Våren närmar sig! När den mörkaste perioden nu är över längtar många efter att hänga upp dunjackan på vinden, rusa ut för att plocka tussilagobuketter och planera inför sommarens äventyr. Men vintern är inte slut än. Vårvintern kan vara helt fantastisk om man tar vara på den.

Sportlovet närmar sig och det är nu man har möjlighet att suga ur det allra sista göttiga ur vintermånaderna. Vill du ha kanske världens bästa aktivitetstips? ISKÖRNING, gott folk! Det är bland det roligaste man kan göra med overallen på, som vi säger i branschen.

Tänk känslan att få åka bredställ och se snön yra förbi utanför sidorutan! Upplogade sjöisar finns lite här och var i vårt land, men bor du i södra delarna får du räkna med att åka några mil. På vissa platser finns det arrangerad iskörning med instruktörer för grupper, men prislappen brukar vara ganska hög. Men luskar du bland dina kontakter går det ofta att anordna i enklare former på egen hand. Har du eller dina polare ingen egen oförsäkrad bil som ni vågar gasa runt med (ingen försäkring gäller på sjön, med undantag för arrangerade events) kan du höra med din lokala motorklubb.

Dessutom rekommenderar jag starkt att använda en bil med störtbåge och sexpunktsbälten, ifall man skulle tippa runt. Kanske finns det folkraceåkare som vill hyra ut sina bilar? Om inte så känner de säkert till någon lokal upplogad bana med rätt istjocklek och där det finns bogserhjälp. Har du tur får du tag på en bil med såpass bra effekt i motorn att du kan köra med rallydubbar. På isen kan du med hög säkerhet träna på att vänsterbromsa, ställa upp bilen, köra med långa och kontrollerade bredsladdar – och kanske till och med få till en sådan där 360-graderssnurr som man bara ser på film!

Det är generellt tillåtet enligt terrängkörningslagen att köra på sjöis, men vissa kommuner kan ha lokala förbud (och givetvis måste man kolla med markägaren om sjön är privatägd). Populära isar finns på många ställen, och det finns både lokala och nationella iskörningsgrupper på Facebook, till exempel Iskörning Sverige med ett bra kontaktnät. Därtill finns där inspirerande bilder och filmer som gör att man oundvikligen får spasmer i gasfoten.

Förutom att det är kul att köra på isen så kommer du att lära dig mycket. Det är också perfekt för ungdomar i körkortsåldern, både för att lära sig att bli en skickligare förare och för att lära sig respektera fart (och adrenalinpåslag). Jag kan dessutom garantera att de mest oinitierade kommer att sitta med leenden upp till öronen och jag känner till och med de som kissat på sig av skratt.

Jag glömmer aldrig ett iskörningsevent utanför Åre. Jag var instruktör för ett arrangemang riktat till kvinnor och det dök upp en salig blandning med kursdeltagare. En av gästerna trippade in med högklackade skor och höstkläder, ställde sig längst bak och lyssnade tämligen ointresserat under genomgången. Det visade sig att hennes biltokige man hade anmält henne till kursen, kanske av omtanke eller av rent djävelskap – det framgick inte. Men det som tydligt framgick var att hon egentligen inte ville vara där alls. Intresset för att köra bil var obefintligt, likaså självförtroendet. (Förmodligen hade det ett samband).

Men efter några varv såg jag hur hennes ögon glimrade och hur smilbanden höjdes mer och mer. Det tog inte lång tid innan hon fick sin första sladd, som hon instinktivt styrde emot och redde ut. Och det dröjde inte många varv innan hon var en i gänget, som ivrigt frågade efter körtips, pushade gränser mer och bjöd på kontrollerade sladdar så att snön rök medan fnittret studsade i kupén. ”Detta var den roligaste dagen i mitt liv”, sa hon när dagen var slut. Tänk så fantastiskt kul bilkörning kan vara – för alla!

Så passa nu på innan sjöisarna smälter! En bil, en sjöis, några sköna polare, en matsäck och en termos med varm choklad samt en kamera för filmbevis när du gör 360-graderssnurren – mer än så behöver man inte för att ha så kul att man nästan kissar på sig.