Är Otto Wallin Idrottssveriges bäst bevarade hemlighet? I landet som en gång i tiden kände en sådan stolthet över att ha fostrat tungviktsvärldsmästaren Ingemar Johansson är det många som fortfarande inte vet vem Wallin är.

I går poängbesegrade Otto Wallin polacken Kamil Sokolowski i en match som inte var mycket att skriva hem om. Nej, förresten – stryk det. Om man ska skriva hem till mamma är det nog precis en sådan match hon vill läsa om.

Sokolowski boxades mer passivt än man är van att se honom göra. Wallin fick frågan om han blev överraskad av det. Han svarade: “Nej, det blev jag inte. Jag vet att jag är en riktigt bra boxare, och du vet, varje gång du kommer mot mig blir du träffad. Det är inte så roligt. Jag träffade honom med några bra uppercutar när han kom nära, och med några höger–vänster, och jag jabbade honom ständigt i ansiktet. Det fick honom ur rytmen.”

Ingen som såg matchen kan ha reagerat med mer än en axelryckning. Wallin var den bättre boxaren, men han kunde gjort mer för att få slut på matchen i förtid. Polacken lämnade inte många blottor. Svensken utnyttjade de få som fanns där, men gjorde inget för att manövrera sig till fler. Det räckte till en stabil poängseger med siffrorna 79–74. Det var ringdomaren som dömde, och med de siffrorna gav han sex av åtta ronder till Wallin, en till Sokolowski, och bedömde en som oavgjord.

Nu är ringrosten avskrapad och förhoppningsvis bjuder Wallin oss på fyrverkeri i nästa match.

Tungviktsboxningen är just nu intressantare än på mycket länge. Många bra boxare, Wallin bland dem, försöker nå en VM-match och det handlar mycket om att hitta den bästa vägen genom proffsboxningens snåriga djungel. Den bästa vägen går inte via Wallin, så mycket kan man konstatera. Han är nämligen en farlig motståndare som de flesta vill undvika. Det har gjort att han nu måste boxas mot en sämre motståndare än han önskar, bara för att över huvud taget få en match i kroppen. Han behöver skaka av sig ringrosten, som han själv säger. Den svenske gladiatorn återvände till Europa och Cardiff, Wales, för att på lördagen gå en match mot den kompakte och tuffe veteranen Kamil Sokolowski från Polen. Wallins 22 segrar på 23 matcher ställdes mot Sokolowskis 24 förluster på 37 matcher.

Världsmästaren Tyson Fury slogs blodig i sitt möte med Wallin men lyckades fullfölja och vann på poäng

Wallins uttalade mål är att få boxas om en VM-titel. I höstas såg det ut som att vägen mot en titelmatch kunde rätas ut något för svensken. Han hade då en inplanerad match mot den högt rankade britten Dillian Whyte. En eventuell seger skulle ha gett Wallin en skjuts upp bland de absoluta topputmanarna om VM-titlarna. Tyvärr skadade Whyte axeln, påstods det, och matchen ställdes in.

Det är givetvis en besvikelse för Wallin att behöva nöja sig med en match mot Sokolowski i stället för en bättre motståndare. Lördagens match förde honom inte närmare en titelmatch, men en boxare måste boxas för att hålla sig relevant och för att inte stagnera. Wallin och hans tränare Joey Gamache ville säkert också få ett kvitto på att all träning varit till nytta. Ska man tro Gamache har den det. I en intervju med Boxing Social före matchen sa han, som svar på frågan om hans adept har blivit en bättre boxare sedan matchen mot Dominic Breazeale för ett år sedan:

”Han har blivit mycket bättre. Han fortsätter att utvecklas, jobbar hårt, är hängiven och är alltid i träningslokalen. Han använder huvudet och lägger ned tid på att förbättra sig på alla sätt – styrka, kondition, snabbhet, slagstyrka, försvar. Han har många bra egenskaper. Han är en kille som tar sin idrott på mycket stort allvar. Han har en lysande framtid och han vill visa att han hör hemma i toppen.”

Sokolowski går typiskt sett matcher mot nyare boxare som har ett halvdussin segrar i bagaget mot lätt motstånd och som mot honom ska ta nästa kliv i karriären, men det är heller inte ovanligt att han möter redan etablerade motståndare, som till exempel David Price och Lucas Browne. Han har bara elva segrar och två oavgjorda på sina 37 matcher, men ska ändå inte underskattas. Fler än en gång har han förlorat matcher på poäng, där de flesta skulle säga att han faktiskt förtjänade segern. Så var det till exempel i matcherna mot ovan nämnde Browne och mot den uppsnackade britten David Adeleye.

 

Sokolowski hade inför matchen mot Wallin boxats tiden ut i hela 21 av sina 24 förlustmatcher. Det kan med fog sägas att han inte mött en bättre motståndare än dagens Otto Wallin, och inte heller mot honom gick han i golvet.

Matchen var den 31-årige New York-baserade Wallins första match i Europa sedan segern mot Adrian Granat hemma i Sundsvall i april 2018. Därefter har han boxats fyra gånger i USA.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.