Kanske är mars årets allra fulaste månad. Runtom i landet kommer svenskarna ut ur sina hålor som mullvadar, kisandes mot solljuset som just återvänt. Plötsligt är det obarmhärtigt ljust ute, men för den sakens skull inte det minsta varmare. I skrivande stund är det kallare (1 grad) där jag är, än det varit sen mitten av december. 

I det skarpa ljuset upptäcker vi att kläderna vi använt hela vintern, såväl som vi själva, inte riktigt ser ut som vi trott. Hyn är blek och glåmig, tröjan man trodde var svart visar sig vara urtvättad, skorna har saltfläckar och kappan är nopprig. Det var så mycket lättare när större delen av dygnet var alldeles för mörkt för att man ens skulle märka det. Den akuta ful-chocken man drabbas av pressar en att förnya sig, kanske ska man köpa nya härliga vårkläder i toner som matchar det starka vårljuset? Men det är på tok för tidigt, innan sommaren kommer vi ha hunnit igenom så många trendcykler att den ärtgröna tröjan du köpte i mars plötsligt känns helt utdaterad, för att inte tala om alla pastellfärger. Och glöm inte, det är inte varmt. Minsta tanke på att byta till nylonstrumpor eller ta på sig vårjackan kan leda till frostskador. Så vad gör man? Låt mig hjälpa dig med några händiga punkter för hur man överlever årets fulaste månad och kanske till och med gör den lite snyggare.

Satsa på ljusare färger – inte starkare

Istället för att dra på sig de starkare sommarfärgerna, eller satsa på pasteller, som generellt sett känns fräscht max någon månad, och för övrigt inte gör sig ihop med de trista vinterfärgerna, satsa på neutrala, men ljusa färger. Varför inte dra fram de vita sommarjeansen eller en off-white kjol eller klänning? Även ljust grå, beige, salvia eller eller en ljus blå kan funka och funkar ihop med de flesta mer dämpade toner vi har i vintergarderoben. Troligtvis är det saker som kanske redan finns bland dina sommarkläder och som kan ge en uppfräschande effekt utan att du måste skaffa en helt ny garderob.

Jobba på underlaget

Det finns ingen skam i att sola solarie när så krävs, och mars kan faktiskt vara just den tiden på året då det gör det. Försök bara att undvika Donatella-looken, någon eller några nyanser mörkare räcker för att skingra alla eventuella misstankar om att du inte varit ute sen i november. Eller varför inte skaffa en ny frisör eller byta hårfärg? Förändringar som kommer få dig att känna dig mer mänsklig och levande, och som inte orsakar frostskada.

Lager på lager

Varje gång du ser ett av plaggen du längtar efter att bära i sommar, tänk, kan man ha den här med en polotröja under? Eller kan man ha en tjocktröja ovanpå den här? Ta det som ett tillfälle att skapa intressanta kombinationer och få ut mer ur din garderob. Lagra en tunn polo under en klänning eller en skjorta, använd vårjackan som kofta under vinterjackan eller ta på sommarklänningen med tjocktröja utanpå. Det här tipset kan för övrigt med fördel kombineras med tips nummer ett på listan. 

Persedelvårda

När du nu har insett det tragiska skick dina mest använda vinterplagg är i, ge dem lite kärlek. Kom ihåg att du säkert kommer använda dem ända in i maj, åtminstone sporadiskt, och med lite tur så kanske ända till midsommar. Borsta av och smörj in skorna, ta bort alla noppor i tröjor och kappor, sy i knappar som trillat av, etcetera. Kläderna behöver hålla lite till och en enkel uppfräschning gör all skillnad i världen.

Den tunna dunjackans tid är nu

Det här kanske är en no-brainer, men en tunn dunjacka gör nästan vilken jacka som helst till en vinterjacka. Har du en tillräckligt rymlig vårjacka eller kappa så kan du med lätthet få plats med en tunn dunjacka under och på så vis enkelt smyga in lite av våren redan nu. Eller varför inte ta en dunväst utanpå tjocktröjan men skippa kappan? Du fattar principen.

Härda ut

Du kanske känner dig alldeles för trött på vintern och sugen på vår och sommar för att lyssna på mina råd och bara vill gå ut barbent med ballerinor nu. Ok, jag förstår dig. Det kommer bli kallt och du kommer antagligen ångra dig, men valet är ditt. Oavsett hur du gör, håll ut. Jag lovar dig, det kommer ta slut. Våren kommer.