Den ryske oligarken Roman Abramovitj köpte den engelska fotbollsklubben Chelsea FC 2003. Han blev en pionjär för hur utländskt ägande av engelska klubbar kom att utvecklas. Smått otroliga summor pengar pumpades in och mängder av spelare har kommit och gått i klubben.

Men nu är klubben ute till försäljning. Roman Abramovitjs kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin har i och med kriget i Ukraina hamnat i fokus. Det fanns redan tidigare kritik mot oligarken och han var sedan 2019 under utredning av brittiska myndigheter. Men i och med västerländska företags och organisationers avståndstagande mot Ryssland, och sanktionerna som nu även drabbar honom personligen så har han valt att sälja klubben.

Trots att han i Storbritannien kopplats samman med Putin så har dock Roman varit nära förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina vid minst ett tillfälle. Vid första förhandlingen var han själv på plats, vilket bekräftas av en talesperson från Chelsea. Han ska ha blivit kontaktad av den ukrainska sidan för att hjälpa med att få till stånd en fred. Mer än så har inte klubben velat kommentera.

Abramovitj är medborgare i Ryssland, Israel och Portugal. Tack vare sitt judiska ursprung och kopplingar till judiska organisationer i Ryssland och Ukraina blev han ombedd att hjälpa till vid fredsförhandlingarna.

Det har givetvis varit en komplicerad situation för många supportrar till Chelsea FC, som är en politiskt obunden fotbollsklubb i London och nu eventuellt fått stora problem på grund av sin ägare. Klubben får fram till sista maj inte sälja några lösbiljetter, bara årskortsinnehavare får gå på resterande matcher under denna säsong. Man får heller inte sälja några souvenirer eller genomföra spelartransfers.

Det finns också en osäkerhet gällande klubbens framtid, då dess nuvarande spellicens förbjuder en försäljning. Brittiska myndigheter har dock sagt att detta är något man kommer försöka lösa för att underlätta en försäljning.

Det finns många supportrar som fortfarande stödjer Abramovitj. Efter segern borta mot Norwich i Premier League i torsdags 10 mars så sjöng många tillresta supportrar hans namn. Teknologiminister Chris Philp uppmanar fansen att sluta sjunga på grund av ägarens band till Vladimir Putin. Philp är själv supporter till Londonrivalen Crystal Palace, och säger sig förstå vad kärlek till en klubb innebär, men påpekar att på grund av den humanitära situationen i Ukraina och de nya sanktionerna mot Abramovitj bör fansen sluta sjunga om honom.

Mattias Henriksson är en svensk Chelsea-supporter som skriver för den svenska officiella supportklubben Chelsea Supporters Sweden, på SvenskaFans.com. I krönikan Så tog Romanen slut berättar han öppenhjärtigt om sin relation till Roman Abramovitj och dennes tid i klubben.

”Jag skall vara ärlig. Instinktivt så grät jag. Jag har levt med Roman sedan jag var knappa 15 år och nu är det över. Jag vet inte vad jag sörjer mest, avskedet eller framtiden.”

Han beskriver att klubben innan Abramovitj ankomst var i behov av en person som honom, en pålitlig person som skapade kontinuitet och satte kärleken till fansen och klubben främst.

Han beskriver också den negativa sidan av Abramovitj köp av klubben:

”Helt plötsligt betraktades jag som en medgångssupporter men värst av allt så klassades världens finaste klubb som en enda sak – KÖPELAG.
Otroligt nog en stämpel som lever kvar även idag.”

Han skriver också att han aldrig varit så skeptisk som nu och att framtiden aldrig varit så oviss. Den harmoniska tiden under Roman är nu slut, men Chelsea ”lever för alltid” och förr eller senare kommer situationen bli positiv igen.

Det återstår att se vem eller vilka som blir Chelseas nya ägare. Den amerikanska affärsmannen Todd Boehly har lagt ett gemensamt bud med schweiziska miljardären Hansjörg Wyss. Boehly är delägare i baseballaget Los Angeles Dodgers och lade själv ett bud på Chelsea redan 2019, på drygt 22 miljarder kronor.

Även fastighetsmagnaten Nick Candy har visat intresse av att köpa klubben genom ett konsortium. Candy har varit ett fan av klubben sedan fyra års ålder och varit en frekvent besökare på lagets matcher sedan dess.

Även amerikanske miljardären Josh Harris har visat intresse. Han är just nu delägare i konkurrerande klubben Crystal Palace och en rad andra amerikanska lag, som Philadelphia 76ers i NBA och New Jersey Devils i NHL. Även amerikanske affärsmannen Woody Johnson och turkiske affärsmannen Muhsin Bayrak har nämnts som potentiella köpare.

Filip är reporter på Morgonposten.