Många förslag har lanserats när det gäller flyktingströmmarna från Afrika till Europa. Vad ska man göra?

Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino presenterade det kanske mest originella förslaget när han i dagarna talade inför Europarådet. Han försvarade i talet en plan han lanserat tidigare men som mött hårt motstånd i fotbollsvärlden.

Infantino förklarade att fotbolls-VM måste spelas vartannat år därför att då kan man lägga fler turneringar i Afrika, inklusive Nordafrika och på Arabiska halvön. Om man gör det kommer flyktingströmmarna över Medelhavet att minska. Afrikas invånare kommer att känna stolthet över sin kontinent eftersom VM spelas oftare där, och därför kommer de att stanna kvar i sina hemländer.

När Fifa-generalen tidigare presenterat tanken på att det ska bli tätare mellan VM-turneringarna har han fått hård kritik.

Men inför Europarådet ville Infantino förklara sig och han gjorde det genom att berätta hur fotbolls-VM kan rädda världen, eller åtminstone minska flyktingströmmarna till Europa:

”Vi måste hitta sätt att inkludera hela världen så att vi kan inge afrikaner hopp så att de inte behöver korsa Medelhavet för att finna ett bättre liv, eller mer troligt, en död i vågorna.

”Vi måste ge möjligheter, ge värdighet. Inte genom välgörenhet utan genom att låta resten av världen delta.”

Kommentarerna efter talet var hårda.

”Hur lågt kan Infantino sjunka? Att utnyttja döden i Medelhavet för att sälja in sin storhetsvansinniga plan…”, sa Ronan Evain som leder Football Supporters Europe.

Om Infantino hade hoppats på stöd från de mäktiga lobbyorganisationer i Europa som arbetar för att motverka vad de betraktar som rasism inom idrotten – på plan och på läktarna – så misstog han sig.

Tony Burnett som leder Kick It Out, var nämligen också bister i sitt utlåtande. Han menade att det var helt oacceptabelt att försvara införandet av fotbolls-VM vartannat år med idéen om att det skulle vara en lösning för ”migranter som riskerar sina liv, och ibland flyr från länder i krig”. Burnett hävdade att enda syftet var att ”öka profiterna” för ”en vinstgivande multimiljardorganisation”.

Ökade intäkter

När Infantino första gången presenterade sina planer mötte han totalt motstånd från de europeiska och latinamerikanska fotbollsfederationerna och backade därför undan från sitt förslag i oktober 2021.

Men i december lanserade han tanken igen, nu med hjälp av en konsultrapport som sades visa att Fifas intäkter skulle öka med 40 miljarder kronor under den första fyraårsperioden.

En del av pengarna skulle gå till en fond som skulle bidra till att utveckla fotbollen i tredje världen. Den ansvarige för fonden, Arsenals tidigare tränare Arsène Wenger, förklarade att fonden skulle ge:

”Alla som vill möjligheten att spela toppfotboll”.

Ett mycket storslaget löfte – ”alla som vill” – men exakt hur delar av överskottet skulle användas för att nå detta mål vägrade Infantino dock att avslöja förrän alla gått med på hans förslag och det röstats igenom. Inte heller i sitt tal i Europarådet gav han några närmare detaljer i den frågan. Nu var fokus som sagt istället på att det skulle minska flyktingströmmar genom att ”skapa stolthet”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.