Morgan Johansson kallar i Aftonbladet alla jägare, sportskyttar och vapensamlare för potentiella terrorister. Detta är bara det senaste kapitlet i ett sedan länge pågående misstänkliggörande och motarbetande av ägare till legala vapen.

Det började med en debatt i riksdagen mellan Morgan Johansson (S) och Tobias Andersson (SD) där Morgan Johansson anklagade legala vapenägare för att förse gängkriminella med vapen.

Det är långt ifrån sanningen och forskning finns på området. Denna säger att endast undantagsvis kommer vapen som någonsin varit legala i Sverige till brottslig användning. Det rör sig om cirka två fall per år, vilket även inkluderar stulna legala vapen. Då ska man betänka att det finns hundratusentals vapenägare i Sverige. Välj nästan vilket vardagsobjekt som helst som används av lika många och det kommer att användas vid brott oftare.

I Aftonbladet går Morgan Johansson ännu längre. Rubriken lyder: ”SD vill förenkla att ha terrorvapen – varför?”.

Till att börja med har inte SD egen majoritet i riksdagen. Beslutet fattades av C, M, SD och KD. Den uppenbara vinklingen att SD stödjer terrorism är absurd nog, men i praktiken anklagas hela majoriteten i riksdagen för att stödja terrorism.

Vad är det då för terrorism Morgan Johansson talar om?

Förutom irrelevanta terrordåd i andra länder uppmärksammas Peter Mangs. Han hade en Glockpistol. Pipan han använde för sina dåd var insmugglad i landet, liksom den överväldigande majoriteten av vapen som används vid brott i Sverige. Till saken hör också att skytteklubben han var med i varnade Polismyndigheten för honom, men trots det valde Polismyndigheten att utfärda licens för en Glockpistol. Det är ett i en lång rad av misstag av den inkompetenta Polismyndigheten.

Man kan undra vad sakfrågan egentligen gäller.

I dag behöver man förnya sin licens för enhandsvapen vart femte år. Det som händer är att man behöver uppfylla vissa aktivitetskrav så att man kan påvisa att man fortfarande har giltiga behov för sportskyttevapnet. Detta leder till en byråkratisk härva. Polismyndigheten höjer hela tiden ribban för kraven man behöver uppfylla och det har hänt att landslagsskyttar inte ansetts ha behov för sitt vapen.

Straffskala

Till det tillkommer att även om man ansökt om förnyelse före utgångsdatumet av licensen kan tiden gå över på grund av Polismyndighetens långa handläggningstid (mer än sex månader i Stockholm just nu). Det innebär att man i värsta fall kan åka dit för olaga vapeninnehav. Straffskalan är då samma som för en gangster med ett insmugglat automatvapen. Detta har hänt i min skytteklubb. Personen fick sälja sitt väldigt dyra sportredskap med stor förlust eller riskera åtal med lång fängelsevistelse i straffskalan. Våldtäktsmän löper inte samma risk för straff i Sverige.

Morgan Johansson argumenterar för att detta uppenbart galna system ska behållas för att det krävs för tillsyn av vapen så att de inte kommer i orätta händer. Den saken tillgodoses ändå, dagligen – inte vart femte år. Varje dag slås alla vapenägare mot belastningsregistret. Saker som flaggas är exempelvis flera fortkörningsböter under kort period, umgänge med kriminella kretsar etc. Det handlar om skäl för att samtliga licenser kan omhändertas.

Detta är inget som riksdagsmajoriteten vill ändra på, gott så. Det är bevisligen en väl fungerande ordning, eftersom så extremt få fall av missbruk sker. Femårslicenserna har dock ingenting med denna tillsyn att göra.

Vad Polismyndigheten anför i detta ärende kan man lägga därhän. De senaste decennierna har det inte funnits ett enda förslag om försämring för legala vapenägare som den inte har varit för.

Förbjuda vapen

Myndigheten vill förbjuda vapen som är för lätta, för tunga, har kikarsikte, har plastkolv, har magasin, har för grov kaliber, har för klen kaliber, ser läskiga ut – listan tar aldrig slut. Skulle den ha fått sin vilja igenom skulle de flesta skyttesporterna i Sverige ha upphört. Det har flera gånger varit nära att bli så.

Denna situation kan som bäst beskrivas med att vi har en inkompetent justitieminister som vill väl. Som värst handlar det om cynisk taktik mot politiska motståndare där sanning, äganderätten till egendom, drakoniska straff för byråkratiska fel etc. inte spelar någon roll i kampen om makten.

Jag har varit med i den här leken under för lång tid för att längre kunna tro något gott om Morgan Johansson. Tyvärr.

Morgonpostens kolumnist för jakt och sportskytte.