I Portugal går högern och EU-socialister framåt, i Afghanistan vet man hur man vinner propagandasegrar, i USA ser Biden till att mångfalden ökar … i smyg.

Portugal: Oväntad storseger för socialister

Portugals socialistparti löste en svensk situation genom att vinna nyval efter det att den tidigare styrande koalitionen kollapsat. 

Söndagens nyval utlystes i december då alliansen mellan Socialistpartiet och Kommunistpartiet samt en valallians kallad Vänsterblocket bröt ihop. Efter långa förhandlingar förkastade de två vänsterpartierna tillsammans med högerpartierna socialisternas budgetförslag. Alltså ungefär som när Nooshi Dadgostar förenar sig med Jimmie Åkesson mot Socialdemokraterna i den svenska riksdagen.

Opinionsmätningarna sedan dess har visat ständigt sjunkande siffror för Socialistpartiet – vilket gjorde söndagens seger oväntad. Valdeltagandet var högt trots coronarestriktioner och premiärminister António Costas Socialistparti fick ungefär 42 procent av rösterna, följda av mittenpartiet Socialdemokraterna på 30 procent. Det nationalkonservativa högerpartiet Chega – som leds av sportkommentatorn André Ventura – gick starkt framåt. Ventura har bland annat fått uppmärksamhet för sina förslag om att kastrera sexförbrytare och öka satsningarna på landets polis. Chega blev det tredje största partiet och ökade sina parlamentsplatser från en till tolv.

Valutgången kan tyda på att väljarna är mest intresserade av en stabil regering som inte ständigt behöver kompromissa, och att man sett det som det bästa sättet att maximalt kunna utnyttja det stora ekonomiska stödpaketet från EU som ska lindra resultaten av alla coronanedstängningar. 

EU har utlovat ungefär 20 miljarder kronor till Portugal fram till och med 2026.

Mer än tio procent av Portugals befolkning befinner sig i dag satta i karantän.

Talibanernas BB-PR-kupp

Al Jazeera-journalisten Charlotte Bellis upptäckte att hon oväntat nog lyckats bli gravid med sin partner. Lyckan var stor, men de tvingades lämna Qatar eftersom de inte var gifta. De återvände till mannens hemland Belgien, men hade inte visa som tillät dem att stanna. Det är lugnt, tänkte Bellis, och vände sig till sitt hemland Nya Zeeland. Där tog det totalt stopp; inget ”Välkommen hem, Charlotte”.

Bellis har berättat hur hon sänt sammanlagt 59 olika dokument till sitt hemland för att få en möjlighet att återvända till Nya Zeeland för att föda sitt barn i maj. Men inget av dokumenten har varit tillräckligt för att hon ska få tillgång till den möjlighet till ”extraordinär” behandling som myndigheterna utlovat ska finnas i nödfall. Vare sig Nya Zeeland eller grannlandet Australien har gjort sig kända för att bevilja några som helst undantag från sina omfattande och hårda krav på karantän för hemvändare.

Bellis vände sig då till sina kontakter i Afghanistan – där en högre talibantjänsteman förklarade för henne att hon självklart kunde komma till Afghanistan, hon behövde bara påstå att hon var gift och gravid och att:

”Om det blir några problem behöver du bara ringa mig.”

Bellis hårda intervjuer för Al Jazeera med högt uppsatta talibaner om deras behandling av kvinnor väckte stor uppmärksamhet när de sändes, och hon har noterat att hon är välkommen tillbaka dit, men inte till sitt hemland.

Biden: Importerar istället för deporterar

Situationen för illegala immigranter vid USA:s gräns mot Mexiko brukar ofta uppmärksammas i svenska media. Mindre vanligt är att man uppmärksammar att många av dem inte alls befinner sig inlåsta i läger i gränsstäderna i väntan på deportering. Hittills i år har 1,7 miljoner illegala immigranter tagit sig in i USA. I dagarna avslöjade New York Post hur man flyger in framförallt tonåringar och yngre män till New Yorks förorter. Transporterna sker nattetid från städer i Texas bland annat El Paso och landar på platser som White Plains norr om New York.

Biden-administrationen har vägrat svara på frågor om omfattningen av transporterna och kostnaderna.