Helgens långläsning i Morgonposten!

Lördag:

Landade vi någonsin på månen – eller var allt en Stanley Kubrick-film?

“Någon gång mellan 1963 och 1964 fick därför Kubrick ett förslag som han inte kunde tacka nej till. Enligt Weidner slöt Kubrick här en pakt med djävulen och kom att gå i tjänst hos den ockulta elit som styr världen.”

“Kubrick accepterade förslaget från Pentagon, men han hade nog egentligen inte kunnat tacka nej heller. An offer you can’t refuse. Hans karriär tog nu en ny bana. Förslaget innebar att han skulle spela in Apollo 11:s rymdresa och månlandning, eller som man säger nuförtiden: han skulle fejka den. I gentjänst fick han två saker. Dels en obegränsad budget för att göra 2001: A Space Odyssey. Och att för resten av livet få göra vilka filmer han ville utan översyn av någon.”

Söndag:

Tema: WAGNER. Valkyrior och vänstern.

“Operan skulle kunna vara platsen att gå till för att för några timmar fly från den bisarra verkligheten och låta sig förföras av något tidlöst verk. Man vill ha en vacker och mäktig kulturell upplevelse och svepas med i magin. Men alltför ofta nu för tiden blir operakonsten till en megafon för samtidens politiskt korrekta dogmer. Så är fallet när Göteborgsoperan låter klimatångesten prägla Richard Wagners Nibelungens ring. I stället för en mäktig och vacker kulturupplevelse får vi en cirkusaktig fars med havererad estetik.”