I september 2020 startade franska åklagare en utredning mot modellagenten Gerald Marie, före detta chef för modellagenturen Elite.

Tre före detta modeller och BBC-journalisten Lisa Brinkworth anklagade honom för våldtäkt och sexuellt ofredande. Eftersom utredningen rör händelser åren 1980 till 1988 kommer inget rättsfall startas, då preskriptionstiden gått ut. Det kan dock ändras om andra som blivit utsatta närmare i tid, träder fram.

De tre före detta modellerna var Carré Sutton, tidigare Otis, svenskan Ebba P. Karlsson och Jill Dodd.

Sutton säger sig blivit våldtagen av Marie flera gånger när hon bara var 17 år. Sutton har startat en civil process mot Marie i delstaten New York, där preskriptionstiden för sexualbrott mot barn är 55 år. Hon säger sig vara ett offer för trafficking, hon fördes från San Francisco till New York och sedan till Frankrike, där hon blev våldtagen av Gerald Marie.

Övergrepp var normaliserat i modellbranschen menar hon. Det sågs som ett pris man fick betala för att ha vunnit ett genetiskt lotteri, som kunde leda till pengar och framgång.

Lisa Brinkworth arbetade 1998 under täckmantel som modell, för en dokumentär där hon undersökte om modeller utnyttjades sexuellt. Hon ska då ha blivit sexuellt ofredad av Gerald Marie på en nattklubb, vilket traumatiserade henne.

I september 2021 samlades 14 kvinnor i Paris. Förutom ovan nämnda var även Shawna Lee, Lesa Amoore och Emily Mott med. På grund av pandemirestriktionerna var några också med på länk från andra länder. Syftet var att ge uppmärksamhet åt utredningen, lämna vittnesmål till franska utredare och att förmå andra personer att våga träda fram och vittna mot Gerald Marie.

Gerald Marie föddes 1950 som Gerald Marie de Castellac. Det finns inte så mycket uppgifter om hans bakgrund, men enligt franska Wikipedia var han manlig strippa i sin ungdom. 1975 grundade han modellagenturen Paris Planning, som 1986 slogs samman med Elite Model Management. Elite grundades av John Casablancas, som var känd för att uppvakta omyndiga flickor, bland annat den 15-åriga modellen Stephanie Seymour, en affär som blev allmänt känd. Det råder inga tvivel om att Gerald Marie rört sig i miljöer där sex med minderåriga varit normaliserat.

Linda Evangelista var tidigare supermodell och gift med Gerald Marie från 1987 till 1993. Hon uttalade sig när de fyra första kvinnorna gick ut med sina anklagelser, och stödjer dem. Inget tyder i nuläget på att hon kände till sin makes övergrepp.

Svenska Ebba P. Karlsson har skrivit om sina erfarenheter av mötet med Gerald Marie och en modellscout tidigt 1990-tal i sin bok, men även i ett utdrag som finns publicerat på hennes hemsida. Karlsson bor sedan ett antal år i USA och var tidigare gift med golfproffset Robert Karlsson.

Vi kontaktade henne för att få reda på mer om vad hon utsattes för, hur hon reagerade på Jean-Luc Brunels plötsliga död i fängelset, och vad hon tror om den utredning som nu satts i gång i Frankrike.

Hade du pratat med andra om dina upplevelser tidigare? Varför tror du att det blivit en stor sak senaste åren?

Det har uppdagats förut, men det har aldrig fått riktig fart. Det har tystats ned snabbt, först när Jeffrey Epstein åkte fast blev det stort. Mycket tack vare Virginia Giuffre (en som anklagade Jeffrey Epstein för brott, reds. anm.) som arbetade hårt för att få ut det i media. Och så har vi fallen med Ghislaine Maxwell och Jean-Luc Brunel. Men Gerald Marie går fortfarande lös. Australiska 60 Minutes intervjuade flera modeller 1988, där man granskade Brunel.

När jag gjorde research för min bok True Starlight: From Living in the Shadows to Being Stellar upptäckte jag att, herregud, det är flera som är offer. Då jag hittade jag också Carré Otis Suttons bok och såg att hon delat sin berättelse. Jag förstod att det var massa andra personer inblandade. När Epstein-saken hände blev jag kontaktad av flera journalister, bland annat Lisa Brinkworth. Lisa var journalist på BBC och jobbade under cover med en dokumentär om Elite. Hon blev själv sexuellt utsatt av Gerald Marie. Programmet kom ut 1999 och var väldigt lyckat, hade många tittare och väntades få priser. Men Elite stämde BBC för tekniska fel, och de slöt ett avtal att aldrig visa materialet igen.

Allt hennes personliga material, inklusive dagböcker, beslagtogs och belades med sekretess. Hon har jobbat i åratal med att få tillgång till materialet igen, vi vill gärna använda det i vår rättsprocess men det har vi inte fått göra. Hon fick reda på långt senare att Gerald Marie anlitat maffian, då hon tvingats bo på hemlig adress. BBC gjorde ingenting för att hjälpa henne, det var fruktansvärt. Det förstörde Lisas karriär eftersom hon var traumatiserad.

Karlsson träffade en modellscout i Stockholm som påstod sig heta ”David Goldberg”. Han våldtog henne i Frankrike, och hotade henne att hon inte skulle berätta något om vad som hänt.

När jag skulle jobba som modell i Paris på 1990-talet blev jag dödshotad, för ifall jag skulle berättat vad som hänt mig. Det var ju läskigt samtidigt var man ju lite ung och naiv, så jag hade svårt att tro på scouten. När jag kom hem efter resan lovade jag mig själv att aldrig berätta vad som hänt för någon för jag var så rädd och ville bara glömma bort det hela.

Men efter en tid berättade jag för min dåvarande pojkvän Themba. 1999 skrevs det i Expressen om en knarkrazzia på Elite, men ingen förutom BBC-dokumentären nämnde sex-trafficking, men jag blev definitivt traffickad själv, har jag förstått i efterhand.

Hotet jag fick var från Gerald Maries scout: ”Vi känner polismästaren i Paris. Det är ingen som kommer tro på dig”. Han sade: “Sluta ljuga, du har ingen aning om vem vi känner, vi kan få dig dödad, vi känner polismästaren i Paris.” Gerald Marie var god vän med mediemogulen Mimi Marchand, som var gift med en högt uppsatt polischef.

Jag träffade på en svensk bekant på stan i Paris, och berättade lite grand om vad som hade hänt mig. Men scouten drog undan mig och uttalade dödshot, på franska, påstod att jag ljög och hittade på saker.

Scouten hette förmodligen David Goldberg men minns inte exakt, delvis eftersom jag försökt förtränga händelsen. Men jag tittade i hans pass som var marockanskt, och där stod det ett arabiskt namn.

Karlsson träffade mannen i Stockholm och blev lovad ett modelljobb i Monaco. Enligt andra i branschen i Sverige som kände till honom så var han en frilansande modellscout. Hade hon känt till att han var farlig hade hon aldrig åkt dit. Han umgicks i hennes kretsar i Stockholm, med modeller och artister.

Jag tänkte jag skulle ta jobbet i Monaco, men när jag kom ner fanns det inte kvar. I stället åkte vi till Cannes, för att träffa en vän till David där. När vi kom fram var det ingen hemma, men vi kunde gå in bakvägen till huset. Men vi kom inte in ändå, utan gick in i pool-huset i stället, där fanns det en smutsig madrass, det såg verkligen inte bra ut där. Men som att någon kom dit och sov. Scouten visste om detta ställe och nu efteråt känns det som att han ofta sov där.

Där skulle vi sova båda två på en skitig madrass med skitiga lakan. Men där fick jag sova, jag hade inga pengar med mig eftersom jag blivit lovad jobb och lön, och kunde inte ta in på hotell. Sedan började David göra närmanden mot mig, och jag blev våldtagen av honom. Jag hade ingen telefon, det fanns inga mobiler på den tiden. Jag försökte ringa hem men han kunde svenska så det var riskabelt det med. Han stod utanför telefonkiosken och lyssnade och jag vågade inte berätta för mina föräldrar.

Träffade du Gerald Marie?

Jag fick erbjudande om att åka på ett jobb i Paris, på den kända agenturen Elite. Där fick jag ett möte med Gerald på hans kontor. Trots att det var mitt på dagen drog han ned persiennerna, så att ingen av i personal kunde se in. Jag hade också märkt på personalen att de tittade konstigt på mig, jag tolkade det som att de granskade mig och jag trodde det var normalt. Men nu efteråt har jag förstått att de måste vetat om att Gerald gjorde något i sitt rum, men de ignorerade det.

Han pratade med mig och jag trodde att han var väldigt intresserad av att ha med mig i sitt stall, men jag betraktar det nu som hjärntvätt. Han påstod att han hade en filmroll som var perfekt åt mig, för att jag pratade franska och för att jag berättade att jag spelade teater. Han visade upp kända modeller i en portfolio, bland annat en svensk modell jag kände till.

Han sa också att vill du tjäna sexsiffriga summor pengar måste du också ge lite av dig själv, samtidigt som han sa det tryckte han upp fingrarna i min vagina. Jag blev chockad, drog mig undan och sa att jag skulle fundera på saken. Det kan ha varit någon dag senare, då jag och scouten var inbjudna till hans lägenhet för casting.

Man får intrycket av att Gerald Marie hade satt dessa övergrepp i system. Unga, oerfarna tjejer som drömmer om modellkarriär, han är bossen med all makt och pengar.

Ja, speciellt tjejer som kom från andra länder och inte hade sina familjer där (i Frankrike, reds. anm.). Jag var i alla fall lite street smart och förstod att något var fel. Efter castingen i hans lägenhet kände jag att något var riktigt fel, det var tjejer där betydligt yngre än mig, jag var 20, och vissa såg inte ut att må bra. Där inne fick vi gå i högklackat i bara trosor framför Gerald, scouten (David, reds. anm.) och en annan som jag tror var Jean-Luc Brunel, eller Claude Haddad, som också är död nu.

Du nämnde på din hemsida att Sylvester Stallone hade lämnat Gerald Maries lägenhet tidigare. Var det många kändisar, filmstjärnor och liknande i de här kretsarna?

Jajamän, politiker och kändisar. Andra offer har berättat det med, en blev skickad till Monaco för att träffa rika araber. Just Sylvester Stallone mindes jag eftersom jag tyckte han var skitcool just då, med filmen Rocky och allt. Jag var besviken att jag missat Stallone, men under kvällen kändes det hela som en köttmarknad och jag frågade varför vi var tvungna att visa brösten. Gerald skrattade sarkastiskt och sade att han ville se att brösten inte var hängiga. Jag trodde det var så modebranschen gick till, men kände att det inte var något jag ville vara kvar i så jag hittade på en historia för att kunna åka tillbaka hem till Sverige.

Jag sade att jag skulle slutföra min körkortsutbildning, då fick jag pengar till flygbiljett. Sedan slutade jag jobba som modell, ville begrava allt och hatade hela den världen. Det var vidrigt.

Har det blivit en större debatt om det här efter metoo drog i gång, med Harvey Weinstein och andra som åkte dit?

Jo det har blivit en mycket större debatt. Carré Otis har stämt honom i delstaten New York, eftersom hon var inom gränsen för minderårig. Det har kommit fram nya offer, som utsatts av Jean-Luc. Även Omar Harfouch som var Elites chef i Asien har sagt att han blivit dödshotad av Gerald Marie.

Jag var i Frankrikes senat i september, och representerade Gerald Maries offer tillsammans med Lisa Brinkworth och två offer för Jean-Luc Brunel. Omar Harfouch och vår advokat Anne-Claire Le Jeune var också med.

Vi hoppas man tar bort preskriptionstiden för sexualbrott, det tar ju så lång tid innan folk vågar berätta, vissa gör det inte förrän de har barn själva. Jag själv gav mitt första vittnesmål om det jag blivit utsatt för först nu förra sommaren, 30 år senare. Jag borde kanske gjort det där och då, men jag var livrädd, hade inga föräldrar eller någon annan som pressade på mig att göra det.

Hur reagerade du på nyheten om att Jean-Luc Brunel tagit sitt liv i fängelsecellen?

Jag tror inte han har gjort det, jag tror det var samma sak som med Epstein. De var narcissister, som kungar som var oövervinnerliga, jag tror inte de skulle ta sina egna liv. Jag tror också det finns väldigt många där ute som inte vill att deras namn ska nämnas, men det kan också vara som en markering: talar man så väntar samma öde. Senast idag hörde jag att kamerorna i Jean-Luc Brunels cell inte fungerade, men det är inget jag kan verifiera.

Men nu tror jag senatorn vi har kontakt med kommer driva på för att utreda om han faktiskt begick självmord, eller blev mördad. Den 23 februari skrev senator Nathalie Goulet ett brev till franska justitieministern och krävde en undersökning av Jean-Lucs självmord. Vi hoppas att vårt fall kommer gå vidare. Men det ser ljust ut eftersom Lisa Brinkworths fall kommer vara inom preskriptionstiden då hon kan bevisa att hon inte kunde lämna vittnesmål förut, på grund av dödshoten. En utredning är pågående, och vi kommer ta detta vidare genom att försöka få BBC att släppa filmen, så att den kan användas som bevismaterial. Vi är 14 offer som kommer skriva ett brev till BBC och be dem släppa materialet.

Har du haft kontakt med svensk media om det här?

Det är ingen som skrivit om mig. Jag har ringt SvD, Aftonbladet och Expressen för ett år sedan, men ingen hörde av sig. Men det kanske var dålig tajming. Jag skrev nu igen nyligen, men det är bara du som hört av dig. Man undrar, varför då.

Det är viktigt att fler offer vågar träda fram, det är många svenskor som har arbetat för Elite, för John Casablancas. Men några kanske inte vill träda fram, jag vet inte. Och, vem var den här mannen, scouten David? Någon inom modellvärlden måste veta vem han var.

Om någon vill kontakta oss går det bra genom Victorious Angels eller till mig direkt.

Filip är reporter på Morgonposten.