chiyonokuni
Kagayaki

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 4 – onsdag 16 mars

Ishiura är kyujo efter sin nackskada i går. Endo får en fusensho.

Akua startar starkt och för Chiyonokuni till tawaran med oshi-zumo. Chiyonokuni kontrar och Akua greppar hans arm och försöker kasta honom över axeln (amiuchi – fiskarkast). Chiyonokuni fäller honom dock med en tripping och går segrande ur matchen. Lite överambitiöst av Akua, kanske.

Resultat makuuchi dag 4

Dagens bästa match utspelar sig mellan de obesegrade Takayasu och Kotonowaka. De försöker hindra motståndaren från att få ett grepp samtidigt som de försöker hitta en lucka själva. De hamnar lutandes mot varandra med varsitt grepp med högerhand insida. Kotonowaka försöker få ett bättre grepp men ger då bort initiativet till Takayasu som får grepp med båda händerna och kastar si motståndare med en uwatenage. Takayasu imponerar storligen.

Ingen Abi-zumo alls i dag. Direkt efter tachiai greppar han Meiseis vänsterarm med båda händerna och svingar runt och ner sin motståndare med en kotenage. Vi vill se mer av Abi 2.0.

En passiv Mitakeumi blir upprätt och väljer att försöka dra Takanosho. Han försöker göra något konstruktivt men kommer ingen vart. Han väljer då att dra ner Takanosho och lyckas balansera på risbalarna och ta sin fjärde raka seger.

Ozeki Takakeisho med ny luft under vingarna

Efter två dagar av experimenterande blev det ren oshi-zumo av Takakeisho i dag. Det var bara stenhårda slag och knuffar utan hans patenterade vågrörelser och Daieishos egna oshi-zumo räckte inte alls till. Med den här energin kan det kanske räcka till en kachi-koshi.

Ura håller sig lågt vid tachiai som vanligt och får tag i Shodais arm. Han svingar runt ozekin så att han kommer bakom Shodai och kan enkelt putta ut honom ur dohyon. Ura tar sin första seger medan Shodai står kvar utan vinst.

Terunofuji besegrar ganska enkelt en passiv Ichinojo. Ichinojo sträcker sig lite halvhjärtat efter yokozunans mawashi, men Terunofuji kan föra ut honom ur ringen. Terunofuji vinner utan att behöva imponera.

Toppen efter fyra dagar (obesegrade)
Mitakeumi
Takayasu

Banzuke makuuchi

Haru 2022 dag 3 – tisdag 15 mars

Takayasu körde ett psykologiskt spel med den lurige Chiyoshoma. Han väntade och väntade vid tachiai, vilket ställde mongolen. Chiyoshoma försöker dra Takayasu, men den stabile Takayasu ledsagar helt enkelt ut Chiyoshoma.

Ishiura skadar nacken vid tachiai och grinar illa. Inte nog med det, Kotonowaka lyfter upp honom, bär honom till risbalarna och kastar ut honom från dohyon. Ishiura behöver ett tag för att ta sig upp för att sedan stappla ut.

Abi är tillbaka efter en svag första match. För andra dagen i rad tvingar han snabbt ut sin motståndare ur ringen. Han utnyttjar i dag sina långa armar för en effektiv oshi-zumo mot Kiribayamas ansikte.

Wakatakakage är orubblig vid tachiai, får grepp om Meiseis mawashi med båda händerna och för honom ut med en yorikiri. Tre raka segrar nu för sekiwaken. Jag tyckte det såg ut som att Takakeisho skadade armen under den första dagens match. Det skulle kunna förklara hans underliga val av teknik det två efterföljande dagarna. I går försökte han sig på yotsu-zumo och i dag valde han åter att gå bröst mot bröst. Han försöker schakta ut en överraskad Hoshoryu. Mongolen återhämta sig dock vid tawaran, greppar ozekin och kastar honom med en vacker sukuinage. Takakeisho illa ute.

 

Vår andra kadoban-ozeki ställs mot Ichinojo. Det blir som väntat en yotsu-match där de står lutandes mot varandra. Mongolen kan dock sakta men säkert föra en desperat Shodai mot ringkanten och ut. Tre raka förluster och jag tror vi kan räkna bort minst en ozeki till nästa basho. 

Tack och lov för vår nye ozeki Mitakeumi. Han gör processen kort med en framtung Daieisho genom att trycka ner honom från sidan. Mitakeumi obesegrad. 

Terunofuji är inte sitt vanliga jag. Den tålmodige stabile yokozunan brukar vänta ut sin motståndare, hitta en lucka och sedan exekvera ett kast eller en yorikiri. Nu har han bråttom, verkar inte kunna stå stadigt och vekar mest längta efter att matchen ska ta slut. I dag jagade han Ura och vid ringkanten tog han ett kliv ut samtidigt som Ura balanserade på risbalarna. Yokozunan hade tur att Uras häl rörde marken före hans fot. Terunofuji kan ej längre ses som favorit att ta hem bashon.

Så, vi har en yokozuna som ser skadad ut och två kadoban-ozeki som sammantaget vunnit en av sex matcher. Vi får se till Mitakeumi, Wakatakakage och Abi för kampen om yushon. Och varför inte Takayasu?

Haru 2022 dag 2 – måndag 14 mars

Takayasu möter Sadanoumi och efter en kort slagväxling får Takayasu grepp om sin motståndares mawashi på insidan med vänsterhanden. Han försöker flera gånger få ett grepp på utsidan med högerhanden. När Sadanoumi får tryck på den tidigare ozekin och får honom att backa, utnyttjar Takayasu Sadanoumis momentum och kastar honom med en sukuinage. Takayasu har börjat starkt.

Kotonowaka tar initiativet mot en passiv Takarafuji genom att trycka upp honom under hakan. När han fått Takarafuji på reträtt, fortsätter Kotonowaka med slag till Takarafuji är utanför dohyon. Kan det bli tvåsiffrigt igen för Kotonowaka?

Endo får snabbt stadigt grepp om Meiseis mawashi med vänsterhanden. Efter flera försök får han även högerhanden om bältet. Det är då bara en tidsfråga innan han vrider sin kropp och kastar Meisei med en snygg uwatenage.

Wakatakakages tachiai är stark och när Onosho försöker dra sekiwaken för han Onosho mot tawaran som en schaktmaskin. Han tar ett grepp om Onoshos mawashi på ryggen och trycker ner honom huvudstupa. Två raka segrar för Wakatakakage och det finns hopp om att hans andra besök bland sanyaku blir mer lyckat.

Shodai ser fortsatt svag ut. Takanosho för med effektiv oshi-zumo ozekin till risbalarna och det känns som att det skulle krävas ett mirakel om Shodai ska undvika en make-koshi.

Ura försöker komma under Mitakeumi, men shin-ozekins försvar är orubbligt och balansen perfekt. Han forcerar med lätthet Ura ut ur dohyon. Mitakeumi ser ut att ha växt med sin befordran till ozeki.

Takakeisho är långsam vid tachiai och kommer helt fel. Han låter Ichinojo komma honom in på kroppen och mongolen får grepp om ozekins mawashi. Det är ett hopplöst läge för Takakeisho som knappt har några armar. Det var bara frågan om när Ichinojo ville föra ozekin ut över balarna.

Terunofuji ser ut att börja starkt och får Daieisho på defensiven. Men Daieisho manövrerar åt sidan och får yokozunan i obalans. Daieisho kontrar och Terunofuji försöker försvara sig men har tappat initiativet. Daieisho tvingar yokozunan att vända sidan till och kan föra honom ut ur dohyon. En kinboshi till Daieisho.

Efter två dagar är det endast Mitakeumi och Wakatakakage som är obesegrade bland sanyaku. Det ser ut att bli en oviss basho.

 

Haru 2022 dag 1 – Söndag 13 mars

Första dagen av haru basho och vi var nyfikna på hur pigga alla var efter att omikron-varianten av covid-19 svept genom sumon sedan hatsu basho.

Dagens snyggaste vändning stod Chiyotairyu för. Efter han pressats till ringkanten av en Kotoeko som hade grepp om hans mawashi, greppade han under Kotoekos armar. Han lyfter sedan upp Kotoeko samtidigt som han vrider runt honom 180 grader. Tsuridashi.

Dagens snyggaste kast utfördes av Chiyoshoma. Han greppar om Sadanoumis nacke med vänsterarmen, vrider runt och kastar sin motståndare som landar på rygg utanför dohyon. Kubinage.

Rörande covid-19 så var tidigare ozaki Takayasu åter efter han tvingats står över i januari på grund av sjukdomen. Han har även haft skadeproblem under de senaste 18 månaderna så att vila en basho kanske inte var en så dålig idé. I dag greppar han Okinoumis mawashi med båda händerna, de stångas lite innan Takayasu kastar Okinoumi till marken med en uwatenage.

Kotonowaka följer upp sin fina basho i januari med en seger över Hokutofuji. Kotonowaka tar initiativet och för motståndaren till tawaran, men Hokutofuji står stark. Efter litet givande och tagande driver Kotonowaka Hokutofuji ut ur dohyon med en yorikiri.

Abi ställs i sin första match som sekiwake mot Onosho. Abi inleder sin vana trogen med upprepade slag under motståndarens haka. Onosho är dock betydligt kortare än Abi och kör sin oshi-zumo centralt och under Abis armar. Abi inleder med en förlust.

I Mitakeumis första match som ozeki ställs han mot Ichinojo. Mongolen tar initiativet och får ozekin att backa. Mitakeumi får Ichinojo i rörelse medan han backar, kommer in lågt och trycker den store mongolen både uppåt och utåt. Oshidashi.

Takakeisho är tillbaka och möter Ura. Ura försöker komma under Takakeisho, men ozekin visar ingen reson, utan slår och knuffar Ura ut ur dohyon. En av åtta segrar säkrade.

Vår andra kadoban-ozeki Shodai har inte samma lycka. Han sägs lida av sviterna av covid-19, men det är svårt att se skillnad mot hans vanliga jag. Han har ingen chans mot Daieishos oshi-zumo och får gräva djupt efter sina åtta segrar.

Vår yokozuna Terunofuji ställs mot landsmannen Hoshoryu. Hoshoryu försöker få grepp om Terunofujis mawashi, men öppnar då upp för att yokozunan ska få grepp om hans bälte. Det är precis vad som sker och Terunofuji kan eskortera ut komusubin utan något större besvär.

Mitakeumi är vår nye ozeki. En ny ozeki kallas för shin-ozeki och rankas alltid lägre än övriga ozeki, oavsett resultat i föregående turnering. Det är extra tydligt den här bashon då både Shodai och Takakeisho är kadoban. Kadoban innebär att de fick förlustresultat förra bashon och måste uppnå ett vinstresultat i Osaka för att inte ramla ner till sekiwake.

Vi har också två brottare som gör debut som sekiwake – Wakatakakage och Abi (som tagit två raka jun-yusho). Även bland komusubi hittas två debutanter. Dels förra bashons sekiwake Takanosho, dels mongolen Hoshoryu. 

Kotoshoho, Kagayaki och Nishikigi gör comeback i makuuchi medan Kotokuzan är turneringens enda debutant i den högsta divisionen. Ichiyamamoto var den bland nedflyttningskandidaterna som klarade sig kvar tack vare att det bara fanns fyra brottare i juryo som var värda en uppflyttning.

Spelskandalsnytt

Domen för Hidenoumi och Shiden för spelskandalen har kommit. De gick till spelhålan två gånger (20 juli och 11 augusti 2021) vilket var en period under vilken brottarna fick lov att gå ut. De satsade småbelopp på illegala spelautomater när polisen gjorde en räd. Hidenoumi satsade mindre än 100 000 yen (drygt 8000 kronor) och de anses inte ha ett spelberoende. Polisen har beslutat att inte gå vidare med utredningen.

Hidenoumi fick en turneringsavstängning och två månader med 20% lönesänkning. Avstängningen gäller retroaktivt, det vill säga Kise oyakatas beslut att låta Hidenoumi vara kyujo räknas och vi får se honom i dohyon nu i Osaka.

Shiden slipper avstängning och får endast en reprimand. Detta då han vid tillfället inte var sekitori och dessutom Hidenoumis tsukebito. Han hade därför inte så mycket att säga till om. Dock lät oyakatan även honom vara kyujo i januari, vilket betyder att han föll ur juryo i alla fall. Han får nöja med att slippa plumpen i protokollet.

Kise oyakata fick en muntlig reprimand av Hakkaku, ordförande i sumoförbundet.

Spelande är strängt reglerat i Japan och det är endast tillåtet att spela på hästar, velodromcykelsporten keirin och båtlopp. Det omåttligt populära automatspelet pachinko befinner sig i en gråzon. Man kan endast vinna prylar som man dock kan byta ut mot pengar i närliggande “helt orelaterade” lokaler. Detta är vanligt och accepteras.