Fiorentinas serbiska stortalang Dušan Vlahović kommer att skriva på för ärkerivalen Juventus under helgen. Juventus har lagt upp klipp på sociala medier där Vlahović anländer till träningsanläggningen. Allt väntas bli klart efter läkarundersökning och kontraktsskrivning. Prislappen ligger på drygt 790 miljoner kronor.

 

Karriären inleddes i Partizan Belgrad. Han kom till Fiorentina i januari 2018, strax innan han fyllde 18 år. Åren i Fiorentina har varit en succé med 49 mål på 108 matcher totalt.

 

Övergången är dock inte friktionsfri och de senaste veckornas spekulationer har utlöst ett raseri bland Fiorentinas fans. Juventus är den stora ärkerivalen och laget man hatar mest av allt i Florens. Vlahović har bland annat kallats förrädare och zigenare.

En banderoll utanför Fiorentinas träningsanläggning hade budskapet: ”Respekt får man inte genom målen, Vlahović jävla puckelrygg!”. Undertecknat Curva Fiesole, Fiorentinas klack på arenan. Gobbi, puckelryggar, är också ett öknamn för Juventusfans.

Vlahović är inte den förste spelaren att göra en kontroversiell flytt i Serie A.

Sommaren 2021 skrev spanjoren Pedro på för SS Lazio, efter att ha blivit satt i frysboxen i lokalrivalen Roma. Han blev då den första spelaren att gå direkt mellan klubbarna sedan Astutillo Magligiolgio 1985. Han gjorde mål i derbyt under hösten och blev då den tredje spelaren i historien att ha gjort mål för båda klubbarna i ett derby.

En annan känd övergång mellan just Fiorentina och Juventus var när Roberto Baggios. Baggio, med smeknamnet Den heliga hästsvansen, skrev på för Juventus sommaren 1990 och fansen blev vansinniga. Fiorentinas klubbchef Flavio Pontello gömde sig i arenan Artemio Franchi i två dygn efter det att uppretade fans belägrade klubbens huvudkontor. Baggio hade blivit en ikon hos Fiorentinafansen under sina fem säsonger i klubben. Vid klubbarnas första möte med Baggio i Juventus vägrade han ta en straff som han tilldelats. Han blev dock aldrig en favorit hos Juventusfansen under sina tre år där.

Ytterligare en känslig övergång var Gabriel Batistutas från Fiorentina till Roma. Under nio säsonger i Fiorentina blev han känd som en anfallare i världsklass och innehar än idag klubbrekordet för flest mål i Serie A, 152. Han är också på andra plats över flest mål totalt sett, bara slagen av Kurt Hamrin. Inför säsongen 2000/2001 valde han dock att skriva på för Roma, mest för att kunna få chansen att vinna en titel. Roma vann mycket riktigt titeln hans första säsong i klubben.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.