Rapport från Frihetsrörelsens demonstration mot vaccinpass, 22 januari 2022.

Frihetsrörelsen arrangerade en demonstration mot vaccinpass i centrala Stockholm på lördagseftermiddagen.

Demonstrationen avgick från Norrmalmstorg och slutade efter en kortare marsch vid Sergels torg, där folkmassan sedan lyssnade på en handfull talare. Vädret var några grader under nollan och kylan var fuktig och rå. Enligt polisen var det 9000 personer som deltog, vilket är ungefär 7000 fler än arrangörens största demonstration tidigare.

Vilka var med?

Uppskattningsvis 80 procent av deltagarna såg ut att vara vanligt folk. Övriga var aktivister eller på annat sätt organiserade i någon form. Representanter för Falungong delade ut flygblad och tidningen Epoch Times, till stöd för oppositionen i Kina.

Ett nytt parti som kallar sig Svenska Rikslagen, ett namn som rimmar med svenska riksdagen, delade ut flygblad. Två av talarna, Peter Wahlbeck och Max Winter är delaktiga i partiet. Ingen symbol från något av riksdagspartierna eller F! syntes till bland demonstranterna.

Två nationsflaggor förutom den svenska syntes vaja i folkhavet. Den ryska och den syriska. En kristen organisation hade ett halvdussin flaggor med sig.

Annars var det en salig blandning av plakat, banderoller och skyltar med olika budskap. Det vanligaste var ”Nej till vaccinpass” vilket också var demonstrationens huvudbudskap. Det förekom också en hel del vaccinskeptiska budskap, mer eller mindre fyndiga. ”Stopp min kropp” och ”Min kropp mitt val” som man mest förknippat med aborträttigheter, kunde ses. En stor del av budskapen ingav en new age-känsla, med hjärtan och fredssymboler. Även en Hammarbyflagga syntes.

Nordiska motståndsrörelsen var där med kanske ett hundratal personer. Man lyckades genomföra en mindre kupp genom att placera sina banderoller strax ovanför till höger om där Frihetsrörelsen placerad talarplatsen. Det innebar att media bara behövde zooma ut en smula för att det skulle se ut som att NMR hade en central position för demonstrationen som helhet, vilket inte var fallet.

Talarna

Det var för många talare. Man kan klä sig bra men kylan kryper på och stör koncentrationen ganska snart. Ungefär hälften av det som sades var dessutom samma sak som andra talare sagt.

Det hade räckt med tre personer: En öppningstalare från arrangörerna, läkaren Nils Littorin och komikern Peter Wahlbeck. Littorins tal var vältajmat och energiskt.

Cristian Terheș, EU-parlamentariker från Rumänien, var en annan talare. I Expressen kan man läsa om honom: ”Under demonstrationen kommer flera tal att hållas och bland talarna finns komikern Peter Wahlbäck, Maneka Helleberg och Cristian Terheș,som kallats ‘en av Europas farligaste EU-parlamentariker’ av tidningen Vice, rapporterar Dagens ETC.” Expressen vill alltså inte säga något mer än att socialistiska ETC som refererar till Vice påstår att han är farlig. Terheș är invald i EU-parlamentet för Kristdemokratiska bondepartiet, som står strax till höger om mitten och som namnet antyder är kristdemokrater med fokus på landsbygden. Det låter inte jättefarligt.

Man hade också kunnat vara utan Natalie Jonssons sångnummer. Ska man sjunga på en sådan tillställning ska det vara en sång som publiken kan sjunga med i och klappa takten till.

Peter Wahlbeck höll ett improviserat, ganska kort tal. Det märktes på publiken att just hans framträdande var efterlängtat. Han är känd för att ha en ganska speciell humor, och detta tal var inget undantag. Wahlbecks skorrande halländska, med budskapet som var precis på gränsen mellan gravallvar och ironi passade perfekt för ändamålet. Han pratade om bestens märke, från Bibelns Uppenbarelsebok, med hänvisning till vaccinpasset. Överdrivet? Han lyckades i alla fall kombinera humor med en sådan där krypande otäck känsla av stundens allvar.

Vilka var inte där?

Alla som vill undvika att bli smutskastade, såklart.

Krögaren Carola Magnusson var inte där, men eftersom hon låtit personer från demonstrationen hyra in sig på hennes krog efteråt blev hon uthängd i Aftonbladet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var självklart inte där, eftersom han inte vill riskera bli förknippad med motstånd mot förtryck.

Rimligtvis finns det en hel del personer som är motståndare till vaccinpass, men som inte vågar visa sig öppet. Kanske kan det bli dubbelt så många nästa gång. Detta är Sverige 2022, allt är sig likt men ändå kan vad som helst hända.

Filip är reporter på Morgonposten.