Först telefonbedrägerier, och nu rån. Allt utfört av tjuvar som lurar folk genom att uppträda som poliser.

En man lämnade sin bostad i Stockholmsförorten Rissne vid niotiden på morgonen. Utanför bostaden väntade en bil – tre män hoppade ur den och överföll mannen. Vittnen har berättat att mannen blev nedslagen med batonger. Filmer från händelser visar hur mannen är nedtryckt på marken och blir belagd med handfängsel. Det uppseendeväckande är att en av rånarna är utklädd till polis. Samtliga rånare var maskerade vid överfallet och fick med sig någon form av teknikutrustning från offret.

Att falskt utge sig för att vara polis är inte lagligt, men det sker ändå titt som tätt. 2018 var det en man i Piteå-trakten som klädde ut sig till polis, med hemgjord uniform och hölster med airsoftvapen i. I bilen hade han också ett blåljus. Han stoppade folk, gjorde vissa ingripanden i trafiken och knackade även på hos en familj. Mannen, som var i 25-årsåldern, hittades och förhördes. Han gjorde vissa medgivanden, det är oklart om han också förhörde poliserna som förhörde honom.

Specifikationen för polisens varselplagg har läckt ut på nätet. Det kräver normal intelligens och en smula kreativitet för att kunna klä sig mycket likt en riktig polis. På Partykungens sajt kan man köpa en mängd olika uniformer av varierande kvalitet och trovärdighet. Till exempel en keps broderad med “POLIS” och Tre kronor-symbolen, snarlik den riktiga poliskepsen.

Att utge sig för polis för att falskeligen inge förtroende händer också. Det är speciellt vanligt vid åldringsrån, där de äldre luras att det är en person som faktiskt arbetar för polismyndigheten som hör av sig. När kontakt upprättats, oftast via telefon men ibland via att man ringer på dörren, tvingar bedragaren till sig kontanter eller värdeföremål, beroende på hur lurat offret blir.

Under 2021 blev äldre med polsk bakgrund uppringda av en kvinna som på flytande polska uppgav sig för att vara polis. Genom att upprätta ett förtroende får hon också gehör för sin varning om att det finns beväpnade personer i den äldres bostadsområde, och hon tar hand om den äldres kontanter och smycken så att den äldre ska slippa bli rånad.

Det pågår just nu en rånvåg mot äldre i Göteborgstrakten. Äldre personer, vissa närmare 100 år, rings upp av falska poliser. Med samma argument som ovan, att det pågår kriminalitet i närområdet, luras de äldre på pengar och värdesaker. Polisen kallar det vishing, efter engelskans voice phishing, röstfiske. Ej att förknippa med politiskt röstfiske, som också har till syfte att lura människor på pengar. Vishing dök upp som fenomen i Sverige 2017. Offren luras ibland använda sitt Bank-id för att föra över pengar eller lämnar ifrån sig kontokortet. Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen i region väst, säger till Expressen: ”Vi ska knäcka det här. Vi ger oss inte”. I detta nu sitter åtta personer frihetsberövade misstänkta för fysisk vishing.

Kanadensaren Gabriel Wortman sköt ihjäl 18 personer under en period om tolv timmar i april 2020. Wortman utförde dådet i den lilla orten Portapique i Nova Scotia, där han satte eld på hus och sköt folk till döds. Till vardags tillverkade han tandproteser. Han var utklädd till polis och hade också arrangerat sin bil för att efterlikna Kanadas Kungliga ridande polis fordon, en radiobil. Enligt uppgift hade Wortman i sin ungdom drömt om att bli polis.

Det finns saker man kan göra för att enklare avgöra om det är en riktig polis man har att göra med, eller en bedragare.

För det första, när polisen knackar på dörren är de skyldiga att knacka, uppge sitt ärende och att de är poliser. För det andra, öppna absolut inte dörren om du är osäker. Många kan öppna av ren reflex eller av god tro. För det tredje, titta på uniformen. Om den sitter dåligt eller är fläckig eller trasig är det förmodligen en bedragare. Titta också efter dekaler, namn eller nummer som bör finnas på uniformen. Olika tillbehör som batong, vapen, radio, handfängsel med mera är standardutrustning poliser bär. Man bör också direkt be om legitimation vilket polisen är skyldig att visa upp. Är man ändå osäker bör man ringa polisen och kontrollera att personen tillhör kåren. Blir polisen upprörd för att bli kontrollerad är det högst troligen en bedragare.

Filip är reporter på Morgonposten.