Protester mot Kanadas pandemilagstiftning har pågått sedan mitten av förra veckan. Stora mängder lastbilar körde in i huvudstaden Ottawa under helgen och demonstranter samlades utanför parlamentet. Demonstranterna kallar sig Freedom Convoy 2022 och har gräsrotsfinansierats via Gofundme där man samlat in nio miljoner kanadensiska dollar.

Protesten uppkom efter att ett undantag för lastbilschaufförer och annan personal att inte behöva sitta i karantän i två veckor efter att ha korsat gränsen till USA, togs bort 15 januari. USA har också infört vaccinkrav för icke-medborgare som reser in till landet, från 22 januari. Runt 15 procent av Kanadas lastbilsförare är ovaccinerade, vilket kan jämföras med 22 procent av befolkningen som helhet.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fördömde protesterna den 26 januari. Han menade att de hade oacceptabla åsikter och bara var en liten minoritet med extrema uppfattningar som inte representerar kanadensare i stort. Detta är ett eko av sin far Pierre som fördömde en lastbilsprotest 1970 med orden ”Mangez de la merde!” (ungefär: ät skit!). Pierre Trudeau var premiärminister i Kanada under 15 år i två omgångar från 1968 till 1984.

Plötsligt fick den bildsköne premiärministern Trudeau en släng av covid-19 och valde en frivillig femdagars isolering. När protesterna började närma sig Ottawa och dess omfattning stod klar fördes Trudeau och hans familj till en hemlig plats i staden, av säkerhetsskäl. Flera nationella medier i landet har pratat om extremister och konstiga grupperingar men det verkar vara en stor blandning av människor, de flesta med kanadensiska flaggor i olika format. Man har sett grupperingar av ursprungsbefolkningen bland demonstranterna. Public service-kanalen CBC menar att ryska agenter har en hand med i spelet bakom demonstrationen.

En demonstrant var Joe Corkery, som var brandman i Toronto men fick sparken för att han vägrade vaccinera sig. Till The Hill Times säger han att det borde vara ett fritt val att ta vaccinet och att två personer han känner har fått fysiska problem av biverkningarna.

Maxime Bernier, tidigare medlem av Conservative Party och minister i Harper-regeringen, var på plats i demonstrationen. Han tror att regeringen nu känner en press att stoppa pandemiregleringarna och vaccinkraven, precis som Storbritannien gjort. Han var där med sitt nya parti People’s Party of Canada. Bernier blev gripen i Manitoba i augusti 2021 då han bröt mot pandemirestriktionerna.

Det finns inga exakta uppgifter på hur många lastbilar som deltar i protesterna, en uppgift gör gällande att det rör sig om uppåt 10 000. Andra pekar på betydligt lägre siffror. Stämningen har över lag varit god och inga uppgifter om större störningar har inkommit. Lastbilarna har tutat när de åkt genom samhällen och inne i Ottawa har det legat en ljudmatta av tutande och motorljud under helgen.

Mindre stöddemonstrationer har hållits i andra kanadensiska städer som Calgary och Edmonton.

Edmonton:

Calgary:

Kanadas parlament väntas återgå till arbetet som vanligt 31 januari.

Filip är reporter på Morgonposten.