Det är svårt att föreställa sig att en del scener kan ha utspelat sig i verkligheten. Men försök ändå.

Tänk er en stor sal med scen. På scenen står Vladimir Putin och sjunger Blueberry Hill. I publiken återfinns speciellt inbjudna gäster: Sharon Stone, Kevin Costner, Kurt Russell, Goldie Hawn, Gérard Depardieu, och Monica Bellucci. Alla är de entusiastiska.

Platsen var Sankt Petersburg. Året var 2010. De amerikanska stjärnorna deltog i en välgörenhetstillställning för barn.

I dag är det nog ett tillfälle de inte vill låtsas om, och många vill helst glömma att Putin länge var en favorit bland amerikanska skådespelare.

De flesta har fått för sig att Putin gillar att umgås med manliga muskulösa filmstjärnor, och visst fanns det ett Team Putin som bestod av Mickey Rourke, Steven Seagal och Jean-Claude Van Damme samt Gérard Depardieu. Riktigt så är det inte, men vi kan ta en titt på dem först.

Lag Putin 1: Muskelmännen

Steven Seagal stödde Rysslands annektering av Krim och blev portad från Ukraina i fem år. Han har ryskt medborgskap, och mottog sitt pass ur Putins hand, kanske innan eller efter någon av alla de kampsportsgalor de brukade bevista tillsammans.

Seagal verkar vara kvar i Team Putin. I ett uttalande har han förklarat:

”Jag ser på båda länderna som en familj och tror verkligen att en utomstående kraft spenderar stora summor på propaganda för att de två länderna ska befinna sig i konflikt.”

Krigets första dagar gick det rykten om att Seagal stred tillsammans med ett ryskt kommandoförband i Ukraina. Men de ryktena kom av sig när han siktades på hemmaplan.

Mickey Rourke spatserade runt i Moskva 2014 iförd en t-shirt med Putins porträtt. Rourke förklarade att det skulle han inte göra om han inte tyckte att Putin var en ”good guy”. Rourke var populär bland ryssar och samma år ställde han som 62-åring upp i en boxningsmatch i Moskva. Mot en 29-åring. Rourke vann, men ryska boxningsförbundets ordförande kallade matchen ”uppgjord” och ”clowneri”. 

Om Rourke i dag är kvar i Team Putin är lite oklart. 2020 förklarade Rourke att han ville bli begravd i en liten by i Ukraina. Han fann platsen rofylld och tilltalande.

Han har sagt att utgången i kriget nu ”ligger i Guds händer”. Det är väl inte riktigt säkert att ukrainarna tycker det är tillräckligt för att han ska få begravas i deras land.

Jean-Claude Van Damme tillhörde länge Team Putin. De träffades på en restaurang 2010 och fann genast varandra – även om Van Damme kom i slagsmål med Putins livvakter när de kastade sig över honom då han skulle ta upp något ur sin väska. Möjligen gillade Putin slagsmålet och det blev en bestående vänskap – och de har setts på kampsportsgalor tillsammans. Van Damme har ofta förklarat för sin amerikanska publik att USA måste upprätta bättre relationer med Ryssland.

Men nu? Kanske har han bytt läger? Hösten 2020 förklarade Ukrainas kulturminister att Netflix skulle spela in en långfilm, en actionkomedi, i Kiev. Stjärna? Van Damme.

Att han fick huvudrollen var på ukrainsk begäran och sägs ha bidragit till de förmånliga villkoren för inspelningen.

Gérard Depardieu går in i kategorin muskelmän eftersom han spelat Obelix på film. Han har räknat Putin som en nära vän, och känslorna har varit besvarade. Han fick ryskt medborgarskap 2013 och förklarade då att en man som Putin var precis vad ryssarna behövde för att återfå sin värdighet. Att Depardieu vill bli rysk medborgare berodde inte bara på hans beundran för Putin, han ville också undkomma en skattehöjning i Frankrike.

Depardieu har länge varit en trofast försvarare av Putin. För en månad sedan lade han på sitt Instagramkonto upp en bild där han kramas med presidenten. Samtidigt förklarade han i en intervju i fransk tv: ”Lämna Vladimir ifred”.

När kriget bröt ut fördömde han det dock, och förklarade att han var motståndare till ”brödrakriget”. 

Lag Putin 2: De andra

Oliver Stone hörde länge till Lag Putin. Han gjorde en serie dokumentärer om den ryske presidenten 2017.

I början på februari, några veckor innan kriget bröt ut förklarade Stone i en intervju att:

”USA och Nato har provocerat Ryssland i två år – egentligen tre – när det gäller Ukraina”. Han förklarade också att det inte fanns några bevis för att Ryssland tänkte invadera Ukraina.

Efter angreppet på Ukraina justerade Stone sin hållning, han höll fast vid kritiken mot USA, men förklarade på sin Facebook-sida också att:

”Trots att USA har många krig på sitt samvete ursäktar det inte Putins anfall på Ukraina. Det var fel av Ryssland att invadera.”

David Duchovny från Arkiv X spelade 2014 in en reklamfilm för det ryska ölet Siberian och prisade Rysslands storhet, och funderade i filmen över allt han kunde gjort och varit stolt över om han hade fötts i Ryssland.

Det är väl tveksamt om Duchovny är kvar i lag Putin – med tiden kom han att upptäcka att han egentligen hade ukrainsk-judiska rötter.

Pamela Anderson är väl den som på sätt och vis kommit Putin närmast. Hon har ett antal gånger antytt att de delat säng. Kreml har inte dementerat. 2009 förbjöd Putin klubbning av sälar – vilket ska ha skett efter påtryckningar från Anderson. Genom åren har hon ett antal gånger offentligt vänt sig till Putin för att få honom att ingripa och rädda olika hotade djurarter. Varje gång har romansryktena tagit ny fart. De senaste dagarna har media åter tagit upp hennes tidigare positiva uttalanden om Ryssland och Putin – till exempel från 2018. Men den PR-medvetna stjärnan har inte gjort någon avbön. Så vi kan nog än så länge se henne som medlem i Lag Putin. Möjligen kan ukrainarna bli sura för det eftersom hon ändå vek ut sig i den ukrainska utgåvan av Playboy för 15 år sedan.

Lag Zelenskyj

Att Leonardo diCaprio återfinns i Lag Zelenskyj är faktiskt lite oväntat. Han har tidigare uttryckt sig uppskattande om den ryske presidenten, och till och med uttryckt förhoppningar om att få spela huvudrollen i en film om dennes liv. 

Men nu har diCaprio skänkt 100 miljoner kronor till Ukraina. Den stora gåvan motiveras inte bara av att han är rörd av civilbefolkningens lidande utan den beror också på att hans mormorsmor var ukrainska, och betydde mycket för den unge Leonardos karriär.

Sean Penn har också ställt upp på Ukrainas sida, men han är inte så mycket för humanitär hjälp – han vill att Nato bombar de ryska styrkorna. Han förklarar förvisso att han inte riktigt vet vad det kan leda till, kanske kärnvapenkrig, men det måste göras – annars förlorar USA sin själ.

Penn befann sig i Ukraina för att göra en film om konflikten – men när kriget bröt ut lämnade han snabbt landet. Sista biten gick han till fots, bilkön till gränsen rörde sig för långsamt. Den gången handlade det uppenbarligen mest att rädda den egna kroppen, och inte USA:s själ – eller ukrainare. 

Det Penn erbjuder är mest egna tårar samt uppmaningar till krig, annars är Hollywoods Lag Zelenskyj i diCaprios efterföljd inriktat på att skänka pengar.

Äkta paret Ashton Kutcher och Mila Kunis har skänkt 30 miljoner kronor av egna medel, samt samlat in 170 miljoner kronor som ska gå till hjälp till nödställda i Ukraina. Kunis kom till USA som sjuåring – hon är född i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina och hennes judiska familj flydde av religiösa skäl.

Att hjälpa Ukraina verkar vara en par-grej, även makarna Blake Lively (Gossip Girl, The Town) och Ryan Reynolds har skänkt tio miljoner kronor till flyktingar i Ukraina. 

Tv-profilen Bethenny Frankel (The Real Housewives of New York City) har genom sin stiftelse skänkt sjukvårdsutrustning för 100 miljoner kronor. 

En Hollywoodstjärna har uttryckt sitt stöd för Ukraina – men samtidigt påpekat att ukrainarna inte är ensamma om att lida. Det är Angelina Jolie som befinner sig i det krigshärjade Jemen för att hjälpa befolkningen. Hon har i några intervjuer påpekat att alla folk som drabbas av krig behöver hjälp och medkänsla, och hon ser uppenbarligen risken för att krigets offer i Jemen nu blir än mer bortglömda:

”Situationen här innebär en av de värsta humanitära kriserna i världen, där en civil dödats eller skadats varje timme under 2022.”