Schyman sade till Ekot i januari att hennes avsikt var att sitta kvar i kommunen för Fi samtidigt som hon vill marknadsföra Klimatalliansen inför riksdagsvalet. Hon sitter i partiets styrelse.

Klimatalliansen beskriver sig på sin hemsida: ”Vi är en grupp oroade men beslutsamma människor som kräver att politiker, företagsledare och beslutsfattare hörsammar våra krav på omställning. Forskarsamhällets varningar om katastrofala klimatförändringar överträffas dagligen världen över och handling fodras omgående.” Man vill med hjälp av IPCC:s forskningsrapporter bygga en tryggare och socialt mer hållbar värld. IPCC är FN:s klimatpanel och Klimatalliansen vill att detta överstatliga organs rapporter ska ligga till grund för en radikal omdaning av Sveriges politik. Och det på en gång.

Samtidigt går det mycket dåligt för riksdagens etablerade parti för miljö och klimat, Miljöpartiet. Man fick lämna regeringen inför återstarten i september och går nu till val som en slags opposition. Man har under 7 år suttit i regering med Socialdemokraterna och fått se alla sina kärnfrågor placerade i malpåse.

Det går heller inte speciellt bra för Fi, som Schyman är starkt förknippad med. Hon var partiledare 2005–2011 och 2013–2019. Både i riksdagsvalet 2018 och i EU-valet 2019 blev det stora motgångar för partiet, och Schyman förstod förmodligen att tiden för Fi nu var ute. Man förlorade sitt mandat i EU-parlamentet, kom inte in i riksdagen. Man har 22 mandat i kommunfullmäktige runtom i landet.

Samtidigt blev Greta Thunbergs klimatstrejk den stora snackisen 2019 och fokuset skiftades ännu mer mot klimatomställning och Agenda 2030. Valet att engagera sig i Klimatomställningen verkar därför logisk, det finns också en möjlighet, men förmodligen väldigt liten, till att åter igen få sitta i maktens centrum i Rosenbad.

Schyman har hela sitt liv haft ett bra väderkorn för vilken radikal politik som är mest opportun att engagera sig i. Hon var på 1970- och 80-talen med i Marxist-leninistiska kampförbundet (MLK) och 1988 kom hon in i riksdagen för Vänsterpartiet kommunisterna. Partiet slutade vara kommunister lagom till att Berlinmuren fallit men det bekom inte Schyman som satt kvar i riksdagen för partiet till 2004. Sedan satt hon två år som vilde till 2006, innan hon var med och grundade Fi.

Hon har också fått mycket uppmärksamhet för sin personlighet, retoriska skicklighet och pinsamma skandaler.

Vid ett tillfälle kissade hon i en biosalong. Hon ska ha kissat på golvet längst bak, så det rann nedåt, och sedan lagt sina trosor i handväskan. Efter detta gick hon ut offentligt och berättade om sin alkoholism. Hon hade en paus från politiken 1997 men kom tillbaka och Vänsterpartiet fick i valet 1998 12 procent, vilket var rekord.

Hon är även känd för att ha eldat upp 100 000 kronor i hundrakronorssedlar på Almedalsveckan 2010. Detta för att belysa påstådda löneskillnader mellan män och kvinnor.

2010 kom hon sexa i Let’s Dance. Hon passade på att kritisera den heteronormativa grunden för programmet, där kvinnor dansar med män. Varför hon själv inte krävde att få en kvinnlig dansare som partner framgår inte. Hon var även med i På spåret 2014, då i par med förre ärkebiskopen KG Hammar, trots att hon samtidigt var partiledare för Fi ansåg hon inte heller då att denna heteronormativa etniskt svenska sammansättning var problematisk. KG Hammar är för övrigt även han numera engagerad i Klimatalliansen.

Partiledaren i Klimatalliansen är Mariam Jallow Tholozan. Hon tror stenhårt på att vi har ett klimatnödläge och har själv anpassat sin livsstil för detta, och bor riktigt trångt. Hon, hennes man och två barn bor på 30 kvadratmeter i en fastighet där det också bor en mängd utbytesstudenter. Att bo kompakt är ett sätt att minska nybyggnationen och använda befintliga ytor mer effektivt.

”Totalt bor 14 personer i det vita, fyrkantiga 60-talsradhuset i utkanten av Tensta. Tio av dem är hyresgäster, de flesta utbytesstudenter. Boytan, totalt tio kvadrat per person, är en tredjedel av snittet i Stockholm.”

I Asien har det till och med talats om ”bug man life” där människor bor i kokongliknande utrymmen, äger ett par kläder och äter hemmaodlade mjölmaskar samtidigt som arbetet sköts på distans via en surfplatta. Allt för att spara utrymme och minska på köttätandet.

Men man kan dock inte hävda att Schyman bor trångt. Trots sitt nyfunna klimatpatos bor hon och maken på en stor gård utanför den pittoreska byn Gladsax på Österlen. Från huset är det ungefär 700 meter ner till havet och Hanöbukten och det är cykelavstånd in till den etniskt svenska idyllen Simrishamn.

Nu äger hon visserligen en elbil och gillar att åka tåg. Men någon utrymmesmaximering är det inte att tala om. Det är ett heteronormativt liv i ett område som närmast kan liknas vid en 1800-talsidyll, med vita kyrkor och öppna åkerlandskap, gemytlig lokal sammanhållning och stark skånsk lokalpatriotism.

Vill hon fly idyllen för en dag tar det ungefär en timme att ta sig till Malmö där man kan ta en öl på Möllan eller en momsfri falafel för 19 kronor i någon av stadens kända kebabrestauranger.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.