Gränsen mellan USA och Kanada vid Ambassador Bridge har öppnats igen efter att polisen luckrat upp demonstrationen som blockerade övergången. Bron går över Detroitfloden och knyter ihop Windsor i Ontario med Detroit i Michigan. Bron står för 25 procent av all handel mellan länderna.

Polisen grep 25 till 30 personer och har flyttat bort ett antal fordon. Samtidigt är pressen stor på Trudeau att agera mot demonstranterna som hållit centrala Ottawa paralyserat sedan i början av februari. Han ska hålla ett digitalt möte med samtliga provinspremiärministrar under måndagen.

En uppgörelse mellan Ottawa och demonstranterna att flytta ut från de centrala delarna gick i stöpet. Enligt borgmästare Watson är boende trötta på att gatorna är igentäppta med lastbilar. Uppgörelsen var tänkt att låta protesten fortgå vid parlamentet men inte vid vanliga bostadsområden centralt i staden. Runt 4000 personer beräknas delta i demonstrationen.

Det fanns tecken på att en demonstration skulle hållas utanför Super Bowl-arenan Sofi Stadium i Inglewood, Kalifornien, men sportevenemanget avlöpte utan problem. Just nu finns det planer på lastbilsprotester i USA men inget så konkret som i andra länder.

I Paris har en konvoj inspirerad av kanadensarna dykt upp, Convoi de la liberté. Polis splittrade konvojen och sköt tårgas mot demonstranterna. 7200 kravall- och militärpoliser stationerades i staden under helgen. 330 böter har utfärdats mot fordon och 14 personer har gripits. Man ska även ha beslagtagit 500 fordon.

Konvojen startade i sydöstra delen av landet i Nice och väntas fortsätta mot Bryssel. Bryssels borgmästare Philippe Close har förbjudit konvojen från att komma in i staden och det finns inget demonstrationstillstånd utfärdat. Man samarbetar med inrikesministern i regeringen och även med den lokala ministern för regionen Bryssel för att eventuellt undvika att staden täpps igen av demonstranter likt Ottawa.

I Wellington på Nya Zeeland protesterade ungefär 3000 personer under söndagen utanför parlamentet. Det har under en tid varit runt 500 personer konstant i området. Polisens mål är att förmå ledarna för protesterna att flytta till ett område mer lämpat för ändamålet. En annan sak som oroar polisen är den sanitära situationen bland demonstranterna, där mobila toaletter används. Man ångrar också att man inte förhindrade demonstranterna att slå upp sina tält.

Man har också börjat spela dålig musik från parlamentets högtalare, My Heart Will Go On av Céline Dion, låtar av James Blunt, Barry Manilow och den obehagliga 90-talsdängan Macarena. Även budskap som uppmuntrar demonstranterna att ge upp skickas ut via högtalarna.

Enligt uppgifter från Facebook och forskare är vissa av stödgrupperna på sociala medier kopplade till utländska fejkkonton i Bangladesh, Vietnam och Rumänien. Grupper som är för Donald Trump har under veckan bytt namn för att skifta fokuset till stöd för konvojen i Ottawa och andra liknande initiativ i världen. Man skiftar fokus till det som är politiskt relevant och det kan vara ett sätt att tjäna pengar. Ofta dirigeras användare till hemsidor där det säljs Trump-prylar eller saker med antivaccinbudskap. Flera amerikanska sidor som motsätter sig vaccinkrav och liknande har nu helt gått över till att driva frågan om nya konvojer. Ett exempel är Defeat the Mandates-sidan som nu marknadsför en tänkt konvoj i södra Kalifornien i mars.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.