Guldbaggegalan måste vara den enda kvällen på året då de som är verksamma i svensk filmindustri får uppleva en fullsatt salong.

Man ska inte förvåna sig över att många av dem som deltog i årets Guldbaggegala var iförda märkliga kreationer. Allt som kan få tittaren att fundera på något annat än de filmer som presenterades, och prisades måste ur de medverkandes synpunkt vara att föredra.

Regissörer, skådespelare och producenter tycker därför det är bättre att betraktaren tänker: ”Men det var då en hiskeligt ful klänning hon dragit på sig” än att de påminns om filmen och tänker:

”Hur kunde hon ställa upp på att vara med i den usla filmen?” – eller – ”Hur kunde han bevilja produktionsstöd till den rullen?”.

Eftersom svensk filmproduktion är mycket svår att betygsätta fokuserar vi istället därför på att recensera utstyrslarna hos dem som deltog i Guldbaggegalan.

Jag är inte speciellt puritanskt lagd, men många deltagares relativt avklädda tillstånd gav mig verkligen känslan av att de som visade upp sig ville att vi skulle tänka på allt annat än de filmer de spelat med i.

Uppenbart var att det fanns ett överenskommet tema i år bland de kvinnliga deltagarna, och det var: ”Direkt från duschen”. Det gällde att klä sig så att man såg ut som om man inte riktigt hade koll på tiden och fick klä sig i all hast och rusa iväg till utdelningen. Lite bohemiskt chict: ”Hej, hej, här kommer jag i mina badtofflor”.

Här presenterar vi dem fem bästa uttolkarna av klädkod och tema.

1. Evin Ahmad valde att markera brådska genom att inte dra på sig en blus över bh:n samtidigt som hon drog de svarta mycket tunna silkesstrumporna över underarmarna istället för benen. Kan också ha berott på att hon insåg att ingen skulle se strumporna under den mycket voluminösa kjolen. Den är för övrigt inte köpt utan hyrd … du kan hyra en liknande på Rent a Tent. De finns i fler färger än svart.

2. Caroline Sjöstrand valde en enkel lösning för att ge intryck av att hon kom direkt från duschen. Hon drog bara på sig en elegant badrock och kom annars som Gud skapat henne. Förutom silversmycket då. Hon kom i sällskap med sin partner Gustaf Skarsgård som var tvungen att delta i galan eftersom han föreställer Karl-Oskar i nyinspelningen av Utvandrarna. Det blev bara en Guldbagge till den filmen – för bästa visuella effekter.

3 & 4. Amie Bramme Sey och Kakan Hermansson gestaltade att de kom direkt från duschen genom att vandra in på röda mattan iförda varsitt duschdraperi. Enkelt och genialiskt. Man blir dock mest nyfiken på resten av inredningen i deras badrum.

5. Sofia Kappel fick en Guldbagge för bästa huvudroll i Pleasure – en film som skildrar en ung kvinnas försök att bli porrstjärna i Hollywood. Hon hade missförstått temat ”Direkt från duschen” (nej Sofia, det var inte den sortens dusch arrangörerna syftade på). Sofia hade på grund av missförståndet valt att dra på sig vad hon kunde hitta i lådan för kvarglömda kläder från inspelningen av Pleasure. När det gäller filmerna kan man väl säga att det som förenade dem var viljan att lämna Sverige. Utvandrarna är ett självklart exempel på detta, men också Pleasure – om flykten från en svensk småstad till Los Angeles. Tigrar utspelar sig i Milano.

Filmen Clara Sola fick fem Guldbaggar och handlingen tilldrar sig i Costa Rica.

Den enda film som handlar om människor som åker till och inte från Sverige var dokumentärfilmen Children of the Enemy – som handlar om en morfar som hämtar hem sina barnbarn från ett fångläger för kvinnliga IS-terrorister. De verkar vara de enda som längtar hit.