Det talas ofta om oligarkernas makt i Ryssland. Det talas sällan om deras fruar – trots att de också drabbas av de sanktioner som nu utfärdas för allt fler av deras män. Eftersom det är internationella kvinnodagen tar vi därför en titt på oligarkernas äkta hälfter.

Olga Sjuvalova anses vara Rysslands rikaste kvinna, med en egen förmögenhet på 1,3 miljarder kronor. Hon var framgångsrik jurist med toppositioner i flera ryska banker, innan hon drog sig tillbaka till hemmet för att föda upp hundar och förvalta familjens förmögenhet. Hennes man Igor Sjuvalov, tidigare mäktig politiker och en tid vice premiärminister styr den stora statliga investeringsbanken VEB som kontrollerar tillgångar på 500 miljarder kronor. Igor har fått mycket kritik för att han låtit Olgas hundar flygas med privatjet när de ska till olika hundutställningar i Europa. Ryska oligarker brukar omges av rykten om älskarinnor – det gör inte Igor Sjuvalov – men däremot av rykten om att han skulle vara homosexuell och egentligen vill lämna Olga men inte kan det på grund av att han under sin tid som politiker skrev över det mesta av sina tillgångar på henne.

Ljubov Valentinovna Prigozjina är en affärskvinna som äger en kedja med choklad- och konfektyrbutiker i Sankt Petersburg, men sin förmögenhet har hon byggt upp genom att satsa på spa- och hälsoanläggningar. Det är inte det som gjort att hon nu drabbats av sanktioner utan det faktum att hon är gift med Jevgenyj Prigozjin. En man som är efterlyst av FBI för att ha organiserat ryska hackerattacker i USA och för att vara den som styr och finansierar de ryska trollfabrikerna. Han anses göra det genom sitt restaurang- och cateringföretag. Han anses också vara inblandad i legosoldatföretaget Wagnergruppens aktiviteter i bland annat Afrika och Mellanöstern.

Prigozjins karriär är lite ovanlig. I sin ungdom satt han nio år i fängelse för stöld och rån. När han kom ut öppnade han och styvpappan en korvkiosk, den gick bra och pengarna investerades i livsmedelsaffärer och kasinon. Sedan blev det restauranger och Prigozjin blev en Putinfavorit och fick stå för förplägnaden på middagar för utländska statsmän. De stora statliga kontrakten på matleveranser och catering gav intäkter som pumpades in i de av hans företag som styr arméer av hackare och legosoldater.

Jekaterina Ignativa är utbildad ingenjör, och grundare av företaget Kate LCC som utvecklar och tillverkar växellådor, hon äger också restaurangkedjan Etage i Moskva. Enligt hennes senast kända deklaration tjänade hon 145 miljoner kronor, vilket är mer än makens 35 miljoner kronor. Hon är gift med Sergej Tjemezov, en av Putins allra närmaste vänner och förtrogna. De arbetade båda i KGB och lärde känna varandra när de var stationerade i Östtyskland – och vänskapen har hållit i sig. Tjemezov har varit chef för flera tunga ryska ministerier och statliga företag. Sedan 2007 leder han den statliga koncernen Rostec, som består av 700 företag verksamma inom krigsmaterielsektorn. Ryska undersökande journalister hävdar att han byggt upp en ansenlig privat förmögenhet – som inte syns i hans deklarationer.

Karina Rotenberg syns ofta på galor och fester tillsammans med sin man oligarken Boris Rotenberg. Annars är inte mycket känt om henne förutom att hon ägnar sig åt hästsport. Boris Rotenberg är barndomsvän till Putin, tränar judo tillsammans med presidenten, och bygger gas- och oljeledningar åt statliga energijätten Gazprom. Har funnits på sanktionslistorna sedan 2014. Privat förmögenhet 12 miljarder kronor.

Galina Keda är modell och gift med Roman Rotenberg, son till Boris Rotenberg. Hon är i alla fall inte än så länge drabbad av de sanktioner som gäller för hennes man – som i förlovningspresent gav henne en diamantring värd fem miljoner kronor. Roman är konsult åt Gazprom, men har också byggt ett imperium med företag som tillverkar idrottsutrustning och sportdrycker samt näringstillskott. Han är dessutom pamp i ryska hockeyförbundet. Han var tidigare gift med den lettiska supermodellen Marta Bērzkalna, som dock tröttnade på Roman och lämnade honom – fast hon var i femte månaden. Dock kom han snart över detta och syntes några dagar senare i Galinas sällskap – och de har nu barn tillsammans. Men Roman har samtidigt passat på att sätta barn till världen med ytterligare en modell – Margarita Banet.

Boris är chefredaktör för Morgonposten.